Milyen robotporszívó?

tl;dr milyen robotporszívót ajánlotok jó ár/érték arányban, háziállat mellé, <50m2-re?

Mivel kezdem unni az 1-2 naponta porszívózást a macska után, ezért elkezdtem robotporszívókat nézni. Van valakinek tapasztalata, hogy mit érdemes?

Speckó:

  • a takarítandó terület kb. 50m2
  • olyan feature-ök, mint sarokban takarítás, stb. nem szükségesek - bár néhány helyiség kicsit zegzugosan van berendezve, de kb. mindenhol elfér az átlagos porszívó, illetve néhány naponta úgyis lenne egy manuális kör a maradék kosz miatt
  • programozhatóság, API, stb. nem feltétel, azon kívül, hogy pl. naponta elindul, kitakarít, kikapcsol
  • nincs tól-ig keret rá, ha tényleg minőségi a cucc, hajlandó vagyok kinyitni jobban a pénztárcát

Hozzászólások

A múltkor bepróbálkoztam egy "komoly" 10 eFt darabbal.
1. Nem megy fel a gépi perzsa szőnyegre, ha felteszem tipródik mint a sz&ró galamb (a rojtos verzióban teljesen elakadt).
2. A fal mellett, egy mondhatjuk sarokba állított székbe teljesen beleragadt, képtelen volt onnan kijönni, illetve ha kijött akkor is visszament és kezdte elölről - szép tiszta lett.

Az  ebédlőben áll egy íves lábú, kihúzható ebédlő asztal, normál esetben 4 székkel körülvéve.
Megvilágosodtam, a robot porszívóhoz robot lakás kell.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Nalam egy Roborock S5 Max dolgozik honapok ota. Minden hetkoznap osszeporszivozik, hetente kb 2x fel is mos. Terkepet jol rajzol, kb 2cm kuszob is megy neki. Szerintem jo valasztas volt.

Szintén S5, elégedett vagyok vele. A legnagyobb problémám, hogy az appba néha újra be kell jelentkezni. Jut eszembe, a ventilátorral járt úgy, hogy mivel annak hülyén ívelt a talpa, kb. ilyesmi, erre 80%-ban felakadt, ezért megemeltem a ventilátor lábacskáit, azóta béke van.

Felmosásra viszont muhaha, kivéve ha csak az a cél, hogy kevesebb legyen a por. Illetve nálam nincs szőnyeg, mert a rojtoknak sem barátja.

A bútorokat célzottan úgy választottam hogy aláférjen, így most az ágyak alatt is pormentes és csillogó a padló.

A robotlakás témához: ha szerteszét van mindenféle, amivel össze tud veszni, azzal össze fog veszni. Eldobott zokni, heverő kábel, kábelkötegelő drót, vagy nagyjából bármi, ami elég kicsi.

Ha most kéne vennem egyet, akkor valószínűleg Xiaomit vennék, és csak olyat, ami "lézerrel lát". Ám ahol jószág is van, ott érdekes lehet olyan funkció, ami felismeri a kutya- vagy macskakakát, és kikerüli, nem keni szét az egész lakásban. De ez meg tudtommal csak a "rendes" kamerás cuccokkal megy. Viszont amelyik kamerákkal közlekedik, az nem túl életképes sötétben, és mostanában már elég korán sötétedik.

Az S5 es az S5 Max nem ugyonaz az eszkoz, foleg felmosas teruleten eg es fold a ketto. En meg vagyok vele elegedve, a "no-mop" teruletre nem megy, ha rajta a mop, ha pedig takarit, akkor eloszor a nem felmosos szobakon megy keresztul, majd csak azutan kezdi vizezni a felmosot es mosni.

Hmm, tényleg, most megnéztem mi a különbség. Igen, ahogy nézem leginkább a felmosásban javítottak rajta.

Nade... van felmosórobotom is :) Bár valószínűleg nem vettem volna, ha maxom lenne. Szóval... felmosásra az jobb. Egyik nagy előnye, hogy kisebb, befér oda, ahová az S5 nem, viszont mivel buta, lehet hogy nem talál ki :).

De ha felmosás nem szempont, akkor jó szívvel ajánlom az S5-öt (pláne a maxot), soha rosszabbat.

Roborock S6-tal van 1 éves tapasztalatom. Bevált, a pordoboz szűrőjét kb. 2 év múlva cserélni kell az üzemidő számláló szerint. A sarokból kiszedő gumit is kb. 3 év múlva cserélni kell az üzemidő számláló szerint.
Van szőnyegérzékelője, ekkor 30..40 centi késéssel de felzúg a ventillátora, a parkettán pedig csendesen végigporszívóz.

Automata mód: csak akkor merem elszabadítani (rajta látható nyomógomb vagy frankó tablet alkalmazás), ha otthon vagyok. Az esetleges földönhagyott USB töltőkábellel képes összeveszni. De a konyhában a villára is pár hónapja úgy felszaladt, hogy nem jött le róla. Szóval ha nem "robotlakásod" van, akkor érdemes csak akkor működtetni, amikor hallod, ha netán valahol valamivel összeveszik.

Az alkalmazással ki tudod jelölni a takarítandó területet meg mindent. Tehát ha például a nappali közepén a szőnyeget kell takarítani, akkor azt betéglalapozod a tablet alkalmazásban és csak azt járja körül. A végén pedig visszagurul a dokkolójára és feltölti az akkumulátorát.

Úgy általában minden S6 tulajnak:

Mennyire idomítható? Pl. nekem az kéne, hogy a konyhát akár naponta háromszor (vagy tízszer, mindegy) is körbetakaríthatja. Tipikusan mondjuk úgy, hogy ha mozgás volt X+ percig, akkor - ha nincs épp mozgás, vagy nem volt az utóbbi Y percben -, szaladjon körbe egyszer.

Szóval automatizálni akarom, hogy miután ott szerencsétlenkedtem, pl. a morzsát, ezt-azt "azonnal" szedje össze.

Hasonlóképp vágyam, hogy ha elveszti a telefont (bluetooth eszköz vagy akár wifi), akkor - mivel nem vagyok otthon - álljon neki takarítani, de ha hazaérek, akkor iszkoljon vissza a kuckójára.

És ilyenek.

nekem ilyen van 2 eve, 2 macska mellett, 2-3 naponta jaratom, eddig jol birja. az akkuja mar nem huzza addig (kb 35 perc max teljesitmenyen, ujkoraban volt 50 is), de eleg igy is:

https://smartrobotreviews.com/reviews/xiaomi-xiaowa-review.html

ez mar nem kaphato, de elvileg ez az utoldja, most akciozzak is mindenutt, rendeltem is egyet tartaleknak, kinezetre felepitesre tok ugyanaz:

https://www.gearbest.com/vacuum-cleaners/pp_3002804208539075.html

nincs bennuk lezeres/lidaros terkepeszet, ami nekem fontos volt (hogy ne legyen), mert sok olyan butor van (fotelek, forgoszekek) ami ala ugyse fer be, es igy inditas utan 10-15 perccel azokat odebb tolom, a terkepeseket meg ez osszezavarna...

mondjuk en alapvetoen nem vagyok egy rendrakos ember (latnad az asztalom...) de nem szoktam a foldon tarolni/szetszorni semmit. ha leesik, az nem szandekosan van ott, es jobb ha en szedem fel mint a robi...

a maccsok neha szetszortak a jatekokat, bar mar kinottek a jatszos korbol es mostanaban csak eszem-iszom-szarok-alszom rotacioban uzemelnek :)

Semmilyen ha nagyobb küszöb és/vagy hosszú hajú személy is van a házban. Ezért nincs nekünk sem, pedig eléggé unom a porszívózást. A küszöböt még meg tudnám oldani, de a kefére felcsavarodó hajra még nem találtam medicinát.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Csajoknak nálunk is hosszú haja van... Szerencsére a Roborock-nak van egy tisztítószerszáma, ami igen jól eltalált.
https://www.cect-shop.com/media/catalog/products/f/70389/5cd96b2a01/Rob…
Abban a kis vájatban penge van. Csak végighúzod hosszában és átvágja a hajat hogy könnyen le tudd húzni.

Ráadásul praktikus helyre lett a porszívóban elrakva, így minden porszívó kitakarításkor kezem ügyébe kerül:
https://www.akku-und-roboter-staubsauger.de/wp-content/uploads/2019/07/…

Nekem egy Xiaomi Roborock S6 MaxV van, mondhatnam hogy jo de igazabol ahhoz kepest amit igertek egy darab sz@r. Marmint azt varna az ember ha mar "inteligens" hogy nem porbalja meghagni a szeklabat (tudjatok ami alul osszekotott szeklab), szoval minden alkalommal a szekeket fel kell tegyem. Ha racsukod az ajtot egy szobaban ahol porszivozik hogy ne legyen annyira zavaro mashol akkor teljesen ketsegbeesik es nem nagyon talal "haza" az ajtonyitast kovetoen".
Azt megertem hogy a lidar-jat megteveszti a tukor ajtos szekreny es azt gondolja van arra meg minden, de eliveg ez sztereo kamerat is hasznal es nagyon inteligensen felismeri a kutyaszart/cipot/mindentareklamszerint, de sajat magat nem (azaz a tukortol is megvadul)

Mas keszulekrol nem tudok nyilatkozni, ez nem erte a penzt 

De durva példákat adsz. Ezek szerint is robotlakas kell ezeknek az eszközöknek. 

Nálunk 90nm, nem túl dús, de valahogy nem látom hogy hol menne magától. És akkor beugrott hogy bazzeg két emelet, szintenként csak 48nm, de oda is két gép kellene. Marad a 2x11es perces kézi módszer egy jobb géppel. 

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Mi nemrég vettünk egy Viomi V3-at közepes méretű kutya mellé, aki udvarra is kijár. Ár-érték arányban elvileg akkor a legjobb volt, viszont a szőnyeget annyira nem szereti. Nálunk sok ilyen kör alakú kis szőnyeg van és vágni kellett alá csúszásgátlót, azóta elfogadható. Szőr kijön belőle, felmosni is tud.

Én most is ilyet vennék, itt van két review ami bemutatja mit tud, ha érdekel:

https://www.bestcordlessvacuumguide.com/viomi-v3-review/

https://rendeljkinait.hu/tesztek/otthon/robotporszivo-takaritas/xiaomi-…

+++

Félig off-topic:használ valaki magasabb küszöb előtt valami rámpát vagy ilyesmit amin fel tud menni a robotporszívó? Hol érdemes ilyet venni?

Volt egy Xiaomi Mi Robot Vacuum, amit a Lurdyban vettem. Tökéletesen elégedett voltam vele, de odaadtam a szüleimnek, akik azóta is használják immáron 2 éve teszi a dolgát. Helyette vettem egy S50/S55-öt (a fekete az S55, a fehér az S50), mert tud felmosni is viszont valamivel kisebb a tartálya de magasabb akadályokon is átmegy. Értsd, átmászik a ruhaszárogató és a gyerek kishintájának a lábán amikor olyan kedve van. Azért mondom, hogy amikor olyan kedve van, mert csúszik a laminált padló és van amikor nehézkesen sikerül. Egyébként magasabb küszöbön is átmegy mint az elődje, de erre már nincs szükség mert azóta vettünk egy családi házat és az volt az első dolgom, hogy az összes küszöböt kiszedtem és a helyükre burkolatváltó került.

Szoftveresen szerintem mindent kihoztak belőle.

Egyrészt ott a LIDAR mindegyiken. Anélküli porszívót biztosan nem vennék mert csak össze-vissza mennek. Tudja merre jár és kikerüli az akadályokat + a felderített térképet meg lehet jegyeztetni, tudsz létrehozni zónákat (szobákat) és meg tudod mondani neki, hogy most csak a konyhában takaríts, most csak az étkezőben, folyosón, stb... lehet küldeni kijelölt helyre, virtuális falat tudsz létrehozni és akkor nem megy át rajta. Mutatja mennyi idő és hány takarítás még kb. a szenzor tisztításig, mikor kell szűrőt cserélni, mennyi időt tud még takarítani lemerülésig (100nm-es ház, soha nem merült még le takarítás közben). Ha végzett akkor automatán visszamegy a töltőre. Sarkokat is elég jól kisöpri, a szőnyeget felismeri általában és akkor magasabb fokozatra vált, a lépcsőn elméletileg nem esik le, bár nálunk nincs lépcső. Meg is tudod osztani az appban, így tudja kezelni a család többi tagja is de magán a porszívón is vannak gombok ha nem akarsz szórakozni az alkalmazással. Kábeleket, zacskót, lekvárt meg ilyen dolgokat előtte érdemes összeszedni mert problémát okozhat. Állatszőrrel szerintem simán megbírkózik, bár valszeg többször végig kell mennie szőnyegen (de ezt megadhatod neki hányszor menjen végig). A hosszabb hajat betekeri, de azt mindegyik. Utána kézzel ki lehet szedni belőle.

Ezekhez képest amiket látok vagy gagyik mind szoftveresen mind pedig működésben vagy pedig mocskosul drágák. Van ennél butább porszívó többszázezerért is. Xaiomiék sokmindent csinálnak, de ezt szerintem nagyon eltalálták. Van tőlük vezeték nélküli porszívóm is. Na azt nem bántam meg, hogy megvettem. De azért van egy ipari vizes porszívóm mellé, mert garázst és autót nem ezekkel takarítok :D

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Nekunk van vagy 10 eve robotporszivonk. En ugy valasztottam anno, hogy mihez van potalkatresz ebay-en.

Azt nem mondom, hogy minden alkatreszet kicsereltem mar, de ugy nagyjabol az alaplapon es a hazan kivul igen.

 

Egyik haver is vett robotporszivot (samsung) 100khuf kornyeken par eve. Nem kapott hozza alkatreszt, azt hiszem ki is dobta azota.

 

Egyebkent barmit is veszel, rendszeresen kell takaritani belul, amikor szetszeded darabokra es fulpiszkaloval kiveszed a porcicat mindenhonnan. Legfokeppen a fogaskerekek kozul (kefe haza), vagy a bajusz motorja.

 

Igy kb. ki is estek az ilyen lidlis, aldis noname cuccok.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerkesztve: 2020. 11. 15., v – 22:00

Én ezt találtam a leghasznosabbnak eddig. Várom hamarosan bekövetkező Black Fridayt, mert én is előtte állok. Legalább ennyivel kevesebb dolgunk legyen, épp elég a polcokat, falakat portalanítani.

En a mienkben a porgyujtojet kicsereltem hepa filteresre.

Ilyesmi:

https://www.ebay.com/itm/Hepa-Filter-Dust-Removal-Filter-for-iRobot-Roo…

 

Azelott meg ilyen pici volt benne:

https://www.ebay.com/itm/560-562-Filter-570-580-Replacement-For-Roomba-…

 

A hepa filteres ota nem erezni, amikor porszivozik. A szuro felulete kb. 2x-ese az eredetinek, de egy porgyujto resz van (regen aszem 2 volt, a morzsat alulra, a port felulre gyujtotte, vagy forditva.

 

Amit mondani akarok, hogyha tenyleg asztmas vagy, akkor olyat valassz, aminek normalis szuroje van, hogy porszivozas kozben ne konnyezzel.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Egy hete diagnosztizáltak, azóta van "klassz" sprém. Max adag belőle... kb úgy néz ki, hogy a COVID első hullámakor jelentek meg a tünetek, eddig el hullámoztam vele, hol rosszabb, hol jobb, nem tudtam megfázás, tüdőgyulladás, vagy mi, hol így, hol úgy ... egy hete voltam szakembernél. Most úgy szép lassan tervezem át a dolgokat... kössz a tippet.

Ugyanakkor ha az eredeti szűrőt HEPAra cseréli az ember akkor elvileg le kéne esnie a szívóerőnek, ami állítólag a rooombákon eleve nem valami orbitális, mivel főleg a kefékre hagyatkozik. Szóval lehet egy nagyobb szívóerejűt kellene néznem, ami HEPAsítható, vagy egy alapból HEPAsat. Feltételezem neked nem volt érezhető különbség a takarítás minőségében, ha ajánlod?!

Látom a roombák saját szűrője az Aeroforce 10 mikronos részecskéket fog meg, 99%-ot ígér, míg a HEPA  0,3 mikronosokat, 99,95%, ez pont egy nagyságrenddel nagyobb különbség, mint a 2016 előtti magyar és a nemzetközi befektetési aranysztenderd között, a három vs 4 kilences :)

a hepa szurohoz masik "tank" (porgyujto doboz) jart, amiben nagyobb a ventilator. Most utananezve aerovac markaneven fut:

https://www.bateriasrobot.com/en/31-engines-cars-tanks?page=2

 

Tehat nem lett kisebb a porszivo kepessege.

Most nem tudom mit vennek, lehet, hogy xiaomit, mert lehet a firmware-t hekkelni, ubuntu fut rajta:), meg ugy nezem ehhez is vannak potalkatreszek (kerek, bajuszmotor, bajusz, kefe, szuro) ebayen. De a roombara se lehet panaszom igy 10 ev tavlatabol.

 

Ha mar igy a reszecskekre raalltal, lehet erdekes lenne egy levego minoseg mero:

http://www.dylosproducts.com/

Egy reszletes cikk: https://woodgears.ca/dust/dylos.html

 

Csak, hogy tud hogy tenyleg a levegovel van-e a baj. De gondolom, akkor a szonyegtol meg a tobbi ilyen porkibocsato dolgoktol mar megszabadultal otthon.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

2017 óta egy Xiaomi Roborock S50-et használtam. Teljesen meg is voltam/vagyok vele elégedve, de az aksija így 6+ év után kezdi feladni a működést.

Rendeltem hozzá újat, de lehet itt az ideje lecserélni az egész porszívót. (Ezt pedig továbbadom családon belül :))

Mit érdemes manapság venni? (A felmosó részét nem igazán használtuk, úgyhogy arra nincs szükség.)

Nekem is kb akkori az elso xiaomi porszivom, de nekem mar 3 ev utan elegge kivolt az akksi (igaz 1-2 naponta megy). mivel az uj akku is lett volna vagy 20k+posta, inkabb vettem egy masikat, ujabb model ami mar fel is mos torol. de a porszivo resze messze nem olyan eros, es a navigacioja se annyira jo, igy vegul vettem akkut a regibe es azt hasznalom tovabbra is az uj meg a tartalek.

S7-et ne. Bár talán már kapni se lehet. Elvileg okosabb, de nálam a gyakorlatban az jött le, hogy sokkal könnyebben eltéved, kétségbe esik, és felakad dolgokban. Az S5 után konkrétan visszalépésnek érzem. Oké, halkabb. Meg van öntisztítós dokkolója, amit először spúr voltam megvenni, most meg nem érzem hogy költeni akarnék rá.

Neato D3. Kb 4 éve van meg, nyáron kapott új akksit és forgókefét. Naponta legalább egyszer körbejár a földszinten. Tökéletesen teszi a dolgát.

Ha kipusztul a következő is Neato lesz.

Abból melyik? Szüleimnél 700-as szériából valami 2015 óta... de az nagyon buta, össze vissza megy és azt sem lehet megadni, hogy hova ne menjen (csak fizikai "virtuális" falakkal).. és drábább volt, mint a xiaomi.. bár az 2 évvel újabb.
Mondjuk annyiból jobb, hogy picit alacsonyabb és így pont befér oda a lakásukban ahova az s50 nem.

Szerkesztve: 2023. 12. 26., k – 19:40

Xiaomi E10, nem "tul okos" (ezt olvastam), viszont:
- tud felmosni is (nem teszteltem, nem volt feltetel)
- 8cm magas (ezt vasarlas elott megneztem, mert igy befer a kanape ala, 13cm magas "okosabb" verzio nem fer be)
- minden kuszobon atmegy (ezen kellemesen meglepodtem)
- hosszu szoru szonyegre is felmegy (ezen is pozitivan meglepodtem)
- tudja magat tolteni (ez feltetel volt)
- nem draga
- 1 db "sepruje" van (nem tudom ez hatrany-e)

A leghosszabb kor amit futott egyszerre az 102 perc volt, eddig 2x akadt el (kb. egy het alatt).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Nem vásárlás előtt kellett volna kérdezni? ;)

Amúgy nekem az az érzésem, h. csak a nagyok (max 3-4 név) végeznek érdemi fejlesztést robotporszívó fronton. Az összes többi (mint ahova szerintem mára már a rowenta is lecsúszott) csak megveszi a kész sablont kínából. Rárakják a logójukat, és árulják ugyanazt a dzsunka kínai szart, mint amit a másik 20 szintén lecsúszott valahavolt-nagynév szintén tesz.

Rárakják a logójukat, és árulják ugyanazt a dzsunka kínai szart, mint amit a másik 20 szintén lecsúszott valahavolt-nagynév szintén tesz.

Valoszinuleg igy van, annyi kivetellel, hogy a mostani lecsuszott cuccok mar eleg jok. Szerintem amit en vettem az a fenti Rowenta nem lezeres verzioja (az nekem tul magas lett volna a kanape ala).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Friss tulajdonosa lettem egy Roborock S8-asnak. Eddig felülmúlta minden várakozásomat, nagyon tetszik nagyon jól kivágja magát minden nehezebb helyzetből, még nem kellett segítenem rajta :D Nagyon tetszik a szilikonos "kefe" is, hogy nem tekeri fel a hajszálakat. Több nagy felületű tükrös szekrényünk is van, tartottam attól, hogy megzavarja, de semmi :)
Érdekelne viszont, hogy ki hogyan porszívóztat a robottal? Van ugye egy csomó "tereptárgy" a lakásban, szemetes, cipők az előszobában, állólámpa, puff, stb. melyek vagy annyira közel vannak a falhoz, hogy mögé nem tud bemenni a robot, vagy annyira sűrűn vannak a lábai, hogy alá nem tud bemenni.
Konkrétan arra lennék kíváncsi, hogy ti ezeket a tereptárgyakat:
- felpakoljátok minden takaríttatás előtt valami magaslatra?
- a helyükön hagyjátok, elindítjátok a robotot és ha végzett, arrébb pakoljátok őket és újra elindítjátok egy ismételt takarításra?
- vagy nem foglalkoztok ezekkel, mert időnként a hagyományos porszívóval úgyis porszívóztok?
- vagy...?

Roborock Q7, mert engem ne kamerazzon alulrol. Netre mondjuk nem megy ki, de akkor is.

A szilikonos kefe jo. Asszony 60 centis hajat azert par hetente ki kell belole csavarni.

A tereptargyak altalaban maradnak. Van egy szorme szonyeg 5-6 centis szorrel, azt felszedem vagy felhajtom.

Azt azert megfigyeltem, hogy hatekonyabb, ha limitalom az egyszerre takaritando teruletet. Bonyolultabb reszeket szeret felbehagyni, majd kesobb visszaterni. Ezt meg lehet oldani az ajtok becsukasaval.

Hagyomanyos porszivo nelkul kb. fel evig birtuk. Vegul feladtam, es vennem egy Samsung Jet-et, mert a polcokra, fiokok belsejebe, agytamla tetejere meg nem megy a robot :)

> Konkrétan arra lennék kíváncsi, hogy ti ezeket a tereptárgyakat:

irjunk ki szavazast rola :)))

amugy nalam attol fugg. a gurulos szekeket betolom masik szobaba, a foldon szethagyott jatekokat felrakom az asztalra, kb ennyi.

kb havonta 1x rendezek nagyobb takaritast, akkor kicsit atrendezem a szobat, elhuzom a foteleket, kisebb szekrenyeket, hangfalakat a faltol, igy olyankor nem a szoba kozepen hanem korbe a fal menten takarit a robi.

a kabelek meg ugy vannak elvezetve hogy semmi se menjen a foldon, igy abba nem tud beleakadni.

Hacsak lehet, az elso. Pl. falra felfurt polcok, "nincs laba", vagy tudatosan olyan butorok beszerzese, ami ala be tud kuszni, vagy igy, vagy ugy.

Persze ez nem mindig megoldhato, ilyenkor az ide-oda rakosgatas marad, es majd masnap megoldja. (Illetve van par terulet, amit naponta tobbszor is korbeszimatol).

De egy halom dolgot nem szoktam rakosgatni, azok kornyeken gyulik a mocsok, mar elvileg. Gyakorlatilag az en ingerkuszobom alatt marad.

De ha olyan van, akkor vagy odavezetem, vagy odaviszem, attol fugg milyen kedvem van, es nyomok neki egy otletszeru korbenyalast (fel is mos).

Ajanlom, hogy aki mosogepet vesz, eleve vegyen hozza magasitot, nekem egyelore eleg volt egyszer a helyere imadkozni, most momentan semmi kedvem nincs felugrasztani, pedig tuti emlekezetes, ami alatta van.

- felpakoljátok minden takaríttatás előtt valami magaslatra?

Általában csak azt, amibe belegabalyodhat (mijia 1c): hosszabbító, apró kacatok, edzőstáska-pántja, cipőfűző, stb. A nagyobb dolgokat (földön lévő szennyestartó; földön lévő felmosóvödör; földön lévő mérleg; stb) néhanapján felpakolom, de nem minden alkalom előtt.

Nagyon köszönöm mindenkinek a válaszokat!

Felmerült bennem még egy kérdés, amire kíváncsi lennék: ti hol tartjátok a robotporszívót?

Szerintem viszonylag sok helyet vesz el egy szoba alapterületéből, emellett könnyen ráeshet valami, vagy véletlenül rá lehet lépni - így én egy polc alá tettem be a dokkolóját, a polc alá pedig szépen be tud állni a porszívó. Így védve van felülről és nem foglal többlet területet. Viszont kényelmetlen a portartály ürítése, ehhez le kell hasalni és kivenni a robotot polc alól. Mivel magasságra éppen befér a polc alá, leemelni nem tudom a dokkolóról, hanem csak kihúzni, ezt azért igyekszem lassan és finoman. Árthat ez szerintetek a mechanikájának?

"Árthat ez szerintetek a mechanikájának?"

Hat, ahogy zakatol ide-oda, meg nekimegy neha dolgoknak, ketlem.

Nalam a furdoszobaban parkol, de csak azert, mert az volt a terv, hogy veszek hozza "ontisztito" dokkolot, de annyit nem er, amennyi nyomort megsporolnek vele.

Regen meg az agy alatt lakott.

nalam egy szek alatt van, de en se ferek hozza. en azt szoktam hogy amikor keresi meg a dokkolot akkor megallitom es kiuritem, vagy ha elmaradt akkor a kovetkezo inditas utan, mikor mar "elobujt" :)

> Árthat ez szerintetek a mechanikájának?

nem hiszem, en neha odabb rugdosom vagy huzgalom menet kozben is akar, semmi baja. bar ez nyilvan tipus fuggo is :)

Nalam egy picit kilog a polc alol, annyira, hogy kenyelmesen ki tudom venni a portartalyt anelkul, hogy levennem a toltorol a porszivot es nem lehet ralepni sem, stb.. Rajottem ha leveszem a toltorol akkor egy ido mulva kikapcsol, akkor is ha van benne szufla :)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Nagyon köszönöm mindenkinek a válaszokat! Így már nyugodtabban húzom elő a polc alól :)

> en azt szoktam hogy amikor keresi meg a dokkolot akkor megallitom es kiuritem, vagy ha elmaradt akkor a kovetkezo inditas utan, mikor mar "elobujt" :)

Ez egy remek ötlet! Ki is próbáltam már a mai takarításnál. Nyilván ehhez az kell, hogy otthon legyen az ember, de csak akkor indítom el, ha otthon vagyok vele :)