Menekülés a megfigyelési kapitalizmusból

Jelenleg így áll a saját kis privacy projektem:

E-mail:

  • 80%-ban migráltam Protonmail-re (privát és céges fiókokat is), még egy Office 365-ös fiók van hátra
  • Outlook lecserélve Thunderbirdre (ProtonMail bridge-el használom)

Naptár, kontaktok, feladatok:

  • O365 lecserélve Etesync-re 

Cloud:

  • OneDrive for Business helyett Tresorit és MEGA (még nem dőlt el melyik legyen véglegesen, egyelőre mindkettőre mentem az adatokat)

Jegyzetek:

  • OneNote lecserélve Standard Notes-ra

Böngésző:

  • Chrome, Firefox lecserélve Vivaldi-ra (+néhány kiegészítő, pl. Privacy badger)

Jelszókezelő:

  • Bitwarden

VPN:

  • ProtonVPN

Telefon:

  • Facebook, messenger törölve (telefonról összes FB-hez kapcsolódó szir-szart kiirtottam)
  • céges / privát chatre: Threema/Signal/Viber/Wick Me
  • Billentyűzet: gboard /Swiftkey helyett OpenBoard
  • Térkép / Navi: Google Maps helyett HERE WeGo
  • E-mail kliens: gmail / outlook helyett: FairEmail
  • Feladatkezelő: Tasks.org

 

Szóval legalább érzetre megvan a privacy :)

Hozzászólások

Venni kell egy tanyát és kiköltözni oda ... internet meg minden nélkül.
Sajnos ez a kényelmes világunkhoz képest olyan sok lemondással járna, ezt az áldozatot pedig nem éri meg az adataink erőteljes védelme.

Lásd még:
     https://egy.hu/golfaramlat/tyukszar-az-edzocipon-egy-klimavedo-esete-pi…
     https://egy.hu/golfaramlat/sir-david-attenborough-es-a-pottyantos-viszo…

A megfigyelési kapitalizmus egylőre győzelemre áll.

Elolvastam, ez is csak csolatas es hibaztatas.

Mai jogszabalyoknak.megfeleloen nem tudsz termeszetes modon epitkezni. Pont.

 

A szabalyrendszer olyan, hogy nem tudsz kitorni.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Egyrészt viz, villany mar az engedelyhez. Ha jol emlekszem lehet 150 meteren belul kozkut, ha nalad nem kotik be.

 

Masreszt kozel nulla szazalekos energiaju hazat nem tudsz osszehozni, mert hiaba raksz napelemet ami javitja a hoigenyt a szamitasnal, vagy epp napkolllektort a melegviz szamitasnal, hogy 100kWh/m2/ev ala kihozd. Egyes reszegysegeknek is meg kell felelniuk egy minimum szintet.

Azaz ablakbol csak 3 retegu felel meg, falbol meg min. 10 centis hoszigetelessel felel meg.

 

Harmadreszt ezeknek a termeszetes anyagoknak (szalma, valyog, stb) nem terem veluk teljesitmenynyilatkozat.

Lassan ott jarunk, hogy a komuves nem keverhet maltert a helyszinen hanem veheted a zsakost.

 

Mar vagy 10 eve se epithetsz kemenyt, mert nincs teljesitmenynyilatkozatod, csak gyarit epithetsz fel (schiedel, leier).

(csak azt ne magyarazza meg nekem senki hogy egy 2mm falvastagsagu rozsdamentes cso perlittel korbeontve es teglaval korberakva barmivel is rosszabb lenne egy Schiedelnel ahol elemenkent pocsolsz ilyen malterutanzattal, a betonnal meg frankon te kevered a maltert. Ott a retegek keramia-kozetgyapot-beton)

Erre megy a vilag na. Valaki tusszent egyet Kaliforniaban, es mi fazunk meg.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nah, lassítsunk. Lakhatási engedélyhez szükséges a OTÉK 46. § (1)-nek való megfelelés. Ez kimondja, hogy amennyiben van megfelelő, bevizsgált kút vagy 150m-es távolságon belül közkút, kiadható a lakhatási engedély.
Hasonlóképp az elektromos hálózatra való rácsatlakozás sem feltétele. A feltétel az épület villamos hálózatának az elkészülte és üzemképes állapotába hozatala.

Hőszigetelésből nem kell 10 cm, sőt egyetlen centiméter sem kell, amennyiben bizonyítani tudod, hogy az adott technológiával készült falszerkezet képes az adott hőszigetelési képeséget biztosítani.

Szalmának, vályognak, nem kell teljesítménynyilatkozal. Lásd: 275/2013 Rend. 3. § (4) 3. § (4) "Ahol jogszabály olyan épületszerkezettel szemben állapít meg követelményt, amely önmagában nem egy építési termék vagy nem egy készlet elemeinek összeszerelésé-vel jön létre, hanem több építési termékből, az építési helyszínen, az építési tevékenység során keletkezik, akkor a követelmény teljesítését a tervező az építészeti-műszaki dokumen-tációban az adott szakterület műszaki előírásai szerint igazolja.”

Kéményt építhetsz, de meg kell tervezni pl. olyan csöveket használhatsz fel, amik rendelkeznek megfelelő teljesítménynyilatkozattal. pl. https://tricox.hu/docs/Coxtherm_Jeremias_7677.pdf
A kémény különösen kritikus ilyen szempontból. Épp elég házat bontottam, és nem egynél volt halálkközeli élményem a kiégetett, szar anyagokból, összetákolt kémények miatt.

Összefoglalom, a jelenlegi formában, szinte bármiből építhetsz lakóházat. Ami azt jelenti, hogy megfelelő anyagokból, megfelelő tervezés és megfelelő szakemberrel történő beépítés után, megkapod a megfelelő engedélyeket. Magyarán nem kókányolva, fillérbaszva, a legszarabb fosból összesöpörve mint mondjuk az én házam. El kell fogadni, a házépítésnek ára, költsége van, aki ezen spórol az nem csak elmeroggyant, de még darwin díjas is. Egy szarul felépített házban csak egy ember leli az örömét, a bontókalapácsos ember. Pontosabban, ő sem, mert az életét félni, hogy mikor döl rá a tákolmány....

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Note és fyi: A "feladatok" kivételével létezik protonban is naptár és kontaktlista, nemsokára jön a drive béta (elvileg év végén).

Én épp Brave-re gondoltam áttérni Chrome-ról. FB nálam is törölve régóta, Signal bejött.

Kérdés: mobilon a gboard tényleg problémás lehet? küld adatokat vagy mi?

Tudom, hogy van a protonnak is naptára és kontaktlistája is, de sajnos jelen állapotukban mindkettő használhatatlan.

Brave-ről elég sok rosszat olvastam privacy szempontból.

gboard - amennyire utána tudtam járni, _jelenleg_ nincs vele gond, de hát ismerjük a Google-t és a felhasználói adatokhoz való hozzáállásukat :)

Szuper. Nagytestvéreket lecserélted Kistestvérekre. Lassú taps...

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ez mar kifutott hajo: majd a korulotted levok naptaraiban, cimjegyzekeiben, levelezeseben, FB elozmenyeiben meg a fenetudja miben ott leszel. Nehol akar arcfelismeres is siman detektal adott tartalmi elozmenyek utan masok kepein, sot meg a webes cache archivumokban is vissza fogsz koszonni jeah :)

Tetszettek volna forradalmat csinalni.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Szerintem: (nem pont így csinálom, hanem szerintem így kellene)

 

E-mail:

  • saját szerver, vagy kis magyar szolgáltatónál előfizetni
  • Thunderbird kliens AFAIK ok, de javítsatok ki

Naptár, kontaktok, feladatok:

  • Papír :-), jegyzetek saját fájlokban, vagy esetleg saját hosztolt verziókezelőben (git)

Cloud:

  • NEM. Nem szabad cloudot használni, ha mégis, akkor saját hosztolt fájlmegosztás FOSS alapon

Jegyzetek:

  • saját hosztolt verziókezelő

Böngésző:

  • közösségileg kiegyszerűsített FF klónok  (Tor, Brave - mit gondoltok?)

Jelszókezelő:

  • csakis lokális, nem szabad netre tenni. Pl KeepassX

VPN:

  • Nem tudom

Telefon:

  • céges / privát chatre: Semmi (tudom, csak az teheti meg, aki IRL tud élni)
  • Billentyűzet: nekem jó a beépített, mivel alig használom
  • Térkép / Navi: Papír térkép, mindig figyelni az utat, hogy amikor majd lekapcsolják a GPS-t és elforgatják a táblákat, akkor is odatalálj avohá kell! Ne hülyülj el! Ha nem kihordós futár vagy, akkor nem kell neked GPS!
  • E-mail kliens: Thunderbird+valami saját hosztolt web alapú kliens jól jöhet
  • Feladatkezelő: todos.asdiicoc fájl a saját hosztolt verziókezelődben (általában mindenre _is_ jó és elegendő egy verziókezelő)

Ja, igen a fon és videofon programokról nem volt szó eddig.

Írtam egy sajátot, amiben tudtommal nincsen backdoor: https://github.com/rizsi/rcom ssh-val védett egyetlen porton át megy az audió, videó és vnc alapú screencast/távsegítség is. Tök jól működik meglepő módon annak ellenére, hogy a hang is TCP-n megy át, nem UDP-zik egyáltalán. Saját szerver kell hozzá, ahol sajnos egyelőre plaintext módon megjelenik minden stream, tehát elvben lehallgatható a szerveren. De ha magunk telepítjük a szervert, akkor tudjuk, hogy nem hallgatjuk le magunkat. (Illetve ha kinyitunk portot a nagyvilágnak az otthoni hálónkból, akkor az egyik végpont is lehet a szerver.) Ha csak VPS-re telepítjük, akkor ugye csak kvázi megbízható lesz, ezzel számolni kell.

Nagyon elégedett vagyok a Jitsi-vel, amit elég könnyű saját vasra (vagy bérelt VPS-re) telepíteni, a legegybitesebb user is tudja használni, és mivel FOSS nagyjából meg lehet bízni benne, hogy nincs benne backdoor. Ez is videotelefonálást tud, illetve screencastot. (AFAIK távoli segítségnyújtást sajnos nem tud.) Az Android kliensét is próbáltam, teljesen jól működik az is.

A téma alapján azon gondolkodtam, hogy ha léteznének privacy tudatos userek, akik nem tudják megcsinálni maguknak (mert nem értenek hozzá, vagy csak nincs rá idejük), azoknak lehetne ilyen kombót szolgáltatni, ami levelezést, Jitst, privát felhőt, stb tartalmazna. Lehetne ilyen disztró, amin ezeket csak ki/ba kapcsolgatni kell, és egyből működik rajta minden. Illetve lehetne ezen az alapon ilyet szolgáltatni előtelepített és szolgáltató által frissített/karbantartott módon VPS-en. Az jó kérdés, hogy ebben mitől bízna meg jobban a user mint a nagy szolgáltatókban? Szerintem azért lehetne jobban megbízni benne, mert a szoftver FOSS, és a user bármikor költözhet másik szolgáltatóhoz, vagy akár saját szerverre is. De nyilván mindenkinek a legkényelmesebb egy VPS-szerű üzemeltetés volna, ezért alapvetően a legtöbb ember így használná.

Szerintetek mennyi valódi fizetni is hajlandó igény volna ilyesmire? Nekem olyan érzésem van, hogy nagyon lassan érik az ilyesmire az igény, jelenleg még nem volna piacképes.

A téma alapján azon gondolkodtam, hogy ha léteznének privacy tudatos userek, akik nem tudják megcsinálni maguknak (mert nem értenek hozzá, vagy csak nincs rá idejük), azoknak lehetne ilyen kombót szolgáltatni, ami levelezést, Jitst, privát felhőt, stb tartalmazna.

Nextcloudban mindez van szerintem. Ergo igény és mérhető méretű piac van, de elérhető már a megoldás is rá. Ami persze nem jelenti azt, hogy rossz ötlet, sőt. Ha van rá erő és energia, érdemes lehet belevágni, hiszen a szegmens validált. Én is úgy látom amúgy, hogy érik erre az igény, és pl. ha élesedik Európában a helyzet, hogy kirugdossák az amerikai multikat akik a jelenlegi megoldásokat hozzák, akkor akár nagyot is lehet majd ezzel kaszálni.

Csaba

segitek, en igy csinalom, szerintem igy kellene, ha nem igy csinalod akkor csapkodjatok egymas vallat h mekkora privacy huszarok vagytok es szopjatok:

e-mail: google
naptar: google/apple
cloud: google/apple
jegyzetek: google/apple
bongeszo: google/apple
jelszokezelo: tokmindegyleszarom
vpn: kiterdekel

telefon: apple/high end android sziguroan hivatalos play storeal es google integracioval

 

orulok h segithettem, adok szamlaszamot hova utalhattok a tanacsert

Fix IP, saját domain, SBC, LAMP, stb. Igen, pénzbe kerül, de ez van. Nincs ingyenhús és ingyenebéd.

Egy átlag embernek nem kell 99,99999999999%-os rendelkezésreállás, csillió terrabyte RAM, öt elosztott lokáción való mentés, stb. (Bocs, NagyZ)

E-mail: saját SMTP, webmail felülettel

Naptár, kontaktok, feladatok, jegyzetek: plaintext csv file, webes GUI-n a netre téve (picsmogók kedvéért, előbb mérlegeljék, hogy kell-e "nagymami tuti fánkreceptje" és "Doktor Kotász proktológus telefonszámának"   legalább 256 bites elkódolás)

Cloud: PHP script egy mappa tetjén.

Böngésző: Tök mindegy.  A weboldalakba bekábelezett javascript fostengernek hála, nagyjából mindegy mit használsz. Hiába tiltasz mindent, így is mész az adatbázisba, csak más bejegyzés kerül a neved mellé.

Jelszókezelő: Nem használ az ember jelszókezelőt. 

Telefon:

Facebook, messenger, stb. törölve. (Felesleges, mert úgyis tudnak mindent rólad, de a pici lelked megnyugszik.)

Chat: Nem kell chat. Nem kell mindenkinek az utolsó gondolatát 24 órában ismerned és arra 30mp-n belül reagálnod. Ha fontos, felhív és szóban megbeszéljük, ha kevésbé fontos küld SMSt.

Email kliens: Felesleges, ott a webmail

Feladatkezelő: Self hosted, webes gui.

Igen, a telefonodon keresztül mindent látni fog a nagy testvér, de amúgy is lát mindent, tehát felesleges plusz köröket futni. Hacsak nem fejlesztesz le mindent sajátkezüleg, nem reszelsz magadnak egy telefont nulláról akkor rajta leszel a szopórolleren. És amíg nem száll le róla, csak csak a biztonság illúzióját kergeted.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Jelszókezelő: Nem használ az ember jelszókezelőt."

Innetől, vagy emiatt, mindegy, teljesen hiteltelen, amit mondasz. Pont az egyik elsődleges és legfontosabb eszköz, mindenhova egyedi és kellően bonyolult (értsd: géppel generált) jelszó kell, ez nem is kérdéses.

A mai viszonyok mellett ez a "vonulj el egy barlangba"-típusú komment volt, semmi gyakorlati haszna. A többi is olyan, hogy te meg én összerakjuk, de nem várhatod el mindenkitől, így megint nem ad sokat. Nyilván a kérdésem valahol "provokatív" volt, nem is számítottam másmilyen válaszra..

> mindenhova egyedi és kellően bonyolult (értsd: géppel generált) jelszó kell, ez nem is kérdéses.

Ez igaz, de nem kell, hogy le is legyen tárolva. A jelszavaidat egy adott bemenet (usernév/rendszer, pl. ibenny@hup) alapján generálhatod is. Én így oldottam meg a dolgot. Az egyik előnye, hogy szinkronizációra sincs szükség a gépeid között, csak az egy darab saltot kell létrehoznod, ahol használni akarod. Az egyik hátránya meg az, hogy neked kell fejben tartani az accountokat. Dehát lehet ennél szofisztikáltabban, kényelmesebben is csinálni, esetleg összekötni egy account tárolóval, csak példa a storeless felállásra.

"neked kell fejben tartani az accountokat"

Pont ebben nem hiszek. :) Ha más nem, vmi Keepass-variacio legyen, _szeeintem_ az a biztos, ha van, nem bíznám az egyéni emberre. :) Itt nagyrészben messze nem csak az informatikusokról beszélünk, hanem átlagemberekről is, akiknek igénye lehet csökkenteni a "megfigyelési kapitalizmusnak" való kitettséget.

Én meg abban nem hiszek, hogy az átlagember bármilyen szinten képes kikerülni a tömeges megfigyelést, amikor még a számítástechnikusoknak sem egyszerű...
De amúgy mondtam, hogy nem muszáj így á la natúr használni, csinálsz valami account tárolót (mondjuk az uzsolt által javasolt dmenu-vel, vagy rofival), amiből meghívhatod a cuccot a megfelelő accounttal és meg is vagy. Csak egy ötlet.

Azzan, hogy n+1, egyedi, komplex, jelszót becsatornázol egy központi helyre épp a komplexitásukat és egyediségüket veszted el.  Innen kezdve elég a támadónak csak egy authentikációt ismernie, hogy az összesedhez hozzáférjem. Különösen vicces, ha ezt megfejeled azzal, hogy mindezt valamily Nagytestvér által szponzorált Os-el megvert telefonon tárolod. T'od, hogy kéznél legyen. Neked is, a G-nek is, meg az NSA-nak is....

A másik probléma, hogy az extrahosszú, géppel generált, "mégtesemtudod" jelszavak sérülékenységet növelik. Ha meghibásodik, elérhetetlenné válik a jelszó managered, az összes rendszeredből ki leszel zárva, nem csak abból az egyből, amit elfelejtettél.

A jelszavak elfelejtődésének van annyi előnye, hogy a ritkán használt jelszavaidat rendszeresen rotálni fogod, (jelszó reset, új jelszó beállítása).

Lehetséges kellően bonyolult, egyedi  jelszavakat generálni humán algoritmusokkal. Ehhez némi játékosság és memorizálás kell.

Az akinek számít, hogy a Nagytestvér figyeli és képes ezt realizálni,  annak van annyi motivációja, hogy összerakja magának a kis szemétdombját. Könnyű felszopni, hogy ez vagy az az alkalmazás, ilyen, meg olyan szipiszuper biztonságos, ha egy auditálhatatlan fekete doboz.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Az általam használt megoldások nagy része E2EE (Protonmail, Etesync, Tresorit, MEGA, Standard Notes, Bitwarden, Threema, Signal) szóval ott szerintem még "kistestvérekről" se beszélhetünk.

Igyekeztem olyan megoldásokat találni, ahol nem az adataimmal fizetek a használatért.

Hogyne, a végponti elkódolást és az ott végponton végzett tárolás milyenségét, hogyan auditáltad? Elhitted a kampószöveget, vagy esetleg van valami metrikád?

Mennyit fizetsz ezekért a szolgáltatásokért? Mert ha nem fizetsz súlyos összegeket, akkor tuti, hogy valamilyen formában az adataidal fizetsz. De még az sem biztosíték, ha fizetsz a szolgáltatásokért.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Hogyne, a végponti elkódolást és az ott végponton végzett tárolás milyenségét, hogyan auditáltad?

Sehogy, mivel ehhez nem értek.

Elhitted a kampószöveget, vagy esetleg van valami metrikád?

Jobb híján hiszek a témában jártas(nak tűnő) embereknek.

 

Mennyit fizetsz ezekért a szolgáltatásokért?

~200 EUR körül évente

Szerkesztve: 2020. 10. 30., p – 09:21

A szkeptikus hozzáállás nem ok a követés és lehallgatás elkerülését célzó és őszinte vágyak letörésére-kifigurázására. Ha van konkrét megvalósítható ötlet, - a "barlangba húzódás", vagy "fóliasapkázás" javaslatán kívül is, - akkor azt mindannyian örömmel vesszük..!

(Sajnos a szükséges döntések, a mai "a globális hálózatba kötött társadalmak" világában egyáltalán nem könnyűek. - Sajnos az sem biztos, hogy racionális igényt fogalmaznak meg. - De a terménypiacon is megpróbáljuk kiszűrni a csaló eladókat, és csak az egészséges portékát kínálóktól vásárolni. Az internetre kötött társadalomban igénybe vett internetes szolgáltatások világában is ezt kell tennünk. Akinek van hiteles információja ehhez, na.., az először is büszke lehet rá és utána arra is, ha azt közzé teszi. :) )

Nagy vonalakban amit biztosan megtehetünk, - a teljesség igénye nélkül, - és valamelyest használ is a topiknyitó által felvetett igényekre:

1. Az internetre kötött eszközeinket akkor helyezzük áram alá, ha valóban ilyen szolgáltatást veszünk igénybe, (pl. ha éjjel alszunk, miért kellene az eszközeinknek dolgozni.)

(A mobilok esetén ez ugye úgy módosul, hogy nem fizetünk internetes adatkeretért és így a Wi-Fi kapcsolatot, az az, a mobil interneten keresztüli elérhetőségét már a kikapcsolás szintjén lehet kezelni. - Természetesen mobilfizetés, v. rajta keresztül igénybevett bank-szolgáltatás szóba sem jöhet!!!)

2. Reklámok blokkolása első körbeni célkitűzés, még a legkönnyebben megoldható dolog,

3. A böngészőnk minden modern fejlesztésű, "kétirányú" funkcióját tiltanunk kell, szkriptek, újabb keletű hálózati protokollok futását a lehető legteljesebb mértékig blokkolnunk kell. (Ha egy portál így nem olvasható, vagy szolgáltatását csak részben használhatjuk, arról le kell mondanunk vagy meg kell elégednünk ennyivel )

4. Nincs közösségi médiahasználat, vagy annak csak reg. és javascript nélkül olvasható részével kell megelégednünk. (Korlátozottan azért van ilyen lehetőség is.)

5. A közösségi "chat"-programok használatát lehetőleg limitálni a valóban fontos, családi-baráti körben lényeges kommunikációra, a kiválasztott chatprogram használóinak nagy száma már elrettentő tényező kell legyen...!

6. Az oprendszerünk megválasztásával, tűzfalazással sok lehetőségünk van a személyes adataink gyűjtésének korlátozására, igazából a kommunikációs irányok szűkített sávban történő megvalósítása majdnem mindent megoldhat. (Nem véletlenül éppen a tűzfalbeállítások szorgalmazása, felhasználóbarát megoldása tűnik az IT leghanyagoltabb területének. - Nem fűződik általános közösségi érdek hozzá, különben a csapból is az folyna...)

7. Nem istentől való vétek, ha számtech használatunk olyan részét, amely offline is elvégezhető, hálózat nélkül tesszük. (saját képek feldolgozása, digitalizálás, videó-vágás, home-nyilvántartások kezelése, "konzerv" média-tartalom gyűjtés-fogyasztás, - (kiváltképp ha "torrentboltból" beszerzett anyagokról van szó!!!) - Tudom, "kívülről" hatalmas a nyomás arra, hogy ezekre is internetes kapcsolatot igénylő szoftvereket vegyünk igénybe, szinkronizáljunk a felhőkkel, stb., és azért.., csakis azért, hogy erről is a globál-techcégeknek naprakész információja legyen. Tegyünk ellene, legalább a naprakészséget illetően.)

Egyenlőre nagyjából ennyi jut eszembe, az itt felsorolt lehetőségek mutatják, hogy kényelmi megoldások nincsenek, "dióhéjban" inkább vállalható kényelmetlenségekről lehet beszélni. Ez minden felhasználónál mást jelent...

Az oldalankénti eltérő blokkolással egyetértek, (a hup-on pl. nálam nem aktív,) de vannak oldalak ahol csak max. "kakóval" oldhatod meg a "problémát". (Azaz okosan még "rásegítenek" a privacy-dre... :) - nem mehet egyetlen szkript sem. (de hát.., jó is van ez így. :) )

Mi a problema, amit meg akarsz oldani?

Mi faj?

Majd futtas statisztikat, hogy akikkel kapcsolatba allsz azok milyen szolgaltatoknal szolgaltatasokat hasznalnak...

Ez ket oldalu dolog, cseszheted a pancelozott csovezest, ha a masik vegen siman kifolyik es elterul.

Privacy mar regen nincs, az a nagy szabadsag, hogy nem csippelnek mint kutyat macskat szarvasmarhat. Meg...

Szog a koporsoba a keszpenz fizikai felszamolasa lesz, onnantol mindenki kontrollalhato tetszoleges mertekben.

Amennyiben tenyleg ezt akarod, akkor egy tenyleges OFF-Grid letet kell kialakitanod, ami nagyjabol lehetetlen ha nem elegszel meg egy foldbe furt lukkkal es masok levedlett rongyaival. Fel grid meg lehet, de az is beruhazas, ha ez megvan, akkor igazabol lecsatlakozhatsz a tobbsegi tarsadalomrol, bar akkor minek ha poziciodbol kifolyolag, mikor minden elonyet elvezheted es gyarapithatod magad.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Simán el tudom képzelni, hogy valaki sokáig rálátással bírt, "élvezte", - még az átlagosnál is jobban, - és jött egy váltás, ami lehetővé tette, hogy az "előnyök élvezetét" sutba dobja, - valószínüleg nagyobb hátrányok nélkül, - és elkezdjen életének egy gyökeres ellentétében gondolkozni...! Ráadásul korábbi életéből konkrétan tudhatja is, milyen messze érnek a "nagy testvér figyelő szemei"... Ez ráerősíthet a dolgokra. :)

Engem efelé az motivál(na) hogy a netes algoritmusok bezárnak. Nem csak engem, hanem azokat is, akiknek a tartalmait fogyasztom. Lassan már nincs kritika, ellenvélemény, új dolgok és minden csak egy pólusú.  Ezt nagyon károsnak tartom. Az életet ezen algoritmusok beszürkítik.  Olyanokká váltunk, mint a csirkék a csirketelepen. Csak mi tojás helyett klikket adunk.  

Mivel ezzé alakult a net, így az új és érdekes dolgok egyre jobban kimaradnak az emberek életéből. Ma már az újdonság az amit a bekövetett celeb végez. Agyfasz, hogy milyen primitív lett a világháló, pedig anno úgy indult, hogy a világ tudásának terjesztését szolgálja majd. Nem ez lett, illetve a zaj hatalmas.

Szerkesztve: 2020. 10. 31., szo – 20:36

Nálam ez annyiban kimerül, hogy kb. mikor eszembe jut rákeresek a nevemre. Ha az első három oldalon nem találok semmit magamról, akkor megnyugszom kicsit (egy HR-es Emese sem képes többre, ha rákeres a nevemre és ez a fontos). Persze ettől függetlenül még ömlik az én google, youtube, ebay, stb. fiókomba is a bullshit, de erről megpróbálok nem tudomást venni, néha nyomok rájuk egy spamet vagy nem érdekel-t, így egy darabig eltűnnek a nem kívánt dolgok a süllyesztőben, azonban el kell ismerjem vannak néha jó ajálnlások is. Azonban a legjobb az, mikor vásárolsz valamit és egy bő hónapon át ömlenek az ajálnlatok ugyanarról a termékről. Arra még senki nem jött rá, ha egyszer vásároltam belőle, akkor az a termék már nem érdekel?

Ezen kívől soha nem rendelkeztem Facebook (ebből van egy fake, jól jött pl. mikor új kollégina érkezett, meg lehetett lesni az érdeklődési körét, barátait, de mostanra már mindenki, akinek van valami szürke állománya a koponyacsontja alatt, módosította a beállításait és egy profilképen kívül nem sok derül ki róla, így ennek sem veszem manapság sok hasznát), Instagram (életemben nem nyittam még meg ezt az oldalt), stb. szociál médiás profillal, nem használok Watsup-ot, a Linkedin profilomat kb. 5 éve töröltem.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Szerkesztve: 2020. 10. 31., szo – 23:31

Én az elosztott paraméterezésben hiszek. Ha már valami valahol van, az ne egy helyen legyen. E-mail freemail, yandex, mindez claws mail klienssel. Cloud nincs, jelszókezelő a fejem. Veszélyes, de biztonságos. Persze képtelenség mindent megjegyezni, akkor papír. Jegyzetek lokális gépen, de semmi fontos, backup van. Telefon buta.Térkép openstreetmap. Kereső nem google. Feladatkezelő lokális gépen. Fileszervernek túlzás nevezni, de pendrive a routerben, távolról elérhető, viszont rettentő fontos nincs rajta. Az oprendszere OpenWrt/LEDE. Facebook, Twitter, LinkdIn nincs. VoIP p2p, STUN/TURN nélkül. Bár nagyjából a mi legyen kaja komolyságú beszélgetésekkel megtöltve. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE