WD Red 8T

Jelenleg pár 4T WD Red (EFRX) van itt RAID5-ben. Teljesen jók, semm bajom velük - csak kezdenek betelni. Gondoltam, bővítés helyett inkább cserélem 8T-re őket.
Két kérdésem lenne

- Ugye tavasszal bejött az EFAX-verzió, ami egy szopás RAID esetén. Elvileg 6T felett már nincs ilyen SMR-es. Meg tudja ezt erősíteni valaki ?
- WD oldalán elvileg 6T a legnagyobbb RED. Az fölött csak RED Plus van

https://documents.westerndigital.com/content/dam/doc-library/en_us/asse…

https://documents.westerndigital.com/content/dam/doc-library/en_us/asse…

Ehhez képest a magyar boltokat böngészve _mindenhol_ WD RED van 8T-s. Ez hogy lehet ? Mármint ügy értem, ha nem fake a kép, akkor ez van
Pl
https://compker.hu/termek/55517

De más boltokban se "pro" felirat van rajta. Szóval ezt nem értem....Tud valaki magyarázatot adni ?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 10. 29., cs - 11:38

A linkelt PDF le van maradva, Van WD80EFAX, de még WD100EFAX, WD101EFAX, WD120EFAX és WD140EFFX is van. Mind CMR.

Nafene :(
Eddig aszittem, megbizhato ceg.

 

btw, nemet/osztrak/angol oldalakon nezve mindenhol wd red plus van 8t-s verzioban.

Most vagy egymastol masolja minden itthoni webshop vagy valami regebbi verzio. Nem tudom eldonteni. 
Mondjuk, nemetektol rendelve se sokkal olcsobb, szoval nem tudom, van-e ertelme

http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

WD red helyett Seagate Ironwolf esetleg? Úgy tudom az még normális.

Kicsit zavarban vagyok. Az SMR elvileg a rossz és a CRM a jó, nem? Vagy van amelyik minden nélküli, az a legjobb, aztán SMR aztán CMR sorban a rosszabb?

mod: ez alapján úgy látom, hogy a DM-SMR volt kikiáltva főgonosznak és visszahozták a klasszikus CMR alapút:

https://ipon.hu/magazin/cikk/cmr-alapu-red-plus-merevlemezeket-ad-ki-a-…

Akkor ezek alapján nem kell keresni a topikindítónak a "régi" SMR-t, mert azzal csak a bajvan, vagy félreértek valamit?

Szerkesztve: 2020. 10. 29., cs - 12:35

A WD dokumentációja következetesnek tűnik, ennyi helyen biztosan nem írták el. Tehát:

- a régi SMR modellek "Red" néven futnak:

 • WD20EFAX
 • WD30EFAX
 • WD40EFAX
 • WD60EFAX

- az új CMR modellek "Red Plus" néven futnak:

 • WD10EFRX
 • WD20EFRX
 • WD30EFRX
 • WD40EFRX
 • WD60EFRX
 • WD80EFAX
 • WD100EFAX, WD101EFAX
 • WD120EFAX
 • WD140EFFX

A becsapás tehát csak annyi a dologban, hogy az "EFAX" utótag a korábbiakban SMR "Red" modelleket jelentett, 8TB fölött viszont már CMR "Red Plus" modelleket jelent.

Az egyes webshopok pedig egyszerűen nem követik le a "Red" <-> "Red Plus" megnevezést.

Van ketto darab WDC WD60EFRX tipusu driveom, amit 2017 novembereben vasaroltam. A drive a sajat cimkeje szerint 2017 oktoberi. Ekkor, meg nem tort ki az SMR orulet.

Ezek alapjan ugy modositanek az elmeleteden, hogy a regi riveok, amelyek CMR mechanikaval rendelkeztek, azokat ma Red Plus neven aruljak, sima Red markanev alatt, pedig az SMR technologiat hasznalo modelleket lehet megvasarolni. 

Szerkesztve: 2020. 10. 29., cs - 11:56

Csak kiváncsiság: nálad ezen a RAID5-ön (ami feltételezhetően legalább 8TB hasznos méretű) hány darab fájl (inode) van? (df -i) Másképp fogalmazva: mekkora átlagos fájlmérettel bírod még ki ezen diszkek alacsony IOPS teljesítményét?

Mi már csak backupnak használunk HDD-ket, itt HP OEM WD Gold-ok vannak (ami kb. a leggyorsabb diszk a 7200rpm kategóriában) ilyen méretosztályban, de a 10+ TB-os RAID kapacitásból adódóan, gyorsan rápattan 50-100 millió fájl, az pedig gyakorlatilag kezelhetetlen utána a hozzá tartozó IOPS teljesítménnyel. Egy rsync képes akár 7-10 napig menni rajta.

Nem sok. Itthon icucc, filmek vannak rajta, amiket majd egyszer megnezek. DCD-n macerasabb lenne tarolni. Meg nyers filmek, tomorites nelkul, amiket majd egyszer feldolgozok. 
Szoval nem doc/xls/pdf fileok. Azok valoszinuleg olnek.

http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Túl kicsik a fájljaid :-D

Nem engem kérdeztél, de most megnéztem, nekem 2,9 millió fájl van a NAS-on. Egy rsync nem gyors, de azért messze nem egy hét.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Snapraid md helyett ? Az elmeletileg igenytelen erre, mivel teljesen mas az elgondolasa.

Drivepool is van. Mondjuk ezek gyakran valtozo tarolora nem jok by design. Mediara viszont pont megfelelo, nekem kicsit zfs utanerzese van.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Szerkesztve: 2020. 10. 30., p - 23:59

6 terásig van   SMR, wd red blogja szerint. 

Volt a WDRED60efrx cmr, ez került 60 ezerbe, majd megjelent a WDRED60efax smr, először ez is 60  ,  most 55 ezer, de  újból van a régi WDRED60efrx cmr , ez már 75 ezer. (aqua árak)

A pro fordulatszáma 7200 , a sima 5400 . Vagyis volt. WD bevezette a fordulatszám osztályt. Vagyis a 7200 fordulatszámú osztályba tartoznak mostmár. (7200 RPM Class )

https://documents.westerndigital.com/content/dam/doc-library/en_us/assets/public/western-digital/product/internal-drives/wd-red-pro-hdd/data-sheet-wd-red-pro-idk.pdf

 

Kötözködőknek ezt a választ adta:

Egyes termékek esetében a Western Digital közzéteszi a fordulatszám-sebességet „osztályban” vagy „teljesítményosztályban”, nem pedig a specifikus  fordulatszámot adjuk meg. A kiválasztott merevlemez-platformokat és a kapcsolódó merevlemez-jellemzőket finomhangoljuk, hogy az ilyen platformok több különböző változatát hozzuk létre a különböző piaci vagy alkalmazási igények kielégítésére. Ezzel kiaknázhatjuk méretgazdaságosságunkat, és ezeket a megtakarításokat tovább adhatjuk ügyfeleinknek. Mint minden Western Digital termék esetében, a termék adatainkat is, beleértve az energiát, az akusztikát és a teljesítményt (adatátviteli sebességet), teszteljük, hogy megfeleljenek a termék adatlapján és a marketing fedezetén található specifikációknak.