Epson AL-M300DN nyomtatót VENNÉK (új, használt, mindegy)

Fórumok

Adott a címben szereplő modell. Kifutott, már nem elérhető.

A körülmények furcsa együttállása miatt egy konkrét speciális feladatra (Full duplex A5 nyomtatás PDF-ből, linux alól) csak ez a típus alkalmas.

Az utódja, az AL-M320DN nem tudja ugyanazt ugyanúgy. Elvileg, papíron igen, de a gyakorlatban órákig próbáltam, a nyomtató és PC beállítások 64 lehetséges kombinációjával, és nem és nem és nem. Mindig rosszul fordítja, rosszul méretezi, nem hajlandó duplex, stb. A testvére, az AL-M400DN is jó valószínűleg, de ahhoz nem találtam jó minőségű utángyártott tintát, így nem gazdaságos számomra a használata. (Évi 50-100 ezer oldalt nyomok vele.)

Ezért ha van valakinek van otthon/cégnél/irodában használt Epson AL-M300DN nyomtatója, akkor megvenném.

Minden más hétköznapi célra egyébként teljesen jó az utódja -- tehát nem veszít senki semmit, aki M300-ról M320-ra vált; kivéve, ha pont A5-re akart duplex nyomtatni.

Köszönettel.

Hozzászólások

Üdv

ebayen van egy pár, az utolsó Franciaországból egész elfogadható áron.

ui.: 49%os toner sztem nincs szanaszéjjel használva, képek alapján meg túl sok napsütést se látott.

Nincs a világon se jó, se rossz. A gondolkodás teszi azzá... (W. Shakespeare)

Hala, merre laksz? Számla elvárás?

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Zsámbék - Budaörs - Budakeszi - Budapest környéken mozgok a legtöbbet, de belföldi postázás költsége is belefér.

Nem elvárás a számla.

Mondjuk az érdekelne, hogy hány oldalt nyomtatott eddig a gép. (Ezt az adatot a saját maga által nyomtatott status info oldal tartalmazza.)

Inkább kiolvasom a webes felületéről, tököm se keresi a papíron :)
Total 150+ e, de van olyan ahol "csak" ** 30e. A 150-esben új fotokonduktor és beégető.

** most javítottam az adatot.

Keddre megmondom tudok-e adni. Nem ígérem 50%-ra sem, de azért várj addig kérlek.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

> Total 150+ e, de van olyan ahol "csak" ** 30e.

Akkor ezek szerint több gépről van szó?

> A 150-esben új fotokonduktor és beégető.

Igen, a fotokonduktort én is szoktam egyszer cserélni 50 körül, de a beégetőt (amit 100 körül kellene) már nem éri meg, mert annak az ára az új gép árának kétszerese.

> Keddre megmondom tudok-e adni. Nem ígérem 50%-ra sem, de azért várj addig kérlek.

Köszönöm, simán, nem sietek sehova.
 

Szerkesztve: 2020. 09. 03., cs – 11:02

Legyen szerencséd, nem akarlak elkeseríteni, de azt ugye tudod, hogy ez a nyomtatás téma az egész IT és informatika legkókányabb, legmocskosabb, legutálatosabb, legidőelbaszóbb, legszopatósabb része?

Azt akarom ezzel a kedves felvezetővel mondani, hogy nem csak a gép típusától függ, hanem a rajta lévő firmware verziótól is, hogy mit és hogy fog nyomtatni. De mondok jobbat, nekünk volt már olyan is, hogy egyforma volt a hardver és a firmware is a multifunkcióson, egyik működött jól, a másik nem (nyilván a gyakorlatban valami mégsem volt teljesen egyforma). Ezt nem erre a konkrét típusra mondom, hanem úgy általában.

Windows-on meg még ott a driver kérdése, ami egy külön misét megér, amikor 3 féle típusú (PS, PCL5, PCL6) driver, mindegyikből van 6 féle verzió egy nyomtatóhoz. Az egyik nem nyom duplexet, a másik színeset, a harmadikkal beragad a nyomtatás a spoolerben, a negyediknél hiányzik a lap jobb oldalából 1 centi, az ötödiknél csak az első oldal jön ki, a hatodik jó lenne, csak 3 perc mire kinyom 1 oldalt.... stb stb. És amikor találsz egy drivert ami működik, akkor örülsz mint majom a farkának, elteszed 6 helyre hogy biztos meglegyen (mert a régiek a gyártó oldalán nem mindig elérhetőek, egy idő után törlik), és reméled hogy a következő windows update nem fogja elkúrni, ha mégis, akkor indul a szopóroller elölről.

"Sose a gép a hülye."

+1

Az egész témát szívből rühellem. Otthon egy 1-2 éves brother bw laserünk van, ami azért lett kiválasztva mert nem csillió forint volt és tud kétoldalasan nyomtatni. Van egy macbookunk meg egy linuxos gépünk, a kettőből az egyiken tudok csak chrome -ból nyomtatni. A részleteket ne kérdezd. Pár órát már belefeccöltem, macOS-ra a hivatalos (!) drivert raktam fel. Az esetek 90%ában felvillan a nyomtatón a "papír" warning vagy mi a balhere, de se időm se kedvem nem volt utánanyomozni.

Windows-on viszont hibátlanul működött, csak azt a gépet elraktuk a padlásra.

Igen, ugyanezt tapasztalom.

Éppen ezért ragaszkodom ehhez az egy típushoz, és nem akarok váltani: mert ez működik. Van hozzá PPD fájl, amit odaadok a CUPS-nak, és ennyi a driver. (PS nyomtatóként használom.)

Már volt ilyenből 5 darabom (mert 50 000 oldalt bír ki egy darab), túl vagyok valami 200 000 oldalon vele, és MŰKÖDIK. (Könyveket nyomtatok vele, azért az oldalszám.)

Egy szó, mint száz: az a típus számomra a nyomtatás nirvánája. (És tegyük még hozzá, hogy elérhető hozzá jó minőségű taiwani toner, amivel a 10000 oldal nem 40 eFt, mint az Epson gyárival, hanem 7 eFt, ÉS nem ragad, csúszik, romlik el tőle az egész.)

Egy szóval tökéletes. Meg is szűnt.

Úgy van, hogy a fotokonduktor 50 ezer oldalra elég, és a nyomtató árának kb. 50-75%-áért lehet kapni bele.

Régen, amíg lehetett kapni a gépet, a 75%-os árú alkatrész helyett inkább új gépet vettem, mert a többi alkatrész is kopik azért.

Most, hogy a gép már nem kapható, természetesen ezt a cserét még elvégzem.

Viszont van a másik fogyóeszköz: a beégető, ami 100 ezer oldalra elég. Na ennek ára a gép árának kétszerese. Nem értem, miért, de ez van, évek óta konzisztensen minden forrásból nézve. Tehát ezt az elemet már nem éri meg cserélni egyáltalán.

Tehát ha így nézzük, akkor a gép teljes élettertama (egy fotokonduktor cserét beleszámítva) 100 ezer oldal.

Szerkesztve: 2020. 10. 27., k – 13:57

Tegnapi+mai élmény. Új (használt) nyomtató érkezett hozzánk az irodába Konica Minolta Bizhub 20 személyében.

A sima PCL5 és PCL6 driverrel is nyomtat, gyorsan mint a villám, csak nincs duplex opció. (próbáltam jópár típust, variánst...)

A saját PPD-jét (ami postscriptes) letöltöttem, felraktam, tud duplexet, de egy két oldalas PDF-re ~1 percet kell várni mire elindul a nyomtató. Így aztán pár pec után repült. Ennyit a gyártó saját drivereiről.

Bármilyen más postscript-tel ugyanez a helyzet.

Így aztán PCL5 és PCL6 drivereket próbáltam. Jöttek a szokásosak, volt amelyik jó csak nincs duplex opció, volt amelyikre cups filter failed és hasonló feldolgozás hibák jöttek, volt amelyiket eldobta a nyomtató majd nyomtatott egy PCL ERROR paget, volt amelyikkel kijött némi krix-krax.

Végül találtam egy PCL-t amivel normális sebességgel megy és van duplex is. HP LaserJet 5P - CUPS+Gutenprint v5.3.3 Simplified (Igazából a 6P is ugyanilyen "jó"). Viszont a Cups test page-nek a jobb oldali és alsó csíkja nem látszik, tehát valami a margókkal nem tökéletes. De telibe szarom, normál nyomtatásnál nem látszik. Működik. Kb. 5 órát szórakoztam vele, nem akarok többet.

Maga a masina egyébként jó.

Hogy pozitívat is mondjak, az SMB share-re scan elsőre ment csont nélkül. El se akartam hinni, nem tudom milyen szerencsés csillagállás volt, hány feketemacska ment előttem vagy minek köszönhetem ezt.

"Sose a gép a hülye."