Alt-Tab javítása Gnome Desktop alatt

Az open-source egyik innovatív aspektusa, hogy minden faszságot át kell venni, vagy amit el  kell cseszni, ezért nem ért meglepetésként, hogy Debian alatt Gnome Desktopra váltás után az Alt+Tab nem az ablakok között váltott, hanem alkalmazások között, és kreatív módon, az adott alkalmazáshoz tartozó ablakokat összecsoportosította legördülő menü alá, agyoncsapva az ablakok közötti gyors váltás lehetőségét. Mivel, az utóbbi időben, max. 10 perceket töltök az itthoni gép előtt, eddig nem lépte át az ingerküszöbömet a dolog, egészen mostanáig.
 

Tehát a javítás, hogy a régi, elvárt működést produkálja az Alt+Tab:

01. lépés: apt-get install dconf-editor
02. lépés: dconf-editor
03. lépés: Jobb oldali menüben megkeresni: org/gnome/desktop/wm/keybindings-et
04. lépés: A keybindignsben megkeresni, a switch-applications és kikapcsolni a Use default value kapcsolót, átütni valamilyen más értékre.
05. lépés: Megkeresni a switch-windows értéket és átírni ['<Alt>+Tab']-ra. Opcionálisan át lehet ütni switch-windows-backward és a switch-applications-backward értékeket.
06. lépés: dconf-editor bezár. ha X11 alatt van az ember akkor Shift+F2 és r a Gnome újraindításhoz

07. lépés: Elmenni a Praktikerbe venni egy gáz forrasztólámpát és egy szívlapátot.
08. lépés: Megkeresni a commitek között, hogy ki állította át az Alt+Tab viselkedését.
09. lépés: Felvenni az illetővel a kapcsolatot és felkeresni az otthonában.
10. lépés: Felizzítani a szívlapátot a forrasztólámpával.
11. lépés: Tarkónbaszni az izzó szívlapáttal a committelőt.
12. lépés: ????
13. lépés: Profit!

Hozzászólások

Ez engem is nagyon zavart addig, amíg megtudtam, hogy az alt+tab fölötti gomb adott alkalmazás különböző ablakai között vált. Ez nekem az Alt+tabbal kombinálva nagyon meggyorsítja a munkát. Hátha másnak is hasznos lesz.

Csaba

De, ha nyitva van 6  terminál, 5 editor meg 4 browser 5 desktopon funkció szerint csoportosítva akkor én elvárom, hogy egy mozdulattal ugyanazon a desktopon megtaláljam az editort a terminálban állva. Ha a másik terminált keresem ami tudom, hogy a másik desktopon van akkor pedig az alt+0 (magyar kiosztás) -val egy mozdulattal oda ugorhatok. Szóval ez a csoportosítás csak akkor hasznos, ha nem használja ki az ember a desktopokat. Már látom is a következő lépésüket: nincs szükség több desktopra, mert csoportosították az ablakváltót alkalmazásonként. 

Lehet, bár én gyakran dolgozom több projekten is egyszerre, akkor szoktam szétdobni az ablakokat úgy, hogy egy desktopra jönnek össze adott projekthez tartozó ablakok. Tény, hogy általában browser ablak több helyre is kell, olyankor nem feltétlenül segítség a csoportosítás. Valahogy megszoktam, de szerintem is kellene, hogy könnyen ki lehessen kapcsolni.

Azt én is remélem, hogy a desktopok maradnak.

Csaba

Már kb. egy éve nem használok Gnome-t, de akkoriban volt valahol egy checkbox, hogy csoportosítsa vagy ne az ablakokat.
Egyébként én is sokat szívtam vele régen. Nekem úgy volt beállítva, hogy az alt+tab csak az aktuális desktopon a meta+tab az összes desktopon váltson az ablakok között és ne legyen csoportosítás. Ezt valahogy extensionok nélkül is be lehetett állítani, de mégis rendszeresen úgy szétbarmolták a frissítések, hogy guin keresztül már nem lehetett helyreállítani. Ilyenkor én is sok mindent kívántam nekik.  
 

Szerkesztve: 2020. 10. 24., szo – 22:16

Egy szo: innovacio.

Ott jon szembe veled ahol nem szamitasz ra, es arcul csap.

Kotelezo autos hasonlat:

Modellrol modellre random cserelgessuk fel a 3 pedalt. Csak mert. Innovacio.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....