Debian + Win10 multiboot

Fórumok

Sziasztok!

Bármikor amikor a win10 elindul azonnal felülírja az általam preferált boot prioritást (debian grub). Hogyan lehet lebeszélni a win10-et erről? A grub a debiant és a win10-et is tudja indítani, ami ugye a win10 boot loaderéről nem mondható el.

köszi!

Hozzászólások

Ha jól emlékszem, a grub-ot egy másik fizikai hdd-re kell rakni, ha ugyanazon van a grub és a windows bootloader akkor a windows update képes felül írni.

Ezzel szívtam 1 hétig. Aztán elengedtem a dual bootot. Ha lenne megoldás és is nagyon örülnék neki.

Gondolom te UEFI bootot használsz, annál nincs ez az MBR-t felülíró b4×4kodás. UEFI bootnál az EFI partíción kényelmesen megfér több OS .EFI kiterjesztű bootloadere, nem irkálják egymás szektorát felül. 2020-ban nem nagyon kéne már Legacy MBR boothoz ragaszkodni.

Igazából GRUB sem kell már, én az Arch-ot UEFI-s systemd boottal bootoltatom, előtte a Gentoo-t EFI stub boot-tal, amikor mindjárt a kernel bootol közvetlenül. Az UEFI boot sokkal kulturáltabb megoldás, egyet kell csak észben tartani, ha egy mód van rá, akkor a Secure Boot-ot érdemes kikapcsolni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Igen, és pont ezért szívsz. Értem, hogy sok ember nehezen szakad el a sok évtizedes berögződésektől, de ha egyszer van egy jobb technológia, azt kell használni. Ez a Legacy BIOS boot meg az MBR-rel szórakozás, még az eredeti IBM PC-kre, és XT-kre lett kitalálva ~40 évvel ezelőtt. Ma már más idők járnak, van helyette jobb.

UEFI bootot már azért is érdemes modernebb gépeken egymagában használni, mert meggyorsíthatja a bootolást. Nem a háttértár sebességét dobja meg, mert az továbbra is x idő alatt tölti be az OS-t, hanem a bootloader előtt az UEFI BIOS kihagy egy csomó hagyományos BIOS POST tesztet, meg gyorsabban detektálja a gépben lévő meghajtókat, és ezzel nyerhető akár néhány másodperc is egyes gépeken. Nem mindegyiken, erősen gép, alaplapfüggő.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Pont hogy ő nem szív...olvasd kicsit fentebb: mbr-t használ.

Egy másik topic-ban valaki ugyanezt a "szar a 40 éves mbr 2020-ban" szöveget tolta. Te szoktad?

> sok ember nehezen szakad el a sok évtizedes berögződésektől

Ez nem berögződés. Én használnék GPT-t, ha lenne mire. De a boot device nálam egy 128GB SSD, nem multiboot. A 6, ill. 8TB-os winyóimon sincs GPT. Az, hogy te megragadsz minden alkalmat az UEFI/GPT szopkodására, na az a berögződés.

> az UEFI BIOS kihagy egy csomó hagyományos BIOS POST tesztet, meg gyorsabban detektálja a gépben lévő meghajtókat

Ez így ebben a formában totál marhaság.

> a Secure Boot-ot érdemes kikapcsolni.

Valóban? Miért? Ja, és ha ekkora szakértője vagy a témának, akkor miért csak az MBR-t tudod szidni (ami itt nem is téma), miért nem írsz megoldást az eredeti problémára?

> UEFI bootnál az EFI partíción kényelmesen megfér több OS .EFI kiterjesztű bootloadere

Hogyhogy az EFI partíción? Kevered a dolgokat, ember. Az ESP, amire gondoltál. És csak hogy tudd: MBR-ben is lehet ESP. Elvileg igen, több OS használhatja az ESP-t. Gyakorlatilag meg ez a sokadik topic, amiben valakinek ezzel problémája van.

Hogyhogy az EFI partíción? Kevered a dolgokat, ember. Az ESP, amire gondoltál.

Őööö! Tudom, hogy minden jel ellene mond, de tényleg nem védeni akarom Mr. Raynest, mert egy ilyen kifinomult üzletvezető-szagú multikulti uriembernek nagyon derogáló, ha egy troll komplett feje nyakig belelóg a hátsó fertájába. Szóval nem raynes igazát akarom ezzel védeni, amire amúgy sincsen szüksége, hogy egy csicskával vitatkozzon, de csak úgy halkaln megjegyzem, hogy zavarosan pontatlanul van bent a köztudatban ez az efi dolog. Szóval olyan nincs, hogy efi partició. Ühüm. Csak két linket mutatok, ahol szarul van és akkor biztos tévednek. Az egyik link raynes istenített disztrója (sajnos), a másik az enyimé.

https://wiki.archlinux.org/index.php/EFI_system_partition

https://wiki.gentoo.org/wiki/EFI_System_Partition

Szerkesztve: 2020. 10. 11., v – 11:09

Amikor W10 után újra elindítod a Debiant, akkor visszaáll a boot prioritás Debianra azt követően?
(W10 bebootol, reboot, Debian kiválaszt, Debian elindul, reboot: mi a default prioritás ekkor?)

Amikor több mint 4 éve én ilyenekkel mókuskodtam, a bootmgr még képes volt másik bootloadert is betölteni. Arra nem emlékszem, hogy a grubot behúzni próbáltam-e vele, de a grub4dos tökéletesen ment, amivel meg el lehet indítani bármilyen linuxot. Azt nem tudom sajnos, azóta történt-e valami a bootmgrrel.

En vagy 5-7 evvel ezelott meguntam a win bootloaderevel valo szkanderozast (ami egy-egy update utan meghulyult) es azota ugy vagyok, hogy kulon lemezen van a win es a linux boot, es amikor bekapcsolom  gepet, akkor nyomok egy Esc-et (bios boot device kivalasztas) ha a masodik vinyorol akarok bootolni. Mivel ezelott cirka 5 masodperccel nyomtam meg a Power gombot, ezert nem idot rablo nyomni meg egy gombot.

Lehet, hogy parasztos megoldas, de egyszeru es eddig nem romlott el. :-)

Ajaj :(
Az első ilyen próbálkozásom oda vezetett, hogy a win10 nem akart updatelni, mindig valami hosszú hibakóddal elszállt. De a boot -al nem volt gondom.
Én nagyon elmaradott vagyok és MBR -t használok.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Szerkesztve: 2020. 10. 11., v – 16:31

Sziasztok!

 

Lehet akkor rosszul (és) vagy hiányosan fogalmaztam. GPT partíciók vannak a diszken, Debian Linux és Windows 10. Elsőnek a Win10-et installáltam, majd utána a debian-t. A debian felismerte a win10 jelenléét és a grub-ba ezt föl is vette. A grub-al a linuxot és a windowst is tudom indítani. Viszont amikor a windows elindul, első dolga a boot prioritást lecserélni és nem a grub indul el, hanem a saját boot loadere ami csak a win10-et tudja bootolni. Tehát amit szeretnék, az az, hogy ha a windows-zal bootolok be, akkor ne állítsa át a boot prioritást. Ha belépek a biosba a boot prioritást beállítom: 1: debian, 2: disabled, 3: disabled, 4: disabled akkor szépen be is jön a grub.

Ha a windowst elindítom, majd nyomok egy rebootot és bemegyek a biosba, akkor a boot prioritást erre változtatja: 1: windows, 2: debian, 3: disabled, 4: disabled

Amit szeretnék, hogy a windows hagyja békén, ezt a prioritást. Gondolom valahol a registríben létezhet erre egy opció, vagy nem tudom, van -e bármilyen megoldás erre.

 

köszi,

 márk

Nekem is ez volt korábban a gondom. Ha Windows-t indítottam, akkor már csak az indult el. Van olyan BIOS, ami ha meglátja, hogy Windows van telepítve, akkor csak azt, és semmi mást nem hajlandó indítani, hard-kódolva lehet benne a macera :D

A megoldás hogy a Windows boot loader-jét kell módosítani a következő paranccsal:

 

admin joggal futtatott cmd-ben:

 

bcdedit /deletevalue {bootmgr}  path \EFI\debian\grubx64.efi

Így az alapértelmezett bootmgrfw.efi, ami a Windows betöltője felül lesz írva a grub-bal, így bejön a választómenü, vagy valami ilyesmi.

Így legalább nem kell macerálni a BIOS-ban a boot sorrendet.

Épp hétvégén migráltam át HDD-ről az SSD-re bővítés miatt a Windows 10-et, és kért mellé Linuxot is, kapott Ubuntut mellé.

Előtte Windows XP-je is volt a Win 10 mellett, Terrabyte BootIt Bare Metal boot managerrel. Az XP a kérésére nem került át, ebből kiderült, hogy az ismerősöm talán nem az itteni Hajbazer. Mivel csak 500 GB-os SSD, így nem GPT/UEFI-t választottam, hanem MBR-es megoldás lett:

1. Boot manager felrakása

2. particionálás:

Win boot+data+recovery átmásolása, átméretezése és Linux boot+data+swap partíciók létrehozása, az elején 8 MByte hely üresen

3. Ellenőrzés a az átméretezés miatt is: Windows 10, működik

4. Ubuntu Linux telepítése, annyi a nagy trükk, hogy nem a /dev/sda -ra kerül a grub, hanem a /dev/sda4 -re, ami a Linux boot vagy a Linux data, mind a 2 módon megy.

5. Boot manager-nek beállítom:

Új boot OS: Linux, lássa a boot data swap-ot, boot-oljon, amit beállítottam, pld boot. Extra, lássa a Win data partíciót, és oda tudok másolni, ha kell valami.

Beállítom a Win 10-nek, hogy csak a Win10 boot data recovery -t lássa, ha nem így volt, így számára üres helynek tűnik a Linux

Ha indokolt lenne, lehetne egy NTFS adat partíció, amit mind a kettő OS lát, úgy is megy. Itt nem kellett.

Kész, mindkét OS frissíti magát, minden gond nélkül, sok éve használok dual boot-ot így.

GPT/UEFI-vel nagyobb szívás megcsinálni, a multiboot igazán könnyű olyan boot managerrel, ami korlátalan Primary-t tud kezelni, többet mint 4-et, és te állítod össze minden OS-nek, hogy mit lásson, így lehet kb korlátalan OS-ed a gyakorlatban is. Tud működni, ha több HDD/SSD is van a gépben, hiába a 2. SSD amin van, egy kattintás, és úgy látja, hogy az 1. eszközön van, stb.

Sakk-matt,
KaTT :)

A hétvégén vettem nagy levegőt és a kissé avétos HP Elitebook 8440p (core i5 4G RAM 240G SSD) gépre felraktam a debian 10 -et. MBR és grub figyelmeztet, hogy BIOS hiba miatt érdemes inkább kulső boot device -re telepíteni a bootloadert.
Nem kellett, kifogástalanul működik. Még meg kell találnom az utoljára használt rendszer "újra bootloása" feature beállítását (az első "roham" nem sikerült).

Ami jobban zavar az hogy lett egy harmadik primary partíció ami a win10 valami mentési funkciója, a rendszereket jobb szeretem primary partícióban, így most extended -be került.

Kérdés, az a régi feature, hogy a windows és a Linux azonos swap területet használ még működik? Tudtok valami bevált receptet, howto -t.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

> Még meg kell találnom az utoljára használt rendszer "újra bootloása" feature beállítását

Hol kerested? Nem tudom jól értem-e. Arra gondolsz, hogy a boot menüben az legyen a default, amit legutóbb választottál? Ezt a grub tudja.

printf '\n%s\n' 'GRUB_SAVEDEFAULT=true' >> /etc/default/grub; update-grub

> a windows és a Linux azonos swap területet használ még működik

Elvileg megoldható, de túl hack-es. Meg ha pl. a linux-ot hibernálod, utána valamiért win boot-ol és felülírja a swap/hiber területet, az probléma lesz. Lehet, hogy majd jön egy multiboot-szaki, aki pontosabb választ tud erre...vagy csak az MBR miatt tud vergődni.

"a boot menüben az legyen a default, amit legutóbb választottál? " - pontosan.
Találtam valami ubuntu leírást de nem működött, ott két valamit kellett átállítanom, és aztán update-grub, de nem működött.
Ki fogom próbálni.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Szerkesztve: 2020. 10. 20., k – 12:16

A leg 'tisztább' módszer - amennyiben van erre lehetőség - hogy külön diszk minden oprendszernek.

Ilyenkor a BIOS-ból tudsz választani mikor melyik induljon el. és mindenki örül.

Sőt, win (újra)telepítéskor a többi diszket én le is szoktam csatlakoztatni, nehogy a magáénak érezze :D

 

Persze, ha egy laptopról van szó, amibe csak egyetlen diszkhely van - ott erős kompromisszumokat kell kötni.

+1

annyi extrával, hogy kiveszem a másik diszket, amikor telepítek oprendszert. Van amelyik mindenképpen meglévő efi particióba eszi be magát, ha talál. Akkor viszont belefuthatok abba a problémába, amibe máskor is, hogy ha a diszk kipusztul vagy bármiért kikerül a gépből, amelyiken a közös efi partició volt, akkor nem indul a többi, hanem lehet kezdeni varázsolni.

Szóval telepítéskor csak az a diszk van benn, amire akarom, hogy kerüljenek a szemetei adott rendszernek. Utána, update már nem para, mert a lemezek azonosítóit tiszteletben szokták tartani. Biosos gyors boot menüvel pedig választás köztük.  Ja és nem diszket kell így sem választanom, hanem a bios boot menüben ott van az ubunti és a windows. Mivel nvram-ba bementi a listát, úgy is ott lesznek a megfelelő particio uuid-vel, hogy külön-külön lemezeken és efi particiókkal mennek.

Szerkesztve: 2020. 11. 05., cs – 20:59

Lehet semmi köze hozzá, de a dual boot HP EliteBook 8440p 240G SSD, nem tudja felrakni a legújabb "nagy" frissítést, 0x800f0922 - ami állítólag azt jelenti, hogy kevés a hely a "system reserved" partíción.

Már találtam egy eléggé szájbarágós leírást, hogy lehet ezt mbr esetén orvosolni, ha jól értem törölget róla.
A gond csak az hogy a "Disk Management" azt mutatja, hogy a partíció 513M és 100% free.
Most akkor mi van?

Ha nem számítottam volna a dual bootra és kimaxoltam volna a disket akkor hogy csinál "system reserved' partíciót?
Lehet akkor szimplán egy jókora fájlt csinál?

Szerk: Elfelejtettem, még a dual boot előtti utolsó "nagy" frissítés után, nem tudom a gépet "normálisan" kikapcsolni, csak shift és shutdown, különben csak hibernál. Lehet akkor is ezt a partíciót használja?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Probaljad a hibernalast kikapcsolni, pld cmd adminkent futtatva majd

 

Powercfg /h off

 

Reboot

Frissitest megnezni. Vissza: powercfg /h on

Multiboot eseten a hibernalas adatvesztest okozhat, ha nem a Windows 10 indul el es van kozos particio.

Találtam egy ilyen cikket: https://answers.microsoft.com/de-de/windows/forum/all/windows-10-update-loop-error-0x800f0922/4a45d0b2-a767-43d7-b2e8-04c58d742884

Moving the active flag to the win Partition an leave ist there forever.

Klasz:
mi az active flag - most ez a boot flag akarna lenni?
win Partition 3 van melyikről van szó?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Szerkesztve: 2020. 11. 06., p – 13:56

Megoldódott!
A feljebb idézet cikk a megoldás kulcsa, pontosítva a ck. 50MB windows boot partíció "boot flag" tünt el, ezért nem tudott frissíteni. (betöltöttem a Debian partíciót, cfdisk -el beállítottam a boot flaget, és megoldotta)
Buuu

SZERK: A poweroff gomb is működik :)

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Debian 10 default grub2 és mbr. (Még mindig nem vagyok benne jó)

Őszintén zavarban vagyok, nem tanulmányoztam elégé a boot folyamatot (sem). Én nem érzékeltem, hogy a boot loader (lilo és grub) hide -olna bármit is, ha csak nem "kérem" rá. Elég sok gépet húztam fel akár 5-6 boot -al, egyiknél sem érzékeltem, hogy változna a "boot flag" ha mást bootoltam (sfdisk, cfdisk, parted stb.).

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.