Firefox market share < beka ?

Minap felvetettem a lenovo ufsz-nek, hogy miert nem mukodik a checkoutjuk firefox alol. A valaszban hivatkoztak a https://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_web_browsers -ra, ami szerint a firefox reszesedese a beka alfara kozeleben van, es nem prioritas nekik, hogy mukodjon.

A grafikonon jol latszik, hogy 2018-tol *masszivan* leesett a firefox nepszerusege, mi tortent itt? Errol total lemaradtam.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 10. 15., cs - 17:46

Nem a Firefox felhasználók szájíze szerint fejlesztik a browsert.

Pl.: a 2017 végén megjelent Firefox 57-től kezdődően kivonták a forgalomból a XUL-t és ezzel egyrészt kinyírtak egy csomó régebbi, már nem fejlesztett, de aktívan használt kiegészítőt, másrészt a helyette kapott WebExtension sokkal rugalmatlanabb és erőforrásigényesebb. (Arról nem is beszélve, hogy a WE-s kiegészítők segítségével egyedileg azonosítható vagy a neten. (Egy PaleMoon dev okfejtése a probléma kapcsán.)) A fejlesztők sem örültek a dolognak.

Pl.: Dedósként kezeli a júzereit: tavaly májusban valaki hagyott lejárni egy certet és a Firefox letiltotta szinte mindenkinek az összes kiegészítőjét, lehetőség cert ignorálására nem volt. (Ez ugyan biztonságtechnikai kérdéseket is felvet, hogy hogy lehet, hogy központilag el lehet venni mindenki addonjait, de ez most mellékes.) A felhasználók elsősorban nem a hiba miatt háborodtak fel, hanem azért, mert a Mozilla úgy gondolta, hogy meg kell a felhasználókat védeni saját maguktól és nem adott olyan lehetőséget, hogy "nem érdekel, működj", hanem tiltott, a felhasználó helyett döntött.

Pl.: Egy csomó olyan privacy és security szempontból aggályos vacakot telepítget fel suttyomban a felhasználók gépére, mint pl. a "Follow-on Search Telemetry", amit nemhogy a kutya nem kért, de ki sem lehet kapcsolni. Ezek a rejtett "kiegészítők" Firefoxban meg sem jelennek, de a Firefox-szal egy könyvtárat használó Firefox-fork IceWeasel-ben már igen.

Egyszóval szépen lassan krómot csinálnak a rókából. Szerintem nem tart már sokáig és tényleg az lesz: egy újabb felskinnelt Chromium. Miért is ne, hiszen ez az ms-nek és az Opera Software-nek is bejött, nem? Na ja, csak az Operának volt 1%-a, az IE-nek meg 4-5 (se); ők alapozhattak a hipsterekre, akik ugyan krómot akartak használni, de nem akartak krómot használni. Ezzel szemben a Firefoxnak 20-30%-a volt és ennyi hipster a világon nincs; ezek hardcore Firefox felhasználók voltak az értelmesebb mezei júzerektől kezdve a rendszergazdákon át a különféle developerekig és egyéb random kockákig. Ők minek használnának egy elkrómosított, lebutított Firefoxot, ami egyébként szinte mindenben alulmarad azzal szemben, amit másol?

És akkor még nem is beszéltünk az olyan dolgokról, hogy UNIX-okon GTK3 és PulseAudio-fertőzött lett az egész browser. (Hello, recsegő hang, folyton bebugzó, irreszponzív felület és felfalt erőforrások, viszlát RPi1 és hasonlóan gyenge gépek, beágyazott terminálok, stb.)

Én ugyan Classic Operás vagyok, szinte amióta csak a netre szabadultam és sose szerettem a rókát. De nagyon is megértem azoknak az Fx usereknek az egyujjasát, akik anno észérvek mentén döntöttek a Firefox mellett.

Ez utott!

A firefox-ban a gyarilag egesz jol belott privacy tetszik; siman privacy settings-ben custom es mindent maxra allitok, meg egy ublock melle, es kesz is a hasznalhato bongeszo.

Chrome-ban ugye google frankon kinyirta az adblock-okat es a tracking tiltas se egyszeru.

De mozilla is penzbol el, azt a sok developert fizetni kell valamibol.

Azt nem ertem, hogy a firefox felhasznalok miert pont a chrome iranyaba mentek el, latszolag mind egyszerre. A chrome reszedese lassan 80% folotti (merestol fuggoen), ez nagyon nagy baj a web standard-ok szempontjabol.

> De mozilla is penzbol el, azt a sok developert fizetni kell valamibol.

Abból, hogy eladják a felhasználóikat? Egy alapítvány?

> Azt nem ertem, hogy a firefox felhasznalok miert pont a chrome iranyaba mentek el, latszolag mind egyszerre.

Mert nincs más. Safarit kizárólag Apple platformokon találsz, az Apple userek meg eddig sem arról voltak híresek, hogy Firefoxot használtak volna, tehát Firefox -> Safari migrálásra vajmi kevés esély van. A többi mainstream böngésző pedig gyakorlatilag már mind króm. Az utolsó kivétel a Firefox. (Még.) Hova mentek volna onnan? Az underground böngészők mind kompromisszumokkal és lemondásokkal járnak, ezt a többség pedig nem akarja és nem is fogja bevállalni.

> A chrome reszedese lassan 80% folotti (merestol fuggoen), ez nagyon nagy baj a web standard-ok szempontjabol.

És még egy sereg más szempontból is (pl. privacy) nagyon nagy baj. Gyakorlatilag egyre inkább az lesz, hogy a web = google (+facebook), mert ők adják a defacto keresőt, a defacto böngészőt, a defacto emailt, a defacto videomegosztót és még egy sereg másik dolgot is. A 90-es évek microsoftja a 20-as években, webes alapokon.

mondjuk chrome helyett ugye kapasbol chromiumot hasznal az ember, de igen, ez ubergaz, hogy a valaha a jovo bajnokakent, sok-sok energiaval es lelkesedessel a jovo generacioinak keszitett nyilt szabvanyok gyakorlatilag a userek lustasaga/ignoranssaga miatt eluszik...

meg egy lehetoseg van, bar egyre kevesbe realis, a webassembly. de nem ugy tunik, hogy kulonosebben sikeres lesz, ahogy eddig latom.

> mondjuk chrome helyett ugye kapasbol chromiumot hasznal az ember

Nyilván, csak nem vagy vele sokkal előbbre. Ugyanúgy a google diktálja a műszaki paramétereket, csak a brandet iktattad ki. (Meg pár, csak a zárt forrású verzióban fellelhető spyware-t.)

> de igen, ez ubergaz, hogy a valaha a jovo bajnokakent, sok-sok energiaval es lelkesedessel a jovo generacioinak keszitett nyilt szabvanyok gyakorlatilag a userek lustasaga/ignoranssaga miatt eluszik...

Ebben baromi nagy szerepe volt az olyan nagy cégeknek is, mint pl. a google.

> meg egy lehetoseg van, bar egyre kevesbe realis, a webassembly. de nem ugy tunik, hogy kulonosebben sikeres lesz, ahogy eddig latom.

Azzal csak a szutyokszkriptet tudod kiváltani - ami ugyan jelentősen javítana a web helyzetén - de a google infrastruktúra térnyerésén a WA térnyerése mit sem fog segíteni.

Mostanában játszottam kicsit TypeScript+Angular-ral, egészen bejött. Erős típusosságot ad a JavaScript-hez, és ettől egészen értelmesen használhatóvá válik szerintem. Az editorja is egész ügyes - az ingyenes és talán szabad VSCode-dal próbáltam.

Ha nem lenne évtizedes Javás tapasztalatom és ragaszkodásom hozzá, akkor új Webes projektet a .Net új webes platformján, a Blazoron kezdenék el talán. Bár nem ismerem, csak olvastam róla, de nagyon tetszenek az elvei. Egy .NET VM-et futtat a böngészőben, és így JS helyett ebben lehet szkriptelni az oldalt. Ha lenne ilyen Java-hoz (szerintem előbb-utóbb lesz), akkor meg abban fogok webezni talán.

Tény, hogy a Firefox mindent megtett, hogy elüldözze a felhasználókat. Pár éve erőforrászabálásban beérte a Chrome-okat. Akkor cseréltem le, amikor elüldözték Brendan Eich-et. Kezdetben Opera és Slimjet volt, de aztán áttértem Brave-re, ami szinte minden értelmes platformon van, talán RasPi kivételével. Fent maradt a Firefox is, de csak akkor használom, ha valami videót le akarok tölteni és lusta vagyok(VideoDownloadHelper vagy mi miatt, mindig kidobálják a G store-ból)

Teljesen egyetértek. 

Akkor váltottam végleg, amikor kinyírták az összes olyan kiegészítőt, amit használtam. Amiket azok helyett találtam, az vagy gyengébb volt, mint a Chrome alatt megtalálható párja, vagy pontosan ugyanolyan. Így nem volt már értelme használni.

Nagy Péter

a Mozilla úgy gondolta, hogy meg kell a felhasználókat védeni saját maguktól és nem adott olyan lehetőséget, hogy "nem érdekel, működj", hanem tiltott, a felhasználó helyett döntött.

Na én ekkor lettem rohadt mérges rá. Egy fontos rosszul beállított certes oldalt nem tudtam elérni, mert egyszerűen nem engedte felülbírálni magát.

Amúgy se lennének hatásosak. Mindenki mást akar és mindenki mást gondol. Én pl. a JS használatát és mennyiségét a lehető leg-leg-legminimálisabb szintre szorítanám vissza. Vajon hányan értenének ezzel egyet? Ki kéne rakni erről egy szavazást, aztán meg lehet nézni az eredményt.

A Telemetry nem "suttyómba" telepítették. Kint volt számtalan Mozilla blogon le is írták mire kell. Kikapcsolható a telemetry. De ha annyira zavar, akkor hogy jöjjenek rá, hogy hogyan használják a userek az FFt? Küldjenek szavazó cetlit?

A 0.02 mp különbség végetlenül érdektelen számomra. Átlag usernek teljesen lényegtelen.

XUL semmivel nem volt biztonságosabb, mint a jelenlegi rendszer. Pont ez volt az egyik érv, hogy lecseréljek.

Ha meg a CERT lejárata után baj lett volna, akkor bunkó a Mozilla. Most melyik legyen?

Mennyi az erőforrása a Chrome csapatnak és mennyi a Googlenak? Akit meglepett, a végeredmény az vagy nem tanult vagy aludt közgaz órán. Soha nem fognak tudni jobb böngészőt csinálni a Chromenál, sajnos.

Azért lássuk be, hogy mi emberek is hajkurásszuk a gyorsabbat, újabbat. A többiről teszünk magasra.

 

KaOS Linux user -because KDE is kool :)

> A Telemetry nem "suttyómba" telepítették. Kint volt számtalan Mozilla blogon le is írták mire kell.

Amit ugye mindenki olvas. Ez ilyen "apróbetűs" megközelítés, hogy leírták, ott ahol a többség nem olvassa. Ezeket bizony suttyomban telepítették, mert a program telepítéskor nem szólt, hogy "bocsi, adatgyűjtőt rakok a gépedre".

> Kikapcsolható a telemetry.

És akkor is folytatja az adatok küldését, ha kikapcsoltad. Ezt én nem nevezném kikapcsolhatónak.

> De ha annyira zavar, akkor hogy jöjjenek rá, hogy hogyan használják a userek az FFt? Küldjenek szavazó cetlit?

Hát nem is tudom... Internetes szavazás? Internetes közvéleménykutatás? Valami hasonló? Az internet korában nem olyan nehéz kapcsolatot teremteni a felhasználóiddal, ehhez nem kell kémkedned utánuk.

> A 0.02 mp különbség végetlenül érdektelen számomra. Átlag usernek teljesen lényegtelen.

Ezt mire írtad? És honnan az adat? Ex-has?

> XUL semmivel nem volt biztonságosabb, mint a jelenlegi rendszer. Pont ez volt az egyik érv, hogy lecseréljek.

De igen. Mert többek között nem lehet a XUL-os kiegészítőkkel egyedileg azonosítani téged a neten. És nem csak a biztonság számít, hanem az is, hogy a XUL sokkal kevesebb erőforrást evett és ennek ellenére sokkal többet tudott.

> Mennyi az erőforrása a Chrome csapatnak és mennyi a Googlenak?

Tekintve, hogy a Chrome csapat a Google része, így nyilván a Google-nek több erőforrása van. (Hát ezt nem lehetett kihagyni...)

> Akit meglepett, a végeredmény az vagy nem tanult vagy aludt közgaz órán.

És akinek nem is volt közgáz órája? Egyébként nem tudom miféle közgáz ismeretek kellenek ahhoz, hogy egy már létező és jól működő szoftvert ne barmoljon szét az ember.

> Soha nem fognak tudni jobb böngészőt csinálni a Chromenál, sajnos.

A régi Opera is jobb browser volt a Chrome-nál és a régi Firefox is az volt. A Chrome-nak csak egy nagyon erős plusza van, a brutálisan gyors JS motorja. De egy browser nem csak annyiból áll, hogy milyen gyorsan tud JS-t futtatni, csak a google szeretné, ha ez így lenne.

> Azért lássuk be, hogy mi emberek is hajkurásszuk a gyorsabbat, újabbat. A többiről teszünk magasra.

Magad nevében beszélj, plz.

Szerkesztve: 2020. 10. 15., cs - 17:49

Tízmilliárd légy nem tévedhet, avagy napjaink web-jéhez, ahhoz a pöcegödörhöz, amivé ez a technológia vált az évek során, a Chrome a "tökéletes" böngésző.

Konkrétan nem lehet vele youtube-t nézni, mióta a alapértelmezett a 60fps. 5 perc alatt megsüti a notémat, utána a termal throtolle miatt 1-2 fps-t látok. Nekem ez volt az utolsó szög ami miatt ~fél éve elváltottam róla.

A FF-nak is mint trendi balos társaságnak az volt a lényeg, hogy a vezető helyeken lilahajú trans*/nők üljenek. Ezért nincs 8(!) éve pl. olyan dolog lefejlesztve, mint pl. a localdate-time dátum/időválasztó natív kontrol. Mellesleg egy közepesen trükkösebb JS-kódnál ~50-80%-kal lassabb mint a Chrom*, szóval a felhasználói fejlesztői szempontból kb. az IE10-zel próbálkozókkal vannak egy kategóriában...

~ubuntu, raspbian, os x~

Firefoxot használok, de ezek szerint csak a tudatlanságom miatt. Egy valamit nem értek. Miért nem forkolják valami privacy szempontjából korrekt dologgá, aztán terjed el szélsebesen? Hiszen nyílt forrású.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A privacy csak egy része a fekete levesnek, műszakilag is gyehenna már az egész és évek óta folyamatosan romlik a helyzet. Ezt nagyon jól fel lehet mérni a PaleMoon és az IceWeasel-UXP forkok erőforrásigényeiből és sebességéből. Előbbi Firefox 28-ra alapul és még egy P3-ason is elmegy, ha nagyon muszáj, utóbbi a latest so-so-sane ESR Firefoxra, az 52.9-re épül és bizony messze lassabb és többet eszik (nem annyira vészes, de érezhető a különbség), pedig abban még XUL/GTK2/ALSA backend van. Ugyanakkor cserébe az IceWeasel-UXP-vel még elmegy a net nagyja, viszont a PaleMoonnál egyre több oldalnál tapasztalom, hogy annyira mégsem akar menni; igaz, hogy ezeknek az oldalaknak a jelentős részét olyanok teszik ki, ahol szegény PM a rekapca nevű emberiség elleni bűncselekményen akad fent.

Forkból amúgy még több is van, csak éppen nincs mögöttük a brand, ami a keresettséget biztosítaná; a nyílt forrás önmagában nem jelent gyors terjedést.

Sajnálom, hogy nem vállalja fel senki, pedig nagyon kellene már egy használható !Google böngésző.

Pulseaudio backend miatt meg ne sírjál, Pipewire a küszöbön, és egyre jobban szeretem. :) Két gépemen már azt használom, egyen még megtartottam a Pulseaudio-t, de szerintem idő kérdése ott is a váltás.

pgrep -l 'pulse|pipew'
213807 pipewire
213814 pipewire-media-

Mint látod, nem fut már nálam pulseaudio. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tényleg nagyon örülök, hogy a PipeWire-rel majd helyettesíthetem a PA-fertőzött szoftverek számára azt a hulladékot (tényleg, ez nem szarkazmus), csak épp a Firefoxnak még ezen felül is van egy raklap baja. :)
Egyelőre nem úgy néz ki, hogy engem le lehet szoktatni a Classic Operáról, mert nincs alternatívája az igényeimet tekintve. Egyelőre úgy vagyok vele, hogy ami nekem kell, annak a többsége megy benne, ami meg nem, ahhoz ott a PaleMoon, vagy ha abban sem, akkor az IceWeasel-UXP. (A muszáj kategóriás króm-only oldalakhoz van egy vésztartalék Chromiumom, de azt csak arra használom.)
Sajnos az ECC cipherek terjedése miatt az Opera territóriuma folyamatosan csökken, de van két menekülő útvonal is: egyfelől van SSL patch az Opera 12.15 kiszivárgott forrásához (még nem teszteltem), másfelől meg ha végképp nem megy máshogy, fel lehet húzni egy Squid/Privoxy kombót és süssék meg a HTTPS-t, ott ahol van. (Amúgy is egy illúzió a biztonságossága a nevetséges cert ökoszisztéma miatt.)

A PaleMoon és az IceWeasel-UXP is ezt csinálja: fogtak egy Firefoxot és kitakarították. Egyébként leírtam neked fentebb, hogy mire építkezik ez a két fork, mit tud és mennyi erőforrásért... Néha az az érzésem, hogy skippeled a kommentjeimet; trollnak tűnök?

Amit linkeltél, egy hibajegy. Viszont 3 éve van nyitva. Ez valóban egy bug, amit három éve nem sikerült megoldani, vagy egy tulajdonság, amin nem is akarnak változtatni? Ha ez utóbbi, mi ennek az oka? Ha az előbbi, akkor mitől ennyire nehéz ez?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerkesztve: 2020. 10. 17., szo - 01:05

En mobilon is firefoxot hasznalok. De ket verziot:

Mindennapos hasznalatra: 63.0.2 (2018 november 7 !!!)

 

Es felraktam a firefox beta-t is. Ezt hasznalom, ha valami nem megy a 63.0.2-vel. Ami konkretan a youtube commentek kinyitogatasa.

 

Szerintem a firefox visszafele fejlodik. A 63.0.2 egy tok jo verzio volt, ami nem tetszik, hogy 100 megnyitott tab folott csak oo-t jelez vissza, pedig szamolhatna 999-ig (nekem olyan 260-300 kozott lehetnek a tabjaim). Tudja a youtube-ot a hatterben jatszani, de mar newpipe-ot hasznalom inkabb.

 

Szoval jah, a firefox visszafele fejlodik. De a tobbi meg rosszabb. Sajnos. Ez van, amikor a programozok helyet atveszik a politikai aktivistak.

Akik atvarialjak az ui-t teljesen ertelmetlenul (pl. miert kellett a kicsinyitett weboldal kepet a megnyitott tabok helyett listava csinalni?), meg a cimsort fentrol leteszik es forditva.

 

Vagy az about:downloads -rs invalid address-t ir a firefox beta. Ez onmagaban dealbreaker. Rengeteg dolgot szoktam letolteni es olvasni utana....

 

Valahogy elment a firefox mellett a vonat. De nem tudom miert, mert 90%-ban ott vannak. A Chrome abszolut nem jo.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerkesztve: 2020. 10. 17., szo - 10:51

nem ide:) (lehet ezt törölni? válaszra (pontosaban a link szövege az volt, hogy a hozzászóláshoz be kell jelentkezni, de az adott komment alatti ilyen szövegre nyomtam, ahol bejelentkezéskor a válasz link van) nyomtam és bejelentkezést kért,utána megjelent a hozzászólás mező, de a beírt hozzászólás nem annak a válasza lett amire nyomtam...)

Kérdés, hogy mi fog a helyébe lépni?

Én akkor hidaltam le, amikor egyszer https proxyt fejlesztettem, és belenézegettem, hogy mi-mindent kommunikál a böngészőm? Az összes létező oldallekérést elküldi egy szervernek - valami anti-malware-nek álcázott szar, de valójában a gulág vagy valami hasonló kémcég üzemelteti. Ez az alapbeállítás. Mondhatom, szép.

Lassan annyi benne a hülyeség, hogy simán átbrandelni nem is elegendő, forkolni fog kelleni. Feature-ben pedig le van maradva. Akartam kliensen tárolós webapp programot írni rá: sehol nem lehet beállítani, hogy mennyi tárhelyet engedjen az adott URL-nek. Miért nem? Annyira bonyolult lenne ez CURRENT_YEAR? Vagy azért csinálták az indexedDb API-t, hogy lényegében használhatatlan legyen? Mert ha nem tudod megmondani, hogy egy alkalmazás mennyi tárhelyet használhat, hanem van egy általuk meghatározott fix limit (ráadásul dokumentálatlan, hogy hogy jött ki nekik az a szám), az szar. Tudom, a webfejlesztők igénye nem szokott túl magas lenni, de én szeretem ha egy program kiszámíthatóan jól működik, nem pedig a csillagok állásán múlik, hogy elindul-e vagy hogy végbemegy-e egy művelet.

Olyan érzése van az embernek a Web API-kat tanulmányozva és a kompatibilitási listákat nézve, mintha a gyártók tessék-lássék kitalálták volna ezeket, de azért biztosra akartak menni, hogy rendes programot csakis a natív API-ra lehessen írni.

Nekem az asztalival semmi gondom. Még mindig az a kedvenc böngészőm. Nem ismerek jobbat.

 

Viszont az nagyon durva amit a mobilossal csináltak. Tök jó böngésző volt lehetett youtubot hallgatni lekapcsolt screennel. Erre most kinyírták a kiegészítők nagyrészét. Meg ahogy átrendezték a UI-t is szarabb lett. Szóval mobilra kellene valami helyette.