A következő telefonod kiválasztásánál szempont lesz, hogy tud-e 120Hz-es képernyőfrissítést?

Érkezik a visszajelzés több helyről, hogy az új iPhone-okban probléma lehet, hogy még mindig 60Hz a képernyő frissítési rátája. Előbb-utóbb te is váltasz telefont: neked mennyire fontos, hogy 120Hz-es legyen?

Igen, konkrétan csak ≥ 60Hz-es (90Hz, 120Hz, 144Hz ...) telefont fogok már venni.
7% (66 szavazat)
Igen, figyelembe veszem, de lehet, hogy ennek ellenére 60Hz-est veszek.
6% (58 szavazat)
Nem, pedig láttam már 120Hz-es eszközt, de nem érdekel akkor sem.
10% (102 szavazat)
Nem, bár nem is láthattam még a saját szememmel a különbséget.
34% (338 szavazat)
Szempont, de leginkább, hogy ne legyen 120Hz, mert akkor rövidebb ideig bírja az akku.
5% (52 szavazat)
Nem lesz szempont, de biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb minden gyártónál lesz, így kénytelen leszek.
37% (364 szavazat)
Egyéb, leírom.
1% (14 szavazat)
Összes szavazat: 994

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 10. 18., v – 10:17
Szempont, de leginkább, hogy ne legyen 120Hz, mert akkor rövidebb ideig bírja az akku.

Ez a menüpont nehezen értelmezhető, mert a  ≥ 60Hz tudó telefonokon kikapcsolható a funkció. Legalábbis Android vonalon. Ezért felesleges lenne nem választani, ha egyébként megfelel.

Igen, figyelembe veszem, de lehet, hogy ennek ellenére 60Hz-est veszek.

Ez sem túl szerencsés megfogalmazás, mert ha nem kell 120Hz, az nem jelenti azt, hogy 60Hz-est kellene feltétlen vennie. Lehetne akár 90Hz-es telefonja is. 

( ) Nem lesz szempont, de biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb minden gyártónál lesz, így kénytelen leszek.
( ) Egyéb, leírom.

^^ Ezeket én tettem bele, mert ezek nélkül eléggé értelmetlen a szavazás.

trey @ gépház

mert a  ≥ 60Hz tudó telefonokon kikapcsolható a funkció

Egy ideig biztosan. Emlékszem az első 18:9-es telefonokon még opció volt az appokat force-olni 16:9-es módba a kompatibilitás érdekében. Aztán ez szépen kikopott. Valószínűleg a frissítési ráta állítása is így jár egyszer csak.

Ilyesmire legfeljebb ősidőkben vagy első iphone-oknál kellett, amikor még fix képernyőméreteket égettek be az appokba. De ez egyébként sincs semmilyen összefüggésben a képernyő frissítésével.

Android 11-től jött be hivatalosan, hogy többféle frissítést is támogathat a rendszer. 
https://source.android.com/devices/graphics/multiple-refresh-rate

Bár régebben mintha olvastam volna róla, hogy adaptív frissítést is terveznek, de most samsung híreket találtam arról, hogy a 120Hz-es képernyőjük a tartalomhoz igazodva akár 10Hz-re is le tud menni, hogy spóroljon az energiával.
https://www.engadget.com/galaxy-note-20-ultra-5g-variable-refresh-rate-…

A "így kénytelen leszek" kicsit furcsa nekem is. nekem igy jott lett:

$szempont_lesz = false;
if (van_120hz($phone)) {
  $szempont_lesz = true;
}

vagyis hogy miert leszek kenytelen szempontnak venni a 120hz-t? ha minden teloban azt lesz akkor edes mind1...

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Szerintem nyelvtanilag nem stimmel a szavazás. Eredeti kérdés: "A következő telefonod kiválasztásánál szempont lesz, hogy tud-e 120Hz-es képernyőfrissítést?"

Válasz: "...előbb-utóbb minden gyártónál lesz, így kénytelen leszek."

Szóval szerintem ez nem válasz az eredeti kérdésre. Valahagy úgy kellett volna fogalmazni, hogy "nem lesz szempont, hogy olyat vegyek, de eőbb-utóbb úgyis megkapom".

Arról van szó a kérdésben, hogy vásárláskor szempont-e, hogy 120Hz a képernyőfrissítés vagy sem. Ha nem szempont, akkor akkor sem szempont, ha nincs más. Ez esetben nyilván 120Hz-eset veszek, mert nincs más, de nem érdekel. Szüval mind szempont nem jön számításba.

Szerkesztve: 2020. 10. 18., v – 10:47

kovetkezo telefon: <=5nm, wifi6, periscope telephoto (~5x optical), >=256GB storage (offline wiki), >=4GB memory, minnel kisebb, minnel tovabb tamogtatott,
meg az 5G sem erdekel meg, NFC, gyro, accel, compass, LED display (dark mode), meg tobb sensor...
Amit meg nezek:
+ super slow motion
+ ToF camera
+ TV vagy radio tamogatas
+ Thermo camera
+ viz allosag
+ tobb usb-c
+ nem nagyobb mint 1080p felbontas
+ Lithium sulfur battery (power density)
+ BLE verzio >=4.2 (5)

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Ja, az 5G az megint olyan lesz, mint anno a 4G. Pár éve még röhögtünk, hogy az meg minek, aztán idén már úgy megcsappant a 3G lefedettsége, hogy kénytelen voltam a régi kis strapatelefonomat egy modernre cserélni, mert sok helyen vidéken ahol nem találtam wifit, ott edge sávszélességgel netezhettem...

4G LTE , az 5G csak egy patch a long term evolution-on, ha csak a szokvanyos freqiket nezzuk. Nem hinnem, hogy 6G elott nyugdijba megy.
3G hamarabb fog hallani, mint a 2G.
6G meg csak sokara jon, de nem tudjam elhidjem -e hogy sub-mm -es hullamokat akkarnak ~100Gbit-tel.
Lehet tudnak valamit a tejedesrol amit a publikum nem, mert megha vakumban jol is megy, a foldi korulmenyek kozott nem nagyon..

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

A mm-nél rövidebb hullámokkal kapcsolatban én is szkeptikus vagyok.

Most nagy hirtelenjében csak ezt találtam: http://gsp.humboldt.edu/OLM/Courses/GSP_216_Online/images/atmo-abs.jpg

Itt mondjuk a teljes atmoszféráról van szó, de saccra ezer méterre elsugározni is nagyon nehéz mm környéki, vagy rövidebb hullámokkal.

Ha képben lennél Li/S akkumlátorok terén, akkor tudnád hogy elég csekély(nulla) a valószínűsége hogy mobilban valaha is felbukkanjon. Egész más alkalmazési területre gyártják és fejlesztik...

A cellák több alkotó elemével is vannak még megoldandó kémiai problémák, amik messze nem olyan triviálisak mint a klasszikus LCO/LMO vagy akár az NCM/NCA cellák esetében.

A meret valtozas a legnagyobb probleme amirol hallottam,
allitolag tervben  nem csak katonai napelemes felderito gepeken valo alkalmazasa, ami mibilokat is illet ;-) Akkar jovore.
Tul optimista lehettet a forrasom ?

A job power density jobban erdekel, mint a gyorsabb toltes .

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

A funkcionális igényeimet régen túlszárnyalták a mobilok, csak azt fogom nézni, hogy legyen rá aftermarket Free OS, meg hogy beférjen a zsebembe. Az is lehet, hogy Pine-t veszek, majd meglátjuk éppen mennyire leszek spúr, amikor cserélni kell.

A képernyőfrissítés frekvencia jelenleg kicsit sem érdekel. PC játékhoz szívesen kipróbálnám a >60 FPS-t, de ez sem érte el az ingerküszöböt, hogy pénzt és időt tegyek bele. Telefonon egyáltalán nem igényem. Gondolom, hogy szebb volna a szkroll, de ezért a célért két fűszálat sem tennék keresztbe. (Aztán majd ha egyszer megízlelem akkor lehet, hogy onnantól alapigényem lesz...)

Bevallom azt a részt nem értem, hogy mitől fogyasztana többet a 120Hz mód idle-ben? (Másik topikban írta valaki, hogy idle-ben is többet fogyaszt a 120Hz kijelző.) Ilyenkor nincs is képfrissítés, csak akkor ha változás van. A mai monitorok tudják azt is, hogy az frissítés órajelet a GPU adja, tehát nincsen egyetlen komponens sem, aminek túrázni kellene idle módban.

'csak akkor ha változás van.'

Legtobb eszkozben a video fuggetlenul megy a kepfressitesi freqivel, akkor is ha szoftver nem csinal semmit. asyncron modon.
Tehat annyi -szor lesz a video memoria kiolvasva (active buffer). A legtobb esetben ki lehet kapcsolni kepfrissitest, de az a legtobb estben bealvashoz vezet.
A masik topicban azt is irta a spec, hogy variable freq, tehat lehet hogy lemegy 30 -ra es valojoban kevesebbet fogyaszt, ha unalmas a kep.

A kerdes az hogy 60Hz -> 120Hz -bol adodo tobblet energia hasznalat eleri -e backlight (vagy oLED 50% on) fogyasztasanak 1% -at.
Ha sok valtozas is van (scroll), akkor tobb kepet kell renderelni, ami mar biztos fel fog tunni a fogyasztason.

" A mai monitorok tudják azt is, hogy az frissítés órajelet a GPU adja,"
A mai monitor meg is jegyzik a kepet, ha nem jon uj adat percekig ? A variable refresh rate sem megy le kozel 0 -ra,
IMHO A tarolas sok esetben analog, es eltunik a kep idovel.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Sorry, de ezek a kerdesek igy eleg felemasak. Valahogy azt erzem belole, hogy neked van egy (negativ) velemenyed errol a 120Hz dologrol es probalod beleszuszakolni a kerdesekbe ezt a nemtetszest. Persze tevedhetek.

Roses are red
Violets are blue
Unexpected '}' on line 32

Pont lesz...m, hogy hány Hz-en frissít a telefon képernyője, mivel nem játszom, nekem ez munkaeszköz. Persze tény, hogy a gyártók egymásra licitálnak és előbb-utóbb az lesz, hogy a Tesco gazdaságos noname telefon is fog tudni 90-120 Hz-et.

Mikor bejelentették az iPhone 12 szériát, volt hőbörgés Apple csoportokban is, hogy miért nincs legalább 90 Hz bennük. Engem ez pont hidegen hagy. Egy óceánkék 12 Pro -val amúgy is szemezgetek, jövőre meglépem, ha a jó Isten is úgy akarja. :)

Láttam. Tökjó. Annyira nem érdekel mert nem nyomkodom annyit a telefonomat hogy minőségi előrelépés legyen az életemben, ráadásul üzemidőért cserébe menne.

Egy mostani androidon hogyan lehet leellenorizni, anelkul, hogy interneten specifikaciot turna az ember?

Egy regebbi random telefon gsmarena specifikaciojaban nem is irjak.

Pl:

https://www.gsmarena.com/google_pixel-8346.php

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

En mar a > fullhd felbontasu mobilok ertelmet se latom (igazabol mar a fullhd is fura, amikor az 5.5" mobilomnak meg a 24" desktop monitoromnak ugyan akkora a felbontasa), a 120 Hz-et meg meg kevesbe, de gonolom par ev mulva ez is annyira alap lesz mint a 1000000 megapixeles 28 db kamera meg egyeb anyamkinja.

I hate myself, because I'm not open-source.

Az a 15-20cm inkabb fel meter nalam, es teny hogy kisebb de nem annyival. A desktop monitoromon latom a pixeleket, mobilon meg nem megha nagyon kozelrol nezem sem.
A 24 fullhd meg nem zavar, mert legalabb a) nem kell a hidpi support szornyusegeivel szivni, b) nem jarok ugy mint a hulyegyerek aki megvette a meme 4-8k monitort, aztan panaszkodik hogy nem fut el normalis sebesseggel a jatek a szar gepen, vagy a 10+ eves jateka nincs erre felkeszitve.

I hate myself, because I'm not open-source.

En is igy gondoltam, hogy minek fhd-nel tobb, amig nem kaptam egy 27”-os 5k-s meg egy 24”-os 4k-s kijelzot (mindketto 220 ppi koruli) munkara es hat eg es fold, foleg a szovegrk megjelenitese. Jatek meg satobbi nem izgat arra ps van tevete kotve.

Az enyém 90-et tud, de kikapcsoltam, hogy csak 60 legyen. Látszik a különbség pl. hup görgetése közben amúgy. Majd talán ha lesz 120-as vagy több, annak lesz értelme. De nem egyáltalán nem lesz szempont a következő vásárláskor.

Abszolút huszadrangú kérdés számomra ez telefonnál.

Szerkesztve: 2020. 10. 18., v – 19:27

Lesz*rom. Jó legyen a kamera. Ennyi. Ja! És ne legyen drága. Ha a kamera jó akkor már a telefon nem lehet sz*r mert ahhoz kellenek a "kellékek". A kijelző tökre mind1 már a Nexus 5X sima IPS kijelzője is totál megfelelt az én igényeimnek.

Remélem, hogy böngészőt, e-mail klienst meg a többit még pár évig lehet használni 120 Hz nélkül is, és továbbra is lesznek olyan telefonok, amik kibírnak akár két napot is egy töltéssel... Felőlem nyugodtan nyomhatják a "gamer" vonalat a gyártók, csak aztán ne jöjjön ez a sok akkuzabáló feature az olcsóbb telókra is, mert akkor tényleg visszaköltözöm nyomógombosra :-)

Egy csomó felesleges dolgot fejlesztenek a smartphone -ok területén. Ezzel egy csomó problémám van, de kétségtelen előny hogy ha 3-5 évente veszel egy okostelefont, az biztos hogy mindenben jobb lesz az előzőnél.

Amikre én használom a telefont (telefon, messenger, banki appok, navigáció, zene, 9gag, recept keresés, gyors hírolvasás, slack, authenticator, céges mütyörök) azoknál irreleváns ez a ficsőr.

Szóval leszarom, de idővel úgyis ilyenem lesz.

Egy csomó felesleges dolgot fejlesztenek a smartphone -ok területén

Nézd meg az Ubuntu kiadásokat. Folyamatosan kap friss kernelt, új Gnome verziót, minden szoftverből frissebbet és frissebbet. Ezek mind hoznak újdonságokat, de ezen túl is vannak apróságok.

Viszont ez úgy látszik nem elég, mert kiadásról kiadásra lehet hallgatni a fanyalgókat, miszerint nem ér semmit az egész, nem fejlődik, tök unalmas az új verzió, stb.

Mobil fronton meg tök ugyanez a helyzet. A hardver és szoftver is elég mature, és pár próbálkozást (dual screen, hajlítható kijelző, stb) leszámítva az új kiadások itt is unalmasak, marketingelni kb erősebb procival, több memóriával és jobb kijelzővel valamint kamerákkal lehet csupán, szóval kell gerjeszteni az igényt :)

Amúgy nem mondanám, hogy a 90 vagy 120 Hz olyan nagy hülyeség lenne, vagy épp felesleges. A szükségességét meg lehet vitatni, annó vitatták azt is hogy van-e értelme a konzol játékoknak 30fps-ről átállni 60-ra, ma meg ez a természetes. Nyilván van egy határ, de a különbség azért látható.

Egyelőre még senki nem tudta levezetni a 120 Hz előnyét telóképernyőn. Másik topikban szóba került anekdotális alapon, hogy a webes görgetés simább lesz tőle. Állítólag. Meg hogy a többi gyártó bezzeg már 150 Hz-et ad, ami csak e-pénisz összeméregetés.

Majd ha valaki rá tud világítani az előnyére, akkor majd veszek ilyen high refresh rate-es telefont. Addig viszont kerülni fogom ezeket, mert felesleges árdrágító és akkulemerítő tényező, még alsó és középkategóriás laptopokon sem látom értelmét. Nevezettek igénytelennek, nekem legalábbis elég a FullHD meg 60 Hz, a fényereje legyen normális, legyen színhű panel, ne legyen visszatükröződő, pwm-es, ghostolós, blacklight bleedinges, pixelhibás, stb, akkor már nekem elég. Azaz legyen alap kijelző, de tisztességes, és ne ilyen sub FullHD, fakó TN, villódzó pwm-es f0sch. Majd ha ott tartunk, hogy ez minden gyártónál alap lesz, belépő szinten is, akkor mehetünk arra tovább, hogy 4K, meg 144 Hz, és vízbű’ vegye ki a zokszigényt, mindezt megfizethető áron.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Értelmét momentán látnám, hiába nem játszom telefonon. Animációk, scrollozás gyorsabbnak tűnik magasabb képfrissítési rátán, valahogy reszponzívabb tőle a teló. Persze sem komolyabb felárat, sem komolyabb beáldozott akkuidőt nem érne meg nekem, mivel nem nyomkodom annyit a telefonom.

Nagyon örömteli, hogy a telefonok képernyőjét ilyen gőzerővel fejlesztik, de azt elég szomorúnak tartom, hogy ebből desktop képernyőkre szinte semmi nem szivárog vissza. Ha egy 4k-s, sok hertzes kijelzőt akarnék, akkor igencsak mélyen a zsebembe kéne nyúlnom, gyakorlatilag csak felső kategóriában találni ilyet. Pedig PPI-ben még bőven elmarad a legolcsóbb telefonokon megszokottól is. Olyan dolgokról, mint az újabb kijelző technológiák (OLED, QLED, stb) nem is beszélve. Még mindig örülni kell az IPS-nek is, dugig a piac még 2020-ban is TN panellal.

Szerkesztve: 2020. 10. 18., v – 19:59

Annyira nem szempont, hogy ha találok végre értelmes e-inkes telefont, olyat veszek.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Szerintem a 120Hz-et megelőzi egy csomó más dolog. Ha az is megvan nem zavar, de fontosabb egy sor más paraméter és tulajdonság.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

egyéb: engem nem érdekel, mit tud, amíg benne marad az apple ökoszisztémában. úgyis itthonról dolgozom évek óta, mindig a wireless chargeren van. legyen meg a handoff, nekem ennyi elég!

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Szerkesztve: 2020. 10. 19., h – 07:45
Nem, bár nem is láthattam még a saját szememmel a különbséget.

170 szavazat. :taps:

trey @ gépház

Én is erre szavaztam, amit nyilván furcsállsz.

Azt azért hozzátenném, hogy monitor esetén ismerem a különbséget, mobil telefon esetén viszont tényleg nem láttam még saját szemmel, mert nem tartom fontosnak, hogy utánajárjak. Úgy általában csak alapfunkciókra használom a mobilomat, ezért csak odaképzeltem a simább görgetést és egyéb hatásokat és elég jól megsaccoltam, hogy ez _nekem_ nem kell.

3 napja vettem Pixel 4a-t a következő 3évre.  Az előző telefonom is 3 és fél évet bírt, vigyáztam rá, lineageos, majd crdroid-dal szépen futott, de elkezdett már fura dolgokat csinálni. Rebootolni, majd fastbootba menni, képek is eltűntek, SIM kártya is eltűnik néha. 

Azért is számolok annyival, mert 3 évre garantálja a Google a frissítéseket a készülékhez. A mérete miatt(5,8") választottam elsősorban, a sw támogatás is szempont volt. A kamera is meggyőző :)  nem kell gcam mod-dal bohóckodni mint más készülékkel. 11es androiddal jött már a kezembe a  német MediaMarkttól. A magyar MM-ban is le tudom gariztatni. ha arról lenne szó. Amazonról, amazontól is ajánlott a gari miatt a vásárlás(német, angol). Alza.hun nagyon magas az ára. Az eredeti 350 dollár/euro/font os árhoz képest majdnem 170 ezer ft. 

A kérdés úgy hangozna helyesen, ha annyi pénzt akarsz költeni egy telefonra, amennyibe egy iphone kerül, elvárod-e, hogy tudja a kijelzője a 120Hz-et?

így viszont kiderült, hogy ~1200 emberből 100at érdekel a dolog az igényesség csúcsának a fórumán. :D:D:D:D:D:D:D:DDDSD:SA:SA:SA:DS:

én múltkor 160 ezerért vettem iPhone Xs-t újonnan számlával 2 év garival. ennyi pénzért már tudnia kellett volna a 120hzet? ha jól tudom a oneplus is csak 90et ad ezért a pénzért. az meg azért eléggé ratyitallér. 

 

120hz alatt használhatatlan egy telefon akármire is, nem tudom trejcsi hogy tud szutykos 90el élni egyáltalán. EZ NAGYON ÉGŐ. 

A vita targya javareszt hasonlo: a userek 95-98%-a nem mondana meg vakteszten a kulonbseget.

Forrást pls. Aki nem látja telefonon görgetés közben akárcsak a 60Hz vs. 90Hz különbséget, az vagy hazudik, vagy komoly látásproblémával küzd. Nem hinném, hogy ez érinti az userek 95-98%-át.

trey @ gépház

A terminalt most vettem le 6-os betumeretre, hogy tobb ferjen belole a kepernyore, szerintem maga a szemorvos se tudna igy elolvasni. De megis elmegyek hozza, mert baromira nem tudtam megmondani egy iPad Prorol, hogy 60Hz-es vagy 120Hz-es modban volt-e. :(

Aki nem VR-ozik annak fel se fog tunni.

Nekem a legutóbb vásárolt telefonom 20.000 forint volt, újonnan, nyugtával, Auchan garanciával. Ugyan android/iOS nincs rajta, de remekül fogad SMS-t egy prepaid SIM-kártyára 2-3 különböző SMS gateway-től.

De ki a faszt érdekel ez egy olyan threadben, amiben az iPhone Xs áráról volt szó?

Hát úgy nem nehéz olcsón venni valamit, ha valaki más fizeti a különbséget.

Csak akkor nem értem, miért írtad be, hogy a te részed épp mennyi volt? Felvágni ezzel (se az árral, se a telefonnal) nem lehet, akkor meg hol számít ez?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Teljesen felesleges 25 Hz már folyamatosnak látszik, évtizedekig elég volt a TV-nek. (sőt már 18 Hz is, de az kicsit tényleg darabos)
Szóval 60Hz mindenre elég. (akár csak a 640KB)
Őszintén szólva azt se tudom a jelenlegi telefonom mit használ. (Mi8)
 

:)

Aha folyamatosnak. Nyilván azért vibráltak a régi tv készülékek annyira, hogy szétment az ember feje tőle és yoyo-zott a szeme órákig, pedig az 50Hz volt. 

Maradjunk annyiban, hogy a 25 képkocka/másodperces MOZGÁS a legtöbb ember számára már folyamatosnak tűnik. A vibrálás pedig kb. 60-70 Hz után kezd eltűnni (a crt monitorok idején tesztelgettem magamon, a 72Hz-et még eléggé lehetett látni, a 75-öt már csak bizonyos távolságból, 85 és afölött sosem láttam vibrálást). A legtöbb film-ben (és a természetfilmekben is jellemző) a lassú kameramozgásoknál bizony látszik, hogy "ugrál" a kép. Én legalábbis látom és elég idegesítő tud lenni, nem tudom, hogy milyen technológiai háttere van, mert nem mindegyiknél látom.

Szertinem az  exponalis idonek (ha hoszabb ingyen montion blur, ha rovidebb tisztabb a kep ha megallitod), ill vaszon (TV) meretetol is fugg.
Nekem a mozi gyakran eleg szaggatosnak tunik..

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Az előző hozzászólásodban TV készülékről írtál, most hirtelen monitor lett belőle :) A monitorok persze igyekeztek non-interlace-t használni, azonban ez összefüggött a monitor sorfrekvenciájával, valamint a használni kívánt felbontással. Ahogy mentél fel a felbontással, úgy csökkent a képfrissítési frekvencia. Jellemzően a legnagyobb felbontásokat csak interlace módban tudták. Akkoriban elég sokszor számoltam megfelelő modeline paramétert, hogy a lehető legjobb üzemmódban tudjam használni. CRT-nél ráadásul érdemes volt figyelni arra is, hogy a lyukmaszk milyen felbontást ad ki, mert igazából az volt az adott monitorhoz az ideális.

:) 

Olvasni, olvasni és olvasni. Csak ezt tudom mondani...

szerk: bár az igaz, hogy a négy témából csak a tv-nél említettem 50Hz-et, de a hozzászólásom a vibrálásról szólt, nem a tv-ről. Vibrálni meg rohadtul vibrált a 60Hz is.

 

Tény, hogy amikor a CRT monitorok már megfleleő minőségben voltak (közel) elérhető árban, akkor érdemes volt a 75Hz-re törekedni (teremészetesen non-interlace módban). Azonban az ottani képfrissítés és az IPS/Amoled képfrissítés teljesen más. Ahogy már a TV-használat és a számítógép-használat módja is. Ráadásul az IPS kijelző viszonylag 'lassú', emiatt ott végképp nem érzem, hogy jogos lenne a 60Hz-nél gyorsabb frissítés, egy teljes fény/nulla/teljes ciklus nem fér bele a 120Hz egy periódusába.

Pár hónapig egyetértettem volna veled, de a kisebbik fiam vett egy 144Hz-es monitort. Játékra. Hááát, sima desktop felhasználáskor is akkora különbség van (dual monitoros kialakítás, a másik 60Hz), hogy soha nem hittem volna. Minden mozgás tökéletes, ablakműveletek nem "ilyen lenne" típusuak, hanem olyanok, mintha mozognának....

4K körüli monitoron 30 Hz-cel jelentősen szaggat az egér mozgása, 60-nal tűrhető. Mobilon minimum kell a 60, de görgetés közben még 60-90 között is látszik a különbség. Persze annak idején biztos elég volt a kevesebb is, mert nem volt jobb, de fejlődik a technika. Nekem meg valamiért a 60 fps mozifilm életszerűtlennek hat, a 30 fps pedig sokkal kellemesebb, ez biztos megszokás kérdése.

>Teljesen felesleges 25 Hz már folyamatosnak látszik, évtizedekig elég volt a TV-nek.

Inkább volt 50 Hz az a 25... Az interlaced video nem egy képkockát felez késleltetve, hanem vertikálisan fele felbontású, de valós, időben eltérő képkockából áll össze, pozícióban csúsztatva a párokat.

>(sőt már 18 Hz is, de az kicsit tényleg darabos)

A mozi volt 24 fps. Mivel az méregdrága fizikai filmre készült, fontos volt, hogy minél jobban spóroljanak a képkockák számával. Kb. az a minimum amit már élvezni lehet, de ott is azért be kellett vetni trükköket ehhez.

Az, hogy mennyire látod darabosnak a mozgást, az nem csak a képkockák számától függ, hanem ezer mástól is. Pl. a képfrissítés sebességétől, ha utánhúzós vacak a kijelző, akkor 60 fps bőven elég lehet folyamatos mozgáshoz. Ha nem, akkor bizony 60 fps már darabos. Pl. a Pixel 4a telómon a 60 Hz OLED-en a gyors mozgások enyhén darabosak, míg a régebbi Redmi Note 4 IPS-én ugyan ez a 60 Hz jóval simábbnak tűnt. Pedig egyébként sokkal "pattogósabb" az új teló, gyorsabb rajta minden.

Az normális, hogy reggel szavaztam egyszer, aztán most délután megint felkínálta a lehetőségeket?
Vagy közben valaki törölte az összes szavazatot valamiért?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Jajaja, elírtam az 50Hz-re gondoltam, csak épp akkor egy 25 egész kocka/sec-es videót exportáltam(PAL) aztán azt írtam oda.

Volt 18 kockás film is, azért írtam a 18-at minimumnak, igaz ott már látszik a röcögés.

Igen, mert annak idején pár év múlva az aktuális OnePlus flagship lesz, és afaik az tud olyat. :D

"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

nem szempont. ... és kész.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.