in memoriam Talentis Program, a magyar szilícium völgy

Nem tudom ki emlékszik még erre. A beharangozott 20 év négy év múlva lejár. A beharangozást követően a Magyar Narancs cikkezett egyet meg még egyet a témáról, illetve annak döcögéséről. Hirtelen eszembe jutott, hogy ezzel meg mi lett, teljesült-e bármi maradandó belőle. Ha valaki hallott valamit, ne folytsa magába. Lukasenka ellen tüntetnek, de ott legalább ezt megcsinálták (Hi-Tech Park). Hogy miről jutott eszembe ez? Hát az MNB 50 pontos programjáról, ami nagyon szép, nagyon jó, de a Talentis Program alapján tartok tőle, hogy újra csak szándéknyilatkozatig jutunk... de én lennék a legboldogabb, ha a szkepszisemet száműznétek.

Hozzászólások

és mert a politika úgy tűnik újra az IT mezejére készül lépni, vagy legalábbis úgy csinál, mintha

vagyis arra gondolsz, hogy abba is belepofáznak amibe eddig esetleg valamiért még nem? Megölik a maradék nagyítóval is alig fellelhető K+F -t? Csak mert van egy n+1-ik chatbot attól nem kéne annyira fejlettnek érezniük magukat...

Amit a politika az [ájtí]hoz hozzá tud(&akar) tenni az kimerül a kakaóbiztos gépek szintjén.

Szerkesztve: 2020. 09. 30., sze – 08:37

Zsámbéki Szilícium-völgy = vittek oda egy dömper homokot (szilíciumot)

Máshonnan több pénzt lehetett ellopni --> a program kuka

 

Sokkal egyszerűbb dolgot mondok, mint csilliárd forintos látszatberuházást: fizesd meg az akadémiai szféra kutatóit. 

Olyan szabadpiaci cégnél dolgozom, ahol nyüzsögnek a tehetséges magyar matematikusok és fizikusok. Ezek 99%-a a magyar kutatóintézetekből menekült el, mert nyomorogtak a havi fizetésből, amit az államtól kaptak (<200e Ft), miközben futballstadionra százmilliárdokat tapsoltak el.

4 kutató vagy aközeli haverom, kiemelkedően magas IQval a közvetlen baráti körből már külföldre menekült politikai és megélhetési okok miatt.
Miről beszélünk? Hova akarsz palotát építeni, ha az alap rossz - nem, nem is létezik, mert Mallorcára vitték elkokainozni, meg Adriára elyachtozni.

Ez kicsit több mint száz éve is ugyanígy probléma volt, a történelem megismétli magát. Helyben nincsenek megbecsülve a kutatók, "ha nem tetszik, el lehet menni"; ha elmennek külföldre, akkor "menekülnek a patkányok, jobb is, az ilyen nem kell itthon"; ha ott valami maradandót alkot, akkor "miért nem itthon dolgozott, hazaáruló senki"; ha pedig sikeres lesz, esetleg Nobel-díjat kap, akkor "látod, ő is magyar, mi magyarok zsenik vagyunk".

Jó példa erre a magyar Nobel-díjasaink szokásos listája, akik közül hat nem is magyarországi születésű-kötődésű, az egyik szülője volt csak magyar (származású); hét itt született, de elüldözték, külföldön kutatott és lett Nobel díjas; egy magyarországi kutatásáért kapott Nobel-díjat de külföldön halt meg, mert elüldözték; egy pedig itt született, itt halt meg, de külföldön - elüldözve - írta meg a díjazott művét.

Nekem egyre inkább az az érzésem, hogy sokan túlgondolják a Nobel-díj jelentőségét. Ezzel nyilván nem azt akarom mondani, hogy mindenestül értéktelen vagy értelmetlen volna, de azért azt is kijelenthetjük, hogy maga a díj is meglehetősen furcsa így a XXI. században, meg sok esetben ugyanez igaz azokra akik és akiknek odítélik.

Alfred Nobelnek nyilván volt annak idején egy elképzelése a tudomány működéséről, csakhogy ez azóta akkorát változott, hogy össze se lehet hasonlítani a régivel.

Egyébként ha valaki még nem látta, ajánlom a Georg Kleinnel készült interjút.

Tudsz linket küldeni az interjúra?

Én nem ismerem a Nobel-díj körüli "politikát", csak szoktam szembesülni a "kicsik vagyunk de sok díjasunk van" melldöngetéssel. Ausztriának kétszer annyi Nobel-díjasa van, pedig szeretjük őket (és másokat is) intellektuálisan lenézni. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy 2x olyan jó Ausztria (ha lenne ilyen egyszerű mérce; még az is előfordulhatna, hogy 4x olyan jó vagy akárcsak fele annyira), csak ilyen szempontból is félrevezető a Nobel-díjra hivatkozós melldöngetés. Ausztrián kívül is vannak kisebb országok, akik nem állnak rosszabbul nálunk népesség/díj arányában.

Szóval szerintem elsősorban nem túlgondolva van, hanem túlharsogva torzított hivatkozási alapként. Ami mellett nehéz elmenni, mert sokan vannak hozzám hasonlóan, akik nem ismerik a Nobel mögötti rendszert, még többen vannak, akiknek még annyi fogalma sincs az egészről (beleértve a tudományt), mint nekem. És ez végeredményben egy hamis önigazolást ad, ami sok mindenre kihat, hétköznapi jelenség szempontjából többek között az oktatásra.

Sose fogom elfelejteni: ~10 éve építkeztünk és előtte elkezdtünk a passzív ház technológiával ismerkedni (itthon az építész/gépész szakmából is rendszeresen hülyének néztek minket). Ezzel szemben Ausztria: egy isten háta mögötti, hegyekben levő zsákutca faluba mentünk Burgenlandba megnézni, hogy miként terítenek 30cm XPS hőszigetelést egy építendő ház lemezalapja alá, a gazdasszony éppen tyúk vagy disznó etetésből rohant oda (szó szerint, emiatt kellett várni rá néhány percet). Nem most, hanem 2007-ben. (Érdekesség, ahogy visszanéztem a leveleket, hogy HUP-newsletter listára iratkoztunk fel: HausUmbauPartner.)

Ezek az úgymond sötét burgenlandi parasztok, ahogy Vasban szokás sokak által mondani.

Ausztriának kétszer annyi Nobel-díjasa van, pedig szeretjük őket (és másokat is) intellektuálisan lenézni.

Abból kettő "közös". :)

Sose fogom elfelejteni: ~10 éve építkeztünk és előtte elkezdtünk a passzív ház technológiával ismerkedni (itthon az építész/gépész szakmából is rendszeresen hülyének néztek minket).

Ez még mindig így van, ki kell halnia egy generációnak az építőiparban, hogy ne a "felbaszunk a falra 5 centit, oszt jóvanazúgy" legyen a végeredmény. Ha az ember egy kicsit is igényes akar lenni, már hülynek nézik. Pár napja írtam a kálváriámat a teraszajtó kapcsán: "Kértem árajánlatot két tucat ablakos-ajtós cégtől, hogy szeretnék egy 6/7 légkamrás, alacsony küszöbös teraszajtót, több ponton záródó bejárati ajtó kivitelben, három rétegű, biztonsági üvegezéssel, argon töltéssel, meleg peremmel és falsíkon kívüli RAL szalagos szereléssel. A cégek nagyon nagy része elbukott általában több feltételen is és nem azt mondták, hogy "uram, nézze, értjük az igényét, de nincs rá technikánk, emberünk, időnk, tudásunk és ezért nem tudjuk vállalni", hanem változatos indokokkal le akartak beszélni arról, szigorúan szakmainak tűnő érvekkel, hogy nekem ez nem kell, jó lesz nekem egy két rétegű üvegezésű csak belülről kilinccsel zárható teraszajtó, falközépre kiékelve, PUR habbal körbebaszva és kalap-kabát."