US/ENGLISH

Hol lehet kapni (es milyet) olyan laptopot itthon, ami nem Mac, nem horror linux-szal hasznalni, es normalis us/english billentyuzetkiosztasa van? Latom, hogy az XPS developer edition elvileg ilyen, az talan draga kicsit, de nem tudom, viszont a rendes amerikai kiosztas fontos lenne. 

Hol talalok ilyen gepet, es milyet? 10 eve nem hasznaltam magyar billentyuzetet, es nem is tervezem, viszont nincs kedvem venni megegy angol kiosztasu klaviaturat, es  hordozni magammal.

Hozzászólások

Nem tudom, most milyen a helyzet, de amikor Magyarországon éltem és (üzleti) HP laptopokat rendeltem, rendeléskor ki lehetett választani, hogy milyen billentyűzetkiosztást kérek. Az US mindig választható opció volt.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem csak a HP, bármilyen gyártótól rendeled, általában lehetőség van billentyűzetet választani, és az ISO magyar, ISO UK, ANSI US szinte mindig opció szokott lenni. Ez alól maximum a nagyon dzsunka gyártók, meg nagyon alsó kategóriás modellek lehetnek kivételek.

Az ISO UK-t azért írom, mert nem értem, hogy az US/English-t hogy érti pontosan a kolléga, hogy jó-e neki a UK, vagy mindenképp US kiosztás kell. US-UK között nincs sok különbség egyébként, UK ISO-n a bal Shift rövid, az Enter kétsoros, fejjel lefelé L alakú (ahogy a magyar kiosztáson is), és az felső számsoros billentyűsoron az első négy billentyűhöz tartozó shiftes karakterek mások, pl. a 3-as billentyűn a Shift a £ jelet hozza elő, nem a # jelet. Ezzel szemben az US kiosztáson a bal Shift hosszú, az Enter egy soros. Aki programozik, annak az egész UK-US különbség a ' " # @ karakterek miatt lehet fontos.

A másik opció, megtanulni gépírni a US kiosztáson, és akármilyen billentyűzetet átkapcsolni szoftveresen (általában nem is kell, mert a legtöbb OS-en a default kiosztás US, ha nem változtatja meg az ember). Gépírás nem a sebességet foglalja magában, hanem hogy nem kell a billentyűkre lenézni egyáltalán, és nem fog számítani, hogy mi van rájuk írva.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Posztból az kilátszik, hogy az ékezetekre nincs igény. :)

Szerkesztve: 2020. 09. 27., v – 10:27

System76 szerintem szallit Europaba mindenhova es ok linuxra terveznek. Oket nezted mar? 

https://system76.com/laptops

En pont ezert nem vettem sajnos toluk mert csak US/English kioasztassal aruljak a gepeiket es ami nekem kezre all az a UK/English (az enter formaja mas es az enter koruli billentyuk helye mas mint a US) 

Nyilvan fugg attol is a valasz, hogy milyen arkategoriaban tervezel gepet venni. 

En megneznem a lenovo ajanlatait is - a lenovo business now szokott kedvezmenyeket is adni uzleti vasarloknak es ha jol emlekszem naluk a magyarorszagi "kirendeltsegnel" is valaszthato barmilyen billentyuzet, igy a US/English is. Es a lenovo billentyuzetei meg mindig rendkivul kenyelmesek (nekem). Most epp arra varok, hogy a Flex 5 sorozatuk jojjon UK/English valtozatban angliaba :) 

https://www.lenovo.com/gb/en/business/benefits

(ez nyilvan a GB oldal de ha magyarorszagrol nyitod meg akkor GEO alapon a */hu/* ot fogja adni)

Ez segit?

Miert szamit mi van a gombokra szitazva? Megtanulsz vakon gepelni, es onnantol megnonek a lehetosegeid, lehetnek rajta akar Kanji karakterek is.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

peldaul azert mert a US/English billentyuzeten a "csik enter" van mig a UK/Englishen az inverted L enter van. 

en azt feltetelezem, hogy az OP nem feltetlenul a gombokra szitazott feliratokon problemazik (nekem is van EU/German billantyuzetem amivel semmi gond nincs) hanem azon, hogy az enter kornyeken a specialis karaktereket illetve magat az entert hol szokta meg a jobb keze. ha jol tudom csik enterrel (es a kornyezo gombok azonos elrendezesevel) csak a US/English es az AU/English layoutok jonnek (az altalam ismertek kozul) es kib***tt idegesito amikor enter helyett \-t utsz vagy \|~ helyett entert megszokasbol. 

szerintem ez a problema, nem a felirat. 

Az semmi!

Ezt kifejezetten a dokik számára fejlesztették ki: 
https://aresluna.org/keyboard-secrets/humour/doctor's%20keyboard.png?ut…

Erre pedig már régóta nagy igény van:
https://static4.depositphotos.com/1006150/343/v/950/depositphotos_34398…

És hogy a MAC userek se maradjanak az út szélén:
https://external-preview.redd.it/udkCsqUArNqQ7ElNmPKLGxHbvuWqC8dqjpjwTQ…

Persze utángyártva is létezik:
https://i.redd.it/e8e20exkcwtx.jpg

És ha már eleged van belőlem:
https://images.uncyclomedia.co/uncyclopedia/en/f/f3/New_microsoft_keybo…

 

Köszönöm a figyelmet. :-)

Lenovo ThinkPad T series akármelyik példánya, attól függően mennyire komoly kell neked. Én használtam a T60, T61, T420, T530 verziókat, soha semmi bajom nem volt egyikkel se.

Bár ha laptopról van szó, én arra szavazok hogy veszel egy akármilyent ami neked tetszik, aztán rádugsz egy USB donglet vagy mit aminek hála egy vezeték nélküli billentyűzettel használod. Olyannal ami neked tetszik. Sokkal kényelmesebb. De ez már mellékes a kérdés szempontjából.

ha laptopról van szó ... egy vezeték nélküli billentyűzettel használod

És bárhova mégy, viszed magaddal a laptopot és a billentyűzetet?

Ízlések és pofonok...

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Hát ha nem is mindig viszem magammal, de úgy 99 százalékban igen. Ugyanis nem nehéz, nem is vastag, ez egy rendkívül lapos billentyűzet, könnyű, simán be tudom csúsztatni a laptop mellé.

Sőt kapaszkodj meg, még a laptop töltőjét is magammal viszem!

Miért is ne, direkt azért vettem laptopot hogy hordozható legyen, ugyanakkor teljesértékű számítógép álljon rendelkezésemre.