Miért nincs 35" 4K monitor?

Szeretnék új asztali monitort fejlesztői munkához. Linuxot használok, hidpi és skálázás nem játszik (tudtommal, sajnos). Arra gondoltam, hogy legyen 4K felbontású. 30" esetén nekem túl kicsik a pixelek, 40" esetén túl nagyok (meg az egész monitor is), pont a kettő között lenne jó. És ekkor avval szembesültem, hogy a kettő között kb. nincs kínálat. De miért? Nekem vannak hülye igényeim?

Hozzászólások

32-34" körül nem próbáltad? Esetleg más felbontás, ami csak kicsit különbözik a 4K-tól?

Ez elég gyengusz reklám lenne a magyar web népességéhez képest miniálisan olvasott webportál 1 eldugott fórumában. Nyugodtan ki lehet írni a cég(ek) nevét, és akár + akár - tapasztalatot is, máskülönben hol tájékozódna az ember 3rd party vélemények tekintetében? A békéltető testületek feketelistájából, a Homár póruljártak fórumán v. hol?

Jóhát itt minden nap jön vmi "akkor most reklámozod", "ne reklámozd" komment, mostmeg az a baj, hogy nemírom. Megyek és veszek füstszűrős sapkát. :)

Azért a minimálisan olvasott és az eldugott az nem annyira biztos, pláne mivel "véleményformálók" járnak erre és a Google is szépen magába dolgozza ezeket.

Megírhatnád melyik hup nick-ek mögött vannak óriási nézőszámú orszgós influenszerek, akik a budapesti Oázis Computer Kft-nek fognak hatalmas bizniszt biztosítani, csak mert egy 20. rangú fórumban megírták a nevét a boltnak.

 

budapesti nagyobb / ismertebb PC bótok, véletlenszerű sorrendben: IPON, PCX, Aqua, Oázis, Bestmarkt, kihagytam valakit?

Az EMAG, Alza az országos, nem ebben a ligában játszik.

32" vagy 40" a 4K-s kínálat, ez alatt és felett van, közötte nincs.

Nekem úgy tűnik, hogy a gyártók a 40+ colt célozták meg. A 32 colos 4K is csak kivétel, mert lehozták a feature-t, de csak a legkisebb képátlóra, akinek ennél nagyobb kell, azzal 40+ colosat vetetnek. Gondolom úgy vannak vele, hogy meghatározott méretekben olcsóbb gyártani, és +/-5 col meg nem határoz meg semmit. Plusz szerintem nagy képátlónak a 4K képpontok nagyobbak lehetnek, emiatt könnyebb technológiailag gyártani.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2020. 09. 20., v – 17:02

A legtobb UI 100dpi kornyekere van belove, emiatt normal, nem nagyfelbontasu monitornal ez a kozeput. A 35" meretben a 4k az 125dpi-ra jon ki. Ez olyan, mint a 17"-es meretu FullHD monitor. Probald kozeliteni az igenyeidet vagy 100dpi -hoz, vagy 200dpi-hoz. Elobbihez a 40-44" meret, utobbihoz a 20-24" meret a megfelelo (a ketto kozotti mereteknel mindenkeppen durva skalazasra lesz szukseg VAGY emiatt vagy minden tul nagy, vagy tul kicsi lesz). Ehhez a merethez kb egy 34"-35" inch meretu 21:9-es megjelenito passzol a dpi alapjan, 3440 x 1440 felbontasban. 

Evvel az a baj, hogy a méret attól függ, milyen közelről nézem. A laptopomon a 0.16mm dot pitch még pont elmegy (1920x1080 14"), miközben egy asztali monitornál a 0.16mm már kevés, mert 2-3x akkora távolságból szeretném nézni.

3840x2160 és 42" esetén 0.24mm a dot pitch, ami még határeset, viszont ekkora képernyőt asztalról nézni szerintem egészségtelen, mert ez TV méret. 32" esetén ugyanez 0.18mm, ami meg laptop kategória, annyira pici lesz rajta minden. Utóbbin segítene egy kis skálázás, de ez az általam használt környezetben tudtommal nem olyan kiforrott dolog.

Amúgy az általad említett 100 dpi átszámolva 0.254mm, ami valóban a 42" felé mutat.

Ezert ajanlottam azt a meretkategoriat, ami 34" es 21:9, azaz kb ilyen. Nem kimondottan ezt a monitort ajanlom, mert nem ismerem ezeket a tipusokat, inkabb csak azt, hogy egy ilyen meretet nezz meg valahol. A DPI alapjan ez 109-re jon ki, az desktop felhasznalasra szerintem rendben van. Nekem 27" meretu 2560x1440 megjelenitom van.

Tv nem játszik? A mai TV-ket szerintem be lehet állítani monitor célra.

30" esetén nekem túl kicsik a pixelek, 40" esetén túl nagyok

Azt hogy kell érteni, hogy túl kicsik? Ülj közelebb hozzá vagy a nagyobbtól távolabb.

Elsőre megijesztett a forma, de végül hasonlót vettem. Kellően nagy terület (habár nem 4K) és mégis kényelmes pixel pitch. Ívelt monitorom még nem volt, de szerintem jót fog tenni. https://www.digitec.ch/en/s1/product/dell-u3419w-34-3440-x-1440-pixels-…

Néztem ezt is, tök ugyanaz a DPI és méretarány, csak eggyel nagyobb. De nem akartam már 1000 fölé menni. Sajnos az összes ilyen jellegű monitornál írják, hogy szarok a feketék, és sötét fényviszonyokban mozizásra nem egy élmény. De egy 14" 1080p laptopról váltok fél év home office után, szóval ez legyen a legnagyobb bajom...

MATE-t használok, a vezérlőközpontban van DPI beállítás (megjelenés / betűkészletek / részletek).

De ha külön DPI kellene a két monitorra, akkor az xrandr --scale és --fb kapcsolóival lehet trükközni. Bár ez tényleg nem az igazi.

De ha külön DPI kellene a két monitorra, akkor az xrandr --scale és --fb kapcsolóival lehet trükközni. Bár ez tényleg nem az igazi.

Nem mintha a Windows-nak nem törne bele a bicskája a különböző DPI-vel működő monitorokba...

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

A windóz saját képernyői nagyjából jól jelennek meg, az UWP-s cuccok mindenképp. Vicces, hogy pont a Task Manager viszont homályos lesz...

Ami érdekes, hogy pl a Visual Studio 2019 sem volt jó, de egy kis registry hack-el be lehetett állítani, hogy DPI váltáskor átméretezze magát, azaz a megfelelő beállítás eszközlése után már jól működik. Ha mindössze a PerMonitorScaling registry beállítással ki lehetett javítani, akkor miért nincs benne az alkalmazás manifest fájljában? Ez a rejtély számomra...

Egyébként meglepően sok szoftver már jól működik.

Már részletekre nem emlékszem, de arra igen, hogy kaptam egy új gépet, és valami vagy minden tök homályos volt. Elvittem az IT-re, és ott az informatikusok valami registry hack-el javították meg. Ez egy új gépen egy alap windows telepítés volt, ami out of the box szarul működött.

A másik emlékem, hogy volt egy Surface Book-om, valami 3000x2000-es felbontású nem túl nagy panellel, meg hozzá külső monitor rendes 1920x1080 felbontással, lényegesen nagyobb fizikai mérettel. Egy csomó programnak meggyűlt azzal a baja, hogy eltért a DPI, de maga a Windows is furán csinálta: amikor valami ablakot áthúztam az egyikről a másikra, akkor valahol félúton egyszercsak egy ugrással átméretezett mindent, nem pedig az elvárható módon mindenhol a megfelelő DPI-vel rajzolta ki ugrabugrálás nélkül.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nekem kevés szoftverrel van bajom, a legtöbb jól működik, ami nem, azon meg ki lehet kapcsolni az átméretezést. Korábban biztos szarabb volt, a legújabb Win10 release-ben pl. már a kompatibilitási beállítások fülön is lehet állítani, nem feltétlenül kell registry-ben turkálni.

Az, hogy egyik monitorról áthúzva a másikra "egyszer csak" átméreteződik, pontosan azért van, mert nem az alkalmazás kirajzolt képét scale-eli (pontosan ez okozná a homályosságot), hanem az aktuális monitor DPI-je szerint rajzol. Egyelőre egy alkalmazás csak 1x rajzolja ki magát. Hogy teljesen seamless legyen az átmenet, és ne legyen homályos sem, ahhoz egyszerre kell 2 külön méretezés szerint renderelni, ami szintén behozhat egyéb problémákat.