Új verziószámozási sémát vezet be a GNOME projekt

Címkék

A következő verzió, a 2021 márciusában megjelenő GNOME 40 lesz. A GNOME 40 kiadási ciklusában három kiadás lesz, név szerint:

 • 40.alpha
 • 40.beta
 • 40.rc

Ezeket követi majd az első stable kiadás, a 40.0. Minden, ezt követő későbbi stable kiadás a minor verziószámot növeli 1-gyel:

 • 40.1
 • 40.2
 • 40.3
 • stb.

A 2021 márciusában kiadásra kerülő 40.0-s kiadást követően a GNOME következő nagy verziója a 41 lesz, aminek a kiadása a fent vázolt mintát követi majd.

Összefoglalva:

 • az új verziószámozási séma a 40-nel indul
 • minden egyes új fejlesztési ciklus 1-gyel növeli majd a verziót
 • minden fejlesztői ciklusnak három kiadása lesz: alpha, beta, rc
 • az első stable kiadás a 0-s minor számot kapja
 • minden egyes stable kiadás 1-gyel növeli a minor verziószámot

Részletek itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 09. 18., p - 10:26

Itt volt az ideje, mert a páros/páratlan verziózás a stable/development ágakra egy zavart okozó katyvasz volt.

trey @ gépház

Igen, mert ez a Firefox/Chrome típusú 40+-os verziószámozás sokkal jobb, amit még tovább szépít, ha 2-6 hetente léptetik is a verziót, hogy pár év múlva v658-nál tartson.

Én két verziószámozást preferálok, éé.hh (év/hó), mint az Ubuntunál, vagy a hagyományos főverzió.alverzió, amikor csak az alverziót léptetik, a főverziót akkor, ha teljesen újraírják a szoftvert, megváltozik a koncepciója, stb.. Ennek a kettőnek van értelme.

Az is igaz, hogy a legtöbb szoftvert már nagyon hülyén számozzák. A másik véglet az, amikor már 20+ éves szoftver még mindig 0.8.1.6.3.6.2.7alfa állapotúnak van megjelölve, mármint a stabil release ág is. Vagy amit Knuth csinál, hogy a pi meg az e-állandót közelíti a verziószám.

A Gnome esetében a főverzió.alverzió(.dev-verzió) lett volna célravezető, és megtartani a 3-as főverziót, amíg Gtk3-at használnak, vagy nem írják az egészet újra. Elég lett volna a Gtk4 bevezetése után áttérniük a 4.x-es verziókra.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Jó, de miért nem lesz? Mert valaki öltönyös-nyakkendős így fingotta el magát? Előbb-utóbb nem ússzák meg, hogy Gtk4-et ne támogassák, de ha meg ez megtörténik, akkor meg ezt a verziószámnak is türközni kéne.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Arról van szó, hogy eddig a GTK és a GNOME gyakorlatilag tandemben működtek, a GTK főverzióváltások GNOME főverzió/paradigma változást is jelentettek. Viszont a jövőben a GTK életciklusa elválik a GNOME-tól: https://blog.gtk.org/2016/09/01/versioning-and-long-term-stability-prom…

Tehát így a GTK az ugyanaz marad alatta, de közben a GNOME meg nyugodtan iterálgathatja a fő verziószámot, mintha ténylegesen paradigmaváltás is történt volna és azt is rögtön 40-ről indítják, hogy lehessen a GNOME-nak bazimagas verziószámokat adni, hogy úgy nézzen ki, mintha ez valami szuper-kiforrott cucc lenne... Ahogy ez mostanság baromi sok helyen dívik. Megint megoldottunk egy problémát, ami eddig nem is létezett...

Igen, mert ez a Firefox/Chrome típusú 40+-os verziószámozás sokkal jobb, amit még tovább szépít, ha 2-6 hetente léptetik is a verziót, hogy pár év múlva v658-nál tartson.

Annak azért bőven van jó oka, hogy a böngészőket egy verziószámmal verziózzák. Egyrészt egyszerűbb. Másrészt nem tudom emlékszel-e még amikor volt fő és alverzió, akkor főverzió léptetésnél mindig voltak leszakadások, emberek akiknek nem tetszett a hirtelen nagy átalakítás, és ezért inkább a régi verziót használták.

A web lineárisan fejlődik, folyamatosan kerülnek bele kis és nagyobb újítások, néha vegyesen. Miért ne követnék ezt a böngészők?

[off]Fenebe, most mar nem csak a gnome 3-at kell utalom, hanem minden gnome >= 3-at[/off]

I hate myself, because I'm not open-source.

Ez mar a GNOME 42? Milyen lett hozza a GTK42, valtozott valami a gtk40 ota? ;)