TP-Link Omada - "Enterprise" szintű AP-k controllerel.

Sziasztok!

Most üzemeltük be a lenti szettet két helyre: 

 

- 1 OC200 Controller: https://www.tp-link.com/hu/business-networking/management-platform/oc20…

- 3 EAP245 Access Point https://www.tp-link.com/us/business-networking/ceiling-mount-access-poi…

 

A tapasztalatok nagyon jók! Egyértelműen Ubiquiti koppintás (a legújabb firmware-el már fájdalmasan megmosolyogtató a hasonlóság: https://i.imgur.com/QbPczoJ.png)

 

Ma elvarhato dolgokat tudja (fast roaming( 802.11k/V), band steering, Mesh...)

 

Árban szerintem valamivel olcsobban jon ki, mint egy Cloud key + 3  uap-ac-lite (bar ez inkabb a EAP225-el van parban), viszont sokkal könnyebben konfigolhato, otthoni "kisirodai" hasznalatra lehet jobb dontes is lehet mint az Ubi, kevesebb az a "sallang" amit ilyen kornyezetben kb soha nem fogunk hasznalni...

Ami meg elvalik, az a tartossag, de az a jovo zeneje...

Gondoltam megosztom veletek, ahogy kerestem, nem nagyon volt még téma ez az "Enterpirse" vonala a TP-Linknek itt a hup-on.

Hozzászólások

(x) :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szia,

köszi az infót!
A fast roamingot teszteltétek is vagy csk az adatlapon van rajta?

Működés közben érdekelne illetve az eddig és jövőbeli tapasztalatok is érdekelnek, mert eddig csak nagyoknál
láttam működő seamless roamingot (Cisco, Aruba)

Tesztelni tudod valamilyen VoIP progival (Skype, Messenger call, Viber, stb.)?

...úgyis jönnek...

Szia! 

 

"Sima" Pingel teszteltem, 1 ping kimaradas volt valtasnal vagy egy sem. A VoIP jo otlet lett volna, kar hogy nem jutott ott eszembe, mostansag mar nem nagyon fogok arra menni...

 

Van egy ilyen opcio is: https://i.imgur.com/h4vrd3w.png

 

Maga a valtas teljesen jo volt, nem kellett 1-2 percig a kovetkezo AP mellett allni, hogy "eszrevegye" magat, lenyegeben amint egy picit is erosebb volt a masik AP, at is dobott egybol. Nyilvan ez koszonheto a fonti beallitasnak sztm, hogy nem a kliensek dontik el, mikor allnak at.

Köszi az infót, várom a további tapasztalatokat is.

Már rég kiíváncsi voltam, hogy mennyire veszi fel a versenyt ár/érték arányban az Ubi-val - mert sokáig nem volt kb. semmi más ebben a szegmensben. (véleményem szerint a MT CapsMan közel sem ez a színvonal)

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

mi 4 eap225 -ost raktunk egy ketlakasos hazba, eddig jol szuperal.

a kulon controller amugy mire jo? eddig mi egy sima pc-rol konfigoltuk az omadat.

Egyreszt ugye nem kell hozza PC (vagy felhő), masreszt:

 

https://www.tp-link.com/hu/support/faq/2097/

 

Now we can enable/disable fast roaming via OC200 & Omada Controller & Omada APP. If Omada Controller or OC200 accidentially shuts down, then fast roaming will not work.

 

https://community.tp-link.com/en/home/forum/topic/202940

 

For fast roaming you need a controller since fast roaming implies that the controller creates a list of nearby APs which is then sent to clients wishing to roam in order to avoid time-consuming WiFi surveys. It's not just a feature you get with Omada controller, but it won't work at all without a controller.

 

You can download Omada software controller for free if you need fast roaming and don't want to use an OC200.

 

 

Harmadreszt sztm jobb ha van egy 0-24 futo kontroller, igy tavolrol is mindig elerheto a rendszer, megy a centralizalt update, vannak logok, statisztikak, stb...

igen, elv megfelel, bar minimumnak 2 Gb ramot ker a req. Tehat egy Pi4 kell, az kb 15e + tap + SD + valami alap tok. Ez csak akkor eri meg, ha masra is hasznalod azt a Pi-t (vagy van elfekvoben)

 

Persze AP szamtol fugg a dolog. az OC200 kb 100 AP-t, switchet, stb.. tud kezelni.

az OC300 (A nagyobb controller) pedig 500-at.

 

Ha azt a teljesitmenyt akarod, amit a controller tud max, akkor pedig ilyen gep(VM) kell:

 

3.1. Hardware Requirements

 

Omada Controller can manage up to 1500 EAPs if the Controller Host has enough hardware resources. To guarantee operational stability for managing 1500EAPs, we recommend that you use the hardware which meets or exceeds the following specifications:

 

  • CPU: Intel Core i3-8100, i5-6500, or i7-4700 with 2 or more cores and 4 or more threads.
  • Memory:6 GB RAM or more.Omada Controller can manage up to 1500 EAPs if the Controller Host has enough hardware resources. To guarantee operational stability for managing 1500EAPs, we recommend that you use the hardware which meets or exceeds the following specifications:
  • CPU: Intel Core i3-8100, i5-6500, or i7-4700 with 2 or more cores and 4 or more threads.
  • Memory:6 GB RAM or more.

 

Itt egy leiras a telepitesrol:

https://community.tp-link.com/en/business/forum/topic/217298

Gyakorlatilag kell a kontroller, hogy _rendszerben_ működjenek az AP-k, ne csak külön-külön. De hiányolom itt is, meg Ubi-nál is azt a megoldást, amit az Aruba használ: AP-ken fut a kontroller HA-ban, szinkronban, nem kell hozzá külön HW, vagy felhő.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Pont, mint a Ruckus az Unleashed szoftverrel. (Gondoltam, ha az Aruba szóba jöhet, akkor említhetünk másik nagyágyút is.)

Az elsőként bekonfigurált AP lesz a Master, a 200.9.x.y óta konfigurálhatok ha kell egy Preferred-et is, egyébként ha kiesik a Master, akkor valamelyik másik Ap átveszi a Master szerepét (amíg az eredeti mastr vissza nem tér az életbe).

Én csak ~15-20 AP-s rendszert használtam, de ott már szíveebben rakok dedikált kontroller(eke)t, meg annyi AP ára mellé már el is fér. Az AP-n futó kontrollernek inkább pont ilyen 3-4 AP-s SoHo rendszereknél lenne előnye, ahol a dedikált kontroller +25-30% költséget jelent.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

De nagy boldogság, hogy írtál erről. Szemezek már egy ideje a fast roaminggal, de nem tudtam ezt a controller kérdést eldönteni. 
Már van egy EAP-225 outdoor-om és most tervezem, hogy beszerzek egy TPlink routert mellé a lakásba (kellenek a portok a nyomtatónak, meg a két asztali PC-nak)

Egy gyors kérdés, mi  különbség a fast roaming és a one mesh között? vagy csak az egyik business a masik home?

"Herman Miller bútort követelünk a föld összes görbe hátú kompjúter zombijának"

Hat a Mesh eseteben en ugy tudom a kozos kommunikacios "gerinc" az Wifi alapu. (Legalabbis szabvanyosan, van mar gyarto, pl a Mikrotik, aki csinal vezetekes alapu mesh-t) Ez vagy a hasznos savszel rovasara megy, vagy plusz antennat hasznalnak ra (a dragabb cuccokban)

 

A Mesh-nel, ami lenyegeben inteligensen vezerelt  wifi alapu decentralizalt halozatot jelent, a Roaming egy hozomanyos "plusz funkcio". Amirol az Enterprise vonalnal szo van, az viszont a szabvanyos (802.11k/V) roaming funkcio. 

köszönöm !

Ez a TP link lesz az én hálozatom, csak sajnos még nincs routerük ami támogané a 802.11k/V -t

So far TP-Link CAP1200 supports 802.11k Fast Roaming feature. EAP225_v3, EAP225-Outdoor_v1 and EAP245_V3 support 802.11k/V Fast Roaming feature.

"Herman Miller bútort követelünk a föld összes görbe hátú kompjúter zombijának"

Részemről nem igazán értem ezt a hsz.-t, mert a TP-Link rendszere is pont így működik, itt nincs különbség. Vagy veszel fizikai kontrollert (célhardver), vagy telepítesz egy szoftveres kontrollert HW-re, VM-be vagy felhőbe...

Meg amit írsz, hogy "nem kell semmiféle kontroller" vs. "feldobod valahova felhobe a controller docker image-et" üti egymást.

Az Unifi esetében úgy igaz, hogy nem kell kontroller, hogy az AP-kat egyesével is fel lehet programozni egy ideje mobil appból, és úgy valóban nem kell sem az üzembe helyezéshez, sem a működéshez kontroller. Cserébe egy csomó funkció nem érhető el, de legalább egyszerű sima szóló AP-t telepíteni.

A topicnyito komment linkjeben valami fizikai kontroller device van, azt probaltam mondani hogy Unifi-hez nem kell megvasarolnod semmilyen eszkozt csak futtasd valahol a kontroller docker image-t ahol van net es kesz is vagy.

Magyaran en a "kontroller" szo alatt fizikai kontroller eszkozt ertettem.

Ha jól értem havidijat fizetsz egy cloud szolgáltatónak, hogy egy VM-ben futtassa azt a controllert, amire állitólag semmi szükség sincs.

(a valóság az, hogy unifi-ben lehet épiteni controller nélkül egy roamingot és semmi kényelmi funkciót nem tudó különálló AP szigeteket (ez még annyit sem fog tudni, mint a legbutább tplink AP, gyakorlatilag egy SSID-t meg jelszót lehet beállitani rajta), de a normális működéshez kell a controller. Hogy ezt 30-80 ezerért megveszed tőlük mint hardver, vagy rpi-re rakod, vagy egy helyi szerveren egy virutális gépbe, vagy a felhőbe egy virtuális gépbe az már teljesen mindegy, de általában kell a controller)

Az Ubiquiti konfigurálásához kell controller. Ha már felkonfiguráltad, akkor lelőheted, de semmi információt nem tudsz kinyerni belőle vagy módosítani a beállításokat. Ráadásul full controller kell hozzá, mert mobil appal szinte semmi nem állítható, még egy static IP-t sem tudsz megadni.

Ezzel szemben TP-Link megoldása működik önállóan is: konfigurálható controller nélkül és mint egy normál router, van webes felülete és mindent látsz rajta. Ezen felül persze használható controllerrel is és akkor egységes felületen kezelhetsz mindent.

TP-Link megoldása mérföldekkel jobb így, mint Ubiquiti-é, aki mindent kispórolt a Unifi eszközeiből.

Ráadásul TP-Link esetén a controller is valami normal form factoros és nem egy játék, mint a cloud key (hogy néz már ki, vicces mikor látom őket lógni a szekrényben).

Van egy UAP-AC-LR-em otthon, gondoltam a VPS-en keresztül bárhonnan elérhető legyen. Szépen hangzik a 2 perc konfig/feldobás, ám elérni nem
érem el... Azaz otthoni hálóról a controller sw-vel igen, VPS-ről nem. Hogy láthatnám a kütyüt kintről (VPS-en futó controlleren)? Portok nyitva.
Docker image, látom, hogy fut, de az eszközt nem.

Köszi, R.

Szerkesztve: 2020. 09. 17., cs – 13:10

Én TP-linkkel nem foglalkoznék, annyival nem olcsóbb, valamint a belépő Unifi-k se drágák. Ja és lehet, hogy ezekhez rendesen ad ki fw frissítéseket a TP-link, viszont mikor sok alap eszközénél azt látom, új fw csak új rev.-hez tartozik (régebbi rev. magárahagyva), az nem valami bizalomgerjesztő.

Ahol van helyben szerver, ott virtuális gépben röhögve elfér a kontoller sw, de tényleg az is elég legtöbbször, ha a felhőben VPN-en át elérhető és a helyi DNS-ben be van lőve, mi a központ címe.

Egyelore nincs gond a frissitessel, pont tegnap jott az AP-kra egy uj, illetve maga a controller is frissul azert. Az szinte biztos, hogy nem lesz olyan hosszu a termektamogatas, mint egy Mikrotik, vagy egy ubiquiti, de azert par evre visszamenloeg  evi 5-6 frissites okvetlen jott az enterprise cuccokhoz. Ha 3-4 evig supportalnak egy termeket, akkor nekem az mar eleg (ebben az arkategoriaban)

3 - 4 év ?

Max 2.

Kb 6 éve üzemeltetek egy ~30 Jetstream switchből álló hálózatot, évi 1-2 switch rotálódással, az új példányok 2 évig kapnak firmware támogatást, utána dobják a hardware-t a kínálatból.

Ja, és ebből még egy év lejön, mire az újabban piacra dobott változat elér a hazai viszonteladókhoz.

mikor utoljara neztem 1-2 eve meg csak windozon futott a tplink controller appja. ezexerint mar multiplatform lett?

Igen. És mint majdnem minden TP-Link eszköznek, ennek is van emulátora:
https://emulator.tp-link.com/omada-controller/index.html

Többi itt:
https://www.tp-link.com/hu/support/emulator/

Illetve egy olcsóbb enterprise eszköz, aki hiányolta:
https://emulator.tp-link.com/t3700g-28tq-un-v3/Index.htm

Illetve itt meg lehet nézni, hogy mi az amit Unifi soha nem fog tudni a spórolás miatt (airMAX-ból pedig hol van normális áron több chaines körsugárzó..):
https://emulator.tp-link.com/245v3/index.html

Köszi a tippet. Lehet, hogy itthonra egy ilyesmi lesz.

Szerkesztve: 2020. 09. 20., v – 19:10

Bar nem TP-link, de utolagos Wifi kepitesre (ha mar nincs lehetoseg kabelezni) nagyon jó még a Devolo Magic 2 Powerline adapter is.

 

https://www.devolo.com/magic-2-wifi-next

https://www.devolo.com/fileadmin/Web-Content/DE/products/hnw/magic-2-wi…

 

- Wi-Fi 4/5 (IEEE 802.11 a/b/g/n/ac/k/r/v)

- Mesh

- Fast Roaming

- band steering 

- Airtime Fairness

A powerline sebesség elméleti maxiuma ennél a tipusnál 2.4Gbit (hatványozottan függ az elektromos hálózattól!!) De ha a wifi elméleti maximumát tudja (867 Mbps 5Ghz-en) már az is bőven jó.

 

A Devolo amugy az egyetlen gyártó, aki kiegeszítette a HomePlug AV2 szabványt és adatátvitelre használja a nullat, a fazist és a foldkabelt is. (nyilvan ahol van foldkabel). Igy erik el ezt a sebességet.(es eleg jo pinget).

https://en.wikipedia.org/wiki/HomePlug

 

Hasznos még, hogy ugyanebbol a sorozatbol (Magic 2 - 2.4 Gbit) van DIN sinre szerelt valtozat is, ami szinten kuriozumnak szamit es az ipari felhasznalast is segiti:

https://www.devolo.com/magic-2-lan-dinrail

Az Omada nem csak egy AP controller, hanem egy komplett mng. eszköz amibe már gw, switch-eket is be lehet húzni.  Nekem ez a funkció nagyon tetszik, mert nem kell egyekként belépegetni hogy egy adott pl: vlan-t létrehozz.  Azért messze áll az enterprice megoldásoktól, de minden esetre nagy előrelépés, és nem is nagyon láttam más gyártótól, főleg nem ingyen. 

Szerkesztve: 2021. 01. 14., cs – 15:42
if [ -f "/usr/bin/netcheck" ];then
/usr/bin/netcheck &
else
echo "Japan disaster mode is not supported"
fi

Akkor nem is kell. :P 

A controller meg:

DISTRIB_ID='OpenWrt'
DISTRIB_RELEASE='Bleeding Edge'
DISTRIB_REVISION='12009'
DISTRIB_CODENAME='designated_driver'
DISTRIB_TARGET='mvebu64/generic'
DISTRIB_DESCRIPTION='OpenWrt Designated Driver 12009'
DISTRIB_TAINTS='no-all no-ipv6 glibc busybox'
Szerkesztve: 2021. 01. 14., cs – 16:10

Én csak olyan TP-Link-ben bízok, amin már fent van az OpenWRT :)

Már lassan három éve hagytam magára anyáméknál a felWéRTezett 841n-et és még nem panaszkodtak, hogy nincs net :D 

60mbit-hez és nuku helyi NAS/médiaszerver/gigabitescsillámpónihoz doszt elég.