A Microsoft kernelpatcheket küldött be az LKML-re "teljes virtualizációs stack" Linuxszal és Hyper-V-vel témában

Címkék

Ugyan egyelőre csak RFC (véleményezésre) és minimális funkciót demóz a patchkészlet, úgy tűnik, hogy a Microsoft célja az, hogy megszüntesse - részben vagy egészben - a Hyper-V technológia Windows függőségét. Hol lenne ennek komoly hatása? Az Azure-ben:

The key change is that with the patched kernel, Linux will run as the Hyper-V root partition. In the Hyper-V architecture, the root partition has direct access to hardware and creates child partitions for the VMs it hosts. "Just think of it like Xen's Dom0," said Microsoft principal software engineer Wei Liu. [...] With these changes, Microsoft likely has its Azure cloud infrastructure in mind. Azure runs more Linux than Windows, as acknowledged back in July 2019 by Microsoft engineer Sasha Levin who said: "The Linux usage on our cloud has surpassed Windows." The proportion of Linux workloads looks set to increase with the trend towards Kubernetes, which is primarily a Linux technology. Linux already runs well on Hyper-V with a Windows root partition, but making this a complete Linux stack may improve performance.

Részletek itt.

Hozzászólások

Ha ez így folytatódik, 2035-re a Windowst a múzeumban fogják mutogatni.

trey @ gépház

Szerkesztve: 2020. 09. 16., sze – 21:16

Meg így kevesebb lenne a villanyszámlájuk is ugyan akkora előfizetői bázison.

Ha eljön a Microsoft Winux, akkor az a Linux desktop éve lesz?

Szerintem erősen szubjektív, hogy mi a mérce adott embernek a legjobb desktop-ra. Ezért kérdeztem, hogy mi alapján.

Nekem kac-kac hogy azért, mert a többség azt használja, ugyanis én az igényeim szerint választok. Munkahelyen Win10 desktopon kell dolgozni, itthon Manjaro KDE van. A Win10 számomra minden téren gyengébb desktop, mint a linux. Primitív, testreszabhatatlan felület, szánalmas teljesítményű upgrade rendszer, csomagkezelő hiánya, illetve kuszasága. Innen onnan összevadászott alkalmazások, gyér, desktopra gagyi alkalmazásbolt. Ezzel szemben linuxon nekem tetsző, testreszabott felület (nem csak annyi, hogy milyen színárnyalat legyen LoL) mind kinézetben, mind működésben, rugalmas upgrade rendszer, csomagkezelő. 

Fel nem foghatom, desktop rendszer esetén, miért szenvednek a Windows-al sokan, aztán letudom, hogy szubjektív téma, nekik így a jó.

Ja. Működik az update, pattogósan, megbízhatóan. Működik a csomagkezelő, nem kell innen onnan telepíteni, frankón frissíti a csomagokat is. Tök jó szabályokat lehet beállítani, ha adott wifire csatlakozik, vagy lanra, mit indítson automatikusan. Frankó sarok szabályokat lehet beállítani. Ja, nem, ez linuxon működik nekem. Biztosan tudja ezeket a windows10 is, desktop userek 60%-a nem tévedhet.

Programozásra, böngészésre, filmnézésre, torrentre, nem túl új hardveren, Xfce-vel (vagy esetleg KDE-vel) egyébként elfogadható a linux desktopként. Ha ezen a körön kívül akarsz dolgokat csinálni, akkor már valóban kényelmesebb / egyszerűbb / kevesebb idődet veszi el egy windows desktop.

Dehogy működik, semmi sem működik windows-on, napi 3x kékhalálozik, minden frissités formázza a meghajtót és semmit nem lehet beállitani rajta. És ezzel tolja 1 milliárd ember, köztük nagybankok, pénzügyi elemzők, milliárd dolláros multinacionális vállalatok és persze az otthoni userek 90%-a.

Te olyan szinten el vagy tévedve a pici linuxodba, hogy fogalmad sincs mi történik a világban.

Nem azt mondtam, hogy nem működik semmi, hanem azt hogy nekem fontos dolgok nem, vagy nem úgy ahogy azt elvárnám. Közben már tanultam is valamit BaT-tól, majd munkahelyen kipróbálom. Kékhalált nem említettem, nem is láttam olyat rég, az meg nem érdekel (remélem nem baj), hogy hányan meg hol tolják vele. 

Nem tudom mi történik a nagyvilágban. Ez gondolom arra utal, hogy nem kékhalálozik napi 3x, meg minden frissítés nem formázza a meghajtót. Nem baj, hogy ilyeneket nem mondtam? Miért baj az, ha nekem megfelel, esetleg szeretem is a pici linuxomat desktopként használni?

Maradjunk inkább annyiban, hogy nincs olyan szintű windows ismereted, hogy meg tudd oldani a felmerült problémáidat, feladataidat.

Nem baj, hogy a pici linuxodat istenited és azzal vagy boldog és ott oldod meg ezeket, csak fogadd el, hogy mások meg windows-on oldják meg az életüket 100x kényelmesebben és stabilabban mint linuxon. És ne akard előadni, hogy ez 90%-nyi ember mind sziv windows-on, mert ez hülyeség. Van aki linuxon sziv, van aki windows-on és aki a másikat jobbnak gondolja az szépen átvándorol a másik vagy harmadik platformra. Aztán vagy ott marad vagy visszatér, ha rájön, hogy azzal mégtöbb szivás van. Erről mutatnak egy képet a statisztikák.

Ügyes vagy. Kb. az elején kijelentettem, hogy szubjektív a dolog, kinek mi az igénye, ki mit melyiken tud kényelmesen megoldani. Te, meg NagyZ jött azzal hogy leenuggz, meg nem tudom mi van a világban, meg hasonló süket dumák. Csak azért mert leírtam, hogy nekem fontos dolgok, jobban működnek linuxon.

Még csak az ismeretekhez sincs köze. Mert az gondolom vitán felül áll, hogy linuxon valahogy a sysupgrade kiforrottabb, gyorsabb, mint windowson, a csomagkezelő dettó. Neked, lehet hogy ezek nem fontos dolgok, nekem azok. Kb. erről szólt, hogy szubjektív a dolog... Nem én kezdtem el winfos, meg májkrémszoft színvonalú dumákat nyomni...

Istenítés... jajj már, az lett volna?

Szerk: és vissza is:

Nem baj, hogy a windowsodat istenited és azzal vagy boldog és ott oldod meg ezeket, csak fogadd el, hogy mások meg linux-on oldják meg az életüket 100x kényelmesebben és stabilabban mint windowson.

Ezzel alapvetően egyet is értenék, de én úgy látom, hogy nálad is az OS=felület. A felület meg a testreszabhatósága csak hab a tortán. A csomagkezelés már fontosabb, upgrade-mechanizmus. De a Linux legnagyobb előnye a szabadság, hogy te építed ki az egész rendszert, összetevőket, és skálázódik mindenféle felhasználásra és hardverre. Az általad említett KDE modern gépekre van, desktop felhasználáshoz, de ez csak a jéghegy csúcsa, mert vannak nála sokkal minimalistább megoldások, amik kb. 10× olyan gyenge hardveren is használhatók, meg többféle nem hagyományos desktop koncepciót használnak.

Persze a szabadságon kívül még előnye a jóval kisebb erőforrásigény, mivel Linuxon nem kell a háttérben registry adatbázist tutujgatni, nem kell vírusirtónak, antimalware/adware szoftvernek futni, meg telemetria, kötelező update és mindenféle egyébnek, plusz a fájlrendszerei is modernebbek, a kernel erőforrás-felhasználása is jobb, jobb a cache-elés, proci magok kihasználása, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ezt a Linux desktop évét, és a részesedés emlegetését abba kéne hagyni. Régen én is hittem ebben, hogy ha elterjedtebb lesz, akkor az jót tesz a Linuxnak, több mindent portolnak át rá. Az idő bebizonyította, hogy nem hogy jót tesz, de tönkreteszik a Linuxot, ahogy egyre népszerűbb lesz, úgy bloatosítják el, meg csinálnak belőle n+1. Windowst, telerakják bloattal, systemd, pulseaudio, majd most snap és egyéb baromságokkal, majd még pár év, és jöhet bele a telemetria, meg kikapcsolhatatlan ez meg az. Szóval nem, ne legyen soha Linux desktop éve, maradjon csak ez az 1-2%-os részesedés, és ne tegyék tönkre az egészet népszerűsítéssel.

Ennek a HyperV-nek nem sok értelme van Linuxon, azon már ott van a sokkal jobb KVM, meg a Xen, továbbá a VMware és Virtualbox. Felesleges egy n+1. hypervisor.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem az idő bizonyította be, hanem a Red Hat, a betegebbnél betegebb trendekhez való görcsös ragaszkodásával és ezek áterőltetésével olyan környezetekbe, ahová távolról sem valóak. Nem N+1. Windowst csináltak a Linuxból, hanem a Windows egy silány utánzatát, Androidos, tablet- és touchscreen-idealista elemekkel még használhatatlanabbá téve.

Az majd soha napján patch kiskedden hozzák ki. Az MS Office kifejezetten Windows only húzótermék. Egyedül Mac-ra van azért portolva, mert az annyira más platform, hogy nem generál versenyt a MS-nak. Nagyon sokan a cégek, szervezetek, és nem játszó felhasználók közül csak az MS Office miatt használnak Windowst. Ahogy menne Linuxon, nagyon durván vége lenne az egész windowsos ökoszisztémának.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Attól még megcsinálhatják a linux nativ clicktorun agent-et és mehet fel az office 365 :D
Office-nak van létjogosultsága linux alatt (nem akarok flame-et indítani "libreoffice, openoffice, office365" témában. Csak annyit mondok, h géi-régi-régi linux userként nekem nem ad többet a libre/open office az o365-nél, vagy az MSI-s oldschool verzioktól).

Még a végén lenyúlják a Linuxot is.

"Just think of it like Xen's Dom0,"

En meg mindig azt modom a KVM  a jo irany,
sokan belattak az elmult evekben ..

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Ezt így általánosságban nem jelenteném ki. Egy safety critical rendszerhez Linux KVM tanúsítványt szerezni millió dollárban mérhető összeggel többe kerül(ne), ha egyáltalán lehetséges, mint mondjuk a Xen dom0less módban ugyanez (amin már egyébként dolgoznak). Ettől még a KVM egy jó technológia, de nem feltétlenül a KVM + QEMU lesz a jövő útja, hanem a KVM + Rust VMM...