[eldőlt] DSO szkópot milyet?

Most jutottam el oda, hogy itthonra kell egy oszcilloszkóp, de nem szeretnék nagyon beruházni arra amiatt pár kisebb mérés miatt, amikre néha használnám (főként audiotechnika) és nem akarok batár analóg szkópot, mert nincs hely (illetve előny a hordozhatóság). Méréstechnikával aktívan foglalkozó kollégákat kérdezem, hogy a neten mostanában fellelhető olcsó (15e Ft-tól-70-80e Ft-ig) kínai dso-k közül (pl. DANIU ADS2031H) érdemes-e választani? Ha igen, akkor melyik legyen a Best Buy?

Köszönöm a véleményeket, tippeket!

--

Köszönöm a hasznos segítséget mindenkinek, közben eldőlt, Hantek DSO5202P lett a Banggood-ról, cseh shippinggel.

Hozzászólások

Ezek az LCD kijelzős szkópok kb. a van jel / nincs jel kategória.

Szerkesztve: 2020. 09. 13., v – 00:38

Nekem van egy ilyenem, elégedett vagyok vele, kicsi, akkuról jár, az eddigi dolgokra kiválóan megfelelt:

https://www.ebay.com/itm/DSO-FNIRSI-Handheld-Mini-Portable-Oscilloscope…

 

Az enyémnek az újabb változata, amiről írtál, az most nagyon jó áron kapható, akár lehet is a best buy:

https://www.banggood.com/DANIU-ADS2031H-Handheld-Oscilloscope-2_4-Inch-…

 

Ez se tűnik rossznak, de nem ismerem, csak ma akadtam rá:

https://www.ebay.com/itm/ADS5012H-Handheld-Portable-IPS-LCD-Mini-Digita…

 

Ezt érdemes megfontolni::

https://www.ebay.com/itm/3IN1-Hantek-Handheld-Oscilloscope-Digital-Mult…

https://www.banggood.com/Hantek-3in1-Digital-Oscilloscope+Waveform-Gene…

http://hantek.com.cn/products/detail/13174

Vannak a youtube-on videók, ahol tesztelik ezeket. Általánosan elmondható, hogy "kicsit" túloznak a kínaiak a "névtelen" kütyük képességeit illetően, de amatőr célokra teljesen jók, az általad írt 100 kHz-et tudják. A Hantek komolyabb műszer, ez lehet a legérdekesebb, a multimétere is pontosnak tűnik, és maga a szkóp is rendben van.

https://www.youtube.com/watch?v=TG7cwQBTzOU

https://www.youtube.com/watch?v=BeQukNf0iKA

Én a Hantek-ből vettem a legkisebbet 2C42 (C-s, nincs benne jelgenerátor, mint a D-sekben), illetve a 2x72-es  sávszéle elvileg nagyobb). Nem értek túlzottan a témához, első körben autóban akartam pár dolgot nézni, illetve kisebb elektronikai hobbi áramkörökhöz. Eddig alapvetően bejött első scope-nak.

Banggood CZ raktárból fogtam ki, így gyors is volt és tuti nem akad meg a vámon.

Nem ertek kifejezetten ehhez, de van par kerdesem, ami fontos lehet annak, aki igen:

Van-e igeny sajat kijelzore, vagy van muhely PC-d (laptopod/tableted/akarmid), amire fel lehet telepiteni a sajat programjat? Foleg az also kategoriaban meg tudja dobni az arat, ha teljesen kulonallo eszkoz kell.

Szukseg van-e tarolasra, vagy csak periodikus jelekkel foglalkozol? (mikrokontrolleres kutyu tipikusan elobbi, regi studioeszkoz/radio javitasa beleferhet az utobbiba) Ez talan a digitalis kutyuk koreben mar kevesbe fontos, az analog szkopok alapbol nem tudtak ilyet.

Az audiotechnikaval kb. behataroltad a szukseges frekit, mennyire kell efole menni? A frekivel tud nagyon szepen elszallni az ara, de azt a parszor 10kHz-et barmi tudja.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Jó kérdés,  ha azt az ember előre tudná, hogy mit akar majd mérni később..  :) tippem szerint 100kHz környékén lenne a mérendő tartomány teteje, azt olvastam hogy az ökölszabály szerint kb. az ötszörösét kell tudnia a szkópnak, hogy kényelmesen lehessen dolgozni vele, legyen tartalék. Legalabb 12bites (de inkabb 16bites) készülék kellene, a tárolás is hasznos lehet. Bizonytalan vagyok, mert jót is akarok és olcsót is (viszont legalább nem kell gyorsan!:)).

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szerkesztve: 2020. 09. 12., szo – 21:42

Volt mar tobb ilyen szarom :) Utoljara egy DSO2020-ast vettem meg mikor megjelent 5+ eve. Komolyabb dolgokra alkalmatlan. Bar erre-arra meg most is hasznalom, mert belefer a laptoptaska zsebebe.

Annal roszabb nincs, mint mikor ketelkedni kell a muszerben :/

Ugyhogy szvsz felesleges penzkidobas ... Mostanaban kijottek olcsobb sokat tudo szkopok a piacra, azokat lesd meg ;)

Muszaki es meresigenyes teruleten mara pont nem erdekelnek senkit az erzekeid :) de amugy kocsmazasnal jaja muris lehet.

 

Szerk: legutobb a leszakadt olasz hidnal mondtak “kezratetellel” hogy egy ideig meg jo lesz.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

A kollégák által vázoltak alapján nagyon hajlok ebbe az irányba. Ez a RIGOL DS1052E pl. egész barátságos - az ára és a tudása is összhangban van. Szimpatizálok vele. :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Én is erre jutottam nemrég. Tönkrement a ~30 éves szkópom, elkezdtem nézegetni a kínai zseb DSO-kat, de aztán egy Rigol lett. Ritkán kell de akkor nagyon, így eléggé fájt az ára, de hosszútávra vettem, ha előveszem néha akkor pont az adja amit várok tőle, így lenyeltem a békát és kifizettem. Arról nem is beszélve, hogy ez nem PC hw, inkább felfelé megy az ára mint lefelé (pl. amikor először elkezdtem nézegetni őket pár éve, akkor vagy 40eFt-vel olcsóbban tudtam volna megvenni mint amennyiért ma vettem), és új modellek is ritkán jönnek ki. Ha egyszer meggondolom magam, akkor eladom, bukni nem hinném hogy fogok rajta, sőt..

Egyébként én ennek a 4 csatornás változatát, a DS1054Z-t vettem, digitális mérésekhez jól jöhet a 4 csatorna. Egyébként sok feature sw-ből van csak letiltva, megfelelő licence kóddal pl 100Mhz-es lesz (ez nem tudom a 1052-re mennyire igaz, de sanszos hogy ott is ez a helyzet). Ráadásul ezek az értékek csak tájékoztató jellegűek, többen is kimérték, a kód beadása nélkül 120Mhz küröl volt a vége, a kóddal meg 170 :) Kódgeneráláshoz meg gugle a barátod, de nem én mondtam... :)

Jelenleg akció van, mindent adnak hozzá ami korábban fizetős extra volt. Ha mégsem, akkor neten lehet találni okosítást. Nekem nincs ilyenem, de kb 1 éve nézegetem a 1054Z-t és azóta folyamatosan él ez az "akció" a muszerdepon pl, de gondolom máshol is.

Egyébként itt is érdemes nézelődni. Vannak működő régebbi műszerek jó áron: https://urbanelektronika.hu/

Ugyanitt eladó egy EMG 1567 TR-4654 oszcilloszkóp https://hup.hu/node/165950 ;-) Ebben még van anyag

Igen láttam azt is, viszont most ezt találtam: Hantek DSO5202P, ez Spanyol szállítással, kb. 77e forintért az enyém lehet. Jelenleg nekem ez egy nagyon jó vételnek tűnik. 
https://a.aliexpress.com/_mqAgoCf

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

a daniu-k vertikális felbontása borzalmas (50mV/div), illetve a reklámozott band width / sampling rate nem igaz

ha a kategóriában jó usb-s is, akkor owon vds1022i (ahol i: usb leválaszottt)

Nekem egy ilyen van: https://www.saleae.com/

Kell hozzá egy Windows/Linux/Mac, nem oszcilloszkóp a szó eredeti értelmében, hanem digitális/analóg mintavevő, 8/16 csatornás, bőven elég arra, amire neked kell. Amire figyelni kell, hogy 0-5 volt a mérési tartománya, ha ebből kilóg a megfigyelt jel, akkor kell egy konverter.

Milyen audio jel az, amire a 10 MS/s lassú? 1 MHz feletti analóg jelre már használtam, gond nélkül, miben különleges a bőven 100 kHz alatti audio jel, ami miatt arra alkalmatlan?

 

Hozzátenném, hogy a kérdező által írt DSO 8 bites ADC és messze nem olyan minőségű, mint a Saleae bemenete, hiába tud nagyobb frekvenciával mintát venni.

A lassusagot en nem igy ertettem. Ha manipulalok valamit en szeretnem a kimenetet latni viszonylag real-time. A buffereles + usb-n mig atjut mar szvsz. alkalmatlanna teszi a feladatra.

En felkotnem magam inkabb, minthogy ezt az eszkozt hasznaljam ilyen celokra :(

En sem tudom pontosan mire kell, csak azt, hogy nekem miert nem lenne jo. Mondjuk ha valami trimmert tekergetek ide-oda, nagyon zavarna, hogy varnom kell X idot, hogy lassam, hogy mit eredmenyezett az allitas.

Ha utana kicsuszna a jel a meresi tartomanybol akkor aztan tuti megkattannek :)

De a jel ábrázolásának kezdetét mihez triggereled? Az oszcilloszkóp alapvetően periodikus jelekre jó, aminél el tudod találni a periódust vagy be tudsz állítani egy triggert, amit észlelve a jelet elkezdi rajzolni. A DSO annyit tud ezen felül, hogy eltárolja a mintát és kicsit több játéktered van arra, hogy mi a trigger, amihez képest rajzol. De nem véletlen, hogy általában tiszta szinuszos jelekkel reklámozzák, mert másra az olcsóbbak nem igazán alkalmasak.

Bocs, de nem ertem a kerdest. Miert erdekes ez? Pl. regi analog szkopoknal nem volt triggered sweep. hanem egy sweep generatort lehetett allitgatni.

Tipikus alap setup, hogy van egy generator ami be van kotve egy erositobe, majd jobb esetben kb. ez a jel jon ki belole de erositve. Hogy ne basszunk ki magunkkal, a generator periodikus jelet general :)

Egy audio engineer, nyilvan nem Freddie Mercury hangjat felhasznalva fogja tesztelni az erositojet hanem, meghatarozott mintakat fog hasznalni.

Azért egy tiszta szinusz és Freddie Mercury hangja között van egy bő tartomány, aminél érdekes lehet a jel alakja, lefutása, torzulása, késleltetése, visszhangja, satöbbi.

Te kerdezted, hogy mire triggerelnek. Kerdeztem, hogy miert erdekes ez? Leirtam egy valaszt + vazoltam egy alap test setupot. A jel alakjarol en semmit nem irtam, de tok mind1.

Egy ilyen setup eseten egy szkoppal lehet jol dolgozni. Ha javitas/hibakereses a cel, akkor meg plane.

De persze mindenki azt hasznal amit csak szeretne :)

Kisfrekvenciás célokra kellett egy zsebeszköz. Így fogtam egy STM32 mikrovezérlős lapkát ... 2 dolláros kütyü, ami USB-n csatlakozik a laptophoz. Annó elkezdtem egy ilyen projektet.
Megjegyzem, az olcsó STM32F1xx 12 bites A/D-je 2 csatornán maximum 1 Msps tempóval képes A/D-zni, de az STM32F4xx széria 3 csatornán 2,4 Msps tempóig mér, viszont interleavelhető egyetlen 7,2 Msps tempójú mintavételezőre. E feletti tempókhoz már CPLD/FPGA támogatás + dedikált SRAM kell, de eddig a mintavételi tempóig egyszerűen implementálható.

Ezt nem néztem, abból indultam ki hogy ha 1 Msps felett kell, akkor van STM32F4xx sorozat.
De ha már belementünk: esetleg van az STM32F4xx-nél gyorsabb A/D-vel rendelkező mikrovezérlő?

Egy másik megoldást még tudok: Beaglebone PRU-jára kötni külső gyors A/D-t. A PRU egy 200 MHz-es I/O proci benne, közvetlen DRAM eléréssel (amit a Linux is elér).
Illetve ha SBC, akkor ott vannak a StemLAB (Red Pitaya) lapkák, szintén közvetlenül a Linux által is elért RAM-ba dolgoznak.

Ez a projected milyen allapotban van? Erdekelne. A PC oldali Python kod nem baj, ha kezdetleges, a firmware resze az erdekes. (ARM-al meg csak minimalisan foglalkoztam, az Arduino IDE-n belul)

"Blue Pill" STM32F103C8T6-om van tobb is, gondolom megy rajta, arra irtad a $2-os lapot.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Linux (Debian, Ubuntu, Raspbian) alatt make és lefordul a mikrovezérlős rész, BluePill A9, A10 lába UART TX,RX, azon kereszül tölti le a kódot a "make flash" hatására. Ezt vagy USB-TTL konverterrel, vagy Raspberry Pi UART-jára kötéssel meg tudod oldani.

A0 mint ADC0 lábról 10k-s ellenállással a GND felé és szintén 10 k-s ellenállással a 3V3 felé. Továbbá egy 10 kohm a mérőzsinór felé.
Tehát alap DC féltáp. Innen elmozdulhatsz földig, amihez értelemszerűen -3,3V esetén éri el, felfelé a +3,3V-os bemeneti állapotot +6,6V esetén éri el. Tehát ez az alap méréstartománya. Ellenállás változtatással lehet tágítani, elé rakott 20 vagy 40 dB-es erősítésre beállított műveleti erősítővel pedig finomítani.

Jelenleg 8 bites 430 ksps körüli folyamatos adatbehozás zajlik, de újra lehet gondolni függően attól hogy mihez kell.
Képernyőre rajzoló oszcilloszkóp és spektrum analizátor alap szoftvert csináltam hozzá,
továbbá egy furmányos hangkártyás jelgenerátort. Utóbbi többféle jelalak 0..32767 közötti amplitudóval és fáziseltolásokkal való összegzése általi jelalakot képes kiadni.
hangkartya-generator -L sin -l "1000:0:0:18000 3000:0:0:6000 5000:0:0:3600"

Az akkori feladatomhoz ennyi kellett. Ha más kell, vagy kedvem tartja akkor tovább dolgozom vagy közösen tovább vihetjük a témát. Olcsó, gyereknek zsebműszer célból is ideális.
Ezt a projektet mondjuk a "keep simple" elv is vezérelte, nem véletlen hogy 3 ellenállásra minimalizált a külső alkatrész készlete.

Egyik jövőbeli irányom az FS USB helyett Raspberry Pi SPI lábaira való illesztés. Ekkor 32 Mbps tempóval lehet bevinni adatot, azaz mindkét csatorna 12 bites felbontással való folytonos digitalizálása befér az SPI-n.
Ott pedig van RAM dögével és számítási kapacitás is.
Másik érdekesség: digitális I/O-k némi védelme után szintén behozhatók ... 16 darab folyamatos 2 Msps tempóval vagy belső RAM méretig amilyen tempóval csak tud mintavételezni a mikrovezérlő.

Ez azért sajnos nem annyira egyszerű. Nem árt kísérletezni előtte.

 

Problémák:

- megohm közeli belső ellenállás kell egy jó oszcilloszkóphoz

- kell hangolható kapacitás, mert a négyszögjel vagy hegyes, vagy lapos orrú lesz (parazita kapacitások miatt)

- a műveleti erősítőd sem árt, ha gyors és zaj mentes, ellenkező esetben az msps-t cseszheted

- én az MCP6S2X-et használtam, mint programmable gain amplifier

- negatív feszültségek mérése, stabil 0V-os pont

- hálózati zavarok kiszűrése (230 ott lüktet a VCC-n), vagy elemet használsz

- az érintkezések legyenek jók

 

Sok időt el lehet vele cseszni, meg tudod házilag prototípus panelen is csinálni, de nem árt ha szánsz rá némi időt és megpróbálod megérteni, hogy épp miért mérsz hülyeséget.

Nekem 2msps-ig mért, LCD-re kirakta.

 

USB-n csak 800kbyte/s mellett tudom áttolni a méréseket. Az USB 2.0 lassú, de az STM32F10x ennyit tud.

 

Rohadt jól DMA-zik: mintavételez, USB-n tol, LCD-t frissít párhuzamosan, nagyon állat chip, de azért kell egy kis idő, míg rájössz, hogyan kell felprogramozni.

Megtaláltam egy ábrát, amin éppen a hangkártya kimenetet mértem meg annó demózás gyanánt: http://hg2ecz.ham.hu/forumkep/3szinuszos_negyszog.png
Gerjesztése: hangkartya-generator -L sin -l "1000:0:0:18000 3000:0:0:6000 5000:0:0:3600" #  többi paraméterek a fázisszög (0 itt mindenhol) és amplitudó.

Itt meg azt néztem meg, milyen kvantálási küszöb alatti jelet lehet kimutatni FFT-nél: http://hg2ecz.ham.hu/forumkep/spek-minimum-8-10-11.png

Ha rendes szkópot akarsz, akkor 100MHz és 2GS/s alatt ne nézelődj. Fontos, hogy ne csak az analóg átvitelt nézzed, hanem a mintavételezést is.  Lehet, hogy csak audiót akarsz méregetni, de sokszor, főleg digitális/kapcsolóüzemű környezetben bejöhetnek olyan cigányságok, amit nem fogsz látni egy keskeny átvitelű szkóppal. A másik probléma, hogy lassú szkóppal, nagyon nehéz megfogni a lassú digitális jelek időzítésében lévő eltéréseket, és ezekmegint okozhatnak audió glitcheket. 
Ha mikrofon, hangszer előerősítőket akarsz reszelni, akkor érdemes 5 vagy 1mV/osztást tudó darabokat nézni.
RIGOL, OWON jó választás, gyakorlatilag Tektronics klónok. MICSIG felejtős, hulladék a szoftvere.

Ha nem idegenkedsz a windowstól, és tényleg csak hébe-hóba akarod használni akkor érdemes még megnézni a kijelző nélküli szoftveres szkópokat. Ezeknek a bele, gyakorlatilag megegyezik a LCD-s testvéreikkel, viszont pl. kapsz szinte végtelen jelrögzítési lehetőséget.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Én kicsit feljebb mennék árban és vennék pl. egy Siglent SDS1202X-E típusú szkópot.
Nem olyan rossz az a Rigol, de ez a Siglent sokkal jobb, és ahhoz képest relatíve olcsó is...

Ezeket kicsit komolyabb célra is lehet használni, a kettő közül viszont az SDS1202X-E modernebb, komolyabb eszköz.

Nem igazán akartam beleszólni, de a "főként audiotechnika" elég érdekessé teszi a kérdést. ;)

A sok jobbnál jobb javaslat - a legutóbbi 155eFt és 200MHz + 1 Gs/s - mind-mind 8 bites eszköz.

Ehhez képest még egy 192kHz/24 bites hangkártya is egy táltos. ;)

Volt szerencsém a 80-as évek közepétől egy 500eFt árú Tektronix szkóppal dolgozni - 450MHz, több digitálisan támogatott funkció - , amilyet pár éve ugyanazon az áron árultak használtan. Ha lett volna rá pénzem, megveszem.

Egy ideje 80MHz-es DSO-t használok. Az ősrégi Tektronix segítségével kialakult rutin alapján szinte művészi látomásokkal kiegészítve tudom értelmezni a 8 bites eszközt. Már-már azt is látom, ami ott sincs, csak tudom, hogy ott kell lennie. ;)

Viszont a mai digitális szkópok szoftveres támogatása általában sokkal használhatóbbá teszi az eszközt a régi analógokhoz képest. Annak ellenére, hogy néha csak indikátorként használhatók.

Szerintem fontos szempontok:

  • Min. 2-3 csatorna - a harmadik a külső trigger.
  • Számítógépre csatlakoztatható.
  • A hordozhatóság/saját kijelző nem fontos, de néha szükség van földfüggetlen mérésre. Ez asztali számítógép mellett ebben a kategóríában nem szokott menni.
  • Szabványos csatlakozók. A 3,5mm sztereó jack nem opció. ;)

Ezek után csak a maximális frekvenciát és a minimálisan mérhető feszültséget kell kiválasztani!

A "hangfrekvenciás" mérésekre >10MHz határfrekvenciát javaslok.

"Főként" -de nem kizárólagosan. Nyilván lesznek dolgok, amiket már nem tudok megmérni az "olcsó" műszerrel (akkor majd máshogy kell megoldanom, szerzek egy jobb műszert kölcsönbe, vagy átadom másnak, akinek van hozzá kapacitása). Persze, értem én, hogy mindig van jobb, a leendő céloknak megfelelő(bb) műszer, de ahhoz képest, hogy egy nagyon olcsó (de még viszonylag használható) kütyüt kerestem, most ott tartok, hogy talán már a 150e forintos kategória sem igazán jó... :)

Köszönöm az érveket, megfontolandó mindenesetre...

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Valóban, viszont találtam egy roppant baráti árú cuccost: Hantek DSO5202P, (igaz, ez csak 8bites, viszont 200MHz-es) a scopechart.com-on csekkolható is, sajnos az Owon ezen típusa nincs fönt, hogy campare-t nézzek. 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A PicoScope-t hogyhogy nem írta senki? A PC-re dughatók közül viszonylag minőségi darab, és ha ritkán kell, arra pont jó, kevés helyet foglal.

Nyilván kényelmesebb egy dedikált eszköz.. én munkában soha nem használok Pico-t, de azért nem erről beszélünk. Illetve pár kollégám ott is megelégedéssel használja.

Én csináltam prototípus panelen oszcilloszkópot, jól is működik. Egy tervezési hibát vétettem: elemmel kellett volna csinálnom, nem USB kábellel.

Az esetek 90%-ában powerbank mellett használtam, de inkább nem használtam.

 

USB-s, laptopos, felfújhatós, pumpálós, tekerős, kábeldzsungel oszcilloszkópnak az ég világon semmi értelme nincs.

Megvárod, míg 20s alatt SSD-ről bootol a Windows, klikkelsz, elindítod a programot, beállítod az idióta paramétereit és már mérhetsz is.

 

Ezzel szemben: benyúlsz a zsebedbe, kiveszed a szkópot, rácsattintod a kábelre és nézed a kijelzőt. Ezt hívják mérésnek. Az fentebbi ügyeskedést masszív szívásnak hívják.

Megéri az 50.000-t hogy ne C:\Oszcilloszkóp\InduljMarEl.exe-vel kezdjed a mérést, hanem szimplán csak megnyomod az ON gombot.

Igen, hajlok arra, hogy a PCB-s szkópomra felszerelek egy elem tartót.

 

Az STM32F103-mal jó szkópot lehet készíteni:

- 2 csatornás, 1 MSPS

- vagy: 1 csatorna, 2 MSPS

- 12 bites ADC

- 2xMCP6S21: max 32-szeres SPI-n programozható erősítés

- műveleti erősítő: MCP6022 a stabil 0V referencia feszültséghez (negatív feszültségmérés)

- SPI LCD kijelző (240x320, ILI9341)

- meg egy joystick

 

Filléres kacatok.

 

Hogyan működik:

- Van egy 0-5V körüli tartományod, stabilizált tápfesszel

- feszültségosztóval és műveleti erősítővel létrehozod 2.5V környékén a 0V-os referenciát.

- Az MCP6S21 képes SPI-n programozott erősítésre, felhasználva a referencia 0-t.

- maga az STM32F103 képes DMA-val mérni, DMA-val USB-zni, DMA-val tolni az LCD-re az adatokat

- A 240x320 a maximális felbontás SPI LCD mellett, a 8MHz-es SPI frekvencia még képes 25Hz fölött frissíteni a képet

- A PGA (programmable gain amplifier, MCP6S21) elvileg 32x-esig tud erősíteni, gyakorlatilag 10-ig, mert utána szétvisz a zaj mindent.

- az USB 1.1 lassú, elvileg 12mbps, de ha 6mbps-t elérsz, már az is jónak számít

- baromi jól lehet triggerelni STM32F103-mal, IRQ-t hív, amikor a feszültség kilép egy range-ből

 

Rövid pre-trigger is lehetséges: amint IRQ jön, a mintavételi DMA buffert elmented, így tudod, hogy mi volt az esemény előtt...

 

Igazából az IC-vel triggertől kezdve 2 csatornás mérésen át, USB átvitelig mindent meg tudsz csinálni.

 

A kulcs a DMA puffer és félpuffer interruptoknál van, mindig egyik félpufferen dolgozol, a másik félpuffer megy ki DMA-n.

Így mintavételezel, így USB-zel, így rajzolsz a képernyőre. A képernyőnek is csak a megváltozott részét frissíted.

Magyarországon pénzért sem mennek a dolgok. A feleségem szülei hívtak mindig szakembert, hát meg is látszik a lakásukon.

Egy szakember órabérbe dolgozik, nem fog pepecselni neked, hogy értelmesen megcsinálja a dolgokat. Jó munka nem térül meg.

 

A szerelő vésővel kiüti neked a falat, berakja a vezetékeket, kiállítja a számlát és hazamegy.

 

Nem fog neked gipszelni, glettelni, festeni, azt csinálja a festő.

A festőnek rohadtul nem buli a te faladat helyrerakni, amikor 1 milliós lakásfelújítások vannak a sorban. Ő nem fog kimenni egy 20.000 Ft-os munkára.

 

Itt jön be a kábelvezetőzés, ahelyett, hogy minden a falban menne, felrakják ezeket az ormótlan kábelvezetőket és kezit csókolom.

Pénzért sem dolgoznak normálisan. Vagy irreális, 10X áron dolgoztatsz, vagy megcsinálod magad.

 

A nemtudás nem fog megtérülni soha. Ez a 80-as években talán ment, de azóta megváltozott a világ.

Érdekes az elektronika, breadboard-on lehet vele szórakozni. Én fél évig ezzel foglalkoztam szabadidőben, végül használható lett.

 

Kezdtem az LM324-es erősítővel, ami rohadt lassú, a jel zaj viszony a csillagos egek között volt, úgy jutottam el a rail-to-rail erősítőkig. Kb. folyamatosan mész neki a falnak, folyamatosan hülyeségeket csinálsz és hülyeségeket mérsz, folyamatosan olvasni kell, hogy éppen mit miért toltál el.

 

Gondolj bele, 1 mohm bemeneti ellenállás mennyi. Első szél odébbfújja az áramkörödet, ha marhaságot csináltál.

 

 

Nem vagyok egy oszcilloszkóp szakember, de addig eljutottam, hogy 1 mohm mellett képes vagyok 10X erősítésnél a négyszög jelet négyszögnek látni és nem szinusznak. Emellett stabil is, tehát nem a 230V-os hálózati feszültséget látom, hanem a jelet.

 

Lehet vele tanulni, persze ha nem érdekel a téma, akkor vegyél készen.

:)

Te amúgy szoktál a zasszonnyal az ágyban ezt-azt csinálni, vagy közben inkább dolgozol és kiadod a feladatot pénzért egy professzionális szexipari munkásnak?

A hobbi esetén nem nullának tekinted az idődet árban, hanem többre tartod, mint amennyi pénzért dolgozni tudnál inkább. Ha a hobbira szánt időm helyett dolgoznom kellene, akkor a szokásos óradíjam sokszorosát kérném el.

Nincs ebben semmit terelés, csak jelentősen másképp gondolkodunk arról, hogy mennyit ér az időnk és mennyit ér a pénz. Én 5-6 éve félig nyugdíjba mentem, élvezem a szabadidőmet, a tengernyi hobbimat és nagyon vastagon fogna a ceruzám, ha a szabadidőm és a hobbim terhére kellene egy percet is dolgoznom, szóval pont nem nulla értékű ez az időm, hanem felbecsülhetetlen. Neked meg nincs időd arra, hogy élj. Nem vagyunk egyformák.

ezt irtam le fent is, hogy tok jo, akinek van ideje hobbizni, erdekli a dolog, es bele tud rakni tobb szaz orat, akkor hajra - az eredmeny (githubon) engem is erdekel. amit fent irtam az az, hogy szerintem az embernek mindig torekednie kell a tobbre, ha lehetosege van hozza. ha szar munkat csinal, akkro megertem, hogy nem akar tobbet csinalni, de te mintha a sajat iots/civ cuccaidat tolnad, ergo a hobbi es a munka kozott nincs eles hatarvonal (mint ahogy nalam sincs). mondhattam volna azt is, hogy 0 orat dolgozok, csak hobbizok, de nem lenne igaz, mert sok nem-szakmai resze van a dolognak, amit nem szeretek (minden nagy cegben...)

 

remelem abban legalabb egyetertunk, hogy ez legalabb parszaz, ha nem ezer oras projekt, nullarol ilyet epiteni? ha nem akar az ember ebbol elni, akkor nem tudok elkepzelni olyan 1db vegtermeket kitevo hobbit, amibe megeri 1000+ orat berakni...

de te mintha a sajat iots/civ cuccaidat tolnad, ergo a hobbi es a munka kozott nincs eles hatarvonal (mint ahogy nalam sincs)

Nem, az IoT és a Civ klón az nagyrészt munka. A hobbi a kertészkedés, barkácsolás, a zenélés és a többi, elég éles határvonallal.

remelem abban legalabb egyetertunk, hogy ez legalabb parszaz, ha nem ezer oras projekt, nullarol ilyet epiteni?

És? Ha valakinek van pár száz vagy ezer órája a hobbijára?

ha nem akar az ember ebbol elni, akkor nem tudok elkepzelni olyan 1db vegtermeket kitevo hobbit, amibe megeri 1000+ orat berakni...

Az a baj, hogy ismét mindent megtérülésben és pénzben mérsz, holott a hobbi pont olyan, hogy nem érdekli az embert a megtérülés.

Éppen most futottam bele egy olyanba, hogy ismert amplitudójú és frekvenciájú szinuszjel tetején megjelenik némi szőr. Erre kiváló az analóg szkóp.

Az játékoszcilloszkópomon 9VAC-t mértem és napok teltek el, mert nem bírt rendes szinuszt kirajzolni. Ahogy illik, egyenes vonallal lecsapta a szinusz tetejét. Gondoltam, hogy valahol telítődik, valami áramköri probléma, de egy ellenállásosztó után is csapott fejű szinusz lett a végeredmény.

 

Utánaolvastam és megvilágosodtam.

 

Az egyenirányító cuccok (graetz + kapacitás) a szinusz csúcsán kezdenek fogyasztani. Tonnaszámra lógnak a hálózaton egyenirányító cuccok és amint a szinusz a csúcs felé közeledik, ezek elkezdik szívni az áramot.

A szolgáltató meg tesz rá, hogy a fogyasztók pont a csúcsnál szívják a naftát, ezért a szinusz teteje kilapul. Nem erős a deformáció, de azért látod, hogy a reszelőt végigtolták rajta. Engem zavart, mert matekórán megtanultuk, hogy milyen az a szinusz.

 

Ez a szőr a szolgáltató miatt van. Ha más szőrt látsz, akkor más baj lehet.

Annó nekünk még megtanították (Hermann Imre, BME), hogy az MSZ-EN xxxxxx szabvány értelmében a készülék 50 Hz-re "termelt" felharmonikus tartalma nem haladhat meg egy bizonyos értéket. Arra emlékszem hogy valahol 350 watt környéki fogyasztásnál húztuk meg azt a határt, ahol a hálózatbarát tápegység kötelezővé válik a sima Graetz helyett.

A hálózatbaráttá tevés passzív válfaja a nagy soros fojtó tekercs alkalmazása. Hátránya a tömege. Ennél sokkal praktikusabb kis tápoknál a dupla táp, ahol az első kapcsolóüzemű táp egy kb. 350 ... 450V körül lengő pufferkondira dolgozik a szinuszos bemenő feszültséggel arányos pillanatnyi áramfelvétellel, a második kapcsolóüzemű táp pedig ebből a lengő feszültségű pufferkondinak az energiájából állítja elő az üzemi feszültségeket.

Persze az MSZ-EN szabványok betartása ... más kérdés.

Ilyen nincs a LED izzókban. Áramváltóval néztem egyet, baromira nemlineáris. Viszont szerencsére szimmetrikus, mindkét csúcsnál fogyaszt (Graetz).

 

Nálunk minden égő LED-es. Add hozzá a wifi routert, meg a töltőket.

 

A villanysütő egyenletes, de az inverteres mosógép már nem biztos.

 

Van egy sanda érzésem, hogy a legtöbb cucc Graetz-es nemlineáris terhelést ad.

Jól hangzik, csak rájön még egy töredék áfa és egy vámkezelési díj is.

-- közben számolgatom, lehet hogy átcsúszik, ha a megfizetendő összeg nem haladja meg a 10EUR összeget. Vételárba beleszamit a shipping is.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Többszáz kínai rendelés, számos (már vámeljárásra számítható) tétel után az a véleményem, hogy a fene se tudja. Egyszer akartak megvámolni 4db pólót, amit a klasszikus 169. §-ra hivatkozással lepattintottam (illetve egyszer egy ismerősnek rendeltem egy Dodge telefont, azt is megfogták). De ezen kívül minden más átcsúszott. Rendeltem már Geiger-Muller számlálót 70USD körül, farmerkabátot, cipőt, de semmit nem fogtak meg. Inkabb a telefon méretű és súlyú csomagokra mennek. Ez pont olyan lesz.

Megnéztem az Ali-n a vásárlói visszajelzéseket, tobben úgy jártak, hogy a meggyötört csomag miatt sérült a kijelző. Ilyenkor visszatérítés van, de nem biztos, hogy teljes összegű lesz (illetve egy vásárló kapott műszer nélküli dobozt). Valaki árulja a vaterán is, jó drágán, garancia és számla nélkül... 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Általában úgy, hogy behozza a konténerhajó a cuccost és lerakják valami eu-s ország raktáraiban valahogy kikerülve az eu-s vámkezelést. Az eu-s szállítás már onnan történik, eu-n belül pedig nincs vám, afafizetés pedig a feladó országban történik (benne van az árban). Persze ehhez az kell, hogy legyen eu-s shipping opció a feladó oldalán. Amíg csak eu-n kívüli (jellemzően kínai) van, addig ez nem jatszik.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Általában úgy, hogy behozza a konténerhajó a cuccost és lerakják valami eu-s ország raktáraiban valahogy kikerülve az eu-s vámkezelést.

Ez így ebben a formában teljesen illegális. Az EU raktár maximum úgy működik legálisan, hogy akkor vámolják csak el, amikor ténylegesen kiszállítják onnan, és akkor ugyanaz a vámkezelés történik, mintha épp Kínából jönne, az előny annyi, hogy sokkal hamarabb megérkezik a küldemény.

Rá is szokták ragasztani a csomagra a sárga címkét a vámosok, hogy nem feltétlenül felel meg az  eu-s vámkezelési szabályoknak ("Goods not fulfilling the conditions prescribed by Articles 9 and 10 of the treaty establishing the Eropean Economic Community")  - de ettől még teljesen legális! Valószínűleg okos kínai találni kici kapu kócos eu-s szabályozásban...:)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Rá is szokták ragasztani a csomagra a sárga címkét a vámosok, hogy nem feltétlenül felel meg az  eu-s vámkezelési szabályoknak - de ettől még teljesen legális!

Nem, ez pont azt jelenti, hogy átment a vámoláson, amikor elhagyta a vámszabad raktárat és belépett az EU vámterületére.

Igen, elhagyta (tehat legális, de a vámot a harmadik orszagban nem fizették meg utána), de nem tudtak vele mit kezdeni, be kellett engedni, de ettől még  nem szabalyos.

"...

So what does it all mean?

The most important part of the EEC and the yellow sticker is:

Products having been entered for consumption in a Member State shall be deemed to be products coming from a third country in cases where, in respect of such products, the necessary import formalities have been complied with and the appropriate customs duties or charges with equivalent effect have been levied in such Member State…

meaning that the customs tariffs have not been paid for the contents of this package.

How do you know if you have to pay customs tariffs? It’s really a complicated story and most helpful would be just to ask (before ordering anything) from your country’s taxation authority. If you do not believe EU taxation on imported goods is complicated, take a good look here: EU Customs Taxation.

Conclusion

If you have a yellow sticker on your parcel – you may or may not be subject to customs tariffs. If you have the parcel at home already, you’re good. Normally the charges will be charged before handing over you the package."

https://tompai.pro/ecommerce/explained-goods-not-fulfilling-the-conditi…

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Igen, ez pont azt jelenti, hogy átment vagy átmehet a vámon. Azért kapta a matricát a csomag, mert EU ország vámszabad raktárából került ki, ne tévessze meg a feladó ország a vámot, vámolni kell és úgy találták, hogy nem kell vámot fizetni, ezért kaptad meg külön költség nélkül. Ez nem jelent azt, hogy értékhatár feletti vagy értékesnek kinéző csomagot nem vámolnak vagy nem ellenőriznek, ha az vámszabad raktárból kerül ki.

Igen, közben végiggondoltam, hogy ezeknek a rendeléseknek az összértéke valószínűleg nem érte el a hazai áfa-küszöböt (vám ugye 150EUR alatt nincs) ivagy esetleg már elérte, de a vámkezelés költsége meghaladta volna a befolyt sápot...

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szerintem csempészik. :(

A nyomkövetőben rögtön kapok egy holland tracking numbert, de két hétig, amíg a hajón hánykolódik, csak azt kapom, hogy a tracking number lefoglalva.

Aztán amikor ideér, feléled a dolog, és teszi a szokásos lépéseit.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Szvsz ilyen tételekben már ez nem járható út (főként a felderítés miatti veszteség okán),  itt gyakorlatilag kihasználhatnak valamilyen vámszabályozási kiskaput (pl. alapítanak egy eu-s falcéget (import/export), aki  kínaban gyártat papíron valamit, majd a bejövő árut tőle veszed meg - vagy mittomén'.. :))

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Egészen addig, amíg nem akarsz megnézni egy pl. I2S jelet, hogy mi a franc történik.

"The bit clock frequency is the product of the sample rate, the number of bits per channel and the number of channels. So, for example, CD Audio with a sample frequency of 44.1 kHz, with 16 bits of precision and two channels (stereo) has a bit clock frequency of: 44.1 kHz × 16 × 2 = 1.4112 MHz"

Ha veszek valamit, akkor az adott árkategória lehető legjobbját szeretném megvenni, hiába lenne elég az adott feladatra egy pár ezer forinttal olcsóbb, kisebb teljesítményű modell. Ezért kerdeztelek meg titeket, és nem vettem meg azonnal, amit találtam, hiszen nem árt, ha másra is alkalmas lesz az adott eszköz, nem csak arra, amire perpillanat tervezi az ember. Én legalabbis igy gondolkozom...

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ha veszek valamit, akkor az adott árkategória lehető legjobbját szeretném megvenni, hiába lenne elég az adott feladatra egy pár ezer forinttal olcsóbb, kisebb teljesítményű modell.

Mindig van egy kicsit jobb modell, valahol meg kell húznod a határt.

Ezért kerdeztelek meg titeket, és nem vettem meg azonnal, amit találtam, hiszen nem árt, ha másra is alkalmas lesz az adott eszköz, nem csak arra, amire perpillanat tervezi az ember. Én legalabbis igy gondolkozom...

Én meg szoktam venni a szükséges olcsót, aztán ha kiderül, hogy jobban kopik-fogy-törik vagy kevés a tudása, akkor abból veszek egy jobbat. Olcsóbb összességében, mint mindenből megvenni a hobbi kategória tetejét vagy a professzionális kategória alját.

Én a helyedben maradnék egy a kinézett DANIU ADS2031H műszerhez hasonló kategóriánál.
Mivel nem mindennapos használatra kel és hangfrekvenciás berendezésekhez, ezért már az 1 MHz-es is bőven ekég, de szerintem a 200kHz-es is.
Igen mindig van egy tízesért drágábban már ezt is tudja meg azt is tudja, de annál is többet tud egy másik plusz egy tízesért. és ennek nincs vége.
Szerintem a belőtt 15 ezer alsó határnak jó, de a felsőt meghúzhatod 25-30-nál is.
Ezek a multiméterrel kombinált kütyük is aranyosak elsőre, de ha tovább gondolod, biztosan van már legalább egy használható multimétered, és akkor az oszcilloszkóp legyen egy picivel nagyobb kijelzőjű!

Ok. Ez csak egy szempont. Olyat ami felfelé húz kaptál másoktól! :)

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ha tízszer nem néztem meg, akkor egyszer sem. :)  nem tudtam, hogy ezzel így már megvalósul a vámmentesség. Általában az európai területről történő szállítást kerestem, és ennél defaultnak az volt megadva, hogy CN direct.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség