"Oscar-díj: annyira PC, hogy ez is lehet a veszte"

Fórumok

Sokan a legmerészebb álmukban sem gondolták volna, hogy a 2015-ben futótűzként elterjedt hashtag, az #OscarsSoWhite, vagyis az „Oscar annyira fehér” mozgalom – igaz, csak kilenc évvel később –, az egész filmipart változásra képes kényszeríteni. 2024-től csak olyan film nyerheti el a legjobb alkotásnak járó szobrocskát, amely fajilag/etnikailag nem fehér bőrű színészeket, női, fogyatékos vagy éppen LMBTQ irányultságú fő-, vagy mellékszereplőket, és ezekből az alulreprezentált rétegekből kikerülő, a gyártásban dolgozó személyeket helyezi előtérbe.

[...]

Az Akadémia új rendelkezései a Legjobb film kategóriájával kapcsolatban a következők:

Az A kategória kifejezetten a színészekhez szól, és legalább az egyik pontot érinteni kell

  • Legalább egy, a fő-, vagy kiemelt szerepet játszó színésznek faji/etnikai kisebbség tagjának kell lennie
  • A további szereplők legalább 30%-a színes bőrű, nő, testi vagy szellemi fogyatékos, vagy LMBTQ tag kell, hogy legyen
  • A fő-, vagy kiemelt szerepet játszó személy történetének is ezen kisebbségek egyikére kell fókuszálni

 Link: https://index.hu/kultur/2020/09/13/oscar-dij_annyira_pc_hogy_ez_is_lehe…

Hozzászólások

Matrix 5! Biztosan megfelel majd!

trey @ gépház

Őszintén, mindenféle gúny nélkül: nagyon örülök ennek.

Teremtsünk lehetőséget az alternatív filmiparnak és az indie rétegnek, elég volt már a hollywoodi belterjes filmgyártásból. Mindenféle intézkedést üdvözlök, ami az AMPAS-féle szervezetek által teremtett oligopol filmpiacot rendezi újra.

https://imgur.com/a/4EzsWat

Jó, csak nehogy megtetsszen a Debian projektnek és kijelentsék, addig nem lesz új stable release, amíg

  • a DPL nem lesz legalább egy faji/etnikai kisebbség tagja
  • a commit-erek, maintainer-ek 30%-a színes bőrű, nő, testi vagy szellemi fogyatékos, vagy LMBTQ tag

trey @ gépház

Állj hozzá pozitívan, mindenféle intézkedésnek örülni kell, ami segít szelektálni a lehetőségek közül, akár pro, akár kontra. Valaki majd azért fog Debiant választani, mert egyetért az ideológiával, valaki más meg azért nem fogja használni, mert más szempontok fontosabbak neki. Át lehet majd rajzolni a distro-választó flowchartot a másik threadben. :)

Ezzel most kurvara mellelottel, mert en itt szemelyesen hangot adtam annak, hogy tobbszaz eve is tortent tortenelemhamisitas. Attol sem zarkoztam el, hogy akar maga Szent Istvan a kereszteny egyhazzal egyutt ilyesmit tett volna:

https://hup.hu/comment/2367990#comment-2367990

Es pont egy turboliberalis hurrogott le, hogy "nincs itt semmifele tortenelemhamisitas: pont ugy ahogy szoktatok, ertelmes indoklas nelkul:

https://hup.hu/comment/2368261#comment-2368261

Én szeretnék egy olyan amerikai filmet végre, aminek a cselekménye nem Amerikában játszódik és nincs is semmiféle amerikai kötődése.

Minden világmegváltó katasztrófafilmben amerikaiak a hősök, Amerika menti meg a világot.

Engem nagyon érdekelt volna az 1997-es világégés után a terminator univerzumában, hogy lettek-e volna emberszabású gépek Ázsiában, Ausztráliában. Sőt. Ha hárommilliárd emberi élet ért véget 1997. augusztus 19-én a nagyjából öt és fél milliárdból, akkor az a maradék nem maroknyí túlélő, hanem majdnem a fele hogyan helyezkedett el volna a földön.

Másik kérdés, hogy Ausztráliában volt-e világégés. Mert Skynet az Oroszokra lőtt, ők meg nyilván vissza Amerikára.

"Én szeretnék egy olyan amerikai filmet végre, aminek a cselekménye nem Amerikában játszódik és nincs is semmiféle amerikai kötődése. "

 

Schindler Listája. Braveheart. The English Patient. Shakespeare in love. Gladiator. The Lord Of The Rings: The Return of The King. Slumdog Millionaire. The King's Speech.

Ezek csak azok az Oscar-díjas filmek, amik eszembe jutnak az elmúlt 30 évből. Rengeteg más, amerikai, de USA-t szóba nem hozó film van, ami nagyon jó, a fenti merítés csak azokat listázta, amelyek meg is kapták a legjobb filmért járó Oscart.

A történelmi film nem ér, azokat az élet írta.

A gyűrűk urát meg igaz nem láttam és még csak nem is olvastam, de ott a rendező eredetileg nem amerikai, hanem Új-Zélandi.

Annyiban igazad, van, hogy nem írtam le a kritériumokat.

Akkor pontosítok. Az alkotók eredetileg amcsik és nem odaköltözöttek, valamint teljesen kitalált történetnek kell lennie és nem lehet részben sem történelmi hivatkozása.

  • A további szereplők legalább 30%-a színes bőrű, nő, testi vagy szellemi fogyatékos, vagy LMBTQ tag kell, hogy legyen

Hogy ontopik is legyen, ez pl. hogyan ellenőrizhető? Ha az outro végére odaírják, hogy a filmben szereplő, szöveg nélküli statiszták 10%-a szellemi fogyatékos karaktert játszott, 50%-a pedig az LMBTQ közösség tagját, azt hogy validálják?

az utobbi idoben (elmult ~10 ev) volt az oscarnak valodi erteke? teny hogy szepen beepult a marketingbe (23 oscar _jelolest_ kapott, stb), de tenyleg egy jo meroszama a film minosegenek?

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Tehát akkor ha a filmkészítők az Oscar-ra szeretnének pályázni, akkor elfelejthetik a korhű történelmi filmeket, mert kötelező lesz nekik egy-egy négert berakni, hiába, hogy adott területen sosem éltek. Már alig várom a lilahajú néger b*zi vikingről szóló filmeket.

Ott van a Saul fia című film. Konkrétan ezzel a szabályozással, hogy ha ezután kerülne még csak ki, akkor már nem is engednék az Oscar-ra. Hiába, hogy zsidókról szól, ők reprezentálása nem esik bele a kategóriákba. Az SJW-k számára ők is csak fehérek, akiknek mint tudjuk semmi komoly elnyomást nem kell és kellett sosem átélniük.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Ez is csak a haladók világában az intézményesített silányosodás egyik köve, mint az LMBTQP..., feminizmus, stb.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Szerkesztve: 2020. 09. 14., h – 22:54

Nagyon jó. Tudni kell ám a sorok között olvasni.

 

Ezzel csak szabályba foglalják az eddig impliciten működő kínai nyomulást. Most már nem csak illik kínait tenni majd a filmbe, hanem muszáj lesz.

Kína minden téren nyomul a világban. Ha kínai pénz és piac nélkül nincs amerikai film, kínai szereplő és kínai producer nélkül se legyen. Eddig informális volt a nyomulás, most már formalizálják is, olyan formában, hogy az az LMBTQWERTY és a BLM mozgalmaknak is megfeleljen. Az egy dolog, hogy ők ki lesznek hagyva a buliból.

Lásd egy frissen bemutatott film mögötti dolgokat:

https://www.washingtonpost.com/outlook/2020/09/09/mulan-is-movie-about-…

"Ezzel csak szabályba foglalják az eddig impliciten működő kínai nyomulást."

Igen, van annak egy diszkrét bája, hogy az USA-ban pl. Trump-ot kritizálni a bátor progresszív cselekedet, viszont gyorsan bocsánatot kell kérni ha valaki a Kínai Kommunista Párt elképzelését helyezi negatív kontexusba, pl. honkong-i események kapcsán.

Szerkesztve: 2020. 09. 15., k – 12:41

" Legalább egy, a fő-, vagy kiemelt szerepet játszó színésznek faji/etnikai kisebbség tagjának kell lennie"

Nos, kérdezzük meg Wilson-t!
-Öööö én lenni néger :/

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Na, igen... Mi van az egyszereplős filmekkel? A színésznek papíron bizonyítania kell, hogy felmenői között volt néger, b*zi vagy valami, de azt is úgy, hogy a % meglegyen? :D

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Nem vágom a témát, de akkor minden kategóriában ez lesz a mérvadó? Úgy értem, ha csinálnak pl. hazánkban egy filmet, ez csak akkor kap "legjobb idegen nyelvű" jelölést, ha pl. cigányokkal van megtűzdelve? Mi van, ha USA hivatala szerint ott nincs ilyen kisebbség? Mi van, amikor itt el nem elismert kisebbség a kínai, de a filmben lenne kiemelt kínai szereplő. Ezt jelölhetik azért, mert USA területen a kínai az kisebbség? Vagy ahogyan itthon nem elismert nemzeti kisebbség a zsidóság sem, akkor csupán a jelölés lehetőségéért kellhet zsidó származású szereplő egy filmbe vagy sem?

Elég cigánynak lenni vagy pl. zsidónak, és megfelelő karaktert játszani? Papír szerint igen, de mi van ha a zsidó mondjuk Hermann Göringet, a cigány származású pedig Szálasit formálhatja meg?

Kezd magas lenni nekem ez az egész, vagy csak rosszat álmodom :) nem is lenne baj az egész Oscar-osdi menne a darálóba.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Az örök kérdés, hogy ezzel befolyásolják-e a "piacot", és ha igen, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy mik ezek a szabályok.

Mindenféle példát lehet erre látni az élet és az üzlet más területein is (spotify google apple fortnite 30% fee piaci erőfölény és egyéb szavakra illik rákeresni). Persze ott nem a kisebbségekről van szó, de a kérdés nagyon hasonló.

Melyik piacot? Van rengeteg nagyon jo europai film, de sokan nem nezik oket, mert bizonyos mozihalozatok csak bizonyos filmterjesztokkel vannak szerzodesben - akik meg csak bizonyos studiok filmjeit forgalmazzak.

Hat, ez meg tud valtozni, ha az Oscar-dij miatt keszulo filmekre mar nem lesz eleg nezo.

Ma mar a streamingpiac sokkal jobban novekszik, mint a mozi, ide megy rengeteg forras - es teljesen mas a nezoi igeny, reagalnak a megvaltozott piaci szokasokra.

A zsidó kérdés sem lesz kérdés. Ezeket a szabályokat az SJW-k találják ki és erőltetik. Számukra lényegtelen, hogy ha valaki zsidó, mert az ugyanúgy a fehérek közé sorolják.

Linux közösségből ott van Bryan Lunduke, akinek megvan a sajátos véleménye az SJW-kről és a BLM-ről. Twitter-en rengeteg támadás érte is ezek miatt és hiába zsidó származású ugyanúgy megkapja a fehér "elnyomó" jelzőket.

Tehát hiába, hogy itt Európában a II. vh miatt a zsidóságra ráégett az elnyomott kisebbség jelző, ez az amerikaiakat nem érdekli, mert bőrszínileg ugyanúgy fehérek, illetve a vallásuk nehezen mondható meg ránézésre. Ők csak azokat tekintik elnyomott kisebbségnek, akiken látszódik is, hogy máshova tartoznak. Tehát rasszista szemmel figyelik, hogy kiken kell "segíteni". A meleg és transzok is csak azért lettek bevéve, mert van egy rétegük azoknak is, akik úgy mutatják magukat kifelé, hogy látod rajtuk, hogy valami van. Külső testi felépítésre férfi alkat női ruhákban... Ha ezen réteg nem feltűnősködne ilyen téren, akkor nem lennének pátyolgatva ilyen szinten.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Akkor rabszolgás filmeket kell csinálni, ennyi az egész, nem kell ezt túlgondolni :)

Level 2: mindegyik kisebbségnek pozitív szereplőt kell játszania. Negatív szereplőt csak heteroszexuális fehér férfi játszhat.

Forced diversity. Mi baj lehet?

(őszinte véleményem: :( )

Remélem a kosárlabda és az atlétika sportágak olimpiai érmeit is kvóta szerint fogják kiosztani. A teljesítményt leszarjuk, lényeg, hogy a fekete és fehér arány megfelelő legyen, továbbá midnekinek nyilatkoznia kell a nemi identitását illetően, hogy a buziknak is jusson érem.

Felkészül a sakk. A sakktábla mezői már jó arányt képviselnek. Ugyanezt várjuk el a nagymesteri és a nemzetközi nagymesteri címek kiosztásánál.

> Sol omnibus lucet.

" Remélem a kosárlabda és az atlétika sportágak olimpiai érmeit is kvóta szerint fogják kiosztani."

Ez most is így van, a nők és a férfiak külön kapnak érmeket. Sőt, a testi-szellemi fogyatékosok is.

 

A sakkban is jár külön érem a nőknek, akkor is, ha a legjobb nők a férfiak között versenyeznek.

Pedig nagyon komoly probléma, hogy ki számít bele melyik kategóriába. Lásd Caster Semenya ügye.

Az interszexuális emberek (akik nem transzgenderek, az IS az biológiai fogalom) ügye már most sem egyszerű kérdés a sportban.  El kell dönteni minden ilyen emberről, hogy melyik kategóriában indulhat el, mert ugye külön kategória van (és külön díjazás).

És a paralimpiákon még csalnak is ezzel már most is - mivel külön pénzdíjat lehet érte kapni, azaz "kvóta van".

Érdemes elolvasni ezt: https://en.wikipedia.org/wiki/Basketball_ID_at_the_2000_Summer_Paralymp…

Bizonyos egészséges sportolókat áthelyeztek más kategóriába, hogy abban a kategóriában nyerjenek.

Ez pont ugyanaz, mintha egy színész azért akarna meleg lenni, mert akkor nagyobb esélye van Oscar-díjas filmben szerepelni. Pontosan ugyanaz.

Majd sokkal tobb 1/2048-ad reszben indian (Native American) lesz, meg elterjed a MPTGL es a hivatalosan biszex (feleseggel, gyerekekkel, es eleteben nem nyult ferfihoz) szineszek szama.

Egyebkent amilyen filmek mostanaban keszulnek, egyaltalan nem kar ertuk. Get woke ugye..

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Alapítvány sorozat: https://www.youtube.com/watch?v=FZd3xUDudy8

Minden adott ahhoz, hogy kimagaslóan jó sorozat legyen. Az lesz vagy ezt is feláldozzák a PC, LMBTQP...XYZ és egyéb agymenések oltárán?

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Kapcsolódó: https://qubit.hu/2020/10/16/rasszizmusra-figyelmezteto-feliratok-jelent…

A Disney saját streaming-szolgáltatásán, a Disney+on kér elnézést, amiért több régebbi mesében rasszista, érzéketlen vagy nem polkorrekt módon ábrázolta az egyes szereplőket.
...
A hivatalos vezeklésben a Macskarisztokraták keleti származású macskájáért kérnek elnézést, mert evőpálcikákkal zongorázott, a Dumbóban a varjak sértik az afroamerikai közönséget, ráadásul fehér szinész szinkronizálta őket, a Pán Péterben pedig rézbőrűnek nevezik az amerikai őslakosokat.