opensource.microsoft.com

Címkék

A Microsoft részéről Jeff Wilcox - Principal Software Engineer @ Microsoft Open Source - bejelentette, hogy elindították az opensource.microsoft.com-ot.

A redmondi cég ezzel még egy lépést tett a nyílt forrású közösség felé és az alábbi klubhoz csatlakozott: 

  • https://developer.apple.com/opensource/
  • https://opensource.google/projects/explore/featured
  • https://opensource.facebook.com/projects/
  • stb.

Hozzászólások

Csak egy apró észrevétel: A cikk végén szereplő URL-ek miért csak sima szövegként és nem hivatkozásként vannak beillesztve? Nem kötekedésből kérdezem...

A microsoft almás screenshotokkal és opensource-al marketingeli magát. Durva fordulat 10 év alatt, ebből is látszik mekkorát változott a világ.

Ha még a tesztelőcsapatukat is visszavennék mielőtt kiszórják az aktuális W10 frissítéseket talán még azt is mondanám hogy le a kalappal előttük.

Lesz itt még Windows 11 powered by Linux :D

Miért is kapnám a pontlevonást? Arra, hogy szerintem a Windows 10 is "Powered by Linux" (amit nem definiáltál pontosabban, hogy mit jelent), vagy, hogy a Windows 10 rendszer része egy olyan komponens, amiben egy Linux kernel működik? Olvasd csak el újra - mindkettő tény, még ha félreértetted (remélem nem félre akartad érteni...) is.

Ubuntuval nem szállítanak NT kerneles összetevőt, Windows 10-zel szállítanak Linux kerneles összetevőt - fail. A WSL2 által megvalósított userspace integráció meg nem mérhető össze egy normál guest VM és a host OS integrációjával...

Üdv,
Marci

Ügyes marketinges lennél az biztos! :)

A "Windows 11 powered by Linux" természetesen arra vonatkozott, hogy Linux kernelen fog működni a következő Windows mint például az Android. Valóban nem pontos így, hogy powered by, de kommentbe ez szerintem belefér. 

Ennek a lehetősége egy ideje már téma a szaksajtóban: https://www.computerworld.com/article/3438856/call-me-crazy-but-windows-11-could-run-on-linux.html

"Ubuntuval nem szállítanak NT kerneles összetevőt, Windows 10-zel szállítanak Linux kerneles összetevőt - fail."

Gyárilag Windows 10 sem jön WSL virtualizált Linux kernellel. Azt külön lehet letölteni hozzá. A WSL pedig úgy része a Windowsnak, ahogyan a QEMU-KVM is része az Ubuntunak. Mindkét esetben utólag kell letölteni a guest rendszert. 

Amíg WSL2-vel nem váltott virtualizációs megoldásra a Microsoft elég sok teljesítményprobléma volt a WSL1-gyel: https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=windows10-may2020-wsl2&num=1

Köszi a bókot, kicsit kezdek fáradni... :)

"A "Windows 11 powered by Linux" természetesen arra vonatkozott" - nem természetes, hogy arra vonatkozzon, nekem például nem volt az.

"Gyárilag Windows 10 sem jön WSL virtualizált Linux kernellel" - pont fordítva: Shipping a Linux Kernel with Windows

Kiegészítés 1: a 2004-es Windows 10 imageből épp kiszedték a Linux kernelt, mert mókolnak a servicinggel, de eddig benne volt.

Kiegészítés 2: a userspace meg sose volt benne a Windows 10 imageben, de végig a kernelről beszéltünk.

Üdv,
Marci

Ne legyen igazam, de nekem ennek olyan szaga van, hogy "amit nem tudsz megakadályozni, annak állj az élére".

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Alapvetően semmi, ha valóban így van ez.

Konteó szerint viszont elszívja a munkaerőt a többi opensource projekt felől + ha már beszállnak sok-sok pénzzel bizonyos projektekbe, akkor annak irányát is meghatározhatják. Aztán pedig majdhogynem végtelen pénz és fejlesztési kapacitás van mögöttük és ennek a dolognak bizony két éle van. Egyelőre nekem a Microsoftról a korrupció jut eszembe, na meg amihez eddig hozzányúltak abból túl jó nem sült ki. Annó MSN... kuka. Helyette megvették a Skype-ot de lényegében nem történt érdemi fejlesztés. Talán annyi, hogy a mobilis verzió már képes az üzeneteket realtime szinkronizálni. Microsoft telefonok (de talán most, hogy nekiláttak Androidra fejleszteni, talán lesz eredménye), az utóbbi évek windowsai... egyrészt a nevetséges hibák, nem beszélve a jelentősen növekvő erőforrásigényekről na és az adat NEM védelmi eljárásuk. Egyszer csak less rá egy windowsos gépre wiresharkkal mit csinál egy nap alatt míg nem használod és nézz rá mondjuk egy Linux Mint-re. Office kompatibilitás szintén kuka nemcsak más, nyílt platformok felé hanem cégen belül visszafelé sem - persze ez is üzlet, értem én...
De hogy mondja valamit amivel nincs bajom: az Xbox. De lehet csak azért mert nem használom :)
Bing a még mindig nevetséges találataival, fordító az értelmezhetetlen fordításaival, Cortana amiről kijelentették, hogy nem tud és nem is fog soha tudni magyarul - ezzel szemben a Sirihez magyarul beszélhetsz, a Google Asszisztens pedig félig-meddig szintén tud magyarul alap dolgokat, hogy időjárás, moziműsor, stb... Alexát nem ismerem.

Szó mi szó, a legnagyobb problémám évek óta az, hogy a drága pénzbe kerülő szoftvereiket ingyen odatolják a diákok elé, hogy ez van, tanuld meg. Később a diák képtelen lesz rendszerben gondolkodni, csak azt az egy programot ismeri többé-kevésbé és onnantól kezdve függ tőlük. Kénytelen lesz megvenni vagy hamisítani. Ez nagyon gáz. Én már általános iskola óta tudatosan használtam a Knoppixtól kezdve más rendszereket is. Amikor egyik vizsgámon a fájrendszerekről beszéltem és elkezdtem sorolni, példákat a FAT16, FAT32 meg NTFS mellett, akkor a vizsgáztatónak kikerekedtek a szemei, hogy miről beszélek. Pedig a világ már akkor sem ennyi volt csak, azóta meg aztán bőven túlléptük az MBR alapú rendszereket is, jött az LVM is és mindenféle finomság. Kíváncsi lennék a mai iskolások egyáltalán hallanak-e erről. Bár nem fájlrendszer, de ha rajtam múlna a konténerizálás is kötelező tananyag lenne mert nagyon fontos techológia manapság a virtualizáció mellett(helyett?) és tudomásom szerint erre nem igazán van lehetőség gazdaságosan kivitelezni microsoft környezetben. Persze lehet, hogy ebben (is) tévedek.

Na meg az is, hogy az iskolákban a szövegszerkesztés = Word. Sőt, ha lehetne, az operációs rendszer is az lenne :D De ebbe itt most nem akarok mélyebben belemenni mert volt már róla szó 100x

Szóval nem gondolnám, hogy ebbe az irányba is a nagylelkűség viszi őket. Üzlet van mögötte és kétséges, hogy milyen áron lesz belőle profit.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

"Konteó szerint viszont elszívja a munkaerőt a többi opensource projekt felől + ha már beszállnak sok-sok pénzzel bizonyos projektekbe, akkor annak irányát is meghatározhatják."
 

Szerintem marginális az eddig is létezett, tőlük független projektekbe történő commit-olásuk. (*)
Itt sokkal inkább arról van szó, hogy a saját projektjeiket fejlesztik nyiltan (azért nem lepődnék ha a nyilt itt azt jelentené, hogy csak MS-al szerződésben álló contributor-ok vannak).

Én eddig keveset profitálok ebből a folyamatból, mert a github incidensekre jellemzően nem adnak értelmes választ, a support és a development között pedig nem lett erősebb a kapcsolat, mint eddig volt.

* Github szokott publikálni statisztikákat arról, hogy melyik vállalat mennyi sort commit-ol nyilt repository-kba.
Nem emlékszem, hogy mellé teszik-e, hogy ebből mennyi a külsős és mennyi a vállalat saját projekjén belül történt.

Ha a mai divatot nézem, akkor az új Microsoft oprendszer szerintem Windows20 vagy Windows30 néven fog jönni. ;)

Az exFat Kernel driver is már majdnem műkődík:)

"ha valakire rá kiabálunk, hogy rendszergazda akkor az is - szerződés, fizetés csak az átkos időkben kellett" 

és 100 éve még boszorkányt is égettek