Magyar találmány volt a 3" floppy

Sokan gondolom már hallottak róla, fiatalabbaknak viszont új infó lehet. Én is csak most olvastam erről, gondoltam megosztom a cikket:

https://obudaianziksz.hu/kepes-gabor-janosi-marcell-es-a-buvos-floppy/

A kazettás forgóhajlékony lemezes tárolórendszer eredetileg magyar találmány volt. 3.5" változatát ismeri a nagyvilág. Ennek az elődje egy magyar találmány volt a 3" floppy, Jánosi Marcell munkája. Itt a nyugat (illetve a gazdaságilag akkor oda tartozó távol-kelet) koppintotta a szoci magyar technológiát. A korabeli béna magyar vezetés nem volt képes arra, hogy megvédje ezt a szellemi tulajdont, több hasonló esethez hasonlóan. 

Hozzászólások

Nagyon sok olyan találmányunk volt, amit aztán a szabadalmi bejegyzés helyett elloptak és mások gazdagodtak meg belőle...

Ide azért kellett a korabeli magyarországi vezetés balfaszkodása is. 

Sajnos viszont épp az MCD-1 mikrofloppy nem futhatta be azt a pályát, amit érdemelt volna. 1974- ben a BRG vezetése nem ismerte fel a találmány jelentőségét, a szabadalmat nem adta be külföldön (illetve csak sok év késéssel, és a szabadalmi fenntartási díjat sem fizették), míg a későbbi japán és amerikai, hasonló megoldások erre a szabadalomra épültek.

 

A BRG akkori igazgatója az 1981 júniusában különrepülővel hazánkba utazó Jack Tramielt, a Commodore legendás alapító igazgatóját más irányú elfoglaltságai miatt nem fogadta, nem sikerült egy rendes licencmegállapodást tető alá hozni.

 

Jánosi nem tudott önállóan „gazdálkodni” a szolgálati szabadalomként a BRG és így a magyar állam tulajdonában lévő MCD-1-gyel, a nyugati gyártók pedig egy idő után feladták a harcot a magyar bürokráciával.

 

Kortárs anekdoták szerint a vállalat vezetője a „buborékmemóriát” tartotta a jövő adattárolójának, míg a floppyt zsákutcának gondolta. Nos, ez a több évtizedes zsákutca sok milliárd forintos bevételt hozhatott volna hazánknak.

Oké, itt van még 10 másik amit a gonosz nagy cégek nyúltak le:

https://www.toptenz.net/top-10-ideas-stolen-big-business.php

Akkor itt arról van inkább szó, hogy a nagy cég lenyúlja a naív feltaláló ötlet nem pedig, hogy a gonosz külföldiek az okos magyaroktól ellopják a tanálmányukat.

BTW amit a sajat keseru tortenelmunkbol biztosan kiolvashatsz az az, hogy barki; barmit; barmilyen okbol; barhogyan csinalt ami innen nezve is baromsag vagy arto cselekedet, nos annak elleneben meg itt vagyunk. Felszeleteltek, atbasztak, levertek, megszalltak, tiportak, leneztek, atvertek, kihasznaltak.. ennek ellenere van valami nehezen megfoghato a merleg masik oldalan, ami ezt mindig egyenesbe huzza vissza.

Nincs eros kilenges mar pozitiv iranyban, ez szerintem okes amikor hianyolod - de olyan kutya vilag koszontott rank, ahol rengeteg teren mar az atlag nulla szint is eredmeny.

Kicsit demagog voltam, de siman vallalom.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

(facepalm)

Talán olvass utána..

https://mazsihisz.hu/hirek-a-zsido-vilagbol/mazsihisz-hirek/mai-szulete…

Ha túl sok betű és szám szerepelne az oldalon neked:

felesége kedvéért katolizált: mindegy volt neki, éppen úgy nem hitt a katolikus, mint a zsidó „tanításban”, bár elméletileg nem zárta ki Isten létének lehetőségét.

Veled szemben én az vagyok, és még meg is fizetnek. 

Elképesztő mennyiségű baromságot sikerült itt összehordanod. Mellesleg még sértő is azokra a valóban mélyen hívő katolikussá keresztelkedett zsidó honfitársakra nézve, akik őszinte útkeresésük miatt váltak kereszténnyé. Neumann János halálos ágyánál Amerikában egy katolikus bencés szerzetes állt az ő kérésére, és beszélt vele napokat élete végén. Radnóti Miklós, Szerb Antal és hosszú még a sor akik mélyen hívő katolikusok voltak. 

A Mazsihisz meg inkább egy üzleti vállalkozás mint zsidó egyházi szervezet. Nem csoda, hogy az EMIH-et megalapították mert elegük lett belőlük. 

Ugye X generációs vagy? Azokat hülyítették ilyen marhaságokkal amiket itt összehordtál.

Radnóti és Szerb Antal mióta kutató? Nem vagyok X generációs és képzeld a kislányom is meg van keresztelve miközben sem én, sem feleségem nem hiszünk benne, de család miatt megtettük, mert nekik fontos volt. Ugyanígy van több kutatótársam is, miközben agnosztikus majdnem mind. Kutatóknál ezért tök mindegy, hogy zsidó vagy katolikus, ismerősöm felesége például zsidó, ő meg katolikus, na bumm. Egyiket sem érdekli, mert tőlük a spagetti szörnyeteg is lehet Isten.

Már megint csúsztatni próbálsz. Úgy próbálod beállítani, mintha az ateizmus törvényszerű velejárója lenne annak, hogy valaki kutató vagy tudós. Csókay András például maga nyilatkozta, hogy volt olyan agysebészeti felfedezése amire egy hosszas elmélkedő imádsága alatt jutott. 

Aközött, hogy valaki tudós, mérnök és vallásos vagy nem az semmilyen összefüggés nincs. 

Hát bizony az Afrikai kontinensen nincs sok mérnök meg kutató. Viszont szinte mindenki követ valamilyen vallást. 

Kínában hivatalosan kommunizmus van. elég sok mérnökük és kutatójuk van. Ha egy kínai tudós nem akarja megnehezíteni az előmenetelét akkor követi a hivatalos pártideológiát, a statisztikába ez kerül. Az, hogy egyébként mit gondol erről az meg egy másik dolog. 

Csak két szempont miért fals ez az érvelésed.

Te egyébként biztosan kutató lennél? Mert azért vannak kétségeim. 

Képkeresővel kerestem, ez volt az első találat. Semmi rossz indulat nem volt benne. Most újra rákerestem és megnéztem az oldalt.

Egyébként most nézem, hogy a zsidó kérdésben is érdekes eredményt tartalmaz a cikk:

One notable exception is Jews, who make up a larger proportion of the scientific community (8%) than the general population (2%).

Így a cikkel bővített forrásból az látható, hogy elég nagy lett a katolikusok aránya az Egyesült Államokban. Ez a latin-amerikai migránsok fő vallása. Ott mostanában ez a probléma. Bár a feketék a leghangosabbak, de sokkal többen vannak Amerikában a latinok. Az ő esélyeik arra, hogy egyáltalán egyetemre eljussanak sokkal rosszabb. 

Illetve ahogyan előttem írták, a közel 50% kutatók közötti arány azért nem bagatellizálható. 

Other religion is nagyobb. Gyanítom ennek oka inkább távol-keleti vallásokban kereshető mint amerikai muszlimoknál. 

Mi az hogy "eredeti vallást"? 

Van ilyen? Ha te Magyarországon születtél akkor már te csak keresztény lófasz lehetsz ?

Vagy ha kicsit arrébb, akkor zsidó lófasz ?

Vagy ki dönti el hogy neked milyen vallást kell követni, ha egyáltalán kell bármilyen vallást követni ?

Ember, egy olyan emberöltőt átölelő korról beszélünk, ahol egyre inkább szűkültek a lehetőségeik, hogy a végére bevágják őket egy vagonba és elégessék. 

Ezek után számonkéred rajtuk, hogy miért hagyták el papíron a vallást az helyett, hogy ókeresztény módon hősi halált haljanak? 

Itt teljes a zavar. Az zsidó vallású magyarok (maradjunk a pontos definíciónál) keresztény vallásváltása, többnyire katolikusra már jóval a második világháború kitörése előtt zajlott. Sőt jóval a numerus clausos törvények előtt. Szerb Antal például 1907-ben tért át, keresztapja Prohászka Ottokár volt. Még az első világháború sem tört ki akkor. 
Amit te összekeversz az a második világháború legvégén történt. Akkor állítottak ki tömegesen keresztleveleket katolikus papok, zsidók megmentése érdekében, amihez gyakran nem tartozott valódi keresztelési szertartás. 

A történelem sokkal árnyaltabb annál, mint ahogy azt a félművelt internetes úgynevezett újságírók láttatni próbálják műveletlen olvasóiknak. 

Az apjára már a numerus clausus előtt is bőven ráilett az infantilis jelző:

" a zsidóság fekélye már csontvázzá rágta a keresztény magyar népet s a nemzetnek nagy részét koldusbotra juttatta. A zsidóság mindenütt fekély, mely megmérgezi a morálist, kiváltképpen az üzleti világban "

(1893)

Gondolom ezeket a veretes gondolatait nem teszik ki a nevéről elnevezett iskolák falára.

Ez a féreg volt numerus clausus leghangosabb támogatója és végül a saját fia gyilkosainak bűntársa.

Erre a szép gondolatmenetre az oroszoknak van egy fogalmuk: 'ivritszkij fasizm'-nak mondják. 

Természetesen bőven "maradnak" a magyar tudományban

Lovász László

Szent-Györgyi Albert 

Marx György

Eötvös Loránd 

Semmelweis Ignác

Lénárd Fülöp

Békésy György

Budó Ágoston

Jedlik Ányos

a cikkbeli Jánosi Marcell

...

A századforduló és 40-es évek között a zsidóság aránya 5 - 6 százalék volt a teljes magyar társadalomban. 

A 20-as numerous clausus hatására az addigi 35 százalék körüli zsidó egyetemi hallgatók aránya 13 százalékra csökkent.

Igazából jöhetsz itt velük és/vagy a magyar Nobel-díjasok listájával, de például az utóbbiak nagy része nem is a bármi-kori Magyarország területén született, egy kivételével mindegyik külföldön dolgozva lett híres és kapott díjat, és az az egy se magyarországi területen halt meg, hanem elűzetve és elmenekülve, leginkább az olyan gondolkodásúak miatt, mint amilyen te is vagy.

Jánosi Marcellt nem törte meg, hogy az MCD-1 floppyt nem sikerült elterjesztenie a világon. 1989-ben a BRG Fejlesztési Intézet vezetője lett. A rendszerváltáskor épp itt dolgozott, s egy Lego mikromotort tervezett. Vincze István úgy jellemzi ezt a mikromotort, mint „a méretcsökkentési törekvés csúcsát, adott technológiai lehetőségek mellett. 16 mm-es élméretű kockában elektromos csatlakoztatási szint, motorszint és hajtóműszint került kialakításra.” Ennek tömeggyártására a Lego cég egy kft.-t hozott létre, összesen milliós példányban jelent meg a különleges, játékokban használható mikromotor.

Ez lenne az? https://www.youtube.com/watch?v=IDu8mw41sGs

Soha ne felejtsd el, hogy ők a kivételek.

A többséget elüldözte az országból a faji, vallási, világnézeti alapú gyűlölködés, a sógorság-komaság kontraszelektáló rendszere.

Itt az agyamentek ezermilliárdokat szórnak el stadionokra és focistákra, miközben a kutatók, oktatók, tanárok, egészségügyiek, szociális szférában dolgozók szégyenletes éhbért kapnak.

Kinyírják az újságokat, egyetemeket, egyházaknak játsszák el az iskolákat, csodálkoznak, hogy akibe szorult egy kis gógyi, axonnal lelép?

Személyesen ismerek 3 családot, átlagot jóval meghaladó iqval, akik USA illetve Anglia felé vették az irányt - hányingerük volt az itthoni állampárti hazugsággépezettől.

Nos...

Volt egy osztálytársam. Apja vegyész volt, a gyógyszeriparban alkotott.

Kivándoroltak Kanadába a 80-as évek közepén, mert annyira hagyták itt kibontakozni az elvtársak.

Pár év alatt saját gyára lett az 'öregnek'. Persze, nem Richter méretű, de akkor is szép teljesítmény volt 3 év alatt.

És nem kell mindent elhinnedl, amit valaki ír az interneten források nélkül. Ezt sem kell.

Az elüldözést akkor fogadnám el, ha az USÁ-ban a UK-ben kevesebbet keresnének mint itthon. E nélkül egyszerűen azt választották, ahol a tudásukért több pénzt adnak.

Azt azért ne felejtsük el hogy pl. nem véletlen a szabad munkaerőáramlás EU-s törvény hangsúlyozása. Így a gazdagabbnak mindig lesz IQ utánpótlása, és így még gazdagabb lesz.

Ezt ugye viccnek szántad? Jobb, ha a születési helyed és a családod anyagi lehetőségei bebetonozzák az egész életed egy igen szűk vágányra?

A választás szabadsága versenyt teremt. Ha nem kellene versenyezni a munkaerőért, akkor ZS kategóriás irodaházban dolgoznál annyiért, hogy azért ne pusztulj éhen. 

UK valószínűleg azért támogatta ezt a szabályt, amit írsz. Jöjjön csak a sok olcsó de képzett munkaerő. Aztán amikor kezdett túl sok lenni az inkább olcsó mint képzett, inkább kitáncol az EU-ból. De a szabály akkor is szabály, ha épp a rossz végén állsz. Ez simítja ki hosszú távon az egyenlőtlenségeket. 

"Ez simítja ki hosszú távon az egyenlőtlenségeket. "

Ezt az egyenlőség simítást részleteznéd ?

Valahogy nem ezt látom. Nem véletlenül írtam, hogy szerintem pont növeli a különbségeket. Magyarország, hogy fog tudni még csak hasonló bért adni a "polgárainak"?

És most kérlek ne a kivasút, focipályával gyere. Nyilván kidobott pénz ez. De az "elmúlt nyolc évben" :) sem a kiegyenlítődés volt a jellemző. Ez egy ördögi kör. Alacsony hatékonyság, lánc végén, kiszolgáltatva, nem tudsz akkora bevételre szert tenni, hogy feljebb lépj a láncon, közelebb a végfelhasználóhoz, és így több pénzhez juss. 

Mégegyszer. Az elüldözésből indultunk. Senki nem üldöz el senkit. Csak vannak akiknek konvertálható a tudásuk és a többért elmennek. Nem szándékosan adnak alacsonyabb bért, hogy elmenjenek. Attól, hogy ők elmennek itt nem lesz jobb, max ha nincs munkaerő, majd ide is jönnek vendégmunkások. Az itteni bér nem lesz több. Ezért amíg van honnan pótolni az elmenteket, a simítást felejtsd el.

Nos az általam ismert családok egyikénél a feleség alól felszámolták az egyetemi szakot, mert a nők egyenjogúságának kutatása most nem időszerű, a princípiumot megállapította Kedves Vezető, game over. Őt például állami szintre emelt politikai akciókkal üldözték el konkrétan: látta azt, hogy a normálisabb országokban ezt szabad gondolni, itt meg nem.

A kisvasútról és stadionról: ugye látod, hogy azért igazán szar egy ország, ha a nyilvánvaló irtózatos korrupció lesz a norma? Ha az egyéni teljesítmény mit sem számít, csak az, hogy jól feküdj pártvonalon? Ez már a második politikai rendszer, aminél ezt látom.
Ha fiatalabb lennék, azonnal lelépnék.

Legjobb haverom két gyerekét lelépésre készíti fel, mert hányingere van a szemébe hazudástól.

Húgom gyerekeit egyházi iskolába járatja, mert a normál iskolához képest sokkal magasabb fizetêst tudtak adni a tanároknak, ezzel mindenkit átcsábítottak. Most járhatnak minden vasárnap misére a gyerekek, pedig nem érdekli őket.

Az ember nem csak pénzért él, nem automata. Szereti a hazáját, de ha látja, hogy itt több évtizedig a vezetővel a szakadék felé fog száguldani, mielőtt majd kiáll valaki, és azt mondja: bocsi, minden szavunk hazugság volt, mi most leléptünk a Maldív szigetekre a lopott zsével, ti meg megszívtátok!

na akkor rájön, hogy az életét nem egy illiberális helyen akarja eltölteni.

Párom orvos, 10szeres fizetést kapna Franciaországban azonnal. Sógorom tanár, fideszhívő, jól megszívta a pedagógus bérrendezéssel. Húgom szociális szférâban dolgozik: éhenhaláshoz is kevés a pénz, amit kap.

Politikai alapon game overre mondjuk RMS ! Ja az más, buta volt, mert nem tudta, hogy nem szabad szembe nyilatkozni a fősodorral. Rúgtak már ki, és tettek koldussá már Nobel díjas genetikust  (konkrétan el kellett adni a nobel díját) is. Ja persze az is más történet. Az is buta volt, mert nyilatkozott.

Nyugodj meg, ha az ismerősnél a kutató feleség esetleg olyan eredményre jut, ami nem vág egybe az Irányvonalal és még (a kedves jó tanácsok ellenére)  publikálja is, akkor bizony rájön, nem kellett volna. És végül is  olyan mint a cigány, aki azt a dal húzza, amit mond neki az aki a pénzt hegedűre tűzte.

A kisvasútnál arra gondoltam, hogy nem azért kevés itt a fizetés, mert kisvasút, focipálya, NER. Hanem az utána felvázolt okok miatt. De természetesen azt a pénzt lehetett volna jobb dolgokra használni. És igen évtizedek, századok óta az országnak élég pocsék vezetése van. Erre lehet azt mondani, hogy ......

Mert megérdemeljük,

Így jártunk,

A kommunisták,

A fasiszták,

A nacionalisták,

A liberálisok,

majd az illiberálisok

......... 

Teljesen egyet értek veled abban, hogy a magasabb bér miatti, jobb életért vállalt elköltözés nem egyenlő az elüldözéssel. 

Viszont szerintem az elmúlt időben pont megfordult a korábbi évszázados trend. Nyugaton és főleg Amerikában annyira elszálltak a bérek a realitástól, hogy az már egész iparágak versenyképességét ássa alá. Maradjunk csak az IT-nál. A távol-kelet régóta kemény konkurencia volt, de Amerika a 2000-es évekig meghatározó tudott maradni. Amerikai szoftver Amerikai hardveren, amiből a drága prémium és szerver hardvert Amerikában gyártották. A tömegtermelés egy része az olcsó munkaerő miatt a szomszédos Mexikóban vagy Malajziában és más távolabbi helyeken folyt, de amerikai tulajdonú gyárakban. Mára oda jutottunk, hogy hardvert tervezni és gyártani már csak a távol-keleten tudnak, azon belül Kína már meghatározó. Először csak az olcsóbb gyártás miatt építették le saját képességeiket az amerikai multik, és outsourceolták a hardvergyártást főleg Kínába. Itt már nem amerikai gyárakban dolgoztak szorgalmas kínai munkások kevés pénzért, hanem kínai tulajdonú gyárakban gyártottak, kínai mérnökök által tervezett hardvert amerikai megrendelésre. 

Az amerikai munkások szétszéledtek, a mérnökök jobb esetben más területen kamatoztatták tudásukat vagy nyugdíjba mentek. Ma már kevesebben maradtak, miközben Kínában többször annyi mérnök lett. 

Az jó kérdés, hogy a jó amerikai fizetések miért nem vonzották oda mágnesként a távol-keleti szakembereket, miért nem tudta Amerika saját földjén tartani azt ami mára a távol-keleten épült fel. 

Nyilván nem csak a fizetés számít. Még Amerikán belül is lehet jobban élni kevesebb fizetésből olyan államban ahol a megélhetés is olcsóbb. 

Ami nekem nagyon nem tetszik Amerikában, hogy rengeteg idő megy el autózásra. Márpedig idő a pénzzel szemben mindenkinek egyformán van elosztva. A jóval olcsóbb üzemanyagárak mellett is jóval többet kell költeni rá havonta. 

Valami nagyon el lett rontva az biztos. A korábbi, sőt máig élő elméletek szerint nem történhetett volna meg az, ami ma van. Egy nagy népességű de nem túl gazdag térség mára nemcsak behozta lemaradását, de rendesen le is előzte Amerikát. 

A hanyatló Nyugat, mi, ahogy Boldog Népünk Bölcs Vezére megmondta? :)

Hát, bocs, addig azért nem fogok féllâbon állni, amíg az Usa-Magyarország viszonylatban az idemenekülők fognak dominálni...

Édes istenem, fogadjunk, naponta ilyeneket mondanak be az M1-en... tisztára, mint az átkosban...

Látom nagyon jó érveid érzelmeid vannak :)

Hát, bocs, addig azért nem fogok féllábon állni, amíg megtanulsz egy rendes vitakultúrát...

Thinking individuals focus on objectivity and rationality, prioritizing logic over emotions. They tend to hide their feelings and see efficiency as more important than cooperation.

Feeling individuals are sensitive and emotionally expressive. They are more empathic and less competitive than Thinking types, and focus on social harmony and cooperation.

https://www.16personalities.com/articles/our-theory

A topicban bemutatott érzékenységed és érzelmességed miatt nekem van egy tippem melyik illik rád.

Te melyik típusnak érzed magad?

Ja nem, én csak annyit szeretnék, hogy érvelj, ahelyett, hogy hisztizel.

Bocs.

Amúgy igen, elhiszem, hogy nyugatiak Magyarországra költöznek. Az egyiknek Plymouth-ban voltam a stag do-ján, Budapesten az esküvőjén. Tanítottam magyarul - ő meg engem angolul -, mostmár elég jól beszéli a nyelvet.

"Nagyobb számban" a lényegre elfelejtettél reflektálni.

szerk:

jézusmária, ez elhiszi az M1 propagandatévé hazugságát, hogy Amerikából jelentős számban ide menekülnek :O

ilyen emberrel még nem találkoztam (/off/...de talán nem is szeretnék).

Mindig van 1-2 agyament, pl Lee Harwey Oswald, aki a Szovjetunióba disszidált, de nyilván nem ez a lényeg, hanem a trend, ami atombiztosan az elnyomóbbtól a szabadabb rendszer felé tereli az értelmesebb embereket.

lol, emögött valami adópotimalizálás lehet. Az olasz nyelvű ügyfélszolgálat magyarországon üzemel... közben múltkor egy auto tesztes videóban (talán Horváth Andrásos) a magyar nyevű autós ügyfélszolgálatos lány mesélte, hogy ők meg olaszországból nyújtják a magyar támogatást :D

Budapesti székhelyű multik irodáiban jelentős számban találhatsz külföldieket.
Ugyanúgy a magyar egyetemvárosokban fiatal külföldieket (olyannyira, hogy a PTE-nek stratégiai célja lett a városba vonzásuk) vagy éppen baranya falvaiban idősebb hollandokkal.

Teljesen reális, hogy jobb életminőséget érnek el Budapesten, mint Olaszországban - erre pont tudok példát is mondani.

Kb. 15 éve nem nézek M1-et, nem nyert.

De visszakérdezve: nem olvasol te egy kicsit túl sok 444-et? Ha igen, állj le vele picit, mert láthatólag hisztérikus állapotba kerültél miatta. Ha sikerült lehiggadnod, talán majd tudsz racionálisan is érvelni.

Jaja, sajnos még nem találtam olyan statisztikát, amiben a UK -> Magyarország irányba migráló tömegeket le merték volna írni (talán valamelyik háttérhatalom akadályozta meg őket ebben).
Azonban az ellenkező irányú mozgásról van egy egészen hiteles adat: a Brexit után UK-ban szeretne maradni 101,700 magyar állampolgár.

https://hungarytoday.hu/brexit-hungarians-application-uk

Egészen jelentéktelen, majdnem eléri kb Győr teljes népességét.

T0bbi országból is kérsz ilyet? Nem olyan könnyű, mint itt, de ez azért eléggé mellbevágó, nem?

Azt mondták itt a hozzáértők, hogy nincs bizonyíték(om) arra, hogy jelentősebb a kifele, mint befele, Nyugatról hozzánk irányuló migráció (:DDD).

Mutattam egy abszolút hiteles statisztikát arra, milyen elszomorítóan sokan léptek le csak UK felé.
Most akkor várom az ellenirányú tömeges mozgást valamelyest igazoló statisztikát.

Nos?

Magyar ember vagyok, nagyon elszomorít, hogy az ország lakossága lassan elfogy, kultúrája elveszik, ez természetes.

=====

Találtam ilyen KSH statisztikát itt: https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_wnvn005b.html

UK -> Magyarország bevándorlás 2010-2019: összesen 4,255 fő.

Tehát valamiért kb. 25x több ember inkább UK-t választotta Magyarország helyett, mint fordítva.

Allyas Soros és 444!!!
 

(USA -> Magyarország ugyanezen adat: 11,622 fő).

Neked meg boldog 16 éves hupfordulót, ha jól látom :)

szerk: úgy látom, hogy nem jól látom. Valószínüleg egy idő után nem jelzi a napokat a számláló.

Amúgy ez igen érdekes megjegyzés tőled. A szál alapján akár úgy is tűnhet, hogy aki nem szidja hisztérikusan a rendszert, hanem próbál tárgyilagosan, mérsékelten kommunikálni, az rögtön NER-es troll?

Honnan is ismerős nekem ez a fajta hozzáállás...?

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes jövőnkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes jövőnkben nem bízik, az áruló.

Magyar ember vagyok, nagyon elszomorít, hogy az ország lakossága lassan elfogy, kultúrája elveszik, ez természetes.

Think globally, act locally.

A kultúra nem vész el, ha életben tartják. A legtöbbet azzal teheted a magyar kultúra megőrzéséért, ha pozitív attitűddel, nem úton-útfélen (degradálóan) "magyar mentalitást" kiabálva éled az életed. Nyilván vannak gondok otthon. Hol nincsenek? 

Légy Te a változás szele. Nem kell megváltanod a világot, de élj úgy, hogy a számodra fontos dolgok a magyar kultúrából tovább öröklődjenek. Pl. gyere át a másik topicba, és próbáljuk meg együtt megfejteni a hiányzó etimológiájú magyar szavak eredetét.

Negatív attitűddel nagyon nehéz pozitív változást elérni. Inkább dolgozzunk együtt azon dolgok megőrzéséért, amik mindannyiunk számára fontosak.

Köszi a linket, erre próbáltam utalni az egész szálban.

UK (EU) -> Mo - Mo -> UK (EU) migráció kapcsán érdemes kiemelni a nyelvtudást. Míg a hazai népesség leginkább magyarul, angolul, németül, spanyolul-olaszul-franciául tud (csökkenő sorrendben), ezért ez az EU-n belüli migrációt nagyban meghatározza.

Ezzel szemben pl. egy UK-ban született állampolgár általában franciául, spanyolul, esetleg németül tanult (hogy tud-e, az kérdéses); a magyar amúgyis idegen, és (ugyan baromi logikus, de az indo-europai nyelvek beszélőinek) nehezebben tanulható nyelv, így a migráció kérdése nem egy dimenziós.

Ahhoz, hogy valaki Magyarországra migráljon EU-n belül, elég nagy elhatározás szükséges. Nem tud támaszkodni az indo-europai nyelvek közt meglévő hasonlóságokra, gyakorlatilag egy teljesen új és idegen nyelven kell megtanulnia. Ez nyilván hátráltatja az otthoni letelepedést, bár angolul is elég jól el lehet boldogulni, legalábbis Budapesten.

Amúgy én is egyike vagyok annak a 101,700-nak; engem nem a "rendszer üldözött el", hanem "cukrászdát akartam nyitni Bécsben". Az EU-beli migráció jó. Új emberek, nézőpontok megismerése mindig jó. A Vasfüggöny felhúzásáig természetes volt, hogy a(z) (tanultabb) emberek utazgattak, "migráltak" különböző európai országok között. A nemesek az utódaikat rendre külföldi nemesi udvarokba küldték inasoskodni - tapasztalatot gyűjteni, kapcsolatokat építeni.
 

Nyitottabbá teszi az embert.

Ha te még nem "menekültél el" otthonról, javaslom próbáld ki, akár csak 1-2 évre. Meglepő tapasztalatokat gyűjthetsz az emberekről, és magadról is.

És a nyelvtudásodnak is nagyon jót tesz.

Akik Magyarországra jönnek élnek, azoknak eszük ágában sincs magyarul megtanulni.

Egy Budapesten élő külföldi tökéletesen elvan az angol tudásával: a munkahelyén angolul kommunikálnak, olyan szolgáltatásokat vesz igénybe, ahol angolul beszélnek hozzá, a baráti körében angolul diskurálnak.

Ezek az emberek nem azért jönnek ide, mert Mária Országának népe megérintette őket, hanem mert viszonylag olcsó az élet, nekik pedig külföldről van bevételük. 

Nem igaz. :)

Pontosabban valaki ezért jön, valaki azért. Tényleg van egy rakás expat, aki azért jön, mert kap egy valag zsetont, és úgy él belőle, hogy nincs gondja semmire. Rájuk egy komplett iparág épült már, főleg Pesten, tehát biztosan van belőlük bőven.

Ez nem zárja ki, hogy mások meg azért jönnek, mert kell nekik a magyar way of life, de az arányokra azért kíváncsi lennék. A legtöbb budapesti expatot elnézve inkább az előbbire van igény, akiket én ismerek, úgy a saját kollégáikon kívül nem nagyon akartak vegyülni a random magyar állampolgárokkal. Nem rasszizmusból, vagy akármi, de őket nem érdekelte a magyar nyelvtanulás, a magyarok nagy részét meg nem érdekli az idegen nyelv tanulás, úgyhogy ennyi.

"Ez a mondat kizár bármilyen egyéb opciót."
 

Mert elenyésző, 1%-nál kisebb az aránya azoknak, akik azért jön egy lepukkant, kontinentális időjárással megvert, megtanulhatatlan és egyedi nyelvű országba, hogy beiratkozzon magyar nyelvkurzusra, annak érdekében, hogy Szerb Antalt tudjon olvasni és magyarul élvezze a Marica Grófnőt.

Kiváncsi vagyok, hogy szerinted milyen megfontolásból települnek általában Magyarországra az EU-ból és jellemzően milyen viszonyt ápolnak a magyar kultúrával.

Valamint - ugyan veled ellentétben nem szoktam személyeskedni - de nagyon kiváncsi vagyok, hogy merre élsz.

Kis, de nem elhanyagolható mintavételem alapján, ugyan az esetek többségében általában igazad van, de ez nem kizárólagos; ld. férj/feleség magyar, illetve vannak akiknek mi vagyunk "a nyugat".

Itt említettem, hogy mostmár az EU-n kívül.

Valamint - ugyan veled ellentétben nem szoktam személyeskedni

- mondta személyeskedve...

Ha te még nem "menekültél el" otthonról, javaslom próbáld ki, akár csak 1-2 évre. Meglepő tapasztalatokat gyűjthetsz az emberekről, és magadról is.

Egyébként ez pl. meglepően ritkán hangzik el, pedig nemcsak az a két opció van, hogy örökre külföldön maradsz, vagy hogy még nyaralni sem mész más országba.

Szerintem kifejezetten hasznos lenne a magyar gazdaságnak, ha bizonyos iparágak szakemberei dolgoznának 1-2 évet máshol, majd hazahoznák a tudást.

+1

Meg az állandó sírásnak-rívásnak is elejét lehetne venni.

Nem minden tökéletes otthon (sőt), de ez az állandó önostorozás, a magyarság lenézése, a folyamatos "bezzeg máshol" attitűd egyrészt nagyon kártékony, másrészt hamis.

El kell menni és le kell élni pár évet külföldön. Rájön az ember, hogy ott sincs kolbászból a kerítés. Nyilván a kolonizáció hatásai miatt a nyugati államok gazdagabbak, "fejlettebbek", főleg egy közép-európai, (immáron) tengeri kapcsolatokkal nem rendelkező, land-locked, poszt-szovjet államhoz képest, de nekik is ugyanúgy megvannak a saját problémáik.

Saját példa: dél Greater Manchester, city center élhető (ezt egy kollegám rögzítette cigiszünet közben - nem para, ez mindennapos), a belváros "biztonságos" (belváros == Manchester City, területben kb. mint Budapest Kiskörúton belüli része a budai oldallal kiegészítve), de északra ne nagyon akarj menni, főleg ne Mostonba éjszaka, ha nem akarsz egy kést a hátadba (de délen is jobb, ha a főúthoz ragaszkodsz, ki tudja milyen emberek laknak a kis utcákban. Moss Side, Wythenshawe hírhedt a lövöldözésekről. Egy hónapja tőlem két utcányira volt egy - szarni rá, targeted volt...). Ugyanez a helyzet Salford nagy részével. Manchester 10-15 évvel ezelőttig kb. egy trágyadomb (pöcegödör - "shithole") volt (nem az én ítéletem, a helyieké). A "Northern-powerhouse" és a London vízfejűségét megszüntetni akaró tervezetnek hála a BBC és egyéb médiacégek beköltöztek Salford Quay-s be, az újonnan épített Media City-be, ez hozta a befektetéseket, mostmár "cool" Manchester és egész komoly IT szcéna alakult ki (== általában cirkulálsz a 3 nagy cég közt).

A Northern Quarter-be 10 évvel ezelőtt be se akartad tenni a lábad (a belváros északi része). Kurvák, drogosok, hajléktalanok. Nem régiben rehabilitálták a területet, azóta menő, hipster pubok tömege várja, hogy betérj.

Dél Greater Manchester - Sale. Kellemes kis város(rész), kellemes pubokkal a csatorna szélén: a legnagyobb anti-depresszáns használók országosan.

2 hete újra local-lockdownt kellett bevezetni Greater Manchester területén, mert az emberek basznak betartani a szabályokat.

Errefelé gyerekeket robbantanak fel terrorakciókban (ezt konkrétan hallottam a teraszról, légvonalban kb. egy km-re történt tőlem - nagyot pukkant).

A londoni metró nem ám olyan, mint a 2-es, vagy a 4-es (de a hálózat tényleg nem semmi): a vagonokban annyi a fejtér, vagy még annyi se, mint Budapesten az 1-es vonalon. Ők tartották a szabványt (Budapest volt az első kontinentális város földalattival London után), mi tovább léptünk.

A tömegközelekedés drága (itt nincs olyan, hogy a cég fizeti neked a bérlet 80%-t. Ha szerencséd van, adnak előleget, aztán levonogatják a fizuból), a buszon turhát köpködnek, az elővárosi vasút állandóan késik, vagy simán csak törlik az adott járatot.

Nagyon könnyű otthonról szidni az országot, hogy milyen szar minden, amíg a legtöbb idő, amit a delikvens külföldön töltött, az egy egy napos kirándulás volt Bécsbe, 30 évvel ezelőtt.

Ki kell jönni élni, meg kell nézni, hogy élőben mi a stájsz, utána lehet köpködni.

A fentiek ismeretében miért jártad be az egész rothadó UK-t / élsz még mindig ott?

Tennél Budapesten és az IT piacon kivüli kört is Magyarországon?

Vagy esetleg az EU más, nálunk fejlettebb régiójában (nem lesz nehéz találni)?

...miért ... élsz még mindig ott

Kellemes az időjárás, még nem jártam be az összes vidéket, imádom, hogy nyáron este 11, éjfél körül még látszik egy kis derengés az égen (télen viszont túl korán sötétedik), élvezem, hogy idegen nyelven kell kommunikálnom, hogy minden nap fejlődik a nyelvtudásom, bár néha zavaró is, mert nyilván nem tudom magam olyan választékosan kifejezni, mint magyarul, az évek alatt megismert barátok, az indiai kaja az valami csoda stb, stb.

Tennél Budapesten és az IT piacon kivüli kört...

Majd tesz, aki ismeri a nem Bp, nem IT viszonyokat és huzamosabb ideig élt külföldön, hogy legyen összehasonlítási alapja. Másrészt, ahogy fent említettem, itt az északi régió csak nem rég kezdett fellendülni, szóval ha nem is tökéletes otthon minden, ez nem egyedül álló jelenség.

nálunk fejlettebb régiójában (nem lesz nehéz találni)?

Remélem, hogy tapasztalatból beszélsz, és nem a 444 "kitekintő" rovatából, szóval várom a tapaszalataidat. Merre éltél, mit tapasztaltál, ezt hogyan lehetne felhasználni és átültetni a magyar viszonyokra?

Úgy becsmérled azokat, akik itthonról kritizálják az országot, hogy te közben külföldön élsz és haza sem akarsz jönni?
 

Remélem, hogy tapasztalatból beszélsz, és nem a 444 "kitekintő" rovatából, szóval várom a tapaszalataidat. Merre éltél, mit tapasztaltál, ezt hogyan lehetne felhasználni és átültetni a magyar viszonyokra?

 

Szerencsés helyzetben vagyok, alig van olyan ország Európában, ahol nem jártam. 2 - 3 hónapos külföldi projekteken dolgoztam az elmúlt években, jellemzően mindig más országban. Magyarország az elmúlt 100 évben periféria-ország volt és felesleges áhítatni magunkat: ez így is fog maradni.
Viszont amíg 30 évvel ezelőtt a keleti blokk legszabadabb és leggazdagabb országa voltunk, most már a közép-kelet európai jó része (Szlovénia, Szlovákia, Csehország) elhúzott mellettünk, vagy felzárokozott (Lengyelország, Románia) és leginkább már a balkánnal vagyunk versenyben. Ez meglehetősen fáj.

Felesleges ennél részletesebben belemenni, mert én a nyugat európai országokat tekintem szövetségesnek és szabadversenyen alapuló demokráciát szeretnék, te pedig valami egészen mást..

2 - 3 hónapos külföldi projekteken dolgoztam az elmúlt években

Tudom, hogy döglött lovat nem illik rugdosni, de őszintén; szerinted egy-egy nyári szünetnyi időtartam elég arra, hogy megismerd a helyi kultúrát, hogy megértsd a problémáikat? Elég arra, hogy a helyiekkel bensőséges viszonyt alakíts ki? Hogy meghívjanak a családi újévi vacsorára, születésnapjukra, édesapjuk temetésére, vagy épp egy karácsonyi családi ebédre? Hogy direkt neked főzzenek, csak gyere már és látogasd meg őket?

Ne érts félre, nem degradálni akarom a tapasztalataid. Én csak annyit akarok mondani, hogy gyere ki. Élj itt (külföldön). Legyen a bejelentett lakcímed nem Magyarországon. Alakíts ki bensőséges viszonyt a helyiekkel. 

Még egyszer mondom, nem akarom lekicsínyleni a tapasztalataidat, de munka közben külföldön vakációzni az teljesen más, mint külföldön élni.

Én nem feltétlen érzem úgy, hogy 2-3 hónap alatt egy teljes képet tudsz alkotni a helyiek életviteléről, örömeiről, problémáiról. Szerintem ehhez legalább 2-3 év kell, és az, hogy meg legyen benned az akarat, az erő, az elszántság, és az attitűd, hogy a helyiek befogadjanak. Utána elkezded pedzegetni, hogy miről is van szó, mi hajtja, mi bántja őket, de ez még mindig csak a felszín karcolgatása.

Ha cinikus akarnék lenni, akkor visszakérdeznék, hogy ha otthon olyan szar, akkor miért nem élsz inkább Szlovéniában, Szlovákiában, Csehországban, vagy épp Romániában. De nem teszem. Én örülök, hogy te otthon élsz és akarsz élni. Én örülök, hogy jobbá szeretnéd tenni a hazánkat.

Csak kérlek, ne sajnáld le az országot olyan dolgok miatt, amik amúgy univerzálisak.

Igen, mindenhol szar. Itt kevésbé, ott kicsit jobban, máshol meg még inkább.

Inkább örüljünk együtt, hogy 1000+ éve van hazánk; még ha kicsit sárga is, még ha kicsit savanyú is, de a mienk.

Várj, szóval most hogy megvan a statisztikai adat, hova tűnt a "ne zavard össze a tényekkel" magas ló?
Ahogy látom, most rugalmasan elszakadtál ettől az "érvtől", és defenzíven kezded magyarázni, hogy miért is van ez így?

Ej, ej, nem lesz ez így jó, a végén még bajod lesz a Pártgyűlésen :(

Mire gondolsz?

Végre méltóztattál forrásokkal alátámasztani a kijelentéseid, ahelyett, hogy dühöngve tomboltál volna, úgyhogy végre elkezdhettünk normális hangnemben beszélgetni.

...defenzíven kezded magyarázni...

Asszertíven.

Ha neked a korábbi stílus megfelelt, tőlem visszatérhetünk ahhoz; mondjuk én jobb szeretem az érvelést a hisztizés helyett.

100% haszontalan töltelék, 0% új információ.
Ha valaki hozzászólása érzelemmel teli (mert a hazáját, életét, munkáját, családját lopja szét a narancssárga bolsevisk banda), ámde igazat mond, azt nem akard meghallani. 

"elkezdhettünk normális hangnemben beszélgetni"
Köszi, nem kell.
Van 1-2 régi barátom, akik megélhetési fideszesek lettek, a Kedves Vezető családjához is van közük, azok is eléggé fárasztóak, beszélgessen további fideszesekkel inkább a hivatalos közeg: "vádlott, álljon fel!"

És most kérlek ne a kivasút, focipályával gyere.

Én pedig igenis a kisvasúttal s annál is inkább a stadionokkal jövök. Én mint sokszor írtam Aspie vagyok. Ezt amiatt említem most mert aki nem hiszi járjon utána: egy aspőergeres a MEGSZOKOTT dolgokat kedveli, semmit nem gyűlöl jobban mint a Változást mert neki minden oluyasmi stressz! El tudtok képzelni annál nagyobb változást, mint hogy a világ túlsó felébe migrálok, egy olyan országba aminek akkor még a nyelvét se ismertem?!

Mégis megtettem. Nem szívesen. Maradtam volna ha tehetem, a kevés pénzért is akár. De akkor kevés se nagyon volt, s mindemellé azt látom azt a pénzt is amit nem lopnak el a vezetőink, azt HÜLYESÉGEKRE KÖLTIK! Igen, a kisvasútra és a stadionokra. Meg a papok potrohos valagát tömik vele...

Na EBBŐL LETT ELEGEM! Hogy én nélkülözök, még hagyján lett volna ha marad REMÉNYEM, hogy hosszú távon ez az ország hasznára válik! De A REMÉNYT IS ELVETTÉK TŐLEM! Igen, ezekkel a BAROMSÁGOKKAL, hogy még amit nem lopnak el azt is faszságokra költik...

Na főleg emiatt léptem le. És emiatt nem megyek vissza, mert még mindig ugyanez van...

Tudod amikor SZÓ SZERINT már a vajaskenyér is luxus néha, olyan szegény vagyok, erre a Szeretett Vezető a sokadik stadiont építi, meg templomok felújítására basz el milliókat ráadásul olyan templomokra amik nem is az országban vannak hanem mittudomén Olaszországban meg Szíriában, na akkor kinyílik a bicska az ember zsebében de nagyon ám...

És akkor azt mondtam magamban: „Basszátok meg, az ÉN ADÓMBÓL többé egy fillért se költötök ilyesmire mert NEM FIZETEK NEKTEK ADÓT! Elmegyek innen, ebből a politikai pöcegödörből!”

Igen, ez a véleményem. Magyarország jelenleg egy politikai pöcegödör. Tényleg nagyon hasonlít rá, mert ahogy az igazi pöcegödörben, úgy itt is az igazán nagy darabok úszkálnak legfelül...

Hosszasan lehetne sorolni a holokauszt előtt elüldözött, majd közben halálba küldött magyar tudósok, iparosokat, olimpiai bajnokokat, művészeket. 

Majd pár évvel rá a legtehetségesebb, legszorgalmasabb kisebbségünket deportáltuk ("mi svábok, jó magyarok voltunk").

A magyar államigazgatás tevőlegesen részt vett ezekben, nélkülük ezek nem történtek volna meg (44 március 19.-e és 45 január 17 között még egy év sem telt el!). 

A társadalom pedig végig nézte és támogatta a folyamatot, amiknek eredményeképpen a zsidó törvényekből gázkamrák lettek. 

Pár emberöltő leforgása alatt egy prosperáló középbirodalomból csatlósországot csináltunk. 

+sok

Igazából az egész eredeti hozzászólásom erről szólt volna: az ostoba magyar vezetők sose jöttek rá, hogy az értelmiséget nem lehet vasmarokba szorítani. Ha meg akarod tartani, szabadságot és megbecsülést kell neki nyújtani.

Nem ostoba focistákba, hanem PhD kutatókba kell tenni a pénzt, és akkor nem külföldre menekült Nobel díjasaink lesznek, akik "magyar származásúak", hanem szimplán magyarok, akik jól érzik magukat itthon.

Hoop, meg is van a 4. ismerős magyar család, aki kiment: kutatóintézeti itthon nyomorgás helyett Németországba költöztek, kb ugyanazt csinálja a srác,  csak nem éhbérért.

A kisstílű "nemessség" végigkíséri az országot. Ha épp nem az országos politika tapos el mindent, akkor a helyi kiskirályok. 
Kockázati tőke itthon nincs - elvenni szeretnek, nem kockáztatni. Ritka kivétel, amikor valaki éppen szerencsés csillagzat alatt van és egyrészt hagyják, hogy megvalósítsa az elképzelését, másrészt nem akarja elvenni a cégét tőle valaki. Akik felépítettek valamit, azok is idővel dobbantanak. Van aki akkor, amikor el akarták venni a cégét, másik akkor, amikor látta, ebben az országban többet nem lehet kihozni belőle. 
Több ismerősöm is van, aki olyasmi tanult, amivel bármelyik más országban picit nyugatabbra jól el tudnának helyezkedni, de itthon nincs rá igény. Mert fejletlen, primitív és fizetőképtelen az ország.
De olyat is láttam, hogy az egyik komoly kutatást végzett, komoly versenyben volt a kínaiakkal, hogy a szabadalmakhoz szükséges kutatásokat végigvigye. Mindez addig tartott, amíg az intézményvezető unokaöccse lediplomázott. Akkor a kutató srácot kitették, a rokon gyereknek megkapta az ösztöndíját valamit kamu és haszontalan lébecolásra. Ha sikerült volna végigvinnie a kutatását, akkor a szabadalmak bevétele mind az intézményt gazdagította volna, mert itthon még ezzel is lehúzzák a kutatókat. De a pénz nem számít, ha rokon fattyúnak kell a hely. 
 

Én ilyet nem tapasztaltam. Sajnálom az ismerősödet. Milyen intézményben történet, ha nem titok? 

Informatikában, főleg programozóként most Magyarországon is elég jól fizető állásokban lehet elhelyezkedni. A covid19 csak a kisvállalkozásoknak tett be, bár ott nem is fizettek jól. Egy méret felett az IT szektornak csak tolta a szekerét a vírus miatti helyzet. Ettől természetesen ez egy rossz dolog. 

Ismerősöm egy magán oktatási intézmény hálózatot épített fel 20 év alatt itthon: modern épületek, teljes mértékben interneten keresztül történő oktatásszervezés és elektronikus tananyagok, felkészült oktatói gárda, rendszeres belső auditok és visszacsatolás a tanárok és dolgozok munkájáról - szóval mindaz benne volt, ami a magyar oktatásból hiányzik.

A tanuloknak ez nem járt plusz költséggel, állami fejkvótából éltek (a nappali képzéseken, az esti fizetős volt). Az oktatók jellemzően másodállásban csináltak, fő állásban az adott területen volt vállalkozásuk. 

Majd egyszer megjelent két napszemüveges fiatal srác, bementek a vezető irodájába és közölték vele, hogy vagy eladja, vagy bezáratják.

Most ott lóg a Humoristák logója az épületeken, megy a szentmise minden héten és rohadnak szét az épületek. 

szerk: az oktatási portál sem működő már 

Ismerős. Az én gimnáziumi osztálytársam apjától is így vették el a jól menő cégét. Az volt a probléma, hogy túl nagy volt a forgalom és a holdudvar észrevette.

Persze volt amibe a NER-nek is beletört a foga. Mire a Fidesz annyira megerősödött, hogy bármit megtehetett már az országban, addigra Gattyán túl gazdag lett és még titkosszolgálati módszerekkel sem sikerült rákényszeríteni, hogy eladja a cégét. Persze próbálkoztak vele minden irányból.. Ahogy jelenleg még Bige is kitart, pedig őt már be is zárták, zaklatták ahogy csak tudták. Azonban mivel ő helyhez van kötve a cége által, ezért nem sok jót jósolok neki (lásd Simicska).

A magántulajdon Magyarországon nincsen védve, arra teszik rá a kezüket amire akarják. A mi egyik földünkből is most sajátít ki egy részt az állam "nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás" címe alatt és kb üveggyöngyöt kapunk érte. Persze leírják, hogy nem tehetsz semmit, ilyen beruházás esetén az előzetes értékbecslést a bíróság elfogadottnak tekinti, hiába rendelsz te értékbecslőt vagy kéred a bíróságtól annak kirendelését. Mi csak azért is nem írtuk alá a papírt. Csesződjenek meg, folytassák le az eljárást! Azóta kaptunk egy rakás papírt, hogy miért csak ennyit adnak, aztán értékbecslő meghosszabbítja a 180 napon lejáró becslését (nincs változás címmel), már kitűzték a tárgyalás időpontját is..

A németek is ezt tették akkor. Az utolsó mondatod kivételével ugyanezt lehet írni róluk is. Most mégis máshol vannak. Miért?

És ezt most komolyan kérdem! 

Akkor szerintem valószínűleg nem ezek bűnök okozzák a mostani helyzetünket.

Amúgy melyik középbirodalomra gondoltál?

Igen, ezt tették a németek is, és jól meg is szívták ők is. Vagy szerinted nincsenek lemaradva még ők is mondjuk az USA-hoz képest? Miért sírnak most hogy Trump katonákat von ki tőlük, miért az USA kell megvédje őket, miért nem ők védik meg önmagukat, az EU-t és akár az USA-t is?!

Igen, a németek gazdagabbak mint Magyarország, még most is, de ettől még megszívták. Egyszerűen a szívás előtt is gazdagabbak voltak így a megszívás után is több maradt nekik. De attól még rábasztak a zsidók elüldözésére és kiirtására, de nagyon ám!

Nézd, az 1900-as évek elején az USA még tulajdonképpen nem volt fejlettebb mint Nyugat-Európa. Csak tudod az okos amerikaiak az azután következő fél évszázadot nagyrészt a technika fejlesztésével töltötték, míg Európa - elsősorban a német nyelvű államok ugye - inkább politizáltak, meg világháborúkkal játszadoztak, és a zsidók kiirtásával szórakoztak. Mondhatni cirkuszt csináltak a népnek mint az ókori Rómában...

Na emiatt lett Amerika a világ vezető hatalma és nem Európa.

Az említett középbirodalom esetén a kolléga feltehetően az Osztrák-Magyar Monarchiára gondolt. Mielőtt belekötnél, voltak bizonyos zsidóellenes megnyilvánulások a világ ezen részén a gázkamrák előtt is már...

Nem lemaradva vannak a németek az egyébként megreccsent USA-hoz képest hanem alávetett helyzetben vannak. 

Ezzel csak az a probléma, hogy a WW2 után 4 ország korlátozta Németország szuverenitását, ezek között pedig ott voltak az oroszok is, akkori nevükön Szovjetunió. Az oroszok márpedig Máltán azért mondtak le Kelet-Németország feletti jogaikról és engedték ki az orosz befolyási zónából mert cserébe ugyanezt vállalta USA, UK és Franciaország is a nyugati német szövetségi állam tekintetében. Az egyesült Németországnak már egy független országnak kellett volna lennie. De a németek önként vállalták, hogy továbbra is a USA csicskái lesznek, immár egyesülve. Ez viszont az orosz érdekek megsértése. 

Az oroszok nézőpontja szerint nagy baromságot csináltak a náci németek a zsidó tudósaik elüldözésével. De nem azért mert ők kiemelkedően jobb elmék lettek volna, hanem azért mert ott voltak a német tudásközpontokban és fejben vitték onnan az ott összegyűjtött tudást főleg Amerikába. Ha teszem azt a vörös hajúakat üldözték volna el, akkor is ugyanez lett volna a következmény. 

" De nem azért mert ők kiemelkedően jobb elmék lettek volna, hanem azért mert ott voltak a német tudásközpontokban és fejben vitték onnan az ott összegyűjtött tudást főleg Amerikába. Ha teszem azt a vörös hajúakat üldözték volna el, akkor is ugyanez lett volna a következmény.  "

Kiemelkedően jobb elmék és sikeresebbek voltak, mint a német társadalom, erre az irigységre épitették a náci propagandát.
Ennek olyan történelmi okai voltak, mint a földművelésből történő kizárásuk.

Igen, ezt tették a németek is, és jól meg is szívták ők is. Vagy szerinted nincsenek lemaradva még ők is mondjuk az USA-hoz képest?

Az USA lakossága 320 millió fő, egész európányi területen, amig a németek 80 millióan vannak.
Ami félelmetes, hogy a németek szinte annyit exportálnak, mint az USA.

Érdemes nézegeti ezt a táblát, mert ebből látszik, hogy a németek valósággal elárasztják a világot a saját termékeikkel (export, millió USD):

1  China 2,157,000 2017 EST. 19.6
2  United States 1,576,000 2017 EST. 11.9
3  Germany 1,401,000 2017 EST. 46.1
4  Japan 683,300 2017 EST. 16.1
5  South Korea 577,400 2017 EST. 42.2
6  France 551,800 2017 EST. 29.3
7  Netherlands 526,400 2017 EST. 82.4

Ebből a táblázatból az derül ki, hogy Németország az EU haszonélvezője. Ennyi.

Valódi nemzetközi versenyben, az Aldi-Lidl-Penny német diszkont szentháromság nagy számú német portékáinak tizedét ha el tudná adni Magyarországon. 

Hol van a német Siemens mobil? Német Siemens-Nixdorf számítógép? Német Grunding tévét?  Ja az már török márka. 

A "nagyon versenyképes Németország" exportjának jelentős részét élelmiszerek, vegyiáruk teszik ki egy mesterségesen manipulált EU piacon. Az EU határain kívül a német autóipar ami jelentősnek nevezhető. Ott az elektromos autók térhódításával az autók értékének fele kínai eredetű komponens. 

A "nagyon versenyképes Németország" exportjának jelentős részét élelmiszerek, vegyiáruk teszik ki egy mesterségesen manipulált EU piacon.

Itt a főb export piaca:

United States $133.52B 2019
France $119.37B 2019
China $108.32B 2019
Netherlands $92.85B 2019
United Kingdom $88.07B 2019
Italy $76.01B 2019
Poland $73.68B 2019
Austria $71.01B 2019
Switzerland $64.78B 2019
Belgium $51.52B 2019

"Hol van a német Siemens mobil? Német Siemens-Nixdorf számítógép? Német Grunding tévét?"

Kilépett ezekből a piacokból, mert kicsi volt a marzs.
Siemens jelenleg a villamoshálózat, ipari automatizáció, egészségiparban, autó és vasútfejlesztésben tevékenykedik - ezekben kivétel nélkül a világ élvonalába tartozik.

Abban is tévedsz, hogy az élelmiszeripar adná a német export törzsét:

  1. Machinery including computers: US$260.7 billion (17.5% of total exports)
  2. Vehicles: $243.7 billion (16.4%)
  3. Electrical machinery, equipment: $158.7 billion (10.7%)
  4. Pharmaceuticals: $90.4 billion (6.1%)
  5. Optical, technical, medical apparatus: $79.3 billion (5.3%)
  6. Plastics, plastic articles: $63.2 billion (4.3%)
  7. Aircraft, spacecraft: $42.3 billion (2.8%)
  8. Mineral fuels including oil: $34.2 billion (2.3%)
  9. Articles of iron or steel: $31.3 billion (2.1%)
  10. Other chemical goods: $26.3 billion (1.8%)

Az élelmiszeripar az első 10-ben sincs.
Az, hogy az Aldi és Lidl lenyom mindenkit a piacon (Tesco-t ki is ütötte), csak egy kis mellékes bevétel a németeknek.

Nokia és Ericsson máig jelen van mobil hálózati eszközök gyártásában. 
A többi európai mobilos cég bénázása sem ad semmilyen súlyt a mára nem létező német mobil iparnak. Csak azt támasztja alá amit írtam. Németország a kiskakaskodik az EU szemétdombján. De azon kívül nem olyan jelentősek már. 

Sőt még Ausztria is szövetségi állam. Ami elég vicces, de a mintakövetés nagyon fontos a németeknél egymás között :) 

USA-nak nincs olyan nagy méretű manipulált piaca, mint Németországnak az EU. USA-nak meg kell küzdenie az államhatárokkal ha exportál. Németország pedig EU-ban úgy "exportál" mintha belföldön értékesítene. Valójában nem lehetne exportnak nevezni az EU-n belüli kereskedelmet. 

Meg állandó keresletet fenntartani a dollár iránt a világ minden csücskében - hiszen dollár nélkül nem tudsz magadnak olajat venni. És szerintem ez nagyságrendekkel fontosabb az USA-nak. Ha ez nem lenne, csak a fegyverek maradnának az árfolyam fenntartására...

Üdv,
Marci

Lényegében a fegyverkereskedelem is része a petro-dollár rendszerének. Az arab tábla olaj-királyai nem hülyék! Tudják, hogy ők adják a felelőtlenül nyomtatott dollárok fedezetét fekete aranyukkal. De valódi fegyvereket is tudnak azért vásárolni ezekért a dollárokért. Amerika nekik a legmodernebb fegyvereit is eladja, abból persze ami exportálható. Így a biztonságuk miatt mégiscsak megéri nekik. 

Nézd meg azt a táblázatot. 2x annyit exportálna valóban a német gazdaság mint a Japán?! Na ne! 

Amikor átmenetileg nem jöttek Japán chipek leállt az egész európai autóipar, beleértve a németet is.

Azért kell különbséget tenni mert az EU-n belüli könnyített kereskedelem nem valódi külkereskedelem. Az EU egy sajátos jelenség sajátos belső szabályokkal. 

Például kohéziós alapok pénzt juttatnak más EU tagállamoknak, amikbe a németek is sok pénzt tesznek bele. De meg is határozzák mire lehet költeni ezeket a pénzeket, és úgy csavarják a szabályokat, hogy nagyrészt német termékeket lehet csak venni belőlük. Így a német pénz végül hazatér és még a német export statisztikákat és szépen kikozmetikázza. 

Érdekes látni, hogy habár a topik nyitásakor még részben megvolt rá az igényed, utána viszont már nem tudsz kibújni a saját bőrödből, és legalább eljutni a felismerésig, hogy nem csupán az létezik, amit magad körül látsz, olvasol, érzékelsz. Sőt, továbbmegyek, mert úgy tűnik még nem döbbentél rá: olyan dolgok is vannak a világban, amelyekről tudomásod sincsen. De ami még érdekesebb, hogy az, amit metakommunikálsz ezzel a hozzáállással, téged egyáltalán nem zavar. Az elején "tanítani próbálsz" a floppy magyar eredetéről, majd utána átmész igénytelenbe. Majdnem minden megnyilvánulásod hűen tükrözi, hogy magasról teszel rá, hogy fals-e a világképed, vagy hogy rettentő butaságot mondasz-e épp vagy sem, csak szajkózd azt, amit igazságnak gondolsz, ami épp eszedbe jut, eléd került, még akkor is, ha konkrétan mások linkeket tesznek eléd, idéznek neked stb.

Furcsa ez számomra, mert szerencsére itt az internet, ahol - ha minimálisan igényes próbálnál lenni, vagy tényleg meg szeretnél győzni valakit az igazadról - te is találhatnál hiteles(nek tűnő) forrásokat. De nem teszed, pedig akkor rádöbbenthetnéd a vitapartnereidet, hogy esetleg neked van igazad, és mégsem arrafelé forog a Föld, amerre mások mondják:

https://www.customs.go.jp/toukei/suii/html/nenbet_e.htm

https://www.destatis.de/EN/Themes/Economy/Foreign-Trade/Tables/overall-development-foreign-trade.pdf?__blob=publicationFile

Nézd meg ezt a két táblázatot. Ossz és szorozz, hogy dollárt kaphass, majd utána döbbenj rá: kb. 2x annyit exportál a német gazdaság mint a Japán! Na ne!

Amilyen kivételeket pedig emlegetsz, abban nincs semmi extra, nincs ok miért különbségeket tenni, ezek máshol is létez(hetné)nek.

Nem lehetne Japán is tagja pl. az ASEAN országoknak? De. És akkor sajátos jelenség lehetne sajátos szabályokkal, illetve ez esetben "nem valódi külkereskedhetne" (lol) a többi országgal? Igen, az lehetne. És akkor máris ki kéne venni a vagyu marhát az export számokból, mert annak mondjuk kisebb lett a vámtartalma? Nem. Vagy ha éppen a Hibikit vagy a Suzuki motorokat többen vennék a Fülöp-szigeteken, mert Japán hitelt/támogatást/whatevör ad nekik, akkor ezért vegyük ki ezt is? Ne vicceljünk pls, még hogy "és úgy csavarják a szabályokat, hogy nagyrészt német termékeket lehet csak venni belőlük"...

A magyar-német külkereskedelem során akkor is megvételre kerül (és fentebbi számokban megjelenik) egy német Audi, ha szerinted az adott autót csupán EU-s pályázati pénz okán tudta az új magyar gazdája megvenni. Az EU-s pályázati rendszer lehetővé tenné, hogy ne a Strabag, a Deutsche Telekom, a Mercedes stb. kapja a pénzeket, csak hát akkor nem esne le annyi a politikusoknak, és miből lenne még Lázár Jani utolsó fiának is már 10 évesen 70 millió körüli lakása a 12. kerület elit helyén? Miből helikopterezne Rogán? Hogyan járna meccsre a haver oligarcha repülője nélkül Orbán??? :)

Az, hogy a magyar gazdaság a csodálatos politikusaink révén arra rendezkedett be, hogy az  EU/németek majd megoldják, csak kapjuk a pénzt okosba, hogy lophassunk és szavazatot vásárolhassunk, cserébe összeszerelő üzem meg gazdasági gyarmat leszünk, semmilyen különbségtételre nem indok, még a németek oldalán sem. Az, hogy az EU integrációt összehozta a régió az elmúlt évtizedekben, nem ok különbségtételre, és az sem, ha a régió egyes országai balfasz módon hagyják, hogy a németek (franciák, britek, hollandok - válassz amit akarsz) a fejükre nőjenek e téren.

Amúgy akkor is igazi külkereskedelmet fog folytatni Japán, ha pont az EU-s mintára létrehozandó ASEAN bővítést meglépik.

A jelenlegi helyzetet mind a németek, mind pedig a japánok a saját (gazdasági) választásaik folyományaként hozták össze, és akár emez, akár amaz is kereskedhetne sokkal többet vagy kevesebbet. Bizonyára nem tudod, de pl. a Japánok nem igazán voltak partnerek ilyen nagy volumenű, bi- vagy multilaterális szerződésekben a 20. századba második felében, miközben a világ habár lassan, de haladt a nagy gazdasági régiók létrejöttével. Elég bezárkózó volt ezen a téren is az országuk, mivel elég erős volt az iparuk, az innovációs képességük csúcson volt, mindemellett ott volt a szoros függőségi viszony az USA-val, illetve a félelem a kínaiakkal szemben. Szóval a magas vámok és különadók miatt - gondolom - többet nem kell mondanom, hogy miért fontosak e témában a különböző egyezmények, hogy ezek nem a sugalmazásod szerinti (szellem)külkereskedelmet hozzák magukkal, hogy mindenki ezt próbálja mostanában összehozni (még szorosabbra fonni a kapcsolatokat másokkal). Ugyanezt csinálja Kína, Oroszország és az USA is a megfelelően nagy volument elérő esetekben, amelyek nem "kikozmetikázzák" a számokat, hanem módosítják. Elég nagy a kettő közötti különbség.

Nagyon jól írod, pont ez a véleményem nekem is. És én magam is élő példája vagyok a szavaidnak különben is, mert én is leléptem onnan. Szóval ha így folytatódik - üzenem ezt a „kedves” fidesznyikoknak! - hamarosan nem lesz akitől összelophatnátok az újabb stadion árát, mert nemhogy az okosokból, de még a hülyékből is kifogytok lassan!

Ja, tudom, lehet betelepíteni az országba stikában a sok pénzes migránst... Igen, ez jó üzlet, de csak egyszeri üzlet. Mert vagy tovább megy Nyugatra az Ali meg a Szulejmán, vagy marad Orbanisztánban, de ha az utóbbi akkor nem sokáig fogja hagyni hogy ott Orbánka dirigáljon, pláne nem a kereszténység nevében...

Na nem mintha a kereszténységet akarnám védeni. Csak figyelmeztetni akartam a Kedves Vezetőnket és a sleppjét hogy nemcsak hülye, de veszélyes is a módszer ahogy irányítja a trágyadombját amin kakaskodik...

gyanítom hogy nem a magyar hatóságok bénasága/kapzsisága/lustasága/korrupciója miatt kerül az összes magyar találmány joga folyton külföldi kézbe az elmúlt 40+ évben, ahogy ez az újságcikkek folyton beállítják sugallják

sztem kb bármit csinálnak, bármennyi is körültekintőek, ha nagy pénzről van szó a külföldi multik úgyis találnak előre elrejtett kiskapukat, és kiadják saját név alatt, ők az erősebbek

másik: nem nagyon tudok cseh, szerb, lengyel, román, bolgár világszabadalmakról sem ami dollár milliókat hozott volna az népeiknek

Manapság még rosszabb a helyzet egyébként. Apámnak még csak a főnökét és egy pártkatonát kellett ráírnia a szabadalmára a FÉG-nél. Így csak kevesebb pénzt kapott utána, de egy jó darabig ez jól jött neki. Manapság a legtöbb cég esetén aláírsz egy papírt, hogy bármi amit kitalálsz az a cég tulajdona. Egy forintot nem kapsz utána. Ráadásul ez már egyetemen is így van, mert legtöbben ipari ösztöndíjat kapnak (mert a magyar egyetemi fizetésből nem lehet megélni) és ott is ez szerepel a szerződésben. Tapasztalat, én is írtam alá nem egyszer ilyet. Egy kutatótársamnak egy elég komoly konfliktusa is lett ebből, mert egy a szponzoráció témájától teljesen független dolgot talált ki szabadidejében és a cég rá akarta tenni a kezét. Én azon csodálkozom, hogy ebben a szép magyar ösztönző környezetben egyáltalán benyújt valaki szabadalmat. Talán annyi értelme van, hogy pontot kapsz érte PhD-nél.

Tudom nagyon szeret az X generáció végletekben fogalmazni és általánosítani, ebben a mondatban legalább én is kipróbálom milyen az :) 

Ez már a 2010-es évek előtt sem volt így általánosságban igaz. A Telekom például igen szépen fizetett az Altavizsa névért. Pedig ők is úgy kezdték, hogy "mi vagyunk a Matáv te a senki, ide a domaint!" Majd végül csak megértette a német multi, hogy vannak jogok is meg ilyenek. A végén látogatónként fizetett darabra a Matáv sokkal többet mintha akkor egyben megvette volna annyiért az Atlavizslát amennyit a magyar tulajdonosa kért érte. 

Nekünk már oktatták elég részletesen hogyan kell védeni a szellemi tulajdont. Ami természetesen nem csak szabadalmak bejegyzését jelenti. Mikor érdemes open source licencet választani és mikor nem. Stb. 

"másik: nem nagyon tudok cseh, szerb, lengyel, román, bolgár világszabadalmakról sem ami dollár milliókat hozott volna az népeiknek"

A szabadalom nem a "népnek" hoz pénzt, hanem a szabadalom tulajdonosának, a szabadalmasnak. 

olyat is tudok hogy világpiac első-vezető sok-kulcsfontosságú-szabadalmas külföldi cégeket pár év alatt kb jelentéktelen darabokra aprítottak

siemens, nokia, motorola

Mindegyik esetben az volt a cél, hogy az akkor már veszteséges, vagy rosszul teljesítő üzletágaktól megszabaduljanak (nekem úgy rémlik, hogy rengeteg embert elküldöd a Power and Gas üzletágból a Siemens, de azt végül nem adta el).

Azzal, hogy a Siemens-nek áll a pénze a Gas üzletágban, a jövőben nagyobb hasznot hozó szektoroktól von el pénzt.

Nem érdemes ennél többet belelátni.