Ha nem szeretsz bugreportokat böngészni ne használj brasero-t

Audió cd-t szerettem volna írni. LinuxMint 19.2 Nem egy nagy művelet azt gondoltam. Mondjuk annyira nem is volt gázos. Apt install brasero, cd összeállítás és aztán hibaüzenettel elszáll, illetve kinyitja az cd ajtót. Nem baj, log elolvas, bugreportra ráakad (igen sok ember szeretné használni, sokaknál nem működik) hiányzik egy-két csomag függőség. Nem gond. Telepítem, ez a bug orvosolva, de jön helyette másik.

Kifagy az egész. Szuper. Logok turkálása, bugreport olvasása. Workaround jogosultságok változtatása a /user/bin könyvtárban néhány állományon. Működik, öröm boldogság. Nekem az egész nem volt több 10-15 perc szívásnál, de egységsugarú user az első hibánál feladja szar a linux felkiáltással. Pedig csak kicsit kellene igényesebb csomagokat csinálni. Legalább a fontosabb alkalmazásokhoz. Szerintem...

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 08. 11., k – 15:07

brasero ugyan :D

cdrecord -v speed=2 dev=1,0,0  -audio  track1.wav track2.wav ...

  

Ha ez nem fut akkor megette a fene az egészet :D

Fedora 38, Thinkpad x280

Ha sokszor keszitesz audio CD-t (nekem ebben az evtizedben nem kellett), akkor ez a hatekony. Akkor is, ha valamiert automatizalni szeretned. Ha ritkan kell, akkor egy GUI-n osszeklikkelheto megoldas hatekonyabb, nem kell command line parametereket keresni/olvasni.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

hiányzik egy-két csomag függőség

...

jogosultságok változtatása a /user/bin könyvtárban néhány állományon

Vacak a csomag. Ez inkább az adott disztribúció hibája, nem a brasero-é - ki kell rúgni a csomagolót :D

Azért a jogosultság változtatása elég durva, tippre setuid vagy setgid lehet, ott pedig inkább a felhasználót kéne megfelelő csoportba betenni, nem?

(Másik nagy kérdés, hogy ezen LM őseként létező Ubuntu (pláne debillány) esetén mi van ezzel a brasero csomaggal - ott is elhal-e ugyaníg. Amúgy vajon miért nem lett ebbe a blogba ide beleírva pontosan, hogy mely csomagok kellettek, és mely fájlok mely bitjeit kellett piszkálni. Csak hogy  még eggyel több helyen legyen meg, hogy könnyebben akadjon rá a következő évezredben a következő cdíró.)

Valoszinuleg tenyleg a csomagkeszito, es nem a fejleszto hibaja. Amugy miert pont ez, es nem K3b? Bar hasonloan tehetseges csomagolo eseten majdnem mindegy.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerintem annyira kevesen használnak már cd-t bármire, h nem csoda, ha nem vette senki észre a hibát.

Meggyőztél!

Nem használok brasero-t.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Megválaszolva a felmerülő kérdéseket. A kocsiba szerettem volna egy válogatás cd-t (csak audiót játszik a gyári cucc) és a feleségem LinuxMint alap Cinnammon telepítésű laptopján gondoltuk kiírni. Régebben használtam a brasero-t, kellemes GUI van hozzá, összekattingatod/fájlkezelőből behúzgálod a zenéket a válogatáshoz és kész is van. Én nem vagyok ellene a parancssori megoldásoknak, de ezt a válogatást a feleségem készítette. És ugye azért lett Mint, mert az egy kezdőbarát, barátságos felülettel rendelkező linux disztrib. Egyébként szereti is. Tehát nincs vele baj. A két bug megjelent más debian alapú disztróban is (láttam mx fórumon is, és ubuntu-n is pl. Tehát széles körben használt és viszonylag elterjedt programról van szó szerintem. A k3b-t nem szerettem volna, mert nem volt kedvem letölteni a fél kde világot is hozzá. Bár lehet van flatpak, vagy más csomag, azt szívesen használom.

Ja és a két bug az utókornak.

bug #1: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/brasero/+bug/783918

bug #2: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/brasero/+bug/1770502

Mindenesetre problem solved, tehát a második válogatás cd már gond nélkül készülhet el. :)

Nekem is gyárilag csak CD lejátszó van, meg USB-s megoldás. Utóbbi egy fokkal jobb, mégis vettem egy mikrofonos Bluetooth adaptert, amire nem csak ráküldöm wireless a zenét, de még telefonálni is tudok (a hang az autó hangszóróiból jön, kormányról legalább a hangerőt tudom változtatni).

Szerkesztve: 2020. 08. 12., sze – 12:43

Nem olvastam végig az összes hozzászólást, így lehet hogy valaki már korábban írta: debian/ubuntu alapú disztrókban licenc problémák miatt a cdrtools helyett egy régebbi verziójából forkolt cdrkit nevű bughalom van, ami egy sor problémát okoz. Az én gépemen konkrétan ezzel a fossal nem lehet sehogy sem optikai lemezt írni.

Megoldás: cdrkit lecserélése cdrtools-ra, pl. innen: https://launchpad.net/~brandonsnider/+archive/ubuntu/cdrtools

Részletesebb magyarázat arról hogy mi a fene ez a cdrkit: http://cdrtools.sourceforge.net/private/linux-dist.html

Ez nem a brasero hibája. A csomagolóé inkább. Nekem gentoon semmi bajom vele. Amúgy van még pár alternatíva. K3B vagy nerofanoknak a nerolinux.

Ha kell tudok küldeni privátban telepítőt meg serialt is.

Én még tavaly vettem nero platunum suitot. Persze nem az írás miatt. De minden más egyéb hasznos funkciója kell.

Utoljára tavaly írtam audio cd-t is, de áttértem kazettára. Sajnos jelenleg csak a vas-oxidos kivitel kapható újan. Bár lehet venni gyűjtőtől meg kazetta üzértől horror áron, de nem biztos, hogy megéri.

/SZERK/ Megtaláltam! https://lemezkucko.hu/index.php?route=product%2Fcategory&path=80&fbclid…

Tiszta 2003 van, audio cd, nero, serial küldés.. :D

Háhh! Cd írás, 2003? Ez már a múlt. A kazetta a jövő.

Kedves digitális bennszülöttek és kinnszülöttek. Elárulom a cd meg mindewn ami digitális az szar! A digitális hang természetellenes, méghozzá azért, mert:

1. A hanghullám folyamatos, a szalagról és a vinyl-ről játszott hang is, de mi van a cd-vel? Ott mintavételezés van.

2. A háttérzaj nélküliség is természetellenes. Ha kimész az utcára, járműzaj, amit néhol részegek ordibálása szernnyez, a természetben madárcsicsergés, légyzümmögés a pusztában az istállóban marhafingzaj, csámcsogás. stb.

Nem veletlenul kerdeztem ra a K3b-re, pont ezt csinalja inditas utan, annyi kulonbseggel, hogy felajanlja az adat CD-t, es a CD masolast is. Persze van egy rakas plusz opcioja, ha tobbet szeretnel ennel. Ja, es van ra esely, hogy - a BeOS-sel ellentetben - elindul olyan gepen is, amit nem a helyi technikatorteneti muzeumbol kertel kolcson.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?