FSF: The University of Costumed Heroes

Címkék

Ez a videó a második a Free Softver Foundation (FSF) által létrehozott animált videók sorában. Ez az FSF videó a proprietary távoktatási szoftverek használata elleni kampány része.

Részletek itt.

Hozzászólások

Működhet, a hasonlat se eröltetett.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

ebből úgy látszik az új generáció nem érti miről van szó, ezért már csak ilyen szuperhősös + super-power  + epic-heroic-patrióta zenével lehet őket rávenni arra hogy fél percig idefigyeljenek

Én már annak is örültem, hogy a Captain America Civil War-ban legalább volt pár mondat az etikai problémáról, amire épül az a történet. Nem várom el, hogy ami szórakoztató, az tartalmas legyen, azt nem sok művésznek a célja.

Viszont itt fordítva van, van egy tényleg érdekes kérdés, amire találtak egy nem bárgyú történetet, rövid is lett, szerintem jár a csillag.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Az ajánlott levelezőlistán létrehozása óta (idén április) nem gyűlt össze 50 levél.

Az erőforrásokat felsoroló oldal egy nagy linkgyűjtemény csupán, egyes részfeladatokat megvalósító eszközökről, integrált megoldást ebből nem egyszerű belátható idővel és erőforrással kivitelezni.

A video figyelemfelkeltő, de a felkeltett figyelem után, a megvalósítás terén a versenyképesség látszatát sem éreztem.

Üdv,
Marci

A levelezőlisták mindig is az elit eszközei voltak. 

A linkgyűjtemény oldal teljesen rendben van. Semmi másra nincs szükség egy ilyen oldal esetén. Az "about us" copy-pastelése is felesleges, mert két kattintás. 

"egyes részfeladatokat megvalósító eszközökről, integrált megoldást ebből nem egyszerű belátható idővel és erőforrással kivitelezni"

Hát ez gyönyörű bullshit volt. Olyan igazi retro-microsoftos Ballmer érából. :)

"A video figyelemfelkeltő, de a felkeltett figyelem után, a megvalósítás terén a versenyképesség látszatát sem éreztem."

Szerinted a félanalfabéta amcsi fehér tiniknél is sokkal sötétebb afroamcsimicsodák miben versenyképesek a drogdílerkedésen kívül?! És mégis ez most az új divathullám. 

A listából hiányolom a https://www.saidit.net/wiki/index reddit alternatívát, ami konkrétan a reddit forkja. 
Illetve a https://friendi.ca/ facebook alternatívát.

"Hát ez gyönyörű bullshit volt." - Hadd fordítom hát le: nem tudok elképzelni iskolai rendszergazdát, aki ez alapján összerak egy rendszert, hirtelen pandémiás helyzettől vezérelve, nulláról, benépesítve, fél óra alatt. De még tízszer ennyi idő alatt sem.

"Szerinted a félanalfabéta..." - bocs, a sovinizmus és rasszizmus nem oké.

Üdv,
Marci

Nulláról Teams-ig

22 views •12 May 2020

Úgy látom az iskolai rendszergazdák a Teams iránt sem tanúsítanak nagy érdeklődést. Egyébként nem érzem evidenciának, hogy a minden országban kompetencia-problémákkal küszködő de facto laikus iskolai rendszergazdák lennének itt a célközönség. 

A Docker konténerek világában egyébként lényegesen kisebb probléma ez mint láttatni próbálod. De egy 

sudo apt-get -y install jitsi-meet

sem túl nagy kihívás szerintem. Vagy sok szolgáltatást integráló NextCloud stb stb. 

A Ms Teams egyébként eléggé esélytelen amióta Google ingyenessé tette mindenkinek a Google Meet-et. 

Ohhohohóóó!!! :D Megtaláltad a végső érvet, a gyenge pontot!!! ;)

Adj hozzá még 5200 megtekintést. Ugyanis ez egy repost, májusban csináltam, hogy megmaradjon saját hatókörben is az anyag. Többszáz iskola vezetett be Teamset ez alapján.

Amúgy a téma nem a Teams, se a Meet, hanem ezek szabadszoftveres alternatívái... 

Üdv,
Marci

Te hoztad elő az iskolai rendszergazdákat mint valami ultima ratio-t. Az iskolákban addig lesz Ms Teams még ingyen kapják, vagy kifizeti helyettük valaki. Utána bye-bye Teams és jön a Google Meet. 

Igen a téma valóban a szabadszoftveres alternatívák. Ez a szó előhozta a régi reflexeidet Ballmer időkből, mert egyből standard fud módba kapcsoltál. Amiket írsz természetesen csúsztatás. BigBlueButton van Docker -ből, van ubuntu repó hozzá. Az átlag hup olvasó simán telepíti. Ez csak egy alternatíva volt, aminek telepítése nem bonyolultabb mint a Teams.

Az iskolákban addig lesz Ms Teams még ingyen kapják, vagy kifizeti helyettük valaki. Utána bye-bye Teams és jön a Google Meet. 

A Teams-t mindenki ingyen kapja. Nem nagyon látom az értelmét, hogy valaki a teljesen ingyenes Teamsről a szintén teljesen ingyenes Meetre váltson, csak mert előbbinek sokallja az árát. :)

Az átlag hup olvasó simán telepíti.

Kíváncsi lennék a szavazás eredményére, amiben megkérdezzük az átlag hup olvasót, hogy hány távoktatós projektet csinált meg szabadidejében, amikor jött a COVID. Telepítéssel, betanítással, stb.

Ez csak egy alternatíva volt, aminek telepítése nem bonyolultabb mint a Teams.

Ne viccelj már, sokkal bonyolultabb a telepítése, böngészője (Teams/Meet) mindenkinek van, Docker konténer futtatására alkalmas felesleges szerverkapacitása csak keveseknek.

Az iskolákban addig lesz Ms Teams még ingyen kapják. 

Azt mondod örökre így marad? Majd meglátjuk. 

"Kíváncsi lennék a szavazás eredményére, amiben megkérdezzük az átlag hup olvasót"

Képes rá != korábban meg kellett csinálnia. 

"Ne viccelj már, sokkal bonyolultabb a telepítése, böngészője (Teams/Meet) mindenkinek van, Docker konténer futtatására alkalmas felesleges szerverkapacitása csak keveseknek."

Tényleg ez lenne az érv, hogy multi szerverein futó webalkalmazást könnyebb működtetni mint saját szerven opensource szoftvereken alapuló azonos funkciójú szolgáltatást?! 

Gmail-re regisztrálni is sokkal könnyebb mit feltelepíteni egy saját email szervert mondjuk SOGo webmail felülettel. Ebből azonban nem következik, hogy nem reális alternatíva. 

Rufusz rájön, hogy tud ő is Teams alternatívát, például a felsorolt nyílt forráskódú szoftverek valamelyikével, ezt integrálja is az oktatási csomagjával, akkor annak bevezetése sem lesz bonyolultabb feladat az iskolák számára. 

De van már évek óta magyar fejlesztésű, nem opensource alternatíva is, GotoMeeting. Az például köröket ver a Teams-re. 

Azt mondod örökre így marad? Majd meglátjuk. 

Persze, az is lehet, hogy holnap lerohannak minket a Goa'uldok, de ettől még a Teams jelenleg bárki számára használható ingyen. Nemcsak iskoláknak, hanem neked és nekem is.

Tényleg ez lenne az érv, hogy multi szerverein futó webalkalmazást könnyebb működtetni mint saját szerven opensource szoftvereken alapuló azonos funkciójú szolgáltatást?! 

Tényleg. A világ 99%-a használni szeretne egy szolgáltatást, nem telepíteni.

De van már évek óta magyar fejlesztésű, nem opensource alternatíva is, GotoMeeting. Az például köröket ver a Teams-re. 

Neked nem okoz elvi problémát csak azért ellentmondani magaddal, hogy vitatkozhass? Egy kommentel fentebb még arról beszéltél, hogy a Teams-t csak azért használják, mert ingyen van, bezzeg az open source "megoldást" bárki fel tudja telepíteni, ha akarja. Erre most jössz egy másik fizetős, proprietary szolgáltatóval? 

Proprietary magyar szolgáltató. 

Az opensource sem azért érdekes, hogy Karcsika saját szervert telepíthessen a kukázott HéPé szerverére. Hanem mert egy országon belüli szolgáltatást érdemes lehet arra építeni. (Esetenként kell mérlegelni mikor éri meg opensource kódot használni és mikor teljesen új sajátot fejleszteni)

Ha már ilyen remekül tematizálják az internetes közösségi videós stb szolgáltatásokhoz kötődő tömeges adatgyűjtéssel párosított kémtevékenységet amerikai barátaink, érdemes azon is elgondolkoznunk, hogyan védjük magunkat a mi kedves nagy testvérünk figyelő szemeitől. Állítólag öt is van neki :) 

Na még egyszer. Gyengébbek kedvéért. Magyar cég. Budapesti fejlesztőközponttal. 

A magyar közoktatás számláit máig fizető magyar állam leszerződik egy magyar céggel, akkor itthon fizeti vissza adóba annak a pénznek egy részét amit államtól kap. Magyar szerverházban üzemelteti a szolgáltatás. Az adatok pedig nemcsak EU-n belül de Magyarországon maradnak.

Ezt tényleg olyan nehéz felfogni?! 

Biztosan tudnám, ha terelés és homályos célozgatások helyett konkrétumokról beszélnél. Ha tévedtem, akkor javíts ki, ne rébuszokban beszélj. Illetve kezdhetnél valamit a linkelt forrásokkal, ha már rászántam az időt, és összegyűjtöttem őket neked, a cég hivatalos anyagai közül.

Tehát:

Ezekről beszélj, vagy hagyjuk abba a témát, de a bullshitnek nincs értelme.

Elég jól ismerem a céget. Már csak Magyarországon fejlesztenek, nemrég zárták be a bostoni fejlesztőközpontot. Ha az oktatási politikát vezető minisztériumunk azzal bízna meg, hogy kérjek árajánlatot, majd ha az megfelelő szervezzek meg egy 100% magyarországi videós oktatási platformot, pontosan tudom kivel kell leülnöm tárgyalni. Itt Budapesten. 

Abba a szerződésbe természetesen nem kerül bele, hogy "data may be transferred to [...] countries outside of the EU/EEA", ekkora léptékben természetesen megoldható Hungary-only szerverpark. 

Na, alakul ez, így kellett volna kezdeni a beszélgetést, elég sok időt spóroltunk volna mindketten. :)

Kíváncsi vagyok, hogy a matek hogy működne mögötte, de elég sok helyen csak tippelni lehetne, úgyhogy nem biztos, hogy érdemes belemenni. De akárhogy számolom, valami combosabb EU-s pályázat nélkül kb. kizárt: elég nagy pénzt kéne virítania az államnak ahhoz, hogy a közoktatásban ez működjön - és akkor a felsőoktatásról nem beszéltünk.

Nem a Gotomeeting a nagy üzlet hanem LastPass mostanában. Bár a karantén sem jött rosszul. Olyan üzletet is el tudok képzelni, hogy általánosan LastPass használatát vezeti be a magyar államigazgatás, az oktatás pedig kedvezményes áron kap egy Gotomeetinget magyar szervereken. Még országos mértékben sem lehetetlen, V4 közös projektként pedig biztosan. 

Biztonsági oldalról is hasznos lenne. 

Pontosan úgy, ahogy az Office termékeket is ingyen kapta az oktatás, ugyanúgy a Teams is ingyenes fog maradni. Egyrészt az oktatásban is lényeges lehallgatási potenciál van - a következő generációt lehet pszichológiai profilozni automatikusan -, másrészt pedig a szokás általi vendor-lock-in miatt is stratégiai fontosságú ez. Hogy mibe kerül az mindegy, legrosszabb esetben megfinanszírozzák kötvényvásárlással, vagy akármivel is, meg fogja finanszírozni akár maga az USA is, de ennek az üzletágnak mennie kell és kész.

Apró pontosítás: az Office termékeket sosem kapta ingyen az oktatás (vö. Tisztaszoftver program), az Office 365 oktatási változat viszont mindig is ingyen volt, világszerte. Nyilván ideje a Microsoftnak pénzt kérni érte és átengedni a Google-nek a terepet, akivel erős versenyben vannak...

Üdv,
Marci

"Úgy értem, hogy a tanárok és a diákok nem fizettek érte - hiszen akkor nem is használták volna, ha fizetniük kellett volna."

Bizony! A Borland azért esett ki a perifériára mert nem látta be annak fontosságát, hogy ingyen vagy jelképes áron el kell látni a felsőoktatást a termékeivel, mert különben nem fogják megtanulni. (Meg persze egy kalap szar volt a Delphi az is igaz)

Nem pontosan értem, hogy mi a bajod azzal, hogy azt állítottam, hogy a fenti információkból egy iskolai rendszergazda működő, integrált rendszert belátható időn és erőforráson belül nem tud létrehozni.

Szeretném megérteni az érvelésed: kiknek kéne összerakni a rendszert, ha nem a helyi informatikáért felelősöknek?

FUD-dal vádolni a másikat könnyű - pedig alátámasztottam az állításaimat érvekkel, már az első hozzászólástól. És azért foglalkozok vele, mert érdekel, hogyan lehet és mi az, ami rendelkezésre áll. Amiért a többi oktatási megoldással is foglalkozom.

Üdv,
Marci

Pedig világosan leírtam Gelei harcostársadnak, hogy személyesen a Rufusznak :) Ha már olyan jól megcsinálták a krétát is. 
Persze ez csak a videoelőadás részre vonatkozik. 

Általánosságban európai országoknak a szabad szoftverekre alapozott szolgáltatások egy lehetőséget jelentenek az amerikai nsa-multik kezében levő, jelenleg monopol szolgáltatások kiváltására. 

Tehát a kérdésedre a válasz: szakembereknek, minimum országos szinten. 

"európai országoknak a szabad szoftverekre alapozott szolgáltatások egy lehetőséget jelentenek az amerikai nsa-multik"

Komolyan gondoltad, vagy ironizálsz, mint Rufusz kapcsán? Szerintem pont szabad szoftverbe tudnak a legolcsóbban és legegyszerűbben, lebukásmentesen profi sebezhetőségeket beépíteni, ártatlan-óvatlan hibának/hibajavításnak álcázva.

GnuTLS? Heartbleed? Vagy csak ilyesmi?:

https://medium.com/hackernoon/im-harvesting-credit-card-numbers-and-passwords-from-your-site-here-s-how-9a8cb347c5b5

Üdv,
Marci

"Szerintem pont szabad szoftverbe tudnak a legolcsóbban és legegyszerűbben, lebukásmentesen profi sebezhetőségeket beépíteni, ártatlan-óvatlan hibának/hibajavításnak álcázva."

EPIC! 

( ezt azért még micro$oft advocate-ként is cikinek kellene érezned :)

Szóval akkor a Microsoft ❤ Linux mögötti mozgatórugó csak annyi lenne, hogy még olcsóbban még több backdoort, és nsa által kihasznált sebezhetőséget tudjon beépíteni a Microsoft a termékeibe?! :D

A kedvedért megkeresem magamban rejlő gyógypedagógust! :) 
Bár szerintem tudod te, csak játszod a hülyét. Magam részéről mindig is kétkedtem a "Linux barát Microsoft" meg "open source barát Microsoft" mítoszában. Személyed is mutatja, több évtizednyi ellenségeskedést és troll mentalitást nem lehet átfordítani egy ekkora multinál. 

Természetesen egy sebezhetőséget, backdoort zárt forráskódban csomagolva nagyságrenddel nehezebb megtalálni, mint amikor elérhető a rendesen dokumentált forráskód. Nyilván át kell nézni a forráskódot ami nagy projekt esetében nem kis feladat. Olyan szituáció is adódhat amikor érdemesebb nulláról írni egy sajátot. Sok esetben viszont nagyon is költséghatékony, stabil megoldások alapját adja az opensource. A Google kis egyetemi projektből Microsoft méretű óriássá nőtte ki magát az open source kódok okos felhasználásának köszönhetően. Országos szintű játékos már eléri azt a méretet, hogy értelmesen ki tudja használni a nyílt forráskód előnyeit. 

Amiről te beszélsz pedig még csak nem is zárt forráskód, hanem zárt forráskód idegen országbeli multi szerverein. Nos itt még el sem kell rejteni semmilyen backdoort. A totális lehallgatás minden lehetősége adott, ott a multi saját szerverein. Az értelmesebb és független véleményt képviselő szakemberek mindig is mondták, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent ha kritikus szolgáltatások idegen multik kezében vannak. Most a Trump kormányzatnak hála, első kézből, az Egyesült Államokból kaptunk bőséges anyagot erről a kockázatról. 

Természetesen Magyarországon ugyanúgy kockázati tényező egy amerikai multi, mint az Egyesült Államokban egy kínai multi. 

Kezdetnek egy kis coming out: jóval előbb foglalkoztam kereskedelmi Unixszal és Linuxszal, mint Windowszal. Azóta is használok Linuxot, mert megszokás miatt több dolog jobban kézre áll. Ennyit a "több évtizednyi ellenségeskedést és troll mentalitás" -ról. A személyeskedésed nagyon mellé ment. 

Most vissza a témára. Azt állítottad, hogy szabad szoftverekre alapozott szolgáltatásokkal függetlenedhetnek az európai országok. Erre rámutattam, példákkal, hogy külső feleknek a szabad szoftverekbe könnyű soká meglapuló, jól kihasználható, hibának látszó backdoort építeni. Úgy értettem, hogy könnyebb annál, mint ha az európai országok zárt szoftvert fejlesztenének. 

Szóval nem arról van szó, hogy a Microsoft így mit helyez el - hanem arról, hogy a szabad szoftveres, Általad alternatívának gondolt projekteket milyen könnyű titokban megszállni - a zárt alternatív fejlesztéshez képest. 

Ezért nem is értem, miről beszélsz - nem téma ennek kapcsán, hogy zárt forrásban milyen nehéz sebezhetőséget megtalálni - az a kérdés, hogy milyen nehéz másvalaki zárt forrásában backdoort elhelyezni... 

"nemzetbiztonsági kockázatot jelent ha kritikus szolgáltatások idegen multik kezében vannak" - maradéktalanul egyetértünk. Ez a törvény is hazánkban. 

Üdv,
Marci

"Kezdetnek egy kis coming out: jóval előbb foglalkoztam kereskedelmi Unixszal és Linuxszal, mint Windowszal. Azóta is használok Linuxot, mert megszokás miatt több dolog jobban kézre áll. Ennyit a "több évtizednyi ellenségeskedést és troll mentalitás" -ról. A személyeskedésed nagyon mellé ment. "

Általános Microsoftos céges kultúrára vonatkozott a több évtizednyi ellenségeskedést és troll mentalitás", nem kell magadra venned :) Itt a hup-on nincs több évtizedes múltad, már csak ezért sem vonatkozhatott rád személyesen. Mondjuk azért azzal sem lehetne megvádolni téged, hogy az "opensource barátai" lobbicsoport oszlopos tagja lennél. :D

Nem tudom régen ez hogyan volt amikor te tanultad, nálunk egyszerre volt Windows és Linux is az egyetemen. Igaz, a Windowszal előbb találkozunk. Bár az OS csak a háttér volt, leszámítva az oprét ahol valóban a Windows és Linux mint rendszer volt a téma. 

"Most vissza a témára. Azt állítottad, hogy szabad szoftverekre alapozott szolgáltatásokkal függetlenedhetnek az európai országok. Erre rámutattam, példákkal, hogy külső feleknek a szabad szoftverekbe könnyű soká meglapuló, jól kihasználható, hibának látszó backdoort építeni. Úgy értettem, hogy könnyebb annál, mint ha az európai országok zárt szoftvert fejlesztenének. "

Heartbleed OpenSSL hiba a Windowst is érintette. Szvsz elég trágya kód az OpenSSL amilyen formában ma van. Ez azonban nem jelent fenyegetést, mert újra hangsúlyoznom kell, itt nagy országos (esetleg több ország összefogásával) léptékű projektekről lenne szó, ahol a szolgáltatáshoz felhasznált open source kódok minden sorának van itteni gazdája. A fejlesztés pedig vagy külön ágon megy tovább, vagy együttműködésben a többi opensource fejlesztővel. Ami a szerverek alapját jelentő kódokat illeti, Linux, Apache, MariaDB, Python/PHP (egy klasszikus példa) ott nyilván nem fér bele a költségvetésbe még a Linux kernel kódsorok folyamatos nyomon követése sem. De itt már a világ szervereinek döntő hányada ezekre a nyílt forráskódú megoldásokra épít. Nem lehetetlen de nem is túl valószínű, hogy például a Linux kernelbe csempészett backdoorral próbálna az NSA adatokat lopni egy magyarországi oktatási videós szolgáltatásból. 

Te is tudod minden opensource példára legalább kettő vérző hibát lehet találni Windows világban. A titkosítás érzékeny terület. NSA likes it! Erre külön érdemes lenne V4 összefogásban egy közös projektet indítani. Nem kell teljes fork, csak egy saját, ellenőrzött ág.

"Szóval nem arról van szó, hogy a Microsoft így mit helyez el - hanem arról, hogy a szabad szoftveres, Általad alternatívának gondolt projekteket milyen könnyű titokban megszállni - a zárt alternatív fejlesztéshez képest. "

Az amerikai zárt alternatívákat nem kell "megszállni", mert azok NSA -val való együttműködésre kötelezettek teljesen hivatalosan. Ha úgy tetszik bizonyítottan "meg vannak szállva a Microsoft szolgáltatásai". 

Az opensource szolgáltatás kódjainak itteni gazdái egyből megtalálják az ilyenfajta "megszállás" jeleit. Eleve nem választanak ilyen projektet. Vagy ha később történik meg már menet közben az általad írt "megszállás", akkor onnantól forkolt külön ágon megy tovább az itteni fejlesztés. Illetve lesz némi botrány belőle amint azt te is tudod. 

"Ezért nem is értem, miről beszélsz - nem téma ennek kapcsán, hogy zárt forrásban milyen nehéz sebezhetőséget megtalálni - az a kérdés, hogy milyen nehéz másvalaki zárt forrásában backdoort elhelyezni... "

Újra hangsúlyozom. Te nem zárt forráskódú szerverprogramokról írtál, hanem zárt proprietary szolgáltatásokról, egy idegen multi szerverein. Itt nem kell backdoor, mert eleve hozzáférnek minden adathoz a szolgáltatást üzemeltető amerikai multinál. Gyűjtik is rendesen. 

Szóval ne mossunk már össze két teljesen más dolgot:

A) saját itteni szervereken, itteni cégek vagy szervezetek által fejlesztett és üzemeltetett szolgáltatást nyújtó szoftverekbe esetlegesen bekerülő sérülékenységek lehetőségét. Innen még mindig elég nehéz tömeges adatgyűjtést végeznie például az amerikai titkosszogálatnak.

B) amerikai multi szerverein üzemelő szolgáltatás. Semmilyen sebezhetőség nem kell hozzá, mert eleve folyik tömeges adatgyűjtés. Ha pedig az NSA hozzáférést akar az ottani adatokhoz, akkor mérlegelési lehetősége sincs az amerikai multinak, együtt kell működnie az NSA-val. 

"nem kell magadra venned", mondod, miközben "Személyed is mutatja" - írod. Értem, hogy visszakoztál, köszönöm is - de ez nem változtat azon, amit korábban írtál.

"azzal sem lehetne megvádolni téged, hogy az "opensource barátai" lobbicsoport oszlopos tagja lennél. :D" - és újra mellé! https://github.com/sulikon/eKreta2SDS/

"Ez azonban nem jelent fenyegetést, mert" - tényleg nem futottad át a linkelt "I'm harvesting credit card numbers" cikket? A helyzet az szerintem, hogy minél nagyobb léptékű egy ilyen open source projekt, annál könnyebb titokban megszállni.

"Az amerikai zárt alternatívákat nem kell "megszállni"" - nem erről volt szó, hanem az európai, alternatívaként fejleszthető zárt megoldás megszállásának nehézségéről.

"Újra hangsúlyozom. Te nem zárt forráskódú szerverprogramokról írtál" - újra hangsúlyozom, hogy de. ;)

Üdv,
Marci

A Microsoft proprietary pénzfejő Office csomagjához kötődő opensource PowerShell scipt kódokkal azért remélem nem tekinted magad az opensource világ oszlopos tagjának. A kód de jure opensource de egy kereskedelmi Microsoft terméket támogat. 

Már sokadjára írod annak veszélyét, hogy "megszállnak" egy opensource projektet ellenséges erők. Sokadjára válaszolom, hogy az ilyen "megszállások" 100%-ban elháríthatók, amikor a felhasznált kódoknak, azok minden sorának van gazdája az országos szervezetnél, amely azokat alkalmazza. 
Amennyiben a nyílt forráskódú eredeti projekt gazdája képtelen rendet tartani, akkor jön a fork és onnantól a magyar fork lesz a meghatározó a világban. Ennek is van előnyös oldala. 

Most pedig sorolhatod az eseteket, amikor az általad írd "megszállás" komoly incidenst okozott valamelyik Google, vagy Amazon szolgáltatásban. Ezek ismert, szoftveres infrastruktúrájukat open source kódokra alapozó infó óriások. 

Ellenőrzés nélkül nem szabad beengedni kódokat élesítve egy fontos (még csak nem is kritikus) szolgáltatásba. Itt most hosszasan tudnék értekezni az informatikai ellenőrzés fontosságáról. Kezdve a megfelelő számú tesztesettel. 

Európai alternatívaként már készen levő, rendelkezésre álló, mellesleg eredeti példánál maradva Teamsnél jobb zárt európai, ráadásul magyar Gotomeeting -et pont én hoztam fel korábban, mint szintén jó alternatíváját az amerikai multi szolgáltatásának. 

A) Ha ez a szolgáltatás úgy épül fel szabad szoftveres összetevőkből, ahogy általában bevett, akkor nagyon is ki van téve a feljebb linkelt cikkben leírt támadás lehetőségének. Ha ez a szolgáltatás zárt, saját itteni szervereken, akkor nehezebb bele backdoort tenni.

B) Nem is tudom. Ha az a kérdés, hogy melyik titkosszolgálat turkáljon a fiam földrajz házifeladatában és testnevelés beadandójában, akkor valószínűleg azt választanám, akikkel egy katonai szövetségben vagyunk. Különösen képmutatónak gondolom az álláspontodat, mivel jelenleg az ezzel foglalkozó szolgálatok (beleértve velünk nem egy szövetségi rendszerben lévőket is) a különféle közösségi hálózatokon keresztül sokkal értékesebb profil- és kapcsolati adatokhoz jutnak hozzá, mint amit egy oktatást támogató környezetből ki lehetne szedni. De mielőtt félreérted: egyetértek a törvénnyel, mely a kritikus infrastruktúrákat hazai földön tartja.

Üdv,
Marci

A) Define "ahogy általában bevett"

Define "zárt, saját itteni szerver" - amennyiben az alkalmazó szervezet számára is zárt kódokra épülő szerverekre gondolsz nem értek egyet a fent részletezett indokok alapján. Amennyiben nyílt forrásból eredő, vagy házon belül fejlesztett de kifelé nem publikált (éles szerveren futó szoftverekre vonatkozóan) kódokat tekinted "zártnak", így ebben a formában egyet értek. Csak másként definiáljuk ez esetben a "zárt" fogalmát.

B) Olvastál a lehallgatási botrányról, amely során Merkel német kancellárt szövetségese a jó US hallgatta le? 

Majd beavatkozik az német-orosz gázvezeték építésébe, ami igen érzékenyen érinti Németországot azok után, hogy szerintem meggondolatlanul saját atomenergia termelésének felszámolásáról döntött. Illetve szintén elég durván beavatkozott az Opel oroszországi eladásába, miután a német állam nagyobb szubvenciót adott az Opelnek a válság idején mint a cég teljes értéke, ezzel megmentve az anyacég General Motorst. Hosszú a sor. 
Hát tudod ilyen "szövetséges" mellett egy országnak már nincs is szüksége ellenségre :) 

 élvezem, hogy a negatív hősök a pozitívakat csak börtönbe zárják, de a pozitív hős kivégzi a negatívakat a végén...

Szerintem tok jo. Es igen, rossz ember vagyok, nagyon szeretem a kepregenyeket es azok hoseit. :)

Döbbenetes, mennyire kutúra nélkül nőnek fel a mai fiatalok. Ez... ez a nyugati világ csődje.

"A kultúra (a latin cultura, a colo, colere, azaz „művelni” igéből [1]) tág értelemben mindent magában foglal, amelyet az ember maga teremt - ellentétben a természet azon részével, amelyet nem teremtett és nem is változtat. A kifejezés alatt általános értelemben egy embercsoport szokásainak és hagyományainak összességét vagy szűkebb meghatározás szerint az ún. „magas kultúrát” értjük. Hagyományos értelemben a társadalom szellemi élete.

Eredetileg a föld megművelését jelentette.[forrás?]"

Ebbe a hülye TikTok videók nézése és arról beszélgetés bőven belefér :)

Remeltem, hogy csak ironizalsz, de akkor itt is: jocskan kinottem mar az egyetemista korbol, es ugy gondolom, tok jo volt ez a video. Es nyugodtan kovezz meg, mert igenis gyerekkorom ota nagyon szeretem a szuperhosoket es ez nem is fog megvaltozni, rendszeres kepregenyolvaso vagyok a mai napig.

Kicsit egysikuan latod ezt a dolgot, szerintem..

Ez tényleg egy valós és nem is súlytalan probléma. Sajnos hiába van ott a jitsi, mint alternatíva, ha már a gyakorlatban kell használni, akkor sajnos messze elmarad a proprietary vetélytársaktól.

Én május/júniusban telepítettem egy jitis-t és kezdtem el használni, de állandóan problémák voltak vele. Főleg alacsony sávszélességű klienseknél. Kb. 5-10 főig még elmegy, de 10-20 fős előadásoknál, főleg ha azok interaktívak, akkor szinte használhatatlanná válik. Funkcionalitásokban és felhasználói élményben akkor csak a Zoom ért fel hozzá, kár, hogy stabilitásban elmarad tőle.

10-30 fős videóhívásos előadásoknál a Zoom volt a legoptimálisabb, mivel mindenki látott mindenkit (közben a másik kettő is felzárkózott). A Google Meet 50-80 fős előadásoknál is jól ment, ugyanúgy a teams is, amit max 100 fővel használtam, igaz ezeknél csak pár kamera/képmegosztás volt.

BigBlueButtont is több egyetemen használtak, ez Moodle pluginként már évek óta rendelkezésre állt. Persze nem úgy, hogy egy egyetem vagy legalább kar és egy platform. :) Egyik oktató Google Meet, másik Teams, harmadik BigBlueButton, sőt van aki sima Skypeot :) 

BigBlueButton is állja a sarat. Egyetemi szerveren sávszél probléma nem volt. 

Én is híve vagyok, hogy minnél több opensource cucc legyen, szívem szerint mindenki xmonad estleg qtile, dwm,, vim...stb  állítanék át, de azért vegyük a realitásokat. BBB-nek iszonyatos infrastruktúra kell. Egy oktatási intézménynek nincs annyi. Jó lenne, ha lenne, de sajnos ez a realitás. Ilyenkor a tanár nem tud mit csinálni, használja azt ami van, sokan egyetemről láttam streameket akár twitch-en akár youtube-on, de volt teams, zoom, meg isten tudja mi minden.