BSD Router Project 1.97

Címkék

Olivier Cochard-Labbé bejelentette a BSD Router Project 1.97-es kiadását. A BSD Router Project (BSDRP) egy FreeBSD alapú, szabad és nyílt forráskódú router disztribúció. Az 1.97-es kiadás a FreeBSD 12.1-re épül.

[ bejelentés | kiadási megjegyzések | letöltés ]

Hozzászólások

ezek az emberek altalaban a lenyeget nem latjak, hogy ha routert akarok, akkor ott a pps fog szamitani, amiben nagyon meglepodnek ha a fbsd elorebb jarna mint a linux (de cafoljatok meg, es akkor tanulok valami ujat!)

 

otthoni jatszosra meg minek huzna fel az ember barmit, vesz egy filleres routert, aztan kesz, gigabitre jo.

Mert van két Ruckus AP-m (valamint egy TP-Linkem meg még egy-két hasonló régebbi routerem, amiket visszabutíthatnék AP-vá, ha az lenne a lényeg), és e mellé már nem szeretném kifizetni a harmadikat csak azért, hogy azt is kikapcsoljam.  Javasolták itt a Mikrotik hAP a2-t, ami elvben tudja, de bízom benne, hogy olyan is van (akármelyik gyártónál), ami tudja a szükségeset, de a hiányzó alkatrész miatt még annál is olcsóbb. Sóherkodok..

Ódákat zengenek az eredeti (kínai FW-es) Xiaomi 3G-ről is, kell ugyan kicsit keresgélni, de még árulják. (Mondjuk az is tartalmaz Wifit.) Ha jól tudom, abban is van egy gigabites switch, szóval akár az is lehetne jó. Igazából azt nem tudom, hogy hogy birkózik meg a PPPOE-s Digivel.

nekem ez van otthon mar 2 eve, egy nagy bug van benne ami rohadt idegesito ha az ISP-dnek van MAC filtere az uplinken: a switch chip neha kileakeli a belso switch mac cimet, igy az uplink port downba megy az ISP policyje miatt par percre neha...

en otthon ezert kenytelen voltam venni egy sima buta switchet, es a routert routernek, a switchet meg switchkent hasznalni.

 

tisztara 90-es evek :)

Szerkesztve: 2020. 08. 06., cs – 11:41

Jó dolog ez a BSD router project (gondolom), de nem SOHO felhasználásra készült. SOHO-ban nem a PPS a lényeg, hanem a bandwidth. Jellemzően ha az ember gigabit-et akar kihasználni, akkor nagy csomagméret (közel MTU-hoz) mellett relatíve kevés PPS kell. Ez pont ellentétes azzal, mintha pl. DNS kiszolgálót akarnék üzemeltetni, ahol millió kliens, relatíve pici csomagmérettel bombáz, igen oda valóban a nagy PPS kell.

Illetve SOHO esetben a kívánt sávszélt 1 stream-en is tudnia kellene (letöltés 1 szerverről 1 szálon 1 cél-PC felé, v. feltöltés 1 PC-ről 1 cél-szerver felé). A BSD router project kifejezetten sok stream, egyenként relatíve kevés PPS mellett hozza a grafikonokon látszó számokat, NEM 1 szálas teljesítménynél. Illetve kevésbbé köztudott tény, hogy a PC-re küldött 1Gbit/sec forgalmat a rúter  1+1=2Gbit/sec-es forgalomként éli meg (1Gbit/sec bejövő a WAN interfészen + 1Gbit/sec kimenő forgalom a LAN interfészen).

Bónusz nehezítés: a pppoe-ről kevesen tudják, hogy 1 stream-nek számít. Torrent-es töltikézés esetén is, pontosabban a WAN interfészen a rúter és a DIGI OPN eszköz között! Azaz ha a rúter-ben gyenge az 1-szálas/1 core-os feldolgozás, hiába 4-8-16-1000 core-os a rúter, ha nem képes párhuzamosítani a csomagok feldolgozását, akkor 1 core 100%-on koppon jár, gyenge feldolgozási teljesítménnyel, miközben a többi mag meg 0,00%-on unatkozik. Ugyanez igaz VPN, tűzfal és IPS/IDS bekapcsolása/használata esetén is. A NAT szintén megzabálja a teljesítményt, főleg ha "szoftverből" megy. A trükk megintcsak ott van, hogy a kereskedelmi rúterek dobozán (legyen az egy SOHO Asus, Linksys v. Mikrotik és tsai) nagy betűkkel hírdetett hardveres NAT és egyéb képességek azonnal deaktiválásra kerülnek, amint valami kicsit is advanced-ebb (azaz kb. bármi ami by default nincs bekapcsolva a rúteren out of the box) dologra szükség lenne.

Szóval a DIGI 1Gbit PPPoE sok embert szembesít vele mennyire nem egyszerű jól rútert venni. Persze csak ha elkezdenek utána nézni a témának.