A The Document Foundation bejelenti a LibreOffice 7.0-t

A LibreOffice.hu bejelentése:

LibreOffice 7.0: a legjobb nyílt forráskódú irodai szoftvercsomag legújabb főverziója már elérhető minden operációs rendszeren és platformon, és látványos újításokat tartalmaz.

A LibreOffice Projekt bejelenti, hogy elérhető a LibreOffice 7.0 új verziója, amely jelentős új funkciókkal rendelkezik: az OpenDocument Format (ODF) 1.3 támogatása, Skia grafikus motor és Vulkan GPU-alapú gyorsítás a jobb teljesítmény érdekében, illetve gondosan fejlesztett kompatibilitás a DOCX, XLSX és PPTX fájlokkal.

  • ODF 1.3 támogatás. Az OpenDocument, ami a LibreOffice saját nyílt és szabványosított fájlformátuma irodai alkalmazáscsomagok dokumentumaira, nemrég frissült az 1.3 verzióra az OASIS műszaki bizottságának specifikációjaként. A legfontosabb új funkciók között van a dokumentumok digitális aláírása és az XML dokumentumok OpenPGP-alapú titkosítása, fejlesztések olyan területeken, mint a változáskövetés, valamint további részletek az elemek leírásában az első oldalak, szövegek, számok és táblázatok esetében. Az ODF 1.3 funkcióinak fejlesztését a Document Foundation számára felajánlott adományokból finanszírozták.
  • Skia grafikus motor és Vulkan GPU alapú gyorsítás. Az AMD szponzorálásának köszönhetően beépült a Skia grafikus motor, amely most alapértelmezett Windowson, a nagyobb teljesítmény érdekében. A Skia egy nyílt forráskódú 2D grafikus könyvtár, amely általános API-kat biztosít, amelyek számos különféle hardver- és szoftverkörnyezetben működnek, és szöveg, alakzatok, valamint képek létrehozására alkalmasak. A Vulkan egy új generációs, hatékony, keresztplatformos grafikus és számítási API modern GPU-khoz.
  • Jobb kompatibilitás DOCX, XLSX és PPTX fájlokkal. A DOCX mentése most natív 2013/2016/2019 módban történik a 2007-es kompatibilitási mód helyett, hogy javítsa az MS Office több verziójával való együttműködést, amelyek már ezt a formátumot részesítik előnyben. Most már lehetséges a 31 karakternél hosszabb nevű munkalapokkal rendelkező XLSX fájlokba történő exportálás, valamint az XLSX jelölőnégyzeteinek exportálása is. Megoldódott az „érvénytelen tartalom” hibaüzenet problémája az alakzatokat tartalmazó exportált XLSX fájlok megnyitásakor. Végül de nem utolsósorban a PPTX import- és exportszűrő is fejlődött.

Az irodai programcsomagok világában a LibreOffice nyújtja a legmagasabb szintű kompatibilitást, az OpenDocument Format (ODF) natív támogatásától kezdve – a zárt formátumoktól nagyobb biztonságot és interoperbilitást nyújtó funkciókkal – egészen a szinte tökéletes DOCX, XLSX és PPTX támogatásig. Ezenkívül sok régi dokumentumformátumot is kezel, így jelenleg a LibreOffice piacon a legjobb interoperabilitással rendelkező irodai program.

Egyéb újdonságok összegzése [1]

ÁLTALÁNOS

  • Új ikontéma, mac OS-en alapértelmezett: Sukapura
  • Új alakzatgalériák: nyilak, diagramok, ikonok stb.
  • Megjelentek a ragyogás és a finom élek effektusok objektumokhoz

WRITER

  • A Navigátor könnyebben használható és több helyi menüt tartalmaz
  • A félig átlátszó szöveg már támogatott
  • A könyvjelzők már megjeleníthetők a szövegben
  • Kitöltéses számozás a listákban a következetesség érdekében
  • Az idézőjelek és aposztrófok jobb kezelése

CALC

  • Új függvények a véletlenszám-generáláshoz
  • Gyorsbillentyű az AutoSzum függvényhez

IMPRESS és DRAW

  • A félig átlátszó szöveg itt is támogatott
  • Az alsó indexek visszatértek az alapértelmezett 8%-ra
  • 500 cm-nél nagyobb PDF-ek generálhatók

LibreOffice technológia

A LibreOffice 7.0 új funkcióit számos közreműködő fejlesztette: a munkák 74%-a olyan, a The Document Foundation tanácsadói testületében jelen lévő működő vállalatok fejlesztőitől származik, mint a Collabora, a Red Hat és a CIB, valamint számos más szervezet. Emellett a javítások 26% egyéni önkéntesektől származik.

Emellett egyéni önkéntesek globális közössége más alapvető tevékenységekkel foglalkozik, mint például a minőségbiztosítás, szoftverhonosítás, felhasználói felület design, felhasználói élmény, segédanyagok szerkesztése és dokumentáció, illetve a nyílt forráskódú szoftverek és dokumentumszabványok támogatása.

A LibreOfiice 7.0 legfontosabb új funkcióit összefoglaló videó elérhető a YouTube-on:

A LibreOffice technológián alapuló termékek elérhetők az összes nagy asztali operációs rendszerre (Windows, macOS, Linux és ChromeOS), felhőre és mobilplatformokra is. A kiadásért a Document Foundation felel illetve szoftverfejlesztéshez hozzájáruló ökoszisztémát alkotó vállalatok.

LibreOffice végfelhasználóknak

A LibreOffice 7.0 a nyílt forráskódú irodai csomagok funkcióinak élvonalát képviseli, és mint ilyen a technológiai újdonságok rajongóinak, a naprakész, újdonságok iránt nyitott és tudatos felhasználóknak szól. A The Document Foundation nem biztosít technikai támogatást a felhasználóknak, bár kaphatnak segítséget egymástól levelezőlistákon és az Ask LibreOffice oldalon: https://ask.libreoffice.org

Azoknak a felhasználóknak, akiknek fő célja a hatékonyság és a stabilitás és ezért inkább az új verzióhoz képest már komolyabb teszteléseken és hibajavításon alapuló kiadásokat részesítik előnyben, a The Document Foundation továbbra is fenntartja a LibreOffice 6.4 verziószámú csomagjait, amely néhány hónapja elkészített javításokat is tartalmaz. Ebből a jelenlegi verzió a LibreOffice 6.4.5.

LibreOffice vállalati környezetekben

A vállalati szintű telepítésekhez a TDF határozottan javasolja a LibreOffice beszerzését az egyik vállalati szintű szolgáltatást nyújtó partnerétől, hogy hosszú távon támogatott kiadásokat, dedikált segítséget, testre szabott új funkciókat és egyéb előnyöket kapjon, beleértve például a szolgáltatásszint-szerződéseket: https://www.libreoffice.org/download/libreoffice-in-business/. Természetesen ezen partnerek munkája szerves része a LibreOffice technológiájának.

A zárt forráskódú irodai szoftverekről történő áttéréshez és a képzéshez a szakmai támogatást olyan hiteles szakemberekből érdemes beszerezni, akik olyan hozzáadott értéket képviselő szolgáltatásokat nyújtanak, amelyek kiterjesztik a közösségi felhasználók körét a vállalati világban is, és a cégek vezetői számára a zárt forráskódú ajánlatokkal egyenértékű megoldást jelentenek. Referenciaoldal: https://www.libreoffice.org/get-help/professional-support/.

Valójában a LibreOffice – fejlett kódbázisának, gazdag szolgáltatáskészletének, a nyílt szabványok erőteljes támogatásának, a kiváló kompatibilitási lehetőségeknek és a hivatalos partnerek hosszú távú támogatási lehetőségeinek köszönhetően – ideális megoldást jelent azoknak a vállalkozásoknak, amelyek szeretnék biztonságban tudni az adataikat és felszabadítani magukat a zárt forráskódú szoftverek használata okozta kompromisszumok alól.

A LibreOffice 7.0 elérhetősége

A LibreOffice közvetlenül elérhető a következő címen: https://www.libreoffice.org/download/. A minimum követelmények zárt forráskódú operációs rendszerekre: Microsoft Windows 7 SP1 és Apple macOS 10.12. A legújabb LibreOffice Online forráskód buildjei elérhetők Docker képek formájában a TDF-től: https://hub.docker.com/r/libreoffice/online/

Az Androidra és iOS-re elérhető LibreOffice technológia alapú termékek listája itt található: https://www.libreoffice.org/download/android-and-ios/, míg az App Store és ChromeOS termékeké itt: https://www.libreoffice.org/download/libreoffice-from-microsoft-and-mac-app-stores/

A LibreOffice felhasználók, nyílt forráskódú szoftverek támogatói, és a közösség tagjai itt tudják segíteni a Document Foundation munkáját adományozással: https://www.libreoffice.org/donate

A LibreOffice 7.0 a Document Liberation projekt dokumentumkonverziós könyvtáraira épül: https://www.documentliberation.org

[1] A LibreOffice 7.0 új funkcióinak teljes listája elérhető a Release Notes wiki oldalon: https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/7.0

A hír magyar fordítását Pék Júlia és Szép Annabella készítette a libreoffice.hu számára.

Hozzászólások

a deb készletek az /opt/libreoffice7.0 alá települnek, és tartalmaznak kde integrációs csomagot

Várom az updatet.

"Sose a gép a hülye."

Nemrégiben remek munkát végzett a Calc nálam. Majdnem 1millió soros XLSX-eket és CSV-ket szerkesztgettem benne a normál felületen is illetve headless módban konvertáltam. Sokszor kitéptem a hajamat már a LO miatt de ezeket a dolgokat kiválóan megcsinálta.

"A StarWriter 1.0-t Marco Börries írta 1985-ben Zilog Z80-ra." (Wikipedia: Libreoffice -> OpenOffice -> StarOffice)

Szóval Office Automation legalább 1984-ben már volt. Mivel nem tudom az micsoda, itt is elővettem a Wikipediat, de nekem nem adott hasznos infót, nyilván roszul kerestem. Mivel feltételezem, hogy ez  valami ami az MS Word és MS Excel közös használatára épít, utánanéztem azoknak. Szintén a Wikipedia szerint:

MS Word v1: 1983 november

MS Excel v1: 1985 szeptember 30

Következtetés:

a) a Wikipedia hazudik

b) Imo hazudik

c) a,bs/hazudik/téved/g , de még mindig nem tudjuk az igazságot. De halvány ellenérzést vélek felfedezni a tömör, velős hozzászólásban.

Hát ezt nem tudtam, hogy egy zárt forrású nevenincs dologból lett az openoffice.

 

Akkor javitok, jóval hamarabb volt "headless" módja, mint az openoffice-nak.

Az, hogy az office automation nem mondd semmit, arra nem tudok mit mondani, lényege, hogy egy saját programból, scriptből, bármiből vezéreled az office bármelyik alkalmazását, anélkül, hogy egyáltalán megjelenne az ablaka. Ezzel tudsz tömeges konvertálást végezni, de annál sokkal többet is.

Ilyen lehet hogy nincs a Wordben, de biztos lehet VBA/VBS/PowerShell/C#/bármimás programmal vezérelni. Nem feltétlenül bonyolultabb, legfeljebb más. Ez a convert-to API azért lett, mert valakinek pont ez kellett, előtte is voltak hasonló, bonyolultabb (és lassabb) megoldások

docx-et normálisan olvasni még mindig nem tud, a céges doksik alsó hangon is elég érdekesen néznek ki.

Én azt szoktam csinálni, hogy az ingyenes office online-nal kiexportálom a doksit odf-be, na azt már el tudja olvasni.