Fejlődik a világ - de minek... :"-(

Havonta, két hetente be szoktam kukkantani a Fércbúkra... ki, milyen szineset szart, a csoport feliratkozásaimat átnyálazom kicsit, megcsodálom, mennyi diszgráfiás droid és humanoid exponálja a mogyorónyi agyát a falon... :-]
De, hogy szembe kellett most nézzek nézzek avval, hogy a sandy bridges i5-öm nem elég a kommentboxba való folyamatos íráshoz... az áptodét firefoxszal, :-0
Na, erre eszem-faszom megállt! :-]]]
Anno, amikor a 300 baudon tele írtad a puffert és várnod kellett... :D annak volt egy fílingje... ;-) de, hogy manapság ez visszatérjen... :-\\\

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 08. 04., k - 11:24

Ugyan Ivy Bridge, de w4me :) Egyébként meg megfelelő ismerősi kör és szűrten engedni, mi jelenhet meg a faladon és mi nem. Csodákra képes...

ha nem raknad tele ezekkel a teljesen ertelmetlen smileykkal, mar 5x javulna az olvashatosag

a fecebook-ot adblock-ból, de inkább hosts-ból tiltani kell

 

facebook.com
facebook.net
fbcdn.net
fbcdn.com
fbsbx.com
 

Te kvázi azt írtad, hogyh avan hozzáférésed a céges tűzfalhoz/belső DNS-hez/proxy-hoz, akkor ezelet a domaineket tiltod. Én arra próbáltam felhívni a figyelmedet, hogy a _hozzáférés_ nem azonos azzal, hogy jogodban áll ezt megtenni. Jobb helyen ez a két szerepkör (jogosult erről dönteni, azaz megvan rá a jogköre, illetve végre tudja hajtani a döntést, azaz rendelkezik a megfelelő hozzáférésekkel) elkülönül: a dontést meghozó vezető az egyik, a megfelelő rendszer üzemeltetője meg a másik.

Teljes mértékben értem, részemről nincs vita. Én speciális helyzetben vagyok, minden jogom meg van hozzá, senkivel sem kell megvitatnom a részleteket, vagy megindokolnom a döntéseimet ezen a téren és ha szükséges, végre is hajtom. Nálunk csak a saját rendszereket kell üzemeltetni, ami nem egy ördöngős dolog, lévén nem túl nagy. Pár ASA, switch, AP, 10+ virtuális szerver, 8-10 hálózati nyomtató, 50+ WS és O365. A rendszergazdai munkára van alkalmazott, de neki nem adhatok mindenhez hozzáférést (egyrészt nem tehetem, másrészt nem feltétlenül ért hozzá, bár konkrétan a tűzfalakhoz megvan minden joga). Így van pár dolog ezen a területen, amit nekem kell megoldani (időben elhanyagolható). És ez így rendben is van, 20+ éve müködik. Persze mondhattam volna, hogy a zukkerberg impériumot tiltsa le kompletten a tűzfalakon és akkor elkülönült volna nálunk is a döntés és a végrehajtás.

Ismétlem értem és igazad van, a legtöbb helyen így is kell, hogy müködjön, ez a helyes. Én fogalmaztam pontatlanul.

Eddig egy helyen dolgoztam, ahol így volt, pedig jórészt csak multinál jártam. Szerintem azért értelmetlen ezeket letiltani, mert amit alapesetben elintéznél a gépeden (pl. gyorsan megválaszolni valamit messengeren), az innentől jóval nagyobb eséllyel lesz egy trip a konyhába és mobilnyomkodás.

Sz@r is lehet olyan helyen dolgozni, ahol munkaidőben az elsődlegesen munkavégzés céljából biztosított Internet-elérést nem lehet f@szságokra használni. A többi cégnél nem tudom, hogy mi a helyzet, de nálunk ez van.

Persze, hogy önszántamból csinálom, ez nem is kérdés. Senki sem kért meg rá. Így döntöttem és kész (pont).

siman kinezem a jo magyar hazmesterbol, ne izgulj! igy akkor sem fogom ironianak venni, ha annak szanod a veget. 1000 rendszergazdabol itthon azt gondolja 990 hogy o az isten.

 

es igen, szar. mert nem gyarakrol beszelunk. kepzeljetek el, de uljetek le elotte, mielott tovabb olvastok: mashol van pihenoszoba, ahol (GASP!!!!!) csocso, billiard, darts, VR szemuveges jatekok, etc van. pedig (SHOCKING!!!!) ez sem tartozik a munkahoz.

 

menjen be az ember, dolgozza csak le azt a 8 orat egyben, nehogy pisilni is elmenjen, es akkor ennyi, ugye?

Csocsót és dartgépet kocsmában láttam, billiárd asztalt a haveromnál, VR szemüveget pedig az ismerős 10 éves fiánál.

Továbbá:

1.) Nem az Informatika területén müködünk.

2.) Nem vagyok rendszergazda, sem házmester.

3.) Nincs nálunk csocsó, billiárd, etc., sőt babzsákfoteleket sem találni nálunk.

4.) Nincs miért izgulnom.

Egyébként nem értelek. Lövésed sincs milyen területeken dolgozunk, mivel foglalkozunk, hogyan dolgozunk, de te tudod, hogy nálunk sz@r, mert van egy f@sz, aki letiltotta az FB-t.

Biztos, hogy folytatni akarod? Menj inkább biliárdozni...

FB? - Nulla tapasztalat! Egy szót sem tudnék róla mondani... :)

Én hasznos tartalmakat szoktam látni a FB-on, és számomra érdekes híreket az ismerőseimtől. Ha neked más kontent jön, akkor jobban meg kell válogatni, mire kattintasz, miket követsz, és milyen barátokat választasz :).

Szerkesztve: 2020. 08. 04., k - 18:55

300 baud ... Hmm. Rádióamatőr csomagrádió még izgibb volt. Ott a lassú vétel-adás átkapcsolás is rontott a tempón.
Minap egyik korombeli beszállt a hobbiba és kereste, hogy hova tűnt ez a régi csoda.

Pedig 1200 bps és 9600 bps tempóval ment még a hazai lakossági internet előtti 10 évben és utána még pár évig, RH-n 300 bauddal.
Szép volt, jó volt. Túlléptünk rajta.

Egyébként ha nosztalgiázni akarsz, a rádióamatőr sávokon lehet. Rövidhullám messze száll, de a 2700 Hz-es sávszélességbe nem fér bele a videó animáció, max az állókép.
https://www.youtube.com/watch?v=EBEJu5r26sw  (Vevőszoftver linux esetén: qsstv és látod a képet)
Na ilyen is vehetsz és engedély birtokában legálisan sugározhatsz rádióamatőr sávon a mai napig.
Na meg sok más szövegelős mód van, keskeny 50 Hz körüli RF sávszélességbe paszírozva az energiát: https://www.sigidwiki.com/wiki/Category:Amateur_Radio
Aztán vannak a türelmeseknek szánt dolgok: mikrowattokkal a másik kontinensre: QRSS http://dropbox.curry.com/docs/2012_The_world_of_QRSS.pdf

Rövidhullámon pedig van bőven játszótér: https://www.iaru-r1.org/wp-content/uploads/2019/08/hf_r1_bandplan.pdf
Aztán akik meg extrém dolgokat akarnak, azok lemennek 9 kHz alá. Itt a rádió végfoka az otthoni hangrendszered erősítője. :) https://sites.google.com/site/sub9khz/

Szóval ha elég a fészbúkból és a hegytetőn vagy egy napos réten akarsz a természet lágy ölén kommunikálni nosztalgikus módon, akkor a rádióamatőr sávon még találhatsz partnert.
Sajnos itt is egyre kevesebbet. Pedig szép hagyományokat ápolnak akik még vannak.

Most még szélesebb a játszótér.
A különböző jelfeldolgozás+erőteljes hibajavítás alapon működő szövegátviteli üzemmódok, a 700 bps tempóval működő hangtovábbítás (freedv), a szoftveres modulációk, szoftveres demodulációk, stb. Szóval abszolut technológiai kánaán van. Sajnos az idő és kitartás viszont rohanósabb lett. Szerintem régen több volt, vagy csak fiatalok voltunk.
Továbbá a technológiát is egyre kevesebb ember tudja követni. A jelfeldolgozás mögöttes matekját kevesen műveljük.

50 MHz alatti sávokra készült rádiók is némi szűrés és preamp / csillapító után minél hamarabb digitalizálós irányba tolódnak.
https://www.ab4oj.com/icom/ic7300/images/rx_tx_blk.jpg
A többi pedig száraz és pontos matek.
A megelőzően a ma már csak "low cost" megoldásként előforduló I/Q keverős dupla digitalizálás volt.

Interneten is lehet hallgatózni ma már, hol mi hallatszódik az éterben vagy jobb esetben otthonról való adásod hogyan hallatszik a távoli helyen?

http://websdr.org/
http://kiwisdr.com/public/

Ezek mind-mind egy digitalizáló panel és minden hallgatóra egy-egy szoftveres keverő+demodulátor funkció/thread/... a szoftverben.
Teljesen megváltozott az elmúlt 30 évben az itt használt technika. Öröm volt végigkövetni, ahogy az analóg finomhangolásokról mára egyre inkább áttértünk az A/D + jelfeldolgozás alapú megoldásokra.

0-V-1 ... és akkor magyarázd el a mostani fiataloknak, hogy miért volt fontos a
   QRG?
Ez a varázs Q kód az 1980-as évektől kezdett háttérbeszorulni, de én még 1994-ben a vizsgafelkészülés során kötelezőként tanultam, bár akkor mivel a múlttal még nem foglalkoztam, nem értettem hogy miért van benne a tananyagban.

Apropó: a nagyvasak SWL módban is érdekesek: SAQ Grimeton (svéd) 17200 Hz ... hangkártyás RF :)
A szikratávíró és a csöves adók között volt ez a forgógépes technika. Ezzel 200 kW lett kitolva a 120 méter magasan "végtelenbe" futó antennába tengerészeti célokra.
https://www.youtube.com/watch?v=-S6gXmElHoI

Július elején és karácsonykor van egy-egy félórás adása a mai napig. SWL-ként jó kihívás ennek a vétele is.

... örvendetes hogy előtérbe került a száraz matematika (én élvezem), de ugyanakkor szomorú hogy a feledés homályába vész az a tudás, ami a berendezésben az A/D-zést megelőző részen valójában használatban lesz a jövőben is.
Tibi OM éppen a ferritmagos tekercsekről dobott egy mélyebb értekezést, például legutóbb a DC gerjesztéssel való linearizálást. Feledésbe merül a mély tudás, miközben alkalmazni fogjuk a jövőben is ezeket a komponenseket: http://itpiac.hu/smf/index.php?topic=6930.msg82886
Félő, hogy az előttünk levő generáció el fogja vinni magával az analóg tudás jelentős részét, miközben nem helyettesíthető ki maradéktalanul a digitális jelfeldolgozással.