A Microsoft megerősítette, megvenné a TikTok szolgáltatás jogát az USA-ban

Már megszülettek az első viccek a Microsoft TikTok felvásárlási tervével kapcsolatban

Nemrég jött a hír, Donald Trump betiltaná a TikTok-ot az USA-ban. Érdekes fejleménye az ügynek, hogy a Microsoft tegnap blogján megerősítette, hogy tervei közt szerepel az Egyesült Államok-beli TikTok szolgáltatási jog megvásárlása. A redmondi cég jelezte, hogy a következő hetekben egyeztet az ügyről a TikTok kínai anyavállalatával, a ByteDance-szel. A megbeszélési folyamatban a Microsoft számít az Egyesült Államok kormányára, beleértve az USA elnökét is. A Microsoft az USA-n kívül Kanadában, Ausztráliában és  Új-Zélandon is rátenné a kezét az egyre népszerűbb közösségi hálózatra.

A Microsoft megköszönte az Egyesült Államok kormánya és Trump elnök személyes közreműködését az ügyben.

Hozzászólások

A tiktok egy pillanatnyi hóbort ami addig lesz menő amíg el nem terjed, ugyanazt az utat járja be amit a fészbuk, twitter, insta és még a fene tudja hány szar volt azóta.

Addig menő amíg a "felnőttek" el nem rontják, amint elrontották jön a következő. 13 éves unokaöcsém szavaival élve: te lógnál olyan helyen ahol a faterod veszekedik más felnőttekkel mindenféle baromságon és nagymama béna képekkel bombáz? 

Nem tudok vele vitatkozni.

Nem menő mert apuka/anyuka politizál rajta, nagymama ciki dolgokat oszt, privát üzenet helyett falra írkál mert lövése sincs az egészről. Nem lehet minden hülyeséget megosztani mert amin a haverok röhögnek azon a család felháborodik, illetve nem lehet őszinte véleményt írni mert a környezet túl píszí és cenzúrázott.

Menő az az oldal amit a "felnőttek" nem tudnak kezelni és lehet rajta korlátlanul baromkodni mert senki nem szól bele. Na ez pont nem a facebook.

FB már rég nem menő, nagyjából most ez van:

FB < Instagram < Snapchat < Tiktok

A snapchat valamennyire fix tényező a dickpick potenciál miatt: sosem lesz a legnépszerűbb, mert főleg csak tizen-huszonévesek szexchatelnek rajta, de a belátható jövőn belül nem is lesz ezüstéremnél rosszabb sorsa, mert mindig lesznek tizen-huszonévesek, akik szexchatelnek rajta.

Kína még ad egy pofont a sorrendnek a belpiac mérete miatt, illetve az orosz VK is erős versenyző a moderáció elhanyagolható szintje miatt.

Vagy mondok egy másik példát, amit az index népe is megért. :)  Magyarországon betiltják az RTL összes adóját mert csak. Majd Mészáros Lőrinc jelzi a német anyagcégnek, hogy ő azért megvenné az RTL tévé csatornák magyarországi jogait mert olyan jó fej. 

(Persze nekünk még fejlődnünk kell, hogy ez egy ilyen valódi szitu lehessen és ebben is elérjük a fejlett nyugatot) 

Nekem mindegy, csak en a kettos mercet nem szeretem:

Akik szerint a magyar mediumok "mafiamodszerekkel" meg "visszautasithatatlan ajanlatokkal" lehettek csak  felvasarolva, mikozben a fejlett Nyugat cegeinel mar nincs "visszautasithatatlan ajanlat", hanem csak "ha alairtak a szerzodest, akkor minden rendben van" letezik.

A TikToknal fogadjam el, hogy "elado volt, alairtak", az Indexnel meg le van szarva a tulajdonos kilete, le van szarva a szerzodes, "akkor sincs szolasszabadsag". Es ez olyan emberektol jon, akiket ha a sajat munkaltatojuk keri, hogy ne beszeljenek valamirol, ok is betartjak. Egy medium miert kivetel? Nem ertem.

Aztan ehhez jon amirol te beszelsz: jo a hasonlatod, de azon mar fenn se akadtam. Csak meglep, amikor egyebkent altalam korabban ertelmesnek gondolt forumtarsak keptelenek a sajat szabalyaikat is konzisztensen alkalmazni.

Elfeledkezel róla hogy az Index nem jelentett nemzetbiztonsági kockázatot, a Tiktok azonban igen. Mert ugye, Kínába kerültek át az USA állampolgárainak az adatai. Szóval korántsem ugyanaz a két helyzet.

Ettől még én is azt mondom hogy „einstand”, ezt nem lehet tagadni, ez az, de az USA nem is nagyon igyekszik tagadni e tényt (talán mert hiábavaló is volna a tagadás, a dolog annyira nyilvánvaló). Akadnak azonban helyzetek, amik esetén nem lehet jópofizni, és kemény megoldásokhoz kell nyúlni, ilyen leginkább épp a nemzetbiztonsági kérdés. Kínában elvégre MÉGISCSAK egy DIKTATÚRA van!

Én azt nem értem, EDDIG hogy lehetett megengedni ilyesmit... még jó hogy kezdenek végre felébredni...

"Elfeledkezel róla hogy az Index nem jelentett nemzetbiztonsági kockázatot, a Tiktok azonban igen."

Ja: egy fontos NATO szovetsegesunk nagykoveterol halala utan lehozta, hogy alkoholista volt, es a kormanyra fogta ezt a "leak"-et, mert hogy "az o felelossege, hogy melyik oldalon volt elerheto", hogy a 38 eves aldozatnak alkoholhasznalattal kapcsolatos majkarosodasa volt. Legtobbeknek (90%+) nem esett volna le, hogy a Covid-os "elhunytak" oldal adatibol ki lehet kovetkeztetni, hogy ki ez a szemely, de az Index tett rola, hogy biztos legyen benne, tobb, mint 10x annyi ember, mint ahany rajott volna.

Nos: ez szerintem belefer a "nemzetbiztonsagi kockazat" fogalmaba. Es az ujsagiroi felelosseg hianyara es az ujsagirok felelossegre vonhatatlansagra is igen jo pelda.

A Fidesz-kozeli emberek 2012 ota tulajdonoljak az Indexet. Neked volt mar olyan munkahelyed/megrendelod/egyeb kenyeradod, amit - mikozben epp tole kapod a penzt - kovetkezmenyek nelkul szidhattal volna 8 even at tobbszazezres vagy tobbmillios olvasokozonseg elott? Csak hogy ertsd, mennyire felelossegre vonhatatlan vedett szemely ma egy ujsagiro, meg egy autokraciaban is, demokraciaban vegkepp erinthetetlen.

Fogalmam sincs miről beszélsz, halvány gőzöm nincs az adott cikkről és nem érdekel kinek van májkárosodása, az se nagyon melyik politikus iszákos. Pláne nem érdekel a halála után, amikor már tökmindegy. Mindenesetre nekem olyan érzésem van hogy elkeseredetten tereled a témát, mert tökmindegy egy újság miféle adatokat közöl, az semmi esetre se jelenthet olyan kockázatot mint amikor egy ország lakosságának lassan EGYHARMADA ki van szolgáltatva egy másik, diktatorikus ország kormányának! Mert oda kerülnek az adataik...

Nem ismerem az indexes sztorit amire célzol, mondom. Emiatt nem tudom, felelőtlenül közölte-e le azt a cikket (amit én nem olvastam). Lehet hogy igen, lehet hogy nem. Ez akkor is csak EGYETLEN ember adataival való visszaélés, aki ráadásul már halott. Jelentéktelen semmiség ahhoz képest ami kockázatot a TikTok jelenthet.

Odaig van igazad, hogy az "einstand" nem a megfelelo szo erre.

Egyebkent teszem azt ha az Apple es az Amazon betiltatja az osszes cloudot ami nem icloud es nem AWS, az se szamit, mert az Apple es az Amazon nem egymas miatt gazdagodtak meg, es nem a kormany miatt? Ez a peldad nem eleg hatekony

Az ugye megvan, hogy a TikTok mint nemzetbiztonsági kockázat, nem új dolog?

A US Navy már tavaly decemberben betiltotta, mert nemzetbiztonsági kockázat.

https://www.reuters.com/article/us-usa-tiktok-navy-idUSKBN1YO2HU

Majd ezután persze:

https://edition.cnn.com/2019/12/30/politics/army-tiktok-banned/index.ht…

Majd:

https://www.engadget.com/2020-01-04-nearly-whole-us-military-bans-tikto…

Érdekes, akkor senki nem emlegette a Microsoftot, amikor arról volt szó, hogy az USA hadserege szerint nemzetbiztonsági kockázat a TikTok.

De amikor az MS piacot akar venni a social mediaban, azonnal jön, hogy tuti ők vannak emögött.

 

Figyi, szerinted esetleg Soros nincs emögött véletlenül?

"A US Navy már tavaly decemberben betiltotta, mert nemzetbiztonsági kockázat."

Szerinted melyik nemUSA hadsereg tartja jo otletnek a GMail-t, Facebook csoportokat, etc.? Ettol meg az egesz lakossag szamara "mas jellegu kockazat".

"Soros"

Egyszer osszeszamolom mostmar: en ebben az evben egyetlen topikot nyitottam, ahol megemlitettem a nevet, es az is arrol szolt, amit tenyleg o mondott. Ellenben mar tizedjere basszatok hozzam a nevet fogalmatlanul, mikor szerintem full nem is tartozik a temahoz.

Ha az en "konteoimbol" akarsz gunyt uzni, akkor csak annyit kerdezz: "Es szerinted ki akar ezen sok penzt keresni?" Meg: "Kinek lesz abbol tobb penze, ha ezt elhallgatjak elolunk?" Es akkor te is kinevethettel, es en is mondok egy nevet, ami kb sose Soros neve lesz. 

"Soros"

Egyszer osszeszamolom mostmar: en ebben az evben egyetlen topikot nyitottam, ahol megemlitettem a nevet, es az is arrol szolt, amit tenyleg o mondott. Ellenben mar tizedjere basszatok hozzam a nevet fogalmatlanul, mikor szerintem full nem is tartozik a temahoz.

Ha az en "konteoimbol" akarsz gunyt uzni, akkor csak annyit kerdezz: "Es szerinted ki akar ezen sok penzt keresni?" Es akkor te is kinevethettel, es en is mondok egy nevet, ami kb sose Soros neve lesz. 

 Rá se ránts, népi megfigyelés, sorosozni pont azok szoktak, akik állítólag vele tartanak :D Talán pénzt kapnak a neve ismételgetéséért. Ki tudja.

trey @ gépház

Elnézést, hogy belewauwau, de csak azért, mert itthon a szalámi megromlásáról is Soros tehet, attól még igenis aggasztó amit már $milliárdos megenged magának. Gates is minden jóakarata ellenére rendszeresen lép keresztül a demokrácián, ha valamit végbe akar vinni.

A Microsoft meg már minimum 2 évtizede szerves része az amerikai politikának. Szóval nagyon nagyon meglepne, ha teljesen külsősként követnék az eseményeket. Potenciálisan milliárdos kiadásokat jelentő felvásárlási szándékot sem szokás előzetes és alapos piackutatás nélkül nyilvánosságra hozni. Arra meg 2 hét nem hiszem, hogy elég.

Az egyik hírekkel foglalkozik a másik meg egy közösségi portál.

Egy normálisan újságnak "régen" érdemes volt megfelelnie bizonyos normáknak ami a tulajdonosnak is érdeke volt mert piacról éltek az emberek meg nem vették az egyoldalra hajló médiatermékeket.

Aztán jött az internet az ingyenes üzleti modelljével meg különböző kis és nagy formátumú politikus (bár azok régen is voltak) "a lakosságot nem kell hitelesen tájékoztatni semmiről" és szépen kialakult a jelenlegi helyzet.

Manapság ugyanaz megy mint a komcsi rendszerben. Megmondják odafentről mi a hír. A nagy IT-s cégek meg teljesen átláthatatlan módon manipulálják a usereiket.

Na ez a különbség. Az Index egy régi típusú újság volt független szerkesztőséggel és piacról való megéléssel. Kár volt összemosnod a kettőt.

Ha az Index a piacból megélt volna, akkor a tulajdonosok nem adtak volna túl rajta.

Nem igazán működik piaci alapon a média (*) és tíz év perspektíva nélküli ellenzéki töketlenkedés után egyre kevésbé van értelme ellenzéki médiát birtokolni.

A vevő pedig megvan rá. 

https://444.hu/2019/01/08/puch-laszlo-ha-nincs-allami-hirdetes-nincs-ne…

Az Index egy régi típusú újság volt független szerkesztőséggel és piacról való megéléssel.

Nem volt régi típusú újság. Független pedig pláne nem. Teli volt/van Pl. olyanokkal, hogy a címoldalon ott van hogy "Éheznek az emberek a kormány miatt" és csak  ha megnyitod a cikket akkor látod hogy Szomáliában. A remek újságírók gyakran a cikkek címeit sem tudták normálisan megfogalmazni. Független újságírás pedig mint olyan eleve nincs. Ha te indítasz egy blogot, máris a saját (elfogult) véleményed fogja tükrözni, és ha van egy szerkesztőség, az bizony egy adott irányba elfogult embereket fog alkalmazni. Az Indexnek pont úgy megvolt a saját iránya, ahogy a Magyar Nemzetnek vagy a 444.hu-nak is megvan.

Független != Objektív. Külön fogalmak. A független média szerepe a demokrácia védelme a fékek és ellensúlyok rendszerén keresztül, a hatalomhoz való kritikus hozzáállás által. Objektív újságírás ami nem létezik, mert sótlan, nincs rá igény és eleve lehetetlen úgy zanzásítani a valóságot hogy ne vádoljanak meg részrehajlással. Persze ha így haladunk, már független sem lesz.. :)

Érdekes ez a "fékek és ellensúlyok" elv az egyre jelentősebb infó területen, az egy szál Facebook közösségi micsoda, egy szál Google kereső, ... stb egyéb szolgáltatás-monopóliumok mellett. 

Azaz mégis lenne itt alternatíva, például a kínai Baidu vagy orosz Yandex kereső, vagy orosz VKontakte közösségi izével. De pont az állítólagos független nyugati média az, amelyik elsőként virtuális népfrontba tömörülve kezdene légből kapott kémkedős fud történeteket zengeni a rossz kínaiakról és oroszokról. 

Szvsz már független média sem létezik, mert tulajdonos mindig volt, neki mindig meg kellett felelni. Az internet miatt a fizetős lapok már régen valamilyen milliárdos vagy érdekcsoport lélegeztetőgépén szuszognak. Színvonal meg a régi nagy újságoknál is a béka segge alatt van, kezdve a helyesírással. ... Amerikában is. 

Minimum a Facebookot fel kellene darabolni. Mivel internetes szolgáltatásról van szó, nem kell tevékenységi körök mentén darabolni. Lehet két azonos szolgáltatást nyújtó Facebook utód is.

A tulajdonos nem mindig cinikus karvaly kapitalista akit csak a profit érdekel, és az újságírók sem a szabadság és igazság harcosai. 

A HVG-nél évtizedekig az volt a szokás, hogy tized annyi pénzért lehetett íratni egy terméket vagy szolgáltatást méltató benyalós cikket (egész oldalast), lényegében nem hivatalos reklámot valamelyik HVG-s újságíróval mint amibe egy egész oldalas reklám került ott hivatalosan. Tulajdonos ott nem tudom mit csinált. Az egyik reklámügynökség embere fakadt ki emiatt. 

Maguk az újságírók is korruptak, kicsinyesek és kapzsik. Ezért szvsz csak mítosz a független és érték alapú újságírás. 

Egy egy személyes online lap lehet független, mint a HUP például. Vagy olyan havilap ahol a szerkesztőség egy baráti társaság. Például Kapu. De az ilyen lapok törvényszerűen nem tartoznak a mainstream médiához. 

A HUP ugy nem "fuggetlen", hogy a tulajdonos hamarabb leforditja es tovabbosztja az Apple-t es az MS-t szido cikkeket. Nem azert, mert penzt kap a Red Hattol vagy a Linux Foundationtol, hanem szemelyes preferenicaja miatt.

Bar ha jol ertelmezem fentebb egy kollega definiciojat, ez meg csak "nem objektiv, de fuggetlen". Valid vita. Az en definiciom szerint nem is fuggetlen: ahogy a vilagon egyik ujsagiro sem az a gyakorlatban. Ha mas nem, hatassal volt a szerzore egy 20 evvel ezelotti "open source propoganda", es emiatt "nem fuggetlen".

Szerintem még mindig az a probléma, hogy az állítás értelmezéséhez nem veszitek elő az értelmező szótárat;

  • Független (melléknév): Más támogatása nélküli; senki más segítségére nem szoruló; más irányítása alá nem tartozó.
  • Objektív (melléknév): Tárgyilagos (döntés, állásfoglalás, vélemény), amit személyi szempontok, érzelmek, vélemények nem befolyásolnak; pártatlan; részrehajlás, elfogultság nélküli.

"Független (melléknév): Más támogatása nélküli; senki más segítségére nem szoruló; más irányítása alá nem tartozó."

Tehát eszerint független média nem létezik mert hivatásos újságíró fizetést kap a munkájáért, hogy fizetni tudja a számláit Ezért munkaadója segítségére szorul. Egy személyen portál pedig azért nem független, mert nem szólhat be a nála hirdetőknek. Nem írhat fogyasztóvédelmi cikket egy nála hirdető cég silány termékéről, mert rászorul a reklámbevételre. 

"Objektív (melléknév): Tárgyilagos (döntés, állásfoglalás, vélemény), amit személyi szempontok, érzelmek, vélemények nem befolyásolnak; pártatlan; részrehajlás, elfogultság nélküli."

Független != Objektív

Te magad is írtad korábban. Ebben neked adok igazad és az értelmező szótár téved, ami egyáltalán nem tévedhetetlen. Egy érzelmileg irányított internetes futóbolond lehet független. Volt is ilyen a magyar média világában, mondjuk Molnár F. Árpád. :)

Nyelvészek nem ismerik a boole algebrát. Így az ÉS / VAGY kapcsolatot kár firtatni. Ebben a szálban éppen a objektivitás és függetlenség fogalmakat járjuk körül.Nekünk pedig nem érdemes erőltetni a VAGY kapcsolatot ebben a vitában. 

Az, hogy dolgozol valakinek és azért pénz kapsz, az nem segítség, hanem üzlet. Ha nem tetszik amit csináltatni akarnak veled, akkor elmész és máshol dolgozol. Hiszen független vagy. Még az Origo újságírói (mint természetes személyek) is függetlenek. A vállalkozás, a lap az már egy más kérdés.

Az Index nem egy terméktesztelő oldal, meglehetősen ritkán véleményezik a hirdetők portékáját. Ha egy ilyen valószínűtlen átfedés esetében mégis bevágja a durcát a hirdető, marad ezer másik, ezért függetlenek.

Üzlet lenne akkor ha lenne értéke az újságírói munkának. De már régóta nincs értéke. Kegyelemből dolgozik minden hivatásos újságíró cserébe a hűségéért. Egyébként mehetnének gipszkartonozni. Ezt jól tudják, mert ma már sok kolléga van aki elvesztette a kényelmes újságírói állását és most mosogatnak vagy kartonoznak. 

Az Indexnek van fogyasztóvédelmi aloldala, tékozló homár. Abban biztos lehetsz, hogy a hirdetőt nem fogja érdekelni, hogy a homár hivatalos, vagy csak félhivatalos része az indexnek, vagy semmi köze hozzá de valamiért rendszeresen ott vannak a homár cikkek az Index főoldalán. Ha ott lehúzzák a termékét megy a telefon a főszerkesztőhöz. 

US-ben ha valaki leírja mostanában "All Lives Matter" letiltják a facebookról. Ha  újságíróként teszi, minden reklámügynökség bojkottálni fogja a lapját. Európában is lehet találni témákat, amiknek a feszegetése után eltűnnek a hirdetők az oldalról. A függetlenség csak illúzió onnantól, hogy nem hobbiból csinálja valaki a médiáját. 

A Sport csokinak felettem igaza van.

Viszont azt is hozzatennem, hogy szerintem "fuggetlen" sincs. Attol, hogy valami "fuggetlen a kormanyparttol", meg felrevezeto "fuggetlen"-nek hivni. Aminek tul nagy az olvasobazisa, az mar nem (sokaig) fuggetlen.

Most sincs szándékukban eladni.

Pénteken Trump azt mondta, hogy nem támogatja, hogy amerikai cég vegye meg. Tegnap már azt mondta, hogy támogatja, hogy az MS megvegye, ha 45 napon belül meg tudnak egyezni. Ki tudja, hogy holnap, amikor felkel, épp mit fog gondolni a Donald.

Nem tudjuk, hogy el akarták-e adni. Jelenleg amúgy sem ér semmit sem. Akkor sem fogom használni.

 

De a sok elnevezés eléggé vicces és azt a nevetséges helyzetet parodizálja, ami a ms névadási szokásai és dokumentálása körül zajlik (nekem kb 1 óra volt rájönni, miért nem megy a teams saját accounttal és mi kellene hozzá).

Az USA-TikTok eset problémája az, hogy legitimálja a zsarolási taktikát, amelyet korábban csak tekintélyelvű rezsimek alkalmaztak. Az USA-t évtizedek óta tekintik a szabad kereskedelem és a szólásszabadság védelmezőjének. De most, hogy Kína elkezdi őket helyettesíteni, mint a globális kereskedelem fő haszonélvezőjét, úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok (vagy legalábbis a Trump adminisztráció) kevésbé lelkes ezen értékek iránt. Ez sajnálatos, mert a bolygón emberek milliárdjai továbbra is szeretik a nyitott és összekapcsolt világ ötletét.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Nagyon veszélyes stratégia amit a US csinál. Azzal, hogy önkényesen lép fel a kínai konkurenciával szemben legitimálja az amerikai szolgáltatásokkal szembeni fellépést más országokban. Kémkedés vádja ugyanúgy megáll a Googlelel, Facebookkal, iPhonenal vagy Windowszal szemben, ráadásul nem is alaptalanul. 

Ennél is súlyosabb hiba, hogy belpolitikai csatározásokba belefolytak a nagy amerikai IT cégek. Így gyorsan kiderül, hogy a király meztelen. Ha pedig ezek megrogynak a belső hatalmi háború miatt, annak következményeként nagyon gyorsan elvesztik a befolyásukat és piaci pozíciójukat az Amerikán kívüli világban. 

Trump szerintem elkésett. Két évtizednyi pangás és bénázás alatt Kína nemcsak beérte Amerikát de le is előzte technológiában. Nemrég jelentette be az Intel, hogy TSMC-nél fogja gyártani processzorait a jövőben, ezzel elismerve azt is, hogy elvesztette a Fab versenyt. Amerikai mobilgyártás ugyanúgy nem létezik már mint európai. Az amerikai autóipar romokban van Detroit városával egyetemben. Még a Boeing is bajban van a botrányai miatt, bár itt legalább csak az európai szövetsége profitál belőle, még egyelőre.

Szerkesztve: 2020. 08. 03., h – 12:12

lemaradtam, ezen a videómegosztón milyen biztonsági kockázat van ami bármelyik más oldalon nem lehetséges?

Na de mik ezek az adatok?

Engem csak egy dolog aggaszt ezzel szemben pl. az EU-ban nem sért nemzetbiztonsági érdekeket egy MS vagy egy Google/Apple termék? A Facebookról már nem is beszélve, ahol állítólag most az a trend, hogy random tiltjuk a fiókokat, amiket csak a tulaj személyes okmánymásolatainak kézhezvételét követően engedélyezünk.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Kezdetnek csak ilyen aprosagok, mint a "veletlenul" meg "bug miatt" akkor is bekapcsolva levo kamera, mikrofon, lokacioolvasas, masodpercenkenti clipboard scraping, amikor az appon belul semmi kamerat/mikrofont/etc-et igenylo feature-t nem hasznalsz. Meg olyan aprosagok, hogy kikapcsolt "background app refresh" kijatszasa Unix threadekkel (a Facebook egyszer csak azert bukott le ezzel, mert tul sok aksit zabalt ez a feature).

De semmi baj, termeszetesen ezeknek az adatoknak teljesen jo helye van ott, es ha mar USA-nak ugy is meg van, meg orulnunk is kene, hogy probaljak megoldani, hogy legalabb masnak tenyleg ne legyen (jelen esetben Kinanak).

Itt az ideje csinálni egy appot ami tetszőleges kamu adatokkal generál személyigazolványról készült fényképet. A Facebook nem hatóság, egy kurva nagy senki Európában. Semmilyen törvényt nem sért, milyen kamuigazolvány fotót küld vki nekik a törvénytelen adategyeztetésükre. 

Hát nem tudom. Nyilvánosan eddig nemzeti és nemzetvédelmi ügyekbe kínai cég vagy közösségi oldal nem avatkozott bele sehol, az amerikai facebook viszont részt vett minimum egy nyugati demokrácia népszavazásának "meghackelésében" ami egészen véletlenül az USA helyzetének erősödéséhez vezetett. Arról nem is beszélve, hogy hány ország belügyeibe szóltak bele olyan cégeken keresztül, mint a Realtek.

Borzasztóan naiv gondolat azt hinni, hogy ezek az ügyek bármilyen szinten civil jogi kontroll alatt lennének az USA-ban. Arra esetleg Európában van némi esély.

Alig várom, hogy 50 milliárdért megvegyék, földbe állítsák és átadják a felhasználói adataikat a facebooknak. :D

Mi van Eloppal azota?

Akkora szakembernek volt akkor beallitva, biztos rengetegen kapkodnak utana.

 

szerk: wikipediat elolvasva elegge jol helyezkedett azota is.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Érdekes dolog ez a szabadversenyes kapitalizmus a demokrácia és a jogállamiság szentélyében, azaz az USÁban... ha valamire szükségük van, akkor már vételi ajánlatot sem tesznek, hanem beígérik, hogy szétverik a másik fél pofáját, majd ha az szaré-hugyé felajánlja megvételre egy hirtelen megvilágosodást követően, akkor immáron tiszta, szabadpiaci körülmények közt megveszi tőle az egyik tisztakezű piaci versenyző...

(Mi az a TikTok?)

"Sose a gép a hülye."

Olyan mint a youtube de a videók maximális hossza 15 másodperc (régebben 6 volt).

Fiatalok droghasználathoz hasonló médiafogyasztását szolgálja (és formálja) gyönyörűen. Kinyitja az appot, és pörgeti-pörgeti egymás után a hülye videókat. Zenélnek, táncolnak, baromkodnak a videókon. Sokan karriert csinálntak abból, hogy ide tartalmat gyártanak. De állítólag hasznos, DIY és egyéb okos videók is vannak rajta, de nem hiszem el hogy ezek beleférnek 15 másodpercre.

Kb ilyen. De szerintem az egész borzalmas. Valószínűleg a nagyszüleink a youtube-ra is ezt mondanák.

De állítólag hasznos, DIY és egyéb okos videók is vannak rajta, de nem hiszem el hogy ezek beleférnek 15 másodpercre.

Amúgy de, rohadt sok ilyen van, de ne a klasszikus DIY-ra gondolj (hogyan építsünk faházat egy régi talicskából), hanem ilyen life hack szerű dolgok. Az belefér 15 másodpercbe.

De van pl. egy vegyész csávó, aki iszonyú jó videókat csinál kémiai kísérletekről. Beszarás egyik másik, nagyon látványosak.

Lehet, de én nem szeretem ezt a fajta tartalomfogyasztást amit a social networkök elterjesztettek. Húzod húzod lefelé, és minden tartalomra rászánsz fél másodpercet, hogy érdekelhet-e esetleg, és ha igen, elidőzöl nála 5-20-30 másodpercet, elunod, és mész tovább. Mire végeztél, mindent elfelejtettél, azt is, ami amúgy érdekelt.

Szóval hiába jó, a 15 másodperc nem elég, én szeretek egy kicsit ráhangolódni az adott témára, és mélyebben befogadni az infót meg a látottakat.

De megértem, ha valakinek ez bejön, ő dolga.

ADHD generáció videós platformja. Nagyjából megfelel a 15 másodperc a figyelemküszöbüknek. Úgy látom, hogy a mostani gyerekektől kezdve szét fog szakadni az emberiség, teljesen értéktelem tömegekre és egy vékony nagyon elit rétegre. Kicsit már az én generációmon is érződik az előszele. A tudományágak is szét fognak szakadni: értéktelen kamutudományokra és csak a szűk értelmes kisebbség által tanulható piaci értéket képviselő valódi tudományokra. 

Bölcsésztudományok nagy része megy a levesbe, nagyjából akkora jelentőséggel fognak bírni mint most a nyugati világban a teológia. A kemény tudományok, műszaki, orvosi, természettudományok megőrzik helyüket, sőt nőni fog a jelentőségük, de csak nagyon kevesen jutnak el oda. Viszont egyre kevesebb ember tud előállítani egyre nagyobb értéket. Ebben az informatikának oroszlánrésze van már most is. 

Szóval a helóták szórakoztatására egyre több ilyen TikTok szerű szolgáltatás lesz.

Na, EBBEN most teljesen egyetértek veled! Nekem is régóta ez a véleményem, hogy az emberiség egyre inkább szétszakad két rétegre: az egyik az elit, a másik meg a... ehm... most nem találok polkorrekt szót az elnevezésükre... de körülbelül arra a rétegre gondolok, akik az ókori rómában is megvoltak már, csak a cirkusz érdekelte őket, de dolgozni egyre kevésbé akartak, katonáskodni se, de valami furcsa okból az Állam illett hogy eltartsa őket kenyérrel, ha ingyenélők voltak is... Ja, és nemcsak dolgozni nem akartak, de nem is alkottak semmit, művészként se. Fogyasztani persze fogyasztottak: akkoriban a cirkusz volt a TikTok meg hasonlók, az szolgáltatta a "tartalmat"...

Sokáig néztem a postot, rájöttem, hogy a Mikrotiknek kéne megvennie és MikroTikTok néven futtatni.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Bocs.

A tiktaktuti web email sem érhető el már. Pedig anno kaptunk ajándékba karkötős fóliát, amiről a regisztrált email címünket osztogathattuk. A cukorka még létezik, vagy az is eltűnt? 

Valóban van ebben a névben valami bajjóslatú :) 

Az én gyerekkori tikitaki9m eleve fából készült és nem műanyagból...

Én azt hallottam, azért lett betiltva mert sokan nem csak kocogtatták ezt az izét (a golyókat egymáshoz) hanem mindenféle „trükköket” igyekeztek végrehajtani vele, aztán volt úgy nemegyszer hogy a trükk nem úgy sikerült ahogy eltervezték hanem a kemény golyó (még ha fa isö erősen nekicsapódott a csuklójához, és így a gyerek csuklója eltört. Vagy az ujja vagy más testrésze.

Állítólag olyan is történt hogy veszekedés robbant ki, majd verekedés, és közben fegyverként használták, jól odasuhintva vele a másiknak. Aztán így annak betört a feje, vagy ki lett verve a szeme... Nem esküszöm meg rá, én is csak úgy hallottam róla gyerekkoromban, de semmi esetre se tartom lehetetlennek. Elég nehéz golyók voltak ezek, hosszú zsinóron, szóval jó fegyver lehetett alkalomadtán.

Igen, csak amire én emlékszem ott nem ilyen hosszúkás zöld izé volt középen amit fogni kellett, hanem csak egy nagy, fém (belül üres) karika.

Meg ahogy nézem a videót ez már valami utángyártott vacak lehet, „kici óccó” Kínából gondolom, ami direkt szuperkönnyű! Az enyémen még igazi, nehéz fagolyók csüngtek... hogy jól kocogjon...

Ja, szerintem is. Mármint, az ELV, a játékötlet maga az tulajdonképpen mondható retrónak, de a design, a kivitelezés, a megvalósítás, az nem.

Mondjuk annyira retró, mintha egy VICE C-64 emulátorral játszanál „retró” játékokat a linuxos gépeden. Én próbáltam. Valamit kétségkívül visszaad a „régi idők” hangulatából, de azért mégis: messze nem ugyanaz...

Számomra elég nyilvánvaló a video alapján, ez az új Tiki-Taki kifejezetten úgy lett elkészítve hogy véletlenül se okozhasson balesetet. Ezt nem hiszem hogy egy verkedésben fegyverként lehetne használni, ahhoz túl könnyű. Ez ha nagy sebességgel rátekeredik az ujjadra s végül hozzáütődik az ujjadhoz a golyó is, nem hiszem hogy eltörhetné azt. A régi KÖNNYEDÉN képes volt erre!

Az is elég valószínű nekem, épp amiatt lett a középső fémgyűrű - amibe az ujjunkat kellett dugni akkoriban - erre a műanyaglapos vacakságra cserélve, hogy ne legyen olyasmi mint a réginél volt hogy az ujjadra tekerődik a zsinór, a nagy sebességgel mozgó golyó pedig megrántja azt és ettől a kisgyerek ujja kificamodik. Mondjuk elég nehéz elképzelnem ezt a szkenáriót a gyakorlatban de állítólag - ismétlem csak állítólag - még erre is volt példa. Ennél a műanyaglapnál ez szintén lehetetlennek tűnik mert előbb csúszik ki a két ujj közül az erő hatására.

Szóval ez egy „lebutított” változat vagy hogy is mondjam, tele van zsúfolva „biztonsági berendezésekkel”, hehehe... az eredeti, az maga volt az „ős-vadság”, a teljes primitívség, egy Frédi-Béni féle kőkorszaki termék...

Olyan egyszerű volt hogy manapság is elkészíthető lenne percek alatt, az egyetlen nehézséget csak az jelentheti hogy miként faragjunk egy pár egyforma és megfelelően gömbölyű fagolyót. (amiket aztán kifúrunk).