0-as alhálózat

Avagy, mi értünk a "NET"-hez, mert mi szereljük. 

A történet úgy kezdődik, hogy az egyik ismerős közelében villám csapott le, így 1-2-sok elektromos készüléke eltávozott az örök vadászmezőkre.
Belső hálózati eszközök, médiabox, TV-k, AP-k, router, modem.
Annak rendje és módja szerint, mivel internet sem volt és gyors távoli hibafeltárás után bejelentette a T-nek, hogy modem is eltávozott a villámlás következtében. Ők gyorsan jöttek is és intézkedtek.

A fiuk kijöttek, majd a megszokott forgatókönyv szerint kihajították a rossz modemet és beraktak helyette egy CPE-t. 
// Customer-premises equipment --> Egybe minden vacak, modem, router, VoIP2FXS, AP
Természetesen, ha modemet cserélnek ki, miért is állítaná ezt az eszközt is modem üzemmódba, akarom mondani bridge üzemmódba, vagy pppoe passthrough módba, ami épp a neve az adott csilli-villi felületen. Esetleg a távoli ügyintéző kislánnyal megbeszéli, hogy ez a beállítás központilag így legyen, az esetleges későbbi frissítések ne borítsák meg az önhatalmúlag átállított eszközt.
Már óvoda előtt teljesen jól tudják a gyerekek, hogy a körbe a kör illik bele, a négyzetbe a négyzet. Tehát jó kérdés, hogy egy olyan ember aki elvégzett több iskolát is akár, miért akar a kivett négyzet (modem) helyére egy kört betenni (CPE).
Majd miután telepítette az eszközt, megelégedéssel közli a lakókkal, hogy ezentúl, hogy legyen net, ott van a jelszó a doboz alján. Ja... és, hogy kérdezte az emberke, hogy van-e más ilyen villogó izé valamerre a házban még. Biztos az elmenő 6db UTP kábel csak dísznek van. Ebből 4-et találomra be is dugott az új dobozkába. Ha van ilyen, akkor azt át kell állítani a "0-ás alhálózatba".

Tippelem mire gondolhattak ezzel az üzenettel. De pont ez a probléma, hogy az aki szerel ilyen eszközöket, olyan homályban van annak működésével, hogy ezzel okozhat nem kevés problémát.

De jó is lesz majd, ha vesznek az emberek WiFi-s klímát, WiFi-s redőnyvezérlőt, meg mindenféle okos izzót és egyéb "okos" cuccot, majd egy ilyen szerelő lefekteti a tulaj drága okos rendszerét, aminek a java része a megtanult WiFi-n esetleg külön hálózaton kommunikálni egy kicsit komolyabb routerrel, mint amit a szerelő hisz routernek. Hisz tudjuk, az a router aminek 1 antennája sincs az tuti régi és semmit nem tud, manapság aminek nincs 6 antennája (kívül vagy belül) az nem is router. A "hány lyukas a routered ?" kérdés pedig közelít a "hány ólmos a hangfal ?" kérdéshez.

A megoldás a router cseréje után természetesen a CPE átkérése bridge üzemmódba és pppoe felhasználó és jelszó kikérése.
Ha a router nem döglött volna meg, akkor csak be kellett volna dugni a másik eszközt és minden működik. Így kellett egy eszköz csere és config betöltés is.

A fő kérdés pedig az, hogyha van egy munkája, ahhoz miért nem ért? Ha pedig valamihez nem ért, miért nyúl hozzá?

Hozzászólások

A wifi-s klima, wifi-s redony az obsolete szar. Nem is ertem minek vesz valaki ilyet.

A jovo az 5G-s redonye es hutogepe.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Komolyan beszélsz vagy viccelsz?

(amúgy én ellenzem ezeket a távolról vezérelhető, cloud connected szarokat - egyszer törjék fel miközben te két hétig nyaralsz. Azzal ami úgy okos hogy offline, nincs bajom (mikrovezérelt programozható fűtést például be tudod programozni előre, csak egy kicsit kell hozzá gondolkodni))

Folosleges ezen porognod, mert pontosan 2025 juliusaban terjunk ide vissza.

 

Az bizonyos, hogy parasztvakitani kell. En ezt a wifis temat akkor elengedtem, amikor a huto (lg) wifi-s akart lenni.

Ezeket pontosan ugyanugy ertekelem ki: ranezek a tipusra 2 ev mulva.

Ahhoz az lg hutohoz mostmar nincs semmifele frissites. Es csak 2 eves cucc lenne.

Ha valaki ugy erzi, hogy hardveresen birna a cucc 10-20 evig, es ez kimondottan zavarja, akkor en is mindig azt szoktam ajanlani, hogy szoftveresen probalja elejet venni, hogy a nyakan maradjon a cucc, es orizgetni kelljen evtizedekig. TV-bol csakis smartTV-t, hutobol wifist, redonybol is wifist.

Es amibol lehet, mindenbol okosat vegyen (felesegbol nem kell). Ha mar a tulajdonos akkora marha.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Én sem tartom jó ötletnek ezt a sok sok vacakot ami legfőképp mindenféle külső szerveren keresztül kommunikál. Majd pedig egy jó szoftverfrissítéssel tönkretehető, akár gyártói részről is. De ha ez van valahol, mert ez tetszett a gazdának akkor nem tenni kell ellene, hanem alkalmazkodni. Pl. ha lehet külön hálózatba tenni, tűzfal-szabályokkal csak annyi kommunikációt engedni neki ami kell valóban, stb... 
Jééé milyen ismerős, így szoktuk a POS és CNC-s windows-os gépeket is kitenni a hálózatra. :)

Mint elmondtam az okos eszközök 99%-a szerintem is egy hulladék (már a koncepció sem tetszik a cloud connecttel, a hiányzó securityvel, a kockázatokkal és a nagyon rövid támogatással).

Amiket írtam azért írtam mert megpróbáltam megérteni amit mondasz, de nagyon becsomagolod.

A “hany olmos hangfal” kerdest lopom, ezzel szerintem 3-4 embernek igencsak kimegyek a haataan pentekig :D

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nem látok én itt problémát. A mosógép szerelő sem fogja a legmodernebb érintőkijelzős mosógép használatára megtanítani a családot, valószínűleg nem is ért hozzá, annyira kell értenie hogy odateszi a helyére, kiveszi a dobvédő pántot, bedugja a vizet meg a szennyvizet, aztán kész. Ugyanígy az internetszerelő jómunkásembernek is csak annyi a feladata, hogy telepítse az eszközt a provider által adott defaultokkal, alján a wifi jelszó, viszontlátásra. Az eszköz mindenféle advanced képességeit már a felhasználónak kell kiaknáznia, ha akarja (10ből 9 nem akarja).

Félreértetted, amit mondani szerettem volna. A végén ott a megoldás is, nem szakadt le a kezem benne, meg semmi ilyen. Inkább csak érdekes, hogyha valakinek adnak egy 110-es betűzőt a kezébe akkor már hálózatos lett. És ne is menjünk annyira bele, hogy VLAN, címtartományok, alhálózat... na mert ő nem alhálózatra gondolt, hanem arra hogy Ő így fasza munkát végzett és a maradék lomot meg állítsa át valaki a 192.168.0.x-be (azért így írom, mert idáig terjed a tudása). Ha esetleg 172.16.32.1/24 a belső router címe akkor az ilyen ember szerint ha nem működik valami, tuti ez a hiba, mert az csak 192.168.0.x lehet. Mellesleg ha átállítanám a címeket, ami amúgy még 1-2 esetben lehetetlen is, akkor pedig az CPE dhcp kiosztása szarna bele a ventilátorba, vagy épp az hogy én beállítottam kézzel valamit valamerre. Esetleg egy CPE központi szoftverfrissítésig menne a hálózat majd utána borulna össze minden. Tehát ha kivesz egy modemet, miért nem ugyanolyan funkcionalitással tesz helyette vissza egy másik dobozt? Ennyi, nem kell állítani semmit, nem kell tudnia, hogy mi van a házban, nem kell tudnia, hogy a site2site VPN kapcsolatok hogyan működnek, nem kell ismernie a további topológiát (esetleg VLAN), eszközöket, azok beállításait. 

Szoktam velük beszélgetni. Ritka az, hogy nagy az arcuk és nem lehet velük zöld ágra vergődni. Általában valami gyorstalpalón megmutatnak nekik ezt azt, amivel esetleg azt hiszik, hogy értenek is hozzá. Pedig csak ugyanolyan sormunkások, mint akik az AUDI-ban a kerékcsavarokat húzzák meg a bal elsőn. 

Ott kell lenni, mikor cserélik az eszközt, és kész, probléma megoldva.

Ha ezen így felhúztad magad, akkor készülj fel arra, amikor ezt a csodadobozt távolról frissítik, és visszaáll default DHCP beállításokra, valamint eldobja a portforward beállításaidat. Vagy egy szó nélkül raknak be NAT mögé, és lesz elérhetetlen a hálózatod.

A legtöbb eszköz képes backupolni (azaz valami fájlba leírni az összes beállítását és letöltésre adni a browsernek). Gondolom le kellett volna menteni, ha már munka van benne, és akkor ha tönkremegy, vagy resetelik, vagy letörlik távolról, egy mozdulat lesz visszatenni.

A szolgáltató meg az emberei nem foglalkoznak olyan dolgokkal amiket te itt említesz. Ezek otthoni szolgáltatások, az a cél hogy százezer megabiten menjen a netflix a vécéből wifin, olyan fogalmakat ők távolról sem ismernek mint a VLAN meg alhálózat. Ezt el kell fogadni. :)

Azt te sem gondolod komolyan, hogy adott esetben két pusziért eldobod magad és gyorsan leszaladsz felügyelni egy doboz kicserélését, amihez végülis közödnek sem kellene lennie. Vagy kifizetné ilyenkor az ügyfél? Az egy kicsit karcos lenne.

Én azon húztam fel magamat, hogy ne az legyen már az alap, hogy mi vártál? Pirított hógolyót? hozzáállás legyen. Hanem igenis aki kimegy szerelni annak több logikai képessége legyen már egy egyszerű problémát megoldani, mint egy amőbának.

Amúgy heti szinten találkozok eme minőségi oktatás és munka eredményével. Viszont amikor a hülyeség magabiztossággal is társul akkor az már sok nekem.

A blogbejegyzésben és lentebb is részleteztem, hogy lehet kikerülni a további meglepetéseket. Általában be is jön. Ritka, hogy mégis valami csoda folytán ilyenkor visszaáll az eredeti router configra a CPE. Tippre olyan 500 végpont ilyen olyan telepítésén vagyok már túl. A helyi kábeltévés szolgáltató, esetleg mikrós szolgáltató, xDSL, DOCSIS, bérelt vonal, optika, GPON, Telekom, T-System, Invitel, UPC, Invitech, Digi, NISZ, KIFÜ, AH... és még lehetne sorolni őket, sokhoz volt már szerencsém. ... és ennél nagyobb sokkhoz is volt már szerencsém. :)

Nálunk (UPC/újabban Vodafone) a "CPE" az maga a kábelmodem/PPPoE kliens/router/switch/VoIP2FXS/AP. Ha átrakom bridge üzemmódba, attól még működik az összes eddig felsorolt funkció, kivéve a routert (ami tulajdonképpen csak NAT, DNS és DHCP szerver). Antennája az nincs neki (kívül). Nem kell ismernem a pppoe user/pass-t, mert az marad ami volt.

Igen, ez általában így is működik. Itt is működött. A legtöbb szolgáltató eszköze általában már ilyen "mindenes", ami a legtöbb ügyfélnek könnyebbséget jelent, hiszen a 50nm-es lakásban nem kell még valakit keríteni, hogy a valahonnan beszerzett "sokantennás" és "soklyukas" routert beállítsa. Pikk-pakk működik minden, és nem nem az előfizető dolga. Ha viszont kicsit többet szeretnél, akkor jöhetnek a gondok, de általában minden eszköz (99%) átállítható ilyen üzemmódba. 
Viszont ezeket az eszközöket távolról konfigurálják, frissítik. Így célszerű nem partizánkodni benne, mert lehet hogy a nehezen beállított bridge-mód jövőhéten nem lesz már meg, egy frissítés után. Ha pedig ez pl. 300km-re van tőled, akkor nem lesz senkinek őszinte a mosolya. Általában az ügyfél-szolgálatnak célszerű szólni és kérni ezt a módot.
Egy kis kitérő, hogy UPC-nél nincs pppoe. :) Ha bridge-üzemmódban van a CPE akkor, valóban nem lesz router. Ők DHCP-vel dinamikusat (CGNAT, vagy rendes internetes tartományt) vagy fix címeket és tartományokat osztanak, előfizetéstől függően. Sőt emlékeim szerint, még több eszköznek is adott "rendes internetes ip"-t, ha bridge. 

Viszont ezeket az eszközöket távolról konfigurálják, frissítik

Én már csak azt nem értem, hogy ezt miért nem lehet úgy, hogy közben ne csessze el a beállításokat? A frissítésnek alapból nem illene elcseszni semmit, de azt sem értem éppenséggel, hogy a bridge módot, vagy a port forwardokat miért nem lehet békén hagyni vs megoldani úgy a frissítést, hogy ezek megmaradjanak.

szolgaltato oldalrol igy elbaszasmentesebb a frissites: letolnak egy factory resetet, majd mehet ra az uj fw, igy nagy esellyel nem lesz hiba a frissitesben. utana feltehetik a kezuket, hogy a "modemig jo minden, ugyfel oldalon van a hiba". szamukra ez kenyelmesebb mintha egy akarmilyen beallitas miatt megakad a frissites es bricked lesz a cucc. 

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Ezt én értem, csak hát az ügyfél a szolgáltatásért fizet, aminek része a konfigurálható doboz. Én személy szerint nem kértem, nekem jó volna a modem is, de ha már adják, ha már fizetek érte, akkor adják rendesen. Szerintem józan paraszti ésszel belátható, hogy a "rendesen" kategóriába nem igazán fér bele az, hogy a beállításaimat lesöprik X időnként.

És az nem jó érv, hogy a legtöbb ügyfelet nem érdekli a konfiguráció. Akkor miért is adnak egyáltalán ilyen eszközt? Adhatnának egyet lecsupaszított rendszerrel, ahol mondjuk egy wifi jelszón túl semmit sem lehet állítani. 

Nekem kicsit visszás ez az adok is valamit, de igazából ne is használd, mert szétkúrom neked havonta féle rendszer. 

Ezért írtam, hogy jellemzően. Lehet akkora változás, hogy az a menüpont megszűnik, ahol valami be volt állítva, és ugyanazt a funkciót egész másképp kell konfigolni, de nem ez a jellemző. Szerintem ez egy saját managelésű OpenWrt/LEDE esetében is előfordulhat.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A nyitó hozzzászólásban egy eszközcsere volt. Szerintem ott nem elvárható, hogy a user által beállított konfig megmaradjon, ilyenkor megy rá egy default, a user meg majd visszaállítja. Ebből a szempontból tényleg nincs biztonságban a konfig, hacsak nincs elmentve valami külső eszközre (erre a connectbox egyébként lehetőséget ad). Tehát hardverhiba esetén nincs biztonságban a konfiguráció. Illetve jártam már úgy (egyszer, elég régóta van UPC előfizetésem), hogy a connectbox olyan mértékben zavarodott meg, hogy csak full reset segített rajta. Természetesen ilyenkor is elmegy minden beállítás. És lehet firmware frissítés is az ok, ha valamiért inkompatibilis (szerintem ez ritka)

Nem tudom, kinek milyen speciális igénye van, amit ne lehetne záros határidőn belül visszaállítani akkor, ha sérül a config. Én néhány portot engedek be, néhány tartományt meg nem engedek be, crontab-ba beállítom, hogy ne legyen wifi éjszaka. Van még az fstab-ban bejegyzés, hogy a router-be dugott pendrive-ot pusztán csatolási pontra hivatkozással fel lehessen csatolni. Bár én magamnak csinálom az image-et, így gyári beállításokra a saját alapértelmezett konfigjaim állítódnak be. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én már semmin nem csodálkozom. Ezek arra sem képesek, h ha a lan hálózat más, mint a default, akkor utána állítsák a saját eszközüket. Megtörtént eset, ügyfélnél a harmadik ilyen eset után inkább átalakítottuk a komplett hálózatát, csak, h a szolgáltató vacka a default állapotában működjön. Azóta nyugi van.

Nincsa  csaladban 5-6 eves forma gyerek ? Majd az megcsinalja.

Jovo nagy pozicioja az informatikus, aka. "internetfiu" aki ezeket fogja buvolni. Meg a szexi 16 eves kislanyt lol ;)

Komuvesek sem ismerik az egyenes derekszog fogalmat aztan megis jol elvannak ezer evek ota.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Avagy, mi értünk a "NET"-hez, mert mi szereljük.

Nem, azok nem ertenek hozza. Aki a szuleimnel szerelte be a netet (UPC) jopar eve, peldaul (rovid beszelgetes utan kiderult, hogy) egy bolcsesz. Kb. annyira ert a nethez, mint a tobbi irodalom-tortenelem szakos tanarno, csak egy gyorstalpalon megmutattak neki, hogy kell egy koaxkabel vegere csatlakozot szerelni, meg melyik lyukba dugja a naluk alkalmazott 3-4 fajta eszkozbe (nem lehet rossz helyre). Ezen kivul kap egy accountot a sajat webes rendszerukhoz, ahol a frissen telepitett eszkozt aktivalni tudja, es kesz is. Ha a hazadra szeretnel meg egy szintet, azt sem a komuves inasaval beszeled meg, hanem a mernokkel.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Ezek nem szakemberek, hanem betanított munkások.

Anno mikor bejött a UPC-nél a 120-as net, jött a csóka, lecserélte a modemet, majd egy CD lemezt lobogtatott, hogy ezt már pedig fel kell telepítenie, mert különben a windóz nem fogja tudni kihajtani.

Asszony volt otthon, hiába magyarázta a fickónak, hogy ez nem windóz, és különben is informatikus a férj, a fickó kötötte az ebet a karóhoz. Asszony megunta, hadd próbálkozzon csak... A csókának az sem vette el a kedvét, hogy a start menü nem ott van és nem is úgy néz ki, feltelepítette a registry patch-et, Ubuntura. Tiszta szerencse, hogy volt WINE fenn, így legalább megnyugodhatott, és még galibát sem okozott.

Ha otthon vagyok, biztos nem engedem, higy hozzáérjen a gépemhez :)

O, ennel volt szebb is.

A delikvens szerint ez resze a bekotesnek es nem adhatja at vagyis ha nem akkor o lejelenti, hogy meghiusult a bekotes vagy akarmi.

Ez vegul nagyvonaluan elmaradt, mert meggyozte, hogy ures lakasban ugyan mire telepitene, hisz meg a bekoltozes sem kezdodott meg. Mindezt ugy, hogy ott allt az ures szoba kozepen. Viszont legalabb hagyott ugy 20 meter extra kabelt ami korbeerte a teljes szobat, hogy majd tudjuk mozgatni... First hand experience

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Szerkesztve: 2020. 07. 29., sze – 23:06

> Tehát jó kérdés, hogy egy olyan ember aki elvégzett több iskolát is akár, miért akar a kivett négyzet (modem) helyére egy kört betenni (CPE).

Nem akar. Ezt utalták ki az ügyfélnek. Még ha ért is hozzá, sincs hatalma ezt felülbírálni. Tessék kicsit dolgozni multinál, hogy megértsd, ezek mennyire pici ráhatással rendelkező emberek valójában. Esetleg, ha szakmailag úgy látja, feladhat egy könyörödvényt, amit elbírálnak a központban, és vagy kiutalnak az ügyfélnek egy modemet (ha van egyáltalán olyanjuk még), vagy nem. Még ha konkrétan a kezében is van egy modem, sem szerelheti be hivatalos jóváhagyás nélkül. És ez valahol helyes is.

> A fő kérdés pedig az, hogyha van egy munkája, ahhoz miért nem ért? Ha pedig valamihez nem ért, miért nyúl hozzá?

Teljesen jól és szakértelemmel végezte a munkáját. Az volt a feladata, hogy a szolgáltató által kiutalt eszközt beszerelje a szolgáltató hálózatába, és ezt bizony becsülettel elvégezte. Minden, ami azon túl van, az ügyfél feladata és kötelessége. Ha nem ért hozzá, hív hozzá egy szakértőt. Az ELMŰ-s villanyszerelőt se vonod felelősségre, hogy a villanyóra csere után miért nem kérdezte meg, hogy a tűzhelyet visszadugtad-e, esetleg nem dugja vissza ő maga. Nem feladata. Az is szívesség volt a szerelőtől, hogy azt a +4 kábelt bekötötte, és igazából azzal is óriásit kockáztatott, mert normálisan nem szabad neki ezzel foglalkozni, pont azért, amit mondasz is: mivel nem ismeri a hálózatot, óriási hibákat követhet el. Elég strict a scope, amiben mozognia kell, és ehhez mérten szűk az időkeret is, amit az ügyélnél tud tölteni.

Minden más, ami itt elhangzott, a feleősségi körök félreértelmezése és belemagyarázás.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Na pont ezen húztam fel magamat, hogy nem is értik... de ha itt sem értik, akkor tuti velem van a baj.

1. Nincs már modem egy jóideje, kb sehol, semelyik szolgáltatónál sem.
2. A CPE 99,9%-a tud bridge / modem / pppoe-passtorugh üzemmódot.
3. Ezt az üzemmódot célszerű központilag beállítani, mert később gondod lehet belőle (lásd fentebb)
4. Ha kiveszi a modemet, és látja is hogy saját router van (eddig nem is működhetett másképp), akkor miért nem állítja (állítatja) be a bridge üzemmódot a CPE-n?
5. Miért egyszerűbb szerinte az éppen aktuális CPE beállításaihoz átállítani egy egész hálózatot? (erre más is mondott fentebb példát)
6. Ha szerinted sem ismeri a hálózatot, akkor miért akar belenyúlni ? --> "óriási hibákat követhet el". Pont, hogy miért is dugta be a 4 kábelt? Lehet az egyik egy p2p link valamerre, vagy akár egy céges site2site VPN-ben lévő eszköz.

De mostmár tuti én vagyok a hülye.

De mostmár tuti én vagyok a hülye.

Csak annyiban, hogy hülyeségeken rugózol. Hagyja ott a cuccot úgy, hogy működjön a hardware. Ahogy távozóban átlépi a küszöböt, konfiguráld be magadnak igény szerint. Nem ez a helyes eljárás?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha ott vagyok telepítéskor akkor kérem tőle, hogy azon nyomban intézzük el a bridge módot. Így amikor jelenti le a munkát, akkor kéri ezt a módosítást is. Eddigi tapasztalat az, hogy ilyet magadnak ne állíts át, mert meglepetés érhet amikor frissítik a CPE-t. Az ügyfélszolgálattal telefonálsz egy kicsit és ők állítsák át központilag, akkor frissítés után ugyancsak bridge lesz belőle.

Amúgy igen, felesleges ezen rugózni, mert egyszerűbb megoldani a problémát. Viszont ha mindig így áll hozzá az ember egy problémához, akkor a probléma még megmarad, csak felszíni kezeléssel próbálja azt elfedni. Ez is a nem ér ennyit a dolog kategóriába tartozik. 

Szerintem a helyes eljárás az lett volna, hogy beköti, kéri a bridge módot. Lekérdezi hogy milyen állapota van az eszköznek (vonal és kapcsolati adatok). Majd elköszönés elött mondja, hogy látja van router, azzal továbbra is menni fog. Ha nem működne, akkor keresse azt aki beállította. Tehát nem nyul bele, nem dugdos semmit semerre, csakis olyan kábelt ami eddig is az Ő eszközében volt.

Ott az első pont:

1. Nincs már modem egy jóideje, kb sehol, semelyik szolgáltatónál sem.

A szolgáltatók pontleszarják a felhasználók - talán kisebb részének - igényeit. Pedig a boltokban elég sok routert eladnak, vajon kinek?

Legyen a példa a UPC ConnectBox:

  • Kényszerítettek, hogy cseréljek, miközben a régi bridge only modem elegendő lett volna.
  • Az új modem 1,5x többet fogyaszt - egyébként rendre felhívják a figyelmet a túlmelegedésre. Ha minden fícsört lekapcsolok és bridge módba kapcsolom, akkor is.
  • Ha nincs net, akkor a modem egy tégla. A réginél lehetett vizsgálni a kapcsolat állapotát.
  • Világhírű hibás Intel SOC van benne. Azóta - a megnövelt sebesség ellenére - minden lassabban megy.
  • Egyes szolgáltatóknál külön ügyfélszolgálati tranzakció a bridge mód.

Mindenkinek jobb lenne, ha megkérdeznék kérek-e wifi/router módot. Ha nem kell, akkor adnának egy egyszerűbb, olcsóbb, kisebb fogyasztású,  (jól működő) bridge only modemet. A UPC szeret az EU direktívának meg nem felelő, jóval nagyobb fogyasztású eszközöket ajándékozni. ;)

Ez az egész "szolgáltatás" olyan, mint a kábeltévé. Nagyon sok helyen lehetőség lenne az on demand csatornaválasztékra, de a világon kb. egy helyen van ilyen. (!!!) Mindenki más meg vegye tudomásul: ez van.

konfiguráld be magadnak igény szerint. Nem ez a helyes eljárás?

Egyes emberek az internetet használják még ügyintézésre és munkára is. (Vagy tán még nem hallottad vón?:-)) A rendelkezésreállás erősen csökken, ha más kezében van az eszköz, amit esetleg "véletlenül" átkonfigurálhat. Ezt a szivatást az egyszerűbb ügyfeleknek az ÁSZF nem szokta említeni.

Igen, tuti.

Van egy default telepítési mód, ami a CPE. Az, hogy tisztelt user átállítja bridge-be, vagy megváltoztatja a deafult IP subnetet a maga ízlése szerint, azt a szolgáltató nem fogja tudni követni. Ha ezt várod el, akkor te vagy a hülye. Cserekor mit tud tenni? leteszi a default beállítást, ha arra rádug valaki egy normál eszközt, működni, fog. Az advanced user szerinti egyéni beállítás nyilván nem (bár ez sem biztos), ha volt beállítva más IP tartomány portforward, bridge, egyéb, az nem fog működni. Ez van.

Ha a user átállította, mert neki más tetszik, akkor majd az új telepítés után is át fogja állítani. Ha meg csak azért, mert lát egy saját routert, átállítja bridge módba, akkor pl. nálam pont el is rontotta volna, a saját routert is úgy állítottam be, hogy a CPE módban lévő eszköz mögött működjön gond nélkül, egyetlen beállítást követtem el a szolgáltatói (UPC) eszközzel, hogy minden portot forwardoljon tovább. Ami szintén nem kitalálható egy eszközcserénél, viszont pl, egy megdöglött szolgáltatói router cseréje esetén az alap net menni fog problémamentesen. Szóval miért is kéne átállítani bridge-be, ha lát egy másik routert?