Ubiquiti UniFi-Video EoL

Címkék

2021 január 1-től az Ubiquiti erőforrásait kizárólag a UniFi Protectre csoportosítja át, ennek következtében 2020 végével a UniFi Video támogatása megszűnik: 

  • Nem érkeznek új sw és hw termékek, ebbe beleértve a web UIt és a mobil appot is
  • Megszűnik a felhasználói terméktámogatás
  • Megszűnnek a biztonsági frissítések 
  • Minden felhő alapú szolgáltatás megszűnik, beleértve a video.ui.com-ot is

A UniFi-Video még kap két frissítést idén (v3.10.13 and v3.10.14) az EoL elérése előtt. Ezek lesznek az utolsó releasek a termék részére.

A UniFi-Protect az alábbi eszközöket támogatja:

  • UVC, UVC-Dome, UVC-Pro 
  • Minden G2 kamera
  • UVC-G3, UVC-G3-Flex, UVC-G3-Dome, UVC-G3-Micro, UVC-G3-Pro
  • UVC-G4-Bullet, UVC-G4-Pro

A már meglévő felvételek nem kerülnek migrálásra UniFi Protect alá, de a jelenleg is futó UniFi Video alkalmazásokból elérhetőek maradnak, amíg üzemel az adott szerver/NVR.

További infók itt.

Hozzászólások

remek :(

mar az is fasza volt hogy 2016-ban dobtak az aircam tamogatast minden elozmeny nelkul.

Elvileg az Ubisok akkoriban minden aircam üzemeltetőnek felajánlottak egy 50%os kedvezményes kupont, hogy a még futó aircameket g3/g3-dome-ra cserélhették féláron. Most vajh lesz-e ilyen trade-in coupon az UniFi Video NVR tulajoknak Cloud key vásárlásra? Amúgy lockolták a topicot az UBNT communityn, feltételezem a negatív visszhang miatt :D

még csak kettőt vettem g3-ból, de szerintem irány egy másik gyártó.

Szerkesztve: 2020. 07. 12., v – 15:59

Itt az ideje felkészülni az EoL-ra:

Ki próbált már valamilyen disztrót ráhegeszteni a gyári Ubiquiti UniFi Video NVR-ekre? Klassz kis NAS lehetne belőlük. Vagy ki lehetne próbálni a ZoneMindert vagy iSpy/AgentDVR-t rajtuk :) 

en nem probaltam (nekem nincs), de az egyeb unifi termekekbol kiindulva 99% hogy gyarilag is valamilyen ubuntu fut rajta, ahogy a cloud key-en is.

ez az ispy/agentdvr milyen? nem fizetos? azt latom, hogy dotnet...

zoneminderrel kuzdok mostanaban, sokat fejlodott, de meg most sem kozeliti meg a 8 evvel ezelotti unifi videot se...

koszi, kiprobalom.

az agent dvr-t megneztem, hat kb percenkent elcrashel valami exceptionnel, eleg randdom hogy mitol, de amugy is a fullhd kamera kepebol ilyen 3gpp mobiltelefon minosegu vackot allit elo, szoval kb hasznalhatatlan.

a zoneminder mukodik, de iszonyat eroforrasigenyes (unifi birta egy atom-os gepen a 4 hd kamerat mozgaserzekelessel, zm egy erosebb, dual procis gepet is fullra terhel 1 hd es 2 sd kameratol, a motion detectet meg napok ota reszelem de a semmit random felveszi a mozgast nem csak ha a fel kep valtozik kb akarhogy allitgatom)

Most ahogy hirtelen végignéztem az alternatívákat, úgy látom:

Ugyan már régóta nem használtam zonemindert, de látom van benne rengeteg olyan feature, ami unifi videoban (se protectben) nincs. Valószínűleg ez a pár feat eszik annyi erőforrást <- gyanú. Nem lehet lecsupaszítani annyi feture-re amennyi a unifi videoban van? Egy 5 kamerás G3 rendszerhez (2 full time 3 motion) kellene csak, elvileg a gyári NVR akár 20-at is elvinne Unifi alatt, zoneminderrel ez az 5 el kellene menjen, ha a killer feature (amennyivel többet tud, mint a unifi)-hez tartozó szolgáltatásokat ki lehetne kapcsolni... meg nyilván nem optimalizálták be a zoneminderesek az erőforráshasználatot olyan szépen, mint ubiék. Ez volt az előnyük, de úgy látom a hátrányuk is, mert sok ma már elvárt feature sem tudott bekerülni, ami bizony kellhet, és elérhető már általában manapság, de ubiéknál nincs, mert gondolom enné a CPU-t, és akkor ha az új feature-t bemutatják, már nem visz el az NVR n darab kamerát, csak kevesebbet, nyilván ezt nem vállalhatták be, mivel úgy reklámozták az NVR't hogy ez n db kamerának jó.

Mivel ubi még jobban a saját konzerv NVR kizárólagossa felé mozdult a protect vonalon, így ezek a plusszfeature-k valószínűleg a jövőben sem kerülnek be az NVR szolgáltatásai közé, mert nem lesz rájuk erőforrás, és mivel tiltják protecten az egyedi HW-t, így kizárt, hogy a jövőben ilyesmi beleférjen, marad "enthusiast" szinten a unifi video utódja, a protect is. Nyilván sok helyen nem kell kitakarás, meg intelligens real-time elemzése a feednek, de már az ingyenes zoneminderben is ott vannak ezek, csak nagyobb vas kell alá.

Kb két hét múlva lesz egy combosabb gép üresjáratban, akkor felpróbálom majd rá őket én is. Még vacillálok, hogy aurgappeljem-e unifi videot, vegyek cloud key plust, vagy a meglévő kamerákhoz keressek alternatív NVR-t, meglátom mit hoz a kísérlet, addig is próbálom beásni magam zoneminderbe és agentDVR-be, ami óta nem láttam, sokat változott a zoneminder is.

> van benne rengeteg olyan feature, ami unifi videoban (se protectben) nincs

mire gondolsz? nekem nem tunt fel semmi ilyen eddig...

amugy az unifiben az volt a nagy elony, hogy a szerver (vagy kesobb nvr) csak a tarolast vegezte, igy kb vegtelen kamerat elbirt. megjeleniteskor, visszajatszaskor is csak kuldte a video streamet a kliensnek, es a kliensen, a bongeszoben (regen flash pluginnel) tortent a dekodolas.

minden kepfeldolgozas, beleertve a mozgaserzekelest is a kamerakon belul tortent, es mivel egy integralt rendszerrol volt szo a kamerak sajat protokollon beszeltek meg a szerverrel mikor kell rogziteni. a szerver csak kapta a video streamet es irta a diskre, ennyike.

ugyan leirva nem lattam, de eleg sokat nyomkodtam, meg valami picit konyitok a video codecekhez is :) igy biztos vagyok benne, hogy azzal trukkoztek unifiek, hogy a motion vectorokat figyelte, amit a tomoriteshez ugyis elo kellett allitson, es ebbol detektalta a mozgast, igy nem kerult a kameranak sem plusz eroforrasba, valamint tenyleg az elmozdulast detektalta, nem csak azt ha meg valtozik par pixel szine. igy egeszen zajos kepen is jol mukodott.

szemben pl. a zoneminder ugye eredetileg analog kamerahoz lett kitalalva, es ugyan mar beleganyoltak hogy ip kamerarol is tudja ffmpeg-el venni a streamet es szepen (de minek?) 32 bit rgb-re konvertalni, viszont utana ezeket az rgb allokepeket probalja egyenkent elemezni, iszonyat eroforras igennyel es nem sok sikerrel (kicsit valtozik a fenyero, vagy jon egy I frame, esetleg kicsit zajos a kep es mindjart egy csomo pixel szine megvaltozik egy picit, de elmozdulas nuku). es ilyen szempontbol ez a Shinobi sem jobb, sot, abban meg a zoneminderenel is butabb algoritmus nezi a kep valtozasat.

ip kameraknal pont az lenne a jo, hogy a kameran belul megtortenik minden kepfeldolgozas, mozgaserzekeles, tomorites, felirat rarakas stb, az nvr-nek mar csak ki kell irnia a diskre, illetve az eventeket fogadnia a kamerakrol.  az ONVIF elvileg ezt egysegesitene, de altalaban csak a minimumot (kb rtsp url lekerdezes) implementaljak, es minden gyarto a sajat API-jat erolteti a sajat NVR-jeivel.

innentol szerintem kb 3 lehetoseg van, ha kis eroforrassal akarsz nem gyartofuggo nvr-t epiteni:

- implementalni kell minden gyarto sajat api-jat amivel a kameraval lehet kommunikalni (mozgaserzekeles, parameterek allitgatasa), elvileg az onvif-ben is van ilyen funkcio, illetve van olyan kamera ami tud snmp-n is riasztani

- teljesen rabizni a rogzitest is a kamerakra (csinalni egy ftp/smb tarhelyet), talan ez a legkevesbe eroforras igenyes szerver oldalrol. aztan hegeszteni valamit ami feldolgozza a tarhelyre kerult fileokat, kinyeri a hosszt, idopontot, thumbnailt stb es bepakolja egy adatbazisba...

- a video streambol ki kell nyerni a motion vectorokat (libavcodec elvileg tud ilyet) es azt elemezni, ez eleg sok matek, de meg mindig 1-2 nagysagrenddel kevesebb mint a pixelek rgb szinet hasonlitgatni az elozo keppel es a szomszedos pixelekkel...

elso 2 esetben a kamera algoritmusatol fugg, ami lehet jo es rossz is. jo mert a kameran belul meg az eredeti, szenzorrol levett kep van, nincs tomoritessel, skalazassal elrontva a minosege, igy pontosabb lesz a detektalas. de rossz is lehet, ha szarul implementaltak, vagy nem lehet finomhangolni, zonazni stb, foleg ilyen olcso kinai kamerak eseten.

es akkor a hangrol meg nem is beszeltunk...

A'rpi