exFAT vs NTFS

Udv!

1 TB-os kulso merevlemezt formaznek. Foleg Windows-t hasznalok kb. 60%-ban, kb. 30%-ban Linux (Ubuntu, Debian) es nagyritkan Mac-et.

Az exFAT mellett szolna, hogy relative mindharom rendszert lefedi, viszont hatranya, hogy nem naplozott faljrendszer, mint az NTFS.

Foleg csaladi kepeket es videokat tarolnek rajta (egyfajta archivumkent), de elofordulna a hordozgatas is (hot-plug). Pendrive-okon sokszor hasznaltam mar exFAT-ot, de komolyabb tapasztalatom nincs vele.

Mennyire megbizhato az exFAT (foleg adatvesztes, es a naplozas hianya tekinteteben)?

Igyekszem elore gondolkodni, hiszen 5-10 ev mulva is szeretnem, ha ezek az adatok elerhetoek lennenek majd az akkori rendszerekrol. Vagy a nagyreszt Windows-os felhasznalasom miatt inkabb engedjem el az exFAT-ot es hasznaljak inkabb NTFS-t?

Velemeny?

Hozzászólások

Szerintem ntfs-en simán maradnék, mind a három rendszer alatt lehet használni. Nekem 3TB-os külső vinyón van használva.

ha szeretned, hogy 5-10 ev mulva is elerhetoek legyenek a fileok, akkor ne 1 peldanyban tarold.

a filerendszer kb. mind1, max. majd virtualisgepre telepited azt az os -t ami el tudja olvasni.

HUP te Zsiga !

Nekem egyre jobban tetszik a BTRFS. Nyilván ez az esetedben csak akkor játszik a hordozgatás miatt, ha a Windows-okra van lehetőséged feltenni a szükséges drivert. Mivel ez a fájlrendszer nyílt forrású, és az openSuSE mellett a Fedora is egyre komolyabban veszi, egészen nyugodtan lehet vele számolni a jövőben is. Egyébként a ReactOS is telepíthető BTRFS fájlrendszerre, az pl. NTFS-t nem is támogat, csak ezt és FAT32-t.

https://github.com/maharmstone/btrfs