Youtube frontend 1.0.1

* Frissítve 1.0.1-re, részletek a poszt végén.

Nem tudom, hogy hányan használják rajtam kívül, de mindenesetre most, hogy a FreePascal 3.2 - több, mint egy év késés után - kb. két hete végre megérkezett és ma végre a hozzávaló Lazarust (2.0.10) is kiadták, így eljött az idő, hogy végre én is kiadjam az újabb verziót (a YT JSON-osítása miatt amúgy is muszáj volt már).

Nézzük a változásokat:

A legfontosabbak:
- A legnagyobb probléma eddig az SSL mizériák miatt esetlegesen be(-nem-)töltődő tartalom volt, ami több embert is érintett. Ugyan a beta5-ben bekerült lehetőségnek a külső tool-lal (curl, wget, fetch, whatever...) való query-zés, de azért ez sem felejtődött el. Újraforgatva FreePascal 3.2.0-val és Lazarus 2.0.10-zel, elméletileg új internal SSL libbel. Ha most sem fog menni mindenkinél az SSL, akkor én már csak a kezem tudom széttenni, nekik marad a külsős tool használata.
- Pár hete a YT elkezdett átállni a kliensoldali - JSON-ból húzott adatokkal történő - renderelésre (kösszép'...) és ha pont egy már átállított szerverről kaptuk az épp lekért oldalt, akkor nem működött, mert nem volt parse-olható HTML... Na, innentől megy akkor is, ha kliensoldali renderrel kaptuk az oldalt, innentől megeszi a JSON-t is.

Újdonságok:
- Lehetőség van user "gyors" blokkolására a tabok menüjében.
- Lehetőség van csak az URL-ek mentésére a historynál, a bookmarkoknál, a playlistnél és a global playlistnél.
- A playlist, a history és a bookmarkok kaptak egy URL mezőt, ahol a kijelölt bejegyzés URL-je látszik, ha valaki másolni akarja.
- A global playlist több elemet is enged egyszerre törölni, vagy mozgatni.
- A global playlist kilépéskor szól, ha nem mentetted el.
- A különféle listákban a keresés előre-hátra végtelenítve van.
- A description kezdve tartalmazza, hogy hány kapcsolódó videó volt és ebből hánynak megjelenítése lett blokkolva.
- A trayicon kiírja az épp nyitott tab címét.
- A bookmarkokat lehet importálni/exportálni.
- A ytdl-format argumentum szeparátora állítható.
- Állítható, hogy a tabbar odascrollozódjon-e az újonnan kinyitott tabhoz, vagy sem.
- Új hotkey: Ctrl+Q-ra kilép a program. (Az ablakot bezáró kombóval (Alt+F4, Cmd+W) ellentétben akkor is, ha az van beállítva, hogy az ablak bezárásakor a tálcára minimalizálódjon.)

Bugfixek:
- Fixálva négy bug a playerek listájának kezelésében.
- Fixálva négy bug a playerek tabkezelésben.
- Fixálva egy index glitch a historyban, closed tabsban és bookmarksban.
- Fixálva egy typo a parancssori template-ek enkapszulációjában.

Letöltések:
- FreeBSD AMD64
- Linux AMD64
- Linux i686
- Solaris AMD64
- Manual
- Online manual
(Az SHA1 ellenőrzőösszegeket a letöltőoldalon kiírja a rendszer.)

Ugyanitt Mac Mini 2009-es kerestetik, hogy buildelhessek OSX verizót is. (Mindegy, hogy early, vagy late, csak legyen benne 2 GB RAM, hogy fusson rajta a 10.11.)

* UPDATE: Egy hotfixet gyorsan applikálnom kellett a JSON-os feldolgozóban, mert akkora katyvasz az egész, hogy úgy tűnt, hogy a compactRadioRenderer node-ok a playlistek, ami igaz, de nem a normál playlistek, hanem azok, amiket a tecső hány össze mindenféle szemétből; így kerül az Amiga videók közé majka és hasonlók. Viszont kezdett gyanússá válni, hogy csak a tecső listái jelennek meg és azok is csak a related videók között, mert természetesen a keresőlistában megint máshogy hívják... Úgyhogy aki letöltötte az 1.0.0-át és szeretné, ha a listákban megjelennének a normál playlistek is, akkor az töltse le megint. Bocsi...

Ja és ezúton küldenék "nagy szeretettel" egy hadseregnyi betépett kanos adóellenőrt a google székházába; már eredetileg is azért kezdtem el csinálni 2017-ben ezt a vackot, mert tolerálhatatlanul sok volt már a JS a tyúktúbon, erre átállítják 100% JS-re; hát mindig van lejjebb... :/

Hozzászólások

Linux 64, letöltöttem, elindult. Láttam, hogy kell neki a youtube-dl, apt -al feltettem. Most már nem indul el, terminálból is csak ennyit mond: 
(ytfe:3285): Gtk-WARNING **: 21:02:45.915: Unable to locate theme engine in module_path: "adwaita",

Szerintem ettől még lennie kellene valahol GUI-nak, de nincs.

Ubuntu 18.04. KDE

Ja, az azért van, mert közben a Youtube-t a napokban átállították kliensoldali renderelésre (azaz nem normális HTML-es oldalt kapunk, hanem egy JSON tömböt, meg egy bloatware JS alapú rendering keretrendszert, mert nem volt még eléggé telibeverve JS-sel a tecső) és a régi HTML-es lapozó megszűnt. Helyette olyan van, hogy "több találat betöltése". Ennek a visszafejtéséhez még nem volt érkezésem. (Egyébként 20 találatot ad.)

Nincs mit. Egyébként majd ez is meg lesz csinálva, de ezt most már muszáj volt kiadni, mert a korábbi verziók a HTML verzió megszűnésével működésképtelenné váltak és nem lehetett már nézni vele a tecsőt, hacsak véletlenül nem egy olyan szervert kaptál ki, amin még nem frissítették a backendet. Ez persze még most is előfordul, úgyhogy bennehagytam a régi feldolgozót is a programban, biztos, ami biztos.

Szerkesztve: 2020. 07. 11., szo - 22:28

Frissítve 1.0.1-re, részletek a poszt végén.

Már nincs SSL hiba ami eddig nálam mindig volt. Slackware64-current.

Az elmélet az, amikor mindent ismerünk, de semmi nem működik. A gyakorlat az, amikor minden működik, de senki nem tudja, miért.

Szerkesztve: 2020. 07. 15., sze - 19:09

Bugreport:

 - Nekem nem kezelt csatornakat. Pl a https://www.youtube.com/user/direwolf20 -re nem toltott be semmit. 

Javaslat:

 - Az URL ne gomb legyen, hanem egy beviteli mezo, a vegen egy '>' vagy 'GO' gombbal. 
 - Emigyen lehessen uj tabot nyitni, ami alapbol ures
 - a Preferences nem igazan intuitiv, hogy a "?" -rol nyilik. P, vagy S ha mar betuk, de tehetnel bele par ikont, barmit, amitol beszedesebb lesz. 
 

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Bugreport:

- Nekem nem kezelt csatornakat. Pl a https://www.youtube.com/user/direwolf20 -re nem toltott be semmit.

Mert nem kezel csatornákat. Le van írva a manualban, hogy mit tud. Olvasd el a manualt.

- Az URL ne gomb legyen, hanem egy beviteli mezo, a vegen egy '>' vagy 'GO' gombbal.

És akkor hogy adsz meg neki több URL-t egyszerre, hogy ne egyesével kelljen beírkálni őket, ha többen vannak? Csak mert a gomb egy külön formot nyit meg, ahova beszórhatsz egy halom linket és mindet ki fogja nyitni, ahogyan ez a manualban le is van írva. Olvasd el a manualt.

- Emigyen lehessen uj tabot nyitni, ami alapbol ures

Dehát lehet. A menüsorban a + jel, vagy Ctrl + T, ahogy a manualban a menünél és a hotkeyeknél le is van írva. Olvasd el a manualt.

- a Preferences nem igazan intuitiv, hogy a "?" -rol nyilik. P, vagy S ha mar betuk, de tehetnel bele par ikont, barmit, amitol beszedesebb lesz.

Ha föléviszed az egeret, megjelenik egy kis buborékban, hogy "Prefs"; minden gomb felett megjelenik, hogy micsoda, de amúgy a manualban is le van írva, hogy mi micsoda. Olvasd el a manualt.

Ötlet: ha nincs beviteli mezőben a kurzor, a program kezelhetné a vágólapról beillesztést úgy, mintha az "URL" gombbal megnyitott ablakba illesztettél volna be cím(ek)et, és az "Open" gombra kattintottál volna.

Hülyebiztosabb változat: külön billentyűkombináció a funkcióhoz.

Egeres változat: egy új gomb az "URL" gomb mellé; jobb vagy középső klikk az "URL" gombon; az "URL" gombon X ideig lenyomva tartott egérgomb; módosító billentyű + kattintás az "URL" gombra. Hasonló esetben nekem a jobb kattintás az "URL" gombon jönne be legjobban.

:)

Hát ezt bele lehet rakni a programba, de amúgy meg lehet oldani kívülről is; a program ugyanis elfogad parancssorból is URL-eket, azaz, ha beírod konzolba, hogy ytfe 1 2 3, akkor ki fogja nyitni az 1, 2, 3-as linkeket. Akkor is, ha a program már fut, mert akkor az új instance IPC-n keresztül áthajigálja neki az URL-eket, majd kiszáll. (Csak ez kimaradt a manualból. :P Pótolva.) Nekem is így van megoldva, hogy a Ctrl + Shift + Meta + í systemwide hotkeyre a következő shell parancs fut le: ytfe $(xclip -selection clipboard -o) Valószínűleg ezért nem jutott eszembe, hogy ezt a program maga is tudhatná, mert már volt rá külső megoldásom.
A következő verzióba beteszem, köszi a tippet.