Beléptetőrendszer

Sziasztok!

Egy egyszerű beléptetőrendszert kellene megvalósítanom. Sima elektronikus ajtózárral, jogosultságokkal, hogy ki hol mehet be és jöhet ki. Ebből kellene valamiyen kiementi adatot nyerni munkaidő nyilvántartás számára.

A kérdéseim az, hogy van esetleg olyan ingyenes szoftver(ek), ami részenként, vagy egyben lekezeli(k) a három megkövetelt funkciót? Vagyis a felhasználók kezelését, a munkaidő nyilvántartás generálását és egy esetleges riportolást a fehasználókról?

Ha nincs ilyen, akkor aki csinált házilag tudna tanácsot adni esetleg, hogy merre induljak el benne? Milyen adatbázis, monitorozási környezet, kommunikációs protokoll az eszközök között, stb, ami esetleg eszembe sem jutott.

 

Köszönöm és üdv:

spgabor

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 07. 06., h – 12:41

Én annó RPI-vel akartam csodát művelni, konzolos kártyaszámokkal :D (Sub)

Én épp tegnap kezdtem el agyalni rajta. Ami a jelenlegiekkel (még 2020-ban is telepítére keürlő eszközök; néha felröhögök) a baj, hogy sokszor COM porton lehet külső programokkal adatot beletölteni egy PIC16F84-ra alapuló 40x30cm-es nyák panelre. Még hálózati összekötöttsége sincs. Némely rendszerek pedig a felhőbe küldik fel az adatokat, de ha nincs net, akkor nincs beléptetés.

Ha a feladatot végiggondolod, akkor kell egy központ, amiben az adatok benne vannak, abból már API-val+webhook kinyerhető, vezérelhető bármi. Ez lehet Rpi vagy egy ESP32 alapú board is, aminek van ETH csatija. Az ajtónyitók lóghatnak a lan-on, de kell nekik áram a mágneshez (monjuk POE?), az RFID olvasók pedig lehetnek wifi-sek (csak 5V kell nekik, esetleg akksi is elég?), kis kijelzővel: "Jó reggelt Balázs!" vagy "09:00-ig a belépés nem engedélyezett".

"van esetleg olyan ingyenes szoftver(ek), ami részenként, vagy egyben lekezeli(k) a három megkövetelt funkciót?": biztos van, de akkor hol marad a kihívás.

" Milyen adatbázis": szinte bármi, az is jó ha az app-od csinál magnk valami db-t ami cserélhető is.

"kommunikációs protokoll": fent írtam a lan-t, amin lehet UDP vagy MQTT is, ha már ilyen jellegű a forgalom.

Közbe még beugrott valami: RFID kártya (13Mhz?) helyett NFS-t telefon is játszik vagy egy fix telefonszám felhívása is nyitja a kaput. Nálunk a parkoló kapuja nyílik azzal, hogy 1km távolságból el tudd indítani a nyitást. A forrás számok bele vannak táplálva (persze COM porton feltöltve).

Szia!

Köszönöm, eddig volt egy olyan opció, hogy mysql adatbázis, egy szerveren. Erre kellene csinálni vagy keresni egy user management szoftvert, illetve ami megfelelő exportokat tud generálni. Illetve az ajtókra villany lenne kihúzva csak, a kommunikációt egy raspberry-vel oldanám meg. Ehhez valamilyen usb-s rfid olvasó kellene csak, olyan, ami IP66 szabványnak megfelel, hogy kívülre ki lehessen rakni. Ezt az ötletet egy srác adta, aki a diplomadogájának a témája volt a megvalósítás.

Az, hogy RFID vagy NFC már részletkérdés, csak a hardver komponenseket kellene elsőre összeszedni, amikkel el lehet kezdeni próbálgatni a dolgot. Az ajtónál kijelző nem lényeg, elég egy zöld és piros led. Ha nem nyit az ajtó, úgyis szól a felhasználó. Esetleg egy pinpad lehet érdekes, ha valaki otthon hagyja a kártyát, akkor a kódjával be tudjon jönni.

Szerkesztve: 2020. 07. 06., h – 14:25

Azért gondolkozz el azon, hogy megkeresel egy ezzel foglalkozó céget: megkapod a zárt, többnyire szvsz. vállalhatatlan szoftvert, a csomó gyári eszközt, ami 1600-ig visszafelé kompatibilis minden protokollal IS (úgyhogy simán hakkolható, ha hozzáférsz a dróthoz :) ) stb., cserébe megkapsz egy csomó olyan dolgot, ami törvényileg kötelességed, de nem biztos, hogy eszedbe jut, amikor építed (pl. battery backup a cuccoknak; fail-open [nincs se táp, se akksi, akkor nyitnia kell]; összedrótozni a tűzjelző rendszerrel, riasztás esetén összes ajtó nyílik; belülről kézzel nyitható (így mondjuk a jelenlétkimutatás eléggé közelítő lesz :) ); a jelenlétnyilvántartás adatkezelési részei stb.)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Szia!

 

Megkerestem, de nagyon magas árat ajánlottak ki. Ezért gondolkodunk azon, hogy megvalósítható-e egy cég bevonása nélkül. Amit említettél, hogy nem jut eszembe, de fontos lehet, azon gondolkoztam már, illetve keresgéltem is, de nem találtam sehol olyan leírást vagy szabályozást, ami ezzel a területtel foglalkozik. Biztos van, csak nem megfelelően kerestem. Egy ilyen dokumentációt szívesen elolvasnék. A tűzjelző kommunikáció érdekes lehet, ennek utánanézek. Illetve a menekülési útvonalaknak, mert lehet, hogy a kettő nem is keresztezi majd egymást.

Minden megoldható, csak nem mindegy, hogy milyen áron. Úgy értem, hogy mennyi szívás árán. 

Szabályozások: 2005. évi CXXXIII. törvény, 2011. évi CXII törvény, Info törvény, NAIH ajánlások

Ahogy korábban  SzBlackY írta, adott esetben nyitnia kell, senki nem ragadhat bent hiba esetén. (Ez persze a szabotázsvédelem szempontjából rés a pajzson.) Erősen javasolt a frekventált helyek autonóm üzemét biztosító megoldás, független áramellátással bíró, önálló, szinkronizált adatbázissal rendelkező vezérlőkkel. Így leszakadás esetén akár napokig tud működni a rendszer, aztán amikor a kapcsolat helyre áll, szinkronizál az adatbázis és minden rendben. 

Tűzjelző rendszerrel összekötés esetén nem csak nyitnia kell, hanem célszerű egy azonnali lista előállítása a BENT lévőkről. Mert ugye ha BENT van valaki, azt KI kell hozni, keresni kell. Többek között ezért kell pl.: tűzriadó esetén a gyülekezési pontra menni. BENT lévők listáját egyébként egy tűz-, katasztrófavédelmi ellenőrzés során is előszeretettel kérik.

Meg kell oldani a saját ember - ideiglenes kártya, és külsős ember - vendégkártya kezelést. Akár saját, akár vendég emberről van szó, a mozgás adatait nem lehet az idők végéig változatlan formában tárolni.

Munkaidő nyilvántartás: Ez egy örök probléma. Mit szeretnénk? A fő belépési pont BE és KI időbélyeg közötti különbséget? Mi van azzal, akinek olyan a munkaköre, hogy ki-be járkál? A munkapad mellett eltöltött időt akarom látni? Eltöltöm, csak nincs késztermék, vagy az nem jó. Ülök az irodában Excel táblát bűvölök, esetleg agyalok - ennek mondjuk éppen nem lesz kézzel fogható eredménye -, vagy éppen HUP-polok? ... Elég egyetlen téves kártyamozgás és minden megfordulhat 5 percet dolgozik, 7:55 percet cigizik. Milyen mozgás sorrendek megengedettek? Főbejárat BE, utána BE-KI-BE-KI...BE-KI-Főbejárat KI?, Bemehetek-e úgy valahova, hogy előtte nem jöttem ki valahonnan? Bent ragadhatok-e úgy valahol, azaz a rendszer nem enged ki, ha előtte nem volt oda be irányú mozgásadatom?

Milyen legyen a működés?

Kártyát leolvas -> jogosult -> nem -> nincs művelet (max. jegyzi a próbálkozást)

                                          \-> igen -> retesz old ( mondjuk 2mp-re) -> nyitást érzékel -> mozgás adatot rögzít

                                                                                                        \-> nem lép be -> nincs művelet  (max. jegyzi a próbálkozást)

vagy ha jogosult, akkor úgy tekint a sikeres azonosításra, hogy be is ment? (Mert ha nem, akkor ez téves mozgásadat, és megfordulhat minden, vagy mindenhonnan kizárja magát, hiszen a rendszer szerint BENT van, de ahová végül is nem ment BE onnan nem tud KI jönni, hogy visszaállítsa a rendszer logikáját...)

Van-e olyan helyiség, amit csak kártyával lehet kintről nyitni, de nem akarom tudni, ki és mikor nyitotta ki? Onnan kijönni, viszont elég egy gomb megnyomása?Ilyenek lehetnek pl.: az öltözők, vagy olyan közös helyiségek, amelyeket csak egy bizonyos csoport használhat.

Hány bejárat lesz? Elég egy folyosót így kezelni, vagy irodánként akarom látni? A vendég, ügyfél (kártya) hogy mozoghat? Kell kísérő mellé? A kísérő a saját kártyájával engedi be?

Szóval ezer meg egy kérdést kell előtte megfogalmazni, megválaszolni, mielőtt belekezdesz. Vagy vásárolsz egy dobozost, ami egy sor kompromisszumra fog kényszeríteni és csalódott leszel, mert szerinted alap dolgokat nem fog tudni.

gy

Szia,

köszönöm a részletes leírást. Sok olyan kérdést meg is válaszoltál, ami már eszembe jutott, amikor agyaltam a dolgon, de igazi kérdésként nem fogalmazódott meg. Illetve több olyan problémát, ami eddig fel sem merült benne.

A szabályozásnak meg utána nézek, hogy mit kell betartani. A legfontosabbnak a tűzvédelmet tartom, illetve az adatvédelmi elveknek való megfelelőséget.

Az áramszünet megoldható lipo akksikkal aránylag olcsón, a tárolásra van ötletem, egy raspberry pi esetében, de biztos van rá más megoldás is.

Cryptex beléptető (ez képes reléket kezelni, mágneszárak...) + hozzá 300ft os beléptető kártyák.

A programot a mi cégünknél magam írtam teszt ként, de mysql + apache + php csodákra képes. A ki és belépéshez külön eszközök. Az eszköz számából tudom ki merre mikor érintett.

Azert ez eleg sok munkaora. Meg kell tervezni a rendszert a legutolso csavar szintjeig, be kell szerezni az eszkozoket, ki kell epiteni, hardveres-szoftveres integraciot vegigjatszani. Nem megy minden elsore, joparszor visszamesz a tervhez es dobhatod a fele melot.

Aztan karban is kell am tartani az egesz rendszert. Ki lesz a hibas, ha egy nap nem mennek haza / nem kezdhetik a munkat?

Tuzvedelmi eloirasokhoz ki ert, ha mar ajtozarakrol van szo?

Kabelezni, furkalni esz nelkul lehet (tied az ingatlan), vagy egyeztetni kell meg azt is?

Nem veletlenul dragak a kesz megoldasok...

+1 remek ha az ember "összetákolja" saját magának a "beléptető rendszert", csak épp a törvényi megfelelések, a jogosultságok, az egyéb "tanúsítványok"... Ebben a szopó ág nem maga a rendszer össze"legózása".

btw a tűzvédelmi / katasztrófa védelmi rész itt nagyon kritikus.. Úgy hajtanak el a levesbe hogy öröm nézni ... ha valami nem megfelelő.. Aki erre felé csinálta a beléptető rendszert (direkt ilyen cég, aki ilyesmivel foglalkozik, nem pistike bt), velük még belépő kaput is cseréltettek ilyen miatt.

+1 ez egy komoly feladat, emberélet is múlhat rajta, inkább nem barkácsolnék.

- még egy szempont: bármilyen okosra is csinálod a rendszert, mindig lesz a rögzített adatokon hó végén javítgatnivaló (15 perc egyeztetés Mancikával, hol is voltam 2 hete? mikor mentem ki? miért jöttem vissza?).

Mindenki utálni fogja, akárhogy is csinálod, nem leszel népszerű.

Ami rendszereket eddig láttam, hát nem nagyon tudták a törvényi megfelelést teljesíteni, de legyünk őszinték, nem is nagyon lehet. Az egyik oldalon áll a jogos érdek: hadd tudjam már akár fél év múlva is, ki, mikor merre járt, legyen az akár külsős, akár belső ember, mert vitás esetben akár perdöntő is lehet, a másik oldalon a törvényi előírások, melyek mindezt korlátozzák. Lásd az elektronikus megfigyelőrendszerekre vonatkozó (kamera) szabályok.

A tűz- és katasztrófavédelem: - kiürítési idő, mentést végzők bejutása - hiába nyílnak az ajtók, ha ott egy forgóvilla, ami ugyan szabadon forog, vagy leesik a vízszintes kar, szűkítik a kijutási utat, ebből kifolyólag a kijutási időt. Mindaddig, amíg sterilek a körülmények, nincs valódi tűz, füst, igazi veszély, a gyakorlat alatt mindenki kijut a szintidőn belül, ám ha az emberek az életükért futnak, a fele bent marad, mert megjelenik a pánik. Mancika elesik az ajtóban, az utána jövő Erős Pista próbálja felsegíteni, így már ketten stoppolják az ajtót, a füst miatt félig vak, fuldoklók Erős Pistát is fellökik, a menekülők megpróbálnak átmászni rajtuk, mert az életösztön hajtja őket, egyre többen botladoznak, a hátul érkezők tolják őket. Ezzel ez az út elveszett. A leghátul jövők pedig azelőtt meghalnak, hogy egyáltalán megtudnák miért. A legrosszabb esetben a menekülők szembe találjak magukat az éppen kiérkező mentést végzőkkel.

gy

Síkmágnessel szokták megoldani, ha erre rákeresel: "Komplett Kártyás és kódzáras Beléptető szett mágneszárral" akkor találhatsz komplett megoldásra példát.

Elnagyolva ezek kellenek:

  1. síkmágnes
  2. táp
  3. vezérlő logika
  4. opcionális: kiengedő gomb
  5. opcionális: aksi

Előnye/hátránya: áramszünet esetén az ajtó zárása megszűnik

Szerkesztve: 2020. 07. 08., sze – 17:48

Van egy BeagleBone Black Industrial-ra rakott megoldásom ami már 3 éve megy hóban, fagyban kánikulában hibamentesen. Soros vonalon kommunikál egy NFC proximity kártyaolvasóval. 4db RS232-et használok, így egy dupla forgókaput ki-be lekezel. Debian az alaprendszer, egy szövegfájlból veszi az érvényes kártyaszámokat, és fájlba logolja a be- és kilépéseket. Azt is figyeli hogy nyílt e az ajtó vagy sem, így a valóban bentlévőket le lehet kérdezni. Jelenleg offline működik. Ha lesz időm teszek mögé egy adatbázist, ami képes lesz szinkronizálni a jogosultságokat, és termsészetesen össze kell ütnöm egy GUI-t is hozzá majd. Ha érdekel tudok adni programot, NYÁK foliát és BOM listát stb. Van hozzá egy saját HW, ami a 3,3V, 5V jelszinteket, és relés kimenetet illetve optocsatolt bemenetet biztosít. Beraktam az egészet egy IP65 dobozba táppal mindennel.

Szia!

Köszönöm, mindenképpen érdekelne. Nálunk nem lenne forgó kapu, mozgás korlátozás kifelé. Egyszerűb rendszert szeretnék. Adott részlegre befelé irányuló mozgást szeretnénk korlátozni, hogy az épület egyes területeire ne tudjon mindenki bemenni. Így a tűzvédelem talán nem olyan problémás.

A munkanyilvántartás pedig egy-egy dedikált helyen lenne, amit mindenképp le kellene húzni, de ez csak egy egyszerű terv volt, sok ötletem van, de elég komplex egy embernek.