Tovább emelkedni látszik a Linux piaci részesedése desktopon

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 07. 06., h – 05:35

Megérne egy szavazást, hogy ki hány gépen használ Linuxot, BSD-t és Windowst asztali gépen és laptopon.
De lehet, hogy ez három szavazás lenne. Vagy négy, ha az egyéb más rendszer használatát is megkérdeznénk, kommentben kérve a konkrét rendszert.

Én például több gépen használok Linuxot mint Windowst. A BSD kipróbálását meg csak tervezem, igaz egy FreeNAS-t futtató gépemen az is van.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

-1

Utálom a Windowst, de ha elé kell ülnöm, akkor inkább natív windowsos alkalmazásokat preferálok, bár azok közül multiplatformos opensource alternatívákat, pl. GVim (ez váltotta Windowson a Notepad++-t), Thunderbird, Firefox, Double Commander, GIMP, LibreOffice, MikTeX, mpv, Audacity, FFmpeg, YouTube-DLG, amit lehet, ilyesmikkel oldok meg. Ha nem is opensource, akkor is ingyenes programokat próbálok előnyben részesíteni, pl. foobar2000, IrfanView, HwInfo, ilyesmik. A WSL szerintem öszvérmegoldás, Linuxnak nem rendes Linux, de már nem is Windows.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Otthon desktop gépen és egy picike notebook-on Linuxot használok. Munkahelyen céges gépen Windows 10 van, de tartok benn egy saját linuxos notebook-ot is. Ez utóbbin sokkal hatékonyabbnak érzem magam. Amikor Windows-only software-t használok, azt nyilván a céges gépen teszem.

A windows-os gépen használom elvétve a WSL1-et, szóval azt, ami nem teljes disztribúciót futtat, de mivel ott a natív linuxos gép, inkább azt használom.

Szerk.: Ugyan nem desktop, de a routeremen is Linux van, OpenWrt/LEDE. Saját image devel snapshotból kifaragva.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egyetértek. Én már évek óta mondom, hogy a Linux részesedése valójában min. duplája ezeknek a közzétett 1,5-3%-os méréseknek. Igaz régiónként is erősen ingadozik, mert pl. Európában magasabb lehet  a részaránya, Amerikában nagyon erős állásai vannak a Windows, MacOS, Chromebook triónak, ott a linuxosok aránya szerintem alacsonyabb. Ázsiában inkább a warez megy.

Pont ennek alapján, hogy elég sok linuxos emberkét ismerek, és ők általában minden gépükön azt használnak, nagyon ritkán van, ha egyetlen tartalékgép a sok közül meg van hagyva Windowsnak, ha egyszer annyira kéne natívan futtatni valamit, akkor legyen arra is lehetőség, de nem használják semmire.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nálam is egyre kevesebbet bootol a windows, kb csak ha forza/gears kombóval akarok játszani. Többi játék amivel játszom egészen meglepően jól teljesít linux alatt hála a protonnak. Kb 2 éve próbáltam utoljára ugyanezt, akkor még nagyon gány volt az eredmény, játékok el sem indultak vagy 10-20% FPS drop is volt, most minden amit szeretnék már van natív/proton és az FPS is hibahatáron belül van.

Igaz csak csepp a tengerben de én is hozzájárultam. 

Szerkesztve: 2020. 07. 06., h – 11:56

hülyeség volt töröltem

Szerintem nem volt hülyeség amit írtál, mert rávilágított arra, hogy a Desktop Linux sem az átlagfelhasználóknak készült és azért olyan a piaci részesedése amilyen. Én is régóta keresem azt a Desktop Linux disztribúciót, amit mernék mások gépére is felrakni, de még nem találtam meg. Számomra jelenleg a Xubuntu LTS áll legközelebb ehhez, de másoknak nem telepíteném, az általad említett okok miatt.

Nálam erre a linux mint lett a befutó cinnamon alapon. Használja anyuka, nagypapa, volt tanár, orvos, számítogéppel tökéletesen inkompatibilis de legalább hangos anyós. Vész esetére fel van téve egy teamviewer mindenhova de évek óta nem volt rá szükség.

Általában a böngésző működjön, legyen valami film/zenelejátszó, képeket tudja nézegetni, illetve lehessen torrentezni. Ezer évente esetleg egy office doksi amit manapság már gond nélkül megesz az LO. Desktopot összeszemetelni macskás képekkel OS függetlenül megy mindnekinek.

Még a múlt évezredben kaptam egy Abit alaplaphoz egy Mandreket. Azóta vagyok Linux használó. KB a problémák változatlanok (igaz akkoriban kikapcsolni sem volt egyszerű parancssorból ment egy BUG miatt). Ezért volt értelmetlen hozzászólás. A "power usereknek" egy igazi "svájci bicska" plusz a kevésbé képzettek a kis apró dolgaikat tökéletesen eltudják rajta végezni. De a köztes rétegnek nem való. Még a felhasználóbarát Linuxok sem. Vannak jó fejlesztések de még mindig sok a bosszantó dolog és sajnos sok ismert és szeretett gyártó nem készít el hozzá a megfelelő eszközöket ami miatt nekem Virtualboxban és Wmvare Playerben is van több Win verzióm de jó ideje már csak Linuxom bootol (Lubuntu jelenleg).

Nyelvtanárnők laptopjára Manjaro Linuxot teszek, van rajta: Firefox, Chromium, Skype, Zoom, Audacity. Mi kéne még? A 90+ éves anyukámat Linuxon interneteztetem. Az igaz, hogy ők nem átlagos felhasználók, hanem az átlagnál ügyetlenebbek.

Lógok a szeren (K. Frigyes)

Lógok az ereszen (Sz. József)

Igen, ennél a felhasználói rétegnél azért működik jól a Linux, mert nincs windowsos előképzettségük, nem ragaszkodnak a Winhez, mivel arról sincs semmi fogalmuk. Elég nekik ha kiteszed az asztalra, panelra a Firefox, Thunderbird, Chrome/Chromium, Skype, VLC, LibreOffice Writer/Calc, fájlkezelő, kuka ikonját, és azzal elvannak világvége+1 napig.

De én ugyanazt megfigyeltem nyelvtanulásnál is, pl. angolnál, hogy olyanoknak könnyebb tanítani, akik még nem tanultak egyáltalán, mert nem vertek még beléjük az iskolában Hunglish baromságokat meg elavult nyelvtani dogmákat.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Én csodálkoztam is rajta, de arra gondoltam, hogy én megtaláltam a Linux tuti célközönségét, neked meg nem sikerült.
Az olyan számítógép használóknak akik nem értenek a Windowshoz sem, számukra a Linux sokkal alkalmasabb, internetezésre,levelezésre, Facebookozásra, videó és fénykép nézegetésre. Őket például nem zavarja, hogy az Office nem olyan mint a Windowsban. Sokkal könnyebben elfogadják a felhős office-t is. Csodálkoznak amikor megmutatom, hogy a Google nem csak kereső meg levelező.
Áltlában még az a kritérium, hogy néhány Javas alkalmazás fusson. Régen pl. a CIB bank volt ilyen.
Szóval van néhány ismerősöm, akinek 2 évente frissítem az Ubuntu LTS-t és vígan elvannak. Amíg korábban a Windowszal legalább havonta hívtak, hogy segítsek mert ez vagy az nem megy, most alig van probléma. Sőt azóta ami probléma akad az is olyan, hogy például nagytakarításnál kihúzták az íróasztalt a fal mellől és kicsúszott a net-kábel, amit nem vettek észre.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Vagy az OpenJDK-s vonalról az IcedTEA cucost, amivel megy a JNLP (asszem egy ideje a JDK/JRE-nek nem része a javaws, ezért kell külön telepíteni az IcedTEA-t)

Nekem Fedora32 alatt mostmár csak így megy.

Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years - o.k. Yamazaki is playing as well :)

+1

A Linux kétfajta usernek jó: a teljesen kezdőnek aki egy darab chrome ikont keres az asztalon meg a power usernek, aki hajlandó időt és energiát rászánni arra hogy képezze magát, és talán még élvezi is.

A kettő közötti (elég tetemesre rúgó) szürke masszának, akinek Windows-os képzettsége megvan, alkalmatlan, mert egy csomó feladatot szenvedésnek / megoldhatatlannak titulál és sok frusztrációja lesz abból, hogy nem tud mondjuk egy nyomtatót beállítani vagy telepíteni egy olyan szoftvert ami létezik Linuxra, csak a könnyen kezelhető telepítőbaszás éppen nem listázza. A legtöbb embernek- ez nem meglepő - de bőven kielégíti a kalandvágyát az hogy pár alap poweruser trükköt megtanul az évek során, és azokkal elvan Windows -on. Nekik unalmas és fárasztó lenne a szemléletváltás és a dolgok újra megtanulása.

És a kör kábé be is zárult, mert amíg a szürke masszát kiszolgálja a Windows, addig nem lesz nagyobb user igény a Linuxra, következésképpen nem fejlődik eléggé a hardver- és szoftvertámogatás. Mondjuk azért annyira nem szar, bár vannak fekete zónák (csomó laptop ujjlenyomat olvasója esélytelen, egy halom nyomtató nem vagy szarul működik, nem megy a GPU switching, stb stb)

Nálam 1997 óta folyamatosan a Linux desktop éve van, amióta van laptopom, azóta a Linux Laptop éve is.

Emelkedni látszik? Talán mínuszból átment végre pozitívba? :-(

Be kell csuknom a szemem

Hogy ne lássam a kommented

Mért érdekel a színem?

Neked sárga, úgy hiszem

Ha nem kellek, mért nézel?

Polírozzál fél kézzel

Húzzad, az nem hegedű

Nem leszel majd keserű, keserű

Trollom, ó trollom, hagyj élni, hagyjál

Trollom, éngem nem komáló má

Trollom, ó trollom, hagyj élni, hagyjál má

Trollom, éngem nem komáló, komáló

Szerkesztve: 2020. 07. 09., cs – 13:32

Rossz helyre ment ...