Szódagépre olcsóbb alternatíva létezik-e?

Fórumok

Van ez a konyhapultra tehető szódagép, amivel kb 7 decis műanyag palackokat lehet feltölteni CO2-dal. Vettem egy ilyen Sodastreamet magunknak. Szerettem használni, de véletlenül eltörtük.

Az előnye az, hogy nem keletkezik annyi műanyag palack, viszont hátránya, hogy majdnem ugyanolyan drága, mintha palackos buborékos vizet vennénk. (Nehéz pontosan kiszámolni, de a gyártótól a gázhoz adott becslés alapján is drága, akkor képzelem a való élet számai milyenek lehetnek.) Ezért most a törött gép helyett alternatívát keresnék. Nem lehet ezt véletlenül olcsóbb kivitelben kapni? Van valakinek tapasztalata vele?

Hozzászólások

Hagyományos szifonos szódásüveg nem létezik már?

Van pár gyártó. habszifonunk van, annak a patronjára azt mondja a gyártó, hogy tegyük a fémhulladékba, nem töltik újra. Szóval ez is csak félig környezetkímélő. Ugyanott tudnék szódaszifont is venni, ha jól emlékszem, ott volt. De gondolom a patronnal ugyanez lenne, és így az sem lenne olcsó kicsit sem.

Őszintén szólva ezen most nagyon meglepődtem, tényleg 100 Ft felett van a patron ára:

https://szifonbolt.hu/index.php/szodaszifon

Nincs esetleg szikvizes a környéken, ahol lehet cserélni az üveget?

Első melóhelyemen egy 50 literes balont cserélgettem az átfúrt szaratov hűtőben. :)

Nekem is van szódagépem, meguntuk a ásványvizezést, átálltunk forrásvízre. Én ragaszkodom a szódához, ezért szereztem. Már érdeklődtem a patron utántöltéséről, de nehezen megoldható. Állítólag nálunk csak egyféle szén-dioxid minőség kapható, tehát ugyanezt használják a védőgázas hegesztéshez is. Palackból palackba átfejteni pedig nem egyszerű, mert magától nem megy át csak egy kis része, tehát motoros átfejtővel lehet csak megcsinálni.
Esetleg készíteni egy saját töltőt, ami mondjuk egy nagyobb palackkal működik, csak túlnyomás leeresztő kell hozzá. Szerintem egy natúr ásványvizes palackot is meg lehetne így tölteni, használni egy darabig, aztán időként cserélni.

--
Dell Latitude 5480, Arch Linux & Xfce

Próbálj körbenézni a környéken, hogy merre van szódás, minden más opció vagy drágább vagy még drágább.

Ha nagyfogyasztó vagy, akkor lehet kapni pult alá építhető szódagépet, 200-250 ezerről kezdődnek. :)

--
https://iotguru.live

Nyilván sok év alatt, de nem feltétlen kell mindent megtérülésben számolni.

Szerintem egy csomó költség nincs beleszámolva abba, hogy nem csővezetéken át jön a víz pár kilométert, hanem eldobható műanyag palackban hozzák jó esetben az ország másik végéről és jó esetben a szelektíven gyűjtött palack is csak az ország másik végére megy újrahasznosításra, nem külföldre vagy újrahasznosítás nélkül a földbe vagy a vizekbe.

--
https://iotguru.live

Mi a szikvíztől rendeltünk most próbára szódát.
Egyszeri alkalommal ki kellett pengetni ~7k-t, ezért kaptunk 12*1.3L-es töltött szódásüveget, és fel is hozták a sokadik emeletre.

A következő töltés ~1.2k körül van, bár most pontosan nem rémlik. Lehet hogy nem a legolcsóbb választás, de nekünk több szempontból is megfelel.

Korábban szódásszifonoztunk mi is, de amikor egyszer használatossá tették (???) a patront, akkor szépen leépítettük ezen igényünket :)

udv
letix
-----------------------------------------
Linux parancsok, kezdőknek

Vehetsz 2 vagy 5 kg-os co2 palackot is hegesztestechnikai boltban. Mi akvariumhoz használjuk. A kis akvariumosok utanamentek, hogy a kis szodagepetek 250 grammos palackja átalakítható hegesztős reduktorhoz. Gondolom visszafelé is megoldható megfelelő atalakitokkal. Ezek élelmiszer-ipari co2 palackok. Elég gazdaságos :)

Egyébként lehetne ütni a nagy bevásárlóközpontokat, hogy saját márkás bubis ásványvíz helyett/mellett foglalkozhatnának szódával is.

--
https://iotguru.live

Cégnél 1.5 m magas vízautomata van. Megkapja a városi vezetékes vizet, amit aktívszén (+ talán egyéb) szűrőn átengedi. Van hideg, meleg víz kifolyó nyílása és középen szóda. Ehhez előtáraz 2dl vizet egy kis tartályba, ráengedi a benne lévő 2kg-os co2 palackból a gázt, aztán már megy is a pohárba a buborékos víz.
A gépet lehet bérelni és megvásárolni.
Miután megvetted, szerintem filléres tétel az üzemeltetése.
Ilyesmire gondolok: https://www.vizbolt.hu/WD-2202-Co2-szensavas-halozati-vizadagolo-berend…
Van ez bonyolultabb technikával is: http://www.clearwater.hu/wp-content/uploads/2014/07/szuro.jpg
Iyen szűrőket évente érdemes cserélni, 10.000 ft nagyságrend (jó helyen 1 szűrő 1500 ft és a csere nem egy bonyolult dolog)

Ha csak a saját pénztárcádat nézed, valóban. Sokan eddig látnak. Ha azt nézzük, hogy a legjobb ha valamit le sem kell gyártani (1.5 literenként PET palackot), akkor máshogy billen a mérleg nyelve.
És nem beszéltünk arról, hogy a PET palackot neked fel is kell cígelni a lakásba és ne említsük azt, hogy valakinek a kedvenc boltodba el is kell juttatni.

Az anyagias megfontolást úgy értem, hogy legyen a lehető legolcsóbb, de mindenképpen PET palack nélkül újrahasznosított CO2 palackkal szeretném megoldani az otthoni szódakészítést.

A szikvizes megoldás sem túl szimpi, mert ugyan PET palack nincs, viszont a vizet kell kocsiztatni drágán és sok munkával, ami jön a csapból is. Nekem nincs bajom a csapvízzel ugyanis.

Nyilván a CO2 palackot is cserélni kell, de sokkal kisebb a CO2 footprintje, mint ha magát a vizet is cipelnénk. Akár 10-esével is vihetném, vagy elég akkor vinnem, amikor amúgy is arra járnék.

Itt mindenki számolhat és úgy érdemes beruházni az eszközökre. Hosszútávon biztos megérné legalább egy 5kg-os palack használata, plusz az egyéb kiegészítők (reduktor és csatlakozófelület a palackhoz). Nekem is szimpatikusabb lenne egy 1,5l-es PET palack töltése, elhasználódás után egyszerűbb a cseréje. De egy ilyen beruházás min. 35-40e Ft (palack legalább 20e Ft, reduktor a legegyszerűbb is 10e Ft, plusz egy 1,5l-es fej, csövek). Az utántöltés kb. 5e Ft, ebből 500l víz jön ki. Ez legalább a 10-szerese a mostaninak, amiből 2700-2800 Ft között van az 50-60l víz. Nekem egy mostani palack kb. 20-25 napi adag, tehát a számítás szerint egy év alatt ugyanott vagyok az 5kg-os palackkal, mint most és cserélni sem kellene csak olyan 9-10 havonta.
Lehet osztani szorozni, köszönöm a témaindítást és a kommenteket, elgondolkodtató és tanulságos volt.

--
Dell Latitude 5480, Arch Linux & Xfce

Családi házam van, nem kell sehová felcipelni, mert a földszinten van a hűtő és úgyis autóval megyek bevásárolni.
És elmondom neked miért bukott meg minden olyan irányzat, ahol az egyén fölé helyeztek valamit (lásd kommunizmus), mert az egyén önző. Az emberek 99%-a sosem fog olyan megoldást választani, ami számára nem kifizetődő, de valami "magasztos" célt szolgál. A gazdagok közül is csak pár százalék hóbortja, hogy nem 100%-ban a profitra megy, a szegények ráadásul a CAPEX-nél sosem látnak tovább, így még csak elgondolkodni sem fognak rajta.

Ha valami ilyenre kell rávenni az egyéneket, azt csak kényszerítéssel lehet, lásd környezetvédelmi törvények. De az ilyen törvényeket is emberek hozzák, akik szintén csak a saját céljaikat nézik. Ezért szükséges valakinek mindenképpen pénzt termelni belőle, hogy visszacsurgasson. Lásd az elektromos autókat és az állandóan szigorodó normákat, valamint a városból való kitiltásokat. Milyen jó a környezetnek, igaz? És még mennyivel jobb az autógyártóknak :) Egyszerűen nem lehet olyan környezetvédelmi intézkedést mondani, ami mögött nem áll valamilyen tőkés lobbi, ami abból profitál. Ajánlom figyelmedbe ezt a filmet: The Distinguished Gentleman

A szodasok mai napig toltik a nagy szodas ballonokat (a sorhoz hasonlo szelepes femhordo, csak hosszukasabb) kocsmak szamara, ahol nagy a fogyasztas. Ilyen lancba talan be lehet lakossagi fogyasztokent is szallni. A gond inkabb az, hogy egy ilyen hordot illik egy heten belul elfogyasztani kulonben tul sokaig pang benne a viz, es az megerzodik az izen. A friss bontasu csapolt sor is finomabb mint a regota megkezdett hordos.

Igen, teljesen jól működik. Sajnos szifonos 10kg-s co2 palackot nem találtam, ezert fejjel lefele kell lennie a töltésnél a palacknak, de ehhez csináltam egy kis állványt.
a process kb így néz ki,
- fel-1 napig az üres palackot a fagyasztóba teszem
- töltés kb fel-1 perc alatt
- profit:)

ez a szódastream olyan hogy petpalackba csinál bubis vizet? szeirntem az fakeszóda. én a LISS szifonokat töltök széndioxid palackról, ergó real szódát kapok, ami igazán 5-6-7 óra "érés" után lesz jó, használat előtt még rányomok egykis co2-t és kiválló a fröccshöz. 

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

http://dev2.hu/gumiszoba/szifon.jpg

szerzel/veszel egy olyan palackot, amit a linde visszavált. Ehhez sok sikert. Ha mázlis vagy, sikerül hamar olcson... vagy bérelsz... :)

keresel a közeledben visszaváltót, vagy magad viszed, ilyent kérsz: https://www.lindegas.hu/shop/hu/hu-ig/biogon-c-palack (bármilyen palackot beváltanak bármire, tehát nem szükséges biogon palackot venned...)

veszel élelmiszeripari co2-reduktort, vagy újan 30e ftért, vagy ha van kocsmáros ismerősöd kérd meg hogy a szervizesét kérdezze már meg... én tizenezerért vettem tőle használtan....

veszel pneumatika csövet igény szerinti hosszban.

fogod a szifonfejet, és elviszed egy esztergályoshoz, hogy esztergáljon rá hollandert. withworth menet a fémes végű fej, a műa újat nem tudom.

~15000 ft (volt annó nekem) 20 kg co2. ami azt jelenti 1 g CO2  0.75 Ft. belemegy egy szifonba (2 l) kb 8-10 g. 6-8 Ft  És ez szóda lesz. nem pancs. el lehet gondolkodni, hogy a szódaszteam megérie...

ennyi.

nekem két éve ez a technika van, mióta megszunt a visszaválthatós patron, ahogy nézem, kb örökre elég a CO2. jó hír, hogy nem romlik meg...

szerk:

ja a költségek:

palack: 10.000

csere: 15.000

reduktor: 12.000

pneumatika cső: loptam

hollander: 1 kocka sör , 5000-6000 ft.

Örökre jó

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Helló,

no én pont ugyanilyen szódavizes üveges-co2 palackos-reduktoros-adapteres rendszerben gondolkodom, amilyet te is csináltál, örülök, hogy nem csak nekem jutott ilyesmi eszembe. Az egyetlen probléma az adapter a 2L-es LISS szifonhoz. 

Nem nagyon ismerek sajnos esztergályost a környékünkön, akihez be tudnék sétálni 1 rekesz sörrel :) Szóval hálás lennék ha tudnál adni kontaktot, vagy akár ha megkérnéd az ismerősödet, aki már eleve tudja miről van szó, hogy ugyanabból csináljon mégegyet. Bár volt egy furcsa mondatod " esztergáljon rá: hollandert. withworth menet a fémes végű fej, a műa újat nem tudom.". Ez azt jelenti, hogy többféle 2L-es LISS szifon van és neked még régebbi van ami fémmenetes az újak pedig már csak műanyag menetesek?

Ami a reduktort illeti, nálunk talán már 10-15e-től lehet kapni hegesztéstechnikai boltban, bár nem tudom az mennyire jó, itt is van külön élelmiszertisztaságú reduktor? Ill. az áruk még függ attól is, hogy egy vagy két órásat kér-e vki. Elvileg a co2-nél nincs nagy hozzáadott értéke a 2 órának mert a bejövő oldal gyakorlatilag végig ugyanannyit mutat, amikor állítólag ott kezd csökkenni a nyomás akkor már ki is fogyott, de egész addig állandó 60bar. Te amúgy milyen reduktort és csövet vettél?

A szódát amúgy te hány bár nyomáson készíted? mennyire bírja a szifon a nyomást (mert gondolom nagyobb nyomáson dolgozol, hogy jó erős legyen a szóda) ? gyakran kell rendelned és cserélned a tömítéseket? Van aki szerint 9bar körüli a jó.

A gázpalakok közül mit érdemes választani, melyik a legjobb és úgy egyáltalán mik a különbségek közöttük? (Pl. Messe és Linde között)

válaszolok, ahogy jon az ihlet...

én nem akartam variálni, élelmiszeripari reduktort szereztem, mert a hegesztősnél ki tudja milyen kenőanyag van benne, meg milyen anyagok, én nem akartam a mikroanyagokat enni. linde gázzal kezdtem, most messer van, de ezt nem kényuk kedvük szerint töltik, előírás van rá -> tökmindegy, legutóbb ilyent hozott a csávó, akivel cseréltettem. A reduktor nekem 6 bárt tud, nekem az elég, megtöltöm a szifont vízzel, ekkor belenyomom a gázt, rázom, hűtő. majd használat előtt mégegyszer megnyomatom, és ekkor nekem megfelelő erősségű.

mindkét menetes fej van, de visszatértem a régi retró fejre, és a képen látható réz hollandert időkozben lecseréltem műanyagra, mert a réz "ette" ezt a retrófejes spiáter anyagot...

a cső sima pneumatika cső.

NA ŐSZINTÉN: most én tudnék esztergáltatni neked ilyen hollanderes baszt, de az az igazság, hogy kelle nekem a probléma, elmenni, egyeztetni, feladni, izé, hozé... csak elmegy vele egykéthárom óra.  úgy kéne akkor, hogy leesztergáltatni vagy 50et, és 5000 ftért árulni a jofogáson. nemtom. motiválj! :D

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

ja még annyi info, hogy van 4db 2l és egy 3l (2.6l) es liss szifonom, amit láttam a jofogáson azt megvettem :D. ez két nap 5ünknek. tehát 1-2 dbbal neki se áljál. az állott nyomás alatt lévő szóda az igazi...

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Basszus nem jött mailben notifikáció a hup-ról arról, hogy válaszoltál nekem.. :( Mondjuk lehet vhol ezt be lehet állítani, majd megnézem, egyelőre új vagyok, csak miattad regisztráltam ;)

Küldenél képet a műanyag holldanderes setup-ról is? Nem is tudtam, műanyagot is lehetséges volna esztergáltatni?! Nem félsz attól, hogy elreped a műanyag, a réz ill a fém tartósabb megoldásnak tűnik. Ill. ha az új LISS szifonok már úgyis műanyagok, akkor ha oda fém hollandert csináltatnék, akkor nem volna mit megennie. De Te miért tértél vissza a retro fejre?? (ha jól értem ez itt azt jelenti, hogy itt fém a szifonon lévő foglalat, amire a hollander megy?)

ja amúgy lehet, hogy nem volna hülyeség egy nagyobb batch-ot csináltatni, szerintem lenne rá igény. Nekem amúgy eleve legalább kettő kellene, csak hogy ne egyért kelljen fáradni, de amúgy is :)

 

EDIT: no úgy tűnik hálistennek, hogy sikerült mégis találni a környéken egy esztergályost! :)

EDIT2: létezik-e co2 palackra vmi-féle T elágazó? Kellene nekem egy a reduktorhoz egy meg nyomáscsökkenté nélkül a sodastreames palackok adapteres töltéséhez

EDIT3: milyen csövet használtok ami bír mondjuk legalább 10 bar nyomást, ill hol lehet kapni ilyet főleg élelmiszerminőségűt (vagy itt nincsen olyan)

Egyébként beszéltem egy Messeres arccal és rossz híreim vannak. A korábbi megjegyzésed, hogy: "örökké jó" sajnos már nem lesz igaz, hamarosan talán 2 éven belül, mindenhol megszüntetik a saját tulajdonlást és annak cseréjét, csak bérelni lehet. Azaz hiába van a tulajdonodban a palack, nem fogják többé kicserélni. Az lesz, hogy max visszavásárolják tőleg kb 15e-ért, pontosabban 2 évig nem kell érte fizetned a bérleti díjat, mert az kb 8400Ft lesz egy évre, ha hosszú távon mondjuk 2 évre leszerződsz. a csere 12000 kb 10kg-ra. Amúgy szeptemberben is áremelések lesznek.

Emiatt lehet kissé átgondolom a dolgot, lehet hogy sodastreamre való adaptert és reduktort veszek inkább és azt kötöm rá a szifonra. Én amúgy sem vagyok olyan hatalmas fogyasztó.

Majd talán annyit lehet még egy ideig trükközni. bérelsz pár napra drágábban szerződés nélkül és megtöltöd otthon a saját palackodat. Mondjuk ez nem tudom mennyire megoldható otthon? Ha összekötsz két tartályt, akkor gondolom kiegyenlítődik és csak a fele menne át?? De ha meg is oldaná az ember vhogy és rájönnek előbb utóbb szerintem tovább fognak szigorítani és lehet a rövid távú bérléseket is betiltják vagy nagyon drágává teszik, most is jóval drágább a rövidebb távú. Másrészt pedig ebben az esetben előbb-utóbb lejár ugye a palack élettartama is, ami max 10 év, de ki tudja éppen mit kaptál az utolsó csere alkalmával.

Másik hír, hogy most már nem cseréli egymás közt a Linde és a Messer egymás közt a 10 kg-os palackokat, mert összevesztek vmin...

ezt a bérlős akármit hallottam én is, ez sokaknak fogja szurni a szemét szerintem majd kitalálnak rá valamit. nyugtával a napot, ahogyan a navos szokta mondani...

https://dev2.hu/gumiszoba/1.jpg

https://dev2.hu/gumiszoba/2.jpg

https://dev2.hu/gumiszoba/3.jpg

amugy egy próbát megérne, hogy "kibérelem" a palackot, másnap megyek rendőrségi feljelentést tenni, hogy ellopoták... aztán hajtsa be rajtam ahogyan tudja...

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

utánagondoltam, a lindét olvastam el, vélhetően arra akarják rávenni az embereket, hogy még határidőn belül visszavigyék a palackokat, mert gondolom drága a vizsgáztatás. ha ezen múlik, kötök szerzősét 3 évre...

amugy lehet ez piaci aggályokat vet fel, majd meglátjuk. én tavaszon cseréltem 2023 tavaszáig jó vagyok. az még 2200 liter szóda :D

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

A lopásos ötlethez: a bérléshez szerződést iratnak alá veled 2-3 évre, szóval minden adatuk meg rólad, hogy behajtsák, ill. ki tudja mit iratnak veled alá a szerződésben. Nem tudom mi a helyzet pontosan egy ilyen helyzetben, de vagy te fizetsz vagy a biztosítójuk (ha egyáltalán van) vagy mind a kettő valamelyik sorrendben. Gondolom hasonló lehet a helyzet mint autóbérlésnél, ha ellopnák.

"A biztosítás fedezi a lopást?
Sok biztosító társaság nem fedezi a lopáskárt, ha a lopást gondatlanság vagy a bérleti szerződés, a biztosítási szerződés feltételeinek megsértése okozta. Ha a biztosító fedezi az autólopást, akkor valószínűleg szükség lesz a rendőrségi jelentés egy példányára."

Mondjuk egy otthon tárolt palacknál eléggé nehéz kimagyarázni, hogy hogyan lopták el, úgyhogy semmi betörésre utaló nyom nincs és semmi más nem tűnt el, illetve elég körülményes ellopni egy 50kg-os monstrumot :) Sokkal inkább lopnának vmi könnyen mozdítható értékesebb dolgot a lakásodból, szóval elég gyorsan rád vetülne a gyanú.

Ill. mit érnél el vele, ha már van egy szerződésed? Lehet rögtön küldenének is helyette egy másikat, tehát úgyanúgy fizeted a bérleti díjat, ha nincs felmondva a szerződés, gondolom felmondani, meg nem lehet csakúgy, ill. ha idő előtt felmondja vki lehet van kötbér, kb mint a UPC-nél volt, hogy ne érje meg.

De ha fel is tudnád mondani és azt gondolod most akkor minden szuper mert van egy saját palackod, nem a palackhoz jutás a fő probléma, hanem, hogy ezt nem cserélik ki neked, ha nincs szerződésed.

Egyébként igen valszeg a drága nyomáspróbáztatás miatt is akarják a bérlés fele terelni az embereket, meg persze ez így drágább és több bevétel. 

Annak több értelme volna, hogy veszel akárhonnan egy palackot és rövid távra (1-2nap) bérelsz Messeres, Lindés palackot és áttöltöd a sajátodba. Viszont innentől kezdve, téged terhel a nyomáspróba költsége. A

Ill. a másik egyelőre talán legjobb megoldás, hogy mehessen minden a régiben, az, hogy nem a Messeren, Lindén keresztül intézed a dolgokat, hanem a saját lakhelyedhez közel keresel egy céget, aki hajlandó becserélni a saját palackod, csak itt pontosan kell tudni ki mire hajlandó. Hegesztő és ilatnagykereskedő cégeket érdemes keresni, nekik van egyedi szerződésük Lindével/Messerrel és nekik mint nagyfogyasztóknak jobb feltételeik és cserelehetőségeik lehetnek. Ill. vannak pl hegesztő és egy cégek, akiktől online is lehet rendelni palackot és cserét is. Van aki viszont saját (valszeg kínai vagy akármilyen) palackot árul és csak a saját típusú palackjaikat cserélik, de azt kicserélik. Online ugye szállítási ktg is rátevődik még. Hegesztőknél lehet hogy vigyázni kell arra, hogy élelemiszertisztaságú legyen a CO2, bár MEssser elvileg csak olyat árul, de lehet a palack sem mindegy szóval, az is olyan legyen. Nálunk itt helyben találtam egy italnagykert aki elvileg cserélné a Messer palackjait, de csak Messerest.

 

PS:

Ja egyébként már kész a saját szódás rendszerem! Juppi! :D Szóval már a második 2L-es saját szódám iszom.

A sodastreames megjegyzésemet szerintem félreértetted. A Sodastream-es gép persze hogy rosszabb olyan szempontból, hogy ha nem iszod meg rögtön, akkor az aljából már kimegy lassan a co2. Amúgy összességében nem rossz az se. Amiről én beszéltem az csak a palack. Amúgy én (csak egy Sodastream kompatibilis, de valójában) Sodastar-os gázpalackot vettem, ami pont ugyanolyan jó mint akármelyik palack, mert 60 baros az is, csak ugye kisebb a töltetmennyiség. A Sodastar palack 8e Ft a Sodastream-es 10e helyett és 2,3e a töltés a 3e helyett. Az én rendeszeremnél kellett ugye egy plusz elem, a reduktor és a Sodastar közé egy adapter, mert a reduktorok nagy palackokhoz valók alapból. Így ha ezt leszedem később bármikor  tudik venni nagy palackot is ha akarok vagy túl sok szódát innék a gyakorlatban. Bár érdemes kicsit számolni is:

1L szódahoz kell 8g co2.

425g Sodastar - Tehát egy 425g-os Sodastar-os palack valós kapacitása: 53L (a ráírt 60-80L helyett) költsége: 43 Ft/L

10 kg bérelt palack - kapacitás: 1250L, költsége: Lindénél: 30100 Ft bérlés, töltés 16510Ft, azaz (egy év alatti felhasználásnál):  37 Ft/L

                                                                         Messer: 16,8 Ft/L

Viszont mindkét cég áremelések előtt áll.

Nos a Lindéshez képest nem sokkal drágább a Sodastar, a 43Ft nem olyan vészes és nem kell kerülni egy batárnagy 10kg-os palackot, könnyű eltenni bárhova és cipelni, újratöltetni is. Ill. megúszom a sok probémás, mecerás és kockázatos dolgot. (Vajon meddig megy még a cseréltetés, 3rd party cégeket mikor szivajta meg majd a Linde, Messer. 3rd party cégek palack kockázata, más cégek esetleg nem fogadják el, online rendelésnél szállítási ktg stb.)

A saját palackos töltés sem sokkal olcsóbb amúgy mint a bérelt, mert jelenleg is pl. a Messer sokkal drágábban számolja fel a töltetet, ha saját palackba megy mintha béreltbe menne (10kg-nál 17e vs 12e, kompenzálandó a vizsgáztatási ktg-eket)

megpingeltem a dolgot, messer:

Nálunk csak bérelni tud palackot.Feltételek: 40.000ft letéti díj+145ft+áfa napi bérleti díj.A 10kg-os palack ára:16.000ft bruttó a 20kg-os palack ára: 22.555ft bruttó.

aztán elolvastam a feltételeket:

Amennyiben Vevő a bérbe adott palackot, palackköteget és palettát a bérlet
megszűnésekor nem szolgáltatja vissza MHg részére, úgy köteles azok ellenértékét az
aktuális
beszerzési áron megtéríteni. Ha a vevő nem forgalomképes állapotban
szolgáltatja vissza a bérelt eszközt, akkor a javítás költségét köteles megfizetni, melynek
maximális összege a beszerzési ár. Amennyiben Vevő a bérleti jogviszony megszűnését
követően három hónapon belül a bérleményt nem szolgáltatja vissza, vagy az javításra
szorul, úgy a megfizetett letéti díj kártérítésként, vagy az eszközök javítása esetén a
javítási költségek fedezeteként az MHg-t illeti meg. Amennyiben a letéti díj összege az
új, hasonló jellegű eszközök beszerzési költségét nem éri el, úgy az MHg jogosult a
különbözet összegét Vevőtől követelni.

tehát csak lehet venni. Itt azon múlik, hogy saját palackot fognak-e tölteni. amugy erős a bérleti díj, 132e ft lenne két évre. :D

én amugy 12-13ezerért vettem 20 kg co2-t, ami azt jelenti 20000/8 = 2.5m3 szóda, 5.2 ft/l a szodasztár meg 43. augy hosszu távon mindenképen ez amegoldás, saját nagy palack. még ha bukok is rajta, lehet az átfejtés is megoldás, kis veszteség árán. szeirntm sok saját tulajdonú palack van forgalomba, tuti lehet majd átfejteni...

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

itt az árakkal nagyon félre lehet menni. Azért ennyire nem drága a bérlés sem. A Letéti díj biztos van, de az egy egyszeri dolog (bár igaz ennyiből már lehetne venni saját palackot is!), így azt nem számoltam bele. A nap díjat meg nem érdemes felszorozni 365, mert ez szerintem csak a rövid távú bérlés ára, hűségszerződés nélkül. 

Amikor én beszéltem a Messeressel, nekem azt mondta, hogy 2 év hűségszerződéssel 23Ft/nap, azaz 8395/év (a Lindés viszont mocsok drága 30e/év de palacktól függetlenül). A Messer 10kg töltet: 12e. Lehet hogy erre még rájön az ÁFA nem tudom. Mindenesetre így a bérelt Messeres 10kg: 23 Ft/L.  A Lindés töltet 13e+ÁFA=16510

 

A saját palacknál a probléma nyomáspróba. Elvileg 10 évente van. És a Messeres szerint 140EUR, szóval kb 50e, amiből már új palackot kapsz kb., nem tudom, lehet-e vhol olcsóbban csináltatni. Ja és erre még rájön a szállítási ktg. oda-vissza.

Tehát saját palack ár 10kg-ra: áttöltéshez drágább, merülőcsöves palackot kell bérelni (nem tudom a Messernek van-e, de a Lindének van) legyen 1e Ft nap +5e (a próba 1 évre) + 17e gáz, azaz  = 23Ft/L

 

Másik megoldás, amit írtam korábban Alfaweldtől lehet rendelni az ő saját (kínai? fajta)  Biogon C palackjukat 10kg-sal 60e-ért és töltetet: 10e + 6e szállítás: 16Ft/L

Itt simán megy a cseréltetősdi gond nélkül, de csak náluk. Vagy magad töltöd, ha más forrásból akarnád tölteni. 

 

Szóval az 1 napra átöltögetős is csak fele annyi mint a Sodastaros, megéri? Sajnos a Linde és a Messer drága. Az alfaweldesnél már 3x különbség van illetve egész jó lenne, ha szállítási ktg sem lenne, de sajnos tőlem messze vannak.

Esetleg nézz körbe hogy a környékeden van-e szódavíz/szikvíz árusítás, visszaváltható műanyag palackban adják. Kicsit retro. Ha sokat isztok, egyszerre sokat kell venni.

Egy ismerősöm vett x db új műanyag szifont a helyi szódástól, felmatricáztatta és megbeszélte vele, hogy neki mindig csak a sajátját töltse és csak azt vigye neki vissza - természetesen másnak ne is adja ki azokat. Így mindig a saját szifonjait kapja vissza. Ha valóban fertőtlenítik a palackokat és a rendszert is, akkor remélhetőleg a töltőcsonk se kerül kapcsolatba fertőtlenítés nélkül a sajátjával olyan szifon után, amiből előtte valaki csonkról ivott, vagy éppen azok a bizonyos útszéli leánykák mosakodtak. (OMG... én még mindig inkább otthon gyártanám.)

Az előnye az, hogy nem keletkezik annyi műanyag palack

Környéki kisboltokban több helyen is lehet venni szódát megfelelő palackkal, visszaviszed és cserélik :). Ennél jobbat eddig nem találtam: így a töltögetés, szemét kezelést is ők (v vki rajtuk keresztül) intézi. 3-4 táskában palack táskában sem vészes bevásárlás mellé bicóval, ha kocsival megy az ember akkor meg 2 rekesz tart egy darabig :)