Felfrissített Start menüvel érkezett a Windows 10 Insider Preview Build 20161

A Microsoft bejelentette, hogy a Windows 10 Insider Preview Build 20161 egyebek mellett áramvonalasabb dizájnt kapott Start menüvel érkezik, amiben eltávolították a logók mögül az egyszínű háttereket, így az átlátszóbb hátterekkel rendelkező menü sokkal jobban belesimul az éppen aktuális desktop témájába:

Egyéb változások:

  • ALT + TAB between apps and sites
  • A more personalized Taskbar for new users
  • Improving the notification experience
  • Making Settings even better
  • Improving the tablet experience for 2-in-1 devices
  • stb.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Ez valami hihetetlen high-tech feature. Szerintem a srácok megérdemelnék a virágot az öltözőjükbe. Linuxon ez mindig is normálisan meg volt oldva, az összes WM/DE-ben, meg a Vista, Win7 is tudta. Mindegy, szépen csináljuk vissza a visszafejlődést, lehet 2099-ben újra elér a MS arra a pontra, hogy a szutykuk legalább a Win7 használhatósági szintjét eléri. Addig viszont a Start Menüben kárpótolnak mindenkit a csempék, mert azok kellenek, mint egy falat kenyér. Meg a Cortana, mert az is nélkülözhetetlen, a Candy Crushról nem is beszélve.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Áh, szóval ezért kapott új ikont a store-os számológép!

Megvaaaaaaan! Ez már a KDE4!

Inkább a sebességen reszelnének. Elkezdek gépelni kb. 4-5 másodperc mire feldobja a találatokat a start menü. De legalább szép...

"Making Settings even better"

Amikor a gépház átnavigál a vezerlőpultba, az meg vissza a gépházba. Even better :D 

Ez is mutatja, hogy mennyire le van sz***rva az egész windows UI szekció. A kernel és vidéke láthatóan annyira nem, lásd WSL2, illetve önálló projektként vannak értelmes dolgok, lásd új terminál emulátor, de azért az elég vicces hogy a control panelt ennyi idő alatt sem tudták egy platformra hozni, illetve hogy Pl.  a mai napig az a hulladék fájlkezelő van benne, ami 20 éve. És az is, hogy azt az elcseszett designt erőltetik amit már a windows 8 óta kíván a pokolba a userek és a fejlesztők nagy része (mivel hogy ugye a Visual Studio is ilyen). Az igazán érdekes az az, hogy van egy cég aki elvben a windows eladásából él, és eszében sem volt megkérdezni a win8 átszabásakor az istenadta népet, hogy akartok-e a Commodore 64-es GEOS-t idéző user interfésszel dolgozni ? De nem csak az OS ilyen, Pl. a Skype UI vagy a Teams is egy UX antipattern.

Szerkesztve: 2020. 07. 05., v – 13:37

Lassan így 7 év után rájönnek, hogy egy gyakornok designer által 5 perc alatt összehányható csiligány, körökből és négyzetekből álló idealizmus mégsem egy igényes rendszer képét tükrözi, hanem egy tapicskoló konzumer játékszerét.

Jajj de jo! Meg kevesebb kontraszt, mindig erre vagytam.

Vajon kikapcsolhato lesz, vagy megint ugy dontottek, hogy ok jobban tudjak, hogy mi a jo nekem?

Inkabb a visszajelzesen dolgoznanak, mert az meg mindig esik kel. Raboksz a programda, es a feluleten semmi nem mutatja, hogy az elindult vagy sem. Ha latod a vinyot dolgozni akkor remek, de van olyan noti ahol ezt a ledet mar lesporoltak, hogy rohadjanak meg.

Valaki latott az elmult evben nyil plusz homokora jelentesu egermutatot, vagy barmi ezzel egyenerteku jelzest, hogy dolgozom a hatterben, de azert bokodhetsz?

Hát, nem hiszem, hogy mindenkinek újdonság lenne, de nem kell ezzel a start menüvel vacakolni, a korábbi nevén ClassicShell most is folyamatosan fejlesztett OpenShell nevű utódja a legfrissebb buildeken is tökéletesen működik. Meglepő, hogy a keresés gyorsabb benne, mint a gyári menüben. Nekem a csempés idétlenkedés nem hiányzik, a többire meg úgy érzem, alkalmasabb ez az elrendezés.

Nagy Péter

Köszi! Valahol az emlékeimben élt, hogy létezik egy ilyen projekt, de annyira nem idegesített az új start menü, hogy kicseréljem. Idáig. Ezerszer gyorsabb a keresés az OpenShell-ben. Egy i7-8750H 6C/12T procival ne tartson már másodpercekig, mire gépelésre feldobja a találatokat. Ennél még az agyonköpködött GnomeShell is gyorsabb (megjegyzem nekem a Gnome nem lassú).

Lassan elérik az Apple szintjét, amikor az OS frissítés új ikonokat(!) hozott...

Hihetetlen innováció, azonnal megmutattam mindenkinek.

De csak néztek bután:)

"ha valakire rá kiabálunk, hogy rendszergazda akkor az is - szerződés, fizetés csak az átkos időkben kellett" 

és 100 éve még boszorkányt is égettek