RPi3 alaplapi BT-t nem látja a rendszer

Ha az alaplapi BT-t próbálom használni a bluetoothctl-lel, akkor csak egy db. "?LOAD ERROR" "No default controller available" feliratot kapok. (Rendszergazdaként, nem kell sudo.) hciconfig -a semmit nem ad vissza a prompton kívül. hcitool dev dettó.
Rákerestem persze, de amiket találtam, nem segítettek. Újraraktam a raspberrypi-sys-mods csomagot, de nem értem vele semmit. Megpróbáltam felrakni a raspi3-firmware csomagot is; miután leszedtem a vele ütköző firmware-brcm80211 csomagot, a postinst hasalt el, hogy a /boot/firmware nem létezik/nincs csatolva (nem segített, ha létrehoztam), kézzel ugyan beöntöttem a helyére (cp /usr/lib/raspi3-firmware/* /boot/ && sync), de ugyanúgy semmi hatása nem lett.

Van valakinek valami ötlete?

Hozzászólások

milyen rendszer?

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

/boot/config.txt -ben nincs letiltva? Ilyesmit keress: dtoverlay=pi3-disable-bt

illetve próbáld ezt: sudo apt-get install pi-bluetooth

Nem derült ki, hogy eddig ment vagy ez egy friss telepítés? Nem jött le valami csomag? RPi3(b+) nem szokott csomagokkal baj lenni.

Próbáld ki egy szűz telepítéssel másik SD-re, abból kiderül, hogy HW hiba van-e.

Szűz telepítéssel a bluetoothctl megtalálja az alaplapi BT-t, szóval nem HW hiba. Valamelyik csomag hibádzik neki. Vagy csak nem elég friss, pl. a raspberrypi-sys-mods.

Sz*rk: Nope. :( Valakinek van ötlete, mi hibádzhat és hogy találhatnám meg? Nem segített sem a /etc/udev/rules.d/99-com.rules törlése, sem ha felraktam a pi-bluetooth csomagot.

Ok, valóban nem csomagbaj volt. Kilistáztam az összes telepített csomagot mindkét rendszeren (dpkg --get-selections > installed_x.txt), utána megnéztem, hogy mik azok a csomagok, amik a szűz Raspbianon fennt vannak, de a másikon nem (grep -v -Ff installed_devuan.txt installed_raspbian.txt) és az eredmény mindössze ennyi volt:

libncursesw5
libpam-systemd
libsystemd0
systemd
systemd-sysv

Ezek közül egyik hiánya sem csinálhatja, hogy nem lát egy hardware-t a rendszer. Szóval ez konfig lesz, csak mi...

Oké, megoldódott: RPi.org-on bedobták a tippet, hogy a szűz Raspbianon lőjem le egyesével a szolgáltatásokat (elsőre sikerült eltalálni a hciuart.service-t :P ), így kiderült, hogy a btuart-ot kellett futtatni, hogy működjön. Viszont a legújabb raspberrypi-sys-mods csomaggal csak annyit bírt kinyögni, hogy

Can't open serial port: No such file or directory
Can't initialize device: No such file or directory

így downgrade volt 20170519-re és utána életre kelt.

Na, erről olvastam én is korábban (hciuart...) Valamikor tavaly üzemeltem be a z-wave rendszert itthon, akkor került a téma elő, mert a razberry modulhoz le kellett lőnöm a pi bt modulját. Sry, öregszem...

De örülök, hogy megoldódott.