Modern weboldalak Win 3.11-en és IE 4-en - Browservice

Sakkmatt a tervezett elavulásnak, ha elterjed és sakkmatt már most azoknak, akik még mindig úgy gondolják, hogy nem lehet egy legacy OS-t teljesértékűen használni, akár modern weboldalak böngészésére is.

https://github.com/ttalvitie/browservice

Természetesen, ott még nem tartunk, hogy erre Windows XP-n szükség lenne, hiszen még mindig vannak rá folyamatosan frissített böngészők. Ugyanakkor maga a koncepció jó és követendő példája annak, hogy nem csak új gép vásárlásával és/vagy az egyre újuló, egyre butuló, egyre erőforráspazarlóbb, már csak egyre több kompromisszummal használható, egyre használhatatlanabb és a felhasználói szabadságot úton-útfélen lábbal tipró, adatgyűjtögető rendszerekkel lehet élvezni a modern kor Internetének kényelmeit. A Browservice már most alkalmas alapfeladatok ellátására, mint például informatív webböngészésre, Gmail használatára.

https://www.youtube.com/watch?v=oI6wJbMKjoQ

Felesleges vitakörök elkerülése végett:

 • Igen, valószínűleg alkalmatlan videólejátszásra, ahogy a legtöbb friss böngésző is az, bármilyen rendszeren, max. van alatta annyi felesleges (elpocsékolható) CPU- és memória, amitől alkalmasnak tűnik. Videolejátszásra videolejátszók valók. Ez sokak számára a Youtube-Netflix-tengely divatdiktatúrája miatt még mindig nem egyértelmű.
 • Igen, lassú hálózaton lassú lesz, ahogy egy JS-bloat bootstrap Angular szutyok csiligány webfontokkal is az.
 • Igen, kell mellé egy szervergép, amin fut egy Chromium-alapú megoldás. Na és, melyik laptophoz, okostelefonhoz, egyéb okosbizbaszokhoz nem kell legalább egy adatközpont, hogy a modern™ kor mai vívmányait használni tudjuk? Miközben bőven tárolhatnánk már felhasználói gépek között elosztott rendszerben is az adatokat a mai tárkapacitásokkal és otthoni Internet-sebességekkel.

Hozzászólások

Tehát fogod a bloat, és valahol máshol futtatod, még több felesleges adatfeldolgozást és hálózati forgalmat(még több bloatot) generálva.

Mindeközben megspórolom 15 generációnyi új laptop legyártását és többszáz szoftverfrissítgetésre elpazarolt órát-napot.

Persze, tudom, az nem™ bloat™, hogy évente jönnek ki az újabbnál újabb konzumerszériák, amiket 6000 km-ről pöfögtetnek ide azért, hogy működjenek 2-3 évet. Az sem™ bloat™, hogy főbb Windows 10-frissítésenként gyakorlatilag lejön egy új OS többszázmillió gépre. Az sem™ bloat™, hogy a Chrome első verziói még beérték 512 MB RAM-mal, a mostaniaknak meg már 8 GB is kevés néha.

Ugyanúgy kell frissítened szoftwaresen, és hardwaresen is a browser szervert mintha a saját gépeden tennéd.

Azt nem állítottam hogy a chrome memóriahasználata nem bloat, és a windows updatekről sem mondtam hogy optimális lenne.

Én tisztelem azirányú elkötelezettségedet hogy a régi eszközökből hozzunk ki minél többet, de ez a project szerintem vakvágány.

Annyira aranyos vagy a totális képtelenségeddel a realitás érzékelésére. Nem fogsz találni a világon sehol sem Windows 9x-eket meg NT-ket, ahol pont ez a browser áthidaló cuccos segítene bárkit is bármiben. Nem spóroltál meg semmit senkinek, találtál egy érdekes hobbiprojektet és éppen vered rá.

Nem abban a világban élünk hogy egy OS-t 2-3 évtizedig folyamatosan támogassanak, sőt, pl. a Windowsos release modell is teljesen más irányba esett szét, mint amiben te élsz. Amúgy Windows 8.1-el 2023-ig ellehetsz, és az simán felmegy 10+ éves gépekre is. A baj veled van, megnyugtatlak.

Pedig elég nagy szégyen, hogy egy OS-támogatást nagyjából akkor dobnak el, amikor az már stabillá érett és értelmesen, kiszámíthatóan használható, állandó idealista változtatgatás és anti-feature-ök nélkül.

Utána rá vagy kényszerítve a soron következő újrafeltalált kerékre, tele bugokkal és instabil elemekkel.

A Windows 10-zel pedig erre már minimum évente rá vagy kényszerítve, ha nem gyakrabban.

Ennél még az is jobb, ha egyáltalán nincsenek frissítések és inkább megoldod a kompatíbilitási problémákat. Például ilyenekkel, mint a Browservice.

az simán felmegy 10+ éves gépekre is

Az, hogy felmegy, nem egyenlő azzal, hogy használható is.

A baj veled van, megnyugtatlak.

Igen mert szerinted tök oké szoftverfrissítések hiánya miatt kidobni működő számítógépeket és az új OS-ekben kötelezően lebutítani a felhasználói felületet egy okostelefon képességeire képtelenségeire és konfigurálhatóságára konfigurálhatatlanságára. Hát nem nyugodtam meg.

Ez sima közgazdaságtan.

A mai napig vannak olyan OS-ek amiket sok sok évig támogatnak, csak fizesd meg. Pl.: hpux 11iv3 2007 ben jelent meg de 2025 ig még supportált integrityken. Viszont az ára ezeknek a rendszereknek igencsak borsos,  mert gondolom ez a sok évnyi terméktámogatás is bele van kalkulálva. A "kis" embereknek tehát más módon kell ezt rájuk verni ... apránlént :> X évente vegyél újat, aztán megint újat stb.

A fogyasztói társadalom miért pont az IT-t hagyta volna ki. Úgyhogy nem siránkozni kell vegyél egy nagyvasat sok pénzért, és sokáig örülhetsz neki :>

Fedora 32, Thinkpad x220

Átlag embernek már kb. 10 éve semmi nem működik XP-n. A gyártók nem adtak már hozzá ki nagyon drivert 2010 után, 2014 után egyáltalán nem, a legtöbb szoftveres cég is bojtokkálja, lásd bőngészők, újabb szoftvercsomagok (pl. képszerkesztők, videóvágó szoftverek, virtuális gépek) meg már csak 64 bitet szoktak támogatni, nem hogy XP-t nem. Játékkiadók sem támogatják már.

Persze, ha valaki ért hozzá, mai napig működőképesen tudja tartani az XP-t, mindenféle hack-kel, kérdés megéri-e. Mert ha annyira ért hozzá valaki, akkor elboldogul egy modernebb Linuxszal is, és nem fog XP-vel szenvedni. XP-n jellemzően csak olyanok ragadtak, akik informatikailag analfabéták.

Én is tudnék a mai napig XP-t használni, meglenne hozzá a tudásom, de nem látom értelmét, hogy beletegyem az időm egy régi, elavult, lassú rendszerbe. Akkor inkább a Linuxba teszem, ami modernebb, jobban kihasználja az erőforrásokat, jobban testre szabhatóbb, gyorsabb, pattogósabb ugyanazon a gépen, mint az XP.

Mondom, az XP-n azt kell érteni, hogy már egy technológiailag elavult, abandonware retró rendszer. Megvan még a használati értéke, de nem fő rendszernek, mindennapos OS-re. Már már csak cégek futtatják legacy alkalmazásokhoz és legacy eszközök hajtására (CT gép, CNC gép, stb., amikhez a gyártó csak XP-re adott ki drivert), meg retrózók régi DX8-9-es, EAX-es játékok játszására. Ezekre még teljesen jó.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Gondolom vannak még rá ilyen 3rd party vírusirtók és anti-malware szoftverek, szkennerek. Amik persze az OS-en lévő lyukaktól nem védenek. Bár már lassan az XP annyira régi, hogy elérjük azt a pontot, mint Win98-nál, meg NT4-nél, hogy már a vírusok se támogatják, nem futnak le rajta :D

Amúgy a gyakorlatban nagy jelentősége nincs, fel lehet rakni forgalomszűrő szoftveres tűzfalat, a gépet proxy vagy NAT mögé is lehet tenni, ezek sok mindentől megvédenek. Ennek ellenére, ahogy írtam, én XP-vel már nem szopatnám magam fő rendszerként.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Így van, az en bloc csalás. Épp úgy bloatot használ, csak áttolja helyileg máshová a futását, és így már két gép kell ugyanahhoz a feladathoz, felesleges áramot, helyet, hálózati sávszélt pazarolva.

Egyébként büszkék vagyunk hajbira, sikerült feltalálnia a webproxyt meg a vékonyklienst. De ehhez elég lenne egy minimalista Linux is, terminállal meg VNC-vel, ami elfut bármin.

Nem mintha a Win3.1x ellen lennék. Retrózni, 16 bites windowsos játékokhoz, meg Media Player-es nosztalgiázáshoz elég. Meg én a felületét is nagyon szerettem, mármint az egész dizájnját, a vastag ablakkeretekkel, gombokkal, 90-es évekbeli ikonstílusokkal, 90-es években divatos giccses, alacsony színmélységű háttérképekkel, stb.. De hát eljárt felette az idő, 28 éves termékvonal, aminek a támogatása 18 éve lejárt. Egyszerűen elavult, DOS-on alapuló koncepció, kernel, driverek, ilyen öszvér 16-32 bites megoldás. Ma meg már a 64 bites korszakot éljük javában. Sajnos ilyenek az ősrégi technológiák, eljár felettük az idő, tudni kell ezeket elengedni. Nem, nem a gyártók, meg a támogatás és a bloat elitista profitmultik miatt. Ennek ellenére nosztalgiázni jók ezek, akár Altair 8800-ason és PDP11-esen, vagy ezeket emuláló emulátoron is lehet szövegszerkeszteni, alap szinten programozgatni, vagy ilyesmi, csak épp az értelme kérdőjeleződik meg.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Ez a topic úgy hiányzott mint egy falat kenyér.

Azert az "IE 4-en" kitetel fenntartasokkal kezelendo, hisz minden platformon van egy csomo limitacio.

Szerkesztve: 2020. 07. 01., sze - 07:06

Én inkább a jó kis netscape navigator gold ot használnám ...

Fedora 32, Thinkpad x220

Remek olyan jók ezek a "videók". Bemutatnak egy azaz egy darab parasztvakítós funkciót, hogy dehát ez nt4-el is megoldható... Szuper. Használjad akkor teljes értékű OSként. Hajrá. Ráadásul még a böngészés se saját cucc alatt megy, hanem ezzel a browserservice bloatware* cuccal. /taps/

Nem úgy volt, hogy a Win3.1-ben nem is volt hálózat?

Emlékeim szerint az csak a 3.11-től működött.

A régi "szép" idők amikor még külön telepítened kellett a Trumpet WINSOCK software-t ha be akartál tárcsázni az internet szolgáltatódhoz.

Akkor indítottam először remote x-session-t, a szolgálatóm (megboldogult Externet) szólt is hogy ha nem gond ezt azért ne már. :)

De ha feltelepítetted az IE-t, abban benne volt a TCP/IP stack és a modemes rész.

Nem tudod, Win 3.0-ra is megy? Nem akarnék csak ezért frissíteni 3.1-re, túlontúl nagy és feleslegesnek érzem.

Szerintem csak viccelt...

Arachne-t akkor próbáltam, amikor sajna netem nem volt. Amúgy szerintem ennek a webes hídnak lenne azért értelme, most hirtelen olyan felhasználást nem tudok, amibe ne kötne bele a nagyérdemű, de egy időben feladat lett volna Windows NT-n dokumentációk böngészése pl. 

A legjobb ami összejött VMWare player lett volna PanelPC-n, hogy a meglevő NT-s kliensprogram azon keresztül fusson (egy ősi kezelőfelület futott rajta, soros kommunikációval), a böngésző vagy a dokumentumkezelő meg a gazdarendszeren. Kicsit ütni kellett az NT-t, hogy a player-ben fusson, de szépen kommunikált és még a hw kulcsot is át tudta venni a gazdagéptől.

Hajbi szokásos puffogtatásait leszámítva szerintem érdekes bejegyzés lett.

Ez az én bajom is!
A Commodore C-64-en nem tudok belépni a Google fiókomba.  ;(
Most komolyan új gépet kellene vennem?

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

De most tényleg, rendes ember avval kezdte a web meg az FTP szerverek piszkálását, hogy felpattintott ("Uborka...") helyett egy WinSock Trumpetet Netscape 1.0-val ... ? >:-©
Minő pendelyes, ciszgender banda cseperedett fel, aki puntzipötzögtetés helyett fércbúk-simogatva bukik orra és mindegyiknek az van a stukkerére írval, hogy "REPLICA" ... :"-\\\
Micsoda...?! Hogy ez nem a flame szekció - hanem a való világ? :-000
Tudod mit mondott erre anno dacu az érsekcsanádi gátőr és gondnok Kádár Jani bácsinak, aki epp elszalasztotta hajnali kettőkor a magaslesen az őzbakját?
"Na, ezt már baszhati Kádár elvtárs... :-\\\ " azt... :-/

És innen már csak egy lépés beVNCzni (vagy be akarámiMásRemoteDesktopolni) a szervergépre és ott elindítani a Chromeot...

“May have been the losing side. Still not convinced it was the wrong one.”

VNC kliens (es server) eleg sok platformra letezik, tobbek kozt az XP-dhez is. Fordito is van par a VS2019-en kivul, hasznalhatsz regebbi Studiot, vagy valami normalisabb forditot/IDEt.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

A Windows 3.1 jó cucc volt. Kár, hogy egy idő után nem adtak ki rá drivereket. Se USB, se SATA, se semmi. sőt, 2000 tájékán már egy sima LPT portos scannert se lehetett ráerőltetni, mert minimum NT4-hez volt driver :(

A Windows 3.1-ből már akkor se lenne semmi, ha nyílttá és szabaddá tennék a forráskódját, kb. olyan munka lenne használhatóvá tenni, mint az 1.0-s Linux kernelt újjáírni a mai hardverekhez... kb 20 év munka.

... felpakolni egy korabeli 386-ra, és kiállítani egy múzeumba... kb. erre lenne való.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

a "divatbuzi sztárfejlesztő", meg bárki más most is megteheti, hogy átírja akármibe. Nem csak az 1.0-val, hanem a mostanival is. Aki eddig c-ben nem tudott belenyúlni a kernelbe, az nem fog tudni rust-ban meg go-ban sem. Aki meg bele tud nyúlni, az nem azért nyúlkál benne, hogy más nyelvre írja át.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

A Rust nem divat. Azért próbálkoznak vele, és azért is fejlesztették ki, mert úgy van megtervezve, hogy nehezebb benne figyelmetlenségből memória-túlcsordulásos hibát véteni. Ha neked fontos, hogy a fejlesztő figyelmetlensége miatt kihasználható biztonsági hibák száma csökkenjen, akkor nem divat, hanem lehetséges megoldás. Na nem úgy, hogy holnap kidobjuk az egészet, és újraírjuk, hanem mondjuk azokat a részeit, amiben könnyű kihasználni egy hibát, lehet érdemes átírni más nyelvre, ha ott jobb eredményt érsz el így. De gondolom ezt a kernel-fejlesztők pontosan tudják, nem hiszem, hogy vaktárban a 0-ról újraírnák egy más nyelven, mert valaki ezt kitalálja. Ezt a 0-ról újraírást értelmetlenül más nyelvekre régebben nagy cégek, informatikához nem értő managementje találta ki párszor valami külső marketing hatására. Egy hozzá értő kernelfejlesztő nem hinném, hogy a saját életét ilyennel akarná megkeseríteni.

Persze biztosan a C-re is volt, aki azt mondta, 79-ben, hogy ez csak valami új-hullámos hippi divat azoknak, akik lusták assemblyben programozni, de azóta kiderült, hogy vannak feladatok, amikre igenis alkalmas a C. Talán érdemes így gondolni most a C és a Rust kapcsolatára is.

Nagy Péter

Tehát akkor nézzük mi számodra a sakkmatt esete:

 • Egy gép helyett rögtön kettőt kell használni.
 • Ebből az egyik az áhított retro számítógép, a másik egy modern számítógép, hogy bírja a terhelést
 • A modern számítógépre fel kell telepíteni egyet az általad megvetett Linux disztribúciókból (GH oldalt nézve Ubuntu, Debian, Raspbian, Fedora és Arch amin tesztelve volt).
 • Eme disztróra fel kell pakolni egy service-t ami hozza magával a bloat és f*s Chromium böngésző egy átalakított változatát
 • Ha ez megvan akkor építsd ki a megfelelő hálózatot a két gép között, hogy tudjanak kommunikálni.
 • Ha minden megvan akkor innentől kezdve lehet netezni a retró gépen, úgy hogy fut mind a két gép, a modernebb zabálja az erőforrásokat a bloat szoftverek miatt, illetve az alap web kommunikáción kívül még a hálózatodon jelentősen nagyobb forgalom fog generálódni, mert a service képként továbbítja a retro gép felé a weboldalt...

Hát ez csodálatos sakkmatt! Ezzel saját magad hazudtoltad meg most...

Nem kell új gépet venni! DE szükséges ennek használatára! Nem kell bloat szoftvereket használni! DE ezzel pont azt csinálod! Felesleges energia pazarlás! DE két gépet használsz így!... Soroljam még?

Ahogy már előttem is mondták ez egy hobbi projekt. A leggyakoribb alkalmazási terület amit el tudok ennek képzelni, hogy ha valakinek van játszós retro gépe, akkor nem kell hirtelen egyik géptől a másikhoz menni, hogy ha valamit meg akar nézni a neten vagy le akar tölteni valamit. Ennyi! Kész!

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

A Browservice, mint technológia nem teszi kötelezővé saját új számítógép vásárlását. A Chromium példányok futhatnak szervereken vagy adatközpontokban is. Pláne, ha mondjuk törvényben köteleznék a nagyobb cégeket ilyesmi hozzáférés biztosítására, hogy a régi gépeket ne kelljen kidobni.

De ezzel meg csak annyival módosítod a dolgokat, hogy nem te veszed a gépet és építed ki a hálózatot, hanem a felhőben, aka másnak a számítógépén fut mindez... Amik mint tudni illik olyan eszközök, hogy nagyobb a fogyasztásuk, mint egy otthoni PC-nek. Okés, hogy esetleg több felhasználót tud kiszolgálni, de szokásos témák, amiket te szoktál felvetni (új eszközök vásárlása, felesleges fogyasztás, stb...) mind fennállnak, csak nem neked kell foglalkozni vele.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Amik mint tudni illik olyan eszközök, hogy nagyobb a fogyasztásuk, mint egy otthoni PC-nek.

Számítási teljesítmény / Watt dedikált szervergépek esetében mindig nagyobb, mint desktop gépeknél, vagy ezzel csak akkor illik érvelni, amikor azt kell bebizonyítani, hogy a régi gépeket kell kidobni?

Az meg gondolom, nem zavar, hogy most is adatközpontokon csüng minden IT eszköz, pedig marhára nem lenne erre szükség, ha a tech-multik nem a centralizált adatgyűjtésből élnének, a privát szférát másodpercenként szembe köpve.

Hát, nem tudom, hogy mi másért tartana fent egy cég egy ilyen infrastruktúrát, ha csak nem az adatokat használnák belőle. Hiszen a böngészésed folyamán ők minden leütött karakteredhez hozzáférnek. Így viszont nem tudom, hogy hogyan lehetne még jobban szembeköpni a privát szférát, mint, hogy a böngészőm képmása egy másik gépen is elérhető, amihez ki tudja, hogy ki mikor és hogyan fér hozzá.

Ez arra jó, hogy ha van otthon egy régi 200 Mhz-s Pentium MMX processzoros gépem 64 mega rammal és Windows 95-el, akkor azon is el tudom olvasni a híreket, vagy tudok szoftverarchívumokból letölteni egy Sonique 1.96-ot, hogy retró lejátszón élvezzem a retró mp3-akat, és nem kell másik gépen letölteni, CD-re írni, áthozni, stb...

Nekem van otthon egy Ryzen 7-es laptopom, meg van egy 1000 Mhz-s asztali gépem Celeron procival. Előbbin egy naprakész Linux, az utóbbin egy Windows Xp van. Fogyasztásmérő szerint amikor az asztali gépen nem csinálok semmit, akkor üresjáratban 89W-ot eszik a gép (monitorral), a laptopom ugyanezen tevékenysége során csak 17W-ot eszik. Ha az asztali géphez még mennie is kell egy szervernek, akkor legalább 6-szor annyi áramot használtam egy weboldal megnézésére. Ha ezt én egy éven át csinálom, szerintem nagyobb környezeti lábnyomot hagyok, mint ha kivágom az egész desktop gépet a kukába, és csak a laptopon netezek.

Nagy Péter

Igen, kell mellé egy szervergép, amin fut egy Chromium-alapú megoldás.

Innentől kezdve mi értelme van nem azon a szervergépen böngészni? Mármint technikailag ez tök jópofa, de semmit nem nyersz vele csak egy "modern" kütyü helyett járatsz egy modern és egy elavult vasat, ráadásul a régebbi gép valószínűleg perf/watt arányban sokkal roszabb lesz egy modern társánál. Kb mintha úgy járnál egy Ford T modellel hogy húzod egy modernebb kocsival. Szórakozásnak oké de hogy ennek valós haszna lenne bárhol is... erősen kérdőjel.

Amúgy nekem is vannak régi gépeim amiket nem dobálok ki, régi atomos netbook backup szervernek (régebben többet is csinált de kiváltotta egy rpi), régebbi korszakokból "gémer" PC-k (486, P1, P3), de azoknak van valódi haszna mert korabeli eredeti játékokat tudok rajtuk futtatni natív (najó, IDE winyó helyett CF kártya) vason anélkül hogy szívnék a kompatibilitással ha rámtör a retrozhatnék.

De ennek proof of concepten kívül mi értelme? Mármint hol látod ennek valódi gyakorlati hasznát? Ilyen régi vasakra inkább feltennék egy graf felület nélküli (akár up2date) linuxot és lynx+mutt+csillió CLI programommal (IRC, spotify kliens, pár éve még messenger/gtalk is megoldható volt) elvagyok, esetleg ha az túl geek és user nem tudja ezt megugrani akkor egy openbox is elketyeg nagyduzzogva. 

Ott látom a hasznát, hogy ha megfigyelted, nem csak ilyen™ régi™ vasakra van, hanem például régi Chrome verziókra is, pl. a Chrome 49, amin olyan oldalak, mint a github.com már nem működnek rendesen, mert babzsákfejlesztőék lusták voltak egy szimpla combo boxot úgy implementálni, hogy az ne csak a legújabb, csiligány, divatbuzi böngészőmotorokkal menjen.

Értem én, hogy Windows 3.11-re tényleg overkill, de több tízmillió számítógép futtat Windows 7-nél régebbi rendszert és 900 millió Windows 7-et futtató rendszerre lesznek elérhetetlenek friss böngészők a fősodratú famíliákból.

Innentől kezdve mi értelme van nem azon a szervergépen böngészni?

Mi értelme kidobni 900 millió számítógépet, ha minden százhoz-ezerhez, szervergép teljesítményétől függően, odarakhatsz egy gépet, ami kiszolgálja a régi rendszeren lévő böngészőt is?

Még egy nagyon fontos dologra felhívja a figyelmet ez a hobbiprojekt™: Valójában 20 éve létező technológia az, hogy egy kliens gépen szöveget, képeket jelenítsünk meg és a felhasználói interakciók függvényében történjen valami a szerveren. Csak a módszerek változnak, illetve az, hogy babzsákfejlesztőék hogyan szeretnék ezt megvalósítani és ennek köszönhetően hogyan dobatnak ki évizedről évtizedre többszázmillió munkaállomást szoftveres inkompatíbilitás miatt.

"Mi értelme kidobni 900 millió számítógépet, ha minden százhoz-ezerhez, szervergép teljesítményétől függően, odarakhatsz egy gépet, ami kiszolgálja a régi rendszeren lévő böngészőt is?"

Egy kicsit túl sokat vizionálsz egy érdekes hobbiprojektbe. Amúgy ez a modell már régóta működik, Chromebook a neve. Igaz, a böngészőt pont a kliens program futtatja, de a dolog lényege hogy minél több cloud erőforrást használjon az user, és ne lokálisat.

Akkor nem megfelelő eszközöket használsz, illetve rossz OS-el próbálkozol. Ha a korábbi windowst nem támogatják a fejlesztők akkor van két lehetőséged: Írsz/keresel magadnak megfelelő programot vagy OS-t váltasz ami támogatott.

A régi gépeket nem kell kidobni, mérlegelni kell hogy másképpen megközelítve más szoftverekkel másik környezetben megéri-e őket üzemeltetni. Nyilván ennek is van egy racionális határa, egy C2D gép még SSD-vel meg egy passzív VGA-val kicsit több rammal egészen használható manapság is általános célra (lightos mancika jellegű office, könnyedebb webes appok, stb), talán még meg is éri, de pl p4 jellegű kazánt már hülyeség tartani mert konkrétan 2-3 évig ha még járatod akkor a plusz áramból amit megevett már kijött volna egy olyan gép ami jóval takarékosabb és gyorsabb is.

Ez a megoldás amit felhoztál technikai szemmel tök érdekes és jópofa, gyakorlatilag semmi haszna nincs azon kívül hogy fun. Ahol kell a meló és meg is termelik az árát ott már rég kidobták azt a "többszázmillió munkaállomást" amit felvett a használtpiac, dobtak beléjük egy jobb tápot meg VGA-t és odaadták a gyereknek gémer pc-nek.

Amelyik PC-nek még van haszna és értéke az nem fog kizuhanni a rendszerből, viszont őskövületeket taratani konkrétan energiapazarlás. Te se vezetnél szívesen olyan autót ami max 30-al tud menni és 25 litert eszik de legalább szétesik amikor minimális ráfizetéssel kapsz használhatót is.

Azért ne sarkítsunk. Az, hogy 900 millió gép futtatott Win7-et, aminek megszűnt a lakossági támogatása, az nem azzal egyenlő, hogy ezeket a gépeket ki kell dobni. A többségükre fel lehet tenni Win10-et, és akármilyen gépigényű Linuxot, lájtostól az egészen csilivili bloatig. Tehát nem az van, hogy ha nem tudsz Win7-et, WinXP-t használni, akkor mindjárt ki kell dobni a gépet, meg Win 3.1x-et felrakni, meg csak webproxyval netezni.

Igazából Win7-et nem nagyon éri meg használni, hacsak valami spéci eszközt meghajtó driver vagy spéci szoftver nem arra elérhető kizárólag. Retrózáshoz Win98-nak, XP-nek több értelme van, mert számos olyan korabeli játék van, ami csak ezeken fut normálisan, meg muzeális gépeken ezek az OS-ek jobban futnak. Olyan alkalmazásról, főleg játékról nem tudok, ami Win7 alatt futna megfelelően, de Win8.1-10 alatt nem futna. Hardvernek is kb. mindegy, mert amin a Win7 jól fut, azon a Win 8.1-10 is tűrhetően megy. Írom ezt úgy, hogy a Win10-et én is utálom, egy kalap f0schnak tartottam mindig is.

Meg arról is jó lenne, ha leszoknál, hogy IT = Windows. Nagyon nem igaz, bőven van élet a MS ×4rján kívül is. Az egy dolog, hogy neked nem tetszik, mert nagyon nagy szopóreflexekkel rászoktál az MS emlőire, és nem bírsz másképp csinálni dolgokat, de ez a saját pszichológiai korlátod, nem a MS és az azon kívüli világ hibája. Az informatika ilyen, rugalmasság kell hozzá, nyitottság az újra, tanulási hajlandóság, hogy meg tudj szokni új dolgokat, meg haladni tudj a korral. Ha mindenki mindig ugyanazt a régi megoldást használná az idők végezetéig, nem lenne semmi fejlődés, nem lenne rá ösztönzés sem. Minden új technológia egyszer úgy született, hogy valakinek nem volt jó a régi, és jobbat, mást akart.

Win 3.1x-et már csak azért sem futtatnék, mert az a gép, amin futtatod, valószínű elbírna újabb OS-t is, és abból a gépből kéne kihozni a maximumot. Nekem, ha lenne annyira régi gépem, inkább tennék fel rá valami nem MS OS-t, pl. régi Unix-variánst, BSD-t, BeOS-t, OS/2-őt, esetleg megnézném, hogy ezeknek a modern variánsai közül melyik hogy fut. Miért? Mert Windowst, 3.1-et és a többi verziót is, már mindenki használt, mindenki ismeri, abban semmi poén nincs.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Valaki megint feltalalta a vekonyklienst, VNC-t/tavoli asztalt. Gratulalok erte! Nekem nem tetszik, hogy tavol, egy zart valamin fusson mindenem, es ne ferjek hozza ugy, ahogy en szeretnem.

Amugy teljesen jol mukodik egy VT100 terminal is arra, amire anno megalkottak. Csak emiatt felesleges a win 3.11/XP is.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Nekem nem tetszik, hogy tavol, egy zart valamin fusson mindenem, es ne ferjek hozza ugy, ahogy en szeretnem.

Remélem, a hozzászólásod előtt a Facebook-ról, a Gmail-ről és minden más zárt cloud-szolgáltatásról törölted magad.

Ja nem, csak akkor van problémád azzal, hogy zárt valami és hogy nem biztosít tetszőleges hozzáférést, ha épp nem egy olyan szolgáltatásról van szó, ami neked is hiányozna.

Elmondom, hogy hamarosan 900 millió embernek fog nagyon hiányozni, hogy friss böngészőt használjon a rendszerén, és nem a nagy biztonságmánia miatt, hanem azért, mert babzsákfejlesztőék készséggel fogják eltörni valamennyi weboldal működését, amint megjelenik az újabb framework, amihez a legújabb újrafeltalált kerék Chrome/Edge kell, ami már nem lesz elérhető a régi rendszerre.

A Facebookrol kb. 10 eve toroltem magamat. Gmailem van, minimalisan hasznalom csak (Androidhoz nem art, mert nincs fent minden f-droidon, de amit lehet persze onnan telepitek). Google eleg sok szolgaltatasat otthagytam egyebkent Damore ota, mert rohadek SJW-ok.

Az a 900 millio ember meg leszarja, hogy friss bongeszoje van-e, nem veletlenul hasznal support nelkuli OS-t. Ha erdekelne, feltenne valamilyen kisebb HW igenyu Linuxot, vagy upgrade-elne valamelyik ujabb, bloated Windowsra.

A babzsak amugy eleg kenyelmetlen fejlesztesre, egyik korabbi munkahelyemen probaltam, nem jott be. Mondjuk ott foleg C++ volt, lehet, ha JS kodot irok, annak hasznal. :)

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Jogos lenne, de ahhoz érteni kellene az ilyesmihez.

Vagy ugy egyaltalan barmihez. Eddigi hozzaszolasai alapjan gazdasagi, jogi, es technikai temabol is bukasra all, csak hoborogni tud, meg "csinajjanakratorvenyt". Kb. mint az osszes tobbi sotetzold.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Az online szolgáltatások rossz példa. Azokat korlátozottan használod. De a saját gépeden, a rajta futó OS-en viszont több múlik. Én azért is preferálom a Linuxot, mert annál nem lesz így, hogy egyszer csak valami multi nem támogatja. Linux + opensource felállásban te tudod támogatni magadnak a dolgokat, teljesen testre tudod szabni az OS-t, workflow-t, olyan mély szinten, amire a Windows sose adott lehetőséget. Plusz Linuxból sokkal gyorsabb, hatékonyabb rendszer, workflow építhető fel. Sokkal nagyobb szabadságot és rugalmasságot ad a felhasználó kezébe. A Linux, ha kellően minimalistára szabod, olyan gépeken is tűrhetően fut, amin már az XP is köhög, meg durván belassul, nem hogy egy Win7, a Win8-10 meg el sem indulna rajta. Ilyen 32 bites atomos netbookos csodák fél-egy giga RAM-mal, meg régi P2-P3-as gépek is akár.

Már 6 éve kizárólag Linuxot használok fő rendszernek, és nem is hiányzik a Windows. Linuxon is meg lehet mindent oldani, csak meg kell tanulni, és rugalmasnak kell lenni, nem szabad a windowsos programokhoz és workflow-hoz ragaszkodni. Egy kicsit sem hiányzik Windowsról az idióta dll-ek tömkelege, registryvel szenvedés, kártevők, toolbar-adware hegyek, meg hogy egy MS típusú multi döntse el helyettem, hogy mikor-mire-hogyan használhatom a gépemet. A Linux-ba bele kell tenni a tanulási időt, de megéri, mert később kamatostul meghálája magát. Nálam minden ilyen beletett tanulási idő kamatozott eddig, amit a Linuxba, gépírásba, vim megtanulásába, stb. tettem. Egyiket sem bántam meg, mind jó döntésnek bizonyult az évek során.

Annak a 900 millió embernek azért fog hiányozni a Win7, mert a MS drogként beetette őket a termékkel, rászoktak, függők, nem bírnak mást használni, de ez csak a saját szemellenzős korlátjuk. Közben meg feltehetnek helyette Win10-et, még mindig ingyenes frissíthető nem hivatalosan a Win7, és feltehetnek Linuxot is. Hidd el, nagyon szépen meg lehet lenni mindenféle Windows és windowsos szoftver nélkül.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

az egesznek meg ertelme is lenne, ha nem a win 3.1 es tarsaival szenvednenek, amit mar tenyleg nem hasznal senki, hanem mondjuk az 5-10 eves mobilok gyari bongeszoit tamogatnak (ugye voltak mindenfele egzotikus mobil OS-ek az android terhoditasa elott/elejen, samsunge, symbian, windoz mobile etc).

Szerkesztve: 2020. 07. 03., p - 14:22

Igen, valószínűleg alkalmatlan videólejátszásra, ahogy a legtöbb friss böngésző is az, bármilyen rendszeren, max. van alatta annyi felesleges (elpocsékolható) CPU- és memória, amitől alkalmasnak tűnik. Videolejátszásra videolejátszók valók. Ez sokak számára a Youtube-Netflix-tengely divatdiktatúrája miatt még mindig nem egyértelmű.

Itt az alkalmas szót összekeverted az optimális szóval. 

Nekem megy a videó a böngésző alatt, hardveres gyorsítást is használ, nem eszik sem sok CPU-t, sem sok erőforrást. Nem attól lesz valami alkalmas rá, hogy kevés erőforrással tudja megoldani a feladatát, hanem attól alkalmas, hogy a rendelkezésre álló erőforrással képes megcsinálni azt, amire tervezték. Ha ugyanezt a lehető legkevesebb erőforrással is meg tudná oldani, akkor optimális megoldásról beszélnénk, de attól még alkalmasnak alkalmas.
Egy Ferrarira sem mondjuk azt, hogy alkalmatlan autóversenyzésre, és aki úgy érzi, hogy mégiscsak alkalmas rá, annak is csak azért tud 200 km/h fölé gyorsulni, mert a végtelen sok üzemanyag, amit pazarolva eléget, attól alkalmasnak tűnik. Ellenben egy 1.2-es Suzuki Swift, az alig fogyaszt hozzá képest, szóval az nagyon alkalmas versenyzésre.

Nagy Péter

Szerkesztve: 2020. 07. 03., p - 15:52

Amúgy azt teljes mértékben támogatom, hogy használjuk a régi gépeket is, amíg lehet valamire értelmesen felhasználni. Sőt, magam is szeretem a retró gépeket, nekem is van belőle. Néha elnosztalgiázok dosos játékokkal, régi oprendszerekkel, stb... De jó mindent a helyén kezelni. 

Használjunk egy gépet addig, amíg lehet, de nem kell akkor is erőltetni, ha már nem gazdaságos.

 • Ez jó arra, ha van otthon egy új géped, és mellette még üzemképes a régi is, akkor remek lehetőség, hogy az új gépeden futtatod ezt a szolgáltatást, és a régi gépeden is tud valaki netezni a családban. A modern gépeket ez már annyira nem terheli le, a régi meg még használható így is, ha csak fórumozgatsz, levelezel, stb...
 • Aztán remek lehetőség, hogy retró oprendszereket próbálgass, amik önerőből már arra sem lennének alkalmasak, hogy valami archívumból letölts rájuk régi programokat.
 • Jó lehet ez egy iskolában, ahol 15 gépet kellene lecserélni, mert már nem tudnak rajta a tanulók netezni, de csak egy gépre van pénz. 

De biztosan nem jó arra, hogy úgy védd a környezetet, hogy egy régi áramzabáló gépet használsz a mindennapokban, és emellé még egy másik gépet is üzemeltetsz, hogy a két géppel együttesen elérd azt a hatást, amit egy új energiatakarékos gép önmagában is meg tudna csinálni.

Ez olyan, mint amikor home servernek elég otthonra egy gyenge gép is, ezért valaki beüzemel egy régi celeront/Pentium 4-et, és ugyanarra használja, amit egy Raspberry Pi is tudna, csak így 60W-ot eszik üresjáratban az 5W helyett. Persze megspórolta egy új áramkör legyártását, és ezért évente eléget az áramszámlán keresztül annyi szenet, amiből 50 Raspberry Pi-t le tudnak gyártani.

Aztán meg ki van akadva, hogy már megint 20 ezer forint az áramszámla otthon, és mi lehet az oka...

Nagy Péter

Hajrá, indulhat a login adatok gyűjtése. PEBKAC szépen felcsatlakozik a man-in-the-middle szolgáltatásra.

Hűű, kitalálták a RemoteApp-ot...