Ryzen 2600 AM4 max hőmérséklet

Fórumok

Sziasztok!

Folding at home alatt szerintetek/nálatok mennyi a max. normális hőmérséklet 100% cpu (Ryzen 2600 Stock hütővel) mellett?

Elérheti a 95 / 97 fokot is?

Hozzászólások

A külső hőmérséklet mennyi? A gépházban van rendes légmozgás? Mennyire régen felszerelt a hűtő, még a gyári paszta van rajta?

Ryzen 7 3700x-ex, non-stock hutovel, uATX hazban nekem szakasztott ugyanezek az ertekeim: terheles nelkul, vagy min. terhelessel: 36-42 °C, terhelessel (nem AAA jatek, de jatek): 58-62 °C.

Am. en - Win alatt - az AMD Ryzen Master Utility-vel nezem, masik programmal is csekkoltam, az mindig +10°C -t mutatott.

Mivel a gyári spec szerint a max temp 95 °C, igy a helyedben sürgősen néznék rá egy másik hűtőt. A stock hűtő nem arra van kitalálva, hogy folyamatosan 100% kihasználtságon üzemeljen.

 

Nem, a Folding@Home nem otthoni használat....

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Valószínűleg a kicsi házzal lesz valami gond, mert oldalsó lemez nélkül már sokkal barátibb:

k10temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
Vcore:         1.14 V  
Vsoc:          1.09 V  
Tctl:         +82.9°C  
Tdie:         +82.9°C  
Icore:        67.00 A  
Isoc:          8.75 A

Én 80 fok fölé nem engedném. Mondjuk óriási hűtőt vettem, meg a gép elején 3 ventilátor fújja befelé a levegőt. AMDhez kell is.

Sőt, már az intelhez kell jobban. :) Lásd PL1 és PL2 értékek a 10-es generációnál. Igazság szerint kb. 1x kellett jobban AMD-hez, a K7-es széria vége körül. Az FX-es 9k-s CPU-k nemnagyon számítanak, azok nálam "műszaki érdekesség" kategóriába esnek. (Viták előtt a kortárs CPU-k TDP-it, amiről tudjuk, hogy csak nagyjából irányadóak, érdemes megnézni.)

nyugodtan el lehet engedni. a Prohardveren is hetente ezen problemazik par ember, pedig csak azt kellene megerteni, hogy a Ryzenben nem 1-2 hoszenzor van, hanem egy hoszenzor-halozat, mert az egesz boost/xfr/pbo helyes mukodesehez a chip pontos hoterkepe az alap.

lehet mas procik egyes reszei is elmennek a 80+ tartomanyba, csak eppen nem a hoszenzor kozeleben.

a 7nm-es 3xxx szerianal raadasul meg rajon pluszban, hogy kicsi a die hoatado felulete.

HUP te Zsiga !

Az jó, hogy el lehet, csak minek? Aztán csak fújja a forró levegőt hátul műanyag felüületre. Ott volt hely.

Meg tartósan 90 fok állítólag már nem egészséges.  Szerinted meg nem gond 80 felett. Inkább maradok a biztos alacsonyabbnál.meg volt, aki vett 3900x-et,  s azt írta, a gyári hűtő kevés.

Sőt, a neten mindenfélét lehet olvasni, csak épp a tényleges maximum hőmérsékletet szinte lehetetlen megtalálni.

Ott kernelek között is volt eltérés, csak 5.4 körültől lett normális. Érdemes lenne valahogy Windows alól Aida-val is megnézni vagy az AMD saját cuccával.

Ha tényleg annyi, akkor a paszta minősége, külső hőmérséklet és ilyesmik fontosak. Addig is visszavenném 2 magra a FaH-ot.

Háááát, ott más gubanc is lesz, egyébként a gyári hűtő valóban nem 24/7-es járatásra van. Az alaplap sem mind1, hogy mennyire jók a VRM-ek ehhez. Szóval, külső hőmérséklet, paszta, házban a légáramlás (van-e házventi)?

Táp típusa?

mondjuk az A320 lapok nem eppen a vrm terhelhetosegerol es huteserol hiresek, de asszem a mondatban bennevan a

>>> Vega 56 <<<

string. Fullon terhelve ez azert megeszik olyan 180W korul, tudom, mert nekem is van. Ha nem valami jobbfele // Sapphire Nitro, Powercolor Red Devil // akkor az bizony fűt.

ha windowssal nyomod, akkor driverbol lehet szepen alulfeszelni, vagy visszavenni az aramfelveteli korlatjat. Utobbi megoldassal az a tapasztalatom, hogy -20% es alig veszit teljesitmenyt.

HUP te Zsiga !

ha a gephaz oldala meleg, ott valami mas gubanc lesz, altalaban az szokott lenni, a riadalom oka, hogy 80+ -t ir a procira a meroprogram, de a borda a "kezratetellel langyos" kategoriaban tartozkodik.  nekem freezer 33 plus huto van az 1700 -on, ez elvileg ketventis, de le is vettem az egyik ventit, mert minek. A 2700X -en Pure Rock, -- kellett rajta picit csiszolni, mert pupos volt a talpa -- az meg ugy van allitva, hogy 65 fok folott kezd felporogni, mert akarmikor neztem, a borda alig melegedett.

HUP te Zsiga !

Nálam tuning nélkül kb. 75-78 fok környékén tetőzik a sima (nem X-es verziójú) 2600, ha már órák óta maxon pörög egy hosszabb gaming session-ben. Egy elég rosszul szellőző Zalman i3 házam van, a nem nyitható ajtajú verzió, ami egy elég olcsó, dzsunka ház sajnos. Véletlenül vettem, az i3 simple verziót ajánlották az egyik fórumon, a jobbik nyitható, full elülső szűrőjű ajtajú variánst, de sajnos figyelmetlenül olvastam és balga módon a rossz verziót rendeltem meg, a sima i3-at az i3 simple helyett.

Szóval a Ryzen 2600-ot a hozzá mellékelt gyári Wraith Stealth Cooler teljesen jól lehűti. Nem a világ legjobb hűtője, de korrekten teljesít, max. fordulaton kicsit zajos, de az sem vészes, max. csak a csendsznobokat zavarja. Tehát nem ilyen elviselhetetlen zúgás, de a nagyon csendes prémium hűtökhöz képest azért jobban hallani a hangját. Engem nem zavar. Ha te sem vagy csendsznob, meg nem hardcore tuningot nyomatsz le a procin, akkor elégnek kell lennie.

Ha nálad tényleg a 95+ fokokat verdesi, próbálj a hűtő alatt jobbfajta pasztát, mondjuk MX-4, GD900, és javíts a ház szellőzősésén vagy plusz ventikkel, vagy cseréld le a házat. Nem cseréltem le a pasztát, az a filmpaszta van a hűtőn, ami gyárilag volt rajta, az is korrekten teljesít, nem láttam értelmét pucolgatni, meg újrapasztázni, csak azért, hogy nyerjek 1-5 fokot.

Egyébként sem nagyon forrófejű a 2600, mindössze 65 W TDP, nem túl magas órajel. Meg 12 nm-es csíkszélesség, nem ilyen Intel-féle 14+++++++++++++++++++++++++++++++++ 95W TDP, ami valóságban elmegy 180 W-ig is. Tehát nem kell neki brutális hűtés.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ja, akkor meg is van a gond, nem a proci, nem a CPU hűtő, hanem a VRM. Próbálj azokra külön hűtést tenni, ha kell leszedve a gyári VRM-hűtést, és helyettesíteni saját paszta, saját borda, még egy plusz venti is mehet fölé. Bár azért egy 65W TDP-s procival illene egy A320-as lapnak is elbírnia, mindegy mennyire dzsunka lap.

Nekem nincs gondom ezzel, normálisabb B450 MSI Mortar lapban hajtom.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Még egy fontos dolog: frissítsd BIOS-t azon az A320-as lapon. Ezt nagyon komolyan mondom. Ugyanis sok gyártó a korai VRM problémákat orvosolta egy újabb BIOS-ban. Ezért az első dolgot legyen a frissítés, és csak utána csesztetném a hűtést fizikilag.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Akkor tényleg az van, hogy a VRM-hűtésen javítasz házilag első körben. Ha ez nem segít, akkor második körben valami 2-3. generációs chipsetes lapot teszel alá, B450, X470, B550, X570, stb.. Nem kell prémium lap 200 dollárért, elég valami 100 alatt, amin van valami normálisabb, combosabb VRM megfelelő hűtéssel, YouTube-on vannak konkrét lapokról VRM tesztek, hogy nyitott házban, zárt házban terhelés alatt hogy bírja a VRM, mennyire melegszik, mennyire bírja szuflával a W-okat, visszafogja-e a procit.

Bár nekem még mindig meredek, hogy akármilyen lap 65W TDP-s procival ne bírjon. Mert ha Ryzen 2800X, 3900X, 3950X lenne rajta, akkor azt mondom, hogy sok a 105W TDP neki, belépő szintű lapot nem arra méreteztek. Ámbátor szerintem a 105W sem brutális, de legyen.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem tud távozni a hő a házból. Az alaplapi VRM-ek simán felugranak 100 fokra, maga az alaplap melegszik fel, és ha minden igaz 75W-ot a PCIe buszról és a többit a táp adja. Ezeket nézném meg, nagyrészt már írták előttem szólók is:

- VRM chipek hűtőbordáinak ellenőrzése, ha nincs, akkor elgondolkodni, hogy érdemes-e vele foglalkozni vagy inkább egy erős VRM-es B450-es lapra cserélni.

- Van-e megfelelő légáram a gépházban?

- A táp mennyire terhelt, túlterhelt, milyen a hatásfoka? (Ha egy 450W-500W-os 80+ Bronz tápod van, az kb. 200-300W között tudja a 85%-ot, az elején és a végén az inkább 60-70% és a maradékot elfűti, ha 450W a leadott teljesítmény, akkor komolyan disszipál, sőt már Disszi Péter is jön.) Ebben mániákus vagyok, a várható maximumra igyekszem arany, vagy ha kijön, akkor platinás tápot pakolni, úgy hogy a várható csúcsteljesítmény igény nagyjából a hatásfok csúcsra essen. Esetedben ez valszin egy 600-700W körüli FSP vagy Seasonic tápot jelenthet.

- A CPU paszta csekkolása, illetve hogy a gyári hűtő mennyire üti a légáramot a gépházban.

- A VGA hűtőnél szintén a légáram oldalú a kérdés, mert előfordulhat, hogy ha minden fullon megy, akkor csak a meleget keverik a gépházon belül, és minimális hő tud távozni. Én az előlről hátra légáram híve vagyok (a táp is elszív a házból), ami valszin a szerveres kötődésből jön, de biztosan több jó megoldás van.

- Az utolsó pont, hogy a fentiek részben teljesülnek, de már összeségében előidézik a problémád.

" Pedig GPU ugye külön tápról megy nagyrészt. "

 

nem a gpu tapellatasa a lenyeg, hanem az, hogy a folding kihajtja csutkara, ugy meg termel neked a 180W -s fogyasztasnak megfelelo hot. Ami rosszabb esetben ottmarad a hazban, vagy csak reszlegesen tavozik.  Az masik kerdes, hogy olyankor a tap is izzad, ha nem erre van meretezve.

HUP te Zsiga !

Ja, akkor bontakozik ki a kép, nem szellőzik a ház. Mondtam én, hogy önmagában a proci nem fog gyári hűtővel sem 75-85 fok fölé menni. Ezek szerint a GPU fűt be a házba, és nem tud távozni a hő, ettől meg túlmelegszik minden, CPU, VRM. Extra ventikkel kéne próbálkozni, ha más nem, valami lyukat csinálni a házra, hogy legyen hol a ventiknek behúzni a levegőt. Valószínű a VRM-ekkel sincs nagy baj, ha a ház rendesen szellőzne, rendben lennének azok is, és nem kell lapot cserélni. Kicsit furcsa is volt, hogy akármilyen VRM-nek sok legyen egy nyamvadt 65W-os proci. 45W-os procikkal még jobb laptopok is elbírnak hűtés tekintetében, pedig azokon sincs hely normális, asztali szintű hűtésnek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem csak az számít, hogy milyen közel vannak, és mekkora a ház, hanem hogy hogyan szellőzik, mennyire hatékonyan cserélik benne a légtérfogatot a ventik. Nyilván az nem segít azért az ügyön, hogy eleve zsúfolt mATX ház, ehhez még hozzájön, hogy nem jó a szellőzése, és már kész is az ördög katlanja.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Mint lent is írtam, a megfelelő hűtéshez cirkuláltatni kell a levegőt, minél több hő keletkezik, annál többet és gyorsabban. (Ezt megoldani, hogy ne legyen hangos, komplikált dolog.)

Ötleteltem még azon is, hogy ilyen kis méretű házaknál lehetne igazán vízhűtést + léghűtést alkalmazni, a vízzel ki lehetne hozni a hő nagy részét a házon kívülre, mellette azért jócskán hűteni kellene a házat levegővel, mert a videokártya és alaplap másik fele is átmelegszik egy idő után, ott is ad le hőt és azt is ki kell lapátolni a dobozból. (Az meg felmelegíti a szobát, akkor lehet klímázni, az meg fűti a kinti környezetet...)

Kipróbáltam, 100% GPU terhelés mellett -azaz nincs CPU slot- aCPU kb. 17 fokkal melegebb, már felpörgött ventilátorokkal...

folding, gpu slot van, cpu slot nincs, azaz csak a gpu szamol es megis melegebb a procija.

tessenek rendesen szellozo gephazat venni, mint azt fentebb mar parszor kifejtettem, csak nem igy direktben. 

B verzio, hogy vissza kell fogni a gpu -t, windows alatt NV es AMD driverben is van erre lehetoseg.

HUP te Zsiga !

Jár ankeksz :)

Mobilon írtam. Kihagytam azt, ami kontextusból - topiknyitő következik. Mobilon meg rossz gépelni, mert csak kijelző van, nincsenek gombok.

Ház: https://www.coolermaster.com/catalog/cases/mid-tower/masterbox-nr600-wi…

CPU hűtő: https://www.bequiet.com/en/cpucooler/1378 Rock Pro 4

Csúcsra járatva a GOUt meg a CPUt 77 illetve 82 fokoknál megálltak, a hűtéssel aligha van gond. Esetleg a GPU mellett kell mé 2-3 mag is, jó kérdés. Mondjuk inkább csak tesztnek futtattam pár órát a folding@home-t, amíg véfez pár jobbal.

" Esetleg a GPU mellett kell mé 2-3 mag is, jó kérdés. "

nalam most is megy a folding, a cpu -t leallitva 2-3% koze esett vissza a procihasznalat, ebbol ugytunik nagy eroforrast nem visz el a gpu etetese. Bar ez feladatonkent valtozhat.

 

a hazad jonak tunik, meg a cpuhuto is, mondjuk a dark rockra szokott lenni panasz, hogy "pupos" a talpa, sikba kell csiszolni, hogy igazan jolegyen.

HUP te Zsiga !

Hol van a gépház paraméterek között a rendesen szellőző plecsni, a szélesség magasság mélység alatt v. fölött?

Kinek higgyem el ha azt mondja jól szellőzik? A gyártónak? A kereskedőnek? Fórumos pistinek?

Mi a jó szellőzés mértéke? 1 jószellőz - 2 jószellőz?

Elég ha az előlap mögött takarva vannak a ventillátorok és oldalt van porszűrőhálós légbeömlő rés, vagy a ventillátor legyen csupaszon az előlap elejében, és direktben elölről szívhat csak, ha oldalt van a légbeömlő rés az már szar?

Néhány hozzászólással fentebb leírtam, hogy mi fordulhat elő. Valszin minden gépház úgy indul el rögös pályaállásán, hogy szellőzik. E mellett vannak kifejezetett szellőzésre optimalizált házak, van amit jól lehet szellőztetni és van amit inkább passzív cuccokhoz terveznek, meg nyilván vannak már a tervezőasztal elhagyását követően is kihívásokkal kűzdő darabok.

Alapvetően olyan gondolok, hogy pl. nincs házventi vagy gyenge, rossz az elhelyezésük, a táp túlmelegszik, mert magas terhelésen jár, a házban lévő ventik összessége kioltja vagy lerontja a légáramot. Mégiscsak közel 400W-nyi teljesítményből (cpu+vga+diszkek+ram+alaplap) keletkező hőt kéne elvinni onnan és a táp veszteségéről nem is beszéltünk.

mondjuk azt pl. meglehet nezni, hogy egy adott haznal hutoventi gyarilag bennevan, vagy csak a helye.  De igazadvan, nincs ilyen parameter, fogalmazzuk at : szellozesre ugyelni.

Pl. ha elol van venti, es az befele fuj, akkor a hatso kifele huzza a levegot; ilyesmi.

HUP te Zsiga !

Pl. ha elol van venti, es az befele fuj, akkor a hatso kifele huzza a levegot; ilyesmi.

Azért ezt szerintem bármelyik ház megugorja 2020-ban, amihez adnak beépített ventillátorokat. Olyanról még nem hallottam, hogy az előlapi ventillátorok és a hátlapi is befele fújna by design.

Szóval ha megnézel egy házat a webshopban, látszik h. van eleje, hátulja, oldala, teteje, alja, mégis mi alapján döntöd el h. jó lesz a szél vagy sem?

Pl. ez: https://www.coolermaster.com/catalog/cases/mid-tower/masterbox-mb520-rg…

Szerinted jó a légáramlás, vagy rossz, hiába mit mond a marketingbrossúra és a képek? Vásárlás hazavitel összerak, letesztel nélkül ezt hogy a lótúróba lehet megmondani előre?

Olyan valóban nincs, hogy mindkét oldali venti befelé fúj, elöl és hátul is. A legjellemzőbb valóban az, hogy az előlapi ventik befelé húznak, a hátlapiak kifelé nyomnak, erre esküszök én is. De néhány házgyártó használ egy olyan koncepciót is, hogy elöl-hátul kifelé fújnak, emiatt a gépházban szándékosan alacsonyabb nyomást tartanak, ami néha jót tesz a hűtésnek, és valamennyire csökkenti a belső porolódást is.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

De néhány házgyártó használ egy olyan koncepciót is, hogy elöl-hátul kifelé fújnak, emiatt a gépházban szándékosan alacsonyabb nyomást tartanak, ami néha jót tesz a hűtésnek

Hát, ha azt nézzük a levegő hővezető képessége igen rossz. A kisebb nyomás meg szerintem még csak nem is igen javít rajta.

A légkeringetés azért szükséges, hogy a házban keletkező hőenergiát kivezessük a házon kívülre. Elöl-alulról befele fújatunk, hátul-felül kifele. (A meleg levegő is felfele száll, észerű ezért ezt az elvet követni.) Egy termetes videokártya nincs éppen jó hatással áramlástanilag a levegő cirkulációjára. (Cserébe rohadt sok hőt termel.) Processzort hatékonyan toronyhűtővel, elölről hátra hűtünk, ráfújva a hátsó ventikre rásegítésképpen, ezek ki is vezetik egyből a meleget. (Ha 14 centis toronyhűtőd van, akkor józan paraszt módjára ki lehet számolni, hogy egy 9, vagy 12 cm-es hátsó venti valószínű nem lesz elég kivezetni, turbulens áramlás fog valószínű keletkezni. Legjobb, ha lukas a ház felül is és oda berakni még ventit.)

A jó és hatékony hűtésért szerintem totálisan újra kellene tervezni gépház belsejét. Tök jó lenne pl, ha tudnánk az alaplap másik oldalát is hűteni, vagy a bővítőkártyák nem állnának a levegő útjába. Ez az elrendezés cirka 40 évvel ezelőtt gondolom tök jó ötletnek tűnt, de ma már annyira azért nem az.

Azt se értem, a VRM-ket miért kell az alaplap hátoldalára b*szni, ahol gyak.lag van kb. fél centi a ház oldallapjáig, és ott főnek meg ezek a szarok 100+ Celsius fokon, légáramlás ott hátul azon a szűk részen kb. 0, közben meg throttlingol miatta a processzor.