Windows 10 Alert: Defragger bug defrags SSD Drives too often

Hozzászólások

Néha úgy tűnik, hogy a Microsoftnál direkt hülyék.

https://www.hanselman.com/blog/TheRealAndCompleteStoryDoesWindowsDefrag…

Itt is lehülyéznek a nagypofájú arrogáns redmondi idióták mindenkit, aki próbálná tisztázni mi is történik a háttérben, és b+ nem lehet elérni hogy írják már le pontosan mit csinál az a rohadt defrag SSD vs HDD esetben, hogyan lehet leellenőrizni tényleg azt csinálja-é és úgy ahogy (nem) árulták el. Borzasztó. És ez is lassan 6 éves sztori már, de nem úgy tűnik mintha bármit is javult volna a ködösítés azóta.

Üzemeltető munkatárs mesélte: jól működő win, ha nem frissíted, elkezd hülyéskedni. Nem látja a nyomtatót, vagy látja, de nem nyomtat és egyéb user szívatások. A frissítés megoldja. Mondhatnád, biztos egy korábbi frissítés rontotta el. De nem kapott frissítést előtte és működött.
Ha egy netről letíltott win kb 1 évig nem frissítenek, ugyanezt csinálja. Kb 1 év után elromlik, frissítés megoldja. Pedig az nem tudhatja, hogy van frissítése, de úgy tűnik még is benne van a szívató algoritmus.

Ez alól kivétel a beágyazott windowsok. Ott nem tapasztalt ilyet több évig nem frissített windowsoknál sem.
Ezt a jelenséget már több esetben megfigyelte.

Szerkesztve: 2020. 06. 16., k – 12:13

 nem lehet elérni hogy írják már le pontosan mit csinál az a rohadt defrag SSD vs HDD esetben

nem tudod leírni, ha azt sem tudod mit csinál a saját rendszered ( az persze tény, hogy egy sokfejű hidra, össze-vissza barkácsolva, helyenként újraírva, helyenként csomagolva régi dolgokat.. :) )

"Automatic Maintenance"

Az ilyen jellegű dolgok amik csendben "maguktól" meggyilkolnak / lefoglalnak helyet stb stb. miközben az egyszeri szerencsétlen csak nézi, hogy hova tűnt 100G üres hely.. Első dolgom megszabadulni tőlük.

Ha nagyon ráérek és tudom nélkülözni az adott gépet 2-3 napig, akkor rányomok majd a windows update keress frissítéseket gombjára..

Az ilyen jellegű dolgok amik csendben "maguktól" meggyilkolnak / lefoglalnak helyet stb stb. miközben az egyszeri szerencsétlen csak nézi, hogy hova tűnt 100G üres hely.. Első dolgom megszabadulni tőlük.

Igen, ezért szoktam én is törölni a Windowst ;-)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Kb 2-3 év alatt. Az elején nem csinálta, és nem hiszem, hogy a hdd firmware-e volt a hibás. Linuxon sem csinálta. Persze simán lehet, hogy nem az ms sara, hanem mondjuk a kretén Lenovo-é.

Sajnos eleinte nem tűnt fel, hogy a finom ciripelő hang az nem a seek, hanem a head parking...

Mindenesetre a defrag-ot windózon a kezdetektől fogva tiltani kell. Kezdetek alatt azt értem, amikor először megjelent ez a feature a win-ben... sosem működött rendesen, ezek több, mint 20 év alatt sem voltak képesek olyan algoritmust csinálni, ami nem ront, hanem javít a helyzeten. Emlékszem anno a Norton SpeedDisk-re, az tényleg használt.

ez ilyen clickbait-windowsbashing nap ma?

~ubuntu, raspbian, os x~

Szerkesztve: 2020. 06. 17., sze – 03:08

This is a problem, as defragging an SSD too much is not good for the drive as it could prematurely reduce its lifespan.

Ez szimplán nem igaz. Ha már eleve defragmented a drive, akkor a következő defragmentation lényegében egy noop. Vagyis ha csak nem írod minden nap tele az SSD-det majd törölsz róla korábbi adatokat (vagyis cache-re használod), akkor ugyanannyi írással fog járni a defragmentation akkor is ha naponta futtatod és akkor is ha havonta.

Továbbá (kiemelés tőlem):

Unfortunately, since the last optimization times are being forgotten, the Windows 10 automatic maintenance will cause an SSD drive to be defragged much more often than once a month if you commonly restart Windows.

Manapság ki indítja újra a számítógépét naponta?

Nem állítom, hogy a probléma nem létezik, de megint egy bolha probléma lett felnagyítva elefánt méretűre.

Manapság ki indítja újra a számítógépét naponta?

Például minden nap műszak végén kikapcsolja, köv munkanap reggel meg bekapcsolja. Nem mindenki babusgatja a számítógépet, mint egy csecsemőt. Simán el tudok képzelni sok millió w10-et futtató gépet mumkahelyeken (leginkább desktop gépek), amiket így használnak. Még ilyen számok is eltörpülnének a napi 2-3 milliárd win10 szg. mellett. Szóval akkor ezekkel nem is kell foglalkozni?

A telemetria-ból kiolvasható statisztikák kapcsán magyarázta a bizonyítványukat egy MS fejes: ha bármilyen WindowsUpdate fuckup csak 1 icipici százalékát is érinti a teljes windows install base-nek, az azonnal 100ezres nagyságrendű incidensszamot jelent, szóval az átlagember / garázscéges windows admin nincs tisztában a nagyságrendekkel.

Szerkesztve: 2020. 06. 17., sze – 06:45

Ugy tunik mi beleszaladtunk: gyartoi-ipari kornyezetben 40db SSD-bol eddig 9db mar garancialis ugyintezesen volt a napokban, tovabbi 4-5db pisztitoan degradalodik/degradalodott.

Koszi :)

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Három db SSD 24/7 PC-kben *6 nap* alatt lett lelakva, a többi valamivel hosszabb idő alatt - de nem nagyságrendben hosszabban. Nem túlzok kicsit sem, sőt még inkább szépítem is a dolgot. Elsőre irreálisnak tűnő adatforgalmat olvastunk ki belőlük, aztán jött az igen meredek zuhanórepülés. Fura is volt ipari környezetben 4T mozgatott adat 5-6 nap alatt.

Jah megint van az asztalomon 3db szar cucc, Sentinel szerint egyikük 3%-os kondíciót mutat - de ami a lényegesebb, hogy a valóságban is használhatatlanok. Klónozhatatlanok, írni rájuk kb akkora sebességgel lehet, mint az MFM HDD-k idején. Már ha lehet írni :) mivel törölni nem tudom őket rendesen, ezért saját adatainkkal rajtuk meg fogjuk semmisíteni őket. Gréti sírni fog szerintem, dehát ez van. Sírjon inkább a MS bázis előtt, vagy valami ilyesmi.

Ui ami még inkább alátámasztja, hogy érintettek vagyunk az az, hogy a szépen futó SSD-k azon gépekben vannak, amelyeken elég régen volt update (a gyártósori hálózaton alapból nincs internet, szóval csak akkor frissít, ha engedjük). A felénél még mindig 19xx van, és ahogy elnézem egy ideig még az is marad XD

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Bar ugy lenne, dehat tomegesen es *csak* frissitett gepek eseten nekem a detektor mar villog. Figyeljetek ra, es ha nalunk ez baszott be, inkabb tanuljatok belole.

Ui izolalt halozaton 5-6 nap alatt (amiben van ket tetlen hetvegi nap is) internet nelkul 4T az valoban kemeny. Foleg, hogy az userek csupan sajat fejlesztesu szoftverunket tudjak futtatni, ami forgalmaz vagy 5 megat naponta. A muszakonkenti interakcio erintokepernyon 20-30 touch es a numpad hasznalata. De nem is a 4T a lenyeg, hanem a hasznalhatatlansag :/

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Mondjuk kísérletezni még lehetne azzal, hogy a frissített gépek felén tiltjátok a defrag-et, ahogy a cikk is javasolja, a másik felén meg no change. Ha az over-defrag eredményezte az SSD-pusztulásaitokat, akkor a letiltott gépeken megszűnik a probléma, a többin pedig megmarad. Bármilyen más kombináció esetén másnak kell lennie a probléma forrásának, csak hát ez ugye további SSD-k kockáztatásával jár... :/

Nem igazan erdekel mar a kockaztatas, volt amit kinunkban ket hete atallitottunk hdd-re :)) 

Mivel nem az ssd ara lenyeges, hanem a rajta levo adatoke (+ a vegpont kiesesenek forintositasa) igy mar most folyamatban van 1-2 teszt. Majd irok, de szerintem kell 1-2 het.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nos, amelyeken (ismét) tiltottuk a töredezettség-mentesítést ott a meghajtó állapota nem romlott tovább. A többieken elhullottak - mármint a frissített Windowsokról beszélve, hiszen a régen frissült Windows verziónál nincs ssd problémánk.

Azt hiszem kijelenthető: a töredezettségmentesítés okozta a halálozást. Katalizátorként a viszonylag kis méretű drive- és az ehhez mérten is kevés szabad hely szolgált.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Csak az nem világos továbbra sem, mi okozza a defrag elindítását? A nyitó cikk azt mondja, ha sűrűn van restartolva a gép, akkor a havi/heti helyett akár naponta is defragolhat. De ott nem írnak 1 szót sem arról, hogy naponta többször is, vagy elkészülés után azonnal újrakezdve folyamatosan megállás nélkül defrag alatt lenne az SSD.

Naponta többször üzemszerűen újraindították ezeket a gépeket?

Illetve az sem világos még, hogy egyáltalán mit is defragol ilyenkor? Ha ugyanis nincs változás az adatokban, akkor nem lesznek csak úgy maguktól töredezettek, amit megint neki kéne állni összefüggővé tenni. Tehát ha le is futna akár naponta többször is a defrag, az nagyjából semmi hasznosat (na és károsat sem) nem csinálna. Pár mp. analizálás után arra a következtetésre jutna, hogy itt nincs már teendő, és finish.

Extrém esetben tudom elképzelni, hogy ez gondot okozhat: sok közepes (1-32 MB) méretű fájl írkálása, módosítása, törlése, extrém kevés (mondjuk pár száz MB) szabad terület mellett. Ezek folyamatosan töredeznének, és ezeket rendezgethetné. De akkor még a sok TB össze-vissza legózgatása nem jön ki sehogy sem.

Hja, én a laptopon a WSL2 próbálgatása miatt Fast Ring update-en vagyok (egyrészt ez heti egy-két full update), másrészt meg az ilyen fejlesztések hetekkel-hónapokkal korábban megjelennek... közös "work" fájlrendszerrel gyakorlatilag azonos munkakörnyezetem van Linux és Windows alatt, elég sok munkaórát eltöltök Windows alatt is (+ valamennyi játék), a Samsung SSD-n nyoma nincs ilyen problémának. Nyilván elbaszhatták úgy is, hogy ez az elbaszás nem jelent meg a Fast Ring update kapcsán, de nem nagyon valószínű.

Szerencsére nálunk még régebbi LTSB van. Viszont nálunk is mindenki kikapcsolja munkaidő után, kivéve pár embert, akik távolról is elérik a gépüket ha kell.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Szerkesztve: 2020. 06. 17., sze – 09:35

Én ezt úgy oldottam meg, hogy a scheduled task-ban megkerestem a defrag-ot, és a -c -t kicseréltem a HDD-im betüjelére.

Akkor, vagy egy éve, ezért lehülyéztek, mondván, ugyse fog a defrag az SSD-hez nyúlni. :)

( •̀ᴗ•́)╭∩╮

"speciel a blockchain igenis hogy jó megoldás, ezért nagy erőkkel keressük hozzá a problémát"

"A picsat, az internet a porno es a macskas kepek tarolorandszere! : HJ"

Biztos, hogy úgy fog az a paraméter maradni? ;-) A minap telepítettem újra a win10-et és a beépített vírusírtó-szerűség valósidejű ellenőrzését szerettem volna kikapcsolni. Ott írják, hogy kikapcsolhatom ideiglenesen, de később vissza fogja kapcsolni a windows. Tehát aki szeret kapcsolgatni, azt kapcsolgathat, megadja a lehetőséget, mert "felhasználóbarát", csak értelme nincs kapcsolgatni. Nem számít, hogy te mit akarsz, a windows tudja mi a jó neked.

Windows 10-nél már 5 éve bevett gyakorlat, hogy a havibaj (gy.k. Patch kedd) után érdemes végignézni, miket állított vissza a saját kénye-kedve szerint. Telemetria általában alap h. ha le merted tiltani, azt visszakapcsolgatja. Mert hát miért ne. Nekem a program-kiterjesztés párosításokat keféli el rendszeresen, és állítja vissza a saját beépített használhatatlan szarjait képnéző, böngésző, médiafájlok esetén.

De legalábbis legkésőbb a 6havi feature update-nél biztos lehetsz benne, h. túrhatod újra a beállításokat. Nem bírom elhinni h. ez véletlen lenne, annyira szándékolt-szagú az egész. Korábbi windows-ról windows7-re upgrade-kor, vagy service pack installkor soha semmit nem állított el, simán lementek ezek az upgrade-k.

> biztos lehetsz benne, h. túrhatod újra a beállításokat

works for me. nekem tegnap jott le a 2004. A telepites nagy resze alatt tudtam dolgozni, az ujrainditas meg az azt koveto telepites nem tartott addig, hogy egy kavet meg tudjak inni, pedig nincs tul eros gepem.
A frissites nem cseszett el semmi. Se a telemetria nem lett visszakapcsolva, se az alkalmazas hozzarendelesek. valoszinuleg kivalasztott vagyok

Olyan nincs, hogy rossz kávé, csak túl éber rendszergazda. :)

Kellemes Karácsonyt!

( •̀ᴗ•́)╭∩╮

"speciel a blockchain igenis hogy jó megoldás, ezért nagy erőkkel keressük hozzá a problémát"

"A picsat, az internet a porno es a macskas kepek tarolorandszere! : HJ"

Korábban írtam, hogy "a laptopon a WSL2 próbálgatása miatt Fast Ring update-en vagyok", ennek a mellékhatása heti egy-két full update, megcsinál mindent a háttérben, aztán jelzi, hogy most jó lenne egy update-reboot, és ilyenkor három újraindulással frissül, tudom ütemezni.

A Fast Ring miatt volt inkább pár meglepetés, de ebben a szálban említett dolgokra nem emlékszem, nem vettem még észre komoly problémát ebből, igaz, leginkább játékra használom (StarCraft II és Elite Dangerous), de a "work" partíció közös, a WSL2 miatt pedig azt vettem észre, hogy hétről-hétre több időt töltök Windows alatt, mert nagyrészt minden parancssoros cucc működik, ami Linux alatt.

Szerkesztve: 2020. 06. 18., cs – 08:01

Miért kell egy ssd-t töredezettségmentesíteni? 

A merevlemezt kell!

De azt is manapság óvatosan! (SMR hdd)

Nem kell az SSD töredezettségmentesíteni, mert lényegében az SSD vezérlője szándékosan töredezve tárolja a NAND lapokban az adatokat, és ezt még tovább keveri is, a wear leveling elérése miatt, hogy minden cella közel azonos ütemben fáradjon. Egyébként sem segít az SSD-n, ha sorban vannak az adatok, mert az egy emulált logikai rétegre vonatkozna, lényegében a szoftveres réteg, amit az OS tart nyilván. Low level szinten az SSD vezérlője csak emulálja a drive-on a szektorokat, igazából NAND lapokban igazgat cellákat, teljesen elszórva egy lapon belül, és a lapokat is szétszórja az adattároló területen, ami nem csak a wear leveling miatt kell, hanem a garbage collection miatt is, és ha több NAND chip is van az SSD-n, akkor amiatt is, hogy a lemezműveleteket több chip között párhuzamosítani lehessen.

Ez az egész töredezettségmentességi mizéria a MS hibájából kell, mert a saját snapshot megoldásuk szektoralapon próbál fájlokat menteni, és ha már nagyon összevissza vannak töredezve a fájlok a fájlrendszeren, akkor valami implementációs hiba miatt a MS snapshotja már nem tud több fájlobjektumot lementeni. De ez nem az SSD hibája, hanem tisztán a MS implementálta rosszul ezt a feature-t, csakis amiatt van szükség erre a felesleges lépésre. Akinek nincs ez a visszaállítási pont bekapcsolva, annak nem kell töredezettségmentesíteni. Meg azoknak se, akiknek volt annyi esze, hogy Windows helyett átálltak valami másik OS-re, Linux, *BSD, Mac, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Töredezettségmentesíteni kell... hadd vegyenek még gyakrabban újat :D gondolom, a Microsoft is benne van csendes társként az SSD iparban.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Nálam SSD-n alapból ki van kapcsolva a defrag....

MS mióta kompetens hardver témában? Ő  nem egy szoftvergyártó?

Bár szoftvert tudna olyan jól csinálni, mint hardvert!

Wireless Mobile Mouse-t használok lassan egy évtizede, a billentyűzetei is egész jók a maguk kategóriájában, használtunk párat a kameráiból, és néhány Surface Pro is a kezem közé került, azokkal sincs gondunk.

néhány Surface Pro is a kezem közé került, azokkal sincs gondunk

Mondjuk azoknak van mindenféle nyavalyájuk, kb. minden új release-nél: wifi szinte sosem sikerül jól, sleep-ből rendszeresen felébrednek látszólag ok nélkül, v. nem ébrednek fel amikor kellene, battery, elszineződő kijelző, CPU beáll 600Mhz-re és nem mozdul feljebb, és a többi szokásos MSFT kreténség.

Ez vajon segíthet ha minden bootoláskor lefuttatom?
 

schtasks /Change /DISABLE /TN "\Microsoft\Windows\Defrag\ScheduledDefrag"

Első dolgom minden frissítés illetve telepítés után: lemez-jobbklikk - tulajdonságok - defrag futtatni hdd-n illetve kikapcsolni az ütemezést ssd-n. Valóban butaságot ír ssd -nél. Nincs itt semmi látnivaló, így van ez winxp óta.

sudo mount -o ro /hup.hu