Két szoftvermulti Edge csárdában

A Microsoft mindig is jól értett ahhoz, hogyan kell gyors, erőforráshatékony böngészőt nulláról kifejleszteni, ami semmivel sem kompatíbilis és sportot űz a webes szabványok szembeköpéséből. Így készült az Internet Explorer, majd később az Edge. A Microsoft mostanában jutott el odáig, hogy önkritikát gyakoroljon bizonyos dolgokat illetően és rájöjjön, hogy nem mindenben ők a legjobbak. Így vált például lehetségessé a látványos és a fősodorban sokakat meglepett nyitás a Linux és úgy általában a nyílt forráskódú szoftverek felé. Így vált valóra az is, hogy a korábban, az Internet Explorer utódjának szánt, ámde hasonló baklövéseket elkövetve kifejlesztett Edge belét kidobják, majd Chromium motorral (Blink) helyettesítsék.

A Google mindig is jól értett ahhoz, hogyan kell a gyorsnak hazudott bloat, erőforráspazarló böngészőt csinálni, ami nem csak a Google által kilobbizott szabványokat és a "legyen nekünk is sajátunk" torkokon lenyomott idealista fájlformátumokat támogajta normálisan, hanem azért, ha valaki akar, lehet vele értelmesen is internetezni.

A problémák, mint mindig, a különbségeknél kezdődnek. Például ott, hogy a Google mindig csak a marketingasztalon törekedett arra, hogy a böngészője gyors és erőforráshatékony legyen. Ez nem csoda, hiszen ami nem söpörhető be az "előre a semmibe" égisze alá, azzal a Google nem foglalkozik. Például azzal sem, hogy hatékonyabban használja a low-level API-kat, legalább Windows-on, vagy épp ha már videót játszik le, akkor azt videólejátszásra szakosított API-n keresztül tegye, ne bloated, inprofesszionális módon mindenféle OpenGL surface-ekre gányolva, grafikus drivereket körbehákolva.

A Microsoft azonban elkezdte optimalizálni a böngészőt Windowson és hajlandó volt azért pénzt és erőforrást áldozni, hogy legyen egy valóban gyors böngésző, ami a szabványokat is rendesen támogatha. A Google pedig elkezdett ezen duzzogni, ami egyelőre még csak a reklámleveleik körüli arroganciájukban mutatkozik meg.

A Microsoft azonban most olyasmivel állt elő, ami valódi alternatívája lehet a Chrome-nak. Igaz, még mindig Edge-nek hívják, de gyors, jól használható, és a Chromium motor miatt rugalmasan bővíthető a Chrome-hoz fejlesztett kiegészítőkkel.

Ezek használatát maga a Microsoft is ajánlja, a Google azonban nem örül mindennek. Ennek megannyi apró jele van. A legújabb, hogy ha egy új eszközről az Edge-zsel jelentkezünk be a Gmailbe, megkapjuk a szokásos figyelmeztető e-mailt, de - és ez már szokatlan - a levél arra is felhívja a figyelmet, hogy a Windows 10-ből a Chrome-mal lehet a legtöbbet kihozni, amely gyors, egyszerű és modern böngésző.

- Írja a ComputerWorld a tegnapelőtt megjelent cikkében.

Nem újkeletű a dolog. Korábban a Cyanogent igyekeztek kevésbé feltűnő módokon ellehetetleníteni, illetve az alternatív, nem Google-től licencelt Androidok felhasználóival úton-útfélen kibaszni.

Szóval a nagy open-source idealizmus a Chromium körül is természetesen csak addig nyerő, amíg a Google dolgoztathatja ingyen a Chromium körül megforduló open-source közösség tagjait, a saját profitja és dominanciája érdekében, a milliárdjaikat pedig elspúrkodják, ahelyett, hogy valódi optimalizációra és az operációs rendszerek által nyújtott API-k hatékonyabb kihasználására költenék.

Aztán, amikor megszületik a középszarnál egy fokkal jobb megoldás, akkor erre, ha nem is a nagytöbbség, de a felhasználók egy észrevehető része ráérez és első dolga lesz leszavazni a középszart.

Hozzászólások

mindig az a bongeszo, amit ismernek 

volt Netscape,  Ie5-11, Edge, Firefox. Mit ismernek? Nem szakmai.

A szabvany marad. Es a turelem.

Egész jó írás. De mivel a win-t olyan messze kerülöm mint az eső utáni szart, így az edge-t se tudom "kipróbálni".

Viszont sajna attól tartok, ez sem lesz világmegváltás. Olyan sok böngésző állította már magáról, hogy én aztán mostmár tényleg, de tényleg, de istibizi .....aztán belefulladtak a saját hányásukba.

Szóval szkeptikus vagyok.

Csak akkor szólok hozzá egy témához, ha értelmét látom.

Google mindig csak a marketingasztalon törekedett arra, hogy a böngészője gyors és erőforráshatékony legyen.

Én folyton csak a gyorsról hallottam, nem emlékszem, hogy valaha is hirdették volna a Chrome-ot, mint erőforrás-hatékony. Gyorsnak meg tényleg gyors, persze 4 fülön 800 mega rammal lehet is az.

Nagy Péter

Szerintem nem tudták finanszírozni azzal a modellel, amivel csinálták. Egyszerűen gazdaságilag nem volt jó a koncepciójuk. Tényleg hatalmas kár, kitolhatták volna opensource-ba, ha már. Hátha mögé állt volna a közösség...

Ki is szivárgott egyszer a kód és valaki fel is rakta GitHubra. Sőt néhányan elkezdték továbbfejleszteni OpenOpera név alatt.

Az Opera Software válasza erre az volt, hogy leDMCAztatott minden egyes repot, ahová csak a keze elért. Azóta persze még elérhető bizonyos git mirrorokon és torrenten. Szóval underground módon lehetne továbbfejleszteni, hogy a mai webes szabványokat is hozza, csak ehhez nyilván sok fejlesztő és sok munka kellene. Az Opera Software pedig meg is érdemelné, hogy open-source hackerek továbbfejlesszék és elhappolják a júzereiket, majd csődbe menjenek.

A legszomorúbb az, hogy azt a szintű konfigurálhatóságot, egyszerűséget és hatékonyságot nem voltak képesek átültetni Blinkre, ami miatt megérte anno Operát használni. A csiligány, animációbuzi elemekre természetesen annál inkább figyeltek.

Már jó ideje felvásárolták őt a kínaiak, azóta van pénz mindenre. Nem véletlen az ingyenes korlátlan VPN sem benne. Szóval csődbe nem mennek.

Viszont az Opera alapítója most a Vivaldi böngészőt fejleszti, igaz az is chrome-ra épül, de érzésre már most közelebb van a régi operához, mint maga az Opera.

Nagy Péter

Szerkesztve: 2020. 06. 11., cs – 06:33

Én már akkor letöltöttem az Edge böngészőt, amikor az első híreket olvastam róla, hogy "kézzel" már lehet telepíteni.
Nem volt hosszú idejű a karrierje nálam. Azzal kezdte, hogy "észlelte" hogy a Google Chrome az alapértelmezett ezért felajánlotta, hogy akkor most ő jól importál mindent a Chromból és legyen ő az alapértelmezett.
Mondom, hogy ezt még egyelőre ne tegye, de lépjünk már be a Google fiókomba. Akkor meg minden áron az Office 365-öt ajánlotta, hogy nagyon egyszerű ám oda fiókot csinálni, ha még nem lenne, de oly annyira, hogy át is ment az Office 365 belépési oldalára. Ha jól láttam az Edge helyi profilomat csak MS fiókkal lehet szinkronizálni. Én meg olyat nem akarok.
Éz azt jelenti, hogy kb. 10 perc után félre is tettem, mert elegem lett az Microsoft "arroganciájából". :D!

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Mert azt az operációs rendszer részeként kapom.

Ne akarjon már elvenni tőlem semmit! Legalább a választást hagyja meg nekem. Vagy ha ezt nem tudja, akkor legyen törölhető az Edge!

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Tehát elvárod a Microsofttól, hogy egy konkurensének a szolgáltatását beépítetten használja? Érdekes hozzáállás, a Chrome-tól meg nem várod el. A Chrome adatait például nem tudja szinkronizálni az MS (a Sync your settings nem teszi ezt meg). Nem értem, hogy mi a problémád, tényleg.

Érdekes összehasonlítás, hiszen egy operációs rendszer gyártót (Microsoft) és egy böngészőt (Chrome) hasonlítasz össze!
Ezek a te szóhasználataid
:)
Mint írtam fentebb az Edge az operációs rendszer része, hiszen nem is lehet eltávolítani!

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Firefoxban sem

Technikailag... tudsz magadnak sync szervert csinálni, át tudod ütni az about:configban az URL-t, hogy magadhoz szinkronizáljon, de amikor utoljára néztem, ennek az üzemeltetői dokumentációja nagyjából annyi volt, hogy "hát sok sikert" (de most már van: https://mozilla-services.readthedocs.io/en/latest/howtos/run-sync-1.5.h…)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Szerkesztve: 2020. 06. 11., cs – 07:37

Én csak azon csodálkoztam.., hogy az egyik gépen halálgyorsan leupdatelte korábbi "nem önmagát", mielőtt még bevédhettem volna, - többi 30-on azért még "előztem", - mivel volt, aki update után megszaporodott kék képernyőkről mesélt, - szépen engedte, hogy a főkönyvtárában az összes .exe fájlt átnevezzem, minden aggódás nélkül. Mintha csak nem rendszer-partición "kezeltem" volna. - Kíváncsian várom mit lép ezután. - (Hozzáteszem, az óránkénti guglifrissítés-keresés nálam biztosan nem játszik!!! Ez ellen az utolsó leheletemmel is küzdeni fogok, - még halálom órájában is, - mindegy a fejlesztők mit gondolnak erről...) :)

Az MS részéről ez most hatalmas elk*rvulás volt, hogy Chromium alapra váltottak. Az Edge (még a korábbi :D ) végre egy jó irány volt az MS részéről. Jó ideig használtam is, mint elsődleges böngészőt és nekem nagyon bejött. Végre elhagyták az IE sok hülyeségét, jobban igazodtak a szabványokhoz, gyors volt (bár néha megbicsaklott, de ez még kezdeti időben volt). Majd jött a Google, aki például a YT-ba is olyan dolgokat implementált, amit a Chrome kivételével minden más böngésző nem tudott jól kezelni, nem bírták hardveres gyorsítást igénybe venni videó lejátszásnál, stb...

Egyrészt megértem az MS-t olyan téren, hogy a G-vel felvenni a versenyt a szabványok támogatásával nehéz, hiszen ma már ott tartunk, hogy a G diktálja a szabványokat. Ha valami egyedi funkciót implementál, akkor az hamarosan szabvány lesz, de amíg nincs meg a szabvány tervezet, addig a többiek nem tudják azt implementálni... Így jó döntés volt, hogy akkor lovagoljuk meg a G-t és használjuk alapnak a Chromium-ot, csak hát ezzel a verseny el is dőlt. A piacon a Safari-t és a FireFox-ot leszámítva nincs már olyan böngésző, ami ne a G-től függne.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

A piacon a Safari-t és a FireFox-ot leszámítva nincs már olyan böngésző, ami ne a G-től függne.

Bárcsak lenne újra Safari for Windows :(

Én az Apple helyében meggondolnám, szerintem sokan még fizetnének is érte. A mostani, windows-os böngésző-landscape elég szomorú, úgyhogy igény valszeg lenne egy használható alternatívára.

"Bárcsak lenne újra Safari for Windows :("

Meglep ,hogy van ember, akinek hiányzik. Szerintem egy hatalmas szar volt a windows-ra erőltetett OSX UI utánérzés, arról nem is beszélve, hogy kötelezően hozta magával a QuickTime nevű másik szart a tálcán ülő auto updatelő szarjával együtt. Ha valami nem kívánok, akkor az ez.

"A piacon a Safari-t és a FireFox-ot leszámítva nincs már olyan böngésző, ami ne a G-től függne."
https://www.investopedia.com/articles/investing/041315/how-mozilla-fire…

firefox megha forrasban el is ter, Mozzila penzugyileg nem teljesen fuggetlen a G -tol.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

"Google mindig csak a marketingasztalon törekedett arra, hogy a böngészője gyors és erőforráshatékony legyen."

Nem vagyok Google párti de ennél nagyobb marhaságot nehezen írhattál volna le. Pont hogy a Chrome meg a belepakolt (egyébként open source) technológiák az amit ma szinte minden alternatív böngésző "lop".

Pont hogy a Chrome meg a belepakolt (egyébként open source) technológiák az amit ma szinte minden alternatív böngésző "lop".

Szerintem ez önmagában nem jelenti azt, hogy "a böngészője gyors és erőforráshatékony", csak hogy sok feature van benne. A kettő között viszont nincs erős korreláció.

Pont, hogy inkább a marketing vonat ment. Ahogy fentebb is fogalmaztam itt a probléma, hogy a G kitalál valamit, amit egyből implementálnak a saját böngészőjükbe. Ráerőltetik azt az emberekre, mert anélkül lassabb lesz mondjuk a YT működése. Utána jön a lobbizás, hogy a G által kitalált technológia, amit már legyártottak, az legyen a webes szabványok része. Elfogadják, kijön a szabvány tervezet és a többi böngésző ha nem akar problémát, akkor csak innentől kezdve implementálhatja adott funkciókat, tehát hatalmas lemaradással indulnak.

Számomra egy Firefox még mindig 1000x-el használhatóbb, mint egy bármilyen chromium-ra épülő megoldás. Lehet a Chrome gyors, de hogy kb ha napi szinten használom arra amit most egy Firefox-al csinálok, akkor 10 perc alatt megnyekken a rendszerem mert elfogy a memória alóla.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Létezik teljesen chrome+google-függetlenül fejlesztett böngésző windowsra?

firefox - mozilla ugye a google támogatja, biztos jófejségből.

chromium úgy ahogy van kiesett.

De legalább eldöntheted, hogy melyik fasságok fájnak jobban és melyiket nem akarod használni.

Egy palemoonban (mypal forkját használom, Windows XP-n) sokkal kevesebb fasságot véltem felfedezni, amit egyébként is kompenzál a széleskörű konfigurálhatóság, amit a Firefoxból egyre inkább szednek kifelé.

Van egy bug, amire konkrétan 17 éve nyitottam bugreportot, mert akkor már évek óta bökte a csőrömet (konkrétan a Netscape 4.0-val "nőtt" a bug, tehát 1997-ben már megvolt). A hiba amúgy lényegében egy architekturálisan hibás koncepció, ergó tényleg tök nehéz megoldalni, ezt értem. Persze a bug egy halom egészen látványos szopást okoz, amit nagyon sok felhasználó tapasztal - csak sokszor nem értik, hogy mi a bug a háttérben. Ezen felhasználó által észlelhető szarságok egy részére csináltak workaroundot, de nem mindegyikre. Ahelyett, hogy megfixálták volna azt, ami szar, és akkor ezek mind megoldódtak volna.

Szóval nálam a FF, és minden, ami erre épül, az általános böngészőként nem jön szóba.

Ez is egy érthető gondolatmenet.

Én inkább abban hiszek, hogy elsősorban a felhasználói szabadságot kell biztosítani, széleskörű konfigurálhatósággal és így lehetőség nyílik arra, hogy legalább workaroundolni lehet a nemvárt működést, pláne abban az esetben, amikor az okát eszük ágában sincs feltárni, vagy a hibát kijavítani.

Volt a Netscape.

A Netscape jo volt, de telt-mult az ido, es jott egy megjobb, ami gyorsabb es letisztultabb volt nala. Az Internet Explorer.

A IE terjedt, a Netscape sorvadt.

Az IE jo volt, de telt-mult az ido, es jott egy megjobb, ami gyorsabb es letisztultabb volt nala, merthogy ido kozben az IE meghizott. A Firefox.

A Firefox terjedt, az IE sorvadt.

A Firefox jo volt, de telt-mult az ido, es jott egy megjobb, ami gyorsabb es letisztultabb volt nala, merthogy a FF ido kozben meghizott. A Chrome.

A Chrome terjedt, a FF sorvadt.

A Chrome jo volt, de telt-mult az ido, es jott egy megjobb, ami gyorsabb es letisztultabb volt nala, merthogy a Chrome ido kozben meghizott. Az Edge.

Aztan a MS felismerte hogy olcsobb forkolni a lenyeget mint ujat kitalalni. De a lenyeg ettol nem valtozik, ennek is az lesz a sorsa mint a tobbinek.

Amint van jobb, felrehajitjak. Persze a Gugli alol nehez kivagni a Chrome uralmat, de akar a Gugli is kezdemenyezheti majd egy lightweight browser hypeolasat, mondjuk azzal a szlogennel, hogy az okosorakon ez jobban fut.

Hiányolom a listáról a Mosaic-ot.

A Firefox jo volt, de telt-mult az ido, es jott egy megjobb, ami gyorsabb es letisztultabb volt nala, merthogy a FF ido kozben meghizott. A Chrome.

Ez meg egy kicsit sántít. A Chrome gyorsabb volt, de kövérebb, mint a FF.

Valamint Edge nem jött (még*) Chrome helyett, inkább a FF jött vissza sokaknál (de messze nem mindenkinél).

*: nem úgy van, hogy Edge jelenleg még csak Windows-on van? Ráadásul Windows-on sem tűnik túlságosan elterjedtnek (statisztikát nem láttam, de saját tapasztalatom alapján jóval kevesebben használják, mint Chrome-ot, Firefoxot).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

remlik mintha linuxra is irtak volna, de nem neztem utana. csak erre reagaltam, hogy nem igaz:

" jelenleg még csak Windows-on van"

egyebkent azt irjak: linuxra 'hamarosan':

https://www.microsoftedgeinsider.com/hu-hu/download/?platform=linux

es ugy latom van androidra es ios-re is mar, szoval nem windows only :)