Postscript képfájlban szereplő betűk típusának, méretének cseréje

Fórumok

Sziasztok.

 

Adott egy nagyon sok apró térképet tartalmazó TeX szöveg. A képek vektorosak, postscript fájlok, raszteres beágyazások nélkül. Azt szeretném, ha ezen képekben a betűtípus alkalmazkodna a TeX alapértelmezett fontkészletéhez, azaz hiába szerkesztettem inkscappel a képben szereplő feliratokat, számokat, azok átvegyék a TeX által használtakat.

Van ilyesmiről valami leírás, manual, biblia, egyéb vallási anyag? Szeretném teljesen egységesíteni azt, amin dolgozom.

(Kérlek, ne azt javasoljátok, hogy bízzak meg egy grafikust! Megpróbáltam, a harmadik is értetlenül bámult, fel sem fogta, miről beszélek.)

Hozzászólások

Miért nem cseréled ki Inkscape-ben?

Vagy azt szeretnéd, hogy valamiféle stílusdefiníció alapján történjen? Az nem fog menni.

T1-es font nem használható inkscape-ben.

Valahol vagy 1 éve olvastam, hogy a postscript fájlok fontjai utólag igazíthatók a TeX-ben használtakhoz, azaz ha átméretezem a teljes dokumentumosztályt TeX-ben, a képekbe ágyazott szövegek is módosulnak. Ugyanez vonatkozik arra is, ha a T1-es font teltségét növelem.

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Nem tudom, mennyire segít, de nemrég volt egy olyan problémám, hogy egy eredetileg feketének rajzolt eps logót kellet több helyre, az aktuális szöveg színével megegyező színben beszúrni.

A trükk az volt, hogy uncompressed pdf-et csináltam az eps-ből, amiben minden színre vonatkozó utasítást kikommenteltem.
Ezek után a \textcolor{blue}{\includegraphics{logo.pdf}} már szép kék színben pakolta be a logót.

Hasonló módon talán az is működhet, hogy ha az uncompressed pdf-ben megtalálod és kikapcsolod a font-váltó parancsokat.

Fú, ezt kipróbálom a színekkel, már csak a lecke kedvéért!

A \textcolor{blue}{\includegraphics{logo.pdf}} parancsnál a \textcolor{blue} csak az utána levő {} közöttire lett értelmezve, vagy az összes utána állóra is? Furcsa, hogy szövegként értelmezi a parancs a pdf-et, ami grafika.
Ha szövegként értelmezi a teljes pdf-et grafikával együtt, akkor csontra megváltoztatható így a betűtípus is a mérettel együtt

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Bocs, rosszul másoltam: {\textcolor{blue}{\includegraphics{logo.pdf}}} 
Hogy az includegraphics-ot miért tettem anno {}-be, az jó kérdés. :)
 

Szerintem valójában nem szövegként értelmezi a beszúrt pdf-et, hanem az van, hogy mivel pdflatex-kel fordítom, ezért az készülő pdf-be egyszerűen bemásolja a logo.pdf-et, amiben mivel nem talál szín-változtató utasítást, ezért az aktuális színt használja.

A pdf-ben három szám szóközzel elválasztva, és utána az "RG" string a vonal színe, illetve "rg" végződéssel a kitöltés színe, ha RGB színtérben vagyunk, és négy szám, utána pedig "k" illetve "K", ha CMYK-ben.

A kérdés az, hogy miképp kerül a postscriptbe a betűtípus, illetve milyen fontot használsz épp TeX-ben? Tegyük fel nem vektoroztad, ekkor a postscript forrásban lehet (bár véleményem szerint nem a legjobb ötlet) a fontokkal játszani, de nem hinném, hogy a TeX erre fel van készítve, ez annyira nem triviális mutatvány. Célszerűbb inkább ahogy ezt fentebb is írták olyan betűcsaládot választani, ami mindkét eszköz alatt elérhető. Vagy olyan kell, amiből a megfelelő T1 font is és truetype és/vagy opentype is megvan, ekkor a T1-et Tex, a másikat inkscape alatt használva működhet az egységesítés. Vagy opentype mindkét helyre, persze ehhez jó minőségű, nem truetype konvertálással előállított font javasolt, és ezt a TeX-nek valszeg külön kell beállítani (igaz ez az előző felállásra is valószínűleg) - vagy fordítva, a TeX-nek telepített otf-eket kell elérhetővé tenni a fontconfignak (pl így de lehet, hogy bizonyos disztribeken ez default).

Szerkesztve: 2020. 06. 10., sze – 20:50

There are a number of ways to use Inkscape with LaTeX. The first is to export as a LaTeX file with PSTricks macros. The second is to export as a PDF, PostScript, or EPS file with the text moved to a LaTeX overlay; this allows LaTeX to typeset the text. The third is to export as an EPS file and have LaTeX use the psfrag package to replace text labels with text defined inside LaTeX. A fourth is to use the Latex Formula extension that uses LaTeX to typeset an equation and re-import it into Inkscape as a path. And a fifth is to Inkscape to design LaTeX presentations; see Latex Presentation Designer

Ezt csak azért kerestem ki az Inkscape doksijából, mert emlékeztem, hogy láttam anno valami furcsát: a PDF export ablakában kiválasztható, hogy a szövegeket LaTeX-nek exportálja. (Nem próbáltam ki, nem használok TeX-et.)