pdf olvasó, ami nem az adobe

Fórumok

Sziasztok!

Olyan pdf olvasót keresek linuxra, aminél tetszőleges helyre firkálhatok egérrel vagy érintőképernyő-használattal.

Eddig sajnos csak az adobe által linuxra írt olvasót láttam erre alkalmasnak, azonban gyötrelmesen lassú a nagyobb fájlokkal.

Korrektúrára használnám, még a nyomtatás után történő, papíralapú korrektúrázások előtt.

Ismertek erre valami alternatívát?

--

Ahogy utánanéztem, ezek a pdfolvasók egy ps-állományt varrnak a pdfhez, melyben vektoros képekként tárolják a korrektúra nyomait. Ezt nem minden olvasó jeleníti meg (foxitreader, evince, atril biztosan nem)

Hozzászólások

+1

Igaz csak a sorkiemelést használom. Nekem megfelel.

Bár a jelenlegi verzió(1.10.0) nálam megeszi memóriát. A múltkor 15 nap után 2,6Gb-ot fogott. Újraindítottam és megelégedett 60Mb-al. Most 5 nap után megint 671 Mb-ot fog. Szóval valamit nagyon elszúrtak benne. Egy darab 5,2Mb-os dokumentum van nyitva benne, a módosítások (sorkiemelés és könyvjelző) után mentek és kb ennyi. 

Ó.

Okulart használom, pdf nézésre.

Azt nem vettem észre (mondjuk nem is kerestem), hogy hogyan tud tartalom megmutatása helyett tartalom létrehozására használni és hogyan tud ceruzával jegyzelést, rajzolást stb. kezelni.

Szerk: most gyorsan ránézve nem találtam benne egyáltalán olyan opciót, hogy egy új jegyzetet szeretnék készíteni.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Alapértelmezetten F6 gomb vagy Eszközök -> Ellenőrzők (ne kérdezd mért ez a magyar fordítása). Az oldalsó ikonos menüpontoknál a 3. opció (Áttekintők) listázza ki a jegyzeteket. Az újabb Okular már nem egy központi helyre menti a jegyzeteket, hanem közvetlen a PDF-be, így egy jegyzet után el kell menteni külön a fájlt.

PDF szerkesztőnek Linuxra meg a Master PDF editor 4.x utolsó változatát ajánlom, az még ingyenes és nem rak rá vízjelet. Itt (AUR) lehet letölteni a sources résznél.

Igen, a Master PDF Editor nagyon jó, kár, hogy az 5-ös verziótól már nem ingyenes Linuxra (Windowsra már a korábbiak sem voltak azok).

Kicsit mérges voltam, amikor frissítettem 5-ösre, és ott már rákerült a vízjel a dokumentumra. Szerencsére még hozzáférhető a 4-es is, ha nem is "náluk":

https://www.linuxuprising.com/2019/04/download-master-pdf-editor-4-for-…

OK, elbeszéltünk szerintem egymás mellett.

Olyan programot keresek, mint a fent javasolt Xournal (csak nem GTK-val, és nem fix papírmérettel hanem végtelen vászonnal), jegyzetelésre.

Nincs PDF, amire firkálni akarok. Ha jól látom, az Okular ezt ajánlja az F6-ra, és ha elindítom a programot magát és nincs betöltve egy PDF (vagy bármi), akkor a Tools/Review (F6) funkció szürke, nem lehet aktiválni.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ez nagyon jónak tűnik.

A leírás alapján még azt is megbocsátanám neki, ha GTK-s, de a dependency-k között Qt5-öt látok (csak azt néztem, amit az általad linkelt weblapon írtak).

Köszönöm.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Win10 alatt a OneNote-ot próbáltam és jó volt.

Pont az lenne a kérdés, hogy ha Win-t ki akarnám váltani, akkor mivel tudnám a Windows alatt jól működő ceruzás jegyzetelést Linux alatt megoldani.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

köszi, erről tényleg megfeledkeztem, amióta négy éve megint slackwarelek debian helyett.

Már le is forgattam egyet. Legnagyobb csodálkozásomra warningok nélkül lefutott a make.

Amikor elkezdtem rajzolni vele, döbbenten vettem észre, hogy a lenovómon csak a tapipad alatti egérgombot fogadja el... Mindegy, egyelőre működik a gomb

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

... akkor inkabb ugy nyitsd meg a temat hogy "pdf-be rajzolgato, ami nem az adobe" :) 

Egyebkent mepgrobalhatod inkscape-val is. Muszaki rajzokat annotaltam azzal egy parszor, teljesen jo. 

Szerkesztve: 2020. 06. 08., h – 01:13

.

Szerkesztve: 2020. 06. 08., h – 19:13

qpdfview

qpdfview supports annotations, or markers, using text' and highlighting.

Nem használtam még csak láttam, hogy van ilyen.

PDF Studio Viewer

A totál ingyenes nézegetőben is lehet firkálni a PDF-re. 
Magát a PDF-et elég lassan olvassa be, de utána már nem szokott megakadni nagyobb fájlokban sem.

Nagy Péter