SpaceX Dragon és ISS élő kamera kép hogyan?

Kedves szakik,

Családszerte elismert, híres csillagász vagyok, ezért élőben néztem a youtube streamen a múlt heti Dragon kilövést, dokkolást, űrhajós mesterembereket :)

Valahol nem semmi, hogy a Föld körül 400km magassagbán, 7000 km/óra sebességel keringő állomásról realtime kamerák láthatóak. Technikailag ez hogyan lehet megoldva, tudja valaki? Gondolom, hogy nem egy Vivotek IP kamera van felfúrva, aztán utp kábellel kivezetve egy am-mikro antennáig :) Szóval komolyan, ezek egyáltalán digitális tcp/ip alapú megoldások, vagy hogy a fenébe működik az egész?

Hozzászólások

Nekem az exem volt hasonlóan elismert csillagász, így részleteket nem tudok, de ha jól emlékszem, még a Hold is - vagy a Hold körül keringő valami is - tcp/ip-vel van felcsatlakoztatva a netre - mint a legtávolabbi, amit még lehet. Így tippem szerint ez is mezei tcp/ip. De majd az okosabbak kijavítanak. Amúgy meg technikailag passz, vagyis lehet, egészen off, és akkor ez csak egy subs.

(Amúgy meg innen üdvözlöm a "Közöttünk az űr" rendezőjét, ahol a Föld és a Mars között valósidejű chat megy ...)

Szerkesztve: 2020. 06. 05., p – 12:04

7000 km/h-t írtál, de inkább 27600 lesz az.

Amúgy szerintem nem nagy varázslat, van egy csomó földi állomás elszórva, amik kommunikálnak az ISS-sel, kb. műholdas internetre kell gondolni.

Szerkesztve: 2020. 06. 05., p – 12:51

https://www.nasa.gov/home/hqnews/2008/nov/HQ_08-298_Deep_space_internet.html

uszkve 12 éve volt hír. de egyébként az analóg korszakban direkt point-to-point kapcsolat egy műholddal, aztán az vagy továbblőtte egy másikra, vagy egyből le a földre

 

edit: https://www.youtube.com/watch?v=hH75bVG7HBo érdekesség, avagy miért szakad meg a közvetítés a spacex droneship landoláskor

~ubuntu, raspbian, os x~

Az hagyján, de az Űrállomást ilyen processzorok vezérlik, ha igaz ez a cikk

Ennél is keményebbek a Nemzetközi Űrállomáson zakatoló vasak: az ISS fedélzetén ősi darabok, 88-ból származó, 20 MHz-es, Intel 80386SX CPU-k szolgálnak.

 

https://raketa.hu/milyen-operacios-rendszer-fut-a-mult-szombaton-kilott…

Állítólag azért vannak benne tévedések.