A fizetésem a COVID-19 okozta intézkedések miatt (például: Home Office) ...

Sokaknak csökkent a fizetése, elsősorban nem IT területen. Nálunk mi a helyzet?

... csökkent ~20%-kal.
5% (61 szavazat)
... csökkent ~30%-kal.
2% (28 szavazat)
... csökkent ~40%-kal.
1% (11 szavazat)
... csökkent ~50%-kal.
1% (17 szavazat)
... csökkent több mint 50%-kal.
2% (28 szavazat)
... nem változott.
78% (938 szavazat)
... nőtt 10%-kal.
2% (30 szavazat)
... nőtt 20%-kal
1% (17 szavazat)
... nőtt több mint 20%-kal.
3% (34 szavazat)
ideiglenesen csökkent, de már azóta visszaállt az eredeti szintre.
1% (16 szavazat)
... egyéb, kommentben leírom.
2% (21 szavazat)
Összes szavazat: 1201

Hozzászólások

Egyelore nem valtozott. De nalunk most jon meg a java... Olyan helyen dolgozom ahol 2-3 honapos delay van.

Csökkent 1%-al 3 hónapra. Lehetett választani 0-5% között és teljesítmény alapján elbírálták hogy elfogadják-e. Munkaszerződésbe külön paragrafus tért ki arra hogy ez csak 3 hónapig ideiglenes, utána visszaállítják az eredetit.

Ezt megérte egyáltalán adminisztrálni? Mármint spórolnak 1%-ot, de adminisztrálja valaki, aminek költsége van, ez inkább ilyen jelképes lépés volt, vagy csak én nem látom sok értelmét? 1 millióig az 1% el se éri a 10e-t. (Közben a home office-al könnyen lehet valakinek nőtt a költsége.)

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

X, ezt dobták.

Amúgy ahogy lentebb levezették így utólag belegondolva simán visszajött más tételeken. Rendelt kaja helyett otthon főzés, kevesebb mászkálás, utazási költségek effektíve nullázva. Kicsit visszanéztem a számlámat és összességében nekem is "hozott" a konyhára a Covid/HO.

Az idő nyereségről nem is beszélve, napi 2x50 perc utazás (2x40p switch-el való játék) off.

Nekem nem kell mondanod, 10 éve home office-ból dolgozom, volt ügyfél akivel 3 évig nem találkoztam, nekem kb. semmi nem változott napi szinten, csak lemondtak kb. 5 millió Ft-nyi munkát. Amit még megértek, csak azt furcsálltam, hogy minek adminisztratív költségeket növelni.

Egyébként az egész home office-olásnak remélem lesz haszna, eddig volt egy rakás rokon, aki nézett, hogy miért jó az nekem, hogy nem kell buszoznom, mert hát ők becsavarodnának otthon, biztos nem mindenki képes rá, de most mennyien lehetnek teli új tapasztalatokkal...

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Ismerős, én is előző munkahelyemen 7 évig voltam HO-ban, max 2-3 havonta egyszer néztem be, akkor is többnyire kötelező papírmunka, orvosi alkalmassági, HO poroltó ellenőrzés vagy hasonló okokból.

Teljesen jól tud működni a rendszer, én határozottan produktívabbnak tartom magam otthonról mint irodából, de azt is aláírom hogy embere válogatja, volt olyan munkatársam aki HO-ba konkrétan semmit nem csinált csak felháborodott ha rákérdeztünk hogy mégis mi a jó francot csinált az elmúlt néhány napban mert egy mailt/sort annyit nem láttunk tőle.

Azt választottam, hogy nem változott, de valójában nem számoltam ki. Befolyásoló tényezők:

Irány tétel
0 a fizetésem önmagában nem változott
+ viszont itthon vagyok, azaz az ingázás költségei megszűntek (nem mintha ez jelentős tétel lenne)
- a HO miatt itthon fogyasztom a villanyt és gázt
+ az itthonlét miatt magamra főzök, ami miatt kevesebbet költök
+ a karantén miatt nem mentünk sehová, gyakorlatilag minden ilyen jellegű költés (étterem, programok) megszűntek
+ a tőzsdekrach miatt nyereséget realizáltam

Azt hiszem mindent összevetve a fizetésem nem változott, de hó végén összességében több pénz maradt a számlámon.

Én nem tartom ezt problémának, csak rajtam múlik, hogy felveszem-e a telefont, elvégre az enyém. A kimenő hívásokba pedig nem halok bele, sosem tudtam lebeszélni a havidíjat. A hosszabb megbeszéléseket webex meetingen intézzük. Ehhez képest fizetnek, ami süvegelendő, nem nagyon láttam másnál erre példát ebben a topicban.

Mindenhol ahol eddig megfordultam valamilyen grade-hez kötötték a mobilt (olyan pozíciókra értve, ahol nem vállalnak készenlétet). 

Most olyat is láttam, hogy a home office-ban dolgozó kollégát szabadságra küldték, mert az internet szolgáltatója karbantartás miatt napokig nem szolgáltatott.  Érdekes kérdés, hogy ez mennyire etikus a munkáltató részéről. 

Nekünk pont ezért van elég sok mobilnet adva hogy ha para van akkor is fel tudjunk ugrani céges VPN-re, előző cégnél is ugyanez volt a mondóka. Talán ha az elmúlt 10 évben 2-3 ilyen alkalom volt, illetve egyik volt kollégám kb egy hónapja futott bele egy olyan durva áramszünetbe ahol konkrétan az egész környék leoffolt beleértve az adótornyot is. Beültek a kocsiba és elmentek kirándulni a hegyekbe felfegyverkezve powerbankokkal és a természet lágy ölén tolták. 

Szerencsére egész modern gépekről volt szó szóval simán bírták szuflával, egy nap lazán belefért így.

Egy kicsit zavaró hogy Magyarországon is tömegesen használjuk a "karantén" kifejezést pedig nagyon kevés spéci kivételtől eltekintve (kórházi osztály, idősek otthona, egyéb szoc. intézmények) szó sincs és nem is volt soha karanténról. Ami nálunk volt az kijárási korlátozás.

Nem voltak települések lezárva és nem volt kijárási tilalom sem. Hálistennek.

"Eredeti jelentésében a karatén egy olyan hely volt, ahol egy jól körülhatárolt, őrzött helyen, a fertőzött személyeket, állatokat és árukat egészségi állapotuktól függetlenül[7] mozgásuk/hozzáférésük korlátozása céljából a helyi hatóságok elkülönítik, azért hogy a fertőző betegségek vagy kártevők továbbterjedését megakadályozzák."

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karant%C3%A9n

A kijárási korlátozás időszaka alatt mindenki szabadon mozoghatott az országban, csak azt meg kellett indokolni. Azaz nem karantén volt. Karanténról akkor beszélünk, ha nem teheted ki a lábadat a házadból, utcádról, településedről, megyédről.

"Egy társadalmat nem tudsz teljesen lezárni. "

Pedig de: lásd olaszok, indiaiak, kínaiak. Amilyen szabályok ott voltak, azt nehéz itt Magyarországon elképzelni. Ez egy igencsak lightos kényszerítés volt, de úgy tűnik hálistennek működött.

Az egész társadalom alatt a teljes lakosságot értem. Kínában egy 8 milliós tartományt zártak le, ez ott eltörpül. 

De egy teljes országot nem tudsz karantén alá vonni, így a definíció sem állja meg a helyét, hogy a social distancing és a karantén között az hatósági kényszerítés a különbség. 

(Indiában nem volt teljes karantén és Olaszországban is, ha jól emlékszem csak bizony tartományokat zártak le teljesen.)

eddig is nagyrészt home office-ban voltam. az alapfizum nem változott, de sokkal több a munka. több a túlóra, amit 150%-osan (vagy hétvégén 200%) fizetnek. szóval többet utalnak, ahogy számoltam kb 30-40%-kal

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Nem változott, ez azt jelenti, hogy a szokásos januári fizetésemelés elmaradt. 

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Ez érdekes elmélkedés.
Egy 1,5%-os emelés 2%-os infláció mellett fizetéscsökkentést jelentene?
Egy euróban kapott fizetés esetén pedig 5%-os csökkentés és 2%-os infláció mellett is pedig azt kellene mondani, hogy emelkedett a fizetésed a COVID-19 miatt?

Nagy Péter

Sőt, jellemzően a szakmunkás minimálbértől is tartunk megfelelő távolságot, ezzel is van értékelve a munkánk. Azaz, mivel most emelkedett a szakmunkás minimálbér, a mi bérünk meg nem, így ez is kérdéseket tud felvetni.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Én megszoptam, ha úgy nézzük csökkent több mint 30%-al, mivel a kijárós/onsite melók elmaradtak (amit jellemzően mérnökórában számoltunk el az ügyfelekkel).

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

E-commerce devops, meló van dögivel, nem csökken. Ha akartam volna, ma is dolgozhattam volna, de pihentem :)

A szavazásban nem volt odaírva, hogy reál értéken vagy nominális értéken nézzük a változást. Nekem nominálisan nem csökkent, viszont a tavaszi béremelést elhalasztották nyárra. Ami végeredményben csökkenést jelent ha az inflációt is nézem ugye..

Nőtt! ;)

 

Amúgy a T-s kolléga mesélte, hogy ment nemrég a körlevél -30% az alvállalkozóknak az új ajánlat.

Rosszul kiírt szavazás, a kolléga egy másik szavazásban kifejtette, hogy elég Igen, Nem opció. Ne bonyolítsuk ilyen sok szavazati ponttal, valaki épp hogy csak túlélte a COVID-et, és pont a HUP-on feldobott szavazás miatti szellemi túlterhelődésbe hal bele, az nagyon nem lenne jó. Próbáljuk egyszerűsíteni, ha kérhetem, 5 mp-nyi figyelemmel megáldott userek is tudjanak szavazni, Next-Next-Finish.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

nem valtozott, a ceges bevetelek sem (atalanydijas szerzodeseink vannak), viszont melo tobb volt (az elejen legalabbis, a sok uj vpn, HO-ba koltozes, kulonbozo szolgaltatasok kulso eleresenek megoldasa stb miatt).

koltseg annyival tobb, hogy elotte a kozeli kifozdeben ebedeltem, most meg Wolt rendeles, ami alapbol 1.5-2x dragabb. persze fozhetnek is, de tobb penzt keresek annyi ido alatt mint amit megtakaritanek :) es az alapanyagot is meg kene rendelni...

Változott, de nem amiatt.

"Sose a gép a hülye."

Fizu nem változott viszont a HO miatt kevesebbett költöttünk, nincs ingázás (2 autó), otthoni kaja lényegesen olcsóbb...

Elbocsátottak, de találtam állást 25%-kal nagyobb fizuért.

Szerkesztve: 2020. 06. 02., k – 09:48

Orvos vagyok, nem változott. Nem kellett home office-ba menjek, de több orvoskolléga otthonról leletezett.

nem változott a fizetésem,

mert a márciusi fizetésemelés elmaradt miatta

I have your source code, should I open it?

Magyarországon csökkent, külföldön nem változott. Matolcsy szerint pedig itthon nincs válság...  :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Csökkent kb ~40%-al.

 

Ügyfeleink vendéglátók, nekik most nem megy jól, bár most indulgatnak elfele.