Zavar, ha egy eldöntendő kérdésre nem csak kettő válasz közül lehet választani?

Címkék

Például a legutóbbi három szavazás - 1, 2, 3 - is ilyen. Alapvetően egy igen és egy nem válasznak elégnek kéne legyen, nem?

Igen
39% (194 szavazat)
Nem
61% (305 szavazat)
Összes szavazat: 499

Hozzászólások

A feldobott kérdéseknél szerintem is jobb az igen/nem. Hozzászólásként úgyis eltudja mondani mindenki, hogy mik az érvei.

Viszont az ilyen disztró választós meg egyéb szavazásoknál azért elég érdekes lenne két opciót hagyni.

Szerintem nem, mert a szavazáson túl vagyok. Engem zavar, mikor olyan kérdéseknél, amiket meglehetne válaszolni IGEN/NEM módon, fel van sorolva 1 igen és 4 nem +1 egyéb. Erre példa a 3. linkelt szavazás. Ezért válaszoltam igennel. Azt csak megjegyeztem, hogy indokolt esetekben nem zavar a több opció, de ez nem fűződött szorosan a szavazáshoz, azaz nem tartanék igényt arra, hogy 3. opcióként bekerüljön. Amikor egy alapvetően igen/nem kérdés 50 millió opcióval van feltéve, az csak az alatta lévő diskurzust korlátozza be. /Szerintem.

Az igen/nem (pro/kontra) szavazásokon érdemben a Kialo tudott csavarni. Ott úgy lehet szavazni, hogy az egyik/másik opció mögé lehet felsorakozni a hozzászólásoddal és a hozzászólásod súlya az egyetértések (itt ugye a +1) számával növekszik.

Amikor túlzottan szájbarágósak az opciók, olyankor lehet zavaró.
Szereted a piros színt?

- Igen, mert közel áll a rózsaszínhez és egyébként is szeretek a pirosban állni, meg hát a pártkönyvem színe is az.
- Igen, mert alapszín, meg mert ilyen színnel írtam a falra, hogy hülye az igazgató.
- Nem.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

"Semmi sem fekete vagy fehér" - ezerszer szajkózott hupper érv.

trey @ gépház

Így van. Ez az egész lényege. Az élet/világ nem fekete-fehér, igen-nem, igaz-hamis, bakteriológus-vasutas, egyéb bináris végletek, hanem átmenetek is vannak, komplexebb a kép, nem egyszerűsíthető le. Így meg sok kérdés hiába is tűnik elsőre igen/nem eldöntendőnek, szavazáskor jobb rákérdezni variációkra, fokokra, mögöttes megfontolásokra, így tisztább, részletesebb kép nyerhető.

Persze már ez a szavazás sem jól van kiírva, nem csak az igen/nem opció miatt, hanem eleve a kérdés is olyan rafináltan van megfogalmazva, legalábbis a címben, hogy úgy lehet érteni, hogy eldöntendő kérdésre elfogadható-e igen/nem válaszon kívül még bármi. Így kérdezve nem fogadható el, de ez meg bújtatás, mert a linkelt szavazások valójában nem tisztán eldöntendő kérdések. Innen nézve viszont az a tanulság, hogy nem minden eldöntendő kérdés valójában, ami annak látszik elsőre.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem-et utottem, de:

Csak akkor zavar, ha halmazelmeleitleg nem fedi le az osszes opciot a sok valaszlehetoseg. "Igen, egyéb okból", "Nem, egyéb okból" opciók ezt lefedik pl.

"anyád tudja, hogy a fiúkat szereted?"

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

- Igen, de örül neki.

- Igen, de nem örül neki.

- Igen, de nem tőlem.

- Igen, de nő vagyok.

- Igen, de nem vagyok nő és barna a szemem.

- Nem, de nem is érdekelné.

- Nem, de ha megtudná gyakrabban járna templomba.

- Nem, de ha megtudná, akkor nemet váltana, és az apám lenne.

- Egyéb

 

Így már jobb? :-)

Szerintem nem baj, ha valaki bele van kényszerítve két válasz közül egyikbe, egyrészt nem komoly szavazásokról van szó, másrészt ezt az eredmény értékelésénél (ha van ilyen :) ) figyelembe lehet venni.

...és továbbra is ott a harmadik lehetőség, nem válaszolni...
 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Egyéb:

- igen, zavarna

- Nem, nem kéne elégnek lennie. :)

Jo a szavazas, csak kellene meg egy lehetoseg.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Jobban zavar, amikor egy nem eldöntendő kérdésre kapok igen/nem választ. :D

Szerintem.

Szerkesztve: 2020. 05. 31., v – 12:47

Szerintem ez pusztán praktikusság kérdése, az eldöntendő kérdésre adott válasz mellett rögtön van egy indoklás is, ami így sokkal informatívabb, mint egy sima igen/nem válasz. És igen, a hozzászólásban is le lehet írni az indoklást, de akkor már ennyi erővel az igen/nem választ is, tehát felesleges a szavazás, elég a kérdést feltenni, aztán majd mindenki válaszol hozzászólásban - csak épp ez így kevésbé átlátható. Persze a mostani megoldással is van egy valós probléma, mégpedig amikor a szavazó a lehetséges válaszok között nem találja a neki megfelelő indoklást, de gondolom ezért is alakult ki, hogy az utolsó opció általában az "Egyéb, leírom hozzászólásban" (vagy valami hasonló).
Szóval szerintem a mostani gyakorlat teljesen jól működik (nyilván nem tökéletes), de persze mindez csak az én véleményem.

(Egyébként ha belegondoltok, nagyon sok kérdést le lehet redukálni eldöntendőre, csakhogy ezzel nem vagyunk beljebb, mivel így azt ugyan megtudhatjuk, hogy mi nem tetszik az "polgároknak", viszont azt már nem, hogy miért, ebből kifolyólag arról sem lesz sok fogalmunk, hogy milyen irányba kéne változtatni. Mindez persze csak egy képzeletbeli eszmefuttatás.)

A "Csak az eredmény érdekel..." zavar, mert torzítja a válaszarányt.

Tegyük fel, hogy van 10 HUP látogató. Ha ebből 2-t nem érdekel csak az eredmény, ezek nem szavaznak, a maradék 8 fele-fele arányban szavaznak igen-nemmel, akkor 50-50% a válaszok aránya, helyesen. Ha van harmadik opció, "csak az eredmény érdekel", akkor ez a 2 erre szavaz. Tehát az arány 40-40-20 lesz, ami helytelen, hiszen azok közül, akik értelmesen szavaztak, továbbra is 50-50 a szavatok aránya.

A ket klasszikusnak elegnek kene lennie:

Igen / Nem / Megse

valamint az

Abort / Retry / Panic

:-)

Engem csak akkor, ha nem van konkret valaszom, de nem tudom kivalasztani.

- Megolod-e a hupikek szinu szarnyas vadnyulakat?
    - igen
    - nem, mert csak a pirosat
    - nem, mert csak a keket
    - nem, mert csak letorom a szarnyaikat

De igazabol, amit en ikszelnek, az az lenne, hogy "nem, mert nem erdekel".

Két kérdést tettél fel. Melyikre vonatkozik a szavazás két válaszlehetősége?

:)

Igen, itt például erősen hiányolom a les*arom és a kérdéstől függ opciókat.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Majdnem 7 éve tettem fel egy szándékosan rossz szavazást, hogy reakciókat mérjek.

Gyakorlatilag többen sem akarták felfogni a válaszlehetőségeket, és inkább kommentben mondták el, hogy ők nem ezt a lovat akarják, ahelyett, hogy a kérdésre válaszoltak volna. :)

https://hup.hu/szavazasok/20131231/szamodra_mi_az_internet

Ez a tapasztalat akkor arra vezetett, hogy ha megfelelően fogalmazod meg a kérdést, akkor akár 0 szavazód is lehet, rengeteg komment mellett. :)

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Zavar, ha egy eldöntendő kérdésre nem csak kettő válasz közül lehet választani?

  • Igen
  • Nem
  • Mégse

Miért nincs olyan lehetőség, hogy csak az eredményre vagyok kíváncsi? ;-)

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Már megfigyeltem, hogy bármilyen egyszerűen teszem fel úgy a kérdést, hogy csak nemmel vagy igennel kelljen rá válaszolni, a nők mindig találnak legalább másik 4-5-féle válaszlehetőséget. ;)

Amúgy meg mivel eldöntendő a neve, így csak el kell dönteni az igen vagy a nem irányába.

Netán rosszul gondolom? ;)

Szerkesztve: 2020. 06. 01., h – 22:37

Igen

Nem

Nem tudom

Lesz*rom

Már a kérdés hazugságot tartalmaz

Csak az eredmény érdekel, hogyan kell megnézni?

A kérdésről feltett kérdés, az meta-kérdés?

Engem az zavar, ha csak ketto van! ;)

semmi sem fekete-fehér

I have your source code, should I open it?

Szerintem maga a szavazási rendszer nem alkalmas jelen formájában könnyen átlátható eredményt adni.
Sokszor jó látni a részeredményeket is, de ugyanakkor eléggé átláthatatlan az eredmény, ha az Igen-hez mondjuk egy pont van, a nem-hez meg 5 lehetőség, és még van mellette "csak az eredmény érdekel" is.

Például a kiírás 3. pontjában lévő szavazás eredményét nézve elsőre majdnem azonos az egyet értők és ellenzők aránya (a leghosszabb csík az "igazságos" mellett van), közben meg 314 - 788 az arány jelen pillanatban, azaz az "igazszágtalan" oszlopnak két és félszer akkorának kellene lennie, mint a másiknak.

Nagy Péter

Szerkesztve: 2020. 06. 04., cs – 12:08

Szerintem az utolsó kicsit olyan, mint a szavazókörök felosztása... az igazságos nyert. Akik szerint igazságtalan az igazságos, azokat szépen felosztjuk csoportokra, melyek külön-külön kisebb csoportot alkotnak, mint az igazságosra szavazók, így összességében az igazságos fog nyerni :)

...najó, nem gondoltam át :) a szavazókörök felosztásánál pont az ellenkezője a cél... azaz kevesebb csoportba bepakolni azokat, akik ellenünk vannak és a többi csoportot kiegyenlíteni, hogy kicsit többen legyünk mi... de a hasonlat olyan szempontból jogos, hogy mindkét esetben szavazókat pakolunk ide-oda az eredmény (kinézetének?) manipulálása érdekében.