Széles körben elérhetővé vált a Windows 10 May 2020 Update

Ugyan a Windows Insider Program Release Preview csatornáján meg egy ideje elérhető volt, most a szélesebb közönség számára is elérhetővé vált:

In mid-April, we announced the initial availability of the Windows 10 May 2020 Update through the Windows Insider Program’s Release Preview ring, allowing us to both monitor and improve the quality of the release. Based on affirmative preview feedback, today we are pleased to announce that we are starting to make the May 2020 Update available.

Arról, hogy hogyan lehet hozzájutni, részletesen a Windows Blog-on lehet olvasni.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 05. 28., cs – 09:15

Egy jópofa hozzászólás-lánc, ami összegzi ezt a windows 10-nek nevezett agybajt, mint jelenséget:

"Microsoft has released Windows 10 May 2020 update (which is a Feature Update not a Quality Update) which is version 2004, codeletter 20H1, and build 19041.264. Make sure to memorize all these, Microsoft employees will be distributing a quiz later."

"Microsoft employees will randomly switch between these when talking to you, so be alert!"

és a bónusz poén:

"Also be aware the Version command in Windows 10 gives you the build, not the version."

A fenti feketeasszonyos marketing bullshit helyett a lényeg itt van:

https://techcommunity.microsoft.com/t5/windows-it-pro-blog/what-s-new-f…

hat nem eppen. Linux alatt mindennek meg tudod nézni a verzióját ha akarod.

Amiről itt szó van az az, hogy csesznek mindenhova mindent kiírni (neked ez lenne a fájdalompont ha jól értem), helyette ugyanarra a folyamatra hivatkozva mást és mást emlegetnek. persze időben eltolva, így azért némileg a payload is módosul :D.

Van, ahol ezt a fajta, a user úgyis hülye ne mutassunk meg neki semmit akkor se ha amúgy kiváncsi lenne rá jellegű gondolkodásmódot sikerült már tökéletesre fejleszteni. a "Something happened" feliratokkal.

Ezektől hiszik azt a próbálkozni is félő emberek, hogy valami kuruzsló az aki mágikusan helyrepofozza a frissítéssel "tönkremenő" gépüket és társai..

Szerintem normális középútra lenne szükség, ahol persze amíg nincs rá szükség nem kell régi BSOD jellegű képernyőkkel rémisztgetni az embereket, de egy "Részletek" vagy ikon ami mögött legalább valami halvány információ morzsa fellelhető annak akit mégis érdekel nem lenne ám ördögtől való..

hat nem eppen. Linux alatt mindennek meg tudod nézni a verzióját ha akarod.

Pont erre gondolok. Leülteted Átlag Józsit a gép elé, elromlik valami, segítséget kér, megkérdezed tőle, mi van a gépén, mit mond?

Ubuntu 20.04, 5.3-as kernel, 2.31-es glibc, 1.20.8-as X, stb.

Tök jó, hogy lehet legózni (komolyan gondolom), de az r=1, SOHO usernek jellemzően semmi igénye nincs rá, cserébe marha bonyolulttá teszi a debuggolást. (read more)

csesznek mindenhova mindent kiírni (neked ez lenne a fájdalompont ha jól értem)

Nem egészen, nekem az hiányzik, hogy nem kapnak az end-userek pontosan 1 db azonosítót, ami egyértelműen meghatározza a patch levelt (legalábbis a core rendszerre), amit utána be lehet írni a ticketbe a cégnél, vagy Facebookra a szomszéd Pistikének. Erre írtam, hogy Windows-on ez még valamennyire létezik, de úgy látom, kezdenek elmenni a fenti ubuntus példa irányába.

Van, ahol ezt a fajta, a user úgyis hülye ne mutassunk meg neki semmit akkor se ha amúgy kiváncsi lenne rá jellegű gondolkodásmódot sikerült már tökéletesre fejleszteni. a "Something happened" feliratokkal.

Nálam egy ideális világban úgy nézne ki a hibakezelés, hogy a user kap egy nagyon tömör, számára is érthető és actionable jelzést ("tegyél még papírt a nyomtatóba", "elfogyott a szabad terület, helyezz át valamit egy külső merevlemezre"), vagy ha nem megy, akkor legyen egy something happened, és keletkezzen az event logban egy entry a részletes leírással, amit a power user / helpdesk / Pistike meg tud nézni. Ez pl. lehetővé tenne olyan advanked feketemágiát, hogy mondjuk ha a családtagok gépén bejegyzés lesz a logban, akkor azt én is megkapom, és tudok nekik telefonon segíteni, és nem lesz olyan, hogy "mit ír ki?" - "ja, már leokéztam".

Ha egy OS olyan hibát ír ki, amit a nagymutter nem ért meg, akkor az nem való otthoni használatra.

Goto: https://techcommunity.microsoft.com/t5/windows-it-pro-blog/what-s-new-f…

és győzödj meg róla saját szemeddel.

A legfontosabb újítás a kaomojik-ban:

  • ヾ(⌐■_■)ノ♪
  • ლ(╹◡╹ლ)
  • (⊙_◎)
  • ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • ಠ_ರೃ
  • (∩^o^)⊃━☆
  • /ᐠ。ꞈ。ᐟ\
  • And more! Enjoy (❁´◡`❁)

Illetve NOTEPAD!!! https://docs.microsoft.com/windows-insider/at-home/Whats-new-wip-at-hom…

A legfontosabb újítás

Mármint az, ami az utolsó, "additional improvements" fejezetben van, és még ott sem az első helyen? Amúgy fogadni mernék, hogy többen használják majd ezt a feature-t, mint a display leválasztást (hacsak nincs otthon tömegeknek CT-jük vagy LED-faluk :)), szóval imho elfér az is a release notes-ban.

Nalam frissites utan kekhalal... Szal egyelore suspended.

Hogy finoman fogalmazzak, az is hülye, aki pontosan tudja milyen szinten áll a Microsoft a Q&A-val, mégis megjelenés napján updatel ilyeneket. Várni kell 1 hónapot, amíg Vér István és haverjai le-bétatesztelik az elvileg final update-t, és ha kijött rá következő peccskedden a 2  javítócsomag, akkor érdemes rányomni az installra. Aki nem így cselekszik, az ált. maga ellen hívja ki a sorsot.

En meg nem jutottam el idaig. Pentek delutan, ceges gep kegyesen felkinalta, hogy most azonnal akarom ujrainditani vagy majd inkabb hajnali 3-kor gyilkolja le a session-omet. Gondoltam hajra, essunk tul rajta, na azota is frissit. "Working on updates 90% Don't turn off your PC. This will take a while." Vajon hagyjam hetfo reggelig futni es munkaidoben huzzam vissza a backup-ot, vagy elolegezzem meg neki?

A wsus-ból v. sccm-ből, v. a millió 3rd party windowsupdate lecserélő os mgmt cuccból 1 sincs fenn nálatok, ami az ilyeneknek megálljt parancsol központilag legalább 1-2 hónapra? Windows 10 2015 óta ezeket a 6havi fícsör updateket, de még szimplán csak a havibaj updateket is oroszrulett kategóriába züllesztette a mikroszoft. Aki azonnal ugrik rájuk, jó eséllyel pár alkalom alatt belefut 1-2-10 pofonba.

Ugy latszik nincs. De semmi ralatasom az anyaceg IT osztalyanak tevekenysegere, epp eleg szopas volt eddig is, hogy kozpontilag nyomjak le a Hyper-V-t minden PC-re.

De legalabb a recovery mukodott out of the box, nem kellett backup-hoz nyulnom.

Én már nem érek rá insiderkedni.

Az USA-ban valami törvény kötelezi a cégeket arra, hogy reklámokat, marketinganyagokat kötelezően feketével, indiaival vagy kínaival kell készíteni?

"Sose a gép a hülye."

csak divat-majom ötlettelen marketinggépezetről van szó.

nem, csak jól tükrözi a sjw & tsai -nak való megfelelési kényszer hatásait :)

Nem, ennél sokkal prózaibb oka van a dolognak. Azt kell használni, ami a corporate stockphoto gyűjteményben van. Ez nagyjából minden cégre igaz, ahol ezernél több ember dolgozik.

nem, csak jól tükrözi a sjw & tsai -nak való megfelelési kényszer hatásait :)

Legyen minden színes! De a fehér és a fekete közötti palettáról csak bizonyos színeket szabad használni, amik kellően harsányan virítanak a szivárványon...

Véleményszabadság van! addig, amíg az a), b), c) előre megrágott válaszokból választasz. Ha esetleg a) válasz van csak akkor így jártál. Ha megkérdőjelezed az előre fabrikált válasz-csomagot akkor szabadságtipró vagy!

Magától nem akart jönni, de ráerőltettem a fentebb említett frissítési segéddel. Itt a videóban mondja a kedves hölgy (:, hogy 20 perc alatt végez, hát nálam volt az majd' egy óra is, pedig rendes gép van alatta... 85%-ig gyorsan elment, utána nagyon sokáig szenvedett, már azt hittem belehalt, de végül sikerült. Ezidáig nem tapasztaltam hibát, remélem így is marad.

Normál esetben én is ki szoktam várni azt az "1 hónapot", míg rendeződnek a dolgok, de most izgatott nagyon ez a WSL2 újítás. Régóta vártam, "insiderkedni" viszont nem volt kedvem. Tényleg gyorsabb lett, 170ms -ből 30ms lett a webes projektem (Laravel + Docker) betöltése a böngészőben, viszont teljesen át kellett variálni a dolgokat a korábbi WSL megoldáshoz képest, hogy működjön. Sőt még trükközni is kellett. Sajnos amennyi jó dolgot hozott, annyi negatívat is :(

Sajnos nem. A localhost-os dolog, amiről a cikk ír tényleg szépen működik, amíg nem akarod más eszközön is elérni a futtatott projektedet, mondjuk a telefonodról. A linkelt hack ezt oldja meg. Nem akarok hülyeségeket írni, részletesen leírják ott, hogy mi a gond és miért van rá szükség. Ezzel a módszerrel tudom használni a Windows gépemre (host OS) állított .test domaint, tehát a telefonomról, laptopomról is elérem bármelyik oldalt (wp.test, joomla.test, stb...). Régen (WSL1) ez magától ment, itt még sajnos ez egyelőre szívás. Remélhetőleg javítják majd, sokan hőbörögnek...

Ha már kint van ez a 2004-es verzió, lehet feldobom a notira. Volt rajta fent 1904 és 1909 sokáig, de aztán Gentoo majd Void került a helyére, másodlagos rendszernek, a fő rendszer az mindig is Arch Linux volt, mindig másmilyen kisebb WM-mel.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)