[KV] vakcina a post-fact eraban es a masodik hullam

Sokan ugy varjak a Covid-19 vakcinat, mint a messiast. Vegyunk egy t1 idot.

t1 - amikor az elso ceg (a legalabb 3-bol) elkeszitette a vakcinajat, es az minden hivatalos tesztproceduran atment, es elfogadasra kerult.

Tegyuk fel, hogy van masik ket ceg. Egyikuk 2 hettel, masikuk 4 hettel t1 utan elkeszulne ugyanugy az utolso tesztfazissal, engedelyezessel.

Legyen a t1-re vakcinaval elkeszulo ceg neve C1. A ket hettel kesobb elkeszulo kompetitorat nevezzuk C2-nek, a negy hettel kesobb elkeszulo kompetitorat C3-nak. Egyszeruseg kedveert tegyuk fel, hogy a harom kutatocsoport kozul az egyik USA-beli, a masik svajci, a harmadik nemet. De eleg hasonlo hipotezisbol indulhatnank ki, ha az egyik a harombol Del-Korea vagy Kina termeke lenne. Nem ez lesz a lenyeg.

Ami teny: C1, C2 es C3 eddigre dollarmilliokat olt kutatasba. Nem egy, hanem akar tobbszaz befekteto penzebol. Akik nem szeretnenek penzt veszteni. C2 es C3 vezetoje pedig nem szeretne magyarazkodni ennyi kulonbozo befektetonek, hogy miert kell mindent a kukaba dobni amin dolgoztak.

Mit varunk, mi fog tortenni, t1 idoben, amikor C1 publikus release-t csinal a vakcinakbol, es mar jo sokat le is gyartott esetleg elore?

C2 es C3 szarban lesz. C1 viheti az egesz piacot. Es itt jon kepbe a tulinformacio kora es a post fact era: C2 es C3 ma ugy hazudozik a szabad sajtoban C1 vakcinajarol, ahogy nem szegyell. Van egy <5%-nyi tudomanyos tomeg, aki eszreveszi a hazugsagot, de a maradek 95% meg a torolt es visszavont tanulmanyokat is el fogja hinni. C2 es C3 nehany donteshozojat meg nem fogja erdekelni, hogy epp legalis-e, amit tesz, mikozben olyan sok penz forog kockan. Meg mire megallapitjak, hogy nem volt legalis C2 es C3 lepessorozata, mar mindegy lesz.

Konkluzio: a t1 idoben kidott vakcina loszart sem fog valtoztatni. Tudomanyosan lehet egy teljesen kompetens vakcina C1 termeke. Lehet egy rakas hulladek is. Nem fog szamitani. Lesz egy 20% es 70% kozti tomeg, aki szarnak fogja gondolni es mukodokeptelennek. Akkor is ha jo, akkor is ha nem az.

Kicsiben ezt lattuk mar mukodni, amikor valaki le akarta cserelni a higanyos megoldast es keszitett arrol egy azota sokszor cafolt es altala is visszavont tanulmanyt: ennek koszonhetjuk, hogy van par barom (szerencsere ok meg kevesen), akik azt hiszik, hogy a mult szazadban kikutatott es azota jol mukodo oltasok autizmust okoznak.

Nos, ha C1, C2 es C3 folyamatosan penzt adnak a hamis hirek vagy nehany edge case terjesztesere, t1 utan ket honappal hol fogunk tartani?

Az emberek 34%-a azt hiszi, hogy infertility-t, vesegyulladast es cukorbetegseget okoz C1 vedooltasa.

Az emberek 27%-a azt hiszi, hogy hormonzavart, szivizomgyulladast, tudoleallast es foghullast okoz C2 vedooltasa.

Az emberek 24%-a azt hiszi, hogy agykarosodast es skizonfreniat es lebenulast okoz C3 vedooltasa.

Harombol legalabb 2 hir teljesen hamis lesz, a 3. egy ritka edge case, ugyanis a tesztelesen ezek a termekek okkal mentek at. De ez mar senkit nem fog erdekelni. Aki attol fel, hogy kotelezo lesz, ezek miatt nem lesz az sosem, hisz ez egy demokracia, itt megis csak az emberek szavaznak. Az emberek velemenye pedig a fent lathato modon alakul a post fact eraban. Esetleg ha mas orszagba szeretnel menni, ahol nem vagy allampolgar, a celorszag beutazasi vizum feltetelekent megkovetelheti. Kb ennyire lesz "kotelezo".

Egy erdekes teny, hasonlat az elelmiszeriparbol:

Ha veszel egy japan vagy egy kinai zacskos levest es elolvasod az osszetevoket, eleg sok "kemikalia" van az Europaban megszokottakhoz kepest. Itteni szemmel egeszsegtelenebbnek kene lenniuk. Megis nagyjabol hasonlo kort elnek meg ott az emberek. Ekozben Europaban es USA-ban par valoban artalmas, de nehany valojaban artalmatlan elelmiszerkemiai termekrol elerte a nep teljesen tudomanytalan modszerekkel, hogy vagy betiltsak, vagy a gyarto ne tegye bele. Emogott is az all, hogy valaki meg akarja szerezni egy jol fogyo termek piacat, es errefele az elso vilagban szokas ilyenkor ilyen modon tamadni a termek osszetevoit. Ilyenek vagyunk. 

"Jo, de akkor lesz masodik hullam? Arra jo lesz a vakcina?"

Valoszinuleg mukodne, ha elkeszulne, aztan ki tudja ahhoz kepest milyen gyorsan mutalodik a virus, es az a vakcina "meddig lesz jo". Viszont a nyugaton nem biztos hogy ertik, hogy miert nem engedhetnek meg maguknak egy masodik lockdownt, ha a tobbseg szerint megsem mukodik.

Az elso lockdownt elfogadtuk, mert "legyen ideje felkeszulnie a tudomanynak es az egeszsegugynek", kevesebben tamogattak volna csak azert, hogy "minimalizaljuk a megfertozodottek szamat". Elfogadta a vendeglatoipar es a turizmus az elso lockdownt tobbnyire. Pedig tobbseguk tobbet bukott rajta, mint egy pareves atlagfizetes.

Egy masodik hullamot viszont nem kezelhetunk lockdownnal. A vakcina utan mar nem lesz egy jovobeli t1, amire varunk. A vendeglatok pedig belekenyszerulnenek a feketegazdasagba, ami felfuttatna a szervezett bunozest. A keleti blokkot, a volt szovjet orszagokat ettol nem feltem: 30 eve kuszkodik az osszes tersegbeli orszag a gazdasag kifeheritesevel, ilyenek miatt jott letre a KATA, vagy a bolgar tipusu jovedelemado, de Romania, Lengyelorszag, Szlovakia is szenvedett ezzel a kerdeskorrel eleget. Donteshozoink szerintem ezt fontosabbnak fogjak tartani, mint hogy kevesbe terjedjen a virus.

A nyugaton viszont nem emlekeznek milyen az, amikor a feketegazdasag iranyit, es amikor nem adozik a vendeglato szektor. Ok ha a masodik hullamra masodik lockdownnal valaszolnak, onnan nem lesz visszaut. USA hamarabb el fogja fogadni, hogy "emberek halnak meg vilagjarvanyban", de Nyugat Europa jovojen komolyan van mit felteni.

A lenyeg: masodik hullam eseten NE LEGYEN LOCKDOWN. Tobb kart fog csinalni mint hasznot, es ezt olyanok is belatjak, vagy a vegen be fogjak latni, akik korabban az elso lockdownt tamogattak.

En az elso lockdownt peldaul csak azert tamogattam, hogy legalabb legyen ido eleg vedofelszerelest es lelegeztetogepet szerezni es kockazatminimalizalas mas modjait kikutatni. Es ezzel nem vagyok egyedul. Azokbol tessek eros strategiai tartalekot kepezni. Szepen kerek mindenkit, ne gondolkodjanak masodik lockdownban.

Hozzászólások

Gondolom, kellőképp fiatal vagy ahhoz, hogy önző lehess. Így is lehet élni, de ne feledd, te sem élsz majd örökké, lesz egy pillanat, amikor el kell számolnod az életeddel.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Idosebb generacioban is talalsz olyanokat, akik mar az elso lockdownt is elleneztek. En azzal kapcsolatban megerto voltam, kellett ido a science-nek es a healthcare-nek felkeszulni, de ha a masodik hullamig nem sikerult, akkor dolgozzanak nyomas alatt.

Nekem csak az nem tetszik, hogy egy eros tobbseg a "kesz vakcina" napjat tekinti lockdown potencialis vegekent, holott terjedesi szempontbol varhatoan keveset fog segiteni.

Ezért inkább dögöljön mindenki rakásra. Én még azt is el tudom fogadni, hogy ha sohasem lesz vakcina, akkor mindig legyen részleges leállás, korlátozások. Az élet az értékesebb, mint a gazdaság. És igen, értem, hogy a gazdaság biztosítja az élet feltételeit, de a 4k TV nem tartozik az élet feltételei közé. Azaz lehet szerényebb körülmények között élni. A szüleinknek is volt élete a '60-as, '70-es években, pedig nem volt árubőség.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem 4k TV hianya van a merleg masik oldalan, hanem novekvo ehenhalas, ongyilkossagok, tomeges hajlektalansag, tomeges mentalis betegsegek es 30% munkanelkuliseg. Minden masodik ember izgulni fog, hogy jovo heten meg lesz-e hol laknia. Es ennek megelozesere akar bunszervezetnek is hajlando dolgozni.

Ezert nem kell masodik lockdown.

Az élet engem igazol néhány dologban. Inkább később lett lakásom, de nem vettem fel hitelt. Soha. Jó, igaz, volt valamennyi szülői segítség is, nem tagadom. Vagy, amikor nagyobb lakást akartak rám tukmálni, s ahhoz hitelt kellett volna felvennem, mondtam, hogy nem, elég lesz nekem a kisebb, és kifizetem hitel nélkül. A kockázatkerülés alacsonyabb életszínvonalat, de kevesebb stresszt okoz, és vis maior esetére pedig nagyobb ellenállást. Persze értem, hogy nem mindenki ilyen, kockáztatnak, aztán néha megszívják. Az éppen attól kockáztatás. Ha nem az lenne, akkor sohasem érné őket baj. Azt mindenki maga dönti el, de akkor vagy legyen lélekben is erős, vagy tekintse természetes folyamatnak saját öngyilkosságát.

Szerinted nem, szerintem meg egyszer már bevált, szóval legyen csak, ha kell. Amúgy, ha nincs leállás, de oszló hullák hevernek az utcákon, akkor sem fog jól menni a gazdaság.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Inkább később lett lakásom, de nem vettem fel hitelt. Soha."

En se szeretem a hiteleket, igyekszem kerulni, mint a rakot. De ettol meg lehetnel empatikusabb azokkal szemben, akik vettek fel, es ezert bajba fognak kerulni (lakossag legalabb 5%-a), ha mar tolem empatiat varsz el a Covid-19 aldozataival szemben (ez mindenkeppen < 3% ). Foleg, ha az akkori jovedelemszintjukbol ez megengedhetonek tunt. Ez mindenkeppen "onhibajukon kivulibb" eset, mint a CHF hitel (en ahelyett inkabb bevasaroltam CHF-bol).

Vagy szimplan ne legyen empatiad egyikkel szemben se, es akkor kettos merced se lesz. Nekem az is jo.

Nyilván van. Ugyanakkor az az érzésem, azért megy a nyafogás, mert épp a hatékony járványügyi intézkedések következtében nem lett komolyabb egészségügyi baj, s ráérnek emberek magukat sajnálni gazdasági problémák miatt. Ha nem állítjuk meg a társas érintkezést, ennek keserves folyományaként a gazdaságot, lett volna tömeges megbetegedés, aztán mehettek volna PHP programozók délután sírokat ásni, ha facsarja az orrukat az utcákat ellepő felfúvódott hullák bűze. Bár a gazdaság akkor is jókorát döccent volna, cserébe lenne sírás és fogcsikorgatás, halálfélelem és rettegés.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem kényelemről van szó. Nem mindenki olyan szerencsés ám, mint mi. Van, aki mindenét a vállalkozása további gyarapításába tette, aztán most teljesen tönkre ment. Van, aki előreláthatólag évekig nem fog tudni a szakmájában elhelyezkedni. Van, aki eddig is stresszhelyzetben volt és a csőd szélén és nem bírja tovább, fejben feladja és a saját kezével vet véget az életének. Annak miért ér kevesebbet az élete, mint a többszörös áttétes, szenvedő rákosnak és a 95 éves néninek, aki esetleg a halálra épp ajándékként tekint? Nem nagy számokról beszélünk gondolom. Ahogy a vírus sem olyan halálos, hogy a világot le kelljen állítani hozzá. Általános rákszűrés nincs, már a tüdőszűrés sem megy úgy, mint régen, a közlekedési balesetek ellen is még rohadt sokat lehetne tenni, de még az influenzajárványok ellen is, abba is sokan halnak bele. Csak azok nem szenzáció és le vannak szarva ugye... Ahogy a dohányosok se fogják letenni a cigit, hogy ne legyenek veszélyeztetettek.

Mindenkiből Teréz anya lett nagy hirtelen, miközben a többség csak álszent.

A dohányos hogy jön ide? Saját döntése. Miért tekintesz úgy erre a koronavírusra, mintha csak az idősek problémája lenne? Nincs olyan összefüggés, hogy fiatal nem halhat bele.

Az álszentség inkább az, hogy azokra mutogatunk bűnösként, akik a válságkezelés részeként korlátozzák a fizikai kontaktusokat. Közben az eredendő bűn egy szélsőségesen rosszul szervezett társadalom, amelyben még az ásványvizet is kamionnal hozzák-viszik olyan helyek között, ahol mindkét helyen van jó minőségű víz. Hülyeségeket csinál a társadalmunk, amelynek működésébe semmi tartalék, tranziens tűrés nincs beépítve. Ha valami nem a hagyományos mederben megy, azonnal pánik, pislogás, öngyilkolászás van, holott ennek nem így kellene lennie.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"A dohányos hogy jön ide? Saját döntése. Miért tekintesz úgy erre a koronavírusra, mintha csak az idősek problémája lenne? Nincs olyan összefüggés, hogy fiatal nem halhat bele."

Belehalhat barki, akinek van valami veszelyes betegsege, ami kapcsolodhat. Kicsit olyan, mint az AIDS, csak forditott. Ha azod van, akkor egy komolyabb influenza is megolhet, es az egy egyszeri fertozes, ami permanens betegseggel parosulva megol. Ha meg pl. asztmad van, az van mindig ott es egy COVID-19 adja meg a halalos lokest. Vagy asztmas helyett a tudejet elfeketito dohanyos. A makacs embereknek meg a sajat dontese, hogy ugyan veszelyeztetettek, nem erdekli oket, ok nem maradnak otthon, elmennek a lottozoba megy egyedul vasarolni, segitseg se kell, meg ha szivesen is adjak. Cserebe eszkalalodik a helyzet es csak dontsuk be szepen a vilagot, mert valakiknek ez nem szamit. Edzett, eleteros, katonakoru fiatalokat nem nagyon latsz a magyar korhazakban lelegeztetogepen a virus miatt.

"akik a válságkezelés részeként korlátozzák a fizikai kontaktusokat"

Ez nem fekete es feher. Soknak van ertelme, nemelyik viszont tobb kart okoz, mint hasznot.

"Ha valami nem a hagyományos mederben megy, azonnal pánik, pislogás, öngyilkolászás van, holott ennek nem így kellene lennie."

A virus korul van a panik. A gazdasagi osszeomlas miatti reakcio normalis. Az ongyilkossag az nem, de manapsag nem mindenki hisz abban, hogy a pokolra juthat erte. Idaig eleve el se szabadott volna jutnunk, hogy gazdasagi osszeomlas legyen. Meg ugy sem, hogy 2008 ota tulkompenzalnak a nemzeti bankok, ha egy kis egeszseges, enyhe piaci visszaeses jonne. Ami szinten nagy problema, a piac tudna szabalyozni onmagat egy ideig a nagy testver nelkul.

Masodik hullam eseten lehet olyat csinalni, hogy csak a high risk (idos, copd-s, asztmas, stb.) marad otthon, a tobbi dolgozik, "porgeti a gazdasagot" es eli az eletet. Ha van mibol eltartani a veszelyeztetetteket, az hosszu tavon nekik is jobb.

Masik legfontosabb tanulsag: aki idosotthonban dolgozik, azert is kulon jarmuvet kell kuldetni, hogy csak azzal mehet dolgozni, de semmikeppen sem tomegkozlekedessel.

Ezzel a ket ovintezkedessel + strategiai tartalekokkal valo felkeszulessel szerintem siman szinten lehet tartani a dolgokat teljes lockdown nelkul is.

(Azt ertem, hogy nagy ritkan "egeszseges fiatalok" is eljutnak az intenzivre, de azoknak a ritka eseteknek tobb mint eleg hely van a korhazakban, meg addigra felszereles is lesz eleg)

(Aki pedig az amugy is hormonok miatt erzelmileg labilis es egyebkent is tulfeltos, konnyen rettego kismamakat, friss anyukakat riogatta a mediaban a 20000 esetbol 10x elofordulo Kawasaki szindromaval kisgyerekeknel, azt meg elve kene elasni)

Valoban, elnezest, de szerinted hogyan fejezzem ki szebben, hogy nem kene ilyen pofatlanul rettegesbol kattintast gyartani ilyen sulyos mentalis egeszseggel kapcsolatos mellekhataoskat generalva kozben?

Raadasul akkor is terjesztette ezt a media, amikor meg nem volt megerositve abban a keves esetben sem a ket tunet egyutt letezese sem, csak a gyanu felmerult.

A röhej az egészben az, hogy az asztma is olyasmi, amit simán lehet gyógyítani mindössze azzal, hogy az illető áttér a paleo életmódra... S máris egy rizikófaktorral kevesebb, még a covidot illetően is.

És ilyenkor nem azt kéne kérdezni, „ha a te gyereked lenne ez meg az”. Maradjunk csak a saját személyünknél. Én egész életemben alig betegedtem meg bármiben is, de KIVÉVE épp a meghűléses betegségeket! Azokra nagyon érzékeny vagyok. Gyakorlatilag tehát épp a koronavírusokra, mert ugye ilyen vírusok okozzák a náthát és az influenzát is...

Na most az elég sanszos hogy a covid velünk marad már örökre.,. Figyelembe véve ezt meg hogy épp az ilyen betegségekre vagyok érzékeny, elég esélyes hogy ha nem is mostanában, de öreg koromra igenis Covidban halok majd meg, vagy ha nem abban hát valami hasonló nyavalyában ami addigra alakul ki. Netán sima influenzában. Ezen az se változtat hogy paleózom - az csak kitolja majd a halálom idejét, de ettől még okvetlenül eljön egyszer az a nap, ha később is.

Ennek ellenére, se most nem kívánom, se akkor nem fogom kívánni, hogy az egész világ (vagy akárcsak egy teljes ország is) leálljon (vagy a feje tetejére álljon...) amiatt, hogy nekem és pár más hasonszőrű trottyosnak még lehetőséget adjon két-három további évig „élvezni” az öregség megannyi keservét... Ez egyrészt nem is biztos hogy nagy öröm volna nekem, másrészt ha az is, de mérhetetlen önzés.

A nyugati ember nagy baja, hogy nem képes megbékélni azzal a gondolattal, hogy a halál is az élet része, épp úgy, mint a születés. Minden ami elkezdődik, egyszer befejeződik, ez így van rendjén. És a véget úgyse lehet elkerülni, csak elodázni, de minél tovább késleltetik, annál nagyobb az ára, mert a világon mindennek ára van. Egy bizonyos idő után az ár egészen egyszerűen túl nagy. Igen, még az emberélet ára se „végtelen” és „megfizethetetlen”, erről a hadvezérek sokat mesélhetnének...

Azt se értem miért épp a covid miatt ez a pánik. Annyi sok és jóval több ember hal meg évente másban, amit sokkal könnyebb lenne elkerülni, mint a covidot. Például az miért nem érdekel ennyi embert hogy a rohingya menekültek éhen halnak?! Hogy Afrikában hány háború dúl épp, hány ezer halállal naponta?! Hogy a brazíliai erdőirtók hány ottani indiánt mészárolnak le?! Hogy az alkohol miatti májzsugorodásban hányan halnak meg?!

És lehetne még sorolni.

Mindegyiket sokkal könnyebb lenne megelőzni mint a covidot, ezek mégse érdekelnek senkit.

Nem fog megdögleni senki rakásra, ez nem egy pestis, a mortalitása 0.2-0.43% a legújabb statok alapján. A légszennyezésbe többen halnak bele, mint ebbe a média által túlfújt hülyeségbe. Aki annyira fél, az inkább elgondolkodthatna, h nem kéne dohányozni, inni, elhízni, meg úgy stresszelni, illetve aktívan tehetne az egészségéért. De egyszerűbb a tv elött elhízva inni a sört, és picsogni, h szar az élet. Na, annak most ez lehet nem esik jól, de aki nem vigyáz magára, annak meglesz a következménye.

Én úgy gondolom, h nem fogom beadatni magamnak, egyrészt mert rám ez a vírus nem hatna, másrészt pedig a vakcinának is van mellékhatása. És lásd, mint fent, ez nem egy pestis.

Épp tegnap olvastam valahol egy cikket, tudósok kielemezték a statisztikákból, hogy Kína igazából hálás lehet a vírusnak, mert a vírusnak köszönhetően KEVESEBBEN haltak meg az adott időszakban mint másko!

Ugyanis a kínaiak beijedtek, leállították a gazdaságot, s így annyira lecsökkent a légszennyezettség, hogy egy rakás ember életben maradt akik amúgy épp a légszennyezettség miatt meghaltak volna. Nyilván, a vírus megölt pár ember, de összességében még így is többen maradtak életben, mintha nem jelent volna meg a vírus.

Eszem ágában sincs nekem se beadatnom az oltást, teljesen mindegy hogy melyik cég jön ki vele. Én nem oltásban, hanem olyasmiben hiszek hogy:

—jól karbantartott immunrendszer

—D-vitamin

—Paleo életmód

—Ketózis

—általában véve egészséges táplálkozás

—Sok mozgás kint a szabadban

Amikor migráltad magad a júeszéjbe, kértek tőled "Immunization Records" bizonyítékot?

Az ismerősömnek adtak 2 hetet, hogy pótolja, mert különben rövid úton kitették volna a szűrét.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Bírom a százalékszámítást. - Magyaro-n van majd 4000 teszttel bizonyított CovID-os, van kb. 500 halottunk. És a stat. szűrésnek hála, tudjuk nincs olyan aki gyakorlatilag már, - rendszeren kívül, - átesett volna. A lezárt SARS 2003-as tudományos elemzéseiből 9,6 %-ot mutattak ki. Mindezeket összevetve, hogyan jön ki az a 0,2-0,4 %???

>Bo 80% tunetmentes

Van errol mar Level II /b vagy 2 szintu evidencia, vagy ez is olyan shotgun statisztika eredmenye mint a postban szereplo tobbi szam?

Rizikomenedzsmenthez nem tartom tul elegansnak ezeket a becsleseket pont egy fat tailed domainben. A szinvonalasabb nepegstan/epidemiologiai cikkekk is eleg visszafogottan es a statisztikai reszletek kozlesevel egyutt javasolnak temat ujabb kutatasoknak, nem point forcastokkal vagdaloznak.

Arca eddig nem sok embernek volt bevallani, hogy az eddigi adatok nem voltak elegsegesek evidence based policy makinghez (Es pont emiatt volt indokolt a restriktiv, pesszimista hozzaallas a kozigazgatasi es legiszlativ oldalon.)

Amugy kituno shitposting, made me reply/10

Ami az en janoskaimat susogtatja, az a tudomanyoskent eloadott kocsmapolitizalas. Egy sorkertben meg elmegy, de ha interneten adod elo akkor inkabb visszataszito.

Azert kapott el a hev, mert valaki megint nem ertette a kulonbseget a cfr es az ifr kozott ( case vs infection fatality rate , https://hup.hu/comment/2462572#comment-2462572 ), es mar unalmas, hogy milyen sokan nem ertik ezt az alapdolgot. Es ironikusan pont az altalad leirt modon okoznak kart vele.

De olyan teren magamba nezek picit most, hogy most en is pont olyan lettem, amit a modern mediumokban nem szeretunk.

A "bo 80%" nem valoszinu, hogy pontos, indulatbol raktam ossze par szamot (beleertve friss finn antitestes teszteredmenyeket is, de valoban kicsit osszemosva a "korhazig el nem juto", es a "tunetmentes" eseteket).

Ebben a gondolatmenetben az a hiba, hogy nem csak a gazdaságra hat a lezárósdi. Konkrétan az egész emberiség (kivéve néhány általam becsült ellenálló tökös vezető országa) egy újfajta életmódra állt át:

 * Az idegen gyanús

 * Házon kívül kizárólag szájmaszkban beszélgetünk, nem látjuk a másik fél arcát

 * Kimozdulni veszélyes

 * Emberekkel találkozni veszélyes

 * Aki csak úgy jön megy, emberekkel találkozik, beszélget, ölelkezik, stb az már majdhogynem terrorista

 Szerk.: +1 Megjelent a tendencia, hogy az emberek egymást jelentgessék esetleg fel.

 * A nagymama és nagypapa _ne találkozzon_ az unokájával, mert _életveszélyes_

 * A gyerekek ne játsszanak a szomszéddal sem!

 * Tűntetni sem lehet, mert terjedne a vírus!

A társadalomnak az ilyen mértékű elidegenítése egymástól az őskommunisták nedves álma lett volna - véleményem szerint. Nem jó ez hosszútávon, abban biztos vagyok.

(És a gazdaság sem kizárólag 4K TV, hanem konkrétan egészséges családfenntartó férfiak tömegei kerültek pillanatok alatt utcára. Borzalmas hatása lehet ennek. De ezt már sokan kitárgyalták, nem akarok jobban belemenni.)

Én már az eredeti lezárásosdival sem értettem egyet, de hogy esetleg így maradnánk örökre? Komolyan mondod?

Nem hal meg mindenki rakásra, legfeljebb fél évvel korábban, mint egyébként. Vagy mint egy szupererős influenzajárványkor. Arra persze csak legyintenek. Lehet ésszerű korlátozásokat is bevezetni. A svédek a példa. Az, hogy elszúrták az idősotthonok védelmét, az most nem a jó példa, de egyébként a svéd út a maximum, ameddig el kellett volna menni és nem tovább. 

Öt embert ismerek, akiket akár érinthetne is a betegség. Ebből kettő fiatal, három öreg.

Az egyik fiatal asztmás, elkülönült, vigyáz magára, több hónapja nem járt kint. Ő nem üti a dobot, hogy mindent zárjanak be bármi áron, mert egyrészt intelligens és tovább lát, mint aki a média találgatását egy az egyben benyalja, meg van némi képe a világról, hogy miért nem virológusok vezetik azt.

A másik fiatal bagózik, totál behülyítette ez a rémhírpánik, hirtelen átfordult Teréz anyába, de persze csak ha a COVID-19 a téma, egyébként nem változott semmit, épp az ellentéte a személyiség típusa. Hangoztatja, hogy mindent le kell zárni és a világgazdaságnál is fontosabb világjárvány van itt.

Egyébként groteszk látvány, amikor az ateista vallásúak féltik a tyúkszaros véges életüket. Persze a cigit nem fogják letenni, ami miatt veszélyeztetettek, csak most lehet rettegni egy jót. 

Az öregekből kettő makacs, mint az öszvér és nekik nem számít, hogy a fél ország elvesztette a munkáját és hogy a mindig veszteséges államháztartásból pótolják majd a béreket, mert 20 évre ők már nem gondolkodnak, gyakorlatilag telibeszarják.

A 3. öreg hangoztatja, hogy mindent le kell zárni, a híreken rugózik, persze megkapja az államtól a bére 80%-át és ha rajta múlna, ez örökre így is maradhatna. Beszélgettünk és hívást kapott. A fülem hallatára hazudta a telefonba, amikor a munkáltatója hívta, hogy valószínűleg elkapta, mert beteg volt, de már jobban van. A telefonba hangosabban beszél, szóval tisztán érthető volt minden szava... Természetesen ő is leszarja, hogy mi lesz itt 10-20 éven belül, hogy a Brexit félelem miatt is mekkorát esett a font, hogy amit kuporgattál, szart se fog érni és k. élet, hogy jön még rá adóemelés. Ez az öreg először nem tudta, hogy mit csináljon a saját szabadidejével és az első két héten, amíg nem beszéltem a fejével, minden nap eljárt shoppingolgatni. Azt hittem, hogy az agyam eldobom. 

Szóval pont, hogy a rettegők az önző seggfejek, mert nem hajlandóak semmit tenni a saját védelmükben, de elvárják, hogy az ésszerű szabályokon túlmenve az egész rohadt világ térdeljen le, mert úgy valamivel kisebb a kockázat számukra. Mintha a kib. spanyol influenza terjedne!

Ez a vírus egyesek elméjét támadta meg, arra kéne már az oltás... 

Adtam egy nagy +1-et.

Annyit tennek hozza, hogy az elso hullam "caught us off-guard". A vilag osszes orszaga versenyzett alapveto vedofelszerelesekert, es akik eloszor talalkoztak vele, csak sejtettek, hogy milyen uton terjed. Korhazi dolgozok is veszelyben voltak emiatt + rutinjuk is kevesebb volt.

Viszont a masodik hullamra teljesen fel lehet keszulni, hogy lockdown nelkul kezelheto legyen: van kulturaja, hogy az asztmas csak otthonrol vegezheto munkat csinaljon, a nyugdijas rendel es nem tomegkozlekedik, aki oregotthonban dolgozik, azert fertotlenitett autoval mennenek es el lenne tiltva a tomegkozlekedestol, stb. Lehetne kezelni egy masodik hullamot lockdown nelkul. Szomoru, hogy sokan nem latjak, hanem a logikajuk returnol az elso halalesetnel es ott orditanak egy nagyot. :(

Eleve a statisztikájuk massive bullshit, az a baj. A politikusok rohangáltak, mint a fejetlen csirke az egész kontinensen és Boris meg az egész szigetország még mindig egy média és félelem vezette álomvilágban él. Ezek szerinted valaha be fogják vallani, hogy lehetett volna jobban, hogy az alaptalan találgatásra alapozott döntéseik ésszerűtlenek voltak eleve? Idiokráciában kizárt. Főleg a nagy büdös európai típusú szocializmusban, ahol mindenki az államtól várja a megmentést. 

“A 3. öreg hangoztatja, hogy mindent le kell zárni, a híreken rugózik, persze megkapja az államtól a bére 80%-át és ha rajta múlna, ez örökre így is maradhatna.”

Fiatal vagyok, de pont igy gondolom (100% ber mellett, ugyanannyit dolgozom, ugyanannyit is keresek, nyilvan).

Reszemrol szo sincs rettegesrol, a csaladtagokat sem feltem, egyszeruen borzasztoan elvezem a mostani allapotot. Nyugalom van, mindenre jut ido, nem kell elhagyni a lakast, talalkozni, egyutt utazni emberekkel, es meg napestig sorolhatnam. Tobbszor mondtam mar a temaban, hogy szamomra csak elonye van, az idealisnak gondolom a mostani helyzetet, ennyire egyszeru. Ha nekem ennyire jo, megis mit es miert kene mashogy tennem? Hiszen ez az optimalis.

A multkor mar elmagyaraztam, hogy miert nincs, de maskulonben sem lenne, mert attol, hogy en otthon vagyok, masokkal meg tele lesz a varos. A mostani helyzetet minden elemevel egyutt elvesem.

Masreszt nagyraertekelnem, ha nem kotnel belem minden adando alkalommal, amikor en vegig normalisan kommunikalok veled.

Ott valos a veszely, kozel az egyik legvalosabb, mert Nyugat Europaban regota kulturalisan is es a kozvelemeny szerint is az emberelet a legfontosabb. Reg merte ott azt barki is barmivel is szembeallitani.

USA-ban eggyel jobban elfogadjak, hogy az elet resze az is, hogy meghalnak emberek + partpolitikai kerdessel (CNN tulfujasa vs FoxNews szkeptikussaga) sikerult ket velemenyburokra osztaniuk ebben is a lakossagot. Ez utobbi alapvetoen egy eleg nagy szegyen, de kovetkezmenyekeppen legalabb 40% ellenzi a lockdownt (tobbsegeben Trump partiak/republikanusok).

Ja igen, a jo oreg "bezzegnyugat". 

A masodik hullam idejen annyival tobb eselyunk lesz, hogy USA egy egeszen masik "bezzegnyugat" lesz, es rajuk is lehet mutogatni. Sot, ugy nez ki, a skandinavok is vegig tudnak vezetni egy alapveto logikat, hogy az egyik esetben bar meghal valaki fertozesben, de masik esetben sok mas okbol meg lehet halni.

De franciaknal, spanyoloknal, briteknel nagy eselyt latok ra, hogy buta emberek nagy szive fog nyerni. Briteknel raadasul ugy tekintik, hogy "megbukott a nyajimmunitas", az elmelet fo valloja majdnem belehalt. Ezeknek nem tul fenyes a jovoje.

Ha a masodik hullam idejere az emberiseg nem tud eleg maszkot, lelegeztetogepet es orvosi vedofelszerelest gyartani, akkor sok mindenrol kijelenthetnenk, hogy eleve nem mukodott. Az mar arra lenne bizonyitek, hogy a "post-fact era" tenyek nelkuli allapotanak foka elorehaladottabb, mint gondoltuk.

Az elso hullam idejen sosem latott demand volt, caught 200 countries off-guard. Emiatt kb farkastorvenyek uralkodtak.

Tegnap belefutottam ebbe a cikkbe:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200516/koronavirus-lazit-tovabb-magyarorszag-de-mennyire-volt-eddig-szigoru-a-tobbiekhez-kepest-432318
Ez azért érdekes cikk, mert van benne számos grafikon. Na most nem a cikk következtetése hanem az enyém, amit most írok, de nekem ezek alapján nagyon úgy tűnik, ez a lockdown, leállítás, stb, ez nagyjából arra volt jó, hogy frusztrálja az embereket, segítse a diktatorikus intézkedések bevezetését némely államban, és jókora gazdasági károkat okozzon, miközben a vírus csak röhög az egészen. A grafikonok alapján nekem az jött le, hogy erősen kérdéses, segített egyáltalán BÁRMIT IS ez az egész overreaction a vírusterjedés lelassulásában! Mert én azt
látom, függetlenül attól mikor milyen erős intézkedéseket vezettek be, a vírus terjedésének megvan a maga saját üteme, országtól és intézkedési szinttől függetlenül! Nem úgy látom, hogy külkönösebben korrelálnának az intézkedésekkel a vírusterjedési mutatók! Vagyis, a véleményem az, lehet hogy a vírus valóban Vuhanból indult
ki, lehet hogy máshonnan, tökmindegy, de viszonylag régóta jelen van már KÁBÉ MINDENÜTT. Nem most terjed. Úgy értem, nyilván terjed most is valamennyire, de terjedt már korábban is és amit most terjed, az már nem oszt-nem szoroz. A vírus ott van mindenütt. Sőt, nemcsak „ott”, de a legtöbb ember testében is ott van már, belül. És hogy kit fog megbetegíteni, semennyire se a karanténszabályoktól függ, hanem attól, milyen az illető egészségi állapota, vitaminszintje, és más hasonlók. Lehet hogy hónapok óta benne van de az illető tünetmentes. Ám hirtelen
jön egy stressz, ami túllöki őt a „határon”, ez elég ahhoz hogy a vírus „beinduljon” benne mert a stressz miatt leromlott az immunrendszere, még ha csak átmenetileg is... s ekkor megbetegszik. S ekkor kétségbeesetten keresik, „hol fertőződhetett meg”, hol járt az utóbbi napokban... pedig talán már februárban belékerült a vírus, csak mostanáig lappangott!
Szerintem amúgy tökugyanez a helyzet az influenzával is. Az is állandóan velünk van.
Mostanában a járványgörbe valóban laposodik, de ennek egyetlen oka hogy mégiscsak május közepe van már az északi féltekén, így több a napfény, az emberekben több a D vitamin. Ennek alapján előre tudható, valamikor november közepén a járvány visszatér, és egyre erősödni fog nagyjából februárig. Hacsak közben nem lesz oltás. Bár én semmi esetre se fogom beoltatni magamat, előre megmondom. Ez az egész lockdown egy
bohóckodás, a nagy semmiért. Szerintem.

Nyilván arról van szó, hogy a vírus még annál is sokkal de sokkal fertőzőbb mint amilyennek hiszik. Azaz egy beteg nem átlag 2.5 embert betegít meg, hanem akár nyolcat-tizet is. Ugyanakkor viszont szerencsére e vírus nemcsak sokkal fertőzőbb mint hiszik, de messze sokkal de sokkal ÁRTALMATLANABB is!

Azaz: Hiába fertőz meg eszméletlenül sok embert, ezek egy egészen elhanyagolhatóan kis százalékában okoz egyáltalán BÁRMI tünetet is! Viszont akik abszolút tünetmentesek, azok is terjesztik a vírust. Na és emiatt könnyen lehet, hogy az izraeli prof által emlegetett 70 nap (nagy átlagban) az mindössze azt az időt jelenti amíg egy közösségen belül kialakul a „nájimmunitáshoz” szükséges 70...90 százalékos átfertőződöttség (és immunitás).

Emellett, ennyi idő alatt mindazok akik érzékenyek a vírusra (tehát akármi miatt is de belehalnak, vagy egyáltalán lesz valamiféle komolyabb tünbetük) azok is elkapják. És akkor ők tényleg mghalnak (de ezek aránya icipici a népességhez képest) vagy már meg is gyógyultak belőle. És akkor nincs több „visszajelzés” a kutatóknak hogy na a vírus még itt van... Holott itt van, de új „megbetegedés” alig történik, mármint olyan, ami tüneteket produkál, tehát észre lehetne venni.

Én optimistább vagyok az oltással kapcsolatban. Jelenleg vagy 110+ darabot fejlesztenek egyszerre, valamelyik csak hatásos lesz. Jó esély van rá, hogy nem lesz tökéletes, azaz lesz valami kellemetlenebb mellékhatása. De ez is rendben van. A vállamon még ma is van egy kis dudor valamelyik oltástól, lehet nyugodtan még egy a koronavírus oltástól is, nem érdekel különösebben. Lényeg, hogy különösebb gond nélkül le tudja győzni az immunrendszerem a vírust.

Sőt, még az se baj, ha az oltásellenes idióták, illetve az immunrendszer-gondokkal küzdők nem kapják meg az oltás mindaddig, amíg az "elég jó" átoltottság mellett maradunk. Lényeg, hogy ha jön egy újabb hullám, a nyájimmunitás megfogja a terjedést.

Pár cég persze piszkosul jól fog járni, pár nagyot fog bukni, de ez most az elkerülhetetlen "rossz" kategória.

> Jó esély van rá, hogy nem lesz tökéletes, azaz lesz valami kellemetlenebb mellékhatása. De ez is rendben van. A vállamon még ma is van egy kis dudor valamelyik oltástól, lehet nyugodtan még egy a koronavírus oltástól is, nem érdeke

^ meghogy a vedooltas nem okoz autizmust

let's go Brandon!

Biztosíthatlak róla, nekem eszem ágában sincs lockdown támogatnom! (de a főnökömnek se). Nekem tele van a hócipőm azzal hogy lassan fél éve nem kapok disznófejet...

Kissé komolyabbra fordítva a szót: én itt az USA-ban nem úgy látom, hogy a lockdown (a jelenlegi) bármi érdemleges hatást is elért volna "vírus" terén. Egészen egyszerűen nem hiszek abban, hogy a leállás nélkül sokkal több ember halt volna meg. Nem azért nem hiszek benne, mintha úgy vélném, a lockdown alapvetően hatástalan volna, hanem azért, mert amit csak lehet, elbaltáztak e téren. Itt olyan mértékű kapkodás, szervezetlenség, következetlenség uralkodik, hogy az eszem megáll! Nem tudom mi van Magyarországon, de még azt is el tudom hinni hogy arrafele OV sokkal jobban menedzseli ezt a kérdést. Ezt annak ellenére írom hogy still I hate a fideszt és őt magát OV -t is. De ő mégis egy diktátor, és épp emiatt ha akarja, jobban ki tudja kényszeríteni az akaratát. Trump egy hatalom nélküli báb OV-hez képest, de meg látszik hogy nem is akart igazi lezárást. Látszatintézkedéseket hoz(ott), aminek következménye, hogy lett ugyan leállás, de csak annyi hogy jó alaposan tönkretegye a gazdaságot, a vírus azonban még éppen röhöghessen rajta.

Különben meg elég sokfelé látom, az emberek úgy vannak vele hogy lassan kezdik átvenni a szocializmus szokásait: a hatalom kicselezését... LÁTSZATRA betartják a szabályokat, de csak látszatra, s abból is csak a nagyon minimumot. Mert élni kell (valamiből), akkor is ha ezért veszélyeket kell felvállalni...

Szóval a társadalmi helyzetelemzéáseddel teljesen egyetértek. Amúgy azt azért megjegyzem halkan, semmiféle oltás nem szükséges a vírus legyőzéséhez. Mármint nem kell ide semmit kifejleszteni drága pénzen. Az ellenszer RÉG megvan, s az a neve hogy D-vitamin... Mit gondoltok, miért halnak az afroamerikaiak bele a covidba minimum 3-szor akkora valószínűséggel mint a fehérek? Hát mert ők még a fehéreknél is dévitaminhiányosabbak, hiszen a fekete bőrük miatt annyi vitamint se tudnak szintetizálni mint ők!

Szóval a recept pofonegyszerű. Szedj rengeteg D-vitamint (én úgy heti 200...250 ezer IU körül szedek belőle), pótold a szervezeted magnézium, cink és káliumhiányát is (főleg a magnéziumot és cinket! Anélkül a D vitamin rosszul szívódik fel, sőt sehogy se...) és KÉSZ, ennyi az egész!

Nem azt mondom hogy ha ezt megteszed biztos túléled a covidot. Garancia semmire sincs, s egyszer mindenki meghal. Állítom azonban, ezesetben annyi bajod lesz csak vele mint egy erősebb náthával. Talán annyi se.

Ezt az állításomat tudományos vizsgálatok is alátámasztják, melyekről szóló cikkek elérhetőek Szendi Gábor úr weblapján.

A régi ajánlások szerint napi 1000 IU a jó, vitaminhiányos állapotban egészen napi 4000-ig el lehet menni biztonságosan, de nálad a 28-35 ezernek mi értelme van?

"Taking too much vitamin D can raise the level of calcium in the blood. This can cause health problems such as mental confusion and heart problems."

Így már mindent értek.

Gondolom nem olvastad végig sem az ő okfejtéseit, sem Szendi Gábor munkásságát: A kalcium körforgás másik két vitaminja az A és a K2. Kalcium probléma akkor alakul ki, ha nincsenek egyensúlyban. Erre sokáig nem jöttek rá, és ezért terjedt el az a téves nézet, hogy a D-vitamin mérgező volna. De ha K2-t is szedünk hozzá, akkor nem lesz ilyen gondunk. És persze A-t is érdemes, de azt tényleg ésszel kell, mert abból valóban létezik a túladagolás.

Emiatt a régi tévedés miatt nagyon sokáig nem is vizsgálták a nagyobb dózisú D-vitamin hatását, mert etikátlannak tartották, ezért lettek meg ezek az eredmények viszonylag későn annak ellenére, hogy nem egy rakétatudomány kipróbálni, hogy mégis mi van, ha rendesen pótoljuk a vitaminokat.

A 28-35 ezer IU tényleg sok, de ha K2-t is szed hozzá, akkor reméljük nem lesz gondja. Valójában a legjobb az lenne, ha időnként visszamérnénk a vitaminok vérszintjét, és aszerint változtatnánk az adagolásukat. Sajnos ez eléggé költséges mulatság, a legtöbben nem teszik meg.

Kíváncsi vagyok ennek az egész vakcinás témának a végére.

SARS és MERS-re van már általánosan elfogadott, hatásos vakcína? Mert ezek ugye majdnem 10 éves témák. Biztos nem volt benne ennyi pénz mint most, de az is biztos, hogy komoly oka van annak, hogy még nincs bejáratott megoldás rájuk.

Komoly ok = A pénz. - (A legnagyobbak pénzei a világon. És azok nem a nemzetállamok szorgos munkásairól, munkaalapú gazdaságairól, polgárairól szólnak. Hanem a világ újra- és újrafelosztásáról. - Ja.., ez egy kis marxizmus! :) ) - Ide a belátható jövőben sztem. jól illeszkedik egy és bármennyi hulláma a járványoknak. - Egyéni védőeszközök, gondoskodj magadról, ha kell izoláld magad. Az előbbi szinten nincs senki, aki csak egyetlen könnycseppet is ejtene érted, mert már jelenleg is útjában vagy nagy terveknek. Azon sem lennék meglepve, ha a következő években már az Ebola mutálódott verzióival is közvetlenül találkoznánk Európában. Nagy pénzek meg mosnák kezeiket, hát csak behurcolták a szegény afrikai bevándorlók... / "Vírus" (1995)

Ez a musor jobb lesz, mint gondoltam.

Az oroszok keszultek el eloszor publikalt vedooltassal: https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-russia-vaccine-put/russia-approves-first-covid-19-vaccine-putin-says-idUSKCN25712U?il=0

Szerintetek mennyi ideig tart majd, amig a tobbi nyugati vakcinakutato ceg kinyitja a penztarcajat, es vasarol par cikket a fejlett Nyugat sajtojaba, hogy ez a vakcina mennyire rossz, es foleg mennyire emberi jogokat sertve teszteltek, es ezert bojkottalnunk kell. (A 3 allitas kozul a kozepso nagy valoszinuseggel igaz)

Az oroszok keszultek el eloszor publikalt vedooltassal

Mit értesz publikálás alatt? Lehet kapni gyógyszertárban? Nem. Átment a kezdeti teszteken? Igen. Átment már a phase 3 teszteken? Nem. Hány másik oltásról lehet elmondani ugyanezt? Kb. egy tucatnyiról. Csak azokat nem az oroszok fejlesztik, így nem fogják őket idő előtt bejelenteni, csak hogy nyomassák a propagandát.

 

Szerintetek mennyi ideig tart majd, amig a tobbi nyugati vakcinakutato ceg kinyitja a penztarcajat, es vasarol par cikket a fejlett Nyugat sajtojaba, hogy ez a vakcina mennyire rossz

Nyilván semmi ilyenre nem lesz szükség, mert az oroszok transzparensen és megbízhatóan publikálni fogják a phase 3 teszt eredményeket és bármely szakértő el tudja dönteni, hogy mennyire hatékony a vakcina. Félre ne érts, simán lehet, hogy a hosszútávú teszteken is átmegy majd az orosz vakcina, de addig ez egy tök üres, csak propaganda célokat szolgáló bejelentés. Kb. mintha az amerikaiak akkor jelentették volna be a Holdra-szállást, amikor levált a második fokozata a hordozórakétának, de az út nagy része még hátra van.

"The vaccine still has to complete final trials, raising concerns among some experts at the speed of its approval, but the Russian business conglomerate Sistema has said it expects to put it into mass production by the end of the year. "

Rohadek Reuters, hogy lehet igy cimet adni ujsagcikknek? Igeidokrol meg nem hallottak?

(En is beneztem, az altalam vart musor kesik)