[KV] Kina es a nyugati media (1:46)

https://www.youtube.com/watch?v=Q5BZ09iNdvo

Ezelott is feltunt, hogy Kina akkor is hibas, ha nem az. De ez a <2 perces video tokeletesen osszefoglalta, mit gondoltam.

Kina ha valamit jol csinal, akkor is rosszul csinalja a nyugati media szerint. Addig csavarjak a tenyeket, amig rossznak nem tunnek.

(Ettol fuggetlenul sokmindenben en is el tudom kepzelni, hogy nem voltak oszintek. De a nyugati sajtonal is regota kilog a lolab.)

Hozzászólások

Nyugat Magyarország, Olaszország és Svédország is? Így egy kalapban?

Vagy csak az USA?

Amit meg tudok erositeni: USA es UK mediumokat jobbrol balrol lattam olyan dolgokert Kinat hibaztatni, amirol a kinai kormany biztosan nem tehetett.

A tobbi orszag mediajat annyira nem ismerem. Magyar viszonylatban a 444-et lattam atvenni a guardianos meg CNN-es agymenest. De a jobbos/konzervativ lapok kozul is az angol daily mail es az amerikai Fox News is ugyanugy sarral dobalta Kinat - teny, hogy azok dezinformaciojabol a magyar sajto nem szokott atvenni dolgokat.

Az egyetlen kozos pont a nyugati balos es a nyugati jobbos sajtoban az, hogy Kina csak szarszemet lehet mindkettoben. Es ez mar a korona elott is igy volt.

Szerkesztve: 2020. 05. 03., v – 14:54

Az oka pedig nagyonis ertheto. Nehez lehet megemeszteni azt, hogy barmit kitalalnak az "un" nyugaton, azt

  • Kinaban kell legyartani
  • Ott 10* tobbet tudnak ebbol legyartani
  • Vagy 5* tobbet, ugyanolyan minosegben
  • Kina az USA egyik legnagyobb hitelezoje (~16%)
  • Diktatura, megis sikeres

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Egyetertek.

De arra, hogy Nyugaton 30 evig epitenek 20 km vasutat, mikozben Kina pillanatok alatt osszedob tobbszaz km magnesvasutat, nem az a megoldas, hogy a "freedom of speech"-bol "freedom of lies"-t csinalunk. Hanem az, hogy magunkba nezunk, hogy hol basztuk el. (Hint: nem, nem ott, hogy kit szavaztunk meg)

Altalanossagban igaz, hogy keleten sokkal-sokkal magasabb kulturaja van annak, hogy higgyunk a tarsadalomban. Nem csak kinara igaz ez es lathatoan mukodik. Kinaban rajottek arra, hogy a tokolesekkel, engedelyezgetesekkel, vitakkal, stb. semmit nem ernek el. Emiatt siman megcsinalnak barmit 1-2 alkalommal szarul; majd a tapasztalatok alapjan javitjak azt, s ebbol keszulnek -akar aldozatokkal is- a szabvanyok. 

A hatranyai mellett azonban kimondhato: mukodik ez a fajta hozzaallas. Kinaban, vietnamban, koreaban, laoszban, de japanban is. Es tudjak, hofgy ezzel siman lealazzak Europat, az USA -t, vagy barkit. Ha kell, megveszik oket utana kilora.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Felületes elemzés, de nekem az a meglátásom, hogy az egyéniség, kreativitás rovására megy nagyon könnyen a központi vezetés, az a munkamorál, ami ott létezik. Nyilván vannak ellenpéldák, pl. japánnal kapcsolatban fel szokták hozni a tech óriásaikat, de oda lehet rakni melléjük a google apple facebook amazon példáját, és ott van a művészeti befolyásuk, csakhogy az anime rajzolók nagyrésze éhenkórász. Én élnék rosszabb anyagi körülmények között szabadon, mint hogy éljek jobb anyagiakkal a hónom alatt, de kamerával a seggemben.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Én élnék rosszabb anyagi körülmények között szabadon, mint hogy éljek jobb anyagiakkal a hónom alatt, de kamerával a seggemben.

Nem veled akarok ellenkezni, csak ugy altalanossagban jegyzem meg: az emberek nagy resze addig mond ilyeneket, amig nem kell valoban rossz anyagi korulmenyek kozott elni. 

Ne felejtsuk el, hogy ha 1 db magyar netto atlagberbol akar megelni ket felnott es ket gyerek, akkor is benne lesznek a top 25%-ban globalisan.

Én én vagyok, ebben speciel pont tényleg az átlaggal szemben vagyok. 10 éve vállalkozom, több olyan üzleti lehetőséget toltam el magamtól, ami nagyon megérte volna, de az átlagnál jóval magasabb etikai érzékenységemet sértette. Nem nagyzolás, de tényleg máshol tartanék ha csak mondjuk nekem az beleférne, hogy nem az én dolgom, hogy honnan van az áru. Volt hogy nem ettem 2 napig, mert pénteken elfogyott a pénzem, hétfőn járt le az ügyfélnek kiállított számla, és meg kellett várnom, ott is lehetett volna megoldás, ha nem csak az a munkám lett volna kiszámlázva, hanem egy másik is. Még abban sem vagyok biztos, hogy én tettem teljesen jól, elfogadom, ha valaki azt mondja, hogy előbb a holnapot érjük meg, aztán onnan majd lépésben tovább mindig kicsit fel, de én közelebb vagyok a "vagy jól vagy sehogy" elvhez.

És azt is tudom, hogy valami eszméletlen jólétben élünk, élek én is személyesen akár csak a kisvárosom határaitól mondjuk 10 percnyire lakókhoz képest.

Az igazi kérdés, hogy jobb lenne-e nekik is, ha lenne kamera, ha lenne átnevelőtábor, ha lenne nagyobb központi kontroll, nem csak elhitetik-e velük, hogy lenne, cserébe minden szabadságukért.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

A kreativitasnak es az egyenisegnek szerintem ezekben az orszagokban is megvan a letjogosultsaga, ugyanakkor a nagy szamok torvenye alapjan valoban nehezebb ervenyesulni.

Egy olyan orszagban, mint Kina azonban a dramai mertekben emelkedo eletszinvonal sok olyan dolgot tesz lehetove, amit eleddig nem tudtak megtenni. Innet nezve ok ezt fejlodesnek erzik es csondben vannak, mert azt latjak, hogy az erofeziteseik elobb-utobb hoznak valamit a konyhara. Mas kerdes a gyerekmunka, ami pl arrafele elegge gyakori. Ebbol a szempontbol meg mindig a harmadik vilagrol beszelunk...de remelhetoleg ez mar csokkeno tendenciat mutat...

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

" sokkal-sokkal magasabb kulturaja van annak, hogy higgyunk a tarsadalomban. "

Azért ehhez a többtízmillió halott mint nyomásgyakorlás is kellett, hogy higgy az államban, majd megoldja a dolgokat. Ott megengedhették maguknak, hogy megöljenek 50 millió embert Mao nagy forradalma alatt, Nyugaton ez azt jelentené, hogy az EU 10%-a kihal.

Ott erre van ember, közel háromszor annyian élnek Kínában, mint a teljes EU-ban.

Lehet, hogy ez a fajta megfélemlítésen alapuló "higgyünk a társadalomban" egy magasabb kultúra, de én azért ezt nem gondolom.

Szerintem ossze se lehet hasonlitani Mao Ce Tungot es Xi Jinpinget.

Mao rendszereben eheztek es nagyon apro indokokert is kivegzeseket tartottak. Azt leginkabb Eszak Koreahoz lehet hasonlitani.

Xi Jinping idejen pedig a vilag legdinamikusabban novekvo gazdasagava valtak. Es nem azert, mert "Mao kivegzeseket tartott". A magyaroknak is volt Rakosija, az oroszoknak is volt egy Sztalin, de az nem garantalta a kovetkezo vezetok sikeret (sot). Eszak Korea tovabb rontotta az eselyeit a senioritas alapon orokitett hatalommal (ahogy az sem veletlen, hogy magyar kiralyok kozul is Matyas es Karoly Robert volt a ket leghasznalhatobb a tortenelemben, mert ok megkuzdottek a hatalomert, nem megorokoltek).

Egy masodpercig sem tagadnam, hogy Xi Jinping rendszere nem diktatura. Mert az. Ott is halnak meg artatlanok, mert a rendszer utjaban allnak. De mig Mao Ce Tung rendszere csak elrettento peldanak volt jo, Xi Jinping rendszerebol van mit tanulni. Hiaba neveben "kommunista" part, meg a kapitalizmus szabalyai alapjan is ok a hatekonyabbak, novekedes utemet tekintve mindenkeppen. Mao Ce Tung rendszereben eheztek es nagy ehinsegukben mar a kutyajukat, macskajukat ettek (nemelyik azota is megtartotta ezt a szokast, de ma mar ott is ritka). De aki szerint Xi Jinping rendszereben barki is ehezik a taborozo ujgurokon, meg par eltuntetett whistlebloweren kivul, az kicsit le van maradva.

"Mao rendszereben eheztek es nagyon apro indokokert is kivegzeseket tartottak. Azt leginkabb Eszak Koreahoz lehet hasonlitani. "

Ő nevelte rá a kínaiakat arra, hogy az állam mindenható az életük felett. Előtte, a nem kommunista Kínában baromira nem volt meg ez a nagy központi államszervezeti mindenhatás, a helyi földesurak nagyobb hatalommal bírtak a köznép életében, mint a központi állam. Nem véletlenül kezdte el földreform néven az ő kivégzésüket Mao. Ez vezetett ahhoz, hogy megerősödött a nagy központi hatalom Kínában, előtte ez ott nem volt ismert dolog. Ő nevelte át a társadalmat, milliók halála árán.

" Xi Jinping idejen pedig a vilag legdinamikusabban novekvo gazdasagava valtak. "

Dehogy, ezt nem neki köszönheti Kína, hanem Teng Hsziao-Pingnek és Csiang Cö-minnek. Nekik köszönhetően lett a világ manufaktúrája Kína. Nem high-tech cuccokkal kezdték, mert ott nem tudták, de megvolt a stratégia. ŐK fektették le ezt az egészet, nem Csi, neki köze nem volt ahhoz, hogy mivé vált Kína. Kína már akkor a legnagyobban növekvő gazdaság lett, amikor ő még helyi pártfunkcionárius volt.

Szépen folyamatosan, az embereket rabszolgaként dolgoztatva, a világ legnagyobb és egyik legolcsóbb munkaerejeként mindent elkezdtek gyártani, amit tudtak. Először ruhát, aztán fröccsöntött műanyagokat, aztán egyre szofisztikáltabb dolgokat, ahogy megvolt a tőkéjük ahhoz, hogy egyre komolyabb gépsorokat vásároljanak és másoljanak nyugatról.

Ez volt a stratégia, a szellemi tulajdon teljes leszarása, mindennek a koppintása. Nem véletlenül utálják őket mindenhol, ahol adnak arra az eszmére, hogy a szellemi tulajdonnak van megbecsülése.

Ekkor sokkal gyorsabban nőtt a gazdaságuk akkor, mint Xi idején - mert volt honnan nőni.

Es mi lenne, ha en erre azt mondanam: mi a szellemi tulajdon tulsagos komolyan vetele miatt nem tudunk innovalni? De lassan mar egy "jot kutatni" se.

Phd publikaciok? Egy mai kinai egyetemen ilyen "Aaron Swartz ugy" elofordulhatna? https://hup.hu/node/148162 

Az intellectual property jelen formajaban nem biztos, hogy azt vedi, amit vedeni kell. Nem tartom kizartnak, hogy innovacionk utjaban all epp jelen formajaban. A gyogyszerszabadalmak igy korona idejen onmagaban is megernenek egy miset.

Egy kínai egyetemen fordul elő ez:
https://qubit.hu/2020/04/27/kinai-kutatok-plagizaltak-egy-magyar-matema…

Úgy szereznek maguknak tudományos fokozatot, tudományos eredményeket, hogy simán lopnak. Mert megtehetik, a kultúrájuk része a szellemi tulajdon ellopása.

Valószínűleg te sem örülnél, ha a te ötletedet, fejlesztésedet, kutatásodat csak úgy ellopnák, hiszen az csökkenti az innovációt.

Az, hogy ha minden, amit kikuatsz, közprédává válik,az ponthogy hátráltatja az innovációt, mivel minek küzdjek valamivel, ha utána azt bárki más el tudja lopni, mert ez a kultúra része? Miért szenvedjek én valaminek a kikutatásával, ha más fog belőel hasznot húzni, megspórolva a munkát?

A gyogyszeriparral kapcsolatban elmeleti sikon mindenkeppen igazad van.

A gyakorlatban viszont nem igazan fejlodik a gyogyszeripar, vagy ha megis, valami csoda folytan nem "one shot medicine" hanem "subscription"/"recurring payment" iranyban tortenik az "innovacio".

a HIV gyogyszer a kedvenc peldam: annyira alacsonyra le tudjak vinni a HIV virus szamossagat, hogy mar nem fertoz. De ha abbahagyod, rezisztens lesz es vege. Azaz fizess eleted vegeig ha mar elkaptad. Szerinted mi tortenik, ha valaki ezzel parhuzamosan feltalal Europaban vagy USA-ban olyan HIV gyogyszert, amit csak 2 hetig kell szedni es meggyogyit?

(Es jogosan merul fel a kerdesed: "Miert, talaltak mar ilyet Kinaban?" - Tudtommal nem, de el tudom kepzelni, hogy az o tarsadalmi berendezkedesukkel tobb esely van ra, hogy megtalaljak)

Nem ennyire egyertelmu ez.

Aki elterjesztette az egeret, mint input eszkozt, az is lopta. De meg Europaban is vanna Schmitt Palok, ne csinaljunk ugy, mintha csak Kinaban letezne a harombillentyus szakdolgozatkeszites modszertana.

Es a sima plagiumbotrany semmi ahhoz kepest, amikor egy nyugati felsooktatasi intezmeny kotelez arra, hogy egy publish-capanal publikalj 0%-ert, es meg fizess is, hogy publikalhattal. A ketto kozul a plagiumot valasztanam, inkabb csak "szimplan lopjak el" a kutatasi eredmenyemet, minthogy ilyenekre kenyszeritsenek vele.

Kinai rendszer nem nyugat kompatibilis fokent nem politikusi szinten. Nem mellekesen jonnek fol mint a budosviz es ezaltal jol bevasaroljak magukat mindenhova. Igy gazdasagilag siman tudnak vilaghatalom lenni, vagy mar azok is, hiszen minden nyugati befektetesre ugranak. Amit a nemetek fegyverrel akartak, azt ok megoldjak gazdasaggal, es naiv azt hinni, hogy a vilagnezetuket es a szokasaikat majd otthonhagyjak. Olyan szinten nacionalista mindenki mast lenezo a nyugat iranyaba az atlag, hogy az hihetetlen, joszif, meg adolf tapsolna oromeben ha latna. Nagy veszely ez csak nem igazan latja be vagy nem akarja belatni a nyugati politika, hogy sajat sirjukat assak szorgosan. US mar szinte teljesen a zsebukben van, minden teren, most europa jon. Nem lesz jo, az biztos, ha marad ez az irany.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

"nem igazan latja be vagy nem akarja belatni a nyugati politika, hogy sajat sirjukat assak szorgosan"

En ugy latom, hogy a Nyugat elkesett, es mar csak a media tartja lelegeztetogepen.

Annak en se orulok, hogy a kinaiak felvasarolnak mindenkinek mindenet. De szerintem nagyjabol pont annyira lesz rossz, mint amikor a franciak felvasaroltak peldaul a vizkeszletunket. Vagy a Nestle szedi Afrikabol az ingyenvizet, mikozben Afrikaban szomjaznak. Remelem nem bizonyitjak be a kinaiak, hogy ezeket alul lehet mulni, bar a "pont ilyen szar" is "elegge szar".

Engem az nagyon nagyon nagyon meglepne, ha pont Kína lenne az, aki etikusan, morálisan cselekszik a hatalommal a kezében. Mármint az a kínai vezetés, aki eddig eljuttatta az országát, beleértve a jó(nak tűnő) és rossz oldalát is a jelen állapotnak.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

> Remelem nem bizonyitjak be a kinaiak, hogy ezeket alul lehet mulni, bar a "pont ilyen szar" is "elegge szar".

Mi az a mostani nyugati helyzetben, ami szerinted szar? Az, hogy hazudnak a TV-ben?

Egy olyan országtól várod majd a felszabadítást, aki koncentrációs táborokban "képzi át" a neki nem tetsző vallású/etnikumú állampolgárokat?

Teljesen felreertetted.

Arrol beszelek, hogy olyan orszagok, ahol tobb evtizede, vagy akar evszazada "nyugati demokracia" van, tud olyanokat csinalni, amit pl. USA a Kozel Kelettel az olajert, vagy akar egy Franciaorszagban bejegyzett ceg mellenyzsebbol felvasarolni akar Magyarorszag, akar egy afrikai orszag vizkeszletet, es olyan vizdijat szedni, ami egyertelmuen megkarositja artatlan allampolgarok eletet, mert mi koze egy francia cegnek teszem azt Kenya vizkeszletehez?

A kinaiak mostanra meggazdagodtak annyira, hogy ok is "beszalltak ebbe az etikatlan business-be". Ratettek a kezuket tobb afrikai orszag osszes ertekes nyersanyagara: egyszeruen csak kifizettek a politikusaiknak, es az oveke lett, ennyi. Ez NEM jo, hogy ilyen letezhet. Ezzel nem vitatkozom.

De ekozben: Kina a sajat teruleten ugy tunik valoban csinal atnevelotaborokat (ugy tunik, hogy a lakossag tobbsegenek tanogatasaval). A taborok reszleteivel kapcsolatban kicsit szkeptikus vagyok - tekintettek arra, hogy mennyire szereti elhallgatni a media azt, ha Pekingben pl. epp jol mukodik valami. Meg a Facebook es az Instagram is masolt a WeChat-bol feature-oket, mikozben a tobbseg itt Europaban azt hiszi, hogy Kina technologiailag visszamaradott. Na lenyeg - a tabort legalabb csak a SAJAT teruletukon csinaljak - es csak egy olyan vallasi csoportot targetelve, ahol evszazadunkban mar tobb fejlett orszag is panaszkodott azon csoport beilleszkedesi nehezsegeirol. Ahogy 30 eve a szerbek es a horvatok is csinaltak a sajat orszagukban hasonlo taborokat. Nem mas kontinensen, mint az USA, es nem a szomszedos lerohant orszagban, mint egy szinten eleinte demokratikusan valasztott nemet vezeto anno.

Mindossze ennyit szerettem volna mondani.

A kinaiaktol nem varok felszabaditast. Sot, nem orulok a befolyasuk mertekenek. Epp eleg bajunk volt nelkuluk is.

De folyton a kinaiakra mutogatni nem fog megoldani semmit. Magunkba kell neznunk, hogy ok miert sokkal hatekonyabbak, es nem "fujdiktatura"-zni, mert az nem vezet semmire. Egy szazas szoget nem tudunk lassan magunknak nelkuluk legyartani, es folyton a sajatjaink utjaba allunk. Tanulnunk kell toluk, kulonben meghoditanak minket, es az szerintem is rossz lesz.

 

U.i.: Japantol es Del-Koreatol is volna mit tanulnunk. Hogy hozzak ket demokratikus peldat is. Ellenben ok is kinyithatnanak egy Europai HR konyvet neha a "work-life balance" fejezetnel, mert az egyik legvalidabb oltas a "keves vagy, mint Japanban a work-life balance kultura". :)

> Egy szazas szoget nem tudunk lassan magunknak nelkuluk legyartani, es folyton a sajatjaink utjaba allunk. Tanulnunk kell toluk, kulonben meghoditanak minket, es az szerintem is rossz lesz.

Ez nem rendszer függő, hanem inkább kulturális és részben biológiai különbség: a kínaiak gyorsabban, hatékonyabban és többet dolgoznak. Erővel ezen nem nagyon lehet változtatni. Egyszerűen alkalmasabbak a mostanában jellemző munkákra attól függetlenül, hogy diktatúra van vagy sem. (Lásd: Japánban, DKoreában is hasonló a munkamorál) Szerintem egyetlen lehetőségünk az automatizáció lenne, de abban is előttünk járnak.

Ha meg meg is nyitnal egy gyarat, a szomszedsagbol valaki neki all hoborogni, hogy mit szennyezed a gyaraddal a kornyezetet. Meg miert pont az o haza mellett kell 60 dB-lel dolgozni. O neki joga van ezt nem turni.

Aztan rossz esetben meg meg is talal valami nagy capat, aminek tavolrol a szabadalmat vagy mas intellectual property-jet is serted, hogy az tamadjon.

Az europai emberek tobbsege pedig epp ugy all hozza, hogy ennek a szomszednak az elethez valo joga mindennel fontosabb. Pedig o lesz az, akit ha megment egy orvos a koronavirustol, jovore be fogja perelni az orvost muhiba miatt, mert megvaltozott a hangszalainak a viselkedese a lelegeztetogepen.

"Na lenyeg - a tabort legalabb csak a SAJAT teruletukon csinaljak - es csak egy olyan vallasi csoportot targetelve, ahol evszazadunkban mar tobb fejlett orszag is panaszkodott azon csoport beilleszkedesi nehezsegeirol."

Sidenote, de a tibetiekkel szemben (és még másokkal is) hasonló elnyomó politikát folytatnak, folytattak. 1950 után százezreket gyilkoltak meg (tehát nem csak "lájtosan" táborokba zárták!), és több ezer templomot pusztítottak el. Vagy éppen a Dalai Lámát, aki nem egy tömeggyilkos és erre sem buzdított sohasem, pl. nem engedik hazatérni. Sőt, a helyére be akarnak ültetni egy saját, kínabarát-madeinchina DL-t :-/

Mind a mai napig előveszik azon országok nagyköveteit, ahol éppen valamely cég/politikus/whatevör fel mer szólalni Tibet mellett...

> Mind a mai napig előveszik azon országok nagyköveteit, ahol éppen valamely cég/politikus/whatevör fel mer szólalni Tibet mellett...

Sőt egyes országok a saját állampolgárait is korlátozza Kína kedvéért: Féltucat rendőr ment neki a férfinak, csak mert fel akart emelni egy tibeti zászlót Budapesten

naiv azt hinni, hogy a vilagnezetuket es a szokasaikat majd otthonhagyjak

Ezen nem gondolkodtam meg, de egy gazdasagi megszallas utan van ertelme vajon adni a szarnak egy pofont a vilagnezeti kerdesekkel? Marmint ha X orszag vegtelen mennyisegu penzt tud kiszipolyozni kb. barmelyik masik orszagbol, ott mi a benefit beleallni egy ujabb konfliktusba?

Olyan szinten nacionalista mindenki mast lenezo a nyugat iranyaba az atlag

De oket senki nem kerdezi meg. :)

Már bocs, de ez valami hülye vicc? A nyugati, és főleg az amerikai sajtó túlnyomó része kommunista Kína lábai előtt térdepel. Mivel a fő médiacégek általában nagy konglomerációk részei, amelyeknek létfontosságú a hozzáférés a kínai piachoz. Például a CNN a Warner Media része, egy rossz szó Kínáról és elfelejthetik a filmjeik ottani forgalmazását.

Ha már vicceskedünk, inkább ezek a szatirikus Babylon Bee cikkek írják le a helyzetet:

"Például a CNN a Warner Media része, egy rossz szó Kínáról és elfelejthetik a filmjeik ottani forgalmazását."

Szoltak par rossz szot Kinarol pedig, megsem felejthettek el a filmjeik ottani forgalmazasat. Ezek azert nem ennyire linearis dolgok. Raadasul amilyen politikai uzenetek jonnek mostanaban egy atlagos Hollywoodi filmekbol is - raadasul meg az atlagkinai nezeteivel is szogesen ellentetes - nem hiszem, hogy egy CNN-es cikk miatt nem engednek ott vetiteni oket, hanem egeszen mas miatt.

https://edition.cnn.com/2020/05/01/asia/china-censorship-chen-jieren-intl-hnk/index.html - ilyet is lehozhatott 3 napja a CNN, megse robbantottak fel a kinaiak Hollywoodot atombombaval. Hogy van ez?

Raadasul amilyen politikai uzenetek jonnek mostanaban egy atlagos Hollywoodi filmekbol is (...) nem hiszem, hogy egy CNN-es cikk miatt nem engednek ott vetiteni oket, hanem egeszen mas miatt.

Azért engedik őket vetíteni, mert Hollywood szisztematikusan kielégíti a kínai cenzúra igényeit. Ez nagyon jól dokumentált dolog. Ted Cruz például most készül a szenátus elé vinni egy törvényjavaslatot, amely legalább az amerikai védelmi minisztérium hozzájárulását megtagadná a kínai cenzúrát kielégítő forgalmazóktól.

Ami a CNN cikket illeti, nem hiszem hogy konkrétan ez a cikk túl kellemetlen lenne a Kínai Kommunista Pártnak. Ez efféle diktatúráknak jó az, ha erősnek látszanak. Pont gyengének és inkompetensnek nem mutatkozhatnak.

De persze, az „egy rossz szó” túlzás volt. Határok viszont egyértelműen vannak. Összességében az amerikai média sokkal többet megenged magának a saját kormányával szemben, mint a legmocskosabb komcsi diktatúrával szemben. (Nem állítom, hogy ideológiailag elfogulatlan lennék.)

Nem biztos, hogy Kínának ez a mostani kommunikáció rossz. Így tudják otthon az amerikaiak ellen hangolni a népet: látjátok, mi szóltunk előre, mindent megtettünk, hogy ne terjedjen a vírus, támogattuk a who-t, ők meg minket hibáztatnak és még a who támogatásait is megvonják.

Ez bele illik abba a képbe is, hogy a Kínai éttermek kitiltották a külföldieket: https://news.sky.com/story/outrage-after-black-people-banned-from-mcdon…

Persze. A kínai komcsi vezetés nagyon intelligens és hosszútávra tervez. De pont erről van szó. Úgy beállítani, mintha most Kína támadás alatt állna a nyugati sajtó által, alapból hamis narratíva. Kína a piacával uralja a médiacégeket és rajtuk keresztül a nyugati politikára is hatással van. Nagyon jól kijátszották ezt az egészet. Hogy szándékosan okozták ezt a hepajt, vagy csak kihozták belőle a maximumot, nem tudom, de annyira nem is számít.

"A kínai komcsi vezetés nagyon intelligens és hosszútávra tervez."

Ehhez ket dolgot fuznek hozza:

1. a "komcsi" mar csak a neveben "komcsi". Ertem en, hogy az a neve, hogy "kinai kommunista part", de a valos kommunizmushoz mara nagyon keves koze van (szerencsejukre).

2. okos ember az intelligens vezetestol, meg ugy altalaban intelligens emberektol tanulni szokott. Nem artana ezt tennunk. Ami ott mukodik, azt nem szegyen atvenni. Nekik sem derogalt atvenni a szabad vilagbol azt, ami mukodik.

Ha van bármi is, ami az emberiség túlélését veszélyezteti, akkor az a kontraszelekció. Az individualista szerveződés pedig inkább enged teret a természetes szelekciónak. Egyének szintjén persze a túlélés nyilván elsődleges cél, de ez sem annyira abszolút, amennyire tűnik. Emberek számtalanszor kockáztatták már az életüket tudatosan, különböző célok miatt. Néha ez a cél a szabadság volt.

"Akkor érdemes tanulni az intelligens vezetéstől, ha a céljaid is egyezőek, vagy legalább kompatibilisek az ő céljaikkal."

Es ha en kinai lakoskent (nem vagyok az) 10-bol 8 dontesevel ertenek egyet a kinai kormanynak, mibol is valaszthatnek?

a) a fejlett Nyugatbol, ahol a jogallam es a sajtoszabadsag megeszi onmagat, utobbi a hazugsagok szabad terjedeset segiti es egy post-fact worldot hoz letre, elobbinel meg ahogy egyre tobb embernek vannak jogai, egyre terheltebb az igazsagszolgaltatas, mert hirtelen egyre tobb emberrel tortenik "igazsagtalansag", es valaki vehemensebben kiabal egy 7 centes tevedes miatt, mint valaki mas egy emberelet kioltasa miatt, mikozben valodi bunozok usznak meg dolgokat, mert nincs eleg hely a bortonokben + "nekik is jogaik vannak". Nem baj, 2030-ra majd meg tobbet varunk egy egyezeru birosagi targyalasra. A fejlodest gatolja a kialakult status quo, egy vasutvonalat is nehez epiteni, mert elmegy valakinek a haza mellett, aki hangosnak tartja, vagy azt hallotta, hogy rakkelto a villanyvezeteke.

b) Kinabol, ahol nagyjabol mukodnek a dolgok, de ha valami nem mukodik, annyi a dolgom, hogy hallgatok. De a tobbseg mukodik. Ha nem artok senkinek, ott se fognak megbuntetni. Annyit kell mindossze felmernem, hogy mikor fogjam be a szam. Mi a celom? Az, hogy jollakjak, utazhassak, biztonsagban tudjam a csaladom. Ezt a kinai rendszer megadja. Ez a celom kompatibilis az ovekevel. Max holnap felhuznak mellem egy hangos vonatot, de kibirom. Nem vagyok utjaban a rendszernek, igy ok sem lesznek az enyemnek. Ha science teruleten dolgozva olyan dolgot tapasztalok, ami aggaszt, hasznalom az eszem, es nem twitterre rakom ki, hanem tudom es felmerem, hogy kinek jelentsem es hogy. Persze vannak kivetelek: statisztikailag levezetheto okokbol ha muszlim lennek, nem lenne erdemes oda bevandorolnom.

Egyik se jo valasztas. De felek, hogy jelenleg a "b" fejlodik jobban, es par even belul az lesz az elhetobb.

a fejlett Nyugatbol, ahol a jogallam es a sajtoszabadsag megeszi onmagat, utobbi a hazugsagok szabad terjedeset segiti es egy post-fact worldot hoz letre

Ennek az egyetlen alternatívája, hogy van egy centrális autoritás amely eldönti, mi hazugság és mi igazság. Ki lesz az?

Max holnap felhuznak mellem egy hangos vonatot, de kibirom.

Vagy megmérgeznek téged és a gyerekeidet a levegővel, azt már nem bírod ki. Bár oké, lakhatsz vidéken is.

Az, hogy jollakjak, utazhassak, biztonsagban tudjam a csaladom. Ezt a kinai rendszer megadja.

Amíg nincs korona, mert akkor a lakásodból sem enged ki. (Igen, a nyugat is leszerepelt, de én nem is a nyugatot védem.)

Ha science teruleten dolgozva olyan dolgot tapasztalok, ami aggaszt, hasznalom az eszem, es nem twitterre rakom ki, hanem tudom es felmerem, hogy kinek jelentsem es hogy.

És pont így születik Csernobil, vagy a korona.

De felek, hogy jelenleg a "b" fejlodik jobban, es par even belul az lesz az elhetobb.

Kína sokkal nagyobb ütemben teszi tönkre a saját életterét. De persze megint csak, a nyugatnak sincs sok oka büszkeségre.

"És pont így születik Csernobil"

Szerinted ha ma felrobbanna (akarmi miatt) egy nyugati atomeromu es olyasmi szamokat produkalna mint Csernobil:

1. Egybol tudna mindenki pontosan mindent?

2. Megdicsernek azt a whistleblowert, aki sajtonak szol eloszor a fonoke, vagy a fonokenek a fonoke vagy a fonokenek a fonokenek a fonoke helyett? Mindent ugy tudnank errol az ugyrol, ahogy tortent?

3. A 80-as evek szovjet lakossaghoz hasonlitva mennyire mennenek oda tudosok, de akar pl. egyszeru munkasok (pl. banyaszok) sajat eletuket kockaztatva megoldani a problemat, es minel kisebbre forditani a kart? Leginkabb az "en biztos be nem megyek abba a sugarzo szarba" gondolatmenet dominalna Nyugaton.

A hozzaszolasod tobbi resze oke. Egyedul azzal kapcsolatban vagyok szkeptikus, hogy Kina tenyleg annyira nagyon tonkreteszi-e epp a sajat eletteret.

Fontosnak tartom újra megjegyezni, hogy én nem a nyugatot dicsőítem, mert nagyon sok problémát látok ott is. De én nem a szólásszabadságban, meg a személyes szabadságban, hanem éppen annak hiányában, illetve hanyatlásában látom a problémát.

A kérdéseidre válaszolva, néhány tény:

Nem tudom, hallottál-e mondjuk a Pentagon-iratokról. Ennek kapcsán az USA legfelsőbb bírósága kimondta, hogy a sajtószabadságnak része az is, hogy egy újság lehozhat akár állami/katonai titkokat is. Bár magukat a szivárogtatókat perbe fogták, később őket is felmentették. Az ügyet nyilvánosságra hozó újságírók ellen pedig a már említett alkotmánybírósági döntés miatt soha nem is jöhetett szóba büntetőeljárás. Persze ez már nagyon régen volt, de az amerikai precedensjog miatt a döntés tovább él.

Ha az elmúlt évek szivárogtatásait nézzük, akkor igaz, hogy a közvetlen elkövetők (Snowden, Assange) üldözve lettek, de itt sem ment a hatalom olyan messzire, hogy a dolog publikálását megakadályozza, vagy büntesse. Hogyan nézett volna ki ez a dolog Kínában, szerinted?

Nem annyira az a lényeg, mi lenne ma, ha felrobbanna egy nyugati atomerőmű. (Bár biztosan nem lennének a polgárok olyan mértékben a sötétben tartva, mint a Szovjetunióban). Hanem pont az lenne a lényeg ami azelőtt történik, és remélhetőleg megakadályozza a balesetet.

Leginkabb az "en biztos be nem megyek abba a sugarzo szarba" gondolatmenet dominalna Nyugaton.

A nyugati országoknak vannak hivatásos hadseregei, akik néha háborúba is mennek, és csak hadbíróság fenyegetése mellett tagadhatják meg a parancsot.