Készülnek a programozni vágyó munkanélküliek rohamára

https://index.hu/gazdasag/2020/04/14/programozo_greenfox_codecool_digitalis_atkepzes_koronavirus_valsag_allami_tamogatas/

A mennyiség (hallgatói létszám) a minőség rovására fog menni? Vagy már korábban sem volt semmi értelme/haszna az ilyen képzéseknek?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 04. 14., k – 11:31

Ez főleg a green fox elképzelése a dologról. Én nem hiszem, hogy a hirtelen munkájukat elvesztettek jelentős számának érdemi esélye van programozóvá válni, én vmi Cisco entry vagy hasonló vizsgák támogatására számítottam, vagy a gyorsabb átfutású informatikai OKJ-kre. Érdeklődéssel várom, hogy állam bácsi kiket és milyen flepnikkel tervez rászabadítani a piacra, először az oktatási piacra, majd a munkaerőpiac egy szegmensére, ahol nagy kérdőjel, hogy hogyan fogadják majd azokat, akik most ebben a formában képződnek át.

Szerkesztve: 2020. 04. 14., k – 11:34

Az SW ipar is olyan, mint a tobbi (csak talan tobb hulladekot termel egyelore). Ahogy eleri az eletciklusanak azt a szakaszat, amikor mar nem csak nehany kivalasztott es felszentelt muveszre van szukseg, hanem tomegtermelesre, akkor kellenek majd a jo szakmunkasok es betanitott munkasok is.

Valojaban mar egy jo ideje itt tartunk. Ha valaki nemzetkozi cegnel dolgozik, akkor mar 10-15 eve is latta a nagyszamu szakmunkast, akik nem BME-VIK vagy ELTE progmat utan ultek a billentyuzethez...

Őket ne nevezzük programozónak. Mert nem azok. Nincs kamara meg merev szabályozás mint az egészségügyben, nem is kell. De van azért egy érzékelhető "orvos " és "nővér " kategória itt is.

Sőt az IT sokkal inkább a "varázslók világa ". Egy informatikai feladatot meg lehet oldani két hét alatt, meg ugyanazt 3 hónap alatt, meg másfél év alatt is. Írsz egy szoftvert ami minimális interakció mellett automatikusan végez egy munkát, amit egyébként máshol irodákban napi 8 órában excel táblázgatnak össze biodroidként használt hivatalnokok.

Nos, ez nem igaz. Gondolkodni a programozókon kívül még rengeteg ember tud szerencsére. Sőt! A gondolkodni képesek halmazának elenyésző része programozó. Az egyetemen inkább egyfajta szemléletet és módszertanokat lehet elsajátítani vagy nem is tudom hogyan fogalmazzam meg. Iparági standardokat, standard megoldásokat, technológiát és az ehhez szükséges szemléletmódot. A problémák kifejtését és a megoldás keresésének útjait. Valóban, ez egyfajta gondolkodás is, de nem maga a gondolkodás. És egyébként ezt a képességet egy olyan ember is birtokolhatja, aki betéved majd az új "okj"-s rendszerbe és ott szedi magára a szakma egy szeletkéjét. De az egyetemről érkezőket is tanítani kell az életben sokmindenre, mire olyanok lesznek, hogy az ember szoftveresnek hívja. 

viszont azt meg tudja tanulni gyakorlat kozben. En amikor elkezdtem dolgozni, akkor egy sima OKJ papir volt a zsebemben, es ot ev munkaviszony utan mentem foiskolara - addigra viszont mar megtanultam a szemlelet, es a modszertant, mert jo kollegak kozott tanultam - ami nem is adott mar semmit.

Okos emberek (tudományos munkával foglalkozók) tudják, hogy a vikipédia szavahihetősége ...khm... megkérdőjelezhető.

De azért csak oktassatok szakembereket abból az anyagból.

 

Persze most visszavágtok, hogy "deazért kiindulási alapnak jó az". Jó hát... ha a cél a gödör alja.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Annak a "minőségnek" amit ezek a gyorstalpalók adtak, szerintem nem nagyon van már hova romlani...

Még szerencse, hogy egyelőre agysebészeknek nincs kéthónapos gyorstalpaló.

(Nem vagyok biztos benne, hogy a klinikai orvoslás a gyakorlatban olyan komplexitású, mint amit tulajdonítunk neki. A sebészek egy adott szervrendszer egy tipikus betegségére specializálódnak például.) 

Én előnyösnek tartom, hogy ezek a munka nélkül maradt és bezárkózott emberek olyan államilag támogatott elfoglaltságot találnak, amit ha nem is közvetlenül egy új karrierpályán, de valamilyen módon hasznosítani tudnak a jövőben. Legyen szó mondjuk az automatizáció miatt megváltozott munkaeszközökről, folyamatokról. 

Viszont, azt látom a saját projektjeimen, hogy junior és valamivel ez feletti pozíciókért kemény harc folyik a távol keleti országokkal és eddig is nehéz volt versenyképes ajánlatot adni. Tehát, nem lesz könnyű dolguk egy eleve csökkenő piacon, ahol a költségek csökkentése minden vállalatnál még inkább előtérbe fog kerülne. 

A mennyiségből idővel lehet minőség is. És a mennyiség arra mindenképp feltétel, hogy még több dolgot hozzanak ide nagyobb cégek.

De amúgy a cégeknek kell majd ehhez alkalmazkodni. Hogy kaphat bizonyos feladatokra olcsóbban embert, de több időt kell töltenie neki is a betanítással.

És a mennyiség arra mindenképp feltétel, hogy még több dolgot hozzanak ide nagyobb cégek.

Ha nincs minoseg, csak olcson van gagyi, akkor nem ide fognak jonni a cegek, mert semmihez sem erto embert talalnak meg olcsobb orszagokban is. Plusz tudom, hogy unpopular opinion kovetkezik, de miert jo nekunk az, hogy Magyarorszag IT szempontbol (is) osszeszerelouzem lesz? Miert nem azzal versenyzunk, hogy magas hozzaadott erteku munkat vegzunk?

De amúgy a cégeknek kell majd ehhez alkalmazkodni. Hogy kaphat bizonyos feladatokra olcsóbban embert, de több időt kell töltenie neki is a betanítással.

Utana majd elmegy a csavo mashova, tobb penzert. Nem te vagy ez elso, akinek eszebe jut, hogy szegeny kornyeken egy tal rizsert is programoznak neked. Megtanitod oket angolul, meg adsz valami szakmat a kezukbe, es (nagyon helyesen) mar nem lesz eleg a tal rizs.

Az ideális az, ha nem választani kell a két irány között. Hanem van képzettebb és kevésbé képzett is és mást csinálnak. Ez a fajta "összeszerelés" is nagyobb hozzáadott érték, mint amit az a valaki amúgy csinálna. Van egy csomó értelmes ember, akik nem egy piacképes diplomát csináltak, nekik pl nem rossz ez, mint kiút.

 

"Utana majd elmegy a csavo mashova, tobb penzert."

ha ez megtörtént, az ország akkor is már jól járt, mert van plusz egy magasabb szinten termelője.

Jók ezek az "oktatások", csak épp akik onnan leesnek, azok segítség nélkül nem tudnak fejlődni, kell nekik, hogy valaki fogja végig a kezüket, megtanítsa őket (a munkahelyen is). Tapasztalat.

Igen, normális. 

Te arra akartál utalni, hogy nem szokványos. Ez is igaz, nagyon keveseknek van ilyen problémájuk. Az aberáltság az teljesen más fogalom, erre nem lehet használni, ha ezt a két verziót használhatom, hogy normális, vagy aberált, akkor egyértelmű a választás. Más kérdés, hogy nem így írnám le a dolgot. Mivel ez szerintem az ő saját magánügyük, neked mint ember kell hozzájuk viszonyúlni, van olyan aki jófej és vannak rossz arcok is. Így látatlanban azt mondani valakiről, hogy tuti rossz arc, mert ... . Más szexualitását identitását figyelgetni, minősítgetni ezen lovagolni, ezt egy programozós topicban előhozni,  nah az aberált. 

magánügy az, hogy én hova dugom a valamimet, mely kikövetkeztethető, illetve hogy nem éppen wckefének képzelem magam, és nem szereplek ezzel az indexen...

onnantol kezdve, hogy az indexen rinyálnak, hogy milyen sanyarú a sorsuk, és szintén következtethető hogy mit hova dugnak, onnantol kezdve nem magánügy. nem kötelező egyetértenem ezzel. innentől kezdve ha azt akarom hogy a gyerekem ilyennel ne találkozzon, akkor még nekem kell figyelnem azt, hogy mi kerül a szeme elé? tovbbá, a tököm tele van, hogy kockáknak meg nemtom milyen hülyéknek nevezik a programozókat, még ezzel is hergelik a népet, hogy ilyen nyomott idióták is programozok. maradjon csendben, menjen orvoshoz, tartsa a négy fal között a betegségét, és hagyjon engem békén ezzel nem vagyok rá kiváncsi sem közvetve sem közvetlenül, hogy programozó meg ki van rekesztve.

bár látszólag nem illik ide a téma, de pont az ilyen hibbantakkal lesz tele az ilyen "kiképzőkozpont", akik programozókat képeznek. egyszer bepróbálkoztam, megkérdeztem, hogy mégis milyen tudást lehet ilyen helyen összeszedni. játszottam a hülyét. vagy nem, de mindegy. hát mp3 lejátszót tudok majd csinálni, (le tudok tenni egy < audio /> taget htmlben), meg önvezető autót tudok csinálni. el nem tudtam ezt képzelni, mi lehet... szoval ilyen érzelmileg sérül emberek, tetőzve a közizlést sértő siránkozással... nehéz elhinni róluk, hogy végigszenvedtek 4-5-6 évet fiúk között egyetemen... bár nem néztem végig a videot, nem volt hozzá gyomrom... nah kidühöngtem magam. bocsi.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Azért léptek fel, mert tényleg megengedhetetlen módon akarnak eljárni velük szemben, pont azt lehetetlenítik el, hogy csöndben otthon úgy éljék az életüket, hogy példáúl a te kényes gyomrodat ne zavarják. Ezért van a videó.

Te komolyan azt gondolod, ha bárhol azt mondod, hogy programozó vagy, akkor transzneműnek néznek, mert volt egy ilyen videó? Hidd el, hogy nem, inkább majd kapod a süteményt meg a mindent, csak csináld meg a gépüket, mert neked az 5 perc. :D

Az, hogy mennyire jók ezek a tanfolyamok, azt másik topicban megbeszéltük. Nem ettől lesz valaki jó coder, viszont pont egy ilyen időszakban adhat egy jó kezdőlökést.

Én is próbálom kimazsolázni, hogy miért gáz ha egy coder transz :D

Felőlem ufó is lehet ha jól csinálja a dolgát :D

Válaszom az off szálra az off indítónak:

A modern társadalmak már belátták, hogy politkai/vallás/nemi/származási alapon szortírozni súlyosan kontra produktív, főleg idológiai megközelítésből. Zseniális szakik kűzdöttek ezzel az elszenvedő oldalon, úgy mint a feketék, nők, izraeliták, és most éppen a melegek/transzok. Cirka 100 év múlva ugyanúgn em értik majd ezen mit rugózott egy raklap primitív emberke mint annó a nők szavazati jogán most. A kor embere széttárja a karját, hogy jó, hát fejletlenek voltak, az olyan kor volt. Cirka 20-30 év múlva itt is ez lesz a mainstream politikai ideológiától függetlenül, azok ugyanis jönnek-mennek építenek vagy rombolnak, a fejlődést és a világot úgy egyébként ezt k. de nem érdekli :) Az, hogy nálunk ezen még kell és lehet rugózni az igen komoly szegénységi bizonyítvány. És miért kontraproduktív? Csak a legnyílvánvalóbbakat: Nem is olyan marha régen komplett népcsoport lett megkülönböztetve, elüldözték őket, és hopp, máshol építették az atomkort. Hopp, nem egy zseniális művész  volt meleg/nő/fekete/izraelita. K. de szegényebb lesz a néped és országod ha elkezded ezek alapján őket csesztetni :) Az, hogy jelenleg erre a magyar társadalom igy reagál (eleve ilyen ideológiai rezsimre szavaz) az önmagában komoly hátráltató tényező már rövid távon is, hosszú távon meg különösen. Sokaktól látom, hogy nem képesek az orruknál távolabb látni, mi több kissé felülről nézni egy problémát, de tény, hogy nagyon soktól nem is várom el, mert csak menetelni tud kritika nélkül :) Felőlem házasodhatnak is, simán, engem az sem érdekel ha az index főoldalon van, de az se ha női ruhában glasszál a munkahelyen elöttem hímnemű létére, mert nem azért fizetik, hogy polkorrekt legyen, hanem azért, hogy értsen hozzá :) Aki szerint meg a házasság intézményét évi 200 meleg házasság ássa alá és nem a 10-20e válás azzal amúgy sem óhajtok vitába szállni, mert nincsen értelme :)

-42-

Szerintem ez egy nagyon jó kezdeményezés. Ismerősi körből csinálják az ingyeneset páran. A lényeg, hogy élvezzék. Ha az megvan, akkor mehetnek a rendes tanfolyamra. Így el tudják dönteni, hogy nekik való-e. Én mindenképpen jónak tartom. Nem ettől kell várni a csodát, de nem lesz mindenkiből coder, de ha sokkal jobban viszonyúlnak az informatikához, akkor talán a gazdaságban is több potenciál lesz. Szerintem a kormány jól tette, hogy támogatja ezeket a képzéseke. Habár nem vagyok a nagy barátja az ilyen képzéseknek, de most tényleg ez az egyetlen mód rá.

Én még ott tartok, hogy a programozás nem egy betanítható szakmunka, hanem egy gondolkodásmód, ami az egyik embernek van és esetleg fejleszthető, a másiknak meg nincs és semmilyen tanfolyam nem is fog adni neki.
És az a réteg, aki - az értelmi képességei miatt - alkalmas lenne akár programozónak is, az feltehetően már jelenleg is olyan (szellemi) pozícióban dolgozik, ahonnan nem söprik ki őket tömegével a válság miatt.
Ergo: pincérekből, szakácsokból, idegenvezetőkből szeretnének gyorstalpalón programozókat, informatikusokat képezni - miközben sokszan még egy 4 éves BME Info diploma után is alkalmatlanok a gyakorlati éles munkavégzésre :(

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Ez is olyan, hogy a kilencvenes években ha 2 órát játszottál, kizavartak, hogy nincs életed. Ma már mindenki napi 8 órában a gép előtt gubbaszt. Az, hogy tudjon valaki a 80-90-es években szöveget szerekeszteni, nyomtatni, az nem volt általános. Ma már legtöbb helyen sima ügy. Ez van a programozással is. Egyre jobb toolok vannak, egyre könnyebb megcsinálni dolgokat. Így az alapszintű dolgokat a "szellemi betanított" munkás dolgokat meg tudják csinálni. Viszont akit tényleg érdekel annyi anyag van a neten, hogy símán tovább fejlődhet. Az akikről te beszélsz azok a senior-ok, és komolyabb területeken dolgozó emberek, akik jelentősen többet is fognak keresni, mint az így kiképzettek. 

Dolgoztam ex-Greenfoxossal, nem volt meg eleg tapasztalata, de vegulis rendben volt a srac. Ez is egy eloremutato kezdemenyezes lenne alapjaban veve.

Amit nem ertek: ez mennyiben jobb egy tetszoleges youtube-os videosorozatnal? Ugye normalis esetben ezek a programozosulik kb. ugy mukodnek, hogy osszegyulnek egy teremben, irjak a kodot, es aki elakad, annak segit a tanar. Most a korona miatt nem fognak osszegyulni, neten megy az egesz. Akkor a kulonbseg kb. arra redukalodott, hogy az egyik esetben egy valakitol tudsz kerdezni ha elakadsz, a masikban meg forumon/kommentben. Csereben az utobbi flexibilisebb, es idealis esetben megtanulod hasznalni a keresot meg a stackoverflow-t is (amire egyebkent is szukseg lesz).

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Mint minden suliban az is segít, hogy másokkal együtt haladsz és vannak tanárok az ostorral. Ez segít tempóban maradni, hatékonyan tölteni az időt. Edzésben a személyi edző is ilyesmi. Elvileg megtalálhatod ott is az infokat a neten, de az, hogy fizet neki valaki, nagyobb eséllyel vezet oda, hogy tényleg keményen végig is csinálja az edzéseket.

Meg a kapcsolat rendszer is számíthat.

Meg az iskola adhat egy megbízhatóság érzést a cégeknek.

Azért van egy nagy különbség. Akkor a Gábor Dénes infós diploma a BME-VIK-el volt versenyben. 

Ezek a gyorstalpalók meg az OKJ-val vannak versenyben. Ilyen összehasonlításban nem feltétlenül rossz. Itt bevallottan nem a BME, OE, Veszprém, Derbrecen, Győr..stb a versenytárs. 

Nekem nagyon jól fogott a Cisco Academy annó. Számított az, hogy ott kell lenni, hetente kétszer csak azzal foglalkozni pár órát. Voltak hozzáértő kollégák is és eszközök is. Ez még a 2000-es évek elején volt, Packet Tracert-t csak nagyon ritkán használtunk. Két év alatt toltuk le, nem gyorstalpaló volt, szépen helyretett egyes dolgokat.

Egyszerűen másképp motivál.

Kedvenc részem:

A Codecoolnál három hónapos tanfolyamokban gondolkodnak elsősorban (a cloud adminisztrátor, icommerce szakember, szoftvertesztelő, IT-projektmenedzser munkaköröket ennyi idő alatt is meg lehet tanulni)

Szerkesztve: 2020. 04. 14., k – 16:55

A nyitóképen szereplő két banán mit jelképez? Majmok is jelentkezhetnek? Vagy az már feltétel?

Szerkesztve: 2020. 04. 15., sze – 08:46

Az nem baj ha jonnek Döncikék. Az sem ha fogni kell a kezuket, de ha a managerem kitalalja h en fogjam Döncike kezet akirol sut h fogalmatlan es remenytelen, ha nincs beleszolasom h kit kell patyolgatnom akkor Döncike melle kereshet a manager Szenior Patyolgatot. Azt nehezebben fog leakasztani a code coolektol. Sulyosbito tenyezo ha kozben azert minden is keszuljon el, sot a szokottnal kicsit gyorsabban - elvegre 2 szorgos kez-par van ott mar.

"Készülnek a programozni vágyó munkanélküliek rohamára" helyett "Készülnek a {távmunkából pénzt keresni} vágyó munkanélküliek rohamára"

Nincs ezzel szerintem különösebb gond, kb mindegy hogyan és hol veszed fel a fonalat. Egyszerűen van aki alkalmas programozónak és van akiből sosem lesz az, még ha évtizedeket is tölt vele. Ami talán a legkárosabb ha valami Mekk Mestert sodor eléd az élet akire tévedésből felnézel és tévútra visz sok időre. Meg nem szabad összekeverni a reménytelen esetet a kezdővel.

A most programozást elkezdeni vágyót várja a rengeteg youtube, udemy, skillshare videó is, amik közt rengeteg jó van.

Tudom sokan azt kiabálják hogy "bezzeg én 8 éves korom óta assemblerrel meg tcp csomagokkal álmodok, ezzel nem lehet felvenni a versenyt". De nem is ezzel kell, egy motivált és értelmes ember csatasorba állítható simán pár év alatt, jól meghatározott célterületen.

Én bárkinek aki programozó szeretne lenni, azt mondanám hogy hajrá, próbálja meg.

"A mennyiség (hallgatói létszám) a minőség rovására fog menni?"

Átlagban igen, de ha megválogatod, kit veszel fel, nagyobb merítésből válogathasz. Ami meg jó. 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

PROGmasters képzés (full stack) mi a véleményetek? Hallottam mindenféléről programozással kapcsolatban, C, C++, Python, Java, HTML, CSS stb. elkezdem akár magyar, akár angol oldalon. Nem teljes munkaidőben csinálom, de p.: összekötöttem SQL szervert, Drupal CMS-el.  Elvileg ingyenes a képzés májustól.

gyrgyvrs

Tozsdet mar le is allitottak...

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Dolgoztam Foxosokkal. És amit ad az elég elindulni. De hogy ki milyen programozó, és milyen munkaerő az nem ott dől el, hanem sokkal előbb. Szerintem egyikünk sem oktatási intézményben tanult meg valójában programozni. Három ilyen munkatársam volt, ebből kettő jó volt, a harmadik már nem is dolgozik a szakmában sem.

Amellett, hogy a programozás komoly tudományos háttérrel rendelkezik, én magam inkább művészként tekintek a programozókra. Gyakorlat, hozzáállás és gondolkodásmód teszi szerintem a szakmát. És ezek nem mind sajátíthatóak el meglevő affinitás hiányában. Egy adott nyelvet, eszközkészletet ismerő ember megfelelő gondolkodásmóddal, és szakmai vezetéssel jó iparos lehet kevés gyakorlattal is. Kellő gyakorlattal, jó hozzáállással és gondolkodásmóddal pedig akár egy adott nyelv mély ismerete nélkül is tud valaki használható kódot írni, akár egyedül is.

És a szakmában megvannak a Picasso-k, Van Gogh-ok és van Minta Géza reklámgrafikus is. Van aki freskót tud festeni 3 év alatt. Van aki egy ütős logót egy hét alatt. Vannak performance művészek, és vannak tetoválók. Egy "zseni" tud mindez lenni egy személyben. De ha valaki tudja miben jó, és azt csinálja, akkor nem kell "zseninek" lennie, hogy érdemben értéket tudjon teremteni. 

Szóval ha tippelnem kéne azt mondanám, hogy lehetnek az ilyen oktatásokat sikeres vizsgával zárók valóban jó programozók, kb 2%. Lehetnek tisztességes iparosok még úgy 10%-ban. A többiek sajnos csak frusztrációra számíthatnak a véleményem szerint. Komoly előszűréssel lehet javítani az arányokon, de a darabszámon nem. A Fox itt is jó példa.

| "Whatever you are, be a good one" # Swift1/Arch