[KV] Határozatlan időre meghosszabbítják a kijárási korlátozást

Fórumok

Jól van, jól van, Vitya. Tudjuk, hogy így kezdődik az autokrácia. Aztán határozatlan időre feloszlatod a parlamentet. Statáriális bíróságot állítasz fel. A másként gondolkodókat átnevelő munkatáborokba zárod... Hol is volt már ilyen??? Hmm...
Mi az, hogy határozatlan időre? Ember, gondolkodj már!

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 04. 09., cs – 17:29

Csalódtam...én szigorításra számítottam, legalább a húsvét idejére, hogy ne kezdjen neki mindenki az ilyenkor szokásos pálinka-körútjának.

Az meg hogy határozatlan mindegy igazából: szerintem nem érdeke senkinek, hogy ez tovább fenn maradjon, mint amennyi szükséges. (a közvetlen halatom gyakorlásról ugyanez nem mondható el)

A naprendszerünk a Tejúttal egyetemben az Androméda-köddel egyesül. Nem is olyan sokára. Assz'em előbb, minthogy a Napcsokánk vörös óriássá válna. Az akkor fellépő gravitációs erőket pedig lehetetlenség megjósolni, lehet, hogy az atomjaink szubatomivá válnak és világítunk egy kicsit.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

galaxisok kurta nagyok, es a bennuk levo "ures" is. Leginkabb a semmit nem venned eszre. Cirka 4.5 milliard evre teszik a dolgot a nap pedig 1 mulva lep orias fazisba, szoval nem. A naprendszer mar itt sem lesz. Mai allapotahoz hasonloban biztos nem.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

szerintem nem érdeke senkinek, hogy ez tovább fenn maradjon, mint amennyi szükséges.

Ha határozatlan ideig kijárási korlátozás van, akkor hiába van már 6. éve koronavírus miatti veszélyhelyzet (és emiatt Vityának korlátlan hatalma), ha bárkiben felmerülne, hogy mondjuk sétál egyet a Kossuth-téren amolyan tüntetőleg, akkor a rendőrség hivatalból feloszlatja, kérdés nélkül...

Ha határozatlan ideig kijárási korlátozás van, akkor nehezebben lehet helyszíni tudósításokat csinálni, vagy kimenni valamelyik Orbán-telek fölé drónnal videózni az építkezést...

Ha határozatlan ideig kijárási korlátozás van, akkor az hivatkozási alap, hogy a hülye újságírók ne jelenhessenek meg egy-egy sajtótájékoztatón, hanem szépen előre küldjék el a kérdéseiket, amiből kényelmesen lehet mazsolázni, nincs a helyszínen feltett kínos kérdés...

Ha...

Na, lehet, hogy valaki jól járhat ezzel.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

"Ha határozatlan ideig kijárási korlátozás van, akkor hiába van már 6. éve koronavírus miatti veszélyhelyzet ..."

Max 2 mert 2022-ben a választópolgárok nem lesznek annyira megértőek egy elnyúló "maradj otthon" helyzettel és lefojtott gazdasággal. Persze ez attól is függ, hogy addigra csak nálunk vagy még mindenhol ez lesz az EU-ban.

Max 2 mert 2022-ben a választópolgárok nem lesznek annyira megértőek egy elnyúló "maradj otthon" helyzettel és lefojtott gazdasággal.

De tudod, semmit nem tehettek 2022-ben, mert amint kettőnél többen összegyűltek a Kossuth-téren követelni a választásokat, a rendőrség feloszlatta őket a kijárási tilalomra hivatkozva ;) Amikor meg már annyian gyűltek össze, akkor jött a TEK. Amikor meg még annyira, akkor a honvédség, mert a rendkívüli helyzet miatt még mindig Vitya személyesen irányította őket.

(Disclaimer: nem hiszem, hogy ezt lenne pofája megcsinálni [bár már volt párszor, hogy ezt mondtam, aztán kiderült, van még lejjebb, mert volt...], a gond, hogy olyan jogi környezetet alakított ki, hogy a lehetősége megvan rá)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Akkor azért nem tudod, hogy ott nemcsak dohányterméket árusítanak. Üdítőket, újságokat, kávét, alkoholos italokat + más dolgokat is. Az orbáni rezsim erőszakszervezeteinek delegáltjait rendre látom kávézni trafikok előtt egész nap. A vodkát hol szoktad megvenni?

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Nem értem ezt a vodkázást. Sosem kedveltem a vodkát. Ráadásul, évek óta alkoholt sem fogyasztok nagyon. Havi 1-2 alkalommal iszom meg alkalmanként fél-egy deci minőségibb vörösbort. Esetleg 2-3 havonta egy üveg minőségibb sört. Ezek kaphatók az élelmiszerboltokban.

trey @ gépház

Ezzel jó pár erős dohányos, vagy egykor erős dohányos öregek otthonai lakó életét megmentik utólag. Emellett eltörpül az a jelentéktelen tény, hogy a dohányboltokból is jó néhány alkalmazottat el fognak küldeni. Kb. 3 alkalmazottból egy nem kell, 7000 ember megy a levesbe, de sok nyugdíjast nem érint cserébe. Jól átgondolt, stratégiai lépés ismét. :-)
 

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Ezzel jó pár erős dohányos, vagy egykor erős dohányos öregek otthonai lakó életét megmentik utólag.

Mindig elképeszt, ahogy elfeledkezel eme proli szokás (dohányzás) azon hatásáról, ami több százezer (millió?) passzív dohányost érint. 

trey @ gépház

Utólag? Ha most a dohányboltokat bezárják korábban, annak milyen hatása lesz a vírusban elhaló idős betegek életére/életvitelére? Elképesztő, milyen mértékben képes vagy kritikai szemlélet nélkül elfogadni az autokráciánk minden döntését.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Nem tudom Katolikus ország? Milyen naptár? Húsvét tudod kultúránk, mi megvédjünk. 

Mennyire lehetne betartani itthon az egy kérdés. Jön a jó idő D vitamin.

Olaszok is akkor vették komolyan, amikor már sok halott volt. Akkor lett együttműködő a lakosság.

Nem lehet minden pofon mellé egy forgalmi rendőrt állítani. 

Tévedés ne essék a számok szerintem is ebbe az irányba mutatnak. Budapest és környéke jelentős részt vállal a fertőzés növekedéséből. Népsűrűség, fegyelmezetlenség, rossz döntések. Ezek a legfontosabb tényezők szerintem jelen esetben. Talán az utóbbi kettőn már rövid távon is lehetne javítani, de csak talán.. :(

Amúgy határozottan érezhető a hatás. Múlt héten vasárnap pl. Dobogókőn annyian voltak mint nyáron strandon. Ennyi embert még nem láttam ott egyszerre pedig gyakran bringázok arra. Ettek, ittak, bográcsoztak. Gondoltam is, h nem lesz ennek jó vége, be fognak keményíteni. Ma Normafánál alig voltak, a parkolókat lezárták, csak futók meg bringások voltak nagyjából. De nem volt dzsembori, meg piknikezés. Margitszigetre nem lehet belépni. Autóforgalom nem nagyon volt. Szóval azért ez az intézkedés megint bejött kormánynak (és nem ennek pipogya Karácsonynak) - és nem kell kijárási tilalmat elrendelni. Húsvét hétfő necces még, de remélem hallgatnak a jobbik eszükre az emberek!  

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Azt tette, h nem keményített be :)

Vagyis h érződik, h a kormány totálisan értünk dolgozik, értünk hozza meg a korlátozásokat és nem ellenünk. Mérlegre tették h kijárási tilalom vagy elég csak a frekventált kiránduló helyeket lezárni és az utóbbi mellett döntöttek. Amennyit én láttam ma a városból az alapján  jó döntés volt, mert megfogta forgalmat is, hiszen nem volt érdemes kocsival elindulni a parkolók lezárása miatt, és nem voltak olyan tömegjelenetek mint a múlt hét végén.

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Szerintem a nagy többség támogatta volna, ha szigorítanak a szabályokon. Abban meg nem vagyok teljesen biztos, hogy az emberek kevesebben lennének, mint máskor.

https://www.heol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/tobb-helyen-intezkedtek-a…

Ismerős posztolt videót, hogy az fociznak az előtte lévő pályán.

Waze stat szerint pénteken majdnem 2x akkor volt az autós aktivitás, mint 1 hete: http://wazestats.com/active.php?city=7

Szerintem ezek a szülőkhöz/ismerősökhöz igyekvők lehetnek.

A gond ezzel az, hogy aki komolyan veszi, szigorítana, az magától is szabálykövető, vagy az elvártnál is fegyelmezettebb. Aki meg tesz az egészre, az a szigorítást is ignorálja, azon csak az segít, ha a rendőr tarkón vágja szívlapáttal.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> Waze stat szerint pénteken majdnem 2x akkor volt az autós aktivitás, mint 1 hete

Valamit félrenézel! De amúgy is 5.-ről és 10.-ről beszéltem. De ma keresztül bringáztam a várost Újpestről a János Hegyre egyszer a budai oldalon, és vissza részben a pesti oldalon. Döbbenetesen üresek voltak az utak.  

Én nem szeretném ha szigorítanának - de megértem ha azt teszik. Részben haragszom azokra akik nem tartják be a korlátozásokat, és felőlem akár egytől-egyig megkaphatnák a fél millás csekket, akik kimennek a gyerekkel sétálni az erdőbe, meg piknikeznek a haverokkal  és többi aki "csak" csinál valamit - ami éppen tilos, ugye! Csak h érezzék a dolog súlyát, meg a törődést! De nyilván jelen helyzetben egyenlőre nem cél a feszültség generálása és ezen illetők kriminalizálása. Szóval a másik végéről próbálják igazából megfogni a dolgot,  a parkolók bezárásával.  Jó ötlet lenne a kötelező menetlevél írásának az elrendelése is. Milyen céllal honnan hova autókázik a kedves polgár - amikor épp tilos kimenni! Kijárási tilalom helyett, még meg lehetne az autokázni/motorozni tilos dolgot próbálni. Egy darabig lenne visszatartó hatása - ellenőrizni is viszonylag könnyen lehetne.  Tulképp ezt megléphették volna hétfői napra! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Valóban félrenéztem (azt hittem már szombat van): csütörtökön volt jelentősen megnövekedett forgalom.

Hosszú hétvégére általában mindig így néz ki a város, mert az emberek elmennek erre-arra pihengetni.

Jó ötlet lenne a kötelező menetlevél írásának az elrendelése is.

Ezt más országokban úgy oldották meg, hogy a város területét csak indokolt esetben lehet elhagyni. (pl. áruszállítás, beteg hozzátartozó)

Szerintem előnyös lett volna most is, hogy elkerüljük a család/haverok körbe-fertőzését.

> Hosszú hétvégére általában mindig így néz ki a város

Nem. Ez más. 

Egyre inkább az az érzésem, h ez a húsvét hétfő vízválasztó lesz, ha elkezdenek locsolkodni meg italozni itt a jónépek. De azért bízom a józanságban! De bizti van forgatókönyv minden eshetőségre, és ezeket már Orbánék és a felelősök végiggondolták. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

De bizti van forgatókönyv minden eshetőségre, és ezeket már Orbánék és a felelősök végiggondolták.

Biztos vannak forgatókönyvek, de könnyen borulnak, mert rengeteg bizonytalan tényező van és ugye az a baj, hogy a rendelkezések hatékonysága csak utólag, 4-10 nap múlva derül ki, addigra meg exponenciálisan nőhet a betegek száma.

> Nem. Ez más. 

Kapcsolódik: Több olvasónk jelezte nekünk szombaton, hogy a fővárosban és vidéken is tömegek vannak az áruházakban

Ma elmentem gyógyszertárba vitaminért, majd egy másikba, mert nem volt amit kerestem. (8-9kerület)

Tapasztalat:

 - A közeli téren kb 20-30 fős társaság cigizett/piált

 - Egyik parkban kb fullon gyerekes családokkal

 - Másik parkban 2-10 fős fiatalok társaságok (ide épp akkor érkezett a rendőrség, amikor arra jártam)

 - Az üllőin viszonylag gyenge forgalom (1 autó/5 mp), de szerintem kb megfelel a hosszú hétvégés átlagnak

 - Fagyizók, éttermek, hambisok nyitva mindenhol.

Ma is voltam bringázni kicsit - élelmiszert szállítottam. Érzetre nagyobb volt a forgalom a tegnapihoz képest, nyilván hisz most vannak nyitva a boltok, aztán két napig megint zárva lesznek. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Itt vidékiában hétközben is az utcán isznak az emberek, 25-30 méterre a bolttól 2-3 fős csoportokban....Amikor leszállsz a buszról, imádkozol, hogy ne legyen köztük valami ismerős, mert itt nincs másfél méter, nincs könyökpacsi, mert itt olyan barmok laknak akik tudják, hogy azok, és azt hiszik, hogy tényleg annyira barmok, hogy a vírusnak sem kellenek....

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

De van vele baj! Sportolni ki lehet menni - futni, bringázni. De a gyerekkel való erdőjárás az nem ilyen "sport". Mehet még, dolgozni (szintén nem a gyerekkel), mehet vásárolni (szintén nem a gyerekkel) patikába (nem a gyerekkel) Orvoshoz mehet gyerekkel ha az a beteg. 

Ha kimegyek bringázni, nem találkozom senkivel, nem nyúlok semmihez egészen addig amíg haza nem érek, ahol a biztonság kedvéért jól megmosakszom. Na most ha a sok kretén miatt elrendelik a kijárási tilalmat, akkor nyilván be fogom tartani, mégha meg is vagyok győződve róla, hogy a bringázásommal senkire nem jelentenék veszélyt.  Miért? Mert képes vagyok azt belátni, hogy a rend és a biztonság csak olyan rendelkezésekkel tartható fenn, amik már nem tudnak különbséget tenni a veszélyt jelentő és veszélyt nem jelentő tevékenységek között, így a maguk szükséges egyszerűségében minden tevékenységet megtiltanak. Ennek a belátására a pl. gyerekes v. gyerek nélküli kirándulók miért nem képesek?  

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Miért is gond, ha gyerekkel erdőbe mennek? A gyerek is megbolondul társaság hiányában - csak a szülők - néhány négyzetméteren. Gyerekeknek is szükségük van mozgásra, sportolásra, szabad levegőre. A mentális egészségük fenntartása érdekében. Ellenkező esetben hisztis lesz, ingerült, akaratos, elviselhetetlen, és kikészül a gyerek is, szülő is.

Ugyanazért mennek ki, amiért te vagy én kerékpározni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hát igen elég félreérthető! Tehát itt arra gondoltak, hogy ki lehet menni gyalogolni. És nem azt akarták engedélyezni, hogy tömegesen keressék fel a kirándulóhelyeket. Jobban is körülírhatták volna!

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Nem mondtam, h könnyű otthon maradni. Valami jó kis indokot bárki találhat, h ő neki (ill csaladjának)- másokkal szemben- miért szabadna kimenni és eltekinteni a korlátozó rendelkezésektől. 

A kirándulással az a baj, hogy a kiránduló helyek száma, infrastruktúrája, megközelítési lehetősége korlátos - mivel mindenki ezekre a helyekre ment ott sosem látott tömegjelenetek alakultak ki - ami egyébként sem, de járvány idején különösen nem akceptálható.  A kirándulás nem szerepel a lakhely elhagyással járó engedélyezett tevékenységek körében.  Így a kirándulók a tevékenységükkel a korlátozó rendelkezések megszegését demonstrálták, ami a helyzet eszkalálódásához vezet, mert másoknak is hivatkozási alap lesz, h ha a kirándulók tehetik, akkor ő miért ne szeghetné meg azokat. A sportolás lehetősége is csak úgy engedélyezett, hogy ahhoz ne kelljen elutazni valahova - hanem csak otthonról indulva legyen kivitelezhető. (értsd: kimehet kocogni, de ne autózzon el a Normafára kocogni). A kormányzat igyekezett olyan korlátozó intézkedéseket hozni, ami tekintettel van arra, h az embereknek is van mozgásigényük és még a járvány idején is engedélyezte, hogy ezt korlátosan ugyan de ki tudják elégíteni. Azonban ha egyesek (inkább sokak) ezzel felelőtlenül visszaélnek, ami a járvány terjedésének veszélyét is jelenti, akkor muszáj lesz olyan intézkedéseket hozni ami már nem fog szelektálni az veszélyes és nem veszélyes tevékenységek között hanem mindent meg fog tiltani. Az jobb lesz majd? 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Ugye azt észrevetted hogy a lezárásokkal azt érik el hogy mindig máshova tömörülnek az emberek?

Koronavírus és kerékpársávok

"A Kormány által bevezetett kijárási korlátozások nem tiltják a sétát, a kirándulást és a kerékpározást. "

Bár szerintem a kerékpározás, most ez egy extrém sport. Komolyabb törést ímmel-ámmal összeraknak, (törésnél erősebb csont képződik), ha rosszul forr össze, akkor majd ha véget ér az egész, akkor törik műtik. 

"Ha beüt a tavaszi jó idő és a kijárási korlátozás elhúzódik, az amúgy is szabadidős célra szolgáló parkok, sétányok nem fogják bírni a terhelést, és ahogy a mostani hétvégén a Normafán vagy a Margitszigeten már látszott, könnyen túlzsúfolódnak. Erre aztán könnyen a parkok lezárása lehet majd a válasz. Ezt egy módon tudjuk elkerülni: minél több hozzáférhető közterületre van szükség a sűrűn lakott városrészekben, akár teljes utcák és útszakaszok lezárásával az autók előtt. A pesti alsó rakpart vagy akár sűrűn lakott belső kerületek főutcái, a Csalogány utcától a Király utcán vagy a Dohány utcán át a Népszínház utcáig mind alkalmasak lehetnek erre.”

A házmester-tradíciós uraság Dobogókőn és a Budai hegyekben kerékpározgat. Az sport! De a gyerekek rohaggyanak csak meg a panelban! Ha ők sétálnak, az nem sport! A sport az, amikor a házmester úr kerékpározik!

Ha teszek a gyerekekre súlymellényt, akkor kimehetek velük az utcára, vagy még az sem sport? Az még nem ad jogot, hogy elhagyják a biztonságos betonfalakat, hogy fényhez és szabad térhez jussanak?

Kerékpározni egyedül megyek - nem érek senkihez és semmihez.  Sem engem nem fertőznek meg, sem én másokat. A tömeget alapból is elkerülöm, hát még most! Nem mintha annyira félteném magamat ettől a vírustól - inkább csak szabálykövetés miatt.  

Aktuálisan (hétvégén) korlátozva van egy sor helyen a bringázás is. pl olvastam h Megyeri Hídon lezárták a bringás átkelést. Pilissztentkereszt, Dobogókő, Visegrád lezárva. Nem örülök neki, de hát kénytelen vagyok más irányt keresni. Mindezt köszönhetem a szabadba vágyó embereknek, akik tettek nagy ívben a kormányzat kérésére, hogy ne tömörüljenek a kirándulóhelyeken.  Láttam mit műveltek - felháborító volt -, sejtettem h bekeményítés lesz a válasz a magatartásukra! Sajnos igazam is lett!

De h ezek után még én legyek megszólva általad, hát...

Ha úgy vitték volna ki a gyerekeket a szabadba, h messze elkerülnek másokat, akkor nem lett volna szükség a további, a bringázást is ellehetetlenítő korlátozó intézkedésekre. 

Van itt egy szempont amire korábban ne gondoltam: h ha a népszerű kiránduló helyek lezárásának az lesz a következménye, h a szabadba vágyó atyafiak most majd a még kevesebb elérhető zöldterülten fognak tömörülni, akkor a korlatozás kontraproduktív hatást fog eredményezni.  Akkor már nem tudom mi mást lehet majd tenni a kijárási tilalmon kívül!  

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

"ha a népszerű kiránduló helyek lezárásának az lesz a következménye,"

Nem is neked kell rá gondolni. Gondoltak rá mások.

Meg lehet úgy is oldani hogy az emberek egymásnak ugorjanak (legyen kit hibáztatni), meg valószínűleg úgy is hogy ez ne legyen gond. 

Tök mindegy hogy te egyedül, vagy az egyébként az egy lakásban összezárt 4 ember együtt megy ki. 

Az "eligazították" tökéletesen kifejezi a magyar rögvalóságot vö. Orbán Viktor vezénylő tábornok eligazítást tart az ő szeretett népének.

Az föl sem tűnt, hogy néhány napja pár polgármester még azért kapott hivatalos leb*st, mert településükön szigorúbb kijárási korlátozásokat vezettek be?

még azért kapott hivatalos leb*st,

Mármint "még azért indult ellenük közveszéllyel való fenyegetés címen nyomozás magánszemély általi feljelentés alapján", akarod mondani...

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

ez hanyadik Orban derangement syndrome topic?

let's go Brandon!

Pepo! Nem állunk kurva jól, de legalább nem állunk szarul. Csak akkor állnánk kurva jól, ha Hegyeshalomnál, meg Ártándnál Orbán meg Gyurcsány vállvetve kéz rátétellel gyógyítaná az erre tévedő európai koronavírusos betegeket! Ettől azért valljuk be, még viszonylag távol vagyunk. Hál' istennek vagy sajnos, ezt mindenki döntse el saját maga! :)

Tudjuk, hogy így kezdődik az autokrácia. Aztán határozatlan időre feloszlatod a parlamentet. Statáriális bíróságot állítasz fel. A másként gondolkodókat átnevelő munkatáborokba zárod

LOL! Csak nem a hírgyártás etalonja írta meg ezt a baromságot, te meg megetted? :)

:)

Most adtam be a jelentkezésemet rohamosztagosnak az Első Magyar Galaktikus Birodalom hadseregébe :D

https://www.youtube.com/watch?v=UKRSyxAfIfE

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Csodálatos, hogy a rohamosztag hogy összekovácsolja az embereket :)

Gondolom téged is az EMGB 1. HUP IT százdba raknak, ahol választhatsz lézerágyú programozás és EU Romboló üzemeltetés között :D

Kéne valami klassz jelmondat a századnak :)

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Nem. Ezt csak simán lepoénkodtam egy logika mentén. Vannak mások is, akik azért érzik a törpe diktátorunk következő lépéseit?
Lassan megetetve a népen nemcsak a csőlátásúak tűrik el a politikai rezsim-intézkedéseit.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Én egyébként még azt sem látom, hogy hol van az a bársonykötésű Nagy Könyv, amelyben az szerepel, hogy egy ország társadalmi berendezkedésének liberális demokráciának kellene lennie. Jó, a liberális demokraták ezt szeretnék, de momentán nem ők kormányoznak, ami lehet probléma - nekik. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A liberális demokráciában a működési szabályok értékrendjére a liberalizmus eszmerendszere a jellemző, vagyis az egyén szabadságát jelölik meg, mint legfontosabb politikai célt. Ma már választójogot ad minden felnőtt állampolgárnak nemre, rasszra, nemzetiségre, vallásra, gazdasági státusra való tekintet nélkül. Biztosítja a társadalom sokszínű csoportjainak békés együttműködését és egymás mellett élését. A politikai ellenzéket hagyja szabadon működni. A gazdasági élet alapja a magántulajdon és a magánszerződések. Előnyben részesíti ugyan a kormányzati beavatkozástól mentes szabadpiacot, de bizonyos közjavak esetén meghagyja az állam szerepét.

(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Liber%C3%A1lis_demokr%C3%A1cia)

Itthon az ellenzék jogosítványainak tiszteletben tartásán kívül papíron is mindegyik stimmel, a hatalmi ágak megosztásánál rezeg a léc, ahol természetesen rezeg a léc alatt azt értem, hogy Vitya már a lécet is ellopta és kiplakátolta, hogy a mocskos Soros migráncsok lécet akarnak becsempészni az országba...

De tessék sírni egy kicsit vityának, biztosan szívesen elveszi mondjuk a magántulajdonhoz való jogod és odaadja minden vagyonodat Lölőnek, ha szépen kéred.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Értem, hogy ezt ideidézted, de épp az volt az alapvetésem, hogy semmi sem írja elő azt, hogy liberális demokráciát kellene építenünk. Miért kellene? A politikai berendezkedésünkről mi döntünk, ha függetlenek vagyunk. Ha nem, akkor korábban a Szovjetunió, most meg az USA.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az EU alapjogi chartája azért elég sokat (értsd: kb. mindet) előír a fentiekből (azért linkeltem elsőként azt). Persze, ha a törpe még sokat ugrál, előbb-utóbb eljuthatunk oda, hogy az már ránk nem fog vonatkozni :(

Egyébként mi lenne az a berendezkedés, amit te elfogadnál, mert vagy úgy gondolod, hogy nem csorbulnának a mostani jogaid, vagy melyek azok a liberális demokrácia nyújtotta jogaid, amikért hajlandó lennél lemondani valamilyen vélt vagy valós előnyért cserébe (és mi lenne ez a vélt vagy valós előny)?

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Több rétű a problémám ezzel. Nyilván nem a liberális demokrácia klasszikus értelmezésével van a gond, hanem azzal a meghekkelt változattal, amit ez ma jelent.

Az egyik problémám a civilnek mondott szervezetek. Ezek lehetőséget biztosítanak belügyekbe történő beavatkozásra. Az álszent megközelítés, hogy a közpénzekkel el kell számolni, magánpénzekkel meg ne foglalkozzunk, mert azok a magánpénzek az én életemet fogják megváltoztatni úgy, hogy azon magánpénzek által finanszírozott lobbyszervezetekre senki sem szavazott, a civilnek mondott szervezeteknek demokratikus legitimitása nincs, a szavazólapon nem szerepeltek, mégis érdeket érvényesítenek. De nem az itt élő benszülöttekét, hanem azon tőkésekét, akik számára pusztán munkaerő és fogyasztó, azaz piac vagyunk.

A másik gondom a nemzeti önrendelkezés vs. globalizáció. Az utóbbi kontroll nélküli erőltetése. Ugye jó példa Ukrajna története. Polgárháború lett abból, hogy az elnök - helyesen, élve a nemzeti önrendelkezés jogával - nem írta alá az EU csatlakozási dokumentumot, ha úgy tetszik, szándéknyilatkozatot.

Aztán ott van a hagyományos értékek fellazítása, a fiatalok nevelése, a különféle „érzékenyítő” tréningek, a nemek uniformizálása.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az egyik problémám a civilnek mondott szervezetek. Ezek lehetőséget biztosítanak belügyekbe történő beavatkozásra.

Akkor jegyezzék be magukat pártként és már jók lesznek? Egyébként mi számít belügynek?

Az álszent megközelítés, hogy a közpénzekkel el kell számolni, magánpénzekkel meg ne foglalkozzunk

Ezt senki nem kérte, az alapítványok éves beszámolóit időtlen idők óta el kell készíteni és nyilvánosságra hozni (pl.: a most éppen nagyon utált TASZ: https://tasz.hu/beszamolok-merlegek-es-eredmenykimutatasok). És nem is az átláthatósággal van a gond azzal a törvénnyel, hanem megbélyegzés: köteles a weboldalán/kiadványaiban/akárhol feltüntetni, hogy ő bizony külföldről pénzelt, mert elért egy random értékhatárt (ne kérdezd, honnan jön a 7.2 millió). De pl. a békamenet mögött álló CÖF-nek nem kell odatenni a weboldalára, hogy ők egy Fidesz-pénzelte gittegylet, pedig ha valami alkalmas az emberek befolyásolására és a belügyekbe való beavatkozásra, az az, hogy egy párt-pénzelt álcivil szervezet lengyel-import sétálókkal mutogattatja magát az állami TV-ben, hogy jajdesokankiállnakminielnökúrmellett.

A másik gondom a nemzeti önrendelkezés vs. globalizáció.

Milyen szintű önrendelkezés. Az, hogy az elmúlt kb. kétszáz évben megszoktad, hogy ez országos (állami) szintű, az egy dolog, lehetne ezt mind magasabb, mind alacsonyabb szinten nézni. Alacsonyabb szinten az önrendelkezés az elmúlt 10 évben pl. nagyon csúnyán fejest ugrott itthon.

Aztán ott van a hagyományos értékek fellazítása, a fiatalok nevelése, a különféle „érzékenyítő” tréningek, a nemek uniformizálása.

Jaj, a hagyományok... hagyományosan szoktunk volt boszorkányt égetni, azt is kéne? Vagy akkor hogy képzelte a geci Galilei, hogy kiállt a boszorkányégetés ellen? Brühühühü, rohadt Soros-bérenc napcentrikus világkép!!!!négy!

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

A hozzászólásoddal lényegében csak azt mondtad, hogy másképp látod a világot, mint én, és épp arra viszket a tenyered, hogy beszántsd azt a gondolkodást, hagyományokat, szuverenitást, szabadságot, amelyet fontosnak tartok. Nincs ezzel baj, csak én mindezt nem szeretném, ezért is írtam le, mi a bajom a liberális demokráciával, a civilnek mondott szervezetekkel és működésükkel, azok finanszírozásával.

A megbélyegzés meg mitől is az? Kap külföldről pénzt? Ez egy igaz állítás? Akkor miért is baj, ha ezt nem hallgatjuk el szemérmesen, hanem megmutatjuk az állampolgárnak? Nézzük végre felnőttnek a polgárt, majd ő eldönti, mit kezd ezzel a hiteles információval. Van egy másik opció: nem muszáj elfogadni külföldről anyagi támogatást senkinek. Nincs ilyen kényszer.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A megbélyegzés meg mitől is az? Kap külföldről pénzt? Ez egy igaz állítás?

Akkor miért nem lehet azt játszani, hogy cserébe a CÖF is tüntesse csak fel, hogy a Fidesz tartja el? Kap tőlük pénzt (csak tőlük, leginkább)? Ez egy igaz állítás?

Van egy másik opció: nem muszáj elfogadni külföldről anyagi támogatást senkinek.

Nem muszáj politikai pártoktól elfogadni pénzt és álcivilkedni. Nincs ilyen kényszer.

másképp látod a világot, mint én, és épp arra viszket a tenyered, hogy beszántsd azt a gondolkodást, hagyományokat, szuverenitást, szabadságot, amelyet fontosnak tartok.

Gondolkodás: felőlem azt gondolsz, amit akarsz.
Hagyományok: ebben a tekintetben darwinista vagyok, kidöglenek azok maguktól, ha nem tömi ki "hagyományörző" bullshit szervezetek zsebét a "nagyonkonvervatívnépnemzethyyállam", mert fontos hagyomány a hátrafelényilazás 2020-ban...
Szuverenitás: szépen hangzó szó, csak továbbra sem tisztáztad, hogy milyen szinten. Ha a szuverenitás azt jelenti, hogy az kell csinálni, amit Vikrotunk mond, akkor kösz, nem. Ha a szuverenitás azt jelenti, hogy mondjuk egy polgármesternek nincs mesterségesen megkötve a keze, hogy mit tehet és mit nem, akkor igen. Ha a szuverenitás azt jelenti, hogy én dönthetem el, hogy mit akarok csinálni, akkor is. És közben felfogom, hogy vannak olyan helyzetek, ahol mindenképp kompromisszum kell, van, hogy fel kell adni a szuverenitásból.
Szabadság: milyen szabadságot? A szabadság (és egyben a szuverenitás) beszántásának gondolod azt, hogy az állam aláírt egy nemzetközi egyezményt? Vagy...

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Pl. mindegyik. Vegyük például a rendszerváltás előtti Magyarországot: elvileg demokrácia volt, mert időnként tartottak választásokat, csak hát az ellenzéket nem feltétlenül sikerült tiszteletben tartani, és nem volt mindenki választható. Nem szorosan a lista része (ezért idéztem az előtte levő bekezdés is), de az emberi szabadságjogok (szép hosszú a lista, na) ugyanúgy hát finom szólva is kissé mellőzöttek voltak (egy listáért lásd az EU alapjogi chartát, aztán gondold végig, hogy ezekből melyek sérültek Kádár alatt), a magántulajdon pedig pl. az államosításokkal bukott. (ja, szabad piacra pedig csak annyit mondok: a kurva MÁV és a kibaszott Magor Khirályi Pósta, híres költőnket parafrazálva: "Rohadjon meg mindakettő, Lehetőleg máma még")

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

"Vegyük például a rendszerváltás előtti Magyarországot: elvileg demokrácia volt, mert időnként tartottak választásokat
...
aztán gondold végig, hogy ezekből melyek sérültek Kádár alatt
"

Ilyen alapon sokkal régebbi berendezkedést is demokráciának lehetne nevezni. Korábban is voltak választások, csak épp kizárólag a nemesek részvételével. Mátyást is úgy választották (duna jegén), akkor lehetne őt mint demokratikusan választott vezetőnek tekinteni.

A kádár rendszer sőt még a rákosi rendszerben is voltak választások, de ettől még a népi demokrácia nem volt valódi demokrácia csak nevében.

Én azt érzem a fenti felsorolások alapvető elemei a demokráciának, nem pedig liberális specifikusak.

Pedig pont ettől liberális specifikusak :)

Korábban is voltak választások, csak épp kizárólag a nemesek részvételével.

Igen, erről szól az általános választójog és a választhatóság joga, törvény előtti egyenlőség, nemek közötti egyenlőség (!) és a többi liberális hülyeség :) Mátyás névlegesen sem volt demokrácia. De mondjuk az ókori görög demokráciák azok voltak, csak nem volt általános a szavazójog: "Ülésein személyesen résztvehetett minden 20 év feletti athéni polgár - vagyis olyan poliszlakó, aki Athénban föld vagy háztulajdonnal bírt, és már szülei is athéni polgárok voltak." (forrás: http://tortenelemcikkek.hu/node/150 csak mert nem emlékeztem a pontos definícióra). Demokrácia volt, mert minden szavazati joggal rendelkező egyenlően beleszólhatott, de nem volt általános a szavazati jog, mert sokakat kizártak (pl. emlékeim szerint a nőket is, ami a fenti idézetben nem szerepel)

Aztán persze a területi problémák miatt ebből lett egy képviseleti demokrácia, aztán szép lassan (XX. század, kb.) általános választójog.

De ez megint csak egy a sok követelmény közül; és igen, ma már alapvetőnek tűnnek, ezért nem értem, hogy mi ez a marha nagy liberalizmus-ellenesség sokakban (és persze vityában, aki bedobta pár éve az illeberális demokráciát, de sehol nem definiálta, hogy az mit jelent, de erre hivatkozva tök jól lehet ijesztgetni a libsi ellenzék rémképével...)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

1. Mivel borogatják?
2. Miért kell ennyire ragaszkodni egy alig pár száz éves absztrakciós szinthez ("nemzet")?
3. Egyáltalán melyik nemzetdefiníció szerint borogatják a nemzeti önrendelkezést? Átfogalmazva: a politikai nemzeten (értsd: állam) kívül van-e olyan nemzet, amelynek az önrendelkezését egyrészt lehet, másrészt aktívan borogatják? Ha pedig nincs: miért baj az, hogy az állam által elfogadott és aláírt nemzetközi szerződések betartására köteleznek minket (mert ez az egyetlen módja a politikai nemzet önrendelkezésének csorbításának)?
4. Melyik azok a hagyományok, szokások és nemi identitások, amiket ezek a valakik (EU, Soros, civilek, akárkik) borogatni próbálnak? És milyen lehetőségük lenne ezek borogatására társadalmi támogatás nélkül? Értsd: Ha egy fizetett Rosor-ügynök civil szervezet kiállna kardoskodni amellett, hogy a buzikat égessük el mágján, és próbálná efelé befolyásolni a törvényhozást, szerinted meg tudná-e ezt tenni a társadalom többségi akaratának ellenében?

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Ezt csak simán lepoénkodtam egy logika mentén.
 

Gratulálok!
 

Vannak mások is, akik azért érzik a törpe diktátorunk következő lépéseit?
 

De még mennyire! A stadionokat titokban úgy építették hogy egy gomb megnyomásával megsemmisítő haláltáborokká válnak. A járványt is orbán indította el a kínai kommunista párt segítségével, hogy elterelje a figyelmet a stadionokról. Orbán következő lépése az lesz, hogy kihirdeti a királyságot, a várban megkoronázza magát, majd eltörli a demokráciát, a sajtószabadságot, az európai értékeket és mindenkit beterelnek a stadionokba. Menekülj ebből az országból amíg még megteheted!!

 

királyság

Alkotmányos monarchia (gyk. Lizusnak kb. annyi hatalma van, mint itthon a madaraknak, random fénymásológépeknek és k-nélküli munásmozgalmi vezetőne)...

Szerk.: tekintélye lehet, hogy több, mondjuk, de az sokat nem jelent...

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Ő soha.

Most is megpróbálták lejártani az országolt.

Trükköznek a kínaiak az európai minőségre utaló CE jelzéssel, a hozzánk érkezett gyorsteszt viszont tényleg minősített áru

De valaki résen volt. Van ott cert?

http://www.dbluemedical.com/Infectious-Disease-Series/COVID-19-test-kits/covid-19-sars-cov-2-corona.html

összeesküvés elméletek híveinek figyelmébe ajánlom valid form: 2018.06.22

Bár a Luxus Lebenswelt GmbH kicsit gyanús lehet mint forgalmazó.

De tuti jót vettünk CE-IVD ugyan nincs rajta de tuti jó. ;) 

Csak a szokásos politikus taktikát alkalmazza: nem a kérdésre válaszol, hanem a betanult szöveget nyomja

- Szíjjártó: Sok fake-news kering ezzel kapcsolatban, hagy nyugtassam meg: a parlament bármikor vissza veheti a jogot

- Riporter: De a parlamentben 2/3-a van a fidesznek

- Szíjjártó: Igen, de amúgy is csak a víruskezelésre fogjuk használni a jogainkat.

A lényeges mondatot azért kihagytad: nem lottón nyerték a 2/3-ot, hanem választáson. Tetszettek volna valamit letenni az asztalra, mármint az ellenzék.

Úgy látom most az a baj, hogy a kormány politikusai politikusként viselkednek, nem pedig pl. bohócként mint az ellenzéki 'politikusok'.

Legjobb ignorálni az összes ellenzéki véleményt. A produktum hiányában ferdítésre és hazugságokra épül.

Egyébként meg diktatúra van és a parlament sem ülésezik. :)

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

nem lottón nyerték a 2/3-ot, hanem választáson

Ez igaz, de ez nem változtat azon a tényen, hogy addig van rendeleti kormányzás, amíg ők akarják. Innentől értelme a parlamentnek? Ne játszunk demokráciásdit, oszlassuk fel a következő választásokig.

Mitől félsz? A gyors döntések meghozatala miatt van erre szükség. Menne az a 2/3-dal ugyanúgy, csak lassabban, ami viszont a több halotton kívül másra nem lenne jó. Egyedül a cselekvési idő a különbség, nem a legitimitás. Az megvan.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Dehát basszus ez így elég gáz. Mi az hogy normál helyzetben? :) A törvényeknek mindig megfelelően kellene működni. Ez olyan mintha írnék egy programot egy fröccsöntőgépre, ami elvárja hogy a kezelő megnyomjon egy gombot 5 percenként. Aztán ha nem nyomja meg, akkor túlmelegszik és felrobban a gép. Majd azt mondom, hogy hát normál helyzetben ott ül a kezelő és megnyomja a gombot, mi ezzel a probléma? :D 

Azért ezeknek az arányoknak a kialakulásában nagy szerepe van a 2006-os őszi eseményeknek, Gyurcsány Ferencnek - örök hála ezért neki. Ha meg cinikus lennék, most azt mondanám, hogy noha ilyen arányok miatt felesleges fenntartani a parlamentet, de lehet. :)

Valójában nem világos előttem ez a nagy rettegés. Európa közepén - tudvalevőleg Európa közepe a Csepel-szigetre esik - az Európai Unión belül, marginális hadsereggel, amely NATO, azaz USA parancsnokság alatt áll, mégis mi a fenétől tartanak egyesek? Majd jönnek Orbán katonái, és a liberális szülők minden 1 évesnél fiatalabb csecsemőit kivégzik, mint Heródes idejében? Vagy csak a nemzeti önrendelkezéstől, egy globalizált világban a lehetséges kereteken, mozgástéren belüli minimális egyedi hazai konfigurációtól van a félelem?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ott a pont!

Egyébként számtalan valós ügyben támadható lenne a kormánypárt. Nem a megfoghatatlan demokráciát, jogállamiságot,  korrupciót, oktatást és egészségügyet kellene szajkózni. (Apropó egészségügy... az ember természetes állapota az egészség, a többit a civilizációnak köszönheti. Ezt egyik oldal sem vallja.)

Igazából nem tudom eldönteni, hogy ennyire béna az ellen, vagy nekik is jó ez így. A fent említett valós okok miatt már régóta a meg akartam vonni a kormánypártoktól a bizalmamat, de látván a konstruktivitástól teljesen mentes, tehetségtelen és gyomorforgató ellent, inkább maradok. Ezekre a tyúkólat sem.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Szerintem az ellenzék nem akar nyerni, mert akkor a problémákat, a feladatokat is megnyerik, amelyeket eddig még sohasem sikerült megoldaniuk, de még csak a megoldás közelébe sem jutottak. Lehet szidni Matolcsyt, Vargát, Orbánt, de akárhogy is, szerintem egész normális pályára állították a gazdaságot. Ami fontos, hogy felismerték, a lakosság érzelmi motiváltságú. A megszorításokat nem kommunikálják, nem okoznak ezzel szorongásokat, inkább elkenik, hogy senki se szoruljon sarokba, tényleg közteherviselés legyen.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A népvándorlás sem probléma nyilván, meg egy olyan világjárvány és gazdasági hatásai, amelyhez hasonló problémával nem kellett szembenéznie Európának a világháború óta. Jó, abban igazad van, hogy ez nem sok probléma, ellenben nagy.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Miért nem Magyarország problémája? A forró sivataghoz, kőrengeteghez képest Magyarország a fejlett Nyugat, továbbá az csak idő kérdése, mikor telik meg Nyugat-Európa, vagy mikor sokall be Németország, Franciaország, Svédország. Vagy mikor fogy el ott a patronálásukra a pénz. Esetleg mikor sokall be ott a lakosság, és lógatja fel a saját elitjét, szerényebb esetben csak elzavarja demokratikus módon. Az EU-n belül ellenőrizetlenül szabadon flangálnak a vendégek, vagy csak jönnek „csajozni” hozzánk, persze a saját értékrendjük szerint. Mindamellett nyilvánvalóan egészségügyi probléma is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azért én kint voltam a Keletinél 2015 nyarán. Ráadásul érzékeny az orrom. Az ottani bűztől émelyegtem. Kösz, de nem. Egyrészt van egy déli kerítésünk, ami segít. Az, hogy nem vagyunk célország, nem azt jelenti, hogy itt nem maradnának. Ők is rájönnek, hogy ha Németországban túl nagy társadalmi feszültséget okoznak, érdemes lehet kevésbé frekventált helyen meghúzniuk magukat. Még így, kerítéssel, Orbán-kormánnyal súlyosbítva is jócskán láttam arabokat és négereket a metrón. Pont annyival többet, mint ahányat látni szerettem volna.

Szóval épp a megküzdés eredménye az, hogy kevesen vannak. Ha balfácán módon nem reagáltunk volna rá, annyian lennének, mint koronavírusos az idősotthonokban.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A keletinél levő bűzről érdeklődj Tarlósnál... én voltam kinn ugyanazon a nyáron a szegedi vonatállomáson, ahol igen, felállítottak néhány mobil WC-t és volt lehetőség mosakodásra, itt valamiért nem volt belőle gond. Itt - amíg nem jött az ukász a kormányzattól - a rendőrök nem vegzálták a civileket, cserébe a civilek az ő munkájukat segítették pl. azzal, hogy tájékoztatást adtak a migráncsoknak és ők kísérték át csoportosan a rendőrségre azokat, akiknek nem voltak rendben a papírjai. És mindkét/mindhárom fél teljesen civilizáltan viselkedett.

Még így, kerítéssel, Orbán-kormánnyal súlyosbítva is jócskán láttam arabokat és négereket a metrón.

Segítek, azok jó eséllyel a magyar kormány által alapított ösztöndíjjal vannak itt (sajnos 2017-es az utolsó statisztika, de a mai napig van ez az ösztöndíj: https://tka.hu/getDoc.php?doc=1ea03c9dd3948548dc036ab43305955ca21199c6 ill. https://tka.hu/palyazatok/7619/statisztikak)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Nem is támogatom a kormány efféle intézkedéseit. Sohasem mondtam, hogy a kormányunknak kizárólag jó intézkedései vannak. Én is azok közé tartozom, aki Kövér szavai szerint nem értem meg a vasárnapi boltbezárás elfogadására. :P

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azért én kint voltam a Keletinél 2015 nyarán. Ráadásul érzékeny az orrom. Az ottani bűztől émelyegtem.

Az pont egy bizonyíték, hogy rosszul kezelte a kormány a menekültválságot.

Szóval épp a megküzdés eredménye az, hogy kevesen vannak.

Erre nem sok bizonyíték van, ha valóban a magyar kerítés működne, akkor boszniában/szerbiában/bulgáriában/etc. millió számra kéne lennie migránsoknak.

De, de... játszunk csak így tovább. Különben nem tudta volna megalkotni normál ügymenetben a parlament pl. a biológiai nemről szóló törvényt. Ennek ugye semmi köze a vírushoz.

Értem én, hogy szar dolog saját pályán saját játékszabályok mellet alulmaradni, de az van. Pedig még a bíró is cinkelve van.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Szerkesztve: 2020. 04. 11., szo – 19:57

Koronavírus kezelése:

https://www.datawrapper.de/_/unNJu/

Most csináltam. A főbb európai országok benne vannak. Szlovákia nincs benne, mert még kevés a halott. Horvátország szintén nincs benne, mert ott még kevés idő telt el day 1 óta.

Tehát:
- X tengelyen látjuk a napokat onnantól, hogy legalább 10 halott volt az országban
- Y tengelyen látjuk, hogy az adott országban a >=65 éves lakosság hány százaléka halt meg

Látható, hogy Magyarország:
- csak egy kicsivel kezeli rosszabbul a helyzetet, mint Németország vagy Lengyelország
- a többi országnál sokkal jobban kezeli a helyzetet
az első 18 nap alapján.

Benne vannak a csehek is (igaz náluk csak 16. napig van adat):
https://www.datawrapper.de/_/KrLJk/

Náluk még csak 3 tényleg jól állunk. Én se tenném rá. 

Szerintem fogalmad sincsen a statisztikáról.

De azért adok egy hintet:
B-nek és C-nek kiadják ugyanazt a feladatot. B január 1-én, C január 20-án kapja meg. B befejezi január 23-ra, míg C január 30-án lesz kész vele. Tehát B jobban végzi a munkáját.. igaz? Hát nem egészen: B 23 nap alatt végezte el, míg C 8 nap alatt.

Szóval ha én nem tenném rá és te sem tetted rá akkor ezt a következtetést miből vontad le?

Egyébként tényleg nincs mivel nem készítek ezért nem is hamisíthatok. "Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok."

Tudod nekem se az alkoholista szomszéd se a drogos nem példaképem. A jókat is rá kéne tenni.

Inkább agy olyan kéne csak ahhoz nincs adat, a lélegeztetésre szorulók és a halottak száma.

A kórházi dolgozok fertőzöttsége (ott látszik volt e jó védőfelszerelés).

 

Ezek szerint te statisztikus vagy? Nem csak egy Trol? Ugye pop al súlyoztad? Nem mindegy 80 millióból van 100 halott vagy 5 millióból. 

Tényleg nem a legjobb, az online program amivel csináltam nem túl jó. Elvileg vannak jelek is, de abból sincsen elég. Tudod forkolni elvileg..
Holnap megpróbálom állítani, hogy jobban el lehessen különíteni vagy ha addig megcsinálod, akkor kommenteld be! Azért használtam ezt, mert most sokan használják és gyorsan meg lehet osztani vele.
Ja és ha mobilon vagy, akkor asztali webhelyként nézd!

Szerk:

Itt van jobb színezéssel:
https://www.datawrapper.de/_/9GraS/

Rettegjetek jo hangosan, b+ abbol lesz a 4/5.
Haat... hajra :/

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ahogy nézem, egy-két fogyatéknak nem kijárási korlátozás, hanem tilalom kellene....

trey @ gépház

Ahhoz gyáva. Azt rábízta a polgármesterekre. 

Meg is van az eredménye :D Lásd Balaton. Meg is lesz, tök jól egymásnak ugrottak a helyiek meg a lejáró nyaralók. A "kispénzű" Balaton szeremsei majd kiszeretnek belőle, jön helyettük a NER. Kilátás szevasz (böszme szálloda), parti szabad terület viszlát (kell a jachtoknak a terület). Tényleg cselédek lesznek, nem ezt kérték de ezt érdemlik. 

Szerkesztve: 2020. 04. 19., v – 01:18

Koronavírus kezelése (2020.04.19):

https://www.datawrapper.de/_/T2cPw/

X tengelyen látjuk a napokat onnantól, hogy legalább 10 halott volt az országban
Y tengelyen látjuk, hogy az adott országban a >=65 éves lakosság hány százaléka halt meg

Jelenleg legjobban Németországhoz hasonlítunk, ezért a következő (total) halálozási számokra számítok a következő napokban Magyarországon (úgy hogy nagyobb valószínűséggel kevesebb lesz, mint több, mert a németeknek kicsit meredekebb):

04.19. 192
04.20. 219
04.21. 246
04.22. 264
04.23. 277
04.24. 290
04.25. 308
04.26. 338
04.27. 370
04.28. 401
04.29. 426

Egyébként mint látható az általam vizsgált országok közül (és a járvány kezelése szempontjából) legrosszabb országok listája sorrendben:
1. Spain
2. UK
3. France
4. Italy

Érdekes, hogy Olaszország csak a negyedik lett.

Érdekességek:
- Ha úgy kezelné az egész EU28 a járványt, mint a spanyolok és egyszerre kezdődött volna, akkor az EU-ban a halottak száma kb: 1 hónap után ~138'000, 45 nap után ~227'000 lenne. Ami egyébként még így is elég alacsony szám az 513.5 millió lakoshoz mérve.
- Ha mi úgy kezelnénk a járványt mint a spanyolok, akkor mára ~1860 halott lenne Magyarországon, ami szintén kevés Magyarország lakosságához képest. Tehát nagyjából tizedelni tudtuk a halottak számát az intézkedésekkel. Ami szintén meglepően kevésnek tűnik..

Ha mi úgy kezelnénk a járványt mint a spanyolok

Spanyolországban is ugyanúgy lezárások vannak, szóval mondhatjuk, hogy ugyanúgy kezeljük, csak a körülmények mások.

> akkor mára ~1860 halott lenne Magyarországon, ami szintén kevés Magyarország lakosságához képest.

Lehet, de pl. az egészségügyi kapacitás miatt ennél többszereplős a képlet.

A lehetséges kockázatok és bírálatok miatt szerintem senki nem merné vállalni a felelősséget, hogy azt mondja, hogy holnaptól minden korlátozást eltörölnek, de a betegek számától függő folyamatos lazítás már megkezdődött sok helyen.

> Lehet, de pl. az egészségügyi kapacitás miatt ennél többszereplős a képlet.

Kapcsolódik:

The government said 6,700 people died in Guayas province in the first two weeks of April, far more than the usual 1,000 deaths there in the same period.

They said authorities had been unable to keep up with the huge rise in deaths, leaving corpses wrapped in sheets in family homes and even in the streets.

Authorities last week began distributing thousands of cardboard coffins in Guayaquil. A dedicated helpline was also set up for families that needed a corpse removed from their home.

https://www.bbc.com/news/world-latin-america-52324218

Vajon ez alapján mondhatjuk, hogy ez történne minden országban, akik nem vezetnek be korlátozásokat?

Őszintén szólva én sem szeretem ezt a mostani helyzetet. De Orbánságra kihegyezni a kérdést teljesen értelmetlen. Nézz körül a világban, pontosan ugyanezt csinálják mindenütt. Biztos sok bűne van a mi patásunknak, de ezt most nem lehet az ő számlájára írni.

Ráadásul az ellenzék pont nem a korlátozások enyhítéséért lobbizik, hanem inkább azzal támadják a kormányunkat, hogy nem elég korán, nem elég sokat tett, meg nincs elég semmiből. A politikai palettán belül tehát nincs alternatíva. Felesleges Orbánozni.

Szerény véleményem szerint éppen a demokrácia az oka annak, hogy az élet védelmét ésszerűtlen mértékűvé fújtuk a gazdaság védelmével szemben. Mivel a szavazókat a zsigeri félelem irányítja, ezért lehetetlen a kérdést pragmatikusan nézni. Pedig érdemes volna, mert a gazdaság ugye nem csak a tőzsdéből meg a GDP-ből áll, hanem végsősoron a gazdaság maga az élet. Egyelőre becsléseket sem láttam, hogy hányan lesznek öngyilkosok, mennyivel lesz kevesebb gyerek a gazdasági problémák miatt? Kiváncsi lennék. Meg fogjuk látni, ha megérjük.

Nem mi fújtuk. 

A választók látnak egy mintát. A pártok meg választást szeretnének nyerni. 

Függetlenség, német autógyár ha bezár mennyire mondhatja a Magyar kormány, hogy nem, minta adott Kartonpack, meg meri tenni, megteheti, lenne értelme? (azaz meg tudja akadályozni hogy leálljon a gyár vagy kirugdalja a munkaerőt)

Pénz meg az öregeknél van, nekik kicsit többet megér. (nem 1000 évig él meg a pénzéből, csak 300 kibírja)

Nincs világos stratégia. Nincs kijelölve mikor lesz feloldva a korlátozás. Napi mennyi új fertőzöttnél? 

8000 lélegeztető gép, hogy ki legyen használva, mennyi fertőzött is kell? 

De láthatsz becsléseket ott van Matolcsié mennyit nő idén a gazdaság.

Korántsem teljes a felsorolásod lesz itt több gond is, és mindet kezelni kell. 

Az egész járvány gyors terjedése a globalizáció és gazdaság védelme miatt miatt van. Ha az első pillanattól lezárták volna a határokat vagy nem lenne ekkora nemzetközi forgalom, akkor akár év/évek is telhettek volna míg mindenütt megjelenik a vírus. Addigra pedig lenne oltás rá. Sőt a globalizáció nélkül igazából válság sem lenne, mert mindenből lenne elég az adott területen és nem függenénk a világ másik felén levő problémától.

Szerkesztve: 2020. 04. 22., sze – 18:56

Országszerte nyitnak ki a korábban bezárt konditermek

Szerintem valahogy így lenne logikus a nyitás:

 - Nyitva tartás korlátozás eltörlése (eddig se volt sok értelme)

 - Utcai korlátozások eltörlése

 - Éttermek/kávézók (korlátozásokkal, kötelező asztal fertőtlenítés vendégek után)

 - Munkahelyek

 - Utazási korlátozások eltörlése

 - Konferenciák/összejövetelek

 - Konditermek

 - Strandok

 - Koncertek