Sim card router kombinalva UPC kabellel. Hogyan?

Sziasztok!

 

A UPC sajnos hasznalhatatlanul alacsony rendelkezesre állási idővel rendelkezik nálunk.

 

Egy olyan megoldáson gondolkodom, hogy beraknék egy sim card routert backup-nak. De jó lenne, ha ez automatikus lenne. Vagyis kéne egy eszköz, ami a UPC hálózatát preferálja, és ha az nem jó, akkor átvált a sim card routerre.

 

Milyen eszközöket ajànlotok erre a célra?

 

Otthoni felhasználás, pár fő home office-ának a kiszolgálására.

Hozzászólások

barmelyik router ami tud futtatni openwrt-t, majd beallitod a multiwant. De nezhetsz egy lte-s mikrotiket is, aminek van ket eth portja (wan+lan)

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

szabadulj meg tőlük.

nem szükségszerűen minden "szolgáltat"ó ennyire nyomi. Hacsak nem köt hűség én megoldanám, kikerülés helyett a problémát :)

nálam a telenoros mobilnet lett a trágya upc uptime pótlására az áthidaló megoldás, de szerencsére elég gyorsan megjelent a digi. azóta nincs gond :)

a upc-vel a következő problémáim voltak (bár ezt már részleteztem korábban más topic(ok)ban is, azóta kicsit módosultak a számok mert másik helyen levő tapasztalatokkal is bővült):

  • nem voltak képesek szólni az "előre tervezett" karbantartásaikról -> írtam rá scrapert.
    • amikor nagy nehezen(alább kifejetve) bejelentettem a hibát, utólag felkerült "tervezett karbantartás" időablaknak.. ..na a sunyi anyátokat azt.. /persze nekem egyértelmű volt, mert a scrapelt adatok mellé képernyőképként & html forrásként is mentettem az odlalt esetleges változások. egy ideje csak pdf-ként elérhető.. :D
  • a hibabejelentő átlag várakozási ideje 10-30p között mozgott, de általában nem lehetett megúszni 20p alatt még késő este sem. természetesen 30másodpercenként megköszönték a türelmem amitől szerintem bárki agyfaszt kap 4-5perc várakozás után (gondolom a bejelentők elüldözésére van.. ezzel is javítva a statisztikát)
  • ha pl este nem jelentettem be a kimaradást akkor másnap reggel még mindig állt a szolgáltatás.. gondolom az első másik környékbeli bejelentő + reagálási idejükig. (saját infra monitoring luxus bazeg? oké, hogy kertesházas övezet, ahol gondolom kevesebb a beeső $ / fejállomás de akkor is... )
  • a reakcióidejük (bejelentéstől elhárításig) 2-6 óra között mozgott, de általában ha én jeleztem elsőként akkor kb 4 óra volt mire lett valami eredmény. persze erre rá jött a hívás előtti várakozási idő, az ügyfélszolgáltatos győzködése, hogy nem nálam van a hiba, végigmenni a kötelező agymenés listájukon stb..

ezzel szemben az elmúlt 1 évben konkrétan egy kezemen meg tudom számolni a leállások számát, egy sem tartott 1 óránál hosszabban és mindet legalább 1 héttel előre bejelentették emailben. emellett csak bónusz, hogy olcsóbb a szolgáltatás és nagyobb a sávszél :)

Ó most még szebb a helyzet amióta Vodafone megvette :)

Az upc.hu fele döglött (pl a komplett faq szekció, a webmail)
Nálunk most volt kábelmodem csere, amit az alábbi módon sikerült megoldani:

0: mivel a dobozban csak a legfontosabb dolgokat kaptuk meg (értsd: hogyan állítsam be a wifit flyer), így google segítségével sikerült megtalálni  a modembekötési tutorialt (ha jól emlékszem talán upc.ch fórumban volt link rá).

Mivel az automatikus kábelmodem regisztráció természetesen nem működött, következtek az alábbi lépések:

1: be kellett lépni a Vodafone design-os upc.hu-ra az UPC accounttal (@gmail.com)

2: webmail password reset (a webmail felulet termeszetesen nem mukodik, szoval ott nem lehet tesztelni)

3: elbattyogni a http://prov.chello.hu-ra, és ott belépni az UPC-s webmail credentialokkal.

4: ezek után már csak a cache-eket kellett kiüríteni, hogy ne minden a modemregisztrációs felületre vigyen (kábelmodem, router, PC, böngészó)

Mikrotik RB33G + R11e-LTE6 (vagy R11e-LTE )+ 2db 5dBi SMA antenna.

Több helyen lett berakva, nincs vele gond.

A Dual-Wan még mindig nem az igazi. Kézzel kell "gányolni".

Mobilnet sebesség lefedettségtől függ:

https://www.speedtest.net/result/9276244705

Szerkesztve: 2020. 04. 13., h – 20:25

USB portal rendelkezo ASUS routerrel megoldhato az USB-n GSM modemet vagy Androidos telefon tethering modban torteno kapcsolat kiepitese. A DualWan menupont alatt pedig beallithatod mint fallback vagy load balancing. 

En egy regi HTC-t csatlakoztattam hozza es szinte eszrevetlenul valt at a mobilra ha a fix WAN leesik, majd vissza amint ujra elerheto. A valtasi reakcioido relativ konfiguralhato, de minel rovidebre allitod annal valoszinubb, hogy pilkanatnyi kieses miatt is valtani fog. En 5 masodperces elteressel 5 probalkozast allitottam valtasi feltetelnek. Ez k.b. 25-30mp amig erzekeli, hogy leallt a WAN es meg ugyanennyi amig Cold-Standby-bol elesiti a backup-ot. 14 probalkozas pedig a visszavaltasi feltetel.

 

Meglepoen jol es stabilan teszi a dolgat. Gyakorlatilag set&forget, egyszer beallitottam es teszi a dolgat azota. Pedig nem mai eszkoz az RT-N18U

Ha magam csinálnám, akkor megfelelő Mikrotik router-el oldanám meg, DE tudtommal maga a UPC is ad sim kártyát és eszközt is a saját kábeles vonalát backup-olandó. Pontos részleteket nem tudok, kérdezz rá náluk!

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Másik vezetékes szolgáltató nincs a közelben? Sokszor költséghatékonyabb egy UPC előfizetés mellé behúzni mondjuk egy Digis netet is, ritka, hogy egyszerre mindkettővel gond legyen, ugyanakkor nincs adatkeret-limit a tartalék csatornán sem. Amikor mindkettő elérhető, akkor pedig terhelés-elosztás is megoldható a kettő között, így egy nagyobb állomány letöltése alatt sem fogja meg a netet egy gép.

Nagy Péter