[KV] fizetésképtelen vállalkozások

valamikor még február végén úgy döntöttünk (illetve a pénzköltésért és a kulturális kirándulásokért felelős államtitkárasszony), hogy egy háromnapos wellnesshétvégére ismét lelépünk kettesben.

ezt a tavalyihoz hasonlóan hétköznapra terveztük. nézegettük, hova lehetne menni, hogy pancsi is legyen, csönd is, zöld is. Gosztolát tudom ajánlani, tavaly jártunk ott, szuper volt.

szóval találtunk egy helyet (belföld természetesen), amit nem neveznék meg, majd miután a weboldalán nincs foglalási lehetőség (2020.-ban), a szállásközvetítők jutalékát én meg nem fizetem, hát írtam mail-t. 1-2 napos válaszidő van ezeknél, de három kör futása után lefixáltuk, pár nap múlva (03.03.) elutaltuk a kért 15 ropis előleget.

aztán jött ez a szájbavert dögvész, a gazdaság leállása, kijárási korlátozás (mondjuk ez utóbbi nem tartott volna vissza). ennek megfelelően a válságbizottság úgy döntött, hogy visszamondjuk a foglalást, melyet lekommunikáltunk szintén mail-ben (03.25.). miután már látható volt, hogy az éves maradék szabadságomnak lőttek (nem indulunk 6.-án, csak 20.-án), ismét dobtam egy mail-t (04.02.), nehogy elfelejtse visszautalni a zsetont, mégis inkább itthon legyen, mint ott.

ma hajnalban érkezett a válasz, melyből kiemelném az első mondat első felét:
"A kialakult helyzetre való tekintettel sajnos nincs pénzügyi keretünk visszafizetni"
itt álljunk meg egy szóra b+. értem én hogy a turizmusnak lőttek először, de engem nem vígasztal, ahogy kicsit lentebb írja nekem, hogy "azt időkorlát nélkül felhasználhatja".
most erre mit lehet mondani? a kialakult helyzetre való tekintettel lehet hogy április utolsó hétvégéjén ezzel a levéllel kell fizetnem a teszkóba'? ne bohóckodjunk már...
magyarán buktam 15 ropit, mert idő előtt felhasználta... értem én, hogy egy manapság kevésbé népszerű hely, ami látott sokkal szebb napokat is, plusz ez a kialakult kurva világ mégjobban betett neki. de szerintem nem így kellett volna. arról ne beszéljünk, hogy a kupont, amit felhasználtunk volna, június után basz6juk, mert addig érvényes.

ha legközelebb a belföldi turizmusra épített panziós vállalkozást indítok, külön figyelmet fogok szentelni többek közt annak, hogy a befizetett előleget csak akkor tekintsem bevételnek, amikor a vendég távozott a szálláshelyről. így legalább ha vissza kell(ene) fizetni, akkor vissza is lehet, a vendég meg talán nem kürtöli telibe a netet negatív véleményével.

Hozzászólások

Szerintem most a legkisebb bajuk a vendég rossz véleménye. Ez inkább erkölcsi kérdés, hogy lenyúlja-e a pénzed.

Psszt, elárulom az IP-címemet: 192.168.0.14

meglehet, de sokszor rajtuk keresztül nincs, vagy kevesebb plusz van, amit kapsz egy-egy szállásadónál, mintha nélkülük, közvetlen módon ügyezed. ha csak a visszafizetés a garancia -márpedig úgy tűnik-, akkor az önmagában kevés, hiszen nem minden nap kell szembenézni vis maior-ral, vagy amire ezt ráhúzzák.

Kar ezen vitatkozni. A Booking ad egy szolgaltatast, aminek van egy ara. Btw sokszor nem is te fizeted meg, hanem a szallasado, jellemzoen ugyanannyi penzert tudsz a Bookingon foglalni, mint kozvetlenul a szallasadonal. Ha nem is mindig van igy, de a Bookingnal "heavily encouraged", hogy a szallasado ne adja mashol olcsobban a szobat, mint a Bookingon. :)

Szoval oke, nem kell eltartani a Bookingot, csak akkor nem kapod meg az altaluk nyujtott plusz szolgaltatasokat. Szerintem ez igy fair.

Szerkesztve: 2020. 04. 04., szo – 10:09

Nem tudom, mennyire vígasztal, de eddig az márciusi áprilisi utazásokon kb 200 ezer magyar forintnak megfelelő eurót buktam csak repjegyen, és még esélyes, hogy bukunk egy 600 juró értékű konferencia részvételi díjat a céggel is, de ez még függőben van. Szerintem sokan vagyunk ezzel így, sok cég dől be, sok kintlevőség fog befagyni. Nekem világos, hogy nem a normális ügymenet van sehol, van olyan, amiért nem érdemes dühöngeni, le kell vonni a konzekvenciákat és haladni előre.

Csaba

Engem nem vigasztalna. Szamomra megdobbento, oszinten, hogy a cegeknek altalanosan ennyire semmi tartaleka sincs, ez agybaj. Minimum fel evnyi likvididatassal rendelkezni kene, de sorra kapom az email-eket cegektol, hogy “jaj, alig egy honapot tudunk kihuzni, segits” - ha ez valoban igy van, akkor a cegek tobbsegenek eleve nem lenne szabad mukodnie ilyen megterulesek es fenntarthatosag mellett. Ez egyszeruen botrany es nevetseges, aki csak igy tud mukodni, inkabb ne erolkodjon es zarjon be ma, azt gondoltam, a kenyszervallalkozasokon mar jocskan tul vagyunk.

Nem erölködik, hanem működik. Kereskedelemben rengeteg alkalmazottról tudok, akit most közös megegyezéssel raktak ki, aki nem írta alá, azt fizetetlenül megtartják, mert rajtuk kívülálló ok. Várjuk a keddet, hátha akkor nem azt jelentik be, hogy kimentjük a német autóipart és az amúgy is kedvezményekkel kitömött cégeket meg lőrincia birodalmát.

Az egyik cégvezető, 3 plázában levő üzletével, közölte, hogy mindenkinek kell áldozatokat hozni, ő például lemondta az autói biztosítását. Ez volt a válasza arra, hogy nem tudunk lakbért fizetni, mert a minimálbér utáni munkanélküli az kb. a fele a lakbérnek. De meg vagyunk mentve, mert szeptemberben és októberben 30e Ft-ot fog adni annak, aki visszatér hozzá dolgozni (minimálbéres munka, újra mondom), és ha december 31-ig nála maradsz, akkor nem is kell visszafizetni! Tudom tudom, még ennyit se kéne adnia, mert hát jobboldali polgárként kötelességem felfogni, hogy kutya kutyát eszik, magunknak kellett volna a minimálbérből (per definíció abból, amiből épphogy meg lehet élni) félrerakni minimum 6 hónap tartalékot. De neki, akinek saját tulajdonban van x autó és ingatlan, neki nem kell gondoskodnia senkiről, törvényileg ki van mentve ez alól.

Szerintem te a nyaralásoddal a jéghegy csúcsa vagy. Ugyan így a cégben kellene tartani a felmondási időre szánt pénzt a dolgozókra számolva, de helyette jött a "hát de ezt a válságot nem én okoztam". Remélem, hogy ezeket a cégeket elsöpri ez a mostani helyzet, és lesz helyette egy jobb magyar vállalkozói kör, mert ez a minden nap adót csaló, tényleg amiben csak tud magának kaparó réteg undorító.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Nem volt szo az en nyaralasomrol.

Fenntartom amit mondtam, ez igy egyszeruen semmi, ezeknek a cegeknek, ha csak naprol napra kepesdk eletben maradni, maskor sem lenne szabad mukodni, ez  egy rossz vicc. 
 

Szornyu, amit irtal, es felig off, de egy informatikai portalon nagyon nem kene minimal korul keresni, ugye nem IT-val fogalkozol?

Bocs egyébként, félrenéztem, két kommentbe kellett volna, nem a te nyaralásodról volt szó :).

Amit írtál azzal egyetértek, szerintem is látszat, díszlet gazdaság volt csak ez, amit ennyi elsöpör. Sok más országban is biztos van baj, nincs rálátásom, de itthon én multi kivételével senkiről nem hallottam, aki legalább egy kis ideig tudott volna, mekkora barom vagyok, akart volna segíteni a dolgozóin. A csapaton, a "családon", a barátain, mert ezeknek vannak mondva békeidőben, ilyen kuncsorgó motivációként, aztán most, hát most a kutyája jobban van tartva, mint az emberei. Akik szó nélkül aláírták a közös megegyezéssel felmondást, mert "úgyse fog fizetni, legyünk túl rajta".

Én nem itt vagyok érintett, ez csak sok ismerősöm a kereskedelemben. Én még előttük, még a turisztika előtt lettem kidobva, mint katás freelancer. Meg lettem leszólva, hogy válság idején is milliókat kérek egy több hónapos project-ért (ez épp tegnap), valaki olyan által, aki még 2 hete is azt mondta, hogy ááá ez csak egy nátha, aki elkapja az gyenge. BMW-je van, kettő is.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

nos, régóta hangoztatom: ha most nem vagy neki jó, akkor szopja le magát. meg az összes ilyen. ha kellesz neki, kérd a béred dupláját (meg kérje mindenki más is). a minap felkerült a youtube-ra Több mit kamionos Laci újabb videója, melyben csitítani próbálja a valamelyik fb csoportban lázadókat, hogy ne siránkozzanak meg köpködjenek, mert a cégük megfelezte a lóvéjukat. értem én, hogy pár hónap aztán 100ezerért is elmenne melózni ha lenne hova, csakhogy ezek a jelek már mutatkoztak 1-2 hete, a kormányzatunk meg ki tudja, mit óhajt művelni, ha már a körülöttünk lévők példája neki nem szimpatikus...

hogy áldozatokat kell hozni? hozzon áldozatot a probléma okozója, meg annak a jó kurva édesanyja.

nyaralás? három napos rapid csavargás lett volna. nálunk a nyaralás 8-10 napos szokott lenni, de az indénre más terveink voltak, amik ugye meg is dőltek. viszont ezek a tervek legalább még nem kértek pénzt ;)

"a cegeknek altalanosan ennyire semmi tartaleka sincs"
mert amiből lehetett volna, azt ellapátolták a tulajdonosok a saját boldogságukra. ami a saját döntésük volt, de ilyenkor meg szarszaga van a sírásnak, hogy nem tudnak életben maradni 1 hónapnál tovább. bár ez nem igaz azokra, akik ha emelik a szolgáltatásaik árát, az utolsó utáni helyre szorulnak a piacon. pro és kontra tudnék cégeket említeni ;)

"a cegek tobbsegenek eleve nem lenne szabad mukodnie"
itt már elég régóta mindenki vállalkozik mindenre, általában kompetencia nélkül. meg jó magyar mentalitás szerint a saját piacukat teszik tönkre azzal, hogy egymás árai alá mennek. a fogyasztói társadalomnak meg idehaza régen nem a minőség, sokkal inkább az olcsóság dominál. meg is lehet nézni a végeredményt.

+1

Nagyjából pontosan. 3-ból 2 ügyfelem árversenyzik, adót csal, áfát, járulékokat, DE, közben BMW-Mercedes-Lexus megvan, családi ház pipa. Csak a túlélésért küzdenek, ágról szakadtak. Majdnem mindenhol minimálbéres a dolgozó, ami most a táppénznek / munkanélküli segélynek rendesen odavág.

És ők kapnak majd segítséget, előre félek a keddtől, ritkán robban a fejem, de úgy várom, hogy kellemesen csalódjak.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Ez egyszeruen botrany es nevetseges, aki csak igy tud mukodni, inkabb ne erolkodjon es zarjon be ma, azt gondoltam, a kenyszervallalkozasokon mar jocskan tul vagyunk.

Valóban bortány és nevetséges, de ha mind bezár, és csak egy két embert tesz az utcára, akkor érdekes lesz a munkanélküli helyzet. Már írtam máshol: itt Finnországban az első három hét eredméye: 120 ezer új munkanélküli, és 250 ezer kényszerszabadságon. Szóval ha lehet, ne most dőljön be a csóresz kisvállalkozó.

Csaba

Nem tudom mi az a hovb es alapvetoen nem is ertek egyet - ennyi (a jelek szerint egyertelmuen) eletkeptelen vallalkozora sincs szukseg. Egy normalisan mukodo cegnel fel sem merulhetne ez, amiert a legtobben most sirnak, par honapot nem kepesek atveszelni ugy, hogy 6-12 honapot nevetve tudni kene teljesiteni ilyen korulmrnyek kozott is, kvazi meg sem erezve, hiszen van tartalek boven. Erre kiderul, hogy gyakorlatilag semmi nincs, na ez a botrany, es ezert mondom, hogy ezekre semmi szukseg.

Kedden kiderül, hogy ki lesz kimentve, tippre a "munkahelyteremtők" (adótemetők), akik pont véletlen multik ("véletlen"), és pont véletlen bebetonozzák azt, ami volt. Nem támogatunk új vállakozásokat, mert azt minek, nem támogatunk átképzést, mert gyorsan kell az eredmény. Adja a szent dobókocka, hogy tévedjek. De a frászért minden oldala 1-es.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

amire én kíváncsi vagyok, hol a tűrőképessége a menő nyugatnak. szép számok, gulyás korábban említette hogy ők is 100ezres munkanélküli számot sejtenek itthon, csak nem tudják, hányszázezres lesz. lefeljebb a lámpavason lógva (az ellenzékkel együtt persze) könnyebben számolják meg őket. nem megoldás, legfeljebb megnyugvás. az utódaik részére meg elrettentő példa.

Van ennél rosszabb is. Hódmezővásárhelyen nemes egyszerüséggel negyedelték az állásidőben -értelemszerűen önhibájukon kívül- tartózkodó alkalmazottak fizetését a városházához tartozó cégeknél, vagy: felajánlották nekik, hogy mehetnek szemetet szedni. Mondjuk a polgármester és a többi "létfontosságú" fizetéséhez nem nyúltak a hírek szerint, de pl. az úszómester minimálbérét sikerült megnegyedelni.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

OK, tetelezzuk fel, hogy igazad van. A tobbiek fizujahoz szerinted nem lett volna erdemes hozzanyulni?  Pl: mivel kepviselokre most semmi szukseg, miert kapnak tiszteletdijat? Vagy: a polgarmesternek most is az elmeleti maximumot kell kapnia?

Vagy lehet máshogy is?

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

de biztos lehetett volna hozzányúlni. talán általánosságban elmondható, hogy az egész országban a polgármesterek elvonták a képviselők kereteit, több helyen a bérüket is. attól mert irigykedünk, nem jutunk egyről a kettőre. nem utsó sorban kétlem, hogy ezek az elvont pénzek a frissen munkanélkülivé vált 90ezer(?) ember támogatását szolgálnák.

a linkhez:
felajánlás nem mindegy, mekkora zsetonból történik. valószínűsítem hogy a BUD csoport felsővezetése nem két-háromszázezer Ft nettóból éldegélt eddig. természetesen a gesztus becsülendő, de a magánszférát nem lehet összehasonlítani az államival. pl az egyik profitot szokott termelni.

Mert a járványt a hazai politikusok okozták? Alapvetően mindenki normális ügymenetre van felkészülve, úgy üzemel. Egy ilyen járvány, netán háború, vagy akár a népvándorlók esetleges tömeges beözönlése olyan vis maior, amelyre sem a vállalkozók, sem a politikusok, sem a tápláléklánc végén lévő állampolgár sincs felkészülve. Egyelőre én is csak home office-ban lapulok a lakásomban, behúzom fülem-farkam, és remélem, nem vesz észre a koronavírus. Mást nem nagyon tudok tenni. Annyiban talán szerencsés vagyok, hogy nem valószínű a cégünk bedőlése. Talán a beszállítóink lassabban szállítanak, megnőnek az átfutási idők, de eladni is tudunk, fejleszteni is, gyártani is.

A lámpavas nem old meg semmit, most különösen nem. Egy ilyen helyzetben az anarchia sokkal súlyosabb katasztrófához vezetne. Gazdaságilag és közegészségügyileg egyaránt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Mert a járványt a hazai politikusok okozták?"
szó nem volt ilyenről. 

"olyan vis maior"
mely a rám/ránk váró következmények tekintetében nem elfogadható magyarázat vagy végeredmény. mielőtt még önkényesen felfüggesztem a btk-t, ugyanerre hivatkozva.

"amelyre sem a vállalkozók, sem a politikusok, sem a tápláléklánc végén lévő állampolgár sincs felkészülve."
érdekes, anno asszem háromszor is megkérdezték Viktort, hogy felkészült-e a kormányzásra. de megkérdezték Fercit is, Petikét is, Gordonkát is.

az utsó három mondathoz:
elkezdték innen kivinni a pénzüket a befektetők. nem kell sok ahhoz, hogy a nagy cégek is megmozduljanak. ha ebben szerinted a hazai politikusgárdának nincs felelőssége, akkor majd nem vis maior lesz a lámpavas, hanem tévedés. nagy kaland.

A kormányzásra felkészült, de vis maiorra nem lehet, mert annak sajátja, hogy kiszámíthatatlan, improvizálni kell. Viktor egyébként jó improvizálásban, ez neki hazai terep. Az egy dolog, hogy neked esetleg nem tetszik, amit csinál. Legyen annyi elég, kihozta a helyzetből, amit lehet. Te is legfeljebb úgy tudnál más intézkedéseket hozni, hogy neked jobb legyen, de úgy nem, hogy mindenkinek.

Egy kollégám csinált statisztikai analízist más országokkal összevetve, és eszerint is jól áll Magyarország a védekezésben. Mondom, nem kormányzati, vagy egyéb állításokat hitt el, hanem megcsinálta saját maga.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Anélkül hogy védőbeszédet mondanék, - mert a téma alkalmazottként engem is súlyt rendesen, - de a gazdasági környezetben a priorításokat meghatározzák. Amennyiben az a foglalkoztatás és annak van minden alárendelve, akkor békeidőben minden "haszonra kihegyezett" ember vállalkozni fog. A munkát keresők, akiket esetleg annyira nem érdekel a pénz, a haszonszerzés maga, hogy mások munkaerejét kihasználva éjjel-nappal ebben gondolkodjanak, - (annál jobban az élet, családjuk élete, a megélhetés,) - ennélfogva fognak tudni dolgozni. Ha minimálbér akkor az is több, mint a munkanélküliség és az éhenhalás. Kapitalizmusban a kutyát nem érdekli az alkalmazotti résztvevők nyomora, annál inkább a pénzkeresés lehetősége, az ilyen mentális beállítottságúakat. (Mindig így volt ilyen gazdasági berendezkedésnél, - csak a mi életünkben még volt egy 50 éves szakasz, amikor ezek az emberek nem annyira rúgtak labdába. Ezt piszokul utálták azok, akiknek mindig több kellett és az sem volt soha elég.) A ma is létező befolyásolási szabályoknak is megfelelően az évtizedekig hangolt, befolyásolt tömegek pedig éljenezték a rendszerváltozást.

És megtörtént! - Nem lett mindenkinek jobb, de akinek a lehetősége megnyílt a haszonszerzésre, az kapott lehetőséget rá. Neki is fogtak ezek az emberek rendesen. És munkáltatókká váltak, - és ez a társadalmi törvényszerűség - mert nélkülük biztosan még nagyobb lenne a nyomor errefelé, - megteremtette a működő gazdaságot. Adót fizet akinek muszáj, van aki kihasználva a kiskapukat megkíméli ettől magát. A lényeg, mindenki munkájával megindul egy ország gazdasági felemelkedése. A gazdasági ösztönzők igyekeznek növelni az adófizetők számát, mértékét. Nem megy elsőre, csak a fokozatosan a megtermelt jövedelmekből lehet, a kiinduló állapot "nincséből" haladva a "lesz" felé.

Eddig az "aranyásók" nem éppen finnyás gondolkodása mellett valamennyire "ok" volt a többieknek is.., - elkezdtünk fejlődni. És most ezt megelégelték az elég pénzt keresni nem tudó "pénzügyileg nagy formátumú soros-félék", jött a vírus, ami érdekes módon megint csak a nagypénzűek, a haszonszerzés lehetőségét támogatja. Aki a lehetőséget meglátja benne, - azaz, ezek az emberek, már régen előre dörzsölték a tenyerüket várva erre a "válságra", hogy most azután jól megszedik magukat a "felfordulásban", mert a pénzük a "mások vérében" nagyobb eséllyel gyarapodik, ráadásul ha a nemzetiek elkezdik a pénzkeresési lehetőségeiket, és az "erre befolyásolási lehetőségeiket" "nyirbálni" akkor nekifognak kinyírni azokat. Folytatódik is a harc a világon mindenütt, Orbánék ellen is. (3000-ért maszkot adva, fertőtlenítő folyadékot 2500-ért!, tőzsdei részvényeket shortol-va, a kaja ára a csillagos égbe szökik, - a lényeg, hogy minél nagyobb elégedetlenség legyen a tömegeknél, mert azok majd elsöprik számukra az akadályokat. (És mindig van tömegesen átvert "vevő" erre a megoldásra!)

"Kis" probléma az erkölcs teljes hiánya ezeknél a globalistáknál. Pl. kiszámolták, ha már így adódott, hogy "mennyit hoz a konyhára" a gazdaságnak és így a saját zsebüknek az, ha kihal néhány millió beteg öreg, hát gyorsan el is indult a "nyájimmunitásnak" nevezett elven, a kiirtásuk, komoly gazdasági erővel, több száz év tartalékolási lehetőséggel gazdagnak nevezhető országok elsőként lépik meg. (Svédország, Olaszo., Egyesült Királyság, stb.) "Nyugodt" vagyok afelől, hogy szakértőként ezeket a pénzembereket kérdezik meg elsőként a hatásos válságkezelésről. Sok helyen a "fedélzeten" már eleve az embereik a "hajóskapitányok". Politikai elven, meg globális pénzügyi manőverekkel, még kényszerítik is azokat a  nemzetieket, - akik egyébként humanista-kapitalista módon állnának a járványkezeléshez, - ugyanerre az útra.

Mi ehhez képest a személyes anyagi veszteség? - Sajnos a népek legtöbben csak a kormányukig érnek a "gondolkodásban", de el sem tudják képzelni az a mocskot, ami a globális befolyásoló pénzügyileg a nemzetek felett álló erők képviselnek az egész világon mindenütt. Ha távolabbra állsz a "soros-birodalom" által befolyásolt médiák világától, az abban megjelenő hírektől, vagy felállsz a "Holt költők iskolapadjára" akkor onnan (fentről) messzebb kezdesz látni. Érdemes megtenni, és a világon látni a következő időszakban a globálisan éhen halókat is. Mert a tüdőgyulladáson kívül lesznek bőven olyanok is, jó ha csak százezrével. (Fél év múlva még imádkozni fogunk az "adócsaló" vállalkozóinknak, hogy keressenek számunkra valamilyen munkát. - De ne legyen gondunk a fertőzés végével, kezdődjön-folytatódjon minden úgy, ahogyan folyt korábban. Legalább annyira..., mert a javuláshoz a tömegek számára mindig a "békén" keresztül vezetett az út.)

"Kapitalizmus, én így szeretlek..!"  :(

Nem. Három évvel ezelőtt volt egy két éves pilot projekt, ahol 2000 random munkanélkülinek adtak ilyen fix alapjövedelmet. A pilotot egy év után megszakították, mert annyira nem jöttek a feltételezett eredmények. Szóval volt próbálkozás, nem jött be, igaz, csak a munkanélkülieknek járt volna, de a haladó sajtó alapjövedelemként cikkezett róla. Szóval nem.

Csaba

Volt olyan alapjövedelem próbálkozás, aminek legalább értelmezhető eredménye lett? Láttam talán pont a finn próbálkozásnál felmerült az amire én is próbáltam rávilágítani, hogy a motiváltság, a munkakedv, a jövőbeli tervek megléte az nagyon döntő lehet ilyen esetekben, de nem volt még időm a többit is végignézni.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Ez a finn program hivatalos honlapja.

Ismét, az volt az eljárás, hogy volt 2000 random kiválasztott munkanélküli, akik a szokásos segélyek helyett "alapjövedelmet" kapott, és volt egy kontroll csoport, akik az elején a szokásos munkanélküli segélyt kapták.

Google translate segít, de kb az jött ki, hogy a két csoport között a munkavállalás szempontból semmiféle különbség nem volt kimutatható, de az alapjövedelmes csapat kevésbé volt stresszes.

Ezt az én kis konzervatív énem úgy fordította, hogy dolgozni ettől senki nem akar majd jobban, de legalább nem is izgul a téma miatt. Hogy ez jó vagy rossz, az szvsz értékválasztás kérdése, szerintem rossz, hogy munkaképes embereknek oké, hogy alapjövedelemmel eltartják őt a többiek, és még csak nem is stresszelnek emiatt. 

Mondom, az éppen akkor jobboldali kormány leállította a folyamatot amikor ezek az eredmények kijöttek, tavaly tavasz óta  baloldali kormány van, de nem volt róla szó, hogy ez újra benne lenne a programban. A mostani korona helyzet után gondolom, jó sokáig nem lesz ez napirenden. 

Csaba

Bakker, ti mikor fedeztetek fel ezt a kungflu-t ? En mar Februarban nem terveztem idenre semmit es tankoltam befele konzervet, es egyeb cuccokat. Hulyenek neztek. "Kozuletnek lesz/Szamlat milyen nevre" kerdesek hangzottak el, amikor pakoltam a szalagot. Honappal kesobb meg egymast tapostak a madarkak.

Erdeklodtek a szokott versenyek reszveteli dijjairol is, a szervezok, de azokat is passzoltam. Most valtozo -25€ - vegtelen€ kozotti cancel levonaskak vannak. Meg amikor beruhaztam nem jomagyar forintra, sajnos keveset, igy van vesztesegem nekem is. Most meg a sok troglodita veszi a maradek penzen az eurot, meg adja el mar most toredek aron a feleslegesnek tartott es valojaban is az dolgait, mert kell a penz lovera. Erdekes szocreal.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Én is néztem a nemzetközi sajtót, és már mikor Wuhanban bajok voltak, akkor felkaptam a fejemet. Azóta készülődtem apránként arra, hogy itt is karantén (kijárási korlátozás) lesz. Sokat nem kellett készülni, mert eleve prepper mentalitással tervezek általában is.

A vicc az, hogy emiatt előrecsúszásban vagyok továbbra is: már akkor nem mentem sehova, amikor még nem volt divat. Most viszont megint pár héttel előbb vagyok mint mások: rájöttem, hogy ez az egész pont a sima influenza, és hisztériajárvány áldozatai lettünk. Pár hónap, és mindenkinek nyilvánvaló lesz :-)

"ez az egész pont a sima influenza, és hisztériajárvány áldozatai lettünk."

ez bizony kérdéseket vet fel:
-kinek az érdeke volt ezt a hisztériát kelteni?
-kik húztak hasznot ebből?
-mikor lesznek falhoz állítva?
-hol toboroznak önkénteseket a kivégzőosztagba?

komolyra fordítva: ha tényleg így van, hogy a faszba állt le a világ....?

Még a legradikálisabb összeesküvéselméletészek is elképzelhetőnek tartják, hogy kapaszkodj meg:

A HISZTÉRIA MAGÁTÓL ALAKULT KI! NEM CSINÁLTA SENKI!

Egyszerűen meg van kattanva az emberiség. Egy másik posztban már kifejtettem, hogy az istentelenség (spiritualitás hiánya), az egocentrizmus és a közbeszéd feminizálódása gyávává teszi az embereket. Mindenki a szaros kis életét félti ahelyett, hogy pozitív jövőképe volna.

Annyira védjük az idős beteg emberek életét, hogy gyakorlatilag mindent leállítani ésszerűnek tűnik. Miközben sok helyen már a harmadik trimeszterben is abortálnak egészséges magzatokat.

A lányainkat arra bíztatjuk, hogy házasodás és gyerekszülés helyett hülyeségeket tanuljanak, illetve egy irodában növeljék a GDP-t addig, ameddig a koruk miatt komoly veszéllyé válik, hogy nem lehet egészséges gyermekük többé.

Normálisnak tartjuk, hogy gyerekeket hormonkezeléssel másik neművé próbálják alakítani. (Külföldön ez megy, olvass utána!)

A hagyományos emberi értékrend szerint a gyermekeket és a termékeny nőket védjük. A mostani szerint pedig az időseket próbáljuk életben tartani ameddig csak lehetséges, miközben a fiatalok termékenységét mammon oltárán feláldozzuk.

A világ már eddig is kifordult magából, az értékrendünkkel együtt. A normalitás megszűnt létezni. Még a magukat konzervatívnak tartók nagy része is fordítva ül a lovon.

Az rendben van, hogy fiatal nők dohányoznak, drogoznak és képszakadásig isznak. Ezzel napról napra rontják a következő generáció esélyeit. De az nincs rendben, ha egy idős ember esetleg meghalhat az influenzától. Az borzalmas veszély.

Ebben a világban elegendő néhány ijesztő hír és elindul a hisztéria. Az újságírók egymásra licitálva próbálnak mennél rémisztőbb cikkeket írni: mert erre kattintanak az emberek. Mivel a halál és a gyávaság korában élünk, ezért a legkisebb fenyegetéstől is azonnal berosál mindenki. Az idei tél enyhe volt kevés halálozással. Ezért több az élet és halál között lebegő ember, mint általában. És erre jött egy erősebb influenza.

Fontos részlet, hogy eddig nem nagyon vizsgálták tömegesen az influenza vírusait. Voltak kutatások ugyan, de nem volt lehetőség tömeges tesztelésre. Mivel lett lehetőség, a kutatók kutatni kezdtek - ez a dolguk. Egy kicsit csaltak: minden elhalálozott beteget vizsgáltak a fertőzésre. Mivel a kórházakban a legyengült embereken futótűzként terjed a fertőzés, ezért szinte mindenki fertőzött volt. Plusz "trükk", hogy amióta COVID-19 van, azóta minden halálesetet a számlájára írnak, amit csak lehet. A mérleg másik oldala, hogy a tünetmenteseket és a minimális tünettel rendelkezőket viszont nem vizsgálták. Ezen a módon a mortalitási arány bődületesen magasra jött ki. Rendkívül félelmetes lett tehát a kép.

Mivel a COVID-19-et elkapók kezelése kissé embertelenre sikerült (főleg Kínában, de magyar kórházban vagy karanténban sem akarnék heteket tölteni), ezért az emberek rettegtek, hogy bekerülnek a gép fogaskerekei közé. Ennek okán aki nem volt halálán, az nem jelentkezett tesztre. Teljesen logikus, hiszen hathatós kezelés nincsen, tehát felesleges kórházba menni amíg valaki kap levegőt. Így jöhetett ki, hogy kínában alig volt fertőzött, de a fertőzötteknek óriási volt a mortalitása.

Valószínű ezért nincs új fertőzött sem kínában: aki fertőződik az letagadja. Akik pedig annyira rossz állapotban voltak eleve, hogy halálos fenyegetés volt számár a vírus, ők már eleve kórházakban, idősotthonokban voltak, ahol akadálytalanul szedte az áldozatait a vírus. Az áldozatok elfogytak, a járvány gyilkos részének vége van.

Vegyük észre azt is, hogy a mortalitási számokat onnan citálják, ahol csak a nagyon betegeket tesztelték, a fertődöttségi rátákat pedig onnan, ahol sokakat teszteltek. Ezzel tovább fújták a veszélyt jelző számokat.

A sajtó remekül ért a dramatizáláshoz. És lehetőleg össze nem hasonlítható számokat közölnek. Meghalt 500 koronavírusos beteg Britanniában. Ki gondolná erre a hírre, hogy Britanniában általában is naponta 1000-nél többen halnak meg. A mai sztenderd az, hogy az emberek többsége kórházban hal meg valami betegségben. Tehát a napi 500 nem is sok. Pláne, ha hozzászámoljuk hogy ezek ugyan lehet, hogy mind korona pozitívak voltak, de a tesztek is bizonytalanok, másrészt pedig a halál oka más is lehetett, ha fertőződtek koronával (akár már a kórházban), akkor a korona számlájára írják a halált és kész.

Ott van a túlterhelt kórházak mém. Hoppácska, szinte minden komolyabb influenzaszezonban túl vannak terhelve a kórházak.

Miután túldramatizálták az olasz helyzetet - ehhez jól értenek az újságírók - elkezdtek a politikusok pánikszerűen védekezni a "vírus" ellen. Ha már egyik ország berosál, akkor a többinek a lakossága is követelni fogja az önrosálást. Akinek van élő nagyszülője az azért, akinek meg nincs, az nem akar érzéketlen tuskónak tűnni, és azért. Orbán eleinte nem tartotta ésszerűnek az oktatás bezárását. Azonban a civil szervezetek és a petíciók hatására mégis meglépte ezt. Lehet, hogy nem ésszerű, de demokráciában nem mehet egy politikus ennyire a népakarattal szembe!

Most már hihetetlen arcvesztés volna hivatalos szinten bárkinek elismerni, hogy árnyékra vetődtünk. Ezt a színjátékot most már végig kell játszanunk. Ez van.

"Most már hihetetlen arcvesztés volna hivatalos szinten bárkinek elismerni, hogy árnyékra vetődtünk."
még talán a gatyát is meggyújtanánk rajta... :D

"Ezt a színjátékot most már végig kell játszanunk. Ez van."
de milyen áron? a világ gazdasága megállt (a kínai meg szárnyal) 37,2 celsiusfoknyi hőemelkedéstől, meg attól, hogy az amúgy is dögvészen lévő emberekre eutanázia jelleggel bírhat a covid (elnézést a paraszt hozzáállásért, de ez van)

"még talán a gatyát is meggyújtanánk rajta... :D"

De mégis kin? Ki volna a hibás? A párt? Az ellenzék követelte, hogy állítsunk le mindent! Lehet, hogy éppen ezért nem zárta le egyből Orbán az iskolákat? Hogy ha kiderül, hogy felesleges volt, akkor az ellenzékre mutogathasson és ne egymaga legyen a hibás? Zseniális már megint!

kétlem hogy orbánt pánikkeltéssel lehetne vádolni, vagy akár felelőtlenséggel, mert lezárta az oktatási intézményeket, meg kijárási korlátozást rendelt el. ő maga nyilatkozta korábban, hogy vizsgálják a környező országokat, ki hogyan jár el és milyen helyzetben, ennek megfelelően próbál a legkisebb problémát okozva intézkedéseket hozni.

miután az ellenzéknek semmi sem drága, azért vagdalkoznak mindennel. kibicek, hiszen bármi történik, a pallos nem az ő fejük fölött leng.

Miután idős, fiatal, gyerek, kormánypárti és ellenzéki egy emberként beszopta a vírushoaxot, mégis kire kellene haragudni szerinted?

Bevallom, hogy az elején én is beszoptam, korlátoztam magamat is, pár programot lemondtam már a vészhelyzet kihirdetése előtt, nehogy idő előtt elkapjuk ezt a szart. Sőt, én is úgy gondoltam, hogy ha tényleg vészhelyzet van, akkor az iskolákat is be kell zárni.

Időközben lett csak nyilvánvaló, hogy nem is annyira veszélyes ez az egész.

Most akkor kire haragudjak? Ki a hibás? Senki? Mindenki?

egyrészt a tököm se gondolta volna, hogy csájnából elkóvályog. ekkora mértékben meg elterült európában. azt meg főként nem gondoltam, hogy ez következik. ne haragudj, de állandó para lehet az életed ;)

ezek után is úgy kívánjuk élni az életünket ahogy eddig, csak marha nehéz egy hétvégére bevásárolni akkor, amikor mások két hónapra vesznek meg mindent, kétnaponta. nem a valuta vagy az arany, hanem élelmiszer... reméljük a legjobbakat, engem is megöl a kíváncsiság, mit mesél három nap múlva a mi kis Viktorunk. ahogy az is érdekel, mikor térünk vissza a normális mederbe: tizedikével, vagy fél év múlva. nem mindegy!

Anno ha jol emlekszem valamelyik - azota megszunt - balos lap (talan Nepszabi?) szlogenje volt: A tajekozottsag magabiztossa tesz. En azt vettem eszre, a tajekozatlansag sokkal hatasosabb erre.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerkesztve: 2020. 04. 05., v – 01:45

Mi is buktuk belföldi nyaralást és nem 15e Ft-ot, mivel egész család be volt fizetve wellnessre..
De látom másik oldalról is a dolgot. A kisebb szállásadók, akiknek általában csak helyszínen fizetnek, azok gyakorlatilag 0 Ft bevétellel és csak kiadással számolnak erre a nyárra. A nagyobb szállásadók tehetik meg csak, hogy a befizetett pénzt lenyúlják. Ők képesek arra, hogy néhány nap alatt már más cég alatt fut a szálloda, eredeti cég pedig csődbe megy, illetve van állandó ügyvédük és pertől sem riadnak vissza.

Ja és örülj neki, hogy neked azt mondták, hogy "időkorlát nélkül később felhasználhatod"! Másoknál IJ van.

A betonozasban az a szar, hogy mindig koran kell kezdeni (7kor mar forognia kell a keveronek), es mindegy mekkorat csinalok (4m2 vagy 25m2), valahogy este 11-ig kitart.... :)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ahhoz, hogy a kevero tudjon menni reggel 7-kor altalaban olyan 5.30-kor kell kezdeni, vagy meg hamarabb.

Pl. be kell vasarolni par karton sort, el kell menni haverert, mert nem biztos hogy o mar kocsiba ulhet a betonozas utan:)

A helyszinen is akad par elsimitni valo, amit nem vettel eszre...

Amikor este 11-kor meg keverot mosol akkor olyan ejfel..1-re kerulsz vizszintesbe...

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....