Videochat technikailag korlátozottaknak

Sziasztok!

 

Tudtok valami eszközt és megoldást, amivel videócsevegést lehetne indítani (illetve azt automatikusan felvetetni) egy technikailag nem hozzáértővel? (pl idős ember, aki max nagymamitelefon kezeléséhez ért)

A cél az hogy #maradjotthon betartásával mégis lehessen kapcsolatot tartani távoli, "korlátozott" családtaggal.

 

Előre is köszi.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 04. 07., k – 12:20

Notebookon barmivel, ha felmesz egy Anydeskkel vagy TeamViewerrel es elinditod neki a skypot(vagy barmi mars) es felveszed a hivast helyette

Lehet hogy bonyolult meg fura megoldas, de mukodik :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

facebook portal vagy egy amazon kindle tab konstansan a tapon meg a messenger megnyitva es a kijelzo timeout never-re allitva, onnan o is tud hivni + bejovo hivaskor megtanitani neki, hogy melyik gombot kell megnyomni ha videot is akar(a pirosat tudjak, hogy az leteszi)

Szerkesztve: 2020. 04. 07., k – 12:38

Adsz neki egy tabletet, azon beállítod neki a Messenger -t például (vagy más platformot, Apple esetén a FaceTime -ot). Indítasz egy próbahívást, megmutatod a nagy zöld és a nagy piros gombot, megnézitek hogy működik-e. Ennél egyszerűbben nem lehet megoldani. Ha tényleg idős, akkor nem fog tudni hívni.

Ismerem az idős emberek és a technológia viszonyát (80+-os nagyszülők), nem akarják egyszerűen befogadni az újdonságokat, bármennyire is egyszerű. Ezért le kell butítani a workflow -t arra a szintre, hogy a világító tableten itt a piros és itt a zöld gomb, másra nincs szükség. Esetleg tölteni.

Nagyszüleimnek van nagymamatelefonja, amit fel tudnak venni, és minden családtaghoz beállítottunk egy fotót amit felmutat amikor hívjuk őket, hogy tudják ki az. Visszahívni nem tudnak, csak a vezetékesen.

"Ismerem az idős emberek és a technológia viszonyát (80+-os nagyszülők), nem akarják egyszerűen befogadni az újdonságokat, bármennyire is egyszerű"

Hát, feleségem 90+os nagymamája ehhez képest simán kerülgeti tableten a google photos "képet nem sikerül betölteni" bugját gondolkodás nélkül, és mikor épp nem volt más jelen, simán felvette, és megszakadás után! visszahívta skypeon az unokát egérrel a laptopon, úgy, hogy szerintem előtte sose használta, csak nézte.

Szóval bár a jelenség ismert, nem biztos, hogy jó abból kiindulni, hogy úgyse fogja érteni, mert simán lehet, hogy mégis, messze nem ez az egyetlen ellenpélda, amit láttam...

https://meet.jit.si

Böngésző kell és egy DropBox account (neked) a felvétel rögzítéséhez.

Elküldöd a linket, megböki és működik.

Tudsz egyszerűbbet?

Gyanus, hogy itt valamio felreertes lesz, mert ennel csak egyszerubbet tudok. :) Peldaul ha nem Facebookon kuldod at a linket a videochatre, hanem Facebookon videochateltek. A Facebook lecserelheto kb. barmire. Ha mar egy video-enabled kommunikacios megoldast meg kell nyitnia a nagyinak, akkor ne egy masik szolgaltatas linkjet kapja ott meg, hanem magat a video-feedet. Szerintem. :)

Google Duo elég jól integrálódik egy alap Androidba (tartok tőle, hogy minimum az okostelefon nem igazán megkerülhető videóhíváshoz komolyabb befektetés nélkül). Duónál a hívásfogadás annyi, mint egy sima hanghívás fogadása (alapértelmezetten látja is, hogy ki hívja), a hívásindítás talán két érintésre minimalizálható (bekapcsolt képernyővel értve).

Köszi az ötleteket, az okostelefon is túl bonyolult.

A tablet+timeout kikapcsolása tűnik legmegfelelőbbnek, mert lassan a tv távirányító is bonyolulttá válik (kezdődő alzheimer). Igazából egy kifejezett céleszköz is megtenné, csak tudnám, hogy mi.

Sajnos nincs gyakorlatom az ennyire leegyszerűsítésben.

És mégis rozoga Föld!

Whereby.com

Folyamatosan nyitva lévő szoba, 4 főig ingyenes, egy linket kell megnyitni. Bármilyen eszközön műk, amin modern böngésző van